Bijeli badem wrote:Lebowski wrote:Pop, jednostavno rečeno, sere. Naravno da će bolje razumjeti kad je na istoj strani jer je ovo sukob sa sekularizmom.
I opet o moralu.. ko da između maHrame i gole drolje ne postoji ništa drugo, pa i u tom oblačenju.
POgledah onu debatu, Zabranjeni forum.. Pa jel moguće da se Sanja i "kosa je moje stidno mjesto" koriste onim argumentima i još su 1000% uvjerene da su u pravu.
Hajde malo pogledaj dublje Lebowski. Hidžaba je bilo i još uvijek ima u drugim vjerama. Ne govorim samo o časnim sestrama...zbog čega krišćanke pokrivaju kosu kada ulaze u crkvu? Zašto baš pokrivaju kosu iako uđu u minjaku ili uskim pantalonama u crkvu?
Prvo, hajmo nazvati hidžab maramom, šta će nam strani izrazi za nešto univerzalno.
Drugo, crkva ili džamija i državne institucije nemaju veze jedno sa drugim.
Protiv marame kao odjevnog predmeta, rekao sam ranije, nemam ništa toliko protiv ali protiv politizacije, nametanja kroz religiju, uplitanja religije u poslove države imam, kao što imam i protiv karakteriziranja žena nemoralnim zato što ne nosi maramu i kao što imam protiv svih uskraćivanja prava ženama. Iskustvo iz drugih zemalja namo govori da tamo gdje religija ima primat napretka nema, samo se ide u prošlost i nazaduje u svakom pogledu pa i u pravima žena. Ja bih volio da me neko razuvjeri al neće. Naći će mi sliku neke sudkinje iz Amerike sa hidžabom u jednoj od milion sudova u 50 saveznih država, sa 50 zakona i na osnovu toga zaključiti da to ide jedno sa drugim.. Tad je Amerika kraljica a inače je govno od države i ljudi, puna predrasuda, fašizma, islamofobije i čega već ne.
Jasno je da marama možda i bude dozvoljena u određenom trenutku, da se zakoni prilagode tome ali ja lično ću to shvatiti kao trijumf teokracije u BiH koja se aktivno nameće kroz određene političke struje, rad određenih vjerskih učenjaka i organizacija.
Ne znam šta je gore, da kroz javne debate a onda i parlamentarne procedure usvojimo takav zakon ili da se bez toga promijeni odluka VSTV-a. Jedno pokazuje kako cijelo društvo ide u pogrešnom smjeru a drugo pokazuje šutnju i nemoć onih koji možda ne žele promjenu te odluke. Ne znam koliko ljudi u BiH podržava isticanje vjerskih simbola koliko je za to pa je malo teže.
Šta u slučaju javnih debata i pokaže se da je npr 60% Bošnjaka za vjerske simbole u institucijama(a marama to jeste kod onih koje ne mogu kudistati pa skinuti ga za vrijeme radnog vremena, da se ne lažemo, iako može biti istovremeno i obaveza), 20% Srba i 30% Hrvata..a recimo i da je politika u strankama koje predstavljaju te narode u državnim i drugim institucijama slična ili ista. Šta odlučiti tada i kako naći rješenje?