HISTORIJA JE ISPISANA: Zohran Mamdani položio zakletvu kao novi gradonačelnik New Yorka, objavljena slika Kur'ana

Aktuelnosti

Moderators: Urednik foruma, VIP

Matan
Sila nečista
Sila nečista
Has thanked: 3972 times
Been thanked: 7349 times
Status: Offline

Re: HISTORIJA JE ISPISANA: Zohran Mamdani položio zakletvu kao novi gradonačelnik New Yorka, objavljena slika Kur'ana

Post by Matan »

Ma svi su politicari isti, i Zohran i John..
ko ih jebe sve..
Zasto konja tuces sine, kad i drugi cura ima..
Sioux
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 1397 times
Been thanked: 1708 times

Re: HISTORIJA JE ISPISANA: Zohran Mamdani položio zakletvu kao novi gradonačelnik New Yorka, objavljena slika Kur'ana

Post by Sioux »

Pogled Joca Vujičića
Fuddo
Maliciozni seronja
Maliciozni seronja
Has thanked: 14431 times
Been thanked: 24302 times

Post by Fuddo »

ElTriconi wrote: 01 Jan 2026, 16:36
Fuddo wrote: 01 Jan 2026, 16:34 Babo mu iz Bosne bio na sluzbi u Ugandi
Ismet iz Kaknja
Da nije kakav franjevac oso na misiju u ugandu i reko zeni ako bude musko nek se zove zoran ko buduci hrvatski predsjednik :D.
Nije franjevac
Varioc
Dozvolite da se obratimo
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 10000 times
Been thanked: 11890 times

Post by Krokodil Behko »

Masamune wrote: 01 Jan 2026, 16:15

Evo rocku koji je Trumpista njemu sigurno ne smeta što je on musliman, ali ne voli njegovu politiku i ono što zagovara što je ok.

Baš tako, ne smeta mu, ali će ga mrziti, jer mu je Trump ispred rođene religije, oca, matere, žene i djece.
Isto i za kršćanske trumpiste. Nema tu vjere, samo rasizam i kult vođe.
amidza idriz
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Has thanked: 2583 times
Been thanked: 1210 times

Post by amidza idriz »

ElTriconi wrote: 01 Jan 2026, 14:54 Cuj zoran muslimansko ime 🤔
To je kod nas u prijevodu, Sabahudin. :zubi
#Jaki ljudi ne spustaju druge dole, oni ih podizu.#
HAVANA
Penzioner
Penzioner
Has thanked: 2919 times
Been thanked: 24190 times
Status: Online

Post by HAVANA »

A ja kontam sto je mom zoki mevlija dala ime zoran.Odo mu poslat poruku ti si musliman.I to pravi.
Nije skupo na moru, skupo je na obali.
Matan
Sila nečista
Sila nečista
Has thanked: 3972 times
Been thanked: 7349 times

Post by Matan »

amidza idriz wrote: 01 Jan 2026, 18:06
ElTriconi wrote: 01 Jan 2026, 14:54 Cuj zoran muslimansko ime 🤔
To je kod nas u prijevodu, Sabahudin. :zubi
Da, zora, sabah.. :cool
Zasto konja tuces sine, kad i drugi cura ima..
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko »

Hajde da podignemo ulog. Biće zanimljiv nastup muslimanskih trumpista, nakon ovog.

UDAR NA IZRAEL IZ SRCA AMERIKE: Gradonačelnik New Yorka poništio ključne uredbe o zaštiti jevrejske države

Image

NOVI gradonačelnik New Yorka, Zohran Mamdani, već je prvog dana svog mandata povukao drastičan potez.

Potpisao je izvršnu uredbu kojom je poništio sve naredbe koje je donio njegov prethodnik Eric Adams nakon podizanja optužnice za korupciju protiv njega. Među poništenim uredbama su i dvije koje je Adams isticao kao ključnu podršku Izraelu, piše portal Name.

Poništene uredbe i oštre reakcije

Jedna od opozvanih uredbi, koju je Adams potpisao prošlog mjeseca, zabranjivala je gradskim agencijama bojkot ili povlačenje investicija iz Izraela.

Druga uredba, iz juna prošle godine, usvajala je široku definiciju antisemitizma koja određene oblike kritike Izraela — poput protivljenja njegovom etnički jevrejskom karakteru — izjednačava s antisemitizmom.

