Poučne priče i mudrosti

Poezija, proza, pisci, pravopis, povijest jezika, dijalekti, lokalizam.
Post Reply
navika
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Status: Offline

Re: Poučne priče, ljubavna poezija i mudrosti (self help sh

Post by navika »

Ivo Andrić – Bože, ne dopusti da srce naše ostane prazno

Bože, ne dopusti da srce naše ostane prazno, nego daj – pošto od tvoje volje sve zavisi – da uvijek želimo i da se nadamo i da to što želimo bude dobro i stvarno i da naša nada ne bude isprazna.

Daj da predmet naših želja bude viši i ljepši od našeg života i da se dobroj nadi nikad ne iznevjerimo zbog kratkih i varljivih ostvarenja koja zaklanjaju vidik i lažno obećavaju odmor.

Daj nam prav put, s prolaznim posrtanjima, a s mirom i slavom na kraju. I daj nam mudrosti i hrabrosti, kad nam daješ iskušenja.

I ma kuda išli i lutali, ne daj da na kraju ostanemo izvan tvoje sveobimne harmonije, jer to svake sekunde, na svakom mjestu, svakim djelićem bića želimo.
navika
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by navika »

Neka se svijet razvija kako god želi, liječnika i pomoćnika, budućnost i novi poticaj uvijek ćeš nalaziti samo u sebi, u svojoj jadnoj, zlostavljanoj, podatnoj, neuništivoj duši. Ona nema ni znanja ni suda ni programa. U nje je samo nagon, samo budućnost, samo osjećaj. Slijedili su je veliki pisci i propovjednici, junaci i patnici, veliki vojskovođe i osvajači, veliki čarobnjaci i umjetnici, svi oni kojih je put počeo u svagdašnjici, a završio u blaženim visinama. Put milijunaša drukčiji je, on završava u sanatoriju. I mravi vode ratove, i pčele imaju države, i hrčci skupljaju blaga. Tvoja duša traži neke druge puteve, i tamo gdje je prikratiš, gdje na njezin račun postižeš uspjehe, ne cvate ti sreća. Jer „sreću“ može osjetiti samo duša, ne razum, ne trbuh, glava ili lisnica“.
Biba
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Biba »

Počeo sam pušiti otkad su se moji snovi pretvorili u dim. :pusi
ina
Mjesečarka
Mjesečarka
Has thanked: 5278 times
Been thanked: 7485 times
Status: Online

Post by ina »

"Svaku osobu volis drukcije zbog toga sto su takve kakve jesu i zbog jedinstvene reakcije koje izazivaju u tebi.
A sto se medjusobno bolje poznajete, time su i boje tog odnosa bogatije.
Ne moze se voljeti "sada" niti vise, niti manje, niti kao "prethodnog puta". Jedino se moze voljeti drugacije./
Svijest ima sidrište.
Biba
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Biba »

http://extremno.net/prica-koja-je-zapal ... odilo-ono/
Ljudi se u tuđe zivote petljaju jer tim ljudima zele prvenetveno zagorcati zivot da bi sebi olaksali svoje frustracije..
Takvu slicnu recenicu pronađoh u romanu Kuga..

Ev jos nesto..o gujama ljudskim..
Počeo sam pušiti otkad su se moji snovi pretvorili u dim. :pusi
navika
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by navika »

Image

19 snažnih citata Nicka Vujicica

On je rođen s rijetkim oboljenjem – bez ruku i nogu. Nick Vujicic je dugo učio biti sretan, bez obzira na okolnosti. I uspio je. Danas, njegova hrabrost daruje nadu drugima – ne samo takvima kao on, nego i svim zdravim ljudima.

♥ Što vi mislite što trebam izabrati: da budem ljut na Boga zbog onoga što ja nemam ili da mu budem zahvalan za ono što vi imate?

♥ Moj cilj je da vas ohrabrim da prebrodite svoje probleme i teškoće, da biste mogli pronaći svoj put do sretnog života. Odreknite se života sa samosažaljevanjem u zamjenu za život sa svrhom.

♥ Zapamtite – akcija izaziva reakciju. Kada ste u iskušenju da napustite svoje snove, natjerajte sebe da pokušate još samo jedan dan, jedan tjedan, još jedan mjesec, još jednu godinu … Bit ćete iznenađeni onim što se događa kada konstantno odbijate odustati.

♥ Izazovi postoje da bi ojačali naša uvjerenja, a ne da bi nas pregazili

♥ Ako ne možete dobiti čudo, postanite čudo.

