AMERIKA
Moderators: Krokodil Behko, Duminjo
- Matan
- Sila nečista

- Has thanked: 3965 times
- Been thanked: 7340 times
- Status: Offline
Re: AMERIKA
Pa oni su realno bogatiji od nas..
ali rade i duplo vise..
ali rade i duplo vise..
Zasto konja tuces sine, kad i drugi cura ima..
- Laser
- Forum [Bot]
![Forum [Bot] Forum [Bot]](./images/ranks/s.png)
- Mood:
- Has thanked: 1276 times
- Been thanked: 4082 times
Čestitam nam rođo.Fuddo wrote: 04 Jan 2026, 21:52Nije, imam 35 dana godisnjeg, 21 personal days, i 7 sick daysLaser wrote: 04 Jan 2026, 21:50
Fuad je kmet, a rocko je aga, on odmara kolko hoće zato što je glaso kako treba, a Fuad nek dirinči za njega.![]()
To mi je sve placeno
Ne znam sabrat kolko je to ukupno
Rocko nam jebe prosjek
Priznaj da si glaso za TruNpa.
Klanjam džematile po parkovima.
- Zizi
- Forum [Bot]
- Has thanked: 9972 times
- Been thanked: 8592 times
Kako je regulisano ako ti treba više od sedam sick days?Fuddo wrote: 04 Jan 2026, 21:52Nije, imam 35 dana godisnjeg, 21 personal days, i 7 sick daysLaser wrote: 04 Jan 2026, 21:50
Fuad je kmet, a rocko je aga, on odmara kolko hoće zato što je glaso kako treba, a Fuad nek dirinči za njega.![]()
To mi je sve placeno
Ne znam sabrat kolko je to ukupno
Rocko nam jebe prosjek
- Laser
- Forum [Bot]
- Mood:
- Has thanked: 1276 times
- Been thanked: 4082 times
- amidza idriz
- Aktivni forumaš

- Has thanked: 2581 times
- Been thanked: 1209 times
- Status: Online
Bolesnici.Matan wrote: 04 Jan 2026, 20:35Bas, ovo nema ni u cirkusu...tuzlak1212 wrote: 04 Jan 2026, 20:33 ovo ko nekad kad bi se porazeni vezao za konja i konj proveo kroz cijeli grad da ga svi gledaju poderanog
Ne zalim za Madurom nego o nacinima i metodama svrgavanja nekoga ko vam se ne djasvi.
#Jaki ljudi ne spustaju druge dole, oni ih podizu.#
- Skin
- Inventar foruma

- Has thanked: 2970 times
- Been thanked: 3388 times
nije bas tako. amerika u prosjeku radi vise od zapadne evrope, posebno skandivanije, ali skoro da nema razlike u poredjenju sa istocnom evropom, gdje je radna sedmica blizu americkog nivoa. bogatiji su u prosjeku, ali je odgovornost za prezivljavanje individualna. evropa je siromasnija u prosjeku, ali je zivot manje neki projekat upravljanja rizikom. u americi imas vise opcija da radis, u evropi vise opcija da ne moras...
vise prilika i vise izbora, ali i vise rizika.. mozes raditi tri posla i stedjeti, ali to nije snaga sistema nego samo amortizacija za zdravstveno, za odmor, sigurnost.
12,000 USD nije prosjecna plata, nema teorije. 3,500 - 3,900 USD neto prosjek
- Matan
- Sila nečista

U Austriji je prosjek brutto 3500, netto 2500..Skin wrote: 04 Jan 2026, 22:57nije bas tako. amerika u prosjeku radi vise od zapadne evrope, posebno skandivanije, ali skoro da nema razlike u poredjenju sa istocnom evropom, gdje je radna sedmica blizu americkog nivoa. bogatiji su u prosjeku, ali je odgovornost za prezivljavanje individualna. evropa je siromasnija u prosjeku, ali je zivot manje neki projekat upravljanja rizikom. u americi imas vise opcija da radis, u evropi vise opcija da ne moras...
vise prilika i vise izbora, ali i vise rizika.. mozes raditi tri posla i stedjeti, ali to nije snaga sistema nego samo amortizacija za zdravstveno, za odmor, sigurnost.
12,000 USD nije prosjecna plata, nema teorije. 3,500 - 3,900 USD netto prosjek
- amidza idriz
- Aktivni forumaš