Mamdani ipak nije ukinuo gradski ured za borbu protiv antisemitizma, koji je Adams osnovao u maju prošle godine.

Odluka novog gradonačelnika odmah je izazvala kritike bivšeg gradonačelnika i pojedinih konzervativnih jevrejskih lidera, koji su se i ranije protivili Mamdanijevoj kandidaturi.

Inna Vernikov, republikanska vijećnica iz Brooklyna, oštro je napala gradonačelnika na društvenim mrežama, tvrdeći da jedna od opozvanih uredbi "štiti od diskriminacije Jevreje koji vjeruju u samoodređenje". Sat vremena kasnije dodala je: "stižu prohamasovski antisemiti ohrabreni" gradonačelnikom.

"Zastrašujući učinak na slobodu govora"

Adamsove uredbe bile su kontroverzne još u trenutku donošenja, a mnogi su ih smatrali pokušajem postavljanja prepreka njegovom nasljedniku.

"Obje uredbe djelovale su kao posljednji pokušaj gušenja stavova s kojima se gradonačelnik i njegovi podržavaoci ne slažu, naročito jer je jedna od njih donesena tek prije nekoliko sedmica", izjavila je Donna Lieberman, izvršna direktorica Njujorške unije za građanske slobode. "Nije iznenađenje i dobra je vijest da ih je naš novi gradonačelnik opozvao."

Lieberman je dodala kako takve uredbe imaju "zastrašujući učinak na govor zaštićen Prvim amandmanom".

"Pravo na slobodu govora ne zavisi od vašeg stava. To vrijedi za govor o Izraelu ili Gazi, za politički aktivizam o tom sukobu, kao i za bilo koje drugo političko pitanje s kojim se suočavamo", poručila je.

Mandanijev stav prema Izraelu podijelio zajednicu

Mamdani je i tokom kampanje izazvao zabrinutost dijela jevrejske zajednice zbog svojih otvorenih kritika Izraela. S druge strane, osvojio je glasove i mnogih njujorških Jevreja koji su bili inspirisani njegovom kampanjom i kojima njegovi stavovi o Bliskom istoku nisu smetali.

Novi gradonačelnik kritikovao je Izrael na načine koji su se nekada smatrali nezamislivim za izabranog zvaničnika u New Yorku, gradu s najvećom jevrejskom populacijom u Americi.

Nazvao je Izrael aparthejdskom državom, založio se za jednaka prava za vjernike svih religija umjesto favorizovanja Jevreja u političkom i pravnom sistemu, te je podržao pokret za ekonomsku izolaciju Izraela poznat kao Bojkot, povlačenje investicija i sankcije (BDS).

Nelagodu je prošle sedmice dodatno pojačalo i otkriće antisemitskih objava Catherine Almonte Da Costa, više Mamdanijeve savjetnice, starih više od decenije. Ona je usred burnih reakcija podnijela ostavku. Danas 33-godišnjakinja, udata je za zamjenika gradskog revizora koji je Jevrej.

Uprkos svemu, Mamdani je na konferenciji za novinare u četvrtak ponovio svoje obećanje da će štititi sigurnost i slaviti doprinose njujorških Jevreja, ističući kao dokaz zadržavanje Ureda za borbu protiv antisemitizma.

"To je pitanje koje shvatamo vrlo ozbiljno i dio je obaveze koju smo preuzeli prema njujorškim Jevrejima: ne samo da ih zaštitimo, već da ih slavimo i cijenimo", rekao je Mamdani novinarima.

Rasprava o definiciji antisemitizma

Definiciju antisemitizma koju je Adams usvojio predložila je Međunarodna alijansa za sjećanje na holokaust (IHRA) 2016. godine. Ona uključuje 11 primjera koji ilustruju antisemitizam, od kojih se sedam odnosi na kritiku Izraela.

Upravo zbog toga, definicija je predmet dugogodišnjih rasprava koje su se zaoštrile posljednjih godina, jer su neke jevrejske grupe pozivale vlade da je usvoje i kodifikuju zbog porasta antisemitskih incidenata.

Međutim, druge grupe, uključujući i lijevo orijentisane jevrejske organizacije, protivile su se takvom okviru jer smatraju da neopravdano izjednačava određene oblike kritike Izraela s mržnjom prema jevrejskom narodu.

