Kakvi ste kad popijete?

Dio foruma koji se ne cenzuriše

Moderator: VIP

Scorpion
Sitna buranija
Sitna buranija
Mood:
Has thanked: 7 times
Been thanked: 58 times
Status: Offline

Re: Kakvi ste kad popijete?

Post by Scorpion » 15 Jan 2026, 18:11

Nikakva, spavam samo. A kad prepijem smijem se :oo
na pučini besmisla pronađoh sebe!

Zanki
saudade
saudade
Has thanked: 30183 times
Been thanked: 34478 times

Post by Zanki » 15 Jan 2026, 18:16

ironman wrote: 31 Oct 2025, 11:46 Brojil se i kafa?
Jer verzije mene prije kafe i nakon nje su drasticno razlicite.
Broji
Sad si gotov 🙈
Caveat emptor

Tokmak
Vucin apostol
Vucin apostol
Has thanked: 1835 times
Been thanked: 1593 times

Post by Tokmak » 15 Jan 2026, 18:39

U zadnje vrijeme mi udari u ramena... :hm
Vuk dlaku mijenja, ćud nikada.

HAVANA
Penzioner
Penzioner
Has thanked: 3021 times
Been thanked: 25097 times

Post by HAVANA » 15 Jan 2026, 18:45

Zgodan.
Nije skupo na moru, skupo je na obali.

Fuddo
Maliciozni seronja
Maliciozni seronja
Has thanked: 15008 times
Been thanked: 25801 times

Post by Fuddo » 15 Jan 2026, 18:47

Kako sam ga zado, sad vise ne znam kakav sam kad ne popijem
Dozvolite da se obratimo

HAVANA
Penzioner
Penzioner

Post by HAVANA » 15 Jan 2026, 18:49

Znam ja.Odma vices gotovi smo,katastrofa,izgibosmo itd

Fuddo
Maliciozni seronja
Maliciozni seronja

Post by Fuddo » 15 Jan 2026, 18:50

:D.
Dozvolite da se obratimo

Rum
Sebijin pulen
Sebijin pulen
Mood:
Has thanked: 41974 times
Been thanked: 28825 times

Post by Rum » 15 Jan 2026, 19:48

Fuddo wrote: 15 Jan 2026, 18:47 Kako sam ga zado, sad vise ne znam kakav sam kad ne popijem
Od pijanca neće biti primljeno pokajanje niti namaz

- Allahov Poslanik, sallallahu 'alejhi ve sellem, kaže: „Ko popije gutljaj alkoholnog pića Allah, dž.š., mu neće primitu tevbu – pokajanje četrdeset sabaha (jutara). Ako se onda pokaje i ustraje u svojoj tevbi Allah, dž.š., će mu tevbu primiti. Ako se vrati grijehu pa ponovo popije alkohol, opet mu Allah, dž.š., neće primiti tevbu četrdeset jutara. Ako bi se onda iza toga pokajao Allah, dž.š., će mu tevbu primiti. Ako bi se pak opet vratio grijehu, Allahovo, dž.š., je pravo da ga na Sudnjem danu napoji znojem džehenemlija, tj. da ga kazni Džehennemom.“
( Hadis bilježi Nesai )

- Ovaj hadis govori o „majci svih zala“, tj. o pijenju alkohola o kojem se inače govori u mnogim hadisima, a poznato je da se taj haram spominje i u Kur'anu, a.š.

- U hadisu se ističe velika opasnost koja prijeti onom ko pije alhokolno piće, a to je da se ni njegova tevba ne prima dok se ne prestane sa činjenjem tog harama.

- Inače, rivajeta ovog hadisa ima dosta sličnih u raznim hadiskim djelima, ali se donekle i razlikuju. Tako Poslanik, sallallahu 'alejhi ve sellem, kaže: „ Koji god čovjek od mojih sljedbenika pije alkoholno piće, Allah, dž.š., mu neće primiti njegov namaz četrdeset dana.“
( Hadis bilježi Nesai i Ahmed )

- Ili hadis: „Ko god popije alkoholno piće, Allah, dž.š., s njim neće biti zadovoljan četrdeset noći.“ ( Hadis bilježi Ahmed )

- U ova tri hadisa koji govore o istom haramu nalaze se i primjetne razlike. U prvom se kaže da onom ko popije alkohol neće biti primljena tevba, u drugom namaz, a u trećem se veli da Allah, dž.š., s tim čovjekom neće biti zadovoljan.

