Hidžab, nikab, burka

Islam, Budizam, Kršćanstvo, hodže, popovi....
Locked
storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 1 time
Status: Offline

Re: Hidžab, nikab, burka

Post by storm » 16 Feb 2016, 10:02

Bijeli badem wrote:
storm wrote:
U crkvu se ne ide u mini suknji, kratkim hlačama :jok

Ne bi trebalo...ali se ide Storm...sama sam svjedok tome.
Ma vjerujem....posebno na svetkovine tipa krštenje, prva pričest, krizma i vjenčanje....kad se nađu tamo oni koji to i ne poznaju baš....( parade neukusa i kiča)
Od osobe koja navrati par puta godišnje u crkvu to nećeš vidjeti ( i koja imalo kuži te stvari)
Habibti, ya nour el - ain... :srce

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9660 times
Been thanked: 11398 times

Post by Krokodil Behko » 16 Feb 2016, 10:05

Bijeli badem wrote:
mehaning wrote:
Crkva je po meni dužna primiti i zadnju raspuštenicu sa ulice... :djed

Makar bila gola... :kafa

Tu već odosmo na temu da crkva i džamija nikada ne bi trebale biti zaključane...a danas je sve više primjera da je sve pod ključem i alarmom.

Zato što je religija u zadnje vrijeme, sve više zanimanje, a sve manje opredjeljenje.
Sve se firme zaključavaju, nakon radnog vremena.

mehaning
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by mehaning » 16 Feb 2016, 10:06

Bijeli badem wrote:
mehaning wrote:
Crkva je po meni dužna primiti i zadnju raspuštenicu sa ulice... :djed

Makar bila gola... :kafa

Tu već odosmo na temu da crkva i džamija nikada ne bi trebale biti zaključane...a danas je sve više primjera da je sve pod ključem i alarmom.
Tu več odosmo na temu da su se vremena promijenila, a tjera se nauke i pravila 2000 godina stara... :djed

Od čobana do astronauta, 2000 godina staro znanje... :hm

mehaning
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by mehaning » 16 Feb 2016, 10:09

Bijeli badem wrote:
storm wrote:
Ma vjerujem....posebno na svetkovine tipa krštenje, prva pričest, krizma i vjenčanje....kad se nađu tamo oni koji to i ne poznaju baš....( parade neukusa i kiča)
Od osobe koja navrati par puta godišnje u crkvu to nećeš vidjeti ( i koja imalo kuži te stvari)
Da..od onih koji znaju i vjeruju..neće nikada ući kratkih rukava ili golih nogu. No i masa turista ulazi u crkve u kratkim šorcevima, mini suknjama..ne samo za svetkovine. No..opet odosmo dalje od teme. Spomenuh ovo zbog pokrivanja kose. Što je to u kosi...zbog čega se treba pokriti pred svještenikom ili drugim ljudima?
Koliko sam ja uspjeo skužiti, smisao je u tome, da neodgojenim muškarcima nebi došle griješne misli... :hm

Valjda je neko zaključio, da je lakše pokriti žene, nego odgojiti muškarce... :hm

Mada... :oklagija

SisterIbrahim
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

Post by SisterIbrahim » 16 Feb 2016, 10:20

Nemma mi nista gore kada citam argumente muslimana koji ne znaju islamske, imanske kamoli sartove hidzaba a na pitanje hidzaba bi argumentisali PA U KRŠĆANSTVU ( O NAUCI O KOJOJ POGOTOVO 100% NEMAJU ZNANJA)
Last edited by SisterIbrahim on 16 Feb 2016, 10:29, edited 2 times in total.

SisterIbrahim
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

Post by SisterIbrahim » 16 Feb 2016, 10:27

Krokodil Behko wrote:Evo, avatar za Sister, garant će joj se dopasti

Image
Hvala, neces se ljutiti sto te neko vec preduhitrio..doduse s argumentom da me zamislio ovakvu :D
Muska masta je cudo :o :sram

SisterIbrahim
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

Post by SisterIbrahim » 16 Feb 2016, 10:34

Bijeli badem wrote:
SisterIbrahim wrote:Nemma mi nista gore kada citam argumente muslimana koji ne znaju islamske, imanske kamoli sartove hidzaba a na pitanje hidzaba bi argumentisali PA U KRŠĆANSTVU ( O NAUCI O KOJOJ POGOTOVO 100% NEMAJU ZNANJA)

Islam koji ja poznajem..ne poznaje ovakvu ogorčenost koju ti pokazuješ ovdje :)
drzi se ti Kur ana i islama, jer da ga poznajes nebi se kacila za Krscanstvo kada te neko priupita za hidzab :mah
Veceg apsurda od tvog komentara nema..
Raspravljas o "golim" krscankama u crkvu, s iznesenom lazi da idu u minicu
a ne raspravljas o muslimankama koje se ni ne pokriju prilikom serijatskog vjencanja
da ne spominjem svjedokinje koje u minicu i sa dekolteom udju u SVOJU "Boziju" kucu