"Ne postoji nužno konsenzus o tome treba li definiciju antisemitizma IHRA-e kodifikovati na ovaj način", objasnila je Phylisa Wisdom, izvršna direktorica progresivne grupe New York Jewish Agenda. "Ne misle svi da je potrebno kodifikovati IHRA-u kako bi se jevrejski narod zaštitio, kao što nemamo nužno ni kodifikovane definicije drugih oblika mržnje."

Izvor: Index.hr
zagortenej
Na probnom
Na probnom
Mood:
Has thanked: 2 times
Been thanked: 2 times

Post by zagortenej »

Zo(h)ran iliti Sabahudin je šija i podržava LGBT zajednicu.
Nemojte se puno radovati.
„A one koji se bore u Nama – Mi ćemo sigurno uputiti putem Našim. A Allah je, doista, s onima koji čine dobro.“
HAVANA
Penzioner
Penzioner
Has thanked: 2919 times
Been thanked: 24190 times

Post by HAVANA »

A taman sam se bio obradovo.Ne znam sta cu sad.
Nije skupo na moru, skupo je na obali.
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko »

zagortenej wrote: 02 Jan 2026, 10:46 Zo(h)ran iliti Sabahudin je šija i podržava LGBT zajednicu.

Pretpostavljam da je ovdje naglasak na LGBT, jer i Iranci su šije, a obično navijamo za njih protiv Izraela?
Da vidimo jesam li sve razumio.
Ako neko podržava Palestince, protivi se izraelskom genocidu i uz to podržava LGBT, bitno je samo ovo zadnje. Jesam li dobro razumio sve?
Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik
Has thanked: 1679 times
Been thanked: 3209 times

Post by Mutevelija »

HAVANA wrote: 02 Jan 2026, 10:51 A taman sam se bio obradovo.Ne znam sta cu sad.
:plavi
Posmatraču mog posta.
Jednaki smo mi skoro oba.
Ja sam juče bio takav
Ti ćeš sutra biti ovakav.
🍉🍉🍉🍉

https://bosanski-forum.com/viewtopic.php?t=411&start=4820
Laser
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Mood:
Has thanked: 1276 times
Been thanked: 4084 times

Post by Laser »

Krokodil Behko wrote: 02 Jan 2026, 11:16
zagortenej wrote: 02 Jan 2026, 10:46 Zo(h)ran iliti Sabahudin je šija i podržava LGBT zajednicu.

Pretpostavljam da je ovdje naglasak na LGBT, jer i Iranci su šije, a obično navijamo za njih protiv Izraela?
Ako neko podržava Palestince, protivi se izraelskom genocidu i uz to podržava LGBT, bitno je samo ovo zadnje. Jesam li dobro razumio sve?
Da je rođen u Bosni, Zohran Mamdani bi se zvao Zehro Muhamedović ili možda Zuhro Mehmedović. Zašto je to tako, mrsko mi objašnjavat jer je vrlo komplikovano, čak se i antropolozi ne slažu odakle tolike devijacije u izgovoru nekih termina i kako je došlo do toga da se jedan te isti pojam u nekim krajevima vrlo različito izgovara u odnosu na original odakle potiče. Uglavnom, suštinsko značenje je isto, bez obzira na glasovne devijacije nastale u raznim kulturama i podnebljima.

Primjer, Habib NurmuGamedov, a trebalo bi biti NurmuHamedov. Niko ne zna odakle i kako se glas "H" u tom kontekstu pretvorio u glas"G".

Oficijelno je šiija duodecimalac, džeferija itd, a njegov šiizam ima veze sa iranskim šiizmom koliko ja, bosanski hanefija maturidijske akide imam veze sa vehabijama ili još bolje, on je šiija koliko su to i Azerbejdžanci koji nominalno spadaju u tu grupu, ali su jedva slični jedni drugima.

Kao što želiš reći sa svojim postom, ništa nije tako jednostavno kao što bi ljudi htjeli protumačiti.

Moju opservaciju sam ubacio samo da još zakomplikujem, tako da na kraju skoro nikome ništa neće biti jasno.

Havana, jesi li sada još više zabrinut? :D.
Klanjam džematile po parkovima.
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko »

Laser wrote: 02 Jan 2026, 13:41
Krokodil Behko wrote: 02 Jan 2026, 11:16

Da je rođen u Bosni, Zohran Mamdani bi se zvao Zehro Muhamedović ili možda Zuhro Mehmedović. Zašto je to tako, mrsko mi objašnjavat jer je vrlo komplikovano, čak se i antropolozi ne slažu odakle tolike devijacije u izgovoru nekih termina i kako je došlo do toga da se jedan te isti pojam u nekim krajevima vrlo različito izgovara u odnosu na original odakle potiče. Uglavnom, suštinsko značenje je isto, bez obzira na glasovne devijacije nastale u raznim kulturama i podnebljima.

