Alija Izetbegović

Moderator: Krokodil Behko

Masamune
Forumaš godine
Forumaš godine
Mood:
Has thanked: 23468 times
Been thanked: 21515 times
Status: Online

Re: Alija Izetbegović

Post by Masamune » 02 Dec 2025, 07:44

Alija je toliko griješio i u nekim situacijama bio toliko nesposoban da je težak autogol ne dopuštati da se o tim greškama i njegovim nesposobnostima danas ne smije pričati ili da se to gura pod tepih.

Naravno, ne da se po njemu sere što bi pojedinci jedva dočekali, već da se to više nikad ne ponovi.

Naseef Mushroom
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 4199 times
Been thanked: 3884 times
Status: Offline

Post by Naseef Mushroom » 02 Dec 2025, 08:49

Masamune wrote: 02 Dec 2025, 07:44 Alija je toliko griješio i u nekim situacijama bio toliko nesposoban da je težak autogol ne dopuštati da se o tim greškama i njegovim nesposobnostima danas ne smije pričati ili da se to gura pod tepih.

Naravno, ne da se po njemu sere što bi pojedinci jedva dočekali, već da se to više nikad ne ponovi.
Ja to gledam drugačije. Rahmetli Alija Izetbegović je samo žrtveno janje, jer neki neće priznati da je Amerika glavni krivac za Dayton i sve što je to kasnije povuklo sa sobom i danas imamo ovakvu državu.

Ja nikada nisam pročitao i čuo da neko psuje Aliju i Ameriku u istoj rečenici zbog Daytona.
A pošto naš narod ima takav mentalitet da će prvo svog opsovati, od naših fudbalera, pa do našeg glavnog grada, kako odoljeti kod najvažnije odluke za našu državu?

Šta bi bilo da nije potpisao Dayton? Ratovalo bi se još i ginulo (a pobjede ne bi bilo jer kod svakog koraka do pobjede, to bi se sasjeklo od strane stranaca) i dobijao bi nove Daytone da potpiše, i odbijao bi, dok Amerikancima ne bi pukao film, i onda bi mi bili negativci, ili bi uklonili Aliju na fin ili grub način dok konačno ne bi neko došao na njegovo mjesto i potpisao.
Ide junak do junaka, ide Bošnjak do Bošnjaka, Allahu se svom klanjaju i pjesmu pjevaju.
Živio Alija i bosanska armija, živjela, živjela Bosna.

Masamune
Forumaš godine
Forumaš godine
Mood:

Post by Masamune » 02 Dec 2025, 09:11

E moj Nazife... postali ste ono što ste mrzili, a da toga niste ni svjesni.

Od komunjara ste preuzeli kult ličnosti pa ste ga samo preslikali na Aliju. Takvi poput tebe.

Prije 1945. godine kult ličnosti uopšte nije postojao na ovim prostorima, a Bosna je imala tad samo takve heroje.

Naseef Mushroom
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 4199 times
Been thanked: 3884 times

Post by Naseef Mushroom » 02 Dec 2025, 09:24

Masamune wrote: 02 Dec 2025, 09:11 E moj Nazife... postali ste ono što ste mrzili, a da toga niste ni svjesni.

Od komunjara ste preuzeli kult ličnosti pa ste ga samo preslikali na Aliju. Takvi poput tebe.

Prije 1945. godine kult ličnosti uopšte nije postojao na ovim prostorima, a Bosna je imala tad samo takve heroje.
Ne, to je isto kao kada porediš bračni par koji se stvarno voli i onda par gdje čovjek udara ženu, pa ona iz straha kaže da ga voli, i onda kažeš da su isti, svi se vole.

Šta želim time reći? Kada na Google ukucaš “kult ličnosti” pa ti izbaci historijske ličnosti, svi oni koji su vladali, tu je bila diktatura, da si morao govoriti da voliš vođu, i to je išlo toliko dugo da su se izrodile generacije sa tim mentalitetom pa i danas imaš Titoiste, iako je Tito davno umro.

Ali Alija? Ne negiram da je par godina nakon rata bilo određenih struja koji su to sa Alijom pokušavali, ali je to najdalje 1997. godine propalo.
Kako ne možeš shvatiti da ljudi dobrovoljno poštuju Aliju Izetbegovića, da ga smatraju pozitivnom ličnošću, i da im nije ispran mozak niti oni kome ispiraju mozak?

Eto kad bi tebe pitali kojih 5 forumaša bi nabrojao koji slijede kult ličnosti Alije, ti bi sigurno mene naveo, i evo nas, normalno diskutujemo, niti vrijeđam, niti ti prijavljujem postove, niti insistiram da prihvatiš moj stav, za mene neko ko je prihvatio kult ličnosti drugačije izgleda.
Ide junak do junaka, ide Bošnjak do Bošnjaka, Allahu se svom klanjaju i pjesmu pjevaju.
Živio Alija i bosanska armija, živjela, živjela Bosna.

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 10278 times
Been thanked: 12140 times

Post by Krokodil Behko » 02 Dec 2025, 10:00

Masamune wrote: 02 Dec 2025, 07:44 Alija je toliko griješio i u nekim situacijama bio toliko nesposoban da je težak autogol ne dopuštati da se o tim greškama i njegovim nesposobnostima danas ne smije pričati ili da se to gura pod tepih.

Dovoljno je reći, zaustavio je našu ofanzivu u srednjoj Bosni.
Trebali su biti pometeni, a pritisak od Jenkija nije bio tako vleiki u toj 1994. godini.
Kasnije će sam priznati, učinio je to navodno zbog straha od našeg revanšizma. Msm, dovoljna ti je jedna jedina zdrava ćelija u glavi, pa da prepoznaš vadionu. Koga boli q šta bi bilo s katoličkim Srbima?

Masamune
Forumaš godine
Forumaš godine
Mood:

Post by Masamune » 02 Dec 2025, 10:02

Uostalom, Bosna se najbolje branila tamo u šta Alija nije bio direktno umiješan. Tamo gdje su ljudi sami o sebi odlučivali bez njegovih naredbi.

Rum
Sebijin pulen
Sebijin pulen
Mood:
Has thanked: 41963 times
Been thanked: 28784 times

Post by Rum » 26 Dec 2025, 19:44

Na svijetu postoji preko 3.000 naroda, a samo 195 njih ima svoju državu.
Mi smo među tim rijetkima koji imaju svoju državu.
Ali ona nije došla sama od sebe.
Vrijednost borbe 1992–1995 je u tome što nas je, kad je sve bilo protiv nas, sačuvala kao narod i odbranila kao državu.
Jednako važno je mudrost i politička borba rahmetli Alije Izetbegovića prije agresije. Dok su drugi nudili tišinu i odricanje, on je birao državnost, zakonitost i međunarodno priznanje. Ta borba, vođena bez oružja ali s jasnim ciljem, omogućila je da u najtežem trenutku ne budemo pobunjenička grupa, nego međunarodno priznata država koja se brani.
Zato je naša država plod mudrosti prije rata i otpora u ratu.
Ko razdvaja te dvije borbe ne razumije nijednu.
A ko ih poštuje, zna da smo među rijetkima koji su i izborili i sačuvali svoju državu.
FB_IMG_1766774541324.jpg
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Pojedino kamenje je mekše od vaših srca.

Post Reply

Return to “Historijske ličnosti”