Prenosi se od Gajlāna:
Enes ibn Malik je rekao:
„Ne prepoznajem danas ništa od onoga kako je bilo u vrijeme Allahovog Poslanika ﷺ.“
Neko reče:
„Pa namaz (je ostao kao što je bio).“
Enes odgovori:
„Zar vi u namazu niste uradili ono što ste uradili?“
(Sahih al-Bukhari)
Da li je današnja islamska religija judeo-hadiska i suprotna Kur'anu?
-
zagortenej
- Na probnom

- Mood:
- Has thanked: 5 times
- Been thanked: 2 times
- Status: Offline
Re: Da li je današnja islamska religija judeo-hadiska i suprotna Kur'anu?
Last edited by zagortenej on 13 Jan 2026, 19:33, edited 2 times in total.
„A one koji se bore u Nama – Mi ćemo sigurno uputiti putem Našim. A Allah je, doista, s onima koji čine dobro.“
-
zagortenej
- Na probnom

- Mood:
Re: Hop-Pop-Ezop
25 Kad magarac ugleda anđela Gospodnjeg, pritisnu se uza zid i prignječi Bileamovu nogu o zid; tada ga Bileam opet udari.Tamburex wrote: 04 Jan 2026, 18:56 EZOPOV SAHIH HADIS PRENOSI EBU HUREJRE:
Jednom je Allahov Poslanik (ﷺ) klanjao sabah-namaz, zatim se okrenuo prema ljudima i rekao:
„Dok je jedan čovjek tjerao kravu, iznenada se popeo na nju i počeo je udarati. Krava je rekla: ‘Mi nismo stvorene za to, nego smo stvorene za oranje.’“
Na to su ljudi, začuđeni, rekli: „Subhanallah! Zar krava govori?“
Poslanik (ﷺ) je rekao: „Ja u to vjerujem, a i Ebu Bekr i Omer vjeruju, iako nijedan od njih tada nije bio prisutan.“
„I dok je jedan čovjek bio sa svojim stadom ovaca, došao je vuk i zgrabio jednu ovcu. Čovjek je potrčao za vukom i oteo mu ovcu, a tada je vuk rekao: ‘Ti si je danas spasio od mene, ali ko će je čuvati na Dan divljih zvijeri, kada neće biti pastira da ih čuva osim mene ?’“
Ljudi su, začuđeno, rekli: „Subhanallah! Zar vuk govori?“
Poslanik (ﷺ) je rekao: „Ja u to vjerujem, a i Ebu Bekr i Omer vjeruju, iako nijedan od njih tada nije bio prisutan.“
26 Anđeo Gospodnji krene dalje i stane na tijesnom mjestu, gdje se nije moglo skrenuti ni desno ni lijevo.
27 Kad magarac ugleda anđela Gospodnjeg, pade pod Bileamom; Bileam se razgnjevi i udari magarca štapom.
28 Tada Gospod otvori usta magarcu, pa on reče Bileamu:
„Šta sam ti učinio da me biješ već treći put?“
29 Bileam odgovori magarcu:
„Zato što mi se rugaš! Da imam mač u ruci, sad bih te ubio.“
30 A magarac reče Bileamu:
„Zar nisam ja tvoj magarac na kojem jašeš otkako je tvoj pa sve do danas?
Jesam li ti ikada prije ovako učinio?“
On reče: „Nisi.“
31 Tada Gospod otvori Bileamove oči, te on ugleda anđela Gospodnjeg kako stoji na putu s isukanim mačem u ruci; Bileam se pokloni i pade ničice.
32 Anđeo Gospodnji mu reče:
„Zašto si tukao svoga magarca ova tri puta? Evo, ja sam izašao da ti se suprotstavim, jer je tvoj put izopačen preda mnom.
33 Magarac me vidio i skrenuo od mene ova tri puta; da nije skrenuo, sada bih te sigurno ubio, a njega ostavio na životu.“
34 Bileam reče anđelu Gospodnjem:
„Sagriješio sam, jer nisam znao da stojiš na putu protiv mene. Ako ti nije po volji, vratit ću se.“
35 Anđeo Gospodnji reče Bileamu:
„Idi s tim ljudima, ali govori samo ono što ti ja kažem.“
Tako Bileam pođe s Balakovim knezovima.
