Da li je današnja islamska religija judeo-hadiska i suprotna Kur'anu?

Islam, Budizam, Kršćanstvo, hodže, popovi....
Masamune
Forumaš godine
Forumaš godine
Mood:
Has thanked: 23025 times
Been thanked: 21063 times
Status: Online

Re: Da li je današnja islamska religija judeo-hadiska i suprotna Kur'anu?

Post by Masamune » 20 Jan 2026, 07:31

Ne ulaziš na temu i to je to. Po x-ti put nije ti ovo SAFF jarane.

Ako neko hoće da napravi temu o kritici Islama ima pravo na to. Tako i za svaku drugu religiju.

Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik
Has thanked: 1695 times
Been thanked: 3238 times
Status: Offline

Post by Mutevelija » 20 Jan 2026, 14:05

Problem je što se neki predstavlja kao musliman Kuranija pa lagano negira hadise sprda se, znal se se šta je kritika , pitanja u vezi vjere , jel kritika prde Harut neuzubillah?
Ta osoba ne može biti Kuranija , ne samo Kuranija ne može biti ni jedan Mezheb islama , ni Sunnija ni Šija.
Reci fino ja sam nemusliman i nisam dovoljno zreo da diskutijem o Islamu , a ne predstavljati se kao Kuranija.

Ovakvo nepoštovanje Islama ni jedan musliman me smije dozvoliti, jer to je slabost imana vjere
Posmatraču mog posta.
Jednaki smo mi skoro oba.
Ja sam juče bio takav
Ti ćeš sutra biti ovakav.
🍉🍉🍉🍉

https://bosanski-forum.com/viewtopic.php?t=411&start=4820

Tamburex
Sitna buranija
Sitna buranija
Been thanked: 21 times

Post by Tamburex » 21 Jan 2026, 10:04

Mutevelija wrote: 20 Jan 2026, 14:05 Problem je što se neki predstavlja kao musliman Kuranija pa lagano negira hadise sprda se, znal se se šta je kritika , pitanja u vezi vjere , jel kritika prde Harut neuzubillah?
Ta osoba ne može biti Kuranija , ne samo Kuranija ne može biti ni jedan Mezheb islama , ni Sunnija ni Šija.
Reci fino ja sam nemusliman i nisam dovoljno zreo da diskutijem o Islamu , a ne predstavljati se kao Kuranija.

Ovakvo nepoštovanje Islama ni jedan musliman me smije dozvoliti, jer to je slabost imana vjere
Ti si sjajna ilustracija onoga sto je leit motiv ove teme.
Naime:
-gorljivo branis judeo-hadisku dogmu koja je logicki, razumski, moralno, civilizacijski-odron i uvreda (silovanja, otimanja, pedofilija, kontradikcije, diskriminacija, sovinizam, odsustvo slobode vjeroispovijesti, pijenje mokrace, idolopoklonstvo, hurme kao zastita od otrova, prikazi muhameda kao mentalno labilnog i moralno odvratnog, idolopoklonstvo...)
-SLAŽEŠ da sam se predstavljao kuranijom. Ne samo da se nisam tako predstavljao, nego sam eksplicitno napisao da nisam kuranija. Kuranijom si me sam ti proglasio, jer je tebi i tvojom istomisljenicima etiketiranje omiljena taktika "argumentacije", zato sto stvarnih, smislenih argumenata niti odgovora uopste ni nemate.
-SLAŽEŠ da sam izbrisao post o Harutu i Marutu. Nisam, obrisala ga je moderacija na tvoju prijavu. U najbolju ruku po tebe-iznosis neprovjerene i netacne tvrdnje, sto znaci da kategoricki pricas o stvarima o kojim ne znas i znaci da slabo kontas i povezujes svijet oko sebe.
-LAŽNO citiraš moj post o Harutu i Marutu. Nakon sto ga je moderacija obrisala, ti si ga htio citirati, ali nisi zapamtio sta je tacno pisalo, iako si to gledao dvije minute ranije. Pa si mi pripisao, doslovno izmislio, rijeci koje nisu moje. Em si lazov, em si najbolje potvrdio da je kurčeva nauka retroaktivno "utvrđivanje" i filtriranje (pod pretpostavkom djelovanja u dobroj vjeri kojeg precesto nije bilo) sta je Muhamed navodno rekao prije 200 godina, a ti sam pokazujes da ne mozes zapamtiti desetak rijeci koje si citao dvije minute ranije.
-umjesto argumenata na temu se javis kad vidis priliku da lazima ocrnjujes i trazis cenzuru i inkviziciju kao najveci domet "snage" tvoje dogme i svetonazora.
-Harut i Marut cije te "vrijeđanje" (a ustvari saljiv odgovor drugom forumasu koji ih je uporedio sa mnom i jos jednim forumasem sa teme) pogodilo su kontroverza u islamskoj religiji, ne zna se pouzdano jesu li meleki ili maliki (ljudski kraljevi), niti da li su tacni osporeni israilijati prema kojim su oni pali oholi andjeli koji su bludničili, ubijali, osim podučavanja crnoj magiji. Zamisli, "podučiću te crnoj magiji, ali je nemoj koristiti". To je kao tebi neko kaze: "Dacu ti moderatorske ovlasti, ali ih koristi nepristrasno, budi karakter, a ne da ih zloupotrebljavas za progon i cenzuru neoistomisljenika koji kritikuju tvoju dogmu ;)