- Isto tako razlika je što se u prvom hadisu spominje izraz četrdeset sabaha, a u drugom četrdeset dana, a u trećem četrdeset noći, tako da je ovaj hadis mogao biti naveden u bilo kojem od ova tri poglavlja. Ovo je dokaz da Allahov Poslanik, sallallahu 'alejhi ve sellem, uvijek misli na period od četrdeset punih dana sa noćima, premda nekad samo kaže; četrdeset dana, nekad četrdeset noći, a kako vidimo nekad kaže i četrdeset sabaha ili jutara.

- U sljedećem hadisu se spominje i namaz i tevba, ali i Allahova, dž.š., srdžba, tako da su tu objedinjene sve ove stvari iz prva tri hadisa;

- „Ko popije alkoholno piće Allah, dž.š., mu neće primiti namaz četrdeset sabaha, a ako se pokaje Allah, dž.š., će mu primiti njegovo pokajanje. Ako ponovo popije alkohol neće mu biti primljen namaz četrdeset sabaha, a ako se ponovo pokaje Allah, dž.š., će mu primiti njegovo pokajanje. Ako ponovo popije alkohol neće mu biti primljen namaz četrdeset sabaha, a ako se ponovo pokaje Allah, dž.š., će mu primiti njegovo pokajanje. Ako opet popije alkohol neće mu se primiti namaz četrdeset sabaha, a ako se pokaje primiće mu Allah, dž.š., pokajanje. Ako i po četvrti put popije alkohol neće mu se primiti namaz četrdeset sabaha, a ako se pokaje Allah, dž.š., mu neće primiti ni njegovo pokajanje. Sem toga Allah, dž.š., će se rasrditi na njega i napojiće ga s rijeke koja će teći od znoja džehenemlija.“
( Hadis bilježi Tirmizi i Hakim )

- Koliko je alkohol opasan po iman čovjeka najbolje se vidi iz ovih hadisa: „Ko čini blud ili pije alkohol Allah, dž.š., s njega odstrani njegov iman kao što čovjek skine svoju košulju.“ ( Hadis bilježi Hakim )

- „Kad neko čini zinaluk nije mu'min (nije vjernik), kad neko krade u tom času nije vjernik, i kad neko pije alkohol nije vjernik.“
( Hadis bilježi Buhari, Muslim, Ebu Davud, Tirmizi i Nesai )

- Enes b. Malik, r.a., kaže: Allahov Poslanik, sallallahu 'alejhi ve sellem, je prokleo deset osoba koje imaju veze sa alkoholom: onoga ko ga proizvodi, onog za koga se cijedi, onog ko ga pije, ko ga nosi, kome se nosi, ko ga toči, ko ga prodaje, ko na njemu zarađuje, ko ga kupuje i onog kome se kupuje.“ ( Hadis bilježi Tirmizi i Ibn Madže )

- „Ko trguje alkoholom neka slobodno parča (sječe na komade) svinjsko meso.“ ( Hadis bilježi Ebu Davud )

- Ovaj hadis treba shvatiti kao opomenu da se onaj ko ima veze sa alkoholom treba što prije osloboditi tog harama i to svake vrste poslovanja oko toga. Pogrešno je reći: „Ako je tako, onda ću ja trgovati i sa svinjskim mesom?!“, pa iz jednog harama, srljati u drugi. Hadisom Poslanik, sallallahu 'alejhi ve sellem, želi da podstakne one ljude koji zbog svoje slabosti nisu prekinuli kontakt sa alkoholom, da bar pomisle ovako: „Kako god shvatam da je svinjsko meso i svi proizvodi od svinjetine haram, tako moram shvatiti da je i alkohol stroga Allahova, dž.š., zabrana i da se tog harama moram odmah i u svakom pogledu okanuti.“

- Uzvišeni Allah kaže: “O vjernici, vino i kocka i kumiri i strjelice za gatanje su odvratne stvari, šejtanovo djelo; zato se toga klonite da biste postigli što želite. Šejtan želi da pomoću vina i kocke unese među vas neprijateljstvo i mržnju i da vas od sjećanja na Allaha i od obavljanja molitve odvrati. Pa hoćete li se okaniti?”
( Sura El-Maide, 90-91 ajet )

- Iz ovih ajeta se vidi glavni razlog zabrane alkohola, a to je višestruko djelovanje šejtana na čovjeka koji pije. Šejtan će tog čovjeka odvratiti od namaza i sjećanja na Allaha, dž.š., a navešće ga da učini nešto što nikad ne bi učinio kad je trijezan. Uticaj alkohola na zdravlje čovjeka koji pije i sl. su sporedne stvari zbog kojih je alkohol zabranjen.
Jedna od najtežih kazni za čovjekovo srce jeste da ga Allah udalji od Kur'ana.

