Sarajevo

Društvene teme iz naše zemlje.

Moderator: Krokodil Behko

SPINERKA
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 1 time
Status: Offline

Re: bas me interesuje nesto so se sjecam u sarajevu kad sam

Post by SPINERKA »

:D

ok

..znas kako mi kazemo --Googlaj , mozda nadjes vise informacija.

hvala za vrijeme

jel to vise ne cemo slusati tvoje pjevanje?
Image
hopjoppes
Na probnom
Na probnom

Post by hopjoppes »

SPINERKA wrote::D

ok

..znas kako mi kazemo --Googlaj , mozda nadjes vise informacija.

hvala za vrijeme

jel to vise ne cemo slusati tvoje pjevanje?

momentalno niusam zeljan da pjevam, i vec sam rekao da nepjevam profesionalne gdje sve svaki dan vjezba, nego vise pjevam kad se osjecam

pa momentalno sam ispjevan , mozda opet nekaa
Čupava
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 10 times

Post by Čupava »

hopjoppes wrote:ja znam sta ce biti ako bi ja usao u grande, izgubio bi lol

nisam ja glup

ali to me interesuje zbog neceg drugog

sta se urade sa tim oblikom kad se to stavi u vodu? jel to stavi ispod jastuka preko noc i onda izbaci ujutru ili se to odmah izbaci?
Aj stavi neki video gdje pjevusis - mi ce mo te ocijeniti mozes li biti zvijezda ili ne.. Jači smo mi od njihovog žirija :D. :D.
.
hopjoppes
Na probnom
Na probnom

Post by hopjoppes »

Čupava wrote:
hopjoppes wrote:ja znam sta ce biti ako bi ja usao u grande, izgubio bi lol

nisam ja glup

ali to me interesuje zbog neceg drugog

sta se urade sa tim oblikom kad se to stavi u vodu? jel to stavi ispod jastuka preko noc i onda izbaci ujutru ili se to odmah izbaci?
Aj stavi neki video gdje pjevusis - mi ce mo te ocijeniti mozes li biti zvijezda ili ne.. Jači smo mi od njihovog žirija :D. :D.
stavljo sam stavljo, vec ti je prosao rok dok sam bio interesiran za to

sad mi se vise nepjeva, mozda drugi put
Jonas
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Has thanked: 121 times
Been thanked: 449 times

Post by Jonas »

hopjoppes wrote:jel iko zna ono sto su ljudi radili i kako se zove to gdje uzmu neki metal(i ako mozete reci koji metal) i taj metal iztope ga , i prouce neke sure(ako ist znate koje sure) i onda to stavu u vodu kad se iztopi

nesta strava? tako nesta?

jel iko zna ilil cuo o tome i kako se to radi?
Nije metal, vec jedna vrsta olova. Kao dijete to sam vise puta vidio.
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9612 times
Been thanked: 11357 times

Sarajevo: Poslastičari i kuhari odmah nađu posao

Post by Krokodil Behko »

Image
Ugostiteljsko-turistička škola jedna je od onih koje učenike privlače zanimljivim smjerovima, ali i činjenicom da je praktična nastava visoko zastupljena.

Polaznici ove srednje škole spremaju se za zanimanja kuhara, poslastičara, konobara, turističkog ili ugostiteljskog tehničara.

Tehničari

Direktorica škole Fatima Hadžić-Omerović ističe da su učenici škole, a u ovoj godini ih je 580, pogotovo kuhari, poslastičari i turistički tehničari na tržištu rada rasprodati i prije nego je završe.

- Svi naši učenici moraju u toku školovanja, pored stalne prakse ovdje u školi, steći onu i u ugostiteljskim objektima, restoranima, slastičarnicama, turističkim agencijama. Na recepcijama većine hotela rade naši učenici, objašnjava direktorica Hadžić-Omerović. Kao slabu kariku ističe nedostatak fakultetskog školovanja ovdje, pogotovo za oblast turizma, tako da većina onih sa tim afinitetom ide na fakultete u zemlje okruženja ili se opredjeljuje za studij ekonomije.