Dakle, lazi, obmane, spinovi, prijetnje, praznovjerja, tuzakanja, odsustvo argumenata, etiketiranja, poziv na cezuru i inkviziciju.

To je i generalno slika "ummeta" i razlozi jadnog stanja u kojem je.

Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik
Has thanked: 1695 times
Been thanked: 3238 times

Post by Mutevelija » 21 Jan 2026, 17:34

Tamburex wrote: 21 Jan 2026, 10:04
Mutevelija wrote: 20 Jan 2026, 14:05 Problem je što se neki predstavlja kao musliman Kuranija pa lagano negira hadise sprda se, znal se se šta je kritika , pitanja u vezi vjere , jel kritika prde Harut neuzubillah?

Ti si sjajna ilustracija onoga sto je leit motiv ove teme.
Naime:
-gorljivo branis judeo-hadisku dogmu koja je logicki, razumski, moralno, civilizacijski-odron i uvreda (silovanja, otimanja, pedofilija, kontradikcije, diskriminacija, sovinizam, odsustvo slobode vjeroispovijesti, pijenje mokrace, idolopoklonstvo, hurme kao zastita od otrova, prikazi muhameda kao mentalno labilnog i moralno odvratnog, idolopoklonstvo...)
-SLAŽEŠ da sam se predstavljao kuranijom. Ne samo da se nisam tako predstavljao, nego sam eksplicitno napisao da nisam kuranija. Kuranijom si me sam ti proglasio, jer je tebi i tvojom istomisljenicima etiketiranje omiljena taktika "argumentacije", zato sto stvarnih, smislenih argumenata niti odgovora uopste ni nemate.
-SLAŽEŠ da sam izbrisao post o Harutu i Marutu. Nisam, obrisala ga je moderacija na tvoju prijavu. U najbolju ruku po tebe-iznosis neprovjerene i netacne tvrdnje, sto znaci da kategoricki pricas o stvarima o kojim ne znas i znaci da slabo kontas i povezujes svijet oko sebe.
-LAŽNO citiraš moj post o Harutu i Marutu. Nakon sto ga je moderacija obrisala, ti si ga htio citirati, ali nisi zapamtio sta je tacno pisalo, iako si to gledao dvije minute ranije. Pa si mi pripisao, doslovno izmislio, rijeci koje nisu moje. Em si lazov, em si najbolje potvrdio da je kurčeva nauka retroaktivno "utvrđivanje" i filtriranje (pod pretpostavkom djelovanja u dobroj vjeri kojeg precesto nije bilo) sta je Muhamed navodno rekao prije 200 godina, a ti sam pokazujes da ne mozes zapamtiti desetak rijeci koje si citao dvije minute ranije.
-umjesto argumenata na temu se javis kad vidis priliku da lazima ocrnjujes i trazis cenzuru i inkviziciju kao najveci domet "snage" tvoje dogme i svetonazora.
-Harut i Marut cije te "vrijeđanje" (a ustvari saljiv odgovor drugom forumasu koji ih je uporedio sa mnom i jos jednim forumasem sa teme) pogodilo su kontroverza u islamskoj religiji, ne zna se pouzdano jesu li meleki ili maliki (ljudski kraljevi), niti da li su tacni osporeni israilijati prema kojim su oni pali oholi andjeli koji su bludničili, ubijali, osim podučavanja crnoj magiji. Zamisli, "podučiću te crnoj magiji, ali je nemoj koristiti". To je kao tebi neko kaze: "Dacu ti moderatorske ovlasti, ali ih koristi nepristrasno, budi karakter, a ne da ih zloupotrebljavas za progon i cenzuru neoistomisljenika koji kritikuju tvoju dogmu ;)

