Voće

Kolači, torte, zimnice, pića

Koje voće volite?

trešnju
25
16%
jagodu
22
14%
jabuku
13
8%
šljivu
11
7%
bananu
19
12%
breskvu
17
11%
mandarinu
12
8%
grožđe
23
15%
koštunjavo voće
5
3%
drugo
9
6%

Total votes: 156

Mala_Mu
atomica
atomica
Mood:
Has thanked: 551 times
Been thanked: 1390 times
Status: Offline

Re: Voće

19 Feb 2015, 22:00

...Ne volim u kolacima, tortama, sladoledima..

Al ovako volim jesti :D

Tresnja, mandarina, visnja , .grožđe. :bali i da Kaki

Mala_Mu
atomica
atomica
Mood:

Neobično voće: Jeste li ga ikada probali? (FOTO)

23 Feb 2016, 11:58

Image
Predstavljamo vam neobično voće koje vjerovatno nikada niste probali, te za koje možda nikada niste ni čuli, a koje se u nekim krajevima svijeta svakodnevno konzumira.

10. Java šljiva Java šljiva (Syzygium cumini) je jako popularno voće na Filipinima, gdje je poznato kao ‘duhat’. Njegov okus se opisuje kao kombinacija slatkog i blago kiselog, a nakon konzumiranja jezik dobije jaku ljubičastu boju. Java šljiva se koristi za kontrolu dijabetesa, te u kineskoj medicini za bolesti probavnog sistema. Ovo voće sadrži visoke razine vitamina C i vitamina A, a čak se i njegovo lišće koristi za kontrolu krvnog tlaka i upale desni.

Image

9. Vodena jabuka Vodena jabuka (Syzygium samarangense) rasta na malajskom poluostrvu gdje je poznata i kao jambu air, lembu, voštana jabuka, ljubavna jabuka… Uprkos svom imenu, vodena jabuka nema nikakve veze sa jabukama koje su popularne u našim krajevima. Vodene jabuke imaju okus koji najviše podsjeća na krušku, a odnos vode i mesa se poredi sa lubenicom. Iako se može jesti sirova, uglavnom se koristi kao dodatak salatama ili nekim drugim blagim jelima.

Image

8. Soursop Soursop (Annona muricata) je voće koje raste u Meksiku, na Kubi, u Srednjoj Americi, na Karibima i sjevernom dijelu Južne Amerike. Ovo voće je bogato vitaminima B i B2, kao i vitaminom C. Neka preliminarna istraživanja sugerišu da soursop ima potencijal za liječenje nekih infekcija, a na internetu se može pronaći i informacija o tome kako ovo voće može izliječiti i neke vrste tumora – mada ta infromacija nikada zvanično nije potvrđena u laboratorijama ili kliničkim testovima. Ovo voće se često koristi kao dodatak salatama, shakeovima, sokovima, slatkišima… a u zemljama u kojim raste često se prodaje na ulicama

Image

. 7. Nipa Nipa (Nypa fruticans) je voće koje raste na nipa palmama duž obala Indijskog i Pacifičkog okeana. Voće se često konzumira na Filipinima i u Maleziji gdje se od njega pravi i popularno alkoholno piće tuba, bahal ili tuak. Sjemenke nipe su poznate kao Attap chee, a u gore navedenim državama se koriste kao dodatak desertima. Pored toga što je jestivo, ovo voće je i odlična glavna sirovina za dobivanje biogoriva.

Image

6. Lúcuma Lúcuma (Pouteria lucuma) je voće koje raste u dolinama Perua. Bogato je vlaknima, vitaminima B1, B2 i B3, mineralima, kao i antioksidansima. Lúcuma ima izrazito suho meso koje posjeduje jedinstveni okus opisan kao mješavina javora i slatkog krompira. Često se suši kako bi se od njega dobio prašak koji se dodaje u kolače, sladolede ili shakeove.

Image

5. Guava Guava (Psidium guajava) raste na malom drveću širom Meksika, na Karibima, te Srednjoj i Južnoj Americi. Ovo voće ima sladak okus, bogato je vitamonom C, a kada se jede poprilično je tvrdo i hrskavo. Guava (poznata i kao guava jabuka) se uglavnom jede sirova, izrezana na kriške i umočena u šećer. Pored prehrane, guava se koristi i u proizvodnji šampona i sapuna zbog svog jakog i ugodnog mirisa.

Image

4. Bodljikava kruška Opuntia /opuncija (lat. Opuntia) je rod kaktusa koji broji više od 250 vrsta koji većinom potiču iz Amerike. Plodovi opunite se zovu bodljikave kruške, jestivi su, koriste se u medicinske svrhe, a dodaju se kolačima i želeima. S obzirom da raste na kaktusu, nije uvijek jednostavno doći do bodljikave kruške. Ali ipak se isplati uložiti malo napora, s obzirom da je nagrada slatka voćka koja miriše kao lubenica i koja je puna vitamina C, vlakana i kalija.