Fuddo
Maliciozni seronja
Maliciozni seronja

Post by Fuddo » 15 Jan 2026, 19:54

Joj Rusmire :D.
Dozvolite da se obratimo

HAVANA
Penzioner
Penzioner

Post by HAVANA » 15 Jan 2026, 20:22

Stare ti jesi to procito sve ovo?

Fuddo
Maliciozni seronja
Maliciozni seronja

Post by Fuddo » 15 Jan 2026, 20:35

Nisam
Dozvolite da se obratimo

amidza idriz
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Has thanked: 3297 times
Been thanked: 1482 times

Post by amidza idriz » 15 Jan 2026, 20:51

Rum wrote: 15 Jan 2026, 19:48
- Iz ovih ajeta se vidi glavni razlog zabrane alkohola, a to je višestruko djelovanje šejtana na čovjeka koji pije. Šejtan će tog čovjeka odvratiti od namaza i sjećanja na Allaha, dž.š., a navešće ga da učini nešto što nikad ne bi učinio kad je trijezan. Uticaj alkohola na zdravlje čovjeka koji pije i sl. su sporedne stvari zbog kojih je alkohol zabranjen.
Vidi Ramo, ja pod uticajem alkohola radim stvari sto nikada ne bi trijezan, grlim ljude, pjevam, volim sve oko sebe, zenama dijelim komplimente, castim i jelo i pice da ljudi ne budu gladni i zedni...i zato volim taj nacin zivota.
Nidje onog sejtana da me nagovori na nesto lose nego samo meleki oko mene. Eto.

De ti nama koji slikicu.
To ti nama najbolje i najrealnije postavljas. Ko da gledam svoju konu a ne neku tamo glumicu.
#Jaki ljudi ne spustaju druge dole, oni ih podizu.#

Rum
Sebijin pulen
Sebijin pulen
Mood:
Has thanked: 41974 times
Been thanked: 28825 times

Post by Rum » 15 Jan 2026, 20:52

Bas to i hoce setjan da ti je sve ko med pq ja
Jedna od najtežih kazni za čovjekovo srce jeste da ga Allah udalji od Kur'ana.

HAVANA
Penzioner
Penzioner

Post by HAVANA » 15 Jan 2026, 21:43

Ljubi ga brat

Veca
Uvijek slobodna!
Uvijek slobodna!
Location: Sikirevci! ---- Dijasporo, od pomoći su potrebna samo finansijska sredstva!
Has thanked: 27655 times
Been thanked: 7335 times

Post by Veca » 16 Jan 2026, 01:29

:valja
Ima ljudi dobrih, mekih kao pamuk.
Kad ih zgazite propadate do dna, SOPSTVENOG.
Nisu predvidjeni za gazenje.

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 10631 times
Been thanked: 12508 times
Status: Online

Post by Krokodil Behko » 16 Jan 2026, 10:29

Veca wrote: 16 Jan 2026, 01:29:valja

Ja maksuz došo da vidim, kakva si ti kad popiješ

Veca
Uvijek slobodna!
Uvijek slobodna!
Location: Sikirevci! ---- Dijasporo, od pomoći su potrebna samo finansijska sredstva!
Has thanked: 27655 times
Been thanked: 7335 times

Post by Veca » 16 Jan 2026, 12:47

Krokodil Behko wrote: 16 Jan 2026, 10:29
Veca wrote: 16 Jan 2026, 01:29:valja

Ja maksuz došo da vidim, kakva si ti kad popiješ

pa pisala sam vec kakva sam, ne volim se ponavljati, jbg. nisi pratio :D ...uglavnom, ni trunke negative :D sve ono najljepse izadje iz mene
:p
Ima ljudi dobrih, mekih kao pamuk.
Kad ih zgazite propadate do dna, SOPSTVENOG.
Nisu predvidjeni za gazenje.

Post Reply

Return to “Pričaona”