Isključi me ako možeš: Zašto vožnja u novim automobilima postaje bitka s tehnologijom?

Aktuelnosti

Moderators: Urednik foruma, VIP

Post Reply
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 10094 times
Been thanked: 11964 times
Status: Offline

Isključi me ako možeš: Zašto vožnja u novim automobilima postaje bitka s tehnologijom?

Post by Krokodil Behko » 11 Jan 2026, 09:49

Image

Nekad su automobili bili alat pod našom kontrolom. Danas su postali tlačitelji koji nam "dopuštaju" da ih vozimo po njihovim uslovima. Kako je krenulo, automobili će nam uskoro tražiti vozačku dozvolu i ovjereno ljekarsko uvjerenje na uvid prije nego što pokrenemo motor.

Automobili su danas pametniji i sigurniji nego ikad. No, vozači sve češće postavljaju pitanje: ako su automobili toliko inteligentni i sigurni, zašto nam otežavaju život i zašto isključujemo funkcije koje smo doplatili, a trebale bi nam olakšati i štititi nas?

Moderni sigurnosni sistemi, zamišljeni kao vrhunac automobilske tehnologije, postali su paradoksalno glavni izvor opasnosti na cesti. Umjesto da povećaju sigurnost, oni je aktivno ugrožavaju.

Ko gleda cestu dok mi tapkamo po ekranu?

Konstantno pištanje, upozorenja koja prekidaju koncentraciju i neprestana potreba da se sistemi deaktiviraju stvaraju upravo ono što bi trebali spriječiti – nepažnju vozača. Dok vozač traga po ekranu tražeći opciju za isključivanje asistenta (pa čak i najobičnije paljenje kratkih svjetala preko centralnog monitora čime smo se nedavno bavili u električnom Lynk&Co 02) koji ga opsesivno upozorava na prekoračenje brzine od jednog kilometra na sat, ko onda zapravo gleda cestu?

Najžalosniji je paradoks sigurnosti. Sistemi koji teoretski štite – pomoć za držanje vozila u voznoj traci, asistenti za brzinu, automatsko kočenje u nuždi – u praksi stvaraju nove, daleko ozbiljnije probleme. Automobil koji iznenada snažno zakoči sa 130 na 50 km/h, slučaj koji nam je zaledio krv u žilama s prvom generacijom Citroena C5 Aircross, zato što je ispod autoceste detektovao naseljeno mjesto i ulicu s tim ograničenjem nije sigurnosna funkcija. To je mobilna bomba koja čeka da vas "stigne" šleper koji vozi iza vas.

A odgovornost? Niko je ne preuzima, čak ni onaj neuvjerljivi Euro NCAP, koji je strukturalnu sigurnost gurnuo na marginu, a u prvi plan stavio sigurnosne sisteme koji dolaze u seriji.

Jučer pet, danas tri: Kad Volkswagen postane Dacia!

Ko će ljubiteljima Volkswagena objasniti da T-Cross ima svega tri zvijezdice kao Dacia modeli. VW T-Cross je 2019. godine dobio pet zvjezdica. U 2025. godini, isti automobil je ponovo testiran i tada je ocijenjen sa samo tri zvjezdice - ne zato što je postao manje siguran, već zato što Euro NCAP neprestano podiže kriterije. Tako je T-Cross ocijenjen sa samo 57 posto u kategoriji Safety Assist, prvenstveno zbog loših performansi AEB (Autonomous Emergency Braking) sistema u novim testovima uvedenim 2023/2025, koji se tiče zaštite ranjivih učesnika u saobraćaju: motociklista, biciklista i pješaka.

Dakle, u sudaru ćete vjerovatno preživjeti, ali automobile "kažnjavaju" jer nema dovoljno napredne tehnologije koja (teoretski) treba spriječiti sudar s motociklistima. Euro NCAP prisiljava proizvođače da ugrađuju sve više ovih sistema, ili auto pada na tri zvjezdice - što obara reputaciju i prodaju. Regulatori stvaraju pritisak za sve više tehnologije, koju vozač zbog stalnih upozorenja i dekoncentracije gleda da isključi. I tako sve ide ukrug.

