Hidžab, nikab, burka

Islam, Budizam, Kršćanstvo, hodže, popovi....
Locked
Čarobni
Inventar foruma
Inventar foruma
Been thanked: 13 times
Status: Offline

Re: Hidžab, nikab, burka

Post by Čarobni »

SisterIbrahim wrote:
Čarobni wrote:Nikab, za razliku od hidžaba u potpunosti onemogućava identifikaciju osobe koja ga nosi. To je dovoljan uslov da isti bude zabranjen.

Odluka VSTV-a je šuplja na milion mjesta, nijedan valjan razlog za zabranu hidžaba nisu naveli.
Skines ga pred zenskom osobom da potvrdi tvoj identitet.
Skineš ga kad ulaziš u banku, prodavnicu, tržni centar, restoran...

Skrivanje identiteta danas nosi više štete nego koristi.
Lebowski
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Lebowski »

[ytube][/ytube]
Ostavljam profil na forumu u amanet dobrim ljudima

USERNAME: Lebowski
PASSWORD: 123456

Dobri ljudi, uđite i promijenite šifru i riješite se kjafira.
Chloe
Žena za sva vremena
Žena za sva vremena
Has thanked: 3405 times
Been thanked: 3489 times

Post by Chloe »

Lebowski wrote:Da nisi podebljao rekao bih da se ne miješaš...
Urednik je. Mora održavati temu aktivnom. :zubi
:srce ... You are my sunshine, my only sunshine ... :srce
SisterIbrahim
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

Post by SisterIbrahim »

Čarobni wrote:
SisterIbrahim wrote:
Čarobni wrote:Nikab, za razliku od hidžaba u potpunosti onemogućava identifikaciju osobe koja ga nosi. To je dovoljan uslov da isti bude zabranjen.

Odluka VSTV-a je šuplja na milion mjesta, nijedan valjan razlog za zabranu hidžaba nisu naveli.

bilo gdje moze da se potvrdi identitet :) ako u Kanadi nije problem. Zasto bi tebi bio? A ako cemo iskreno vidjeli smo da pored licne karte i indeksa ksko trece osobe polazu ispit za nekog.
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 10166 times
Been thanked: 12042 times

Post by Krokodil Behko »

SisterIbrahim wrote:
Čarobni wrote:
SisterIbrahim wrote:

bilo gdje moze da se potvrdi identitet :) ako u Kanadi nije problem. Zasto bi tebi bio? A ako cemo iskreno vidjeli smo da pored licne karte i indeksa ksko trece osobe polazu ispit za nekog.

Šta ti nosiš od prateće opreme, iz naslova teme?

Ako skrivaš identitet od svakog, kako su oni onda tvoja braća i sestre u vjeri?
Ako to činiš, ti gradiš ogradu oko sebe. Raste nepovjerenje, ne osjećaš se sigurnom, misliš da si sekta.
To isto misle i oni koji se ne pokrivaju. Iz razloga nesigurnosti, nabavljaš oružje. Ostatak ti to brani, tamo-vamo, pade mrtva glava.
Pokazivanje lica/identiteta i pokazivanje seksualnosti, nisu isti pojmovi i ja sam za to da se pozatvaraju u dilkaru svi oni koji misle, da čim se vidi lice, odmah je to nešto raskalašno.
Lebowski
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Lebowski »

Al čudne li logike.. naređeno ženama da se pokriju da bi se znalo da su muslimanke, da im nošnja bude simbol a istovremeno to nije simbol :lud
Ostavljam profil na forumu u amanet dobrim ljudima

USERNAME: Lebowski
PASSWORD: 123456

Dobri ljudi, uđite i promijenite šifru i riješite se kjafira.
Mirelam
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 36 times
Been thanked: 369 times

Post by Mirelam »

Dokle je ovdje? Hajde polako, poslije treceg entiteta treba razdvajati i sudove na cetri dijela i rjesice se i ova problematika. :123
SisterIbrahim
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

Post by SisterIbrahim »

Krokodil Behko wrote: Šta ti nosiš od prateće opreme, iz naslova teme?

