PIO/MIO FBiH, PIO RS
Moderator: Krokodil Behko
- Maja
- Administrator

- Has thanked: 8241 times
- Been thanked: 19392 times
- Status: Offline
- Krokodil Behko
- Globalni moderator

- Has thanked: 10012 times
- Been thanked: 11896 times
Re: PIO/MIO FBiH, PIO RS
Prema najavama iz Vlade Federacije BiH, po 200 maraka (oko 100 eura) trebali bi dobiti penzioneri čije penzije ne prelaze 1.000 maraka (500 eura), dok će oni sa većim penzijama primiti 100 maraka pomoći (50 eura).
- Maja
- Administrator

- Has thanked: 8241 times
- Been thanked: 19392 times
- Krokodil Behko
- Globalni moderator

SAVEZ PENZIONERA U FBiH TVRDI ZA "SB": U januaru penzije po novom, povećanje i veće nego se govori, prava penzionera...

Prvo usklađivanje penzija u Federaciji Bosne i Hercegovine poi novim zakonskim odredbama desit će se u januaru 2026. godine i bit će vjerovatno i veće od 17 posto, dok se istovremeno dostignuti nivo prava sadašnjih penzionera neće umanjivati, ustvrdio je u razgovoru za "Slobodnu Bosnu" Haso Halilović, potpredsjednik Saveza udruženja penzionera/umirovljenika Federacije Bosne i Hercegovine.
- Imamo čvrsto obećanje Vlade Federacije Bosne i Hercegovine da će prijedlog izmjena i dopuna Zakona o PIO ići po hitnoj proceduri u oba doma Parlamenta Federacije BiH da se usvoji. To ne bi trebalo da dođe u pitanje bez obzira što je kratak rok do kraja godine. Tako da mi očekujemo svakako ako ne do kraja novembra, onda u decembru da budu utvrđene izmjene i dopuen Zakona o PIO FBiH i da Zakon stupi na snagu 1. januara 2026. godine. Time bi u januaru 2026. godine imali prvo zvanično, redovno usklađivanje penzija po novim odredbama, odnosno zakonu koji je dožćivio izmjene i dopune, naveo je Halilović.
Prava se neće umanjivati
On je rekao da su Vlada Federacije Bosne i Hercegovine i Savez penzionera/umirovljenika FBiH sredinom septembra utvrdili tekst prijedloga izmjena i dopuna Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju (PIO) Federacije Bosne i Hercegovine koji treba da ide u parlamentarnu proceduru.
Čekalo se, kako kaže Halilović, samo još očitovanje o dogovoreno Zakonodavno-pravnog odjela, te Ministarstva finansija FBiH. Iza dogovora, navopdi stoji federalni premijer, njegova dva zamjenika, kao i ministar rada i socijalne politike FBiH.
Kada je u pitanju dostignuti nivo prava penzionera u FBiH, uvjerava, on se neće mijenjati, te nema razloga za strahovanja da će primanja sadašnjim penzionerima biti umanjena ni za jednu marku.
- U članu 79. izmjena i dopuna Zakona o PIO Federacije BiH i gdje se veže rast penzija za rast plata i troškova života u omjeru 60 naprema 40, uzimajući povoljniji parametar za utvrđivanje postotka usklađivanja penzija za penzionere, jasno stoji da se dostignuti nivo penzija neće smanjivati bez obzira kakvi će biti parametri oko usklađivanja.
To znači da uopšte nije upitno i neće doći do smanjenja niti jedne penzije sadašnjim penzionerima, a budući penzioneri nakon izmjena i dopuna Zakona o PIO FBiH bit će novi obračun. Tako da u ovom momentu ne mogu reći koji će to biti iznos, ali minimalne penzije penzionera zaključno sa 31. decembrom 2025. godine nisu upitne i neće doći do smanjenja niti jedne marke, navodi Halilović.
Određivanje parametara
Tvrdi da tokom prvog usklađivanja penzija u januaru 2026. godine očekuju da dođe do značajnog ratsa penzija u Federaciji BiH.
- Po svim proijekcijama koje je uradio Zavod PIO FBiH, na osnovu rasta minimalne plate sa 619 KM na 1.000 KM mi u toku prvog usklađivanja u januaru 2026. godine očekujemo da će povećanje biti značajno. Naše su procjene biti i iznad 17 posto, kao što je raniji bio podatak.
Jer, se uzimaju parametri iz 2025. godine, rast plata i rast troškova života. A, drugo usklađivanje koje je planirano u julu mjesecu uzet će se parametri prvih šest mjeseci 2026. godine kada je u pitanju rast plate i rast tropškova života.
Mislim da su daleko veći troškovi života u ove posljednje dvije-tri godine, a rast plata je svakako značajan kada se samo pogleda rast minimalne plate. Računamo i za 2027. i 2028. godinu da će doći doći do začajnijeg usklađivanja rasta penzija, a da će narednih nekoliko godina doći do stabilizacije i plata i cijena, odnosno inflacije, a samim tim i penzija, istakao je Halilović.
(A.TERZIĆ)
- Duminjo
- Urednik foruma