Dakle, lazi, obmane, spinovi, prijetnje, praznovjerja, tuzakanja, odsustvo argumenata, etiketiranja, poziv na cezuru i inkviziciju.

To je i generalno slika "ummeta" i razlozi jadnog stanja u kojem je.

Sura Krava - Ajet 98
""Ko je neprijatelj Allahu, melecima Njegovim i poslanicima Njegovim i Džibrilu i Mikailu - pa Allah je doista neprijatelj onima koji ne vjeruju!", što znači: "Ko se neprijateljski odnosi prema Meni, Mojim melecima i poslanicima!", jer izraz "Njegovim poslanicima" obuhvaća Njegove poslanike od meleka i od ljudi.

"Od Ebu Seida el-Hudrija, radijallahu anhu, prenosi se da je rekao: “Čuo sam Allahovog Poslanika, alejhis-selam, da je rekao: ‘Ko od vas vidi neko zlo, neka ga ukloni rukom, a ako to ne može, neka to onda učini svojim jezikom. Ako ni to ne može, onda (neka to osudi) svojim srcem, ali je to najslabiji oblik imana (vjerovanja).”‘Muslim, 49."

Eto ovaj hadis se odnosi na tvoja piskaranja, oni tebi mogu dozvoliti da se ti sprdaš sa Islamom, ali to će biti samo dokaz njihovog najslabijeg oblika imana.

I dzaba Masumane komentarise da ovo nije Saff, pa ovo je i pod pdfom "ozbiljne diskusije " religija.
Posmatraču mog posta.
Jednaki smo mi skoro oba.
Ja sam juče bio takav
Ti ćeš sutra biti ovakav.
🍉🍉🍉🍉

https://bosanski-forum.com/viewtopic.php?t=411&start=4820

Bostan
Na probnom
Na probnom

Post by Bostan » 21 Jan 2026, 18:28

Mah pusti ga neka pishe.Mi smo dugogodisnji forumski poznanici. Mene samo zanima otkuda zaokret kod njega, prije toga je bio pristojan.(to bi mi mogao odgovoriti)

Tamburex
Sitna buranija
Sitna buranija

Post by Tamburex » 21 Jan 2026, 21:57

Bostan wrote: 21 Jan 2026, 18:28 Mah pusti ga neka pishe.Mi smo dugogodisnji forumski poznanici. Mene samo zanima otkuda zaokret kod njega, prije toga je bio pristojan.(to bi mi mogao odgovoriti)
Moguće da su kod tzv. Allaha na posebnoj cijeni jezički puritanci i "pristojnici" koji na pitanje: "Vidite li vi problem sa tvrdnjom da je starac Muhamed, uzor čovječanstvu, kao 53-godišnji starac spavo sa djevojčicom od 9 godina?" odgovore sa: "Vidimo, kaže se "spavao", a ne "spavo".

Tamburex
Sitna buranija
Sitna buranija

Mili bože, čuda velikoga...

Post by Tamburex » 21 Jan 2026, 22:20

Kur'an: Muhamedu nisu data čuda (osim Kur'ana):

Kur'an:

89. A doista smo čovječanstvu iznijeli u ovom Kur’anu od svakog primjera (ponešto), pa većina
svijeta odbija, osim nevjerstvo.
90. I rekoše: “Nećemo ti vjerovati, dok ne učiniš da za nas provrije izvor iz zemlje;
91. Ili imadneš ti bašču palmi i grožđa, pa učiniš da kroz nju poteku rijeke izbijajući;
92. Ili daš da padne nebo - kao što tvrdiš - na nas u komadima, ili dovedeš Allaha i meleke
sučelice;
93. Ili ti imadneš kuću od zlata; ili se popneš u nebo. A nećemo vjerovati u uspon tvoj, dok nam
ne spustiš knjigu koju ćemo čitati.” Reci: “Slavljen neka je Gospodar moj! Jesam li (išta), osim
smrtnik, poslanik?”