(Knjiga Brojeva 22:25–35,,Stari zavjet)
Bileam je inače u Starom Zavjetu prorok i profesionalni „vidjelac“, čovjek koji tvrdi da prima Božije poruke.
„A one koji se bore u Nama – Mi ćemo sigurno uputiti putem Našim. A Allah je, doista, s onima koji čine dobro.“
-
Tamburex
- Sitna buranija

- Been thanked: 21 times
Ali, pazi ovo:zagortenej wrote: 12 Jan 2026, 23:51Prenosi se od Gajlāna:
Enes ibn Malik je rekao:
„Ne prepoznajem danas ništa od onoga kako je bilo u vrijeme Allahovog Poslanika ﷺ.“
Neko reče:
„Pa namaz (je ostao kao što je bio).“
Enes odgovori:
„Zar vi u namazu niste uradili ono što ste uradili?“
(Sahih al-Bukhari)
Musa ibn Ismail nam je ispričao, rekao je: Mehdi nam je ispričao, od Gajlana, od Enesa, koji je rekao:
„Ne prepoznajem danas ništa od onoga što je bilo u vrijeme Allahovog Poslanika ﷺ.“
Pa mu bi rečeno: „A namaz?“
On reče: „Zar niste u njemu zanemarili/upropastili ono što ste zanemarili/upropastili?“
Na stranici sunnah.com je engleski prevod isti. Naoko je sve isto, u oba slučaja prevode sa "uradili".
Ali u hadisu koji si postavio koristi se arapska riječ za uraditi, dok je u hadisu koji ja postavljam posve druga riječ, koja znači upropastiti, zanemariti.
Što je s jedne strane razlika, pa i kontradiktornost. S druge strane, imamo iz sahih hadisa informaciju da je desetinama godina nakon Muhameda njegovo učenje izgubljeno, tako da su tom zabludom kontaminirani i tadašnji i daljni navodni prenosioci hadisa.
A tu je i još jedna zanimljivost, uraditi i upropastiti se pišu ovako: ضيع → صنع.
Očito je da razlika ne dolazi iz navodnih dviju različitih Enesovih izjava, nego iz pisanja. Tekst bez dijakritičkih oznaka (bez tačkica iznad i ispod) izgleda identično.
Pa su na osnovu tog jednog, negdje zapisanog, "golog kostura", dodavanjem različitih tačkica, nastala druga slova, drugi glagoli, druga značenja, iako je izjava navodnog govornika bila jedna i u jednom značenju od ova dva.
I ovo je jedan dokaz netačnosti sahih hadisa. Jedna od dvije izjave sigurno nije tačna, šanse za svaku od njih su 50/50. Sahih hadisi ih obje predstavljaju kao potpuno tačne.
-
zagortenej
- Na probnom

- Mood:
Da se Muhamed pojavi danas među muslimanima, da li bi ga prihvatili?
Da se Muhamed pojavi danas među muslimanima, da li bi ga prihvatili?
1. Historijski paradoks: skoro nijedan poslanik nije prihvaćen u svoje vrijeme
U Kur’anu i hadisima stoji da su se skoro svi poslanici suočili s odbijanjem, ismijavanjem ili neprijateljstvom. Da se Poslanik pojavi danas, muslimani bi ga najvjerovatnije tretirali isto kao što su Arapi tretirali njega onda — s velikom sumnjom. To nije optužba nego opis ljudske prirode: ljudi teško prihvataju nekoga ko mijenja poredak, običaje i autoritete.
2. Savremeni muslimanski svijet je institucionaliziran
Danas postoji:
– šerijatsko pravo,
– mezhebi,
– ulema,
– muftije,
– državne islamske institucije,
– autoriteti i hijerarhije.
Ako bi se pojavio čovjek koji traži povratak na prvobitnu poruku (bez institucija), reakcija bi vjerovatno bila:
• utvrđivanje identiteta: “Ko si ti? Gdje su tvoji dokazi?”