- Has thanked: 2791 times
- Been thanked: 8796 times
Po ovome ispade da ce minimalna penzija biti 7 stoja.
ako dignu u Januaru, dici ce u juli. Izborna je godina jel.. valja se malo napet'
ako dignu u Januaru, dici ce u juli. Izborna je godina jel.. valja se malo napet'
- ironman
- sirius

- Has thanked: 26189 times
- Been thanked: 26816 times
Penzija je Ustavna kategorija.
Zato toliko napinjanje i toliko oklijevanje.
Nema nazad.
Zato toliko napinjanje i toliko oklijevanje.
Nema nazad.
dream of spring...
- ElTriconi
- Đulaga

- Mood:
- Has thanked: 55454 times
- Been thanked: 9889 times
Morel se izdurat da se to placa bez zaduzenja? 
A jos kad bih na njezinom aman krilu zaspao
Da bog da se do vijeka ne probudio

- ironman
- sirius

More ako pobijede sivu ekonomiju.
Jer ona je problem.
A ne hiljade guzica po kancelarijama viska
dream of spring...
- ElTriconi
- Đulaga

- Mood:
Meni coek neki dan dovuko dva metra drva, da mi je izdo fiskalni racun garant bi mi u babe penzija bila dvi hiljade a u mene plata tri hiljade

- ironman
- sirius

That's the spiritElTriconi wrote: 10 Nov 2025, 20:32Meni coek neki dan dovuko dva metra drva, da mi je izdo fiskalni racun garant bi mi u babe penzija bila dvi hiljade a u mene plata tri hiljadeironman wrote: 10 Nov 2025, 20:10
More ako pobijede sivu ekonomiju.
Jer ona je problem.
A ne hiljade guzica po kancelarijama viska![]()
![]()
dream of spring...
- ElTriconi
- Đulaga

- Mood:
Postoji li revizorski izvjestaj za opcinu/grad i tako te administrativne jedinice? Da se vide prihodi, rashodi i strucno misljenje revizora sta bi se trebalo uraditi da bi se poboljsalo stanje 

- ironman
- sirius

Bolan i revizor na budzetu
Vidis li da uzimaju kredit kod komercijalnih banki.
Jer valjalo bi pustit mmf predstavnike da zavire u knjige i donesene odluke..
Vidis li da uzimaju kredit kod komercijalnih banki.
Jer valjalo bi pustit mmf predstavnike da zavire u knjige i donesene odluke..
dream of spring...
- Krokodil Behko
- Globalni moderator

- Veca
- Uvijek slobodna!

- Location: Sikirevci! ---- Dijasporo, od pomoći su potrebna samo finansijska sredstva!
- Has thanked: 25330 times
- Been thanked: 6637 times
staro je to, daj najnovije 
Ima ljudi dobrih, mekih kao pamuk.
Kad ih zgazite propadate do dna, SOPSTVENOG.
Nisu predvidjeni za gazenje.
Kad ih zgazite propadate do dna, SOPSTVENOG.
Nisu predvidjeni za gazenje.