♥ Kad vam se čini da vas sretni trenuci zaobilaze, stvorite sami takav trenutak.

♥ Nikada nisam sreo ogorčenu osobu koja je bila zahvalna. Niti zahvalnu koja je bila ogorčena.

♥ Nisu bitni neuspjesi, već da li ih prevazilazite.

♥ Motivacija vas vodi kroz dan, ali inspiracija vas vodi kroz život.

♥ Možda nemam ruke kojima bih mogao držati ruke svoje žene, ali da bih držao njeno srce, ni ne trebaju mi ​​ruke. Njezino srce je ono što želim držati.

♥ Postoje dvije vrste promjena koje imaju tendenciju da poremete način života na koji smo navikli. Prve su promjene koje se događaju nama. Druge su one koje se događaju bez nas. Prve ne možemo kontrolirati, ali možemo i trebamo kontrolirati ove druge.

♥ Strah je veći invaliditet nego nemati ruke i noge.

♥ Nije kraj sve dok vi tako ne odlučite.

♥ U čemu je poanta biti potpun izvana, ali prazan iznutra?

♥ Rizik nije samo dio života. Rizik je sam život. Između zone udobnosti i zone vaših snova je mjesto na kojem se odigrava vaš život. To je zona visoke anksioznosti, ali i mjesto na kojem otkrivate tko ste.

♥ Sve što bi napravio za sebe, uradi za druge. Ako bi mali čin suosjećanja postao tvoja svakodnevna navika, osjećao bi se jačim i oslobođenim od svojih boli i razočarenja. Ne treba očekivati ​​korist od velikodušnih dijela, ali dobra djela te mogu dovesti do iznenađujućih nagrada.

♥ Sindrom “Bio bih sretan kada bih imao to i to” je masovna obmana. Ako tražite sreću u običnim stvarima, nikada je nećete imati dovoljno.

♥ Svatko od nas se nada da će njegovo znanje i talent koristiti nečemu većem od samog plaćanja računa.

♥ Život je priča koju sami pišete.
navika
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by navika »

Postoje ljudi koji oko sebe šire radost.

Jednostavno, spontano. Gdje se pojave – svane sunce. I kad odu našim bićem odjekuju zvona njihovog smijeha i njihova radost traži svoj dom u našoj duši.

Takvi su da nitko pored njih ne može biti nedotaknut. Kao da su sazdani od nekakvih opeka smijeha i igre, dovedeni iz nekog boljeg svijeta i nastanjeni kao dobri gosti među nama.

Ozbiljni su kao odrasli i istovremeno jednostavni poput djece. U svojoj radosti pronalaze i snagu. I za sebe i za druge. Poteškoće im ne stavljaju na lice smrknutosti. Vedrina je njihov životni moto.

Nerijetko poželimo biti kao oni. Ili im barem biti dobri prijatelji. Da se što češće možemo napajati na izvorima njihove ozbiljne bezbrižnosti.

A oni su zaista oduševljeni.
Svime, baš svime, zvukovima, bojama, vjetrom, valovima, listom jesenjih toplih boja, dobrom knjigom, novim susretom… Pa ne znaš što je kod njih najvažnije.

Ili oduševljenje rađa radost, ili njihova unutarnja vedrina rađa oduševljenje. Kao da se takmiče oduševljenje i radost – tko će više doći do riječi.

Hvala životu što takvi postoje.
navika
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by navika »

Čekam te vani

Vidim, odlaziš u hram. Ne zanima me što ćeš u njemu raditi, iako mislim da ćeš se pomoliti.

Nimalo ne marim zato hoćeš li stajati ispred oltara ili tamo kod vrata, hoćeš li moliti sjedeći ili klečeći, pognute glave i zatvorenih očiju… ili ćeš buljiti u oltar, udarati se u prsa, micati usnama, šaptati riječi molitve i prebirati među prstima zrnca brojanice za molitvu.

Sve su to izvanjske i nimalo komplicirane radnje pomoću kojih nije teško prevariti čovjeka.

Čekam te vani.

Kad izađeš iz hrama i vratiš se među ljude, pripremi se za susret sa mnom.

Tada ću te nemilosrdno pratiti, promatrati,… Imam pravo to učiniti.

Naime, želim znati: jesi li u hramu doista razgovarao s Bogom, ili si se samo s njime poigravao?

Želim se uvjeriti čini li molitva čovjeka stvarno drugčijim, boljim?

Želim se uvjeriti na tebi kao primjeru.