Primjer, Habib NurmuGamedov, a trebalo bi biti NurmuHamedov. Niko ne zna odakle i kako se glas "H" u tom kontekstu pretvorio u glas"G".

Oficijelno je šiija duodecimalac, džeferija itd, a njegov šiizam ima veze sa iranskim šiizmom koliko ja, bosanski hanefija maturidijske akide imam veze sa vehabijama ili još bolje, on je šiija koliko su to i Azerbejdžanci koji nominalno spadaju u tu grupu, ali su jedva slični jedni drugima.

Kao što želiš reći sa svojim postom, ništa nije tako jednostavno kao što bi ljudi htjeli protumačiti.

Moju opservaciju sam ubacio samo da još zakomplikujem, tako da na kraju skoro nikome ništa neće biti jasno.

Šta god da je ostaje pitanje, jer kad je Izrael u pitanju, obično smo za sve koji su protiv njega i u ovom kontekstu, u kontekstu vijesti o podršci Palestincima, njegov šiizam (ma kakav bio i ma kome bio blizak) apsolutno bi trebao biti nebitan.

Tako da se vraćamo na oon što sam rekao, puštamo li Palestince niz vodu, jer više mrzimo gejeve i lezbare, nego što volimo Palestince, Irance, Saudijce, Indonežane, Ujgure, BiH, mater rođenu, isl?
Laser
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Mood:
Has thanked: 1276 times
Been thanked: 4084 times

Post by Laser »

Krokodil Behko wrote: 02 Jan 2026, 15:36

Šta god da je ostaje pitanje, jer kad je Izrael u pitanju, obično smo za sve koji su protiv njega i u ovom kontekstu, u kontekstu vijesti o podršci Palestincima, njegov šiizam (ma kakav bio i ma kome bio blizak) apsolutno bi trebao biti nebitan.

Tako da se vraćamo na oon što sam rekao, puštamo li Palestince niz vodu, jer više mrzimo gejeve i lezbare, nego što volimo Palestince, Irance, Saudijce, Indonežane, Ujgure, BiH, mater rođenu, isl?
Kad bi sve bilo savršeno geometrijski pravilno, možda bi se našao odgovor na tvoje pitanje.

Možda.

Ali nije, pa zato nema odgovora na tako formulisano pitanje. :D.
Klanjam džematile po parkovima.
Skin
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 2972 times
Been thanked: 3397 times

Post by Skin »

nije problem u 'slozenosti svijeta' nego nedoststku spremnosti da se zauzme principijelna pozicija :p

odgovor ne mogu dati oni koji podrzavaju palestince jer su 'kao oni', niti oni koji ne podrzavaju lgbtq jer 'nisu kao oni'
Fuddo
Maliciozni seronja
Maliciozni seronja
Has thanked: 14431 times
Been thanked: 24302 times

Post by Fuddo »

A jest ga Laser izanaliziro, da cojek procita ovo reko bi dajem ostavku nista mi nije jasno.
Dozvolite da se obratimo
Zana
Gospođetina
Gospođetina
Has thanked: 9777 times
Been thanked: 9946 times

Post by Zana »

Matan wrote: 01 Jan 2026, 16:17 Pa i masa muslimana smatra krscane genetskim
otpadom, sto samo po sebi govori da su sve religije iste..

Ha?
Treba samo ić' prekoreda i govorit' "izvinjavam se"
tuzlak1212
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 853 times
Been thanked: 1288 times

Post by tuzlak1212 »

tuzlak1212
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 853 times
Been thanked: 1288 times

Post by tuzlak1212 »

Krokodil Behko wrote: 02 Jan 2026, 15:36

A ko je tebe slagao i na kojem jeziku da je Zohran protiv Izraela i da zbog tog treba stati uz njeg? Ili jos gore, ko je te slagao da je Zohran uz Palestinu sa svojim politickim kapacitetima i resursima? I sta njegovi politicki kapaciteti mogu protiv Izraela ili u korist Palestine?
Image
Post Reply

Return to “Vijesti”