Primjer

Premijer KS-a Elmedin Konaković upravo praktičan rad koji je ovdje dominantan ističe kao dobar primjer koji trebaju slijediti i druge škole.

- Zagovornik sam izmjene sistema u domenu praktične nastave. Ovdje imamo dobar primjer konkretnog obučavanja za poslove sa kojima se ovi učenici susreću poslije školovanja. To nedostaje u većini naših škola, istakao je premijer Konaković. On je dodao da podaci o potražnji ovih struka na tržištu rada ukazuju na potrebu izmjena upisnih kvota, što potvrđuje i činjenica da škola sada ne može primiti sve zainteresirane za ovu edukaciju.

Poseban resurs škole je devastirani dio zgrade, gdje je prije rata bio smješten hotel Nacional i gdje su polaznici škole obavljali praksu. Hotelski smještaj je imao 80 soba, restoran i baštu.

(oslobođenje)
Chloe
Žena za sva vremena
Žena za sva vremena
Has thanked: 3405 times
Been thanked: 3483 times

Re: Sarajevo: Poslastičari i kuhari odmah nađu posao

Post by Chloe »

Zanima me imaju li učenici neku naknadu za rad?
:srce ... You are my sunshine, my only sunshine ... :srce
Nole
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Nole »

Chloe wrote:Zanima me imaju li učenici neku naknadu za rad?
Trebalo bi da imaju jer direktno učestvuju u stvaranju dohotka.
greeneyes
Hadžija
Hadžija
Has thanked: 6125 times
Been thanked: 6703 times

Post by greeneyes »

Mislim da dobiju nešto sitno, za školarce veoma bitno.
Samo sabura
SPINERKA
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by SPINERKA »

:)
...Koliko im je sati dozvoljeno da rade ili ti --uce na praksi.

Kod mene 20 sati sedmicno je limit.

Obavezno bi trebali biti placeni za to--ali kako vidim -navode da je praksa --onda sumnjam da dobijaju novac za svoj rad.
Image
storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Re: Sarajevo

Post by storm »

Image

Kraj okupacije i početak opsade: Sretan ti rođendan Sarajevo!

Piše: Er. M./Klix.ba

Prije tačno 71 godinu Sarajevo je oslobođeno od fašističke okupacije tokom Drugog svjetskog rata. Istog dana obilježava se i bolni početak opsade glavnog grada BiH tokom koje je stradalo više od 11 hiljada ljudi.

Image
Dolazak partizana u Sarajevo (Vijećnica) (Foto: Historijski arhiv Sarajevo)

"Zajedničkim naporima i žrtvama sarajevskih rodoljuba Srba, Muslimana i Hrvata" 6. aprila 1945. godine Sarajevo je oslobođeno od fašističke okupacije tokom Drugog svjetskog rata. Oslobađanje grada od fašista počelo je 28. marta 1945. godine.

Probojem 334. puka obalom Miljacke do Marijin-Dvora u noći 6. aprila završene su ulične borbe u Sarajevu. Do zore je njemačka 181. divizija napustila svoja posljednja uporišta, u međuvremenu su preko Vraca i Mojmila u južni dio grada ušli i pripadnici 5. crnogorske udarne brigade, a Sarajevo je 6. aprila u osam sati bilo potpuno slobodno.

U antifašističkoj borbi od 1941 do 1945. godine, 10.961 građana Sarajeva dalo je svoje živote. Stradalo je 412 Bošnjaka-muslimana, 106 Hrvata, 7.092 Jevreja, 1427 Srba, te 16 Crnogoraca, jedan Makedonac, pet Slovenaca i 12 ostalih.

Nakon Drugog svjetskog rata uslijedio je i novi procvat glavnog grada BiH, koji postaje upravni, kulturni i ekonomski centar BiH, jedne od šest republika SFR Jugoslavije.