Uvjerim li se da si ohol, pohlepan, sebičan, svadljiv, uvredljiv, zavidan, brbljav, površan, znat ću da ti molitva ne valja.

Uvjerim li se da u obitelji, na poslu, u školi, trgovini, autobusu, ne znaš s ljudima razgovarati, znat ću sigurno da ne znaš ni s Bogom razgovarati.

Ako te neprestano netko treba tješiti i hvaliti, znat ću da u hram nisi išao radi Boga, slaviti njega, već obožavati sebe…

Ali…

Budu li tvoje oči otvorene za nevolju bližnjega,

Bude li tvoja ruka podizala nemoćne,

Bude li tvoje srce imalo razumijevanja za druge,

Bude li opraštalo i ljubilo,

…znat ću da si u hramu doista razgovarao s Bogom!

Čekam te vani.
navika
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by navika »

Draga prijateljice :): Podvuci crtu, zaboravi sva pravila i “istine” kojima su te pumpali cijeli život…

Ne moraš mi ništa objašnjavati. Vidim da ti je teško. I znam, traje to već neko vrijeme. Osjetim tvoju bol, primjećujem tvoju patnju. Patim ja zajedno s tobom, mada ti to ne znaš. Gledajući tebe, sjetim se sebe. I ja sam nekad bila na mukama. Vrati mi se taj grozni osjećaj samljevene duše. Taj odvratni osjećaj bespomoćnosti. Ne možeš ništa, a život te stisnuo, guši, ne da ti mira. Znam da sada ne vidiš izlaz. Sada si zamotana u crno.

Ali moram ti nešto reći, iako ti to u ovom trenutku možda ne želiš čuti. Sve je u tvojim rukama. Uvijek je i bilo. Kao što je bilo i u mojim onda kada je meni bilo teško, iako ja to tada nisam znala. Nekako, svi mi svojim crnim mislima, strahovima, kompleksima i nesigurnostima privučemo sve ono loše što nas zadesi.

Nemoj odmah odmahivati ​​rukom, nemoj se mrštiti. Daj ovoj misli makar pola šanse. Ako prihvatiš teoriju da imaš moć da sama sebi zagorčaš život i prihvatiš tu ogromnu odgovornost koju ona nosi, onda ćeš ubrzo shvatiti da imaš isto toliku moć i da ga popraviš, zar ne? Pomisli, samo na tren, što to znači. Pomisli samo koji je to potencijal – tebi na raspolaganju.

Podvuci crtu. Sve što je do sada bilo i sve što te sada kida, rezultat je prošlosti – tvojih davno prošlih misli, davno usvojenih stavova, davno izgovorenih riječi. Ako uspiješ sve to zaboraviti, baciš u smeće i kreneš naprijed, praćena novim mislima, svježim stavovima, konstruktivnim riječima i djelima, ova luda sadašnjost uskoro postat će prošlost, koje ćeš se ponekad sjetiti samo kako bi likovala nad svojim uspjesima. Da, toliko je jednostavno. Za nepovjerovati, je l ‘da?

Znamo dobro i ti i ja koliko si jaka, izdržljiva, sposobna, pametna. Sigurna sam da nećeš dozvoliti teškim vremenima da te obore. Uostalom, teška vremena dođu i prođu, a ti ostaješ. Meni izgledaš kao Mount Everest, koji stoji uspravno, ponosno i visoko, i strpljivo čeka da prođe oluja, dođe sunce da ga ogrije i napuni energijom kako bi opet hrabro i dostojanstveno sačekao sljedeću oluju. Ali, sljedeća neće biti tako strašna, neće djelovati tako bezizlazno.

Neće, jer ćeš znati koliko si jača, mudrija, moćnija, postala u međuvremenu. Znat ćeš da, ako tvoj život ovisi od tvojih misli i riječi, imaš moć da ih kontroliraš, da njima upravljaš. Znat ćeš da, sljedeći put kada se zapitaš što si Bogu zgriješila, to ne treba raditi, jer je to recept za propast. Zaustavit ćeš taj nalet mentalne destrukcije, staviti prst na čelo, i sebi reći – “Ma, mogu ja to, da ne mogu prevazići ovu prepreku, ne bi ona stajala ispred mene”. S tom mišlju ćeš krenuti s dna, vjerujući da ćeš do vrha sigurno stići, i to kao pobjednik.

