Dodjele filmskih nagrada

Moderator: Krokodil Behko

Chloe
Žena za sva vremena
Žena za sva vremena
Has thanked: 3405 times
Been thanked: 3479 times
Status: Offline

Re: DiCaprio: Nakon 5 nominacija osvojio kipić za najbolju u

02 Feb 2016, 11:17

A ne znam zašto :123 nisam razmišljala o tome.

Ne volim ni Tom Kruza. :cudi

Drago mi je zbog tebe. :jupi Ispunila ti se želja. :zubi Et'. Je l' ti lakše. :D. :D.
:srce ... You are my sunshine, my only sunshine ... :srce

greeneyes
Hadžija
Hadžija
Has thanked: 6125 times
Been thanked: 6703 times

Re: Dodjele filmskih nagrada

02 Feb 2016, 11:24

Ma sve ok, imam i ja takodjer, glumaca koje en simpatišem i ne gumo ih gledati. Glumica pogotovo. Npr. gotov' čitava ona postava "prijatelji" mi je toliko nesimpatična da je to za priče. I ima tako još pojedinaca zbog kojih mi se ne da film pogledti.. :oo
Samo sabura

Mala_Mu
atomica
atomica
Mood:
Has thanked: 551 times
Been thanked: 1390 times

07 Feb 2016, 22:42

"Povratnik" osvojio i nagradu DGA za najbolju režiju, slijedi borba za Oscar

Image

Meksički režiser Alejandro Gonzalez Inarritu sinoć je osvojio glavnu nagradu Udruženja američkih režisera (DGA) za film "Povratnik" u kojem glavnu ulogu tumači Leonardo DiCaprio

Innaritu je i prošle godine dobio isto priznanje za film "Birdman". Ovaj 52-godišnji filmadžija je tako postao jedini režiser koji je dvije godine zaredom osvojio prestižnu nagradu Directors Guild Awards.

"Povratnik" je ovog mjeseca već osvojio tri Zlatna globusa za najbolju režiju, dramu i dramskog glumca, a sva ta priznanja ga nameću i kao glavnog favorita tri sedmice prije dodjele Oscara, najuglednijih filmskih nagrada.

Riječ je o filmu snimljenom na dalekom kanadskom sjeveru i u Patagoniji koji propovijeda o osveti trapera iz 19. vijeka kojeg tumači Leonardo DiCaprio.

Nominiran je za nagradu ovogodišnjeg Oscara u čak 12 kategorija. Gala večer i dodjela Oscara će se održati 28. februara, a režiser Inarritu se nada da će ponoviti prošlogodišnji uspjeh kada je s "Birdmanom" osvojio četiri Oscara.

Dodjelu ovogodišnjeg Oscara privlači veliku pažnju javnosti koja očekuje da poznati glumac DiCaprio konačno svoju bogatu filmsku karijeru kruniše i prvim Oscarom za najbolju glavnu ulogu.

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 8961 times
Been thanked: 10639 times
Status: Online

07 Feb 2016, 22:53

Bogami, miriše na oskara.
Nisam ga ranije podnosio, zbog raznih (meni) nesimpatičnih uloga ali potrudio se zadnjih godina.

Mala_Mu
atomica
atomica
Mood:

"Smrt u Sarajevu" Danisa Tanovića osvojio Srebrnog medvjeda

20 Feb 2016, 15:16

Image
Film bh. režisera i oskarovca Danisa Tanovića "Smrt u Sarajevu" nagrađen je na 66. filmskom festivalu Berlinale. Dobitnik je nagrade FIPRESCI, nagrade o kojoj odlučuju filmski kritičari.

"Ovo je bio sjajan projekt, hvala vam na nagradi. Također, ovo je jedna od mojih najljepših premijera, sva moja ekipa je tu. Hvala producentu koji me je nagovorio da nastavim rad kada sam bio gotovo odustao. Predivno je biti ovdje, hvala svima", kazao je Tanović na dodjeli nagrade koju je dobio na svoj rođendan.

FIPRESCI nagradu dodjeljuje Federcija internacionalnih filmskih kritičara, a ove godine žiri za selekciju filmova Takmičarskog programa su sačinjavali: José Romero, Mohammed Rouda i Clarence Tsui.

Image

Film su producirale sarajevska produkcijska kuća SCCA/pro.ba i Margo Cinema iz Pariza.

Uloge u filmu su ostvarili: Snežana Vidović, Izudin Bajrović, Vedrana Seksan, Muhamed Hadžović, Faketa Salihbegović-Avdagić, Edin Avdagić i legenda francuskog glumišta Jacques Weber.