47 godina kasnije, na rođendan, Sarajevo kreće u još jednu bitku. 6. aprila 1992. počela je opsada, najduža u modernoj evropskoj historiji, opsada u kojoj je poginulo više od 11.000 građana, od toga više od 1.600 djece. U tih 1.425 dana, na Sarajevo je agresor sa okolnih brda ispalio skoro pola miliona projektila, a najviše je ispaljeno 22. jula 1993. godine, čak 3.777 granata.

Image

Napad agresorske vojske na glavni grad Bosne i Hercegovine počeo je masovnim postavljanjem barikada 4. aprila 1992. godine i oružanim napadom na školu Ministarstva unutrašnjih poslova na Vracama 5. aprila, kada je pala i prva žrtva.

Opkoljavanje Sarajeva izvršili su pripadnici Jugoslovenske narodne armije (JNA) i paravojne formacije još krajem 1991. i početkom 1992. godine pod vidom izvođenja vojnih vježbi.

Image
Habibti, ya nour el - ain... :srce
Mala_Mu
atomica
atomica
Mood:
Has thanked: 551 times
Been thanked: 1391 times

Post by Mala_Mu »

Svakako da bi trebali, ali mislim da ne dobiju..

Praksa je neplacena.. :hm
Ne sjecam se da su kuhari ista dobivali, a imala sam par prijateljica koje su na praksi isle raditi i po Restoranima, Hotelima.
Bla
i dva polipa
i dva polipa
Mood:
Has thanked: 1 time
Been thanked: 40 times

Post by Bla »

Kad se pokuša u mislima rekonstruisati ta satnica, tačno dođe do zbrke (u piščevoj glavi).
ćućešćećemoćeteće samsijesmostesu
:back: :underage: :no_mobile_phones: :do_not_litter: :stew: :pizza: :smoking: :ok:
SPINERKA
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by SPINERKA »

Image
Pasaga
Hadžija
Hadžija
Has thanked: 3894 times
Been thanked: 2929 times

Post by Pasaga »

Ako nepase ovdje,mod. mogu preseliti na prikladnije mjesto..
U svakom slucaju,stivo vrjedno paznje....

http://www.avaz.ba/clanak/236945/je-li- ... iju-balica
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9612 times
Been thanked: 11357 times

Post by Krokodil Behko »

TURISTI IZ CIJELOG SVIJETA PREPLAVILI SARAJEVO: Sve je dobro, od hrane do srdačnih ljudi

Glavni grad Bosne i Hercegovine od početka godine bilježi povećan broj turista, a samo u prva tri mjeseca 2016. godine Sarajevo je posjetilo 7,8 posto turista više nego prethodne godine i zabilježeno je 11,1 posto više noćenja u odnosu na isti period 2015.

Glavni grad Bosne i Hercegovine Sarajevo prvog dana vikenda preplavili su turisti iz svih dijelova svijeta, javlja Anadolu Agency (AA). Osim turista iz zemalja regiona bh. prijestolnicom danas šetaju i turisti iz Brazila, Sjedinjenih Američkih Država (SAD), Kine, Švedske, Turske…

U prošloj godini, prvi put u modernoj povijesti Sarajeva, broj inostranih turista bio je veći od broja stanovnika, što je podatak kojim se može pohvaliti samo mali broj evropskih prijestolnica.

Glavni grad Bosne i Hercegovine od početka godine bilježi povećan broj turista, a samo u prva tri mjeseca 2016. godine Sarajevo je posjetilo 7,8 posto turista više nego prethodne godine i zabilježeno je 11,1 posto više noćenja u odnosu na isti period 2015.

Najveći broj dolazaka u ovom periodu su ostvarili turisti iz Hrvatske, a najveći rast u broju dolazaka, u odnosu na prethodnu godinu, imali su turisti iz Turske. Naime, turisti iz top deset zemalja navedenih za prva tri mjeseca ove godine imali su 71.636 dolazaka ili 73 posto od ukupnog broja dolazaka stranih turista. Preostalih 26.458 dolazaka ili 27 posto ostvarili su turisti iz ostalih evropskih, afričkih, azijskih i zemalja Sjeverne i Južne Amerike, kao i zemalja Okeanije.

