Budizam
Re: Budizam
Što se stalno pozivaš na neke autoritete iz prošlosti?
Ostavljam profil na forumu u amanet dobrim ljudima
USERNAME: Lebowski
PASSWORD: 123456
Dobri ljudi, uđite i promijenite šifru i riješite se kjafira.
A na koje cu se pozivati...Lebowski wrote:Što se stalno pozivaš na neke autoritete iz prošlosti?
Ajd dobro, ak je najstarija..ima puo sljedbenika...al meni je intersantno to mijenjanje misljenja u budizmu...
Izvorni iliti klasicni je bezbostvo...pa neki su ipak Budu uzdigli na pijedastal kao bozanstvo...nekoliko vrsta budizma...
Dakle nisu dosljedni sami sebi...
Buda sve tumaci kao ponavljanje, kako u prirodi tako i u duhu...
Ne zna kak je nastao svemir, priznaje reinkarnaciju...i ne zna kako da svaki pojedinac dostigne nirvanu jelte...
Dakle, svaki covjek treba sam naci svoj recept....sipak malo..ljudi nisu sposobni za toga ..
Počeo sam pušiti otkad su se moji snovi pretvorili u dim. 
- Podrinjac
- Forum [Bot]
![Forum [Bot] Forum [Bot]](./images/ranks/s.png)
- Been thanked: 5 times
- Status: Offline
Bibo, đaba ti toliko poklanjaš pažnju (pogrešnom) bogu kada ćemo mi ateisti i vi hrišćani truhnuti u paklu. Kako god da okreneš ne gine nam pakao. Tebi ako je stvarno stalo do rajskih vrata, okreni se Islamu i Allahu i samo ko u njega bude vjerovao vidjet ce raj. Allah je jedini bog, a vi hrišćani ste u zabludi sa vašim vjerovanjem.
Sta..kak ti znas da cu ja u pakao..ko ti je sapnuoPodrinjac wrote:Bibo, đaba ti toliko poklanjaš pažnju (pogrešnom) bogu kada ćemo mi ateisti i vi hrišćani truhnuti u paklu. Kako god da okreneš ne gine nam pakao. Tebi ako je stvarno stalo do rajskih vrata, okreni se Islamu i Allahu. Allah je jedini bog, a vi hrišćani ste u zabludi sa vašim vjerovanjem.
Haj bjez da ne dođe Sale kazat da smo promasili temu.
Ne navodi me na grije iliti na greske kak tumaci budizam...
- Fazlija
- Osvježenje foruma

Veljacic je buddhist, kako ce se on pozivati na vjecnu dusu, vjecni zivot, vjecno bilo sto...Biba wrote: Jel on priznaje vjecni zivot ili sa smrcu svi odosmo u k... peršin...
Platon je priznavao dušu kao jedinstvenu i nedjeljivu i vječnu..
Jel taj Veljaca mudriji...koji smisao zivota on vidi..a?
Vjecnost je za buddhiste onkraj svakog postojanja. Niti dusa, niti zivot ne mogu biti vjecni.
Pa nije bas neka proslost, evo Veljacic umrije tek pred koje ljeto...Lebowski wrote:Što se stalno pozivaš na neke autoritete iz prošlosti?
http://forum.srednjiput.rs/
- Podrinjac
- Forum [Bot]
Đaba ti je Bibo. U zabludi si. Truhnut ćemo u paklu. U Kur'anu to fino piše. Đaba se ti trudiš oko ovih religijskih tema, đaba sa napisala ovoliko komentara.Biba wrote:Sta..kak ti znas da cu ja u pakao..ko ti je sapnuoPodrinjac wrote:Bibo, đaba ti toliko poklanjaš pažnju (pogrešnom) bogu kada ćemo mi ateisti i vi hrišćani truhnuti u paklu. Kako god da okreneš ne gine nam pakao. Tebi ako je stvarno stalo do rajskih vrata, okreni se Islamu i Allahu. Allah je jedini bog, a vi hrišćani ste u zabludi sa vašim vjerovanjem.
Haj bjez da ne dođe Sale kazat da smo promasili temu.