Image

3. Feijoa Feijoa (Acca sellowiana) prirodno raste na visoravnima južnog Brazila, istočng Paragvaja, Urugvaja, Argentine i Kolumbije. Okus ovog voća je opisan kao sladak i aromatičan, a najukusnije je kada sam padne na tlo. Feijoa je puna vitamina C, te malo manje vitamina B. Jako je ukusno kada se skuha, a zbog svog primamljivog mirisa, često se koristi u kozmetičkim preparatima.

Image

2. Yangmei Yangmei (Myrica rubra), što u prijevodu sa kineskog znači ‘planinska breskva’ je vrsta jagode sa porijeklom iz Kine. Može se jesti sirovo, sušeno, konzervisano i natopljeno u baijiu (Kineski liker), a od njega se također prave i alkoholna pića. U Evropi se može pronaći sok od Yangmei koji se prodaje pod imenom “Yumberry”. Ovo voće ima jako široku primjenu. Pored navedenog, od njega se prave i džemovi, dodaje se jogurtima, kao i mnogim drugim jelima i pićima.

Image

1. Akebi Akebi (Akebia quinata) raste u sjevernom Japanu i sazrijeva tek kasno u jesen. Raste na divljoj lozi i, za mnoge Japance, ono je simbol promjene godišnjih doba. Kada je voće zrelo i spremno za jesti, ono se samo ‘otvori’. Dok je unutrašnjost jako slatka, kora je opet gorka, ali se i ona koristi u prehrani. Listovi se koriste za čaj, a od stabljike na kojoj akebi raste pletu se korpice.

Image

nezavisne.com

storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 1 time

Re: Neobično voće: Jeste li ga ikada probali? (FOTO)

23 Feb 2016, 12:00

Jedino sam za agavu čuo.....kamoli probao išta drugo :D.
Habibti, ya nour el - ain... :srce

mehaning
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

23 Feb 2016, 12:03

Ovo raste kod nas (barem u slovenskom primorju), a rijetko ko poznaje... :djed

Image

Mi to zovemo "Žižola"... :klanja

Dobru se rakiju od nje radi... :pivo

storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]

23 Feb 2016, 12:05

mehaning wrote:Ovo raste kod nas (barem u slovenskom primorju), a rijetko ko poznaje... :djed

Image

Ni to nisam čuo :hm
slično čemu :misli

ja s primorske dobijam kakije :cool

mehaning
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

23 Feb 2016, 12:09

storm wrote:
mehaning wrote:Ovo raste kod nas (barem u slovenskom primorju), a rijetko ko poznaje... :djed

Ni to nisam čuo :hm
slično čemu :misli

ja s primorske dobijam kakije :cool
Teško mogu reči, čemu je slično... :cudi

Po obliku je kao jako mala šljiva, ali je okus i struktura sasvim drugačija... :cudi

Ima veliku koščicu...

Poznaš li "nešpule"... :cudi

Image

storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]

23 Feb 2016, 12:10

:123 ne..... sa terminima malvazija, refošk, merlot i rebula baratam bolje :valja

pa ovo mi i izgleda kao kaki :misli

SisterIbrahim
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

23 Feb 2016, 12:22

U Njemackoj sam probala nekoliko stvari, i samo mi se avokado svidio

ono sta imate jos kod nas kuputi jeste, jako ukusno, jede se kaskicom, japanska jabuka ( drugi naziv je vodena jabuka)

mehaning
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

23 Feb 2016, 12:28

storm wrote::123 ne..... sa terminima malvazija, refošk, merlot i rebula baratam bolje :valja

pa ovo mi i izgleda kao kaki :misli
Nije Kaki...

Puno je manje (do 3cm promjera) i skoro cijeli sadržaj su 4 velike koštice... :djed

Meni i nije nešto... :hm

mehaning
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

23 Feb 2016, 16:05

Bijeli badem wrote:

Ja to zovem kineska hurma..ukusna je kada je dobro zrela...rakiju istina nisam probala.
Striček Google kaže da si u pravu... :klanja

Rakiju nisam ni ja probao (pošto mi ni jedna rakija nije dobra), ali čuo sam pohvalne priče... :cudi
Last edited by mehaning on 23 Feb 2016, 16:07, edited 1 time in total.

mehaning
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

23 Feb 2016, 16:07

Bijeli badem wrote:
mehaning wrote:
Teško mogu reči, čemu je slično... :cudi

Po obliku je kao jako mala šljiva, ali je okus i struktura sasvim drugačija... :cudi

Ima veliku koščicu...

Poznaš li "nešpule"... :cudi

japanska mušmula...mora takođe biti potpuno zrela da bi ti se svidio ukus...inače skuplja usta
Pa ti si botaničar... :sok

Izgleda sve to do nas pomorci donesli... :hm

Mala_Mu
atomica
atomica
Mood:

23 Feb 2016, 22:47

storm wrote:Jedino sam za agavu čuo.....kamoli probao išta drugo :D.
I ja :D. Doduse i probala sam agavu , a ostalo... :grana

Inace od ovih nekih "neobicnijih" volim liči :bali

Image
SisterIbrahim wrote:U Njemackoj sam probala nekoliko stvari, i samo mi se avokado svidio

ono sta imate jos kod nas kuputi jeste, jako ukusno, jede se kaskicom, japanska jabuka ( drugi naziv je vodena jabuka)
Avokado me asocira na margarin ukusom :o ne volim ga :D

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9236 times
Been thanked: 10965 times

Dunja sprječava jesenje viroze

12 Nov 2016, 09:20

Image
Obiluje antioksidansima, korisnim saveznicima u borbi protiv slobodnih radikala, koji mogu uzrokovati karcinom.
Dunja pripada istoj porodici biljaka kao i jabuke i kruške. Rijetko se konzumira u svježem stanju, ali se od ovog mirisnog jesenjeg ploda mogu pripremati ukusni sokovi, džemovi, slatka.

Evo nekoliko razloga zbog kojih biste dunju i proizvode od nje trebali uvrstiti u prehranu.

Pomaže u mršanju

Dunja sadrži malo kalorija, soli i masnoće, ali dosta vlakana i vitamina C. Zbog toga je odličan izbor za sve koji žele regulirati tjelesnu težinu.

Antibakterijska svojstva

Obarite sjemenke dunja i dobit ćete ljekovitu sluz. Smjesa je odlična za liječenje rana i blagih opekotina.

Odlična za varenje

Dunje mogu pomoći u liječenju čira na želucu, dijareje i problema s varenjem, prenosi Faktor.ba.

Djeluje preventivno na pojavu tumora

Dunja obiluje antioksidansima, korisnim saveznicima u borbi protiv slobodnih radikala, koji mogu uzrokovati karcinom.

Dobra za zdravlje

Sadrži pektin koji smanjuje nivo lošeg holesterola u krvi. Zbog toga je ovo voće odlično za prevenciju zakrčenja arterija. Kalij u dunji smanjuje krvni pritisak, a na zdravlje srca povoljno utječe i vitamin C.

Pozitivan učinak na krv

Visok sadržaj željeza u dunji sprečava anemiju i utječe povoljno na krvnu sliku.

Jača imunitet

Vitamin C u dunji pruža organizmu odličnu zaštitu od infekcija i jača imunološki sistem potreban osobi kako bi se odbranila od jesenjih viroza i gripe.

(Vijesti.ba)

Vjetar
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 24 times

Re: Dunja sprječava jesenje viroze

12 Nov 2016, 11:05

Ja ih jako volim. Donosio mi ih je kolega, jer oni ne znaju šta će sa njima, a ja ih narežem pa kao grickalice tamanim. Najdraže su mi one koje pokupe usta kad ih jedeš :D.

SPINERKA
Forum [Bot]
Forum [Bot]

12 Nov 2016, 11:24

:hihi Zasto? Ne sjecam se da je lijep osjecaj? Kada su spremne za jelo inace?
Image

Vjetar
Forum [Bot]
Forum [Bot]

12 Nov 2016, 11:40

Ja volim, mazohista sam što se tiče ukusa, jer volim strašno ljuto, strašno kiselo, gorko, samo strašno slatko ne volim :D. Ovdje ih više koriste za neke kompote, slatka i slično, rijetko se jedu onako...

SPINERKA
Forum [Bot]
Forum [Bot]

12 Nov 2016, 11:56

:hihi Sada je jasno,zasto onakva kosa. :sok Moli za milost.hm, ok kako se onda kuvanjem mogu sacuvati sve _ iskoristiti dobre strane te trpke vocke?
Image

Vjetar
Forum [Bot]
Forum [Bot]

12 Nov 2016, 12:04

Hmm, imam ja i sadističku crtu, mazohizam ograničavam na oštre ukuse hrane :D
Kuhana dunja, kompot i slično, je ok, ali blaga, pripitomljena previše i nezanimljiva. Narod se tješi da sve dobro što izađe iz nje kuhanjem za kompot, ostane u tom kompotu koji popiju :DD

SPINERKA
Forum [Bot]
Forum [Bot]

12 Nov 2016, 12:08

:hihi Da , ostane u ogromnoj kolicini secera.
Image

Vjetar
Forum [Bot]
Forum [Bot]

12 Nov 2016, 12:12

Daaaa :oo Jednom sam čuo da šećer ubija bacile i da ga zato treba trpati u što većim količinama u ove domaće gluposti.
Naravno, nedo Bog da nije slatko, ili Bože sačuvaj - kiselo :sok Zato, živio šećer naš bosanski domaći :cool

Post Reply

Return to “Kulinarstvo”