Danas se održava svečanost dodjele nagrada, a večeras će biti prikazan pobjednički film.

Film bh. Oskarovca Danisa Tanovića "Smrt u Sarajevu premijerno je prikazan u takmičarskom programu 66. filmskog festivala Berlinale, koji traje od 11. do 21. februara 2016. godine. Ekipa filma dobila je ovacije novinara i publike, te je nesumnjivo da je Tanović i ovaj put napravio dobar posao.

Image

Radnja filma snimanog u maju prošle godine smještena je jednom sarajevskom hotelu gdje je u toku priprema večere za obilježavanje stote godišnjice početka Prvog svjetskog rata. Film je rađen prema motivima dramskog teksta francuskog filozofa Bernarda-Henrija Levyja "Hotel Evropa", a u glavnoj ulozi našao se francuski glumac Jacques Weber.

U filmu glume i bh. glumci poput Izudina Bajrovića, Snežane Vidović, Vedrane Seksan, Muhameda Hadžovića, Fakete Salihbegović-Avdagić, Aleksandra Seksana, Borisa Lera, Rijada Gvozdena, Amara Selimovića, Lune Zimić-Mijović, Milana Pavlovića i drugih.

klix.ba

Mala_Mu
atomica
atomica
Mood:

Re: Danisov film"Smrt u Sarajevu"osvojio nagradu kritike FIP

20 Feb 2016, 20:01

Image

Nakon što je na 66. izdanju festivala Berlinale dobio nagradu FIPRESCI koju dodjeljuju filmski kritičari, film "Smrt u Sarajevu" bh. režisera Danisa Tanovića večeras je u Berlinu osvojio Srebrnog medvjeda i specijalnu nagradu žirija.

Podsjećamo, Danis Tanović je već nagrađen sa dva srebrna medvjeda na Berlinaleu 2013. godine za film "Epizoda u životu berača željeza" (za najbolji film i za najboljeg glumca – Nazif Mujić), te Nagradom ekumenskog žirija.

Image

Film bh. režisera i oskarovca Danisa Tanovića "Smrt u Sarajevu" je na ovogodišnjem, 66. izdanju festivala Berlinale već nagrađen nagradom FIPRESCI, koju dodjeljuju filmski kritičari.

Za Zlatne i Srebrne medvjede 66. Berlinala takmičilo se 18 filmova, a Festival je ove godine okupio više od 20.000 filmskih profesionalaca iz 128 zemalja svijeta.

Julia-Klara
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 13757 times
Been thanked: 9510 times

Re: "Smrt u Sarajevu" Danisa Tanovića osvojio Srebrnog medvj

20 Feb 2016, 20:06

upravo gledala dodjelu :D
ju mast lov jor femili end bi najs tu komsija :djed

Rum
Sebijin pulen
Sebijin pulen
Mood:
Has thanked: 39598 times
Been thanked: 25607 times

20 Feb 2016, 20:30

Sigurno glupost kao i Nicija zemlja ,citav film covjek lezi na mini,isto onaj prije ratni film sto se prikazivao nocu dva starca zakopana u zemlji do vrata i tako citav film .
Ako imaš potrebu da drugima dokazuješ da si sretan - onda nisi.

carobnjak N
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 801 times
Been thanked: 927 times

20 Feb 2016, 20:51

pa to je umjetnički film Rumčino moja :D
to što je čovjek ostao ležati na mini a film se završio bez klasičnog raspleta je simbolika Bih jer ako "ustane" rastrgat će je
a ako nastavi ležati , jednostavno ne mrda nikuda ...znači bezizlazna situacija bez konačnog raspleta
niko te ne može spasiti osim tebe (Bukovski)

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

20 Feb 2016, 21:11

carobnjak N wrote:pa to je umjetnički film Rumčino moja :D
to što je čovjek ostao ležati na mini a film se završio bez klasičnog raspleta je simbolika Bih jer ako "ustane" rastrgat će je
a ako nastavi ležati , jednostavno ne mrda nikuda ...znači bezizlazna situacija bez konačnog raspleta

Baš tako.
Simbolično su pozvali njemačkog deminera, da pokuša deminirati teren, što je asocijacija na AU period.
Simptomatično je i to da su najprisutniji u filmu bili francuske plave kacige, a znamo kakav je stav Francuska imala u ratu. No, Tanović ih je prikazao prilično nedužno, u tom filmu.

sad da te podsjetim, prva nagrada za Ničiju zemlju uopšte, bila je upravo u Kanu i riječ je o nagradi za najbolji scenarij. Mislim da se politika upetljala i da se Francuzima dopalo da nisu krivi nizašta u BiH, te su taj film lukavo gurali do samog Oskara.