- Has thanked: 2581 times
- Been thanked: 1209 times
- Status: Online
Mozda si ironican ali kada uporedis sa zutima(Kina, Japan...) i onda se cudimo sto je kod nas sve skupo, sto nam Kinez uzima trziste i tako.
Mora biti skupo i nekonkurentno kada sve to moras da platis(odmori, godinama pravo na bolovanje, skupe satnice...).
Fino je odmarati i ne raditi pa jos 7.,13. plata, milina.
#Jaki ljudi ne spustaju druge dole, oni ih podizu.#
- Matan
- Sila nečista

Socijalna drzava..amidza idriz wrote: 04 Jan 2026, 23:02Mozda si ironican ali kada uporedis sa zutima(Kina, Japan...) i onda se cudimo sto je kod nas sve skupo, sto nam Kinez uzima trziste i tako.
Mora biti skupo i nekonkurentno kada sve to moras da platis(odmori, godinama pravo na bolovanje, skupe satnice...).
Fino je odmarati i ne raditi pa jos 7.,13. plata, milina.
ali nekontrolisana imigracija, ce to sve unistiti..
ne moze to drzava na dugorocno financirati..
- Melek
- Deer Hunter

- Has thanked: 4457 times
- Been thanked: 3433 times
-
panter7
- Poneki mu pročitamo

- Has thanked: 178 times
- Been thanked: 315 times
dismr prica, prava cetnickarocko wrote: 04 Jan 2026, 20:09Situaciji u Ukrajini je pocela neke 2014 kada nije SE postovala volja naroda, pa onda 8 godina napada na rusku manjinu I nakraju ode Ukrajina ko drzava,panter7 wrote: 04 Jan 2026, 13:19
Agresija 2022 Ukrajine na rusiju?
Agresija 1992 BiH na srbiju?
jesam li ja ovo dobro skonto!?
Genocid i etnicko ciscenje, ne ide u istu recenicu sa dijasporom/ ekonomskim iseljavanjem. Nisu ubijani, muceni, zatvarani, prognani, nego samovoljno napustili, imaju mogucnost povratka u manji entitet kad god pozele.
Razlika, drasticna!
To da su nekog sutali, zajebi tu rusku propagandu.
Samo kad se sjetim svi pokusaji UN-a, rusi odma uloze Veto. Prije nego sto su i culi sta donosi rezolucija!
A u medjuvremenu, "braca" srbi, ubijaju, kolju, siluju, otimaju, pale sto stignu!
Nazalost, moglo im se.
A ruska longistika srbima za vrijeme agresije (nafta, municija)?
sta mislis koliko dugo bi trajala agresija da ih "tvoji" rusi nisu "gurali"?
I sad Ukrajina ko ne valja, a rusija ko dobra za BiH!?
Izgleda, pojedini slabo pamte, brzo zaboravljaju!
nikave to veze NEMA sa 1992 osim patetike
o cemu ti bulaznis ko CE SE vratiti? mi smo izgubili vise civila cak I Dio vojnih gubitaka je uzrokovan babinom zapadnom Bosnom, I dalje Nas je bilo procentualno vise, a I'ma 50 godina srbi imaju 2 max 3 dijece. Ako je Jovanom Dusan poginuo 1993 a Jovan imao njega I kcerku pazi sad NEMA dusanove dijece jer SE nije ozenio samim time NEMA Jovan unucadi od sina zato danas prazna skola. Hos veliki Srbiju pa sad gledaj prazne njive prodji Krajinom pas vidjeti prazne sela ,, sto nije vani Ili u grobu nastanilo se u mojoj Posavini I Dio su tih 700k .
Ljudino bilo na CNN jedino Ako tebi I CNN nije ruskoj glasilo. sutali vikali crkini umri izlazi da uvale svoje na vozove I autobuses Prema Poljskoj.
Ja srbi to radilie Bez odobrenja kriscanskih europski drzava Koje nisu htijele Muslimansku Drzavu u Europi, da su mogli Kako I Turske da SE rijese .
Joj koliko je tebi u ratu bilo godina 10-12? kakvi rusi bolan tad bili jad I bijeda, nisu za kifle imali , koga CE oni gurati smrzavali SE PO moskvi u stanovima bilo na stotine mrtvih , ruskinje SE sa doktoratima udavale za tipove iz trailer parkova Koji slazu police u Walmartu da SE najedu I ogriju.
Pa sav plin na kojem SE kuhalo I grijalo u cijeloj Bosni I Hercegovini dolazio iz ruskog gazproma. Ono kad Fuddi I meni u kuhinji Ferida isprzi jaja przila ih na ruskom plinu.
Nabijem ruske I Ukrajinske cetnike I jedni I drugi klali PO Bosni, samo ja SE NE pretvaram da Sam zaboravio ukrajince I njihove ucescu u Genocidu nit sanjam da CE oni nekako unisti rusiju I Srbiju jer sutra bi ti isti ukrajinici opet sa srbima klali PO Bosni, pokazale su to sve posijete bivsoj YU do sada, PO par Dana I ugovori o saradnji u srbijij , privire u Zagreb a Bosna ko da Smo sugavi. ni da privire.
od ugrozenosti, preko plebiscita do GENOCIDA
ista mantra u Ukrajini
predaj nuklearno, proglasi svoju teritoriju, ko ne slusa, balkon, banana, a ponekad se zatvori, a bogami i otruje
sad kad te trapm nogira (u BiH ne smijes), nego kod putka pa pravac front u Ukrajinu (jebat ce te Ukrajinci, samo tako)
jebeno kad ti asfalt udari i u noge i u glavu
ovdje i bog vozi mercedes, sto veci smrad to bolje ces proc
- harlekin
- Aktivni forumaš