Ne navodi me na grije iliti na greske kak tumaci budizam...
- Fazlija
- Osvježenje foruma

Nemojte se tu na buddhizmu prepucavati ciji je tata bolji i veci... buddhizam je religija za odraslePodrinjac wrote:Tebi ako je stvarno stalo do rajskih vrata, okreni se Islamu i Allahu i samo ko u njega bude vjerovao vidjet ce raj. Allah je jedini bog, a vi hrišćani ste u zabludi sa vašim vjerovanjem.
- Podrinjac
- Forum [Bot]
U pravu si. Neću više.Fazlija wrote:Nemojte se tu na buddhizmu prepucavati ciji je tata bolji i veci... buddhizam je religija za odraslePodrinjac wrote:Tebi ako je stvarno stalo do rajskih vrata, okreni se Islamu i Allahu i samo ko u njega bude vjerovao vidjet ce raj. Allah je jedini bog, a vi hrišćani ste u zabludi sa vašim vjerovanjem.
Fazlija, pa ja sam pitala priznaje li dušu jer neki oblik budizma ipak priznaje božanstvo...
Dakle čiča je u nirvani...
Citiram :
Kaže se da na pitanje kako je svijet započeo, odnosno tko/što je stvorilo svemir, Buddha nije ništa odgovorio, jer u budizmu nema početka ni kraja. Umjesto toga, postoji samo beskonačan krug rađanja i umiranja. Moramo se zapitati kakvo nas je to Biće stvorilo da živimo, pretrpimo toliko boli i patnje, a onda iznova i iznova umiremo? Možda ćemo se zamisliti i pomisliti što je svrha, zašto da se uopće trudimo? Kršćani znaju da je Bog poslao svoga Sina da umre za nas, jednom, kako ne bismo morali patiti cijelu vječnost. Poslao je svoga Sina kako bi nam dao spoznaju da nismo sami i da nas On voli. Kršćani znaju da je život više od trpljenja i umiranja: „… a koja se sada objavila dolaskom našega Spasitelja Isusa Krista. On uništi smrt i obznani život i besmrtnost Radosnom vijesti” (2. Timoteju 1:10).
Budizam uči da je nirvana najviši stupanj postojanja, stanje čiste svijesti koje se postiže na način koji ovisi o pojedincu. Nirvana se opire racionalnom objašnjenju i logičnom rukovanju te se stoga ne može poučavati, nego samo ostvariti, doživjeti. Naprotiv, Isusova učenja o nebu bila su sasvim specifična. On nas je učio da naša fizička tijela umiru, ali da naše duše idu na nebo kako bi bile s Njim (Marko 12:25). Buddha je učio da ljudi nemaju pojedinačne duše, jer je individualno 'ja' ili ego samo iluzija. Za budista nema milosrdnoga Oca na nebu koji je poslao Sina da umre za naše duše, naše spasenje, kako bi nam pribavio put da dođemo u Njegovu slavu. U konačnici, upravo je to razlog za odbacivanje budizma. :perezube
Dakle čiča je u nirvani...
Citiram :
Kaže se da na pitanje kako je svijet započeo, odnosno tko/što je stvorilo svemir, Buddha nije ništa odgovorio, jer u budizmu nema početka ni kraja. Umjesto toga, postoji samo beskonačan krug rađanja i umiranja. Moramo se zapitati kakvo nas je to Biće stvorilo da živimo, pretrpimo toliko boli i patnje, a onda iznova i iznova umiremo? Možda ćemo se zamisliti i pomisliti što je svrha, zašto da se uopće trudimo? Kršćani znaju da je Bog poslao svoga Sina da umre za nas, jednom, kako ne bismo morali patiti cijelu vječnost. Poslao je svoga Sina kako bi nam dao spoznaju da nismo sami i da nas On voli. Kršćani znaju da je život više od trpljenja i umiranja: „… a koja se sada objavila dolaskom našega Spasitelja Isusa Krista. On uništi smrt i obznani život i besmrtnost Radosnom vijesti” (2. Timoteju 1:10).