• institucionalna blokada: “Imamo već uspostavljene strukture.”
• strah od promjene: “On ruši poredak koji nama odgovara.”
Dakle, mnogi bi ga vjerovatno dočekali sa sumnjom, jer nije dio postojećeg autoriteta.
3. Da li bi ga neki prihvatili? – Da, ali ne većina
Postojale bi tri reakcije:
1) Manjina iskreno religioznih i intelektualno otvorenih
Oni koji traže suštinu religije, skromnost, moral, pravdu, vjerovatno bi ga prepoznali.
2) Velika grupa indiferentnih
Većina bi bila skeptična, zauzeta životom, ili bi ga ignorisala kao “još jednog propovjednika”.
3) Institucionalni otpor
Kao i u originalnoj historiji, oni koji imaju moć, status ili autoritet u religijskim strukturama mogli bi ga doživjeti kao prijetnju.
4. Najvažniji razlog neprihvatanja: očekivanja ne bi odgovarala stvarnosti
Veliki broj muslimana danas ima idealiziranu sliku Poslanika.
Ali stvarni Muhammed – čovjek koji:
• ruši plemenske i klasne privilegije,
• brani siromašne, potlačene i robove,
• kritikuje bogate i licemjerne,
• odbacuje autoritarizam i korupciju,
• zabranjuje nepravdu čak i prema “svojima”,
— vjerovatno bi bio previše subverzivan za mnoge današnje muslimanske društvene strukture. To je potpuno u skladu s islamskim učenjem: istina je rijetko popularna kada dođe u svoje vrijeme.
Da se Muhammed pojavi danas, samo bi manji broj muslimana iskreno i odmah prihvatio njegov govor i postupke. Većina bi bila skeptična ili bi se bojala promjena koje bi on donio. To nije kritika muslimana, nego opis univerzalne ljudske psihologije koja se ponavlja kroz historiju.
1. Historijski paradoks: skoro nijedan poslanik nije prihvaćen u svoje vrijeme
U Kur’anu i hadisima stoji da su se skoro svi poslanici suočili s odbijanjem, ismijavanjem ili neprijateljstvom. Da se Poslanik pojavi danas, muslimani bi ga najvjerovatnije tretirali isto kao što su Arapi tretirali njega onda — s velikom sumnjom. To nije optužba nego opis ljudske prirode: ljudi teško prihvataju nekoga ko mijenja poredak, običaje i autoritete.
2. Savremeni muslimanski svijet je institucionaliziran
Danas postoji:
– šerijatsko pravo,
– mezhebi,
– ulema,
– muftije,
– državne islamske institucije,
– autoriteti i hijerarhije.
Ako bi se pojavio čovjek koji traži povratak na prvobitnu poruku (bez institucija), reakcija bi vjerovatno bila:
• utvrđivanje identiteta: “Ko si ti? Gdje su tvoji dokazi?”
• institucionalna blokada: “Imamo već uspostavljene strukture.”
• strah od promjene: “On ruši poredak koji nama odgovara.”
Dakle, mnogi bi ga vjerovatno dočekali sa sumnjom, jer nije dio postojećeg autoriteta.
3. Da li bi ga neki prihvatili? – Da, ali ne većina
Postojale bi tri reakcije:
1) Manjina iskreno religioznih i intelektualno otvorenih
Oni koji traže suštinu religije, skromnost, moral, pravdu, vjerovatno bi ga prepoznali.
2) Velika grupa indiferentnih
Većina bi bila skeptična, zauzeta životom, ili bi ga ignorisala kao “još jednog propovjednika”.
3) Institucionalni otpor
Kao i u originalnoj historiji, oni koji imaju moć, status ili autoritet u religijskim strukturama mogli bi ga doživjeti kao prijetnju.
4. Najvažniji razlog neprihvatanja: očekivanja ne bi odgovarala stvarnosti
Veliki broj muslimana danas ima idealiziranu sliku Poslanika.