Sahih hadis koji je u skladu sa Kur'anom:

Allahov Poslanik je rekao:
„Nijedan vjerovjesnik nije bio lišen čuda kojim su ljudi povjerovali u njega kada su ga vidjeli. Ono što je meni dato jeste samo objava koju mi je Allah dao, i nadam se da ću na Sudnjem danu biti onaj koji će imati najviše sljedbenika.“

Jedan od "sahih" hadisa o Muhamedovim navodnim čudima koji je u kontradikciji sa Kur'anom i drugim hadisima:

Džabir je rekao:
„Putovali smo s Allahovim Poslanikom. Kada smo se zaustavili u jednoj širokoj dolini, Allahov Poslanik se udaljio da obavi nuždu, ali nije našao ništa čime bi se zaklonio. U dolini su bila dva stabla sa strane, pa je Allahov Poslanik prišao jednom od njih, uhvatio njegovu granu i rekao:
‘Dođi za mnom, s Allahovom dozvolom.’

I ono ga je slijedilo poput deve kojoj je u nosu uzda, pokorne onome ko je vodi, sve dok nije došao do drugog stabla. Zatim je uhvatio njegovu granu i rekao:
‘Dođi za mnom, s Allahovom dozvolom.’
I ono ga je isto tako slijedilo. Kada se našao između njih, rekao je:
‘Primaknite se jedno drugom oko mene, s Allahovom dozvolom.’
I ona su se primakla.
Ja sam bio zaokupljen svojim mislima, a kada sam se okrenuo, vidio sam Allahovog Poslanika kako dolazi, i primijetio sam da su se stabla razdvojila, svako stojeći na svom mjestu.“

Znači, kur'anski i Muhamed iz drugih hadisa kojem je dat Kur'an (objava) kao jedino čudo se suprotstavljaju Muhamedu koji prekucava Isusa u čudima za raju i široke mase, pa je, kao kamilu na uzdi, za sobom vodio dva drveta, da ga zaklone dok obavlja veliku nuždu.

Otkud i kad dolazi do ovih pripisivanja Muhamedu natprirodnih svojstava i radnji?

Iako su narodske priče i legende nastajale i ranije, izgleda da se ključni trenutak koji je istorijski prelomio kako će za stado Muhamed biti potretiran, odigrao 781/782 godine u Bagdadu, a u pitanju je susret el-Mehdija (islamskog halife) i patrijarha Timotija I.

Halifa el-Mehdi (abasijski halifa) pozvao je patrijarha Timotija I, poglavara Asirske (Nestorijanske) Crkve, na teološki dijalog.

Razgovor je vođen mirno, učenim tonom i uz međusobno poštovanje.

Dijalog je sačuvan u Timotijevom zapisu i smatra se jednim od najvažnijih ranih muslimansko-kršćanskih razgovora.

Ključni Timotijev prigovor islamu je da:

Muhammed nije potvrdio svoje poslanstvo čudima kao Isus (mir s njim),

Kur’an, po njemu, nije dokaz božanske objave na isti način kao evanđelja,

Islam nije donio novu potvrdu božanske istine, već se oslanja na silu i zakon.

Drugim riječima, centralni prigovor bio je: kako znati da je Muhammed zaista poslanik ako nema vidljivih čuda poput Isusovih?

El-Mehdijev odgovor

El-Mehdi je odgovorio u nekoliko ključnih tačaka:

Kur’an je trajno čudo – ne vezano za jedno vrijeme ili mjesto, nego dostupno svima kroz jezik, poruku i neponovljivost.

I raniji poslanici nisu svi imali čuda, niti su čuda nužan uslov za istinitost poslanstva.

Iz ovoga proizlazi da 150 godina nakon Muhamedove smrti zvanična islamska vlast (halifa) smatra da Muhamed nije imao drugih čuda osim Kur'ana i kada patrijarh Timotije to iznese kao glavni argument za lažnost Muhamedovog poslanstva, halifa ne negira da Muhamed nije imao drugih čuda, nego argumentaciju usklađuje sa Kur'anom.