Budizam uči da je nirvana najviši stupanj postojanja, stanje čiste svijesti koje se postiže na način koji ovisi o pojedincu. Nirvana se opire racionalnom objašnjenju i logičnom rukovanju te se stoga ne može poučavati, nego samo ostvariti, doživjeti. Naprotiv, Isusova učenja o nebu bila su sasvim specifična. On nas je učio da naša fizička tijela umiru, ali da naše duše idu na nebo kako bi bile s Njim (Marko 12:25). Buddha je učio da ljudi nemaju pojedinačne duše, jer je individualno 'ja' ili ego samo iluzija. Za budista nema milosrdnoga Oca na nebu koji je poslao Sina da umre za naše duše, naše spasenje, kako bi nam pribavio put da dođemo u Njegovu slavu. U konačnici, upravo je to razlog za odbacivanje budizma. :perezube
- Fazlija
- Osvježenje foruma

Ajme Bibo, nista nisi naucila o buddhizmu... ko bi slijedio takvo suludo ucenje? Kada bi svatko pleo po svome kako bi nastala buddhisticka zajednicaBiba wrote:Buda...i ne zna kako da svaki pojedinac dostigne nirvanu jelte...
Dakle, svaki covjek treba sam naci svoj recept....
Buddhizam uopce nema nista protiv odbacivanja. Dapace, ohrabruje odbacivanje. On se ponasa poput crnogorskih ugostitelja koji svojim nezadovoljnim gostima ljeti lakonski dobacuju - ako ste dosli da zanovijetate, mozete slobodno da idete u GrckuBiba wrote:U konačnici, upravo je to razlog za odbacivanje budizma
Last edited by Fazlija on 03 Mar 2016, 21:08, edited 1 time in total.
Predložio bih da Fazlija bude moderator na pdf religija, barem na ovim temama koje se ne tiču abrahamskih religija.
- Fazlija
- Osvježenje foruma

Ne znam bas... od kada su nam obrisali tvoju temu o kalifatu na kojoj sam ja dao jedan sasvim pristojan programatski osvrt o ciljevima svjetskog socijalizma... silno su me razocarali ti moderatori...Lebowski wrote:Predložio bih da Fazlija bude moderator na pdf religija, barem na ovim temama koje se ne tiču abrahamskih religija.
Ne mogu da vjerujem da su izbrisali..
Nijedan jedini odgovor nije bio a pitanja sasvim konkretna. Valjda znaju da se drugima možda ne bi svidjeli odgovori, bolje šutjeti.
Nijedan jedini odgovor nije bio a pitanja sasvim konkretna. Valjda znaju da se drugima možda ne bi svidjeli odgovori, bolje šutjeti.
Fazlija, ti si u svojim postovima neodređen.Fazlija wrote:Ajme Bibo, nista nisi naucila o buddhizmu... ko bi slijedio takvo suludo ucenje? Kada bi svatko pleo po svome kako bi nastala buddhisticka zajednicaBiba wrote:Buda...i ne zna kako da svaki pojedinac dostigne nirvanu jelte...
Dakle, svaki covjek treba sam naci svoj recept....
Buddhizam uopce nema nista protiv odbacivanja. Dapace, ohrabruje odbacivanje. On se ponasa poput crnogorskih ugostitelja koji svojim nezadovoljnim gostima ljeti lakonski dobacuju - ako ste dosli da zanovijetate, mozete slobodno da idete u GrckuBiba wrote:U konačnici, upravo je to razlog za odbacivanje budizma
Nisi odgovorio - što ostaje od pojedinnca poslije fizičke smrti...
I pročitaj moj prethodni post pažljivo, pisao ga je teolog...nemaju jedinstveno poucavanje...svaki pojedinac nalazi svoj put do nirvane...a činjenica je da sva ljudska bica nisu jednako sposobna, mislim i intelektualno a i duhovno...jelte
Što se tiče moderature..ok...
Ajd evo nesto malo zanimljivo...
