Jeste, ali i za to moras imati nos..
ne moze to svatko..
inace bi svi to radili..
Moderator: spacebound

Jeste, ali i za to moras imati nos..

I bome dobro utice na moju cerku. I ona ce akobogda i nadje dobar poso kad zavrsi master, pa i moje drugo dvoje i sva nasa deca. Nek su zivi i zdravi i pametni
![Forum [Bot] Forum [Bot]](./images/ranks/s.png)
Okej to, ne govorim o tome, nego kako da mladi stede za kupovinu stana narednih 20 god pa da ga iskesiraju? Gdje ce tih 20 god zivjeti, moraju rentati stan i placati rentu koja je, u najboljem slucaju, pola rate kredita za stan?Matan wrote: 05 Jan 2026, 00:10Ma to sa rentanjem ima i dobri i losi strana..Vanilla wrote: 05 Jan 2026, 00:02 A kako da se ustedi ako za to vrijeme, kad bi trebao stedjeti, placas rentanje stana?
ovdje ako nekome iznajmljujes stan oficijelno, moras platiti i porez, a
i ta osoba moze steci pravo na stanovanje, pa je ne mozes izbaciti kad ti hoces..
a na crno je rizik, treba naci normalne ljude, sto je jako tesko..
nije to samo kupis stan i rentaj, a para kapa..

Ma uzmu stan i otplacuju ga , zive u njemu i placaju kredit..Vanilla wrote: 05 Jan 2026, 00:13Okej to, ne govorim o tome, nego kako da mladi stede za kupovinu stana narednih 20 god pa da ga iskesiraju? Gdje ce tih 20 god zivjeti, moraju rentati stan i placati rentu koja je, u najboljem slucaju, pola rate kredita za stan?Matan wrote: 05 Jan 2026, 00:10
Ma to sa rentanjem ima i dobri i losi strana..
ovdje ako nekome iznajmljujes stan oficijelno, moras platiti i porez, a
i ta osoba moze steci pravo na stanovanje, pa je ne mozes izbaciti kad ti hoces..
a na crno je rizik, treba naci normalne ljude, sto je jako tesko..
nije to samo kupis stan i rentaj, a para kapa..
Osim ako ce tih 20 god zivjeti kod roditelja....![]()

Nikako. A haj ga digni i zavali se. I haj rentaj citav zivot, bacaj pare ni u sta.Vanilla wrote: 05 Jan 2026, 00:02 A kako da se ustedi ako za to vrijeme, kad bi trebao stedjeti, placas rentanje stana?

U tom slucaju, ja sam za opciju kredita. Nisam htjela ni da razmisljam o rentanju. Stisni zube, udji u to najkasnije do 30, 35te i guraj da do 45, 50te zavrsis s tim.
Ovdje je uslov Ugovor na neodredjeno, iznos plate koji moze pokriti, mozes sam, bez da imas supruznika, kredit je hipotekarni.Matan wrote: 05 Jan 2026, 00:19 Moras imati firmu u kojoj radis najmanje godinu dana..
i ti i zena, i ucesce trebas neko imati, za troskove papira..
i ako ispunjavas uvjete dobijes kredit, kojim uzmes stan..
jednostavno..ne moze to svatko..

Tamo ili inace?Matan wrote: 05 Jan 2026, 00:23 Znate gdje je zamka..
ako par mladi uzme stan sa recimo 25 godina i rastanu se nakon par godina..
ode sve u tri lijepe..

Vanilla wrote: 05 Jan 2026, 00:20U tom slucaju, ja sam za opciju kredita. Nisam htjela ni da razmisljam o rentanju. Stisni zube, udji u to najkasnije do 30, 35te i guraj da do 45, 50te zavrsis s tim.Shadow wrote: 05 Jan 2026, 00:17
Nikako. A haj ga digni i zavali se. I haj rentaj citav zivot, bacaj pare ni u sta.