Kada onda nastaju "sahih" hadisi o Muhamedovim čudima, kada postaju dio i dogma islamske religije?
U godinama nakon upravo ove rasprave, jer su vlasti koje su došle iza el-Mehdija i njihovi pravnici očito bili iskompleksirani Muhamedovim odsustvom čuda u odnosu na Isusa i Mojsija i prigovorima hrišćana i jevreja. Tada nastaju ili se prvi put zaozbiljno uzimaju narodske priče i legende o Muhamedovim čudima i vrlo brzo bivaju kodifikovane, uz pribavljanje "vjerodostojnih" retroaktivnih lanaca prenosilaca, sve u skladu sa potrebama.

Bostan
Na probnom
Na probnom

Post by Bostan » 21 Jan 2026, 22:48

Tamburex wrote: 21 Jan 2026, 21:57
Bostan wrote: 21 Jan 2026, 18:28 Mah pusti ga neka pishe.Mi smo dugogodisnji forumski poznanici. Mene samo zanima otkuda zaokret kod njega, prije toga je bio pristojan.(to bi mi mogao odgovoriti)
Moguće da su kod tzv. Allaha na posebnoj cijeni jezički puritanci i "pristojnici" koji na pitanje: "Vidite li vi problem sa tvrdnjom da je starac Muhamed, uzor čovječanstvu, kao 53-godišnji starac spavo sa djevojčicom od 9 godina?" odgovore sa: "Vidimo, kaže se "spavao", a ne "spavo".
Nisam mislo na tu pristojnost, vec na edeb.

Bostan
Na probnom
Na probnom

Post by Bostan » 21 Jan 2026, 22:58

Objava je tekla postupno. KAda se mushrici, i sljedbenici Knjige trazili cudo Kur'an ima odgovrara da nema cuda. No kasnije je doslo do cuda u pretskazanju pobjede Viznatije nad Perzijancima.Mušrici su se ismijavala takvoj tvdnji znajuci da Perzija je u prednosti(gotovo da je porazila Vizantiju). Ajeti koji govorie o tome su:

30:1 Elif-lam-mim.
30:2 Bizantinci su pobjeđeni. 30:2
30:3 u susjednoj zemlji, ali oni će, poslije poraza svoga, sigurno pobijediti 30:3
30:4 za nekoliko godina – i prije, i poslije, Allahova je odluka – i tada će se vjernici radovati

Drugo cudo jeste Poslanikov miradz i o tome govori Kur'an

"Neka je slavljen Onaj Koji je proveo Svoga roba od Mesdžidul-Harama (Kabe) do Mesdžidul-Aksa (Kuds) čiju smo okolinu blagoslovili kako bismo mu znamenje Naše pokazali. Zaista On sve čuje i sve vidi." (El-Isra,1)

Ukratko Allah nije dao cuda onda kada su mušrici trazili vec onda kada je bilo prigodno da ih obznani.

zagortenej
Na probnom
Na probnom
Mood:
Has thanked: 5 times
Been thanked: 2 times

Post by zagortenej » 21 Jan 2026, 23:33

:tamo
Bostan wrote: 21 Jan 2026, 22:58

"Neka je slavljen Onaj Koji je proveo Svoga roba od Mesdžidul-Harama (Kabe) do Mesdžidul-Aksa (Kuds) čiju smo okolinu blagoslovili kako bismo mu znamenje Naše pokazali. Zaista On sve čuje i sve vidi." (El-Isra,1)

Ukratko Allah nije dao cuda onda kada su mušrici trazili vec onda kada je bilo prigodno da ih obznani.
Da ne bi pobjegao
Image
Prenosi Enes b. Malik da je Muhammed ﷺ rekao:

„Doveden mi je Buraq… pa sam putovao dok nisam stigao do Bejtul-Makdisa.
Vezao sam Buraqa za halku za koju su vezivali poslanici, zatim sam ušao u džamiju i klanjao dva rekata.“
Kakvu džamiju?!?
„A one koji se bore u Nama – Mi ćemo sigurno uputiti putem Našim. A Allah je, doista, s onima koji čine dobro.“

Bostan
Na probnom
Na probnom

Post by Bostan » 22 Jan 2026, 14:15

zagortenej wrote: 21 Jan 2026, 23:33
Vezao sam Buraqa za halku za koju su vezivali poslanici, zatim sam ušao u džamiju i klanjao dva rekata.“

Kakvu džamiju?!?
Tacnija rijec mjesto dzamije je medzid, to moze biti bilo koje mjesto gdje se cini sedzda, preciznjije u ovom slucaju se radi o mesdzid Aksa.