Ljudi od davnina vjeruju da se pod našim stopalima prostire podzemni svijet u kojem postoji fantastična civilizacija, daleko sjajnija od naše. U posljednje doba ta se priča sve češće spominje pod prilično nemaštovitim naslovom “Šuplja Zemlja”. Zašto nemaštovita? Zato što bi trebala obuhvatiti bogatu narodnu predaju prepunu legendi, mitova, vjerovanja i bajki o tom unutarnjem svijetu. Budisti vjeruju da to podzemno carstvo, poznato pod imenom Agaharta, leži duboko pod površinom Zemlje. Tamo navodno vlada mir i spokojstvo jer stanovnici, milijuni i milijuni njih, žive u društvu koje je postiglo izvanredno visoki stupanj znanstvenog napretka i blagostanja. To je prekrasan svijet obasjan unutarnjim suncima, prepun bistrih i dubokih jezera okruženih palačama od čistog prozirnog kristala. Usjeve navodnjavaju plodne vode,a zrake Velike svjetlosti - tajanstvenog stroja koji su nekad davno bogovi poklonili stanovnicima podzemlja - potiču njihov rast i sazrijevanje plodova. Na čelu tog kraljevstva, koje prema predaji postoji najmanje milijun godina, nalazi se svemoćni vladar čije ime u prijevodu znači Kralj Svijeta. Tvrdi se da se njegov utjecaj prostire i na naš, gornji svijet i to preko kraljevih poslanika koji se predstavljaju kao budistički redovnici. Osam milijuna ljudi na površini potpuno je pod utjecajem tog podzemnog kralja čija je zadaća da nas vodi u više stanje duhovnosti.
Fantastična priča. Ali je li istinita? Trebamo li je doslovno shvatiti ili kao metaforu nekog metafizičkog nauka? U svakom slučaju, od svih tajni ovog svijeta, ta je tajna najzagonetnija. Kao i kod drugih zagonetnih priča i u ovoj ima očevidaca koji su tijekom povijesti tvrdili i još uvijek tvrde da su proveli neko vrijeme u tom svijetu. Ali kako da vjerujemo u fantastična svjedočanstva koja nadilaze sve što smo ikad mogli i pomisliti. Lakše ih je odbaciti kao proizvod bujne mašte.
U svojoj knjizi “Shamballah” Roerich govori o tome kako je sreo visokog tibetanskog lamu koji mu je ispričao mnoge detalje o pozemnom kraljevstvu i njegovom vladaru koga nazivaju Kraljem svijeta. Lama je tvrdio da je kraljeva moć tolika da “za njega udaljenost ne postoji”, a putem svoga čarobnog ogledala Kralj se može uključiti u bilo koji događaj na površini. Lama mu je također rekao da u podzemnom svijetu živi bezbroj stanovnika i da se pripremaju “mnogi novi događaji i otrića za gornji svijeti”. Prema laminom kazivaju podzemni se kralj priprema na veličanstveni posjet gornjem svijetu koji će uslijediti u tijeku neke velike katastrofe koja će pogoditi Zemlju. Bit će to početak novog doba za sve stanovnike površine Zemlje.
Tajna nad tajnama
Ljudi od davnina vjeruju da se pod našim stopalima prostire podzemni svijet u kojem postoji fantastična civilizacija, daleko sjajnija od naše. U posljednje doba ta se priča sve češće spominje pod prilično nemaštovitim naslovom “Šuplja Zemlja”. Zašto nemaštovita? Zato što bi trebala obuhvatiti bogatu narodnu predaju prepunu legendi, mitova, vjerovanja i bajki o tom unutarnjem svijetu. Budisti vjeruju da to podzemno carstvo, poznato pod imenom Agaharta, leži duboko pod površinom Zemlje. Tamo navodno vlada mir i spokojstvo jer stanovnici, milijuni i milijuni njih, žive u društvu koje je postiglo izvanredno visoki stupanj znanstvenog napretka i blagostanja. To je prekrasan svijet obasjan unutarnjim suncima, prepun bistrih i dubokih jezera okruženih palačama od čistog prozirnog kristala. Usjeve navodnjavaju plodne vode,a zrake Velike svjetlosti - tajanstvenog stroja koji su nekad davno bogovi poklonili stanovnicima podzemlja - potiču njihov rast i sazrijevanje plodova. Na čelu tog kraljevstva, koje prema predaji postoji najmanje milijun godina, nalazi se svemoćni vladar čije ime u prijevodu znači Kralj Svijeta. Tvrdi se da se njegov utjecaj prostire i na naš, gornji svijet i to preko kraljevih poslanika koji se predstavljaju kao budistički redovnici. Osam milijuna ljudi na površini potpuno je pod utjecajem tog podzemnog kralja čija je zadaća da nas vodi u više stanje duhovnosti.