Možda je najuvredljiviji aspekt cijele priče pretjerana zaštitnička briga koja prožima svaki segment moderne automobilske tehnologije. Asistenti u vožnji nas tretiraju kao nesigurne tinejdžere koji nisu u stanju donijeti vlastite odluke. Vozač s 10 i više godina iskustva mora se boriti protiv automobila koji misli da zna bolje. Svako ko je sposoban položiti vozački ispit sposoban je voziti više sati i držati auto u traci. Bar je tako bilo otkako postoje automobili i vozači.

Sistemi koji nas štite od nas samih

Ironija dostiže vrhunac kada se u priču uključi vještačka inteligencija. Proizvođači se hvale kako njihovi sistemi uče ponašanje vozača i prilagođavaju se navikama. Na papiru zvuči fascinantno. Ali ako vještačka inteligencija zaista uči i prilagođava se našim vozačkim navikama, zašto nakon par desetina puta ne zapamti da vozač isključuje određene funkcije (start-stop) ili asistente u vožnji (lane assist, inteligent speed assist itd.) prije svakog putovanja?

Zar nije to najočitiji obrazac ponašanja koji bi trebala naučiti? Ili vještačka inteligencija zapravo nije tu da služi vozaču, već da provodi politiku proizvođača i regulatora?

Kakva je to vožnja ako te stalno nešto opominje i ispravlja? Kakvi su to inteligentni sistemi, kada opet mi koji vozimo odgovaramo za incidente koji su izazvali upravo oni, jer smo morali upaliti svjetla u čak četiri koraka tapkanja po ekranu.

Nostalgija obično nije dobar argument, ali teško je ne sjetiti se vremena kada ste jednostavno ušli u automobil, lijeva noga bi "po defaultu" već bila na kvačilu, desna na kočnici, a desna bi ruka (uglavnom) kresnula motor i spustila se na palicu mjenjača. Sve u 10 sekundi i već ste krenuli bez minute provedene u menijima i podmenijima, bez borbe protiv sistema, koji nas žele "zaštititi" od nas samih.

HAVANA
Penzioner
Penzioner
Has thanked: 2940 times
Been thanked: 24335 times

Re: Isključi me ako možeš: Zašto vožnja u novim automobilima postaje bitka s tehnologijom?

Post by HAVANA » 11 Jan 2026, 09:53

Smorovi od auta.
Nije skupo na moru, skupo je na obali.

Zizi
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 10081 times
Been thanked: 8678 times

Re: Isključi me ako možeš: Zašto vožnja u novim automobilima postaje bitka s tehnologijom?

Post by Zizi » 11 Jan 2026, 10:08

Prošle godine sam rentala jedno auto koje je imalo funkciju start-stop. Kako me je nerviralo i ometalo u vožnji, a nisam znala da se može isključiti.
A tek navigacija kako mi je iritantna...ni nju ne uključujem, već se prije putovanja pripremim, pregledam mape i uglavom dođem tačno na destinaciju.

ironman
sirius
sirius
Has thanked: 26350 times
Been thanked: 26965 times

Post by ironman » 11 Jan 2026, 10:23

Kola na baterije.
Neka hvala.
Ostatak tehnologije mi ne smeta sve dok ima off dugme.
dream of spring...

Duminjo
Urednik foruma
Urednik foruma
Has thanked: 2802 times
Been thanked: 8818 times

Post by Duminjo » 11 Jan 2026, 13:38

Odvratni su. Najgori ovi jeftiniji modeli sa onom opcijom sto lafo kao drzi pravac da ne skreneš s puta. Nagaziš na liniju, em pišti em volan ko da ti neko otima iz ruke. Dva tri puta nagaziš, pise ti da uzmeš kafu i odmoriš, ko da si debil.
Ideš 1km/h preko ogranicenja, pišti.
Mokro vani, pišti.
Tek upališ, pišti na sve strane, upozorava na sve gluposti, provjeri sjediste nazad, senzori nisu cisti..