Tamburex
Sitna buranija
Sitna buranija

Post by Tamburex » 22 Jan 2026, 16:37

Bostan wrote: 21 Jan 2026, 22:58 Objava je tekla postupno. KAda se mushrici, i sljedbenici Knjige trazili cudo Kur'an ima odgovrara da nema cuda. No kasnije je doslo do cuda u pretskazanju pobjede Viznatije nad Perzijancima.Mušrici su se ismijavala takvoj tvdnji znajuci da Perzija je u prednosti(gotovo da je porazila Vizantiju). Ajeti koji govorie o tome su:

30:3 u susjednoj zemlji, ali oni će, poslije poraza svoga, sigurno pobijediti 30:3
30:4 za nekoliko godina – i prije, i poslije, Allahova je odluka – i tada će se vjernici radovati

"Čuda" koja spominješ su kur'anska, a ne hadiska, što se uklapa u tvrdnju da je Kur'an Muhamedovo jedino čudo i ta je pozicije suprotna hadiskoj dogmi prema kojoj je Muhamed prekucao Isusa sa raznim čudima.

Osim toga, teško da ta dva "čuda" predstavljaju vrstu čuda pripisanih Mojsiju, Isusu i drugim.
Naime, predskazanje vizantijske pobjede se može posmatrati kao vrsta klađenja ili rizičnog pogađanja iz pozicije skeptika. Ali i dalje ne predstavlja rušenje zakona fizike karakteristično za čuda ranijih poslanika.

Miradž je još manje čudo u stilu Mojsija i Isusa, jer su kod njih bila čuda pred masama i za mase, dok je kod Muhameda u pitanju lično iskustvo (samo mentalno ili i fizičko) i svodi se na: "Vjerujte mi, mada niste osvjedočili".

"Čudesa" hadiskog Muhameda su narativ suprotan Kur'anu i pokušaj da se pred hrišćanima i jevrejima fabrikuju priče kako Muhamed u čudima ne zaostaje za Mojsijem i Isusom, jer je muslimanima "samo Kur'an" kao čudo bio bezveze, blijed, neživopisan i neuvjerljiv.

Bostan
Na probnom
Na probnom

Post by Bostan » 22 Jan 2026, 16:52

Tamburex wrote: 22 Jan 2026, 16:37
Bostan wrote: 21 Jan 2026, 22:58 Objava je tekla postupno. KAda se mushrici, i sljedbenici Knjige trazili cudo Kur'an ima odgovrara da nema cuda. No kasnije je doslo do cuda u pretskazanju pobjede Viznatije nad Perzijancima.Mušrici su se ismijavala takvoj tvdnji znajuci da Perzija je u prednosti(gotovo da je porazila Vizantiju). Ajeti koji govorie o tome su:

"Čuda" koja spominješ su kur'anska, a ne hadiska, što se uklapa u tvrdnju da je Kur'an Muhamedovo jedino čudo i ta je pozicije suprotna hadiskoj dogmi prema kojoj je Muhamed prekucao Isusa sa raznim čudima.

Osim toga, teško da ta dva "čuda" predstavljaju vrstu čuda pripisanih Mojsiju, Isusu i drugim.
Naime, predskazanje vizantijske pobjede se može posmatrati kao vrsta klađenja ili rizičnog pogađanja iz pozicije skeptika. Ali i dalje ne predstavlja rušenje zakona fizike karakteristično za čuda ranijih poslanika.

Miradž je još manje čudo u stilu Mojsija i Isusa, jer su kod njih bila čuda pred masama i za mase, dok je kod Muhameda u pitanju lično iskustvo (samo mentalno ili i fizičko) i svodi se na: "Vjerujte mi, mada niste osvjedočili".