Ali stvarni Muhammed – čovjek koji:
• ruši plemenske i klasne privilegije,
• brani siromašne, potlačene i robove,
• kritikuje bogate i licemjerne,
• odbacuje autoritarizam i korupciju,
• zabranjuje nepravdu čak i prema “svojima”,
— vjerovatno bi bio previše subverzivan za mnoge današnje muslimanske društvene strukture. To je potpuno u skladu s islamskim učenjem: istina je rijetko popularna kada dođe u svoje vrijeme.
Da se Muhammed pojavi danas, samo bi manji broj muslimana iskreno i odmah prihvatio njegov govor i postupke. Većina bi bila skeptična ili bi se bojala promjena koje bi on donio. To nije kritika muslimana, nego opis univerzalne ljudske psihologije koja se ponavlja kroz historiju.
-
Remzudin
- Inventar foruma

- Has thanked: 277 times
- Been thanked: 508 times
Ako se pojavi onda bi on morao dobro dobro dokazati svoju sposobnost jer rijeci danas nemaju nikakvu vrednost.
On bi svoje nadnaravne moci trebao vise i jace od Isusove moci koristiti,da ljudima padne jezik.
Najzad na kraju bi on trebao izvrsavati jedan massaker na Covjecanstvo na ovoj zemlji da niko nema nikakve sumnje u tome da on Poslanik - i to sve bez koriscenja produciranog oruzija ljudske ruke.
Ali kako ja ovu rassu znam,gledat ce ga svi za jednog Alien iz druge planete.
Istina je da nema ni jedan poslanik ikakve sanse,cak ni ako mu Bog pomaze.
On bi svoje nadnaravne moci trebao vise i jace od Isusove moci koristiti,da ljudima padne jezik.
Najzad na kraju bi on trebao izvrsavati jedan massaker na Covjecanstvo na ovoj zemlji da niko nema nikakve sumnje u tome da on Poslanik - i to sve bez koriscenja produciranog oruzija ljudske ruke.
Ali kako ja ovu rassu znam,gledat ce ga svi za jednog Alien iz druge planete.
Istina je da nema ni jedan poslanik ikakve sanse,cak ni ako mu Bog pomaze.
-
zagortenej
- Na probnom

- Mood:
Prenosi Al-Musajjib:
Sreo sam Al-Barā’a ibn ʿĀziba i rekao mu:
„Neka ti Allah podari dug život i blagostanje! Bio si u društvu Allahovog Poslanika ﷺ i dao si mu prisegu na vjernost (na Hudejbijji) pod drvetom.“
Na to je Al-Barā’ rekao:
„O moj bratiću! Ti ne znaš šta smo mi činili nakon njega (tj. nakon njegove smrti).“
Sahih Buhari
Sreo sam Al-Barā’a ibn ʿĀziba i rekao mu:
„Neka ti Allah podari dug život i blagostanje! Bio si u društvu Allahovog Poslanika ﷺ i dao si mu prisegu na vjernost (na Hudejbijji) pod drvetom.“
Na to je Al-Barā’ rekao:
„O moj bratiću! Ti ne znaš šta smo mi činili nakon njega (tj. nakon njegove smrti).“
Sahih Buhari
-
Tamburex
- Sitna buranija

Hadiski Muhamed-patetični džehenemski samoubica
DIO SAHIH HADISA, BUHARI:
„Objava je zatim prestala na neko vrijeme, pa je Vjerovjesnik ﷺ, prema onome što je do nas doprlo, bio toliko pogođen tugom da je više puta izlazio s namjerom da se baci s vrhova visokih planina.
I svaki put kada bi se popeo na vrh planine da bi se s nje bacio, ukazao bi mu se Džibril i rekao:
‘O Muhammede, ti si zaista Allahov poslanik.’
Tada bi se njegovo srce smirilo i duša umirila, pa bi se vratio.
A kada bi mu se period prekida Objave odužio, ponovo bi izlazio s istom namjerom; i kad god bi stigao na vrh planine, Džibril bi mu se ukazao i rekao isto.”