Ako skrivaš identitet od svakog, kako su oni onda tvoja braća i sestre u vjeri?
Ako to činiš, ti gradiš ogradu oko sebe. Raste nepovjerenje, ne osjećaš se sigurnom, misliš da si sekta.
To isto misle i oni koji se ne pokrivaju. Iz razloga nesigurnosti, nabavljaš oružje. Ostatak ti to brani, tamo-vamo, pade mrtva glava.
Pokazivanje lica/identiteta i pokazivanje seksualnosti, nisu isti pojmovi i ja sam za to da se pozatvaraju u dilkaru svi oni koji misle, da čim se vidi lice, odmah je to nešto raskalašno.
Pa kao ona na slici se sigurno ne oblacim, haljina ili suknja i tunika, hidzab. Kako mogu graditi ogradu oko sebe ako sam drustvena? Drugi jedino mogu graditi neke predrasude naspram meni. Ako pojedinci imaju predrasude o nekome na osnovu posla, nacina odjevanja, razmisljanja itd..onda nas nista vise ne mora zacuditi. Onda nam ne treba puno da razmisljamo da li bi nam trebao neki poseban razlog da izgradimo empatije ili simpatije. Ako ce na primjer neko mene simpatizovati a u isto vrijeme osjecati empatiju ( oodredjenu distancu) samo zbog moje nosnje, onda to nije moj problem. niti treba da se ocekuje da se ja mijenjam.

Pa sta treba? Da neko skine nikab da bi ju neki "brat" smatrao sestrom? Zasto moramo vidjeti svacije lice? Ionako kada s nekim razgovaramo rijetko kad gledamo pravo u oci.
SisterIbrahim
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

Post by SisterIbrahim »

Salahuddin wrote:Svako ko misli da je bolji od zena ashaba ili Poslanikovih s.a.v.s zena, bujrum. A iz pouzdanih hadisa se biljezi da su bile pokrivene hidzabom, u vecini slucajeva. Burka je jedno zlo, koje sto se prije iskorijeni, bice bolje za muslimane. Jer, svi nabacuju muslimanima da oni tjeraju svoje zene na to. Dok i ima takvih slucajeva, vecinom te lude to rade na svoju ruku. Sve je kao stidno, mjesto (pa cak i glas! :sok ). Hidzab je ono sto je obavezno. Ostalo je idiotizam.

S druge strane, porediti hidzab i recimo krst, kao dva vjerska simbola je opet idiotizam. Islam nema svoj "znak" ali da ga ima, nosenje tog znaka bi bilo ravno nosenju krsta/kriza. Hidzab nije vjerski simbol nego vjerska obaveza. Zar to zaista nekome treba "usitniti" da bi razumio?
tvoje riječi nisu ni malo drugačije od težine onih koji žele zsbranu hidžaba na sudu. Nikab je sunnet. Međutim moje mišljenje je da pojedincima vise ona crna boja stvara averziju nego sam nikab. Crna haljina i crn hidzab opet izazivaju averziju. Zasto? Zašto izaziva averziju serijatsko razmišljanje? Pa cak i one maticarke ko je se sjeća. Nije bila pokrivena ali je nastao skandal kada se nije htjela rukovat s muškarcem. Zasto?
mehaning
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by mehaning »

Salahuddin wrote:Svako ko misli da je bolji od zena ashaba ili Poslanikovih s.a.v.s zena, bujrum. A iz pouzdanih hadisa se biljezi da su bile pokrivene hidzabom, u vecini slucajeva. Burka je jedno zlo, koje sto se prije iskorijeni, bice bolje za muslimane. Jer, svi nabacuju muslimanima da oni tjeraju svoje zene na to. Dok i ima takvih slucajeva, vecinom te lude to rade na svoju ruku. Sve je kao stidno, mjesto (pa cak i glas! :sok ). Hidzab je ono sto je obavezno. Ostalo je idiotizam.