Pa i ovdje je glavnii uslov iznos plate...Vanilla wrote: 05 Jan 2026, 00:23Ovdje je uslov Ugovor na neodredjeno, iznos plate koji moze pokriti, mozes sam, bez da imas supruznika, kredit je hipotekarni.Matan wrote: 05 Jan 2026, 00:19 Moras imati firmu u kojoj radis najmanje godinu dana..
i ti i zena, i ucesce trebas neko imati, za troskove papira..
i ako ispunjavas uvjete dobijes kredit, kojim uzmes stan..
jednostavno..ne moze to svatko..

Pa ja sam kupio jednosoban stan tako, na taj nacin. Ustedio petnestak hiljada i digo kredit da poklopim ostalo. Ostavio za poreze, notare i poklopio dio cjene da ne moram puni iznos kreditaDuminjo wrote: 04 Jan 2026, 23:29Ako je stan 200.000€, ti trebas na racunu imati tj uštediti 20ak hiljada.ElTriconi wrote: 04 Jan 2026, 23:23
Ali pajdo kljucno je stediti, da je lahko stedit banke ne bi postojale![]()
Odes u banku i dobiješ na papiru koliko si kreditno sposoban.. npr kazu mozes dobiti 250.000€ stambenog kredita.
Sa tim papirom ides i kupujes.
A onih 20.000 sto si ustedio i sto moraš imati je za porez, notara i ostale zajebancije.
Dvosoban stan u jakom i dobrom njemackom gradu je 170-200 hiljada €, trosoban oko 250.
Ako se samo malo izmakneš u neki gradic pored, onda je trosoban 170-190 hiljada.
Na istoku Njemacke imaš dvosobnih stanova za 100 hiljada.. nije Duplo al je mnogo jeftinije.
E sad, ako cemo o Minhenu, Berlinu, Stuttgartu i slicnim centrima, pišaj ga.. Pa nije to prosjek i standard ili bilo kakva mjera.

Inace, kad su dvije plate, moze se placati, ali ako se rastanu,

Aferim!ElTriconi wrote: 05 Jan 2026, 00:26Pa ja sam kupio jednosoban stan tako, na taj nacin. Ustedio petnestak hiljada i digo kredit da poklopim ostalo. Ostavio za poreze, notare i poklopio dio cjene da ne moram puni iznos kreditaDuminjo wrote: 04 Jan 2026, 23:29
Ako je stan 200.000€, ti trebas na racunu imati tj uštediti 20ak hiljada.
Odes u banku i dobiješ na papiru koliko si kreditno sposoban.. npr kazu mozes dobiti 250.000€ stambenog kredita.
Sa tim papirom ides i kupujes.
A onih 20.000 sto si ustedio i sto moraš imati je za porez, notara i ostale zajebancije.
Dvosoban stan u jakom i dobrom njemackom gradu je 170-200 hiljada €, trosoban oko 250.
Ako se samo malo izmakneš u neki gradic pored, onda je trosoban 170-190 hiljada.
Na istoku Njemacke imaš dvosobnih stanova za 100 hiljada.. nije Duplo al je mnogo jeftinije.
E sad, ako cemo o Minhenu, Berlinu, Stuttgartu i slicnim centrima, pišaj ga.. Pa nije to prosjek i standard ili bilo kakva mjera.
I auto sam ubrzo na slican nacin![]()
Ne ode sve u tri lijepe. Ja sam isplatila sta je do tad uplatio, uzela sve obaveze na sebe, cijeli kredit, jos koja godinica i gotova.

Pa ima i sposobni ljudi..Vanilla wrote: 05 Jan 2026, 00:30Ne ode sve u tri lijepe. Ja sam isplatila sta je do tad uplatio, uzela sve obaveze na sebe, cijeli kredit, jos koja godinica i gotova.Matan wrote: 05 Jan 2026, 00:27
Inace, kad su dvije plate, moze se placati, ali ako se rastanu,
onda jedno izlazi, hoce svoj dio, a drugo ostaje samo sa troskovima, i jos mora isplatiti partnera..
Sve je stvar koliko si spreman na borbu i da ne dopustis da sve ode u tri lijepe.