"Čudesa" hadiskog Muhameda su narativ suprotan Kur'anu i pokušaj da se pred hrišćanima i jevrejima fabrikuju priče kako Muhamed u čudima ne zaostaje za Mojsijem i Isusom, jer je muslimanima "samo Kur'an" kao čudo bio bezveze, blijed, neživopisan i neuvjerljiv.
Da treba imati izvjesnu dozu skepse kada su u pitanju hadiske price o cudima.
Predislamska poezija je bila na zavidnom nivou u vrijeme objave Kur'ana i u tom konktekstu Kur'an jeste cudo arapske rijecitosti. U nekoliko navrata, kao sto ti je poznato, Allah daje izazov mušricima da sastave nesto sto bi nadislo Kur'anski narativ.
NAveo sam dva primjera zeleci reci da ipak postoje neobicni dogadjaji, tj Kur'an je u svom razvoju davao i takve primjere.

Bostan
Na probnom
Na probnom

Post by Bostan » 22 Jan 2026, 16:56

Hmm namaz je miradz vjernika, duhovni svakako.

zagortenej
Na probnom
Na probnom
Mood:
Has thanked: 5 times
Been thanked: 2 times

Post by zagortenej » 22 Jan 2026, 19:51

Bostan wrote: 22 Jan 2026, 14:15
zagortenej wrote: 21 Jan 2026, 23:33

Kakvu džamiju?!?
Tacnija rijec mjesto dzamije je medzid, to moze biti bilo koje mjesto gdje se cini sedzda, preciznjije u ovom slucaju se radi o mesdzid Aksa.
tačno, bilo koje mjesto.
Anas b. Malik prenosi, na osnovu predaje Malika b. Sa‘sa‘a – čovjeka iz njegovog plemena – da je Allahov Poslanik ﷺ rekao:
Bio sam kod Kuće (tj. Ka‘be), u stanju između sna i budnosti, kada sam čuo nekoga kako govori:
„On je treći među dvojicom.“
Zatim je došao do mene i poveo me sa sobom. Potom mi je donesena zlatna posuda ispunjena vodom Zemzema, i moje srce je otvoreno do tog-i-tog mjesta.
Qatāda kaže: Upitao sam ga (tj. prenosioca) ko je bio s njim i šta znači „do tog-i-tog mjesta“. On je odgovorio:
„Otvoreno je do donjeg dijela stomaka.“
Zatim je moje srce izvađeno, oprano vodom Zemzema, pa vraćeno na svoje mjesto, a potom ispunjeno vjerom i mudrošću.
Nakon toga mi je dovedena bijela životinja zvana Burāk, veća od magarca, a manja od mazge; njen korak je dosezao dokle pogled seže.
Uzjahao sam je, pa smo krenuli sve dok nismo stigli do najnižeg neba.
Džibril je zatražio da se vrata otvore, pa je upitano:
— „Ko je to?“
On je odgovorio:
— „Džibril.“
Zatim je rečeno:
— „Ko je s tobom?“
Odgovorio je:
— „Muhammed ﷺ.“
Upitano je:
— „Je li mu dozvoljeno (da dođe)?“
On je rekao:
— „Da.“
Tada su nam vrata bila otvorena…
u ovom hadisu se nigdje ne spominje putovanje do mesdžidul akse, nego direktno na nebo.

Inače čitava hadiska bajka o Isra i Miradžu se spominje u Kur'anu u samo jednom, neodređenom ajetu:

1. Slavljen neka je Onaj koji je noću prenio roba Svog od Mesdžidul-harama (mjesto sedžde koje je nepovredivo / zabranjeno (za narušavanje)) do Mesdžidul-aksaa (mjesto sedžde koje je najudaljenije) - onog čiju smo okolinu blagoslovili - da bi mu pokazali neke od znakova Naših. Uistinu! On, On je Onaj koji čuje, Onaj koji vidi.

ako je to jedan od najvažnijih događaja u islamu, zašto samo jedna, neodređena rečenica?!?

dok s druge strane imamo suru Tahrim koja detaljno opisuje navodni događaj kad su se Muhamedove žene naljutile na njega jer je jeo med kod jedne žene, pa ove druge namirisale miris meda.

izgleda da je Allah imao druge prioritete kod objave.
„A one koji se bore u Nama – Mi ćemo sigurno uputiti putem Našim. A Allah je, doista, s onima koji čine dobro.“

Bostan
Na probnom
Na probnom

Post by Bostan » 23 Jan 2026, 00:53

u ovom hadisu se nigdje ne spominje putovanje do mesdžidul akse, nego direktno na nebo.