S druge strane, porediti hidzab i recimo krst, kao dva vjerska simbola je opet idiotizam. Islam nema svoj "znak" ali da ga ima, nosenje tog znaka bi bilo ravno nosenju krsta/kriza. Hidzab nije vjerski simbol nego vjerska obaveza. Zar to zaista nekome treba "usitniti" da bi razumio?
Ako sam dobro informiran, kod muških je obavezna duga brada... :hm

Prije dvije hiljade godina, za tjerati ovce može proči... :123

Danas, ja svojega posla sa bradom nebi mogao raditi... :kafa
SisterIbrahim
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

Post by SisterIbrahim »

mehaning wrote:

Ako sam dobro informiran, kod muških je obavezna duga brada... :hm

Prije dvije hiljade godina, za tjerati ovce može proči... :123

Danas, ja svojega posla sa bradom nebi mogao raditi... :kafa
Brada je obaveza dok je sunnet veličine ko u poslanika s. A. W. S. Dužine četiri prsta a ne do pupka.
REMB
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Been thanked: 7 times

Post by REMB »

Lebowski wrote:Al čudne li logike.. naređeno ženama da se pokriju da bi se znalo da su muslimanke, da im nošnja bude simbol a istovremeno to nije simbol :lud
To si ti reko da je simbol. Mahrama je prije svega vjerski propis/obaveza pa tek onda možemo govoriti da je i ukras i simbol...
Zagorka
Žena, majka, forumašica
Žena, majka, forumašica
Has thanked: 424 times
Been thanked: 627 times

Post by Zagorka »

SisterIbrahim wrote:
Ideja wrote:
SisterIbrahim wrote:Znamo kome je Allah obecao ponizenje, neke zene su ga dozivijele. Zasto kriviti druge, a ne njih? Zasto mene Allah nije ponizio? Zasto nisu druge zene ponizene?
Jesi li sigurna?

SisterIbrahim wrote:Pitanje je zasto je dupence jedne "buduce" advokatice kojoj se izgleda smijesi sudoper znacajnije od jedne koja je bila dio armije? I svi cemo onda pisati eseje o pravdi, kako smo svi isti i sl. Samo zbog te nepravde i dvolicnosti bih voljela da moraju napustit posao.
Muslimanka? I to jos pokrivena? Odises mrznjom i licemjerjem a druge optuzujes za isto. Baci svoju maramu ili sta god nosis (da ti ne spominjem izraz sad vezan uz gore navedeno dupence), nisi je dostojna. Reklo bi se da licno imas nesto protiv tih pravnica koje po tvojim pravilima nisu dobre muslimanke

Toliko besmislica si napisala za ne povjerovati. Prozivas druge za licemjerje a puna si istog. Ocigledno si vehbijka (u pokusaju) ili to barem zelis biti (samo neki sejtan u tebi ti jos ne da) pa se prosipas do apsurda. Ne kontam sta radis ovdje (pa mijesas se sa muskarcima)...
haha zena koja etiketira druge, govori drugima o mrznji, nije naucila napisati komentar a da ne napise pokoji nadimak glumi psihoanaliticara? Zena kpja nije mogla bez trola, vehabijke, itd ne moze napisati argument koji se poklapa sa kur anom nego glumi psihoanaliticara? Jel ti shvatas da one ne smiju tu biti? Nadji mi jedan kur anski ajet koji njima dozvoljava da budu tu. :) "sestro". Nadji mi jedan kuranski ajet koji dozvoljava ono sta sam ja navela kao haramom. Zasto nisu bili protesti kada je zena napustila vojsku? Zasto tada nije uskocila pokrivena advokatica da joj brani tagutska prava? Zasto zena mora skinuti nikab kada ide na sud? Za mene su te advokatice i buduce pravnice dobole sta su zasluzile. Koliko imas muslimana koji brane ratne zlocine koji su krivi za masovna etnicka čišćenja muslimana? I onda ce neko doci... Ma to je samo poziv. Ili jos gore pljuvat ce po muslimankama koje zaraduju na osnovu slika. Face. A nece pljuvat po muslimanima koji klanjaju, pozivaju se na serijat a brane čovjeka koji je uzrok hilhadama silovanih muslimanki? Prevara? Kradja? Cudo je jad se obraz izgubi.. Kad se proda cast za bagatelnu cijenu.
Nigdje apostrofa, pravilnog razmaka, velikog slova. Gledano i sa gramaticke i sa vjerske strane, ti ne znas ni natipkati pravilno.

Sam sadrzaj krcat nelogicnostima i greskama svakojakih vrsta. Ispod svakog prosjeka.

