Hidžab, nikab, burka

Islam, Budizam, Kršćanstvo, hodže, popovi....
Locked
storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 1 time
Status: Offline

Re: Hidžab, nikab, burka

Post by storm »

Priznaj....zbog poklona i još jedne fešte si se i krstio :D.
Habibti, ya nour el - ain... :srce
Nole
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Nole »

storm wrote:Priznaj....zbog poklona i još jedne fešte si se i krstio :D.
Aj dobro...priznajem...fešta je bila super :plavi
storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 1 time

Post by storm »

Nole wrote:
Lako je vama...kod nas krštenje, prva pričest, krizma (prva tri sakramenta)....i to sve do 14te godine djeteta, sve velika obiteljska slavlja i pokloni, djece ko u priči....ubi financijski, ali da je dosadno - nije :D.
Habibti, ya nour el - ain... :srce
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9711 times
Been thanked: 11448 times

Post by Krokodil Behko »

Mirelam wrote:Salahudine, kako se vjernice muslimanke mogu kupati u moru ili bazenu. Je li mora biti odvojena plaza?

Ona se tebi dopada, zar ne?

Image
Mirelam
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 35 times
Been thanked: 345 times

Post by Mirelam »

Ne znam sta bih ti rekao.Mislim da nije u dure ni ovako,ali ostavicu Salahudinu da procijeni posto mi se cini jedini mjerodavan da kaze koju.
SisterIbrahim
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

Post by SisterIbrahim »

Krokodil Behko wrote:
Mirelam wrote:Salahudine, kako se vjernice muslimanke mogu kupati u moru ili bazenu. Je li mora biti odvojena plaza?

Ona se tebi dopada, zar ne?

Image
Znas da bi ona izgubila glavu.. Ne moram ni objasnjavat zaszo! Stvarno su mi cudni muzevi zena koje su pokrivene pa im kupe jedan takav "skafander" i kad izlaze iz mora bukvalno vidis bradavice i oblik grudi koliko se slijepi uz tijelo. Na stranu da je njihovim muzevima svejedno vidio neko bradavice njihovih zena ili ne....al dobro ne trebamo zaboravit da je dosao vakat gdje je postalo normalno vidjeti pokrivenu zenu u tigrastim helankama, a nenormalno pokrivenu u sirokoj haljini.
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9711 times
Been thanked: 11448 times

Post by Krokodil Behko »

Ni daljina ih nije rastavila: Ljubav Bosanke i Gvatemalca iz Kaira krunisana brakom u Sarajevu

Image

Kada je Amra Bilajac (28) iz Gradačca prije pet godina krenula na kurs arapskog jezika u glavni grad Egipta Kairo nije mogla ni sanjati da će tamo upoznati ljubav svog života, Hectora Aucara (27) iz Gvatemale.

Image

Upoznavali su se, družili, bili prijatelji tih sedam mjeseci koliko su bili u Kairu i tada su se rastali. Komunikaciju su nastavili putem interneta. To je pomoglo da ovo dvoje mladih ljudi održe kontakt i shvate da ne žele živjeti jedno bez drugog. Hector je nakon godinu dana došao u BiH i zaprosio Amru sa kojom je godinu nakon zaruka stupio u brak. Trenutno žive i rade u Sarajevu, gdje je Amra završila Fakultet islamskih nauka.

Image

"Krajem 2010. i početkom 2011. godine bili smo u Kairu na studiju. Tačnije, bili smo na kursu arapskog jezika i tu smo se sreli, upoznali i družili. Prvo smo bili prijatelji ali je kasnije to izraslo u nešto više. Tamo smo proveli oko sedam mjeseci", kazala je na početku razgovora sada Amra Bilajac Aucar.

Kada je došlo vrijeme da se razdvoje nisu mogli jedno bez drugog.

Image

"Godinu nakon toga smo samo komunicirali putem interneta. Tada je dobio i stipendiju da ide na studije u Saudijsku Arabiju i to je bila prilika da posjeti i BiH. Nakon godinu dana došao je u BiH i tada smo se zaručili. Bio je ovdje mjesec dana. Godinu nakon zaruka i uzeli smo se. Vjenčanje je bilo u BiH. Hector je iz Gvatemale, srednja Amerika. Htjelo smo da vjenčanje bude negdje u blizini mojih roditelja tako da smo se vjenčali u blizini Gradačca", ispričala je Amra.

Na vjenčanju je bila prisutna i Hectorova majka sa bratom i sestrama.

Image

"Otac nije mogao doći, ali je došao kasnije. Još nisam posjetila njegovu državu, nismo se uspjeli organizovati, ali planiramo to uskoro", kazala je Amra.