U vezi novog Filma, obzirom da je rađen po tekstu Bernard-Henri Lévy-ja, valjalo bi ga gledati.

storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 1 time

20 Feb 2016, 21:15

carobnjak N wrote:pa to je umjetnički film Rumčino moja :D
Film je baš pun simbolike.... jedna je ona "ko je počeo rat??" i kako se oružje u rukama mijenja, tako se i pitaju jedan drugog.... čim bude netko u mogućnosti ( puška u rukama ) opet će isto biti...
Habibti, ya nour el - ain... :srce

Podrinjac
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 5 times

21 Feb 2016, 14:41

Svaka čast Danisu. Jedan od rijetkih bosanskih produkata, ali da nije iz inostranstva. Ali opet... nije se rodio ko je Bosancu ugodio. To se da primjetiti iz komentara iznad.

Maja
Administrator
Administrator
Has thanked: 7252 times
Been thanked: 16790 times

21 Feb 2016, 22:04

Rekla mu je Meryl Streep ako Trump pobijedi da će doći živjeti u BiH.

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

21 Feb 2016, 22:44

Ja samo da javim sljedbenicima hajdučke stranke, da je Tanović izvršio besprimjeran i bestijalan napad na opstojnost hrvatskog naroda i na njegovu uljudbu.
Tanović je kazao kako se federalna ministrica kulture Zora Dujmović uopće ne ističe u javnosti, da samo posjećuje bh. planine i da ne ulaže o u bosankohercegovačku kulturu.

"Volio bih da se HDZ i SDA dogovore i kažu da im nije stalo do kulture pa da svi znamo na čemu smo i da jurišamo, a ne ovako“, zaključio je Tanović.

String
Legenda foruma
Legenda foruma
Has thanked: 1 time
Been thanked: 26 times

21 Feb 2016, 22:45

Trebao je nalijepiti ova nasa politicka govna barem jednom recenicom tamo obzirom da je ovih dana davao izjave protiv njih...neka cuje svijet.
Image

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

21 Feb 2016, 23:27

String wrote:Trebao je nalijepiti ova nasa politicka govna barem jednom recenicom tamo obzirom da je ovih dana davao izjave protiv njih...neka cuje svijet.
Baš nešto razmišljam o tome koji smo retardi. naši su gospodari života i smrti nekakvi đilkoši, mahalaši i ostali u strankama, a za njih niko nikad u svijetu nit je čuo nit će čuti.

String
Legenda foruma
Legenda foruma
Has thanked: 1 time
Been thanked: 26 times

21 Feb 2016, 23:34

Krokodil Behko wrote:
String wrote:Trebao je nalijepiti ova nasa politicka govna barem jednom recenicom tamo obzirom da je ovih dana davao izjave protiv njih...neka cuje svijet.
Baš nešto razmišljam o tome koji smo retardi. naši su gospodari života i smrti nekakvi đilkoši, mahalaši i ostali u strankama, a za njih niko nikad u svijetu nit je čuo nit će čuti.
Bio je bas ostar kad je davao izjavu za neki portal ne mogu se sjetiti...u jednoj recenici je rekao nesto tipa "izgleda da se bas silom ovdje moraju rjesavati stvari"...
Image

Rockefeller
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

21 Feb 2016, 23:35

Uvijek sam govorio Bosna je zemlja umjetnika. Ako nam šta ide od ruke to je film, gluma, pjevanje, sviranje, slikanje, pisanje... Dobra stvar je što i svijet poduzetništva postaje svijet umjetnika. Onaj industrijski surovi profit se gubi iz kapitalizma i polahko svijet poduzetništva postaje svijet umjetnika. Tu će se Bosna dobro snaći.
Like Frankie said I did it my way!

Buddy, you're a young man, hard man
Shouting in the street, gonna take on the world someday
You got blood on your face, you big disgrace
Waving your banner all over the place

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

27 Feb 2016, 20:58

Znači sutra iza ponoći?
Čini mi se da nikad nije bio ovoliko nestrpljenja, koa ove godine.

Mala_Mu
atomica
atomica
Mood:

27 Feb 2016, 23:28

Krokodil Behko wrote:Znači sutra iza ponoći?
Čini mi se da nikad nije bio ovoliko nestrpljenja, koa ove godine.

Nestrpljivo cekamo :ooo
A gle sto ima vjerne fanove :D

:sok

http://www.klix.ba/magazin/film-tv/sreb ... /160227003

Post Reply

Return to “Filmovi”