Čajevi
Moderator: Krokodil Behko
- Rum
- Sebijin pulen

- Mood:
- Has thanked: 41974 times
- Been thanked: 28823 times
- Status: Offline
Re: Čajevi
Sad nacupo ide opet serpa pa locem ko mliko
Jedna od najtežih kazni za čovjekovo srce jeste da ga Allah udalji od Kur'ana.
- Calla
- Legenda foruma

- Has thanked: 3063 times
- Been thanked: 2657 times
Rasprostranjene Cajne ceremonije su nezaobilazni rituali u obilasku Kine ,
Postovanje i priprema caja ovdje sa cajnim ritualima se brzo nauci ,i to ne samo ispijanje nego i pravilna priprema razlicitih sorti caja .