- Has thanked: 168 times
- Been thanked: 375 times
Mogli su u Evropi i po 80 dana placeni davati uz 16-u platu dok je pol azije rintalo za evropske kompanije,al jbg poceli oni za sebe radit tako da lagano ce to u zaborav kad evropljani budu morali nadoknadit sto su drugi za njih radili i do 90-e ce bit radni vijek a o privilegijama ostat lijepa sjecanja.
- rocko
- Inventar foruma

- Has thanked: 262 times
- Been thanked: 164 times
Ja. NIkada nisam imao manje od 30 radnh Dana vikendi I slobodni dani se ne racunaju + 11 placenih praznikaSkin wrote: 04 Jan 2026, 21:36 kad smo vec na pravoj temi, koliko u americi imate godisnjeg? uvijek me to zanimalo.
To sve dodje gdje radis I sta radis tako je organizovano u vecini mjesta sve je objedinjeno odmor bolovanje itd.
Onda Sam nasicao sa godina stazs na 60 radnih dana placenog odmora
Sad drzavni poslovi su druga prica
- rocko
- Inventar foruma

Imaju nego budale ono sef neuzima odmor pa necu ni ja pa uzmu pare umjesto odmoraSkin wrote: 04 Jan 2026, 21:48 ovi ITevci nesto samo 3-4 dana imaju, uopste ljudi ne idu na godisnji. ako negdje bas idu na 10 dana, onda uzimaju neplaceno.
ne.mogu da vjerujem da svako nema bar 2 sedmice zagarantovano jednom godisnje da se odmori
- rocko
- Inventar foruma

Jok ba mozda I manje to je mit da se radi vise 40 sedmicno je prosijek ovdje je drugi problem da europska radnicka klasa je srednji I visi srednji stalez u USA .
- rocko
- Inventar foruma

Zavisi koliko imas bolovania I kakvo je bolovanje onda ide short term long term disability onda FMLA.
Veina ljudi koji rade vise od godinu Dana imaju vise od 7 Dana bolovanja
Opet zavisi sta je razlog .
- rocko
- Inventar foruma

Nemoras samo nazoves .kazes nisam dobro nesmiju pitati sta ti je poslije par Dana vecinom 3-5 traze da vide ljekara
- rocko
- Inventar foruma

Raspiso Bajdo 25 miliona dollars nagradu za Madura Veliki Trump otisao da pokupi nagraduamidza idriz wrote: 04 Jan 2026, 22:48Bolesnici.
Ne zalim za Madurom nego o nacinima i metodama svrgavanja nekoga ko vam se ne djasvi.