Fantastična priča. Ali je li istinita? Trebamo li je doslovno shvatiti ili kao metaforu nekog metafizičkog nauka? U svakom slučaju, od svih tajni ovog svijeta, ta je tajna najzagonetnija. Kao i kod drugih zagonetnih priča i u ovoj ima očevidaca koji su tijekom povijesti tvrdili i još uvijek tvrde da su proveli neko vrijeme u tom svijetu. Ali kako da vjerujemo u fantastična svjedočanstva koja nadilaze sve što smo ikad mogli i pomisliti. Lakše ih je odbaciti kao proizvod bujne mašte.
U svojoj knjizi “Shamballah” Roerich govori o tome kako je sreo visokog tibetanskog lamu koji mu je ispričao mnoge detalje o pozemnom kraljevstvu i njegovom vladaru koga nazivaju Kraljem svijeta. Lama je tvrdio da je kraljeva moć tolika da “za njega udaljenost ne postoji”, a putem svoga čarobnog ogledala Kralj se može uključiti u bilo koji događaj na površini. Lama mu je također rekao da u podzemnom svijetu živi bezbroj stanovnika i da se pripremaju “mnogi novi događaji i otrića za gornji svijeti”. Prema laminom kazivaju podzemni se kralj priprema na veličanstveni posjet gornjem svijetu koji će uslijediti u tijeku neke velike katastrofe koja će pogoditi Zemlju. Bit će to početak novog doba za sve stanovnike površine Zemlje.
Tajna nad tajnama
- Fazlija
- Osvježenje foruma

Eto, barem sam ja pisao o svojem socijalistickom kalifatuLebowski wrote:Ne mogu da vjerujem da su izbrisali..
Ali i mene ja zacudilo da su izbrisali. Ali to govori o staroj cinjenici da se fanatici (fasisti, komunisti, islamisti, krscanski fanatici i sl.) svih vrsta ustvari srame govoriti o svojim pravim planovima. U okolnostima gdje nema niti jednog naciste, pitanje tipa - sto bi ste ucinili da ste Fuhrer Reicha - ustvari postaje smijesno jer ljudi pocinju davati zajebantske odgovore. Ali u okolnostima gdje medju sugovornicima ima ozbiljnih nacista, to postaje nezgodno pitanje. Oni jasno progovaraju samo kada su u drustvu istomisljenika, u mjesovitom drustvu fanatici se srame iskreno odgovarati.
Ali sta ces, malo smo skrenuli s teme buddhizma...
Ma iskreno nisam ni očekivao da potraje, koliko god da sam bio ozbiljan..
Već znam odgovore ionako.
Već znam odgovore ionako.
- Fazlija
- Osvježenje foruma

Bibo... sjedni, jedinica iz poznavanja gradiva 
Ali nema veze, u zivotu svi imaju prolaznu ocjenu!
Ispricat cu ti jednu pricu... Moje je djed bio pukovnik JNA (one partizanske JNA, ne one cetnicke koja je tukla vlastiti narod), kao takav imao je ogromnu biblioteku. U toj se bibilioteci sakupilo svega i svacega. Od vrhunskih vojnih studija, do ideoloskog smeca tipa - Titova stafeta, Bilo je lijepo zivjeti s Titom i sl. Ja sam jos kao klinac sate provodio u djedovoj bibiloteci pomno citajuci vrhunske vojne analize, studirajuci svaki pomak pojedinih jedinica dan po dan u npr. Finsko-ruskom ratu ili upijajuci najsitnije detalje vojne topografije.