Ma jbmti mater.

Najgori ovi manji, jeftiniji modeli kojima je ugradjena ta ko fol tehnika a samo jebe vozaca. Toyota Aygo i Dacia katastrofa.

I Sto je najgore, sva ta lafo tehnologija je u papirima auta i kada hoces na tehnicki, sve to mora biti ispravno. Ne radi ti neki senzor, ne mozes proci tehnicki i onda sve to moraš odrzavat i moraš imati.

A proizvodjac u Auto, koje realno Kosta 10 hiljada, ubaci tu tehnologiju za debile i onda isto Auto prodaje za preko 15 hiljada. A omladina se lozi, jao ima sve, ima rikverc kameru, senzore krce i palce..

Vozim ovu Toyota Aygo X na poslu. I bila mokra cesta, udjem u jednu krivinu malo brze i nagazim na liniju. Podje pištat ko da sam na koncertu nekom. Umal poludio nije.
Sada kada je snijeg i kada se ne vidi najbolje, ne smijes voziti kuda hoces i kuda mislis da je bolje. Moraš kuda on hoce, inace podje vrištat i otima volan kao da neko sjedi pored i vuce volan na stranu. Ziva borba.

tuzlak1212
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 927 times
Been thanked: 1382 times

Post by tuzlak1212 » 11 Jan 2026, 13:42

to se mora moci iskljucit, nidje veze da to radi uvijek protiv moje volje, razumio bi da ja to feature kojeg ja ukljucim kad hocu

ElTriconi
Đulaga
Đulaga
Mood:
Has thanked: 56103 times
Been thanked: 10013 times
Status: Online

Post by ElTriconi » 11 Jan 2026, 13:43

Duminjo wrote: 11 Jan 2026, 13:38 Odvratni su. Najgori ovi jeftiniji modeli sa onom opcijom sto lafo kao drzi pravac da ne skreneš s puta. Nagaziš na liniju, em pišti em volan ko da ti neko otima iz ruke. Dva tri puta nagaziš, pise ti da uzmeš kafu i odmoriš, ko da si debil.
Mokro vani, pišti.
Tek upališ, pišti na sve strane, upozorava na sve gluposti, provjeri sjediste nazad, senzori nisu cisti..

Ma jbmti mater.

Najgori ovi manji, jeftiniji modeli kojima je ugradjena ta ko fol tehnika a samo jebe vozaca. Toyota Aygo i Dacia katastrofa.

I Sto je najgore, sva ta lafo tehnologija je u papirima auta i kada hoces na tehnicki, sve to mora biti ispravno. Ne radi ti neki senzor, ne mozes proci tehnicki i onda sve to moraš odrzavat i moraš imati.

A proizvodjac u Auto, koje realno Kosta 10 hiljada, ubaci tu tehnologiju za debile i onda isto Auto prodaje za preko 15 hiljada. A omladina se lozi, jao ima sve, ima rikverc kameru, senzore krce i palce..

Vozim ovu Toyota Aygo X na poslu. I bila mokra cesta, udjem u jednu krivinu malo brze i nagazim na liniju. Podje pištat ko da sam na koncertu nekom. Umal poludio nije.
Sada kada je snijeg i kada se ne vidi najbolje, ne smijes voziti kuda hoces i kuda mislis da je bolje. Moraš kuda on hoce, inace podje vrištat i otima volan kao da neko sjedi pored i vuce volan na stranu. Ziva borba.
Pajdo golf cadvi i odes u borovnice na planinu s njime. Zao bi ti bilo ic traktorom al ide dvica jede put 🥹
A jos kad bih na njezinom aman krilu zaspao
Da bog da se do vijeka ne probudio 🤗😊