Ako ne postujes svoje, kako ces tudje?

mehaning
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by mehaning » 16 Feb 2016, 10:38

Bijeli badem wrote:
SisterIbrahim wrote:Nemma mi nista gore kada citam argumente muslimana koji ne znaju islamske, imanske kamoli sartove hidzaba a na pitanje hidzaba bi argumentisali PA U KRŠĆANSTVU ( O NAUCI O KOJOJ POGOTOVO 100% NEMAJU ZNANJA)

Islam koji ja poznajem..ne poznaje ovakvu ogorčenost koju ti pokazuješ ovdje :)
[ytube][/ytube]

:ok

SisterIbrahim
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

Post by SisterIbrahim » 16 Feb 2016, 10:40

Bijeli badem wrote:
SisterIbrahim wrote: drzi se ti Kur ana i islama, jer da ga poznajes nebi se kacila za Krscanstvo kada te neko priupita za hidzab :mah
Veceg apsurda od tvog komentara nema..
Raspravljas o "golim" krscankama u crkvu, s iznesenom lazi da idu u minicu
a ne raspravljas o muslimankama koje se ni ne pokriju prilikom hidzaba
da ne spominjem svjedokinje koje u minicu i sa dekolteom udju u SVOJU "Boziju" kucu
Otišla si predaleko. Kada čitaš i Kuran i Bibliju sa razumjevanjem..onda možemo pričati o tom.

A jos gore je kada covjek nije niti jedno a raspravlja :ok

Lebowski
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Lebowski » 16 Feb 2016, 10:41

Bijeli badem wrote:
Lebowski wrote:Pop, jednostavno rečeno, sere. Naravno da će bolje razumjeti kad je na istoj strani jer je ovo sukob sa sekularizmom.

I opet o moralu.. ko da između maHrame i gole drolje ne postoji ništa drugo, pa i u tom oblačenju.

POgledah onu debatu, Zabranjeni forum.. Pa jel moguće da se Sanja i "kosa je moje stidno mjesto" koriste onim argumentima i još su 1000% uvjerene da su u pravu.
Hajde malo pogledaj dublje Lebowski. Hidžaba je bilo i još uvijek ima u drugim vjerama. Ne govorim samo o časnim sestrama...zbog čega krišćanke pokrivaju kosu kada ulaze u crkvu? Zašto baš pokrivaju kosu iako uđu u minjaku ili uskim pantalonama u crkvu?
Prvo, hajmo nazvati hidžab maramom, šta će nam strani izrazi za nešto univerzalno. :cudi

Drugo, crkva ili džamija i državne institucije nemaju veze jedno sa drugim.

Protiv marame kao odjevnog predmeta, rekao sam ranije, nemam ništa toliko protiv ali protiv politizacije, nametanja kroz religiju, uplitanja religije u poslove države imam, kao što imam i protiv karakteriziranja žena nemoralnim zato što ne nosi maramu i kao što imam protiv svih uskraćivanja prava ženama. Iskustvo iz drugih zemalja namo govori da tamo gdje religija ima primat napretka nema, samo se ide u prošlost i nazaduje u svakom pogledu pa i u pravima žena. Ja bih volio da me neko razuvjeri al neće. Naći će mi sliku neke sudkinje iz Amerike sa hidžabom u jednoj od milion sudova u 50 saveznih država, sa 50 zakona i na osnovu toga zaključiti da to ide jedno sa drugim.. Tad je Amerika kraljica a inače je govno od države i ljudi, puna predrasuda, fašizma, islamofobije i čega već ne.

Jasno je da marama možda i bude dozvoljena u određenom trenutku, da se zakoni prilagode tome ali ja lično ću to shvatiti kao trijumf teokracije u BiH koja se aktivno nameće kroz određene političke struje, rad određenih vjerskih učenjaka i organizacija.

Ne znam šta je gore, da kroz javne debate a onda i parlamentarne procedure usvojimo takav zakon ili da se bez toga promijeni odluka VSTV-a. Jedno pokazuje kako cijelo društvo ide u pogrešnom smjeru a drugo pokazuje šutnju i nemoć onih koji možda ne žele promjenu te odluke. Ne znam koliko ljudi u BiH podržava isticanje vjerskih simbola koliko je za to pa je malo teže.