Ukratko-ti si apsolutni dibidus,samo badava smaras baleganjem tu :kafa
Gospode, gdje li pronalaze, ovoliku đubrad i mamlaze.
Socrates
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 5 times

Post by Socrates »

REMB wrote:
Lebowski wrote:Al čudne li logike.. naređeno ženama da se pokriju da bi se znalo da su muslimanke, da im nošnja bude simbol a istovremeno to nije simbol :lud
To si ti reko da je simbol. Mahrama je prije svega vjerski propis/obaveza pa tek onda možemo govoriti da je i ukras i simbol...
Ne vidim kako je Lebowski pogriješio zato što je maramu nazvao simbolom. Marama je u principu komad tkanine. Kada žena stavi taj komad na glavu da pokrije kosu, onda sa nekih 99.99% sigurnosti možemo reći da se radi o muslimanki. Dakle, marama simbolise odanost Islamu. U isto vrijeme, ne vidim zasto marama ne bi mogla u isto vrijeme biti i simbol i vjerska obaveza.

Sa druge strane, hidzab, vjerujem, nije samo marama. Hidzab je čitav "dress code". Muslimanka koja pokrije kosu maramom, a u isto vrijeme navuče i mini suknjicu, ne slijedi pravila hidzaba.

Na kraju, ako je zapovijed da se pokrije kosa, da li se to može raditi i bez marame? Pitanje je dakle da li je vjerska obaveza "pokriti kosu maramom" ili "pokriti kosu".
. . . . . . . . .
SisterIbrahim
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

Post by SisterIbrahim »

Salahuddin wrote:
SisterIbrahim wrote:

tvoje riječi nisu ni malo drugačije od težine onih koji žele zsbranu hidžaba na sudu. Nikab je sunnet. Međutim moje mišljenje je da pojedincima vise ona crna boja stvara averziju nego sam nikab. Crna haljina i crn hidzab opet izazivaju averziju. Zasto? Zašto izaziva averziju serijatsko razmišljanje? Pa cak i one maticarke ko je se sjeća. Nije bila pokrivena ali je nastao skandal kada se nije htjela rukovat s muškarcem. Zasto?
Znaci, meni imputiras da sam isti kao onaj koji zabranjuje, ono sto je Allah s.w.t naredio/dozvolio? Budi oprezna u tekfiru. Ako kazes da to nisi rekla, procitaj ponovo sta si napisala, pa vidi sta mi stavljas na teret.
kad prije dodjosmo do tekfira? Isti si kao ja. Između nas nema razlike. Tvoje aludiranje da treba zabranit nikab isto je kao moje hidzab na sudu. :) i ti imas jaku vjersku pozadinu kao argument, i ja. I vjersku i ovozenaljsku.
SisterIbrahim
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

Post by SisterIbrahim »

Zagorka wrote:
SisterIbrahim wrote:
Ideja wrote:
SisterIbrahim wrote:Znamo kome je Allah obecao ponizenje, neke zene su ga dozivijele. Zasto kriviti druge, a ne njih? Zasto mene Allah nije ponizio? Zasto nisu druge zene ponizene?
Jesi li sigurna?

SisterIbrahim wrote:Pitanje je zasto je dupence jedne "buduce" advokatice kojoj se izgleda smijesi sudoper znacajnije od jedne koja je bila dio armije? I svi cemo onda pisati eseje o pravdi, kako smo svi isti i sl. Samo zbog te nepravde i dvolicnosti bih voljela da moraju napustit posao.
Muslimanka? I to jos pokrivena? Odises mrznjom i licemjerjem a druge optuzujes za isto. Baci svoju maramu ili sta god nosis (da ti ne spominjem izraz sad vezan uz gore navedeno dupence), nisi je dostojna. Reklo bi se da licno imas nesto protiv tih pravnica koje po tvojim pravilima nisu dobre muslimanke