Inače čitava hadiska bajka o Isra i Miradžu se spominje u Kur'anu u samo jednom, neodređenom ajetu:

1. Slavljen neka je Onaj koji je noću prenio roba Svog od Mesdžidul-harama (mjesto sedžde koje je nepovredivo / zabranjeno (za narušavanje)) do Mesdžidul-aksaa (mjesto sedžde koje je najudaljenije) - onog čiju smo okolinu blagoslovili - da bi mu pokazali neke od znakova Naših. Uistinu! On, On je Onaj koji čuje, Onaj koji vidi.

ako je to jedan od najvažnijih događaja u islamu, zašto samo jedna, neodređena rečenica?!?
Trebas da das referencu na koji hadis se odnosi u kojoj knjizi i koji broj.
U sustini ako se hadis ne slaze sa Kur'anom treba ga odbaciti.
Razlog zasto je kratko receno o tom dogadjaju vjerovatno jeste sto je Kur'an koncizan, i ne bi rekao da je ajet neodređen.
Doduse i na josh jednom mjestu se referira Kur'an na miradz.

I rekli smo ti: "Svi ljudi su u Allahovoj vlasti!’ A san koji smo ti dali da usniješ i drvo ukleto, u Kur’anu spomenuto, iskušenje su za ljude. mi ih zastrašujemo, ali njima to samo povećava ionako veliko bezvjerstvo.17:60

Iz ovog ajeta se da vidjeti da je miradz iskusenje, moguce da zbog toga nije opsirno receno o tome.
Ovdje rijec san ne bih preveo tako, preciznije je da se rijec ruja prevede kao vizija kako je o ovdje prevedeno:
https://corpus.quran.com/wordbyword.jsp ... (17:60:10)

Bostan
Na probnom
Na probnom

Post by Bostan » 23 Jan 2026, 01:19

Malo sam pogledao , mozda ovaj ajet baci svjetlo zasto cuda(ajeti, znakovi) nisu data.

A da ne šaljemo čuda(ajeti, znakovi), zadržava nas samo to što drevni narodi nisu u njih povjerovali; Semudu smo kao vidljivo čudo kamilu dali, ali oni u nju nisu povjerovali. A čuda šaljemo samo da zastrašimo.17:59

Tamburex
Sitna buranija
Sitna buranija

Post by Tamburex » 26 Jan 2026, 16:40

Bostan wrote: 23 Jan 2026, 00:53
I rekli smo ti: "Svi ljudi su u Allahovoj vlasti!’ A san koji smo ti dali da usniješ i drvo ukleto, u Kur’anu spomenuto, iskušenje su za ljude. mi ih zastrašujemo, ali njima to samo povećava ionako veliko bezvjerstvo.17:60
Viziju koju smo ti pokazali nismo ucinili nicim doli iskusenjem ljudima i drvetom prokletim u Kur'anu.

Muhamedova vizija=1. iskusenje ljudima, 2. drvo prokleto u Kur'anu (zaqqum, ciji su plodovi sejtanske glave, hrana stanovnicima pakla).

Kako je Muhamedova vizija=drvo zaqqum?

Bostan
Na probnom
Na probnom

Post by Bostan » 26 Jan 2026, 22:49

Tamburex wrote: 26 Jan 2026, 16:40
Bostan wrote: 23 Jan 2026, 00:53
Viziju koju smo ti pokazali nismo ucinili nicim doli iskusenjem ljudima i drvetom prokletim u Kur'anu.

Muhamedova vizija=1. iskusenje ljudima, 2. drvo prokleto u Kur'anu (zaqqum, ciji su plodovi sejtanske glave, hrana stanovnicima pakla).

Kako je Muhamedova vizija=drvo zaqqum?
DUhovna hrana moze biti dvojaka:ili dobra i ugodna, ili stetna i neugodna. Drvo zekum , gdje se slikovito veli da su mu plodovi shejtanske glave, je grijesna hrana. rezultat 'ishrane' zekum drvetom su lose misli, navike i karakter itd.

Tamburex
Sitna buranija
Sitna buranija

Post by Tamburex » 27 Jan 2026, 07:27

Poenta je drugo. Radi razumijevanja fokusa, zamisli da pise: "Muhamedov miradž nije nista drugo doli drvo prokleto u Kur'anu."

Post Reply

Return to “Religija”