Šta u slučaju javnih debata i pokaže se da je npr 60% Bošnjaka za vjerske simbole u institucijama(a marama to jeste kod onih koje ne mogu kudistati pa skinuti ga za vrijeme radnog vremena, da se ne lažemo, iako može biti istovremeno i obaveza), 20% Srba i 30% Hrvata..a recimo i da je politika u strankama koje predstavljaju te narode u državnim i drugim institucijama slična ili ista. Šta odlučiti tada i kako naći rješenje?
Ostavljam profil na forumu u amanet dobrim ljudima

USERNAME: Lebowski
PASSWORD: 123456

Dobri ljudi, uđite i promijenite šifru i riješite se kjafira.

SisterIbrahim
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

Post by SisterIbrahim » 16 Feb 2016, 11:01

@Bijeli badem... Duso umalo zaboravih. Hoces li nam molim te reci stranicu u Bibliji gdje je naredjeno pokrivanje zena. Sve ostalo bi bilo kradja tuđeg intelektualnog znanja s obziro. Da se internetom vrte određeni biblijski citati gdje je opisan abdest. Namaz i sl.

storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by storm » 16 Feb 2016, 11:09

Dosta kontradiktorno sve.... malo mora, malo ne mora ...
I svaka žena koja se gologlava moli Bogu ili je prorokuje, sramoti glavu svoju; jer je sve jedno kao da je obrijana. Ako se dakle ne pokriva žena, neka se striže; ako li je ružno ženi strizati se ili brijati se, nek se pokriva. (KorinĆanima poslanica prva, 11:5,6)

A muž ne mora pokrivati glave, ta slika je i slava Božja; a žena je slava muževa. Jer nije muž od žene, nego žena od muža. I nije stvoren muž radi žene, nego žena radi muža.''
( KORINĆANIMA poslanica prva ;11:7-9)
Bilješka u Jeruzalemskoj Bibliji kaže o ovom Pavlovom dokazivanju da je „jako ovisno o običajima na koje je navikao, što u mnogome umanjuje vrijednost njegovih zaključaka.“ Ovdje se, dakle, pokrivanje glave žena tijekom molitve svrstava u kulturno uvjetovane i promjenjive religijske običaje. Dapače, današnji bi čitatelj u ovim redovima mogao čak naslutiti nepravednu diskriminaciju prema ženama, koju smo danas - barem na ovoj razini – na sreću, ipak prevladali.

S druge strane, ipak se ovdje radi o Bogom nadahnutom novozavjetnome tekstu koji se stoljećima – sve do danas – prilično ozbiljno shvaćao u mnogim kršćanskim zajednicama. I danas se žene u tradicionalnijim katoličkim zajednicama, kao i mnogim pravoslavnim, pokrivaju velom tijekom liturgije. Nadalje, i Hillary Clinton i Michelle Obama bile su (kao i brojne druge žene) pokrivene velom tijekom svojih susreta s rimskim prvosvećenicima Ivanom Pavlom II. i Benediktom XVI. I mnoge bakice koje susrećemo nose veo, osobito u crkvi. Stoga se opravdano pitaš stoji li ipak neki dobar razlog u pozadini svega toga i koje je mjesto vela u današnjem kršćanstvu.

U Starome Zavjetu pokrivanje glave žena spominje se usput u Post 24,65; Br 5,18; Iz 47,2 i nije vezano isključivo uz molitvu. Čini se da je taj društveni običaj pokrivanja žene, koji je i danas prisutan u mnogim dijelovima svijeta, vezan prvenstveno uz čuvanje ponajprije ženina dostojanstva, a zatim i dostojanstva cijele obitelji. Dakako, to je povezano s obuzdavanjem požude kod muškaraca. Ženu se ovdje promatra kao „čuvaricu svoga brata“ (usp. Post 4,9).

No, sveti Pavao govori da bi žena trebala biti pokrivena u molitvi, „poradi anđela“. Što to znači? Trenuci molitve trenuci su posebne otvorenosti prema duhovnom svijetu. U tom svijetu možemo susresti dvije vrste duhova: one Božje i oni koji su prešli na „mračnu stranu“. Pokrivanjem glave žena priznaje da je pod vlašću muža u skladu s Božjim zakonom te pokazuje čednost, čime privlači zaštitu Božjih anđela. Također, time se žena štiti od napada palih anđela koji bi na nju i kroz nju djelovali ako bi s njene strane postojala grešna sklonost prema zavođenju i oholosti (usp. slučaj sv. Marije Magdalene iz koje je Gospodin Isus istjerao sedam demona). Nadalje, pokrivanje glave ženu čini posebno sličnom anđelima koji se i sami pokrivaju stojeći pred Bogom (usp. Iz 6,2 – ova sličnost između žene i anđela posebno je zanimljiva tema, ali o tome drugi put). Zatim, žena koja bi zanemarila svoje dostojanstvo i ne bi se držala mjesta koje joj je odredio Bog postala bi slična palim anđelima (usp. Jd 1,6).