Toliko besmislica si napisala za ne povjerovati. Prozivas druge za licemjerje a puna si istog. Ocigledno si vehbijka (u pokusaju) ili to barem zelis biti (samo neki sejtan u tebi ti jos ne da) pa se prosipas do apsurda. Ne kontam sta radis ovdje (pa mijesas se sa muskarcima)...
haha zena koja etiketira druge, govori drugima o mrznji, nije naucila napisati komentar a da ne napise pokoji nadimak glumi psihoanaliticara? Zena kpja nije mogla bez trola, vehabijke, itd ne moze napisati argument koji se poklapa sa kur anom nego glumi psihoanaliticara? Jel ti shvatas da one ne smiju tu biti? Nadji mi jedan kur anski ajet koji njima dozvoljava da budu tu. :) "sestro". Nadji mi jedan kuranski ajet koji dozvoljava ono sta sam ja navela kao haramom. Zasto nisu bili protesti kada je zena napustila vojsku? Zasto tada nije uskocila pokrivena advokatica da joj brani tagutska prava? Zasto zena mora skinuti nikab kada ide na sud? Za mene su te advokatice i buduce pravnice dobole sta su zasluzile. Koliko imas muslimana koji brane ratne zlocine koji su krivi za masovna etnicka čišćenja muslimana? I onda ce neko doci... Ma to je samo poziv. Ili jos gore pljuvat ce po muslimankama koje zaraduju na osnovu slika. Face. A nece pljuvat po muslimanima koji klanjaju, pozivaju se na serijat a brane čovjeka koji je uzrok hilhadama silovanih muslimanki? Prevara? Kradja? Cudo je jad se obraz izgubi.. Kad se proda cast za bagatelnu cijenu.
Nigdje apostrofa, pravilnog razmaka, velikog slova. Gledano i sa gramaticke i sa vjerske strane, ti ne znas ni natipkati pravilno.

Sam sadrzaj krcat nelogicnostima i greskama svakojakih vrsta. Ispod svakog prosjeka.

Ukratko-ti si apsolutni dibidus,samo badava smaras baleganjem tu :kafa
zar stvarno ocekujes ds te shvatim ozbiljno :haha :haha :haha :haha.

Zagorko zagorko Allah ti se smilovao
SisterIbrahim
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

Post by SisterIbrahim »

Socrates wrote:
REMB wrote:
Ne vidim kako je Lebowski pogriješio zato što je maramu nazvao simbolom. Marama je u principu komad tkanine. Kada žena stavi taj komad na glavu da pokrije kosu, onda sa nekih 99.99% sigurnosti možemo reći da se radi o muslimanki. Dakle, marama simbolise odanost Islamu. U isto vrijeme, ne vidim zasto marama ne bi mogla u isto vrijeme biti i simbol i vjerska obaveza.

Sa druge strane, hidzab, vjerujem, nije samo marama. Hidzab je čitav "dress code". Muslimanka koja pokrije kosu maramom, a u isto vrijeme navuče i mini suknjicu, ne slijedi pravila hidzaba.

Na kraju, ako je zapovijed da se pokrije kosa, da li se to može raditi i bez marame? Pitanje je dakle da li je vjerska obaveza "pokriti kosu maramom" ili "pokriti kosu".
onaj ko je kuran procitao zna kako je hidzab opisan. Niti je opisan zamotajte ga oko glave niti da lici ko turban, nego pustite vela niz grudi svoje. Fakticki onako kako nam se pokrivaju nene. :)
storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 1 time

Post by storm »

Što čemo s njom....smije li ona raspaliti po toj tamburi, a da se nije ogriješila :hm

Image

'Islam is just my religion, music is my profession': Muslim thrash metal guitarist says she doesn't care if people stare at her because she wears a niqab
Gisele Marie, 42, from Brazil, is a thrash metal guitarist who wears a niqab
Born into a Christian family, she converted to Islam after her father died
She is working on her new band's first album due for release in 2016

Read more: http://www.dailymail.co.uk/news/article ... z3zyhKvD76
Habibti, ya nour el - ain... :srce
mehaning
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by mehaning »

Salahuddin wrote:
Brada uopste nije sunnet na nacin koji ti opisujes. U sahih hadisu je zabiljezeno da je Resulullah s.a.v.s rekao da se brkovi krate a da se od brade ne uzima nista. Toliko.

Dalje, nije tema o bradi,@mehaning. Otvori temu ako mislis da vrijedi o tome naglabati.
Izvinjavam se, ali i jedno i drugo je očito vjerska obaveza, pa mi nekako paše skupa... :cudi

U jednome komentaru si mi mogao odgovoriti, da si htjeo, tako de ne vidim smisla otvarati novu temu... :tuga
Mirelam
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 36 times
Been thanked: 369 times

Post by Mirelam »

Ko ono rece kad dodje Zagorka (naravno sa onim avatarom) bice cirkusa :ooo
Locked

Return to “Religija”