Amrini roditelji su bili iznenađeni kada im je prvi put ispričala za Hectora. Međutim, to se promijenilo nakon upoznavanja s njim.

"Prvi put kada su čuli da želim produžiti boravak u Egiptu zbog nekoga to je bilo strašno. Nikada nisam ni pomislila da bi mogla imati momka ili da bi se mogla udati za nekoga van BiH. Ali jednostavno našli smo se. Oni su ga onda upoznali, prvo preko interneta, a kada je došao ovamo jako im se svidio. Prihvatili su ga jako dobro. Kao da je član porodice od prvog dana. Kao da im je sin. On je osoba koja se lahko zavoli", ispričala je Amra.

Hector je u dvije godine, koliko je u BiH, stekao i mnogo prijatelja.

"On je jako otvoren, komunikativan, našao je mnogo prijatelja. I ja sam ga pokušala povezati sa ljudima jer znam kako je kada dođeš u nepoznatu zemlju. On se jako dobro uklopio. Našao je krug ljudi sa kojima se može družiti", ispričala je Amra.

Image

Nekada je glavni problem bio jezik, pogotovo kada je Amrin otac u pitanju, ali i to se riješilo.

"U porodici, pošto on zna malo bosanski, otac više govori njemački, sporazumijevali su se signalima. Naravno, tu sam ja bila kao prevodilac, ali vremenom i on je naučio malo bosanskog, a otac engleskog i tako su počeli komunicirati. Kada ih ostavim same tek tada vidim koliko Hector zna bosanskog jezika", kazala je Amra kroz smijeh. Poručuje da "su ih spojili ljubav i vjera". Hector je pripadnik manjinske muslimanske zajednice u svojoj domovini.

Dok Hector uči bosanski Amra je fokusirana na španski pošto je to Hectorov maternji jezik.

Hector o Amri priča sa mnogo ljubavi. Upoznavali su se, kako je kazao, iz dana u dan gotovo sedam mjeseci.

"Tada nisam bio siguran da želim provesti život sa njom. Želio sam je kao djevojku, želio sam je još upoznati. Ali mnogo mi je nedostajala kada smo bili razdvojeni. Tada sam ustvari i shvatio da je želim zauvijek u svom životu", prisjetio se Hector.

Sam sebi je tada kazao da će je zaprositi čim se vide sljedeći put.

"Kada sam to kazao roditeljima prihvatili su. Kazali su da sam odrasla osoba, da nisam više dijete i znam šta želim. Kazali su da me podržavaju i tada sam odlučio doći u BiH. Za muškarca je lakše biti razdvojen od porodice nego od žene", kazao je Hector.

Našao je mnogo prijatelja ali i posao u BiH. Kroz smijeh kaže da bosanski priča jedino kada je pod pritiskom, tačnije sa Amrinim ocem.

"Prvi dani u BiH su bili jako lijepi. Upoznavao sam novu tradiciju, kulturu i ljude, ali i jezik koji je jako težak", kazao je Hector na bosanskom.

Kultura ove dvije zemlje je mnogo drugačija.

"Ovdje su većinom muslimani i to je velika razlika u odnosu na moju zemlju. Ljudi u BiH su topli, društveni i prihvataju te kao dio porodice. Ne osjećam se kao da sam daleko od kuće", poručio je Hector.
SisterIbrahim
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

Post by SisterIbrahim »

Cist primjer tumacenja islama u BiH, zavrsi se islamski fakultet a putuje i osamljuje se s drugim muškarcem bez prisutnosti mahrema. Odlican primjer o onome o cemu pisem.
Mirelam
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Mirelam »

SisterIbrahim wrote:Cist primjer tumacenja islama u BiH, zavrsi se islamski fakultet a putuje i osamljuje se s drugim muškarcem bez prisutnosti mahrema. Odlican primjer o onome o cemu pisem.
Haram?
Nole
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Nole »

storm wrote:
Nole wrote:
Lako je vama...kod nas krštenje, prva pričest, krizma (prva tri sakramenta)....i to sve do 14te godine djeteta, sve velika obiteljska slavlja i pokloni, djece ko u priči....ubi financijski, ali da je dosadno - nije :D.
Pa, burazeru, i to je život...skupivse familija i prijatelji, jede se poje se veseli se....družimo se bre. Kad bi se ovako sreli...u letu samo jer obaveze jebu...volim skupove iz dobrih razloga
SisterIbrahim
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

Post by SisterIbrahim »

Mirelam wrote:
SisterIbrahim wrote:Cist primjer tumacenja islama u BiH, zavrsi se islamski fakultet a putuje i osamljuje se s drugim muškarcem bez prisutnosti mahrema. Odlican primjer o onome o cemu pisem.
Haram?
Kad se grijesi nizu ko biseri...
mehaning
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by mehaning »

REMB wrote:Nije iskoristavanje djece. Te djevojcice većinom nisu pokrivene ali jesu kad idu u mekteb i džamiju. Mozda se jednog dana i pokriju.