Kovčeg saveza – Škrinja zavjetna također je bila zaklonjena zavjesom (usp. Izl 40,3). Blažena Djevica Marija, koju u litanijama nazivamo Škrinjom zavjetnom, također je zaklonjena velom. Dapače, praktički je nemoguće naći prikaz Gospe na kojem bi ona bila nepokrivene glave. Mističarka i blaženica Anna Katharina Emmerich u „Siromašnom životu Gospodina našega Isusa Krista“ svjedoči da je Marija nosila veo i kada je bila sama u molitvi, čime ukazuje na to da ga je i ona nosila i iz duhovnih, a ne samo iz društvenih razloga.

Iz tih i njima sličnih razloga različiti su crkveni oci podržavali ovaj liturgijski običaj te je on opstao od početaka crkve, kroz srednji vijek sve do prvog crkvenog kanonskog zakonika iz 1917. gdje je propisan kao obveza u kanonu 1262. No, u novom Zakoniku iz 1983. izostavljena je takva odredba, a sama praksa stavljanja vela postupno je prestala biti običajem opće Crkve.
Hoće li sadašnji običaj da se veo ne nosi ostati kao znak ravnopravnosti muškarca i žene, ili će navedeni razlozi dovesti do ponovnog oživljavanja stare prakse, vidjet ćemo. S velom ili bez njega, ostaje moralna obveza svake osobe odijevati se prikladno, pristojno i čedno.

Lebowski
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Lebowski » 16 Feb 2016, 11:13

A muž ne mora pokrivati glave, ta slika je i slava Božja; a žena je slava muževa. Jer nije muž od žene, nego žena od muža. I nije stvoren muž radi žene, nego žena radi muža.''
Ja nakon ovoga ništa više ne bih čitao... :cudi
Ostavljam profil na forumu u amanet dobrim ljudima

USERNAME: Lebowski
PASSWORD: 123456

Dobri ljudi, uđite i promijenite šifru i riješite se kjafira.

storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by storm » 16 Feb 2016, 11:14

Lebowski wrote:
:cudi....i ja bi rekao...... samo drugo pakovanje :cudi

SisterIbrahim
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

Post by SisterIbrahim » 16 Feb 2016, 11:15

Pa vec se bruji da gola zena nije cedna. :D svi pricaju o pokrivanju zene, gdje je muski hidzab? Musko stidno mjesto? Ispada zenA nek zavijena ko sarma, a muskarac ce pokazivat svoj biceps triceps i sl. E nemere ni tako.

mehaning
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by mehaning » 16 Feb 2016, 11:16

storm wrote:
Lebowski wrote:
:cudi....i ja bi rekao...... samo drugo pakovanje :cudi
Pa prije 2000 godina su očito svi slično razmišljali... :cudi

Od tada su neki krenuli prema budučnosti... :hm

storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by storm » 16 Feb 2016, 11:23

SisterIbrahim wrote:Pa vec se bruji da gola zena nije cedna. :D svi pricaju o pokrivanju zene, gdje je muski hidzab? Musko stidno mjesto? Ispada zenA nek zavijena ko sarma, a muskarac ce pokazivat svoj biceps triceps i sl. E nemere ni tako.
Žena sarma, muško ćevap.... :love

Mirelam
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 35 times
Been thanked: 345 times

Post by Mirelam » 16 Feb 2016, 11:38

SisterIbrahim wrote:Pa vec se bruji da gola zena nije cedna. :D svi pricaju o pokrivanju zene, gdje je muski hidzab? Musko stidno mjesto? Ispada zenA nek zavijena ko sarma, a muskarac ce pokazivat svoj biceps triceps i sl. E nemere ni tako.
Joj ako te muz procita, bice ban kuci :ooo

harlekin
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Has thanked: 164 times
Been thanked: 362 times

Post by harlekin » 16 Feb 2016, 11:41

jes jes,normalno da je gola zena u stvari cedna,zato i je gola,logicno :cudi
i sta lupetas tu ko maksim po diviziji lebac ti zarki vidis zivi si dokaz da zensko ne treba imat pravo glasa,kakav biceps triceps i ti ces et rec sta se moze sta ne moze,citaj sta pise u tim knjigama o kojima trabunjas i javi ak se igdje ti spominjes i tvoje dozvole sta se moze,jbm ti sam mi tlak skoci od takvi bisera :kafa

Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik
Has thanked: 1638 times
Been thanked: 3063 times

Post by Mutevelija » 16 Feb 2016, 12:17

Avret u muškarca j od pupka pa do koljena.
Eto neke žene krše i taj avret.
Posmatraču mog posta.
Jednaki smo mi skoro oba.
Ja sam juče bio takav
Ti ćeš sutra biti ovakav.
🍉🍉🍉🍉

https://bosanski-forum.com/viewtopic.php?t=411&start=4820

Locked

Return to “Religija”