Iz ovog sahih hadisa proizlazi da je Muhamed iz hadiske literature nekarakter, slabić, paćenik i džehenemlija. Naime, zbog perioda pauze u objavi koju mu je donosio Džibril, on je osjećao nesigurnost i išao više puta da izvrši samoubistvo skokom sa litice. Gore bi ga da to uradi sprečavao Džibril, ali Muhamed se opet vraćao da se ubije. Pošto se u islamu djela cijene prema namjerama, Muhamed kao Muhamed je načelno stanovnik pakla, jer je džehennem prema hadisima kazna za samoubistvo generalno i specifično skokom sa litice. Prema hadisima, Muhamed kao nekakav "vrli odabranik" je u svojoj prirodi štof za pakao. Da počini samoubistvo sprečava ga natprirodna vanjska sila (melek Džibril). Ali ne jednom. Naime, Muhamedova vjera u Allaha i sebe samog je toliko slaba da ga ni ponovljeni natprirodni susreti sa melekom koji ga odvraća od skoka ne sprečavaju da to ponovo pokuša, ne održavaju dovoljnom iskru minimalnog imana u njegovom srcu. Teško da u riječi može stati Muhamedova jadnost i nedoraslost predstavljena u ovom hadisu.
Pored toga, judeo-hadiski islam smatra da je Muhamed stalno pod objavom-wahyom, tj. da je Kur'an objava koju je primio, ali da je sve što je radio ("hadiski sunnet") bilo nadahnuto, tj. druga vrsta objave. Na tome počiva hadiski islam.
Je li onda i njegova stalna želja za samoubistvom rezultat tog nadahnuća i stalne objave koja mu je podarena?
Ili u ovom hadisu stoji baš suprotno, da se pokušavao samoubiti upravo zato što mu je prestala dolaziti kur'anska objava?
Dakle, u sahih hadisima je Muhamed predstavljen kao patetični neuspješni samoubica (pokušava, ali mu ne ide, kao onom liku iz Alan Forda), a drugi sahih kaže kakva je sudbina spremljena samoubicama poput Muhameda (iako nije uspio, djela se cijene prema namjeri).
SAHIH-HADISKA KAZNA ZA SAMOUBISTVO SKOKOM SA LITICE:
A ko se baci s planine da bi se ubio, on će se neprestano bacati u Vatri Džehennema, u tom stanju boraveći vječno.”
„Objava je zatim prestala na neko vrijeme, pa je Vjerovjesnik ﷺ, prema onome što je do nas doprlo, bio toliko pogođen tugom da je više puta izlazio s namjerom da se baci s vrhova visokih planina.
I svaki put kada bi se popeo na vrh planine da bi se s nje bacio, ukazao bi mu se Džibril i rekao:
‘O Muhammede, ti si zaista Allahov poslanik.’
Tada bi se njegovo srce smirilo i duša umirila, pa bi se vratio.
A kada bi mu se period prekida Objave odužio, ponovo bi izlazio s istom namjerom; i kad god bi stigao na vrh planine, Džibril bi mu se ukazao i rekao isto.”
Iz ovog sahih hadisa proizlazi da je Muhamed iz hadiske literature nekarakter, slabić, paćenik i džehenemlija. Naime, zbog perioda pauze u objavi koju mu je donosio Džibril, on je osjećao nesigurnost i išao više puta da izvrši samoubistvo skokom sa litice. Gore bi ga da to uradi sprečavao Džibril, ali Muhamed se opet vraćao da se ubije. Pošto se u islamu djela cijene prema namjerama, Muhamed kao Muhamed je načelno stanovnik pakla, jer je džehennem prema hadisima kazna za samoubistvo generalno i specifično skokom sa litice. Prema hadisima, Muhamed kao nekakav "vrli odabranik" je u svojoj prirodi štof za pakao. Da počini samoubistvo sprečava ga natprirodna vanjska sila (melek Džibril). Ali ne jednom. Naime, Muhamedova vjera u Allaha i sebe samog je toliko slaba da ga ni ponovljeni natprirodni susreti sa melekom koji ga odvraća od skoka ne sprečavaju da to ponovo pokuša, ne održavaju dovoljnom iskru minimalnog imana u njegovom srcu. Teško da u riječi može stati Muhamedova jadnost i nedoraslost predstavljena u ovom hadisu.