Djeca ne znaju ni zašto uče matematiku, fiziku i hemiju u školi...ili ne znaju zašto idu u školu pa ipak idu.
Ne treba bit uskogrudan u pogledima.

Djeci dati u ruke transparente i poslati ih na ulicu, tebi je isto, kao poslati ih u školu... :lud

Što reči na to... :zid
rethna
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 2 times

Post by rethna »

mehaning wrote:
REMB wrote:Nije iskoristavanje djece. Te djevojcice većinom nisu pokrivene ali jesu kad idu u mekteb i džamiju. Mozda se jednog dana i pokriju.

Djeca ne znaju ni zašto uče matematiku, fiziku i hemiju u školi...ili ne znaju zašto idu u školu pa ipak idu.

Djeci dati u ruke transparente i poslati ih na ulicu, tebi je isto, kao poslati ih u školu... :lud

Sumnjam da je neko nasibao dijete i poslao ga na protest.Stavise mislim da je djeci mnogo draze otici na protest nego u skolu.
Question everything.
Mirelam
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Mirelam »

SisterIbrahim wrote:
Mirelam wrote:
Haram?
Da li smatras da je forum i komunikacija s drugim ljudima ovdje grijeh?
SisterIbrahim
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

Post by SisterIbrahim »

Mirelam wrote:
SisterIbrahim wrote:
Mirelam wrote:
Haram?
Da li smatras da je forum i komunikacija s drugim ljudima ovdje grijeh?
S obzirom da mi je muz dozvolio. Ne. I aisa. R. A je s drugim pricala iza zastora. Da li ovo može bit zastor između tebe i mene?
Mirelam
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Mirelam »

Meni zastor ne treba za komunikaciju.Komunikacija nije samo pisana rijec, vec i pogled, i gestikulacija , i reakcija, koja nije vidljiva na ovaj nacin. U ovom slucaju ako je haram (sto mi jos uvijek nije jasno) grijeh prelazi na muza?
SisterIbrahim
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

Post by SisterIbrahim »

Mirelam wrote:Meni zastor ne treba za komunikaciju.Komunikacija nije samo pisana rijec, vec i pogled, i gestikulacija , i reakcija, koja nije vidljiva na ovaj nacin. U ovom slucaju ako je haram (sto mi jos uvijek nije jasno) grijeh prelazi na muza?
Bez filozofije jel ovo kao zastor? Kako ce biti grijeh kad je ovo zastor?

Jesul nasa auta, tramvaji, busevi kao nase "jahalice"
mehaning
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by mehaning »

rethna wrote:
mehaning wrote:

Sumnjam da je neko nasibao dijete i poslao ga na protest.Stavise mislim da je djeci mnogo draze otici na protest nego u skolu.
Pročitaj još jedanput... :123
Mirelam
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Mirelam »

SisterIbrahim wrote:
Mirelam wrote:Meni zastor ne treba za komunikaciju.Komunikacija nije samo pisana rijec, vec i pogled, i gestikulacija , i reakcija, koja nije vidljiva na ovaj nacin. U ovom slucaju ako je haram (sto mi jos uvijek nije jasno) grijeh prelazi na muza?

Mislim da nije zastor, bez ikakve filozofije. Naprotiv, vrlo intrigantno. Jer ljudski um je cudo.
U ovom slucaju koristis odgovornost muza kao svoj zaklon od harama?
Ne znam sta su jahalice?
SisterIbrahim
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

Post by SisterIbrahim »

Mirelam wrote:
SisterIbrahim wrote:

Mislim da nije zastor, bez ikakve filozofije. Naprotiv, vrlo intrigantno. Jer ljudski um je cudo.
U ovom slucaju koristis odgovornost muza kao svoj zaklon od harama?
Ne znam sta su jahalice?
ovo je zastor jer se mi ne vidimo a prucamo l vjerskim temama. Jahalice nekadasnje deve. U 21 vijeku auta. Busevi. Itd. Nekad he svaki narod imo svog glasnika. Danas su to novine. Internet. Sms poruke. Viber i sl. Mailovi... Serijat je i dalje isti. Bez obzira sto je 1400godina razlike. S obzirom da sam ha odgovornost muza.. Zar ne ispada? Mogao je reći ne! Zar mislis da muzevi neće bit pitani za oblacenje svojih zena?
Locked

Return to “Religija”