Carmy Jay je u Sarajevu prvi put. Sa grupom turista šeta Baščaršijom, srcem Sarajeva, diveći se tradicionalnoj nošnji, posuđu od bakra i zanatskim radnjama.

“Stigli smo sinoć. Danas otkrivamo grad. Prelijep je i zaista uživamo. Uživamo u gužvi i ljubaznim ljudima. Saznajemo o zemlji ono što ranije nismo imali priliku čuti. O Sarajevu smo samo čitali neke informacije na internetu, o ratu i tome šta se dešavalo ovdje. Jutros smo bili u Tunelu spasa. Čuli smo mnogo toga što nismo imali priliku pronaći na internetu”, kazala je Jay iz Sjedinjenih Američkih Država.

Istakla je da u Sarajevu imaju priliku vidjeti i zgrade koje su uništene tokom rata ‘90-ih godina ali i ljude koji se danas, unatoč tim dešavanjima, odlično nose sa situacijom i šire pozitivnu energiju.

Erling Otter je u Sarajevo stigao iz Švedske. Uživa sa suprugom i prijateljima i već se priprema, kako je kazao kroz smijeh, za ponovni dolazak, a još se nije ni vratio u svoju zemlju.

“Ovo je fantastičan grad, vrijeme je jako lijepo. Ovo je prvi put da sam ovdje. Mi već planiramo da se vratimo ovdje. Sarajevo ću preporučiti svojim prijateljima kada se vratim u Švedsku. Sviđa mi se atmosfera ovdje, zgrade, restorani, radnje, sve. Hrana je odlična. Moja supruga kaže da je fantastična sva hrana, od najjednostavnije do najskuplje”, dodao je Otter.

Sarajevskom Baščaršijom danas šetaju i turisti iz Brazila. Student Rafael Viana kazao je za AA da su u Sarajevu u sklopu balkanske ture.

“Nakon Sarajeva idemo u Mostar. Sarajevo je grad koji sam zaista želio upoznati i vidjeti. Mnogo zanimljivih stvari iz historije se veže za njega, prvenstveno Prvi svjetski rat. Volim historiju i zato sam ovdje. Volim lijepe gradove i stvari”, ispričao je Rafael.

Kada se vrati u Brazil prijateljima će, kako je kazao, preporučiti da posjete BiH i Sarajevo.

(slobodna.bosna)
Vladimir RUS
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Vladimir RUS »

Ti turisti ljeti preplave i Brčko samo zanimljivo je da svi znaju naški. :hihi
Sibila
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 37 times
Been thanked: 834 times

Post by Sibila »

svi .............koji svi................nije tacno RUS.
Bla
i dva polipa
i dva polipa
Mood:
Has thanked: 1 time
Been thanked: 40 times

Post by Bla »

ko da nemaju šta kući da jedu pa samo hranu hvale :D.
ćućešćećemoćeteće samsijesmostesu
:back: :underage: :no_mobile_phones: :do_not_litter: :stew: :pizza: :smoking: :ok:
SPINERKA
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by SPINERKA »

:D
Večeras otkrivanje najvećeg murala Davida Bowieja

Mural veličine 13 puta 10 i pol metara nalazi se na lokaciji kampusa Univerziteta u Sarajevu.

Iz Teama Bowie Sarajevo su kazali da su na svečano otkrivanje murala dobrodošli svi zaljubljenici lika i djela britanskog muzičara, ljubitelji likovne i scenskih umjetnosti, kao i svi oni koji žele vidjeti rezultat rada grupe ljudi kojima je između ostalog bio cilj unaprijediti kulturnu scenu glavnog grada BiH.

Image

Inače, sam inicijator ideje je Vedad Trbonja, profesor francuskog jezika i vokal benda Billy Andol.
Image
Post Reply

Return to “BiH”