Pored toga, judeo-hadiski islam smatra da je Muhamed stalno pod objavom-wahyom, tj. da je Kur'an objava koju je primio, ali da je sve što je radio ("hadiski sunnet") bilo nadahnuto, tj. druga vrsta objave. Na tome počiva hadiski islam.
Je li onda i njegova stalna želja za samoubistvom rezultat tog nadahnuća i stalne objave koja mu je podarena?
Ili u ovom hadisu stoji baš suprotno, da se pokušavao samoubiti upravo zato što mu je prestala dolaziti kur'anska objava?
Dakle, u sahih hadisima je Muhamed predstavljen kao patetični neuspješni samoubica (pokušava, ali mu ne ide, kao onom liku iz Alan Forda), a drugi sahih kaže kakva je sudbina spremljena samoubicama poput Muhameda (iako nije uspio, djela se cijene prema namjeri).
SAHIH-HADISKA KAZNA ZA SAMOUBISTVO SKOKOM SA LITICE:
A ko se baci s planine da bi se ubio, on će se neprestano bacati u Vatri Džehennema, u tom stanju boraveći vječno.”
-
zagortenej
- Na probnom

- Mood:
“I nevjernici još govore: “Vi samo opsihirena čovjeka slijedite!” (El-Furkan, 8).Bilježe Buharija i Muslim u svojim Sahihima od Aiše, radijallahu anha, da je rekla: “Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, je opsihirio Židov koji se zvao Lebid ibn El-E'asam iz židovskog plemena Benu Zurejk. Tako da se Allahovom Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem, pričinjavalo da radi nešto a on to ne radi. Zbog toga je jednog dana ili jedne noći Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, dovio, pa dovio i opet dovio. Pa je rekao: “O Aiša, znašli ti da mi je Allah odgovorio na ono što sam ga pitao? Došla su mi dva čovjeka (tj. dva meleka u liku dva čovjeka, kao što je došlo u rivajetu kod imama Ahmeda i da je to bilo u snovima) pa je jedan od njih sjeo kod moje glave a drugi kod nogu, pa je rekao onaj što je kod glave onome koji je kod nogu, ili onaj što je kod nogu onome koji je kod glave: Od čega čovjek boluje (misle na Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem)? Rekao je: Opsihiren je.
Ko ga je opsihirio, reče drugi. Odgovorio je: Lebid ibn El-E'asam. Kaže: U čemu je (sihr)? Rekao je: U češlju i dlaci (koja je spala prilikom češljanja), unutar ploda palme. Pa ga upita: a gdje je to? A drugi mu odgovori: U bunaru Zervan (koji se nalazio u bašti plemena Benu Zurejk)”. Pa je Aiša nastavila da joj je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi vesellem, nakon toga došao i rekao: “O Aiša, kao da je njegova voda (tog bunara) natopljena kanom i kao da su njegove palme (tog bunara) šejtanske glave”. Pa sam upitala: O Allahov Poslaniče, zar ga (sihr) nisi zapalio? A on odgovori: “Ne nisam, mene je Allah izliječio (od sihra), a ne volim da se među ljudima širi zlo pa sam naredio da se (sihr) zakopa”.
- Melek
- Deer Hunter

- Has thanked: 4486 times
- Been thanked: 3478 times
Učite za Grenland, ostavte se tih budaleština.
Weak people revenge.
Strong people forgive.
Intelligent people ignore.
Strong people forgive.
Intelligent people ignore.
-
Remzudin
- Inventar foruma

- Has thanked: 277 times
- Been thanked: 508 times
Bravo,to sam i ja sad mislio reci
-
zagortenej
- Na probnom

- Mood:
Uči, ko ti brani.