Poslušaj me. Prikupi snagu, gomilaj optimizam i vjeru. Ne daj sumnjama da te šutiraju, strahovima da te šamaraju. Dok se penješ, ne gledaj sa strane, skoncentriraj se samo na cilj. Ne dozvoljavaj sebi da pronalaziš opravdanja. Zaboravi koja je godina, zaboravi na to kakva su vremena, što drugi misle ili govore. Zaboravi gdje živiš. Zaboravi sva pravila i sve “istine” kojima su te pumpali cijeli život. Gdje piše da život mora biti težak? Gdje piše da pošten čovjek ne može uspjeti? Gdje piše da ti nisi ta koja će pobrati sve lovorike, da nisi baš ti ta koji će pomaknuti svijet?

U nama živi suludo snažna sila koju ne poznajemo; ne možemo ni da je definiramo. Ta sila dovela te je na ovaj svijet s nekim razlogom, s nekom svrhom koju samo ti možeš ispuniti. Znaš ti to dobro. Osjećaš iznutra.

Napravi čistku u glavi. Izbaci sve negativno i sve što te vuče dolje. Ne brini, lako ćeš te misli prepoznati. To su one koje te čine nervoznom, uplašenom, nedostojnom, malom. Deportiraj ih. Zamijeni ih novim, konstruktivnim, moćnim.

I onda čekaj i gledaj, samo promatraj kako se čuda događaju. I javi mi se, da se radujemo zajedno.

Autor: Bojana Čupić
vila
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 446 times
Been thanked: 806 times

Post by vila »

@navika moram ovo prokomentirati...nemoj misliti da je zato sto si ti postavila :pusa

Ono...lijep je tekat i sve je to tako nekako..teoretski
Ali ova zadnja recenica mi je bezveze
Javi mi se da se radujemo zajedno!
Obicno kad smo lose..ljudi pricaju o optimizmu,hrabrosti...nadi
Ali ja kad sam lose...zelim prijatelja koji ce reci..placi,budi slomljena,"mrzi"cjeli svjet danas,ne moras biti hrabra ni dostojanstvena,ni ponosna..
Budi lose a ja sam tu da te zagrlim!
A sutra cu ionako biti dobro
navika
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by navika »

Dobro :) Al ja mislim da se ova recenica odnosila na ono vrijeme kad vec budes dobro :)
vila
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by vila »

navika wrote:Dobro :) Al ja mislim da se ova recenica odnosila na ono vrijeme kad vec budes dobro :)
Sve pet!
Samo moj tok misli...onako ponekad sam cengrizalo :ooo
rethna
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 2 times

Post by rethna »

Ja volim kad se vas dvije slazete i obje da vas zagrlim :group :ooo

Nadam se da se salih odjavio :heidi2 :D.
Question everything.
vila
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by vila »

rethna wrote:Ja volim kad se vas dvije slazete i obje da vas zagrlim :group :ooo

Nadam se da se salih odjavio :heidi2 :D.
Necemo pretjerivati :ooo

Salim se
rethna
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by rethna »

Sve cu ja srediti :oo
Question everything.
vila
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by vila »

rethna wrote:Sve cu ja srediti :oo
Ovo pomalo zabrinjava :ooo
navika
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by navika »

Rethna, ja se bojim da ti ne bude malo nas dvije, eto i ine tu, de i nju :D.
rethna
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by rethna »

vila wrote:
rethna wrote:Sve cu ja srediti :oo
Ovo pomalo zabrinjava :ooo
Samo se opusti :ooo

navika wrote:Rethna, ja se bojim da ti ne bude malo nas dvije, eto i ine tu, de i nju :D.
Kad vec insistiras,onda moze :D.
Ionako treba ispuniti fond za onaj smajlic jer je tu pet glava.Hajde jos jednu mozemo ubaciti :ooo
Question everything.
ina
Mjesečarka
Mjesečarka
Has thanked: 5278 times
Been thanked: 7485 times
Status: Online

Post by ina »

:mrgud Ne brini alergicna sam na strsljenove (citaj pazljivo sledece :valja )
ali lijepo cvijece kao sto su njih dvije nikad ne bih odbila zagrliti i pomirisati. :D.
Pricekacu ipak da ti odletis. :DD
Senahide proci mi nesto,, ali sto prije. :D.
Svijest ima sidrište.
rethna
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by rethna »

Vidi se da nisi upucena kako je s vremena na vrijeme jedna doza otrova zdrava i pozeljna :oo :D.

P.S to cvijece dolazi zajedno sa mnom u paketu :pusa :hihi
Question everything.
Post Reply

Return to “Književnost i jezik”