Kada je djed umro, ta je biblioteka ostala u njegovom stanu i ja sam je cesto koristio. Jednog dana vidjeh da pola knjiga fali. Pitah svojeg sada vec pokojnog oca gdje su knjige. A on mi rece - pobacao sam pola onih djedovih knjizurina. Ok, pomislih isprva da je pobacao onu bezvrijednu polovicu, ali kad malo bolje pogledah - stari je pobacao sve sto je imalo vrijedilo. Najbolje vojne studije, atlase, vojne karte... Ostavio je Radu Koncara, Titovu stafetu i monografiju Kragujevca...
Tako i ti, stalno izvlacis krivu literaturu. Ne mozes nista nauciti iz krivih izvora. Badava ti tvoji popovi i neka trash literatura
Ali nema veze, u zivotu svi imaju prolaznu ocjenu!
Ispricat cu ti jednu pricu... Moje je djed bio pukovnik JNA (one partizanske JNA, ne one cetnicke koja je tukla vlastiti narod), kao takav imao je ogromnu biblioteku. U toj se bibilioteci sakupilo svega i svacega. Od vrhunskih vojnih studija, do ideoloskog smeca tipa - Titova stafeta, Bilo je lijepo zivjeti s Titom i sl. Ja sam jos kao klinac sate provodio u djedovoj bibiloteci pomno citajuci vrhunske vojne analize, studirajuci svaki pomak pojedinih jedinica dan po dan u npr. Finsko-ruskom ratu ili upijajuci najsitnije detalje vojne topografije.
Kada je djed umro, ta je biblioteka ostala u njegovom stanu i ja sam je cesto koristio. Jednog dana vidjeh da pola knjiga fali. Pitah svojeg sada vec pokojnog oca gdje su knjige. A on mi rece - pobacao sam pola onih djedovih knjizurina. Ok, pomislih isprva da je pobacao onu bezvrijednu polovicu, ali kad malo bolje pogledah - stari je pobacao sve sto je imalo vrijedilo. Najbolje vojne studije, atlase, vojne karte... Ostavio je Radu Koncara, Titovu stafetu i monografiju Kragujevca...
Tako i ti, stalno izvlacis krivu literaturu. Ne mozes nista nauciti iz krivih izvora. Badava ti tvoji popovi i neka trash literatura
Fazlija, ovo je sramota sto si napisao.
Tako ni jedan mudar covjek ne vodi dijaloge, bio on ateista, budista ili bilo koje religije sljedbenik.
To sto si izjavio o mojim popovma nije nimalo smjerodavno, pristojno a nisi ni mjerodavan takvo sto sramotno izjaviti.
Ja necu ovaj tvoj post prijavljivati, ali ovo je i sramota i uvreda.
Sretno u napredovanju s moderatorstvom.
E da, ti si na mom testu davno pao...
Tako ni jedan mudar covjek ne vodi dijaloge, bio on ateista, budista ili bilo koje religije sljedbenik.
To sto si izjavio o mojim popovma nije nimalo smjerodavno, pristojno a nisi ni mjerodavan takvo sto sramotno izjaviti.
Ja necu ovaj tvoj post prijavljivati, ali ovo je i sramota i uvreda.
Sretno u napredovanju s moderatorstvom.
E da, ti si na mom testu davno pao...
- Fazlija
- Osvježenje foruma

Za laku noc cemo objaviti nesto prave buddhisticke literature. Nadam se da cete uzivati!
Veliki govor o Buddhinom konacnom utrnucu (to je malo poduzi tekst o Buddhinim posljednjim danima, zadnjim propovjedima i uputama sljedbenicima):
http://srednjiput.rs/pali-kanon/sutta-p ... ana-sutta/
Veliki govor o Buddhinom konacnom utrnucu (to je malo poduzi tekst o Buddhinim posljednjim danima, zadnjim propovjedima i uputama sljedbenicima):
http://srednjiput.rs/pali-kanon/sutta-p ... ana-sutta/