Hadis u kojemu je navodno Muhammed zelio pociniti samoustvu je sumnjiv(tj dio o samoubinstvu).
https://odgovorkrscanima.wordpress.com/ ... moubistvo/
Razlog za objavljivanje ovih ajeta, koji se odnose na kazivanje o Zulkarnejnu, spomenuo je Muhammed ibn Ishak u svome životopisu Poslanika, sallallahu ‘alejhi ve sellem, da su pripadnici Kurejša poslani da Jevreje upitaju o stvarima o kojima bi ispitivali Poslanika, sallallahu ‘alejhi ve sellem. Jevreji su kazali: ”Upitajte ga o skupini ljudi koji su nestali u prošlosti i o kojima niko nema nikakvo znanje, o čovjeku koji je putovao Zemljom i o duši.” Povodom toga, Uzvišeni Allah je objavio: ”Pitaju te o duši. Reci: ’Šta je duša — samo Gospodar moj zna, a vama je dato samo malo znanja.’ ” (El-Isra’, 65.) i: ”I pitaju te o Zulkarnejnu. Reci: ’Kazaću vam o njemu neke vijesti.’” (El-Kehf, 83.),
-
Tamburex
- Sitna buranija

"Sveti Buharije" je retroaktivno osporavan, jer se u njegovoj zbirci javio težak problem po dogmu, a problem je da je "odabranik" išao da se ubije skokom sa litice.Bostan wrote: 17 Jan 2026, 13:59 Hadis u kojemu je navodno Muhammed zelio pociniti samoustvu je sumnjiv(tj dio o samoubistvu).
Zato su "učenjaci", videći strašan problem u "sahihu", pokušali pronaći u tekstu hadisa bilo šta za šta bi se zakačili da ospore taj dio, pa su mistična i novoupostavljena tehnička značenja dali frazi "fima balaghana", koja se referiše na ono što je "došlo do nas", iako u tom nema ništa mistično i formulacija "balaghana" je česta u tekstu mnoštva ostalih hadisa koji su svima neupitno sahih, jer se svi hadisi i zasnivaju na rekla-kazala (neko rekao da je neko nekom nešto rekao...).
Zbog dogmatskog problema se formulaciji "fima balaghana" dalo značenje koje ona sama po sebi nema, a Buhariju pripisala namjera koju on nije imao.
To je samo još jedan dokaz da prosječan vjernik tzv. islamske religije pored deklarativno Kur'ana i "sahih Buharije i Muslima" treba još i par tomova komentara učenjaka na "ne tako sahih "sahih" zbirke", odnosno da se po potrebi svaki navodno sahih hadis može neprincipijelno osporiti, da bi mogao razumjeti "samodovoljni i jasni Kur'an" i znati u šta vjeruje
Last edited by Tamburex on 18 Jan 2026, 10:50, edited 1 time in total.
Sam Buharija navod o navodnim suicidnim idejama Poslanika je osporio rekavsi da je to dodato od az-Zuhrija(koji nije bio savremenik Poslanikov), tako da nema tu sta da se kaze.Tamburex wrote: 18 Jan 2026, 10:48"Sveti Buharije" je retroaktivno osporavan, jer se u njegovoj zbirci javio težak problem po dogmu, a problem je da je "odabranik" išao da se ubije skokom sa litice.Bostan wrote: 17 Jan 2026, 13:59 Hadis u kojemu je navodno Muhammed zelio pociniti samoustvu je sumnjiv(tj dio o samoubistvu).
Zato su "učenjaci", videći strašan problem u "sahihu", pokušali pronaći u tekstu hadisa bilo šta za šta bi se zakačili da ospore taj dio, pa su mistična i novoupostavljena tehnička značenja dali frazi "fima balaghana", koja se referiše na ono što je "došlo do nas", iako u tom nema ništa mistično i formulacija "balaghana" je česta u tekstu mnoštva ostalih hadisa koji su svima neupitno sahih, jer se svi hadisi i zasnivaju na rekla-kazala (neko rekao da je neko nekom nešto rekao...).
Zbog dogmatskog problema se formulaciji "fima balaghana" dalo značenje koje ona sama po sebi nema, a Buhariju pripisala namjera koju on nije imao.