Duminjo
Urednik foruma
Urednik foruma

Post by Duminjo » 11 Jan 2026, 13:51

tuzlak1212 wrote: 11 Jan 2026, 13:42 to se mora moci iskljucit, nidje veze da to radi uvijek protiv moje volje, razumio bi da ja to feature kojeg ja ukljucim kad hocu
Sigurno da mora. Mene handri sto to nije moje Auto nego mijenjam i nemam se kad puno zajebavat. A sva redovno su ovakva.
Novi i moderni a ustvari obicne kartonske kutije. I to sto se iskljucuje, vjerujem da je vecina tamo u onim ekranima,.podesavanjima.. valja se zajebavat. Meni je najgore ovo drzanje pravca.

Vozim dvije godine VW Up i Skonto odmah gdje je. Cim upalim Auto, iskljucim to drzanje pravca i start-stop.
Sad vecinom vozim Toyota Aygo X i cini mi se da je ovaj opcija za drzanje pravca na volanu. Inace na volanu milion puljki, da se izgubiš.

Veceras cu voziti Dacia StapWay i na tome nisam našo gdje se iskljucuje. Baš cu veceras probati naci

Duminjo
Urednik foruma
Urednik foruma

Post by Duminjo » 11 Jan 2026, 13:51

ElTriconi wrote: 11 Jan 2026, 13:43
Duminjo wrote: 11 Jan 2026, 13:38 Odvratni su. Najgori ovi jeftiniji modeli sa onom opcijom sto lafo kao drzi pravac da ne skreneš s puta. Nagaziš na liniju, em pišti em volan ko da ti neko otima iz ruke. Dva tri puta nagaziš, pise ti da uzmeš kafu i odmoriš, ko da si debil.
Mokro vani, pišti.

Ma jbmti mater.

Pajdo golf cadvi i odes u borovnice na planinu s njime. Zao bi ti bilo ic traktorom al ide dvica jede put 🥹
Ide i Fiesta ko tenk 😎

ElTriconi
Đulaga
Đulaga
Mood:

Post by ElTriconi » 11 Jan 2026, 13:53

Duminjo wrote: 11 Jan 2026, 13:51
ElTriconi wrote: 11 Jan 2026, 13:43

Ide i Fiesta ko tenk 😎
Ima nesta u fordovima, vidim vehabije ih masovno kupuju. Ford je novi golf dvica ocam 🤔

tuzlak1212
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by tuzlak1212 » 11 Jan 2026, 13:54

ElTriconi wrote: 11 Jan 2026, 13:53

Ide i Fiesta ko tenk 😎
Ima nesta u fordovima, vidim vehabije ih masovno kupuju. Ford je novi golf dvica ocam 🤔
ja Skode Fabije gledam ko nove golf dvice :valja

ElTriconi
Đulaga
Đulaga
Mood:

Post by ElTriconi » 11 Jan 2026, 13:55

tuzlak1212 wrote: 11 Jan 2026, 13:54

Nemre se poredit s fiestom il fokusom, hiljada dvije skuplje :D.

tuzlak1212
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by tuzlak1212 » 11 Jan 2026, 13:56

ElTriconi wrote: 11 Jan 2026, 13:55
tuzlak1212 wrote: 11 Jan 2026, 13:54

Nemre se poredit s fiestom il fokusom, hiljada dvije skuplje :D.
sad na ovoj snijezini kad je tek naroroljalo pola metrea, svi su na pola brda odustajali, BMW, Audiji, mercedesi, passati, jedino auto koje bi pojelo brdo i popelo se je Skoda Fabia ona prva
a to je nekad sinonim bio za golfa cvajtaru :valja

Duminjo
Urednik foruma
Urednik foruma

Post by Duminjo » 11 Jan 2026, 13:59

Ide i Fiesta ko tenk 😎
I oni cigani sto skupljaju zeljezo

ElTriconi
Đulaga
Đulaga
Mood:

Post by ElTriconi » 11 Jan 2026, 14:02

tuzlak1212 wrote: 11 Jan 2026, 13:56
sad na ovoj snijezini kad je tek naroroljalo pola metrea, svi su na pola brda odustajali, BMW, Audiji, mercedesi, passati, jedino auto koje bi pojelo brdo i popelo se je Skoda Fabia ona prva
Sluso jedan prica kae pao u njih snjeg na selu, doso do kafane da popije koju kad vice jedan smijem se opkladit da ce moj audi izic na vrh sela, ovaj odmah vice hajmo u sto maraka da ce moja bora moc a tvoj audi nece, kae ovaj hajd.

Vice metno mu sava gume ima mjesec dana, pojede snjeg i brdo, nidje da proslajdra. Onaj s audijem proso pet metara od kafane i slajdro :D.

Pouka, boj ne bije oruzje vec boj bije srce u junaka 😂

Duminjo
Urednik foruma
Urednik foruma

Post by Duminjo » 11 Jan 2026, 14:03

U skodama se nisam plaho vozo. Mislim da sam jednom sjeo u neku Fabiu. Uzela kolegica novu, hajd da vidimo, krug jedan.
Meni prvi utisak pravo bezveze.
Hajd sto je nazad kratka, nego i naprijed nekako osjecaj kao da viriš kroz sajbu.. isto ko u traktoru ili tenku. Sve sam imo osjecaj da cu naprijed ispast.

Reko, Fin ti Auto

ElTriconi
Đulaga
Đulaga
Mood:

Post by ElTriconi » 11 Jan 2026, 14:04

Duminjo wrote: 11 Jan 2026, 14:03 U skodama se nisam plaho vozo. Mislim da sam jednom sjeo u neku Fabiu. Uzela kolegica novu, hajd da vidimo, krug jedan.
Meni prvi utisak pravo bezveze.
Hajd sto je nazad kratka, nego i naprijed nekako osjecaj kao da viriš kroz sajbu.. isto ko u traktoru ili tenku. Sve sam imo osjecaj da cu naprijed ispast.

Reko, Fin ti Auto
Skoda fabia je evolucija konjskih kola, prva stepenica je golf dvica a druga je skoda fabija, ima onaj volan sto se lakse okrece i kocnice novije :D.

tuzlak1212
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by tuzlak1212 » 11 Jan 2026, 14:07

ElTriconi wrote: 11 Jan 2026, 14:02
tuzlak1212 wrote: 11 Jan 2026, 13:56
Sluso jedan prica kae pao u njih snjeg na selu, doso do kafane da popije koju kad vice jedan smijem se opkladit da ce moj audi izic na vrh sela, ovaj odmah vice hajmo u sto maraka da ce moja bora moc a tvoj audi nece, kae ovaj hajd.

Vice metno mu sava gume ima mjesec dana, pojede snjeg i brdo, nidje da proslajdra. Onaj s audijem proso pet metara od kafane i slajdro :D.

Pouka, boj ne bije oruzje vec boj bije srce u junaka 😂
ma skoda ima spor prenos, jako spor prenos, i zato guma ce cak i celava polako okretat i fatati "grip" sa snijegom, nema slajdradnja
plus nesrazmjerno siroka guma spram tezine auta je veca sansa proklizavanja, a to ti je kod ovih jakih momackih auta standardno imati siroku gumu

tako da su to dva win wina za skodu i golfa 2 da se uzveru, jer su stare i tehnoloski zaostale masine :plavi

ElTriconi
Đulaga
Đulaga
Mood:

Post by ElTriconi » 11 Jan 2026, 14:09

To je ziva istina za gume, sto je guma uza bolje vozi po snjegu. Uzmi dva ista auta i na jedno stavi sire gume, nes moc do pekare otic kad stegne 😂

Post Reply

Return to “Vijesti”