To je samo još jedan dokaz da prosječan vjernik tzv. islamske religije pored deklarativno Kur'ana i "sahih Buharije i Muslima" treba još i par tomova komentara učenjaka na "ne tako sahih "sahih" zbirke", odnosno da se po potrebi svaki navodno sahih hadis može neprincipijelno osporiti, da bi mogao razumjeti "samodovoljni i jasni Kur'an" i znati u šta vjeruje![]()
Sto se tice provjere znanja danas je to dosta olaksano internetom, mada vise voliim knjigu kod sebe ipak internet dobro posluzi.
Poslanik jeste imao krizu jer mu objava nije dolazila duze vrijeme. Onda su objavljeni ajeti sure Duha gdje se Muhammedu govori da ga nije Gospodar zaboravio niti omrzo
Sto se tice samoubistva o tome govore ajeti 4:29 ...I ne ubijajte duše vaše....
Sto se tice samoubistva o tome govore ajeti 4:29 ...I ne ubijajte duše vaše....
-
Tamburex
- Sitna buranija

Iz ovog sto si napisao slijedi da nisi ili procitao ili razumio moj post i da samo po automatizmu verglas dogmu kojoj si naucen.Bostan wrote: 18 Jan 2026, 13:14
Sam Buharija navod o navodnim suicidnim idejama Poslanika je osporio rekavsi da je to dodato od az-Zuhrija(koji nije bio savremenik Poslanikov), tako da nema tu sta da se kaze.
U suprotnom ti nece biti tesko da citiras Buharijeve rijeci (a ne neciju tudju dogmatsko apologetsku nesuvislu interpretaciju) kojim osporava dio hadisa tvrdeci da je to dodao Zuhri, valjda u znacenju da to ne prenose ostali clanovi lanca prenosa.
Pripisivanje Buhariju [govoreći „prenosi ga Buhari“, kao da je to sahih hadis] je ozbiljna greška, jer ostavlja dojam da je ova priča o Poslaniku (s.a.v.s.) koji se želio baciti s vrha planine sahih prema uvjetima koje je postavio Buhari. Ali to nije slučaj; Buhari je to spomenuo na kraju Aišinog hadisa o početku objave... .Tamburex wrote: 18 Jan 2026, 18:13Iz ovog sto si napisao slijedi da nisi ili procitao ili razumio moj post i da samo po automatizmu verglas dogmu kojoj si naucen.Bostan wrote: 18 Jan 2026, 13:14
Sam Buharija navod o navodnim suicidnim idejama Poslanika je osporio rekavsi da je to dodato od az-Zuhrija(koji nije bio savremenik Poslanikov), tako da nema tu sta da se kaze.
U suprotnom ti nece biti tesko da citiras Buharijeve rijeci (a ne neciju tudju dogmatsko apologetsku nesuvislu interpretaciju) kojim osporava dio hadisa tvrdeci da je to dodao Zuhri, valjda u znacenju da to ne prenose ostali clanovi lanca prenosa.
Izvor
https://islamqa.info/en/answers/152611/ ... heir-texts
I sa druge , sufijsko-sunitske strane naci ces isto.
Ovaj zaključak isključuje beslančane, prekinute predaje ili neattribuirane predaje koje al-Buhari ponekad navodi u naslovima svojih poglavlja ili dodaje određenim predajama. Primjer potonjeg je takozvani "hadis o samoubojstvu" - jedna od al-Zuhrijevih neatributivnih predaja (balaghat) koja je zapravo prekinuta i stoga slaba. Ne zadovoljava kriterije autentičnosti hadisa koje koriste manji i veći majstori hadisa, a kamoli al-Buharijev koji ga je spomenuo samo da bi pokazao njegovu neskladnost s dva druga lanca čije verzije izostavljaju priču o pokušaju samoubojstva, a Allah najbolje zna.
https://www.livingislam.org/k/whb_e.html
O kakvoj dogmi govoris, meni je ta prica o suicidalnim idejama kod Poslanikka vazda bila sumnjiva.
Last edited by Bostan on 18 Jan 2026, 19:14, edited 1 time in total.
-
Tamburex
- Sitna buranija

Pusti dogmatsku apologetiku, svakako sam je precizno opisao još prije par postova, nego ima li tog Buharijevog citata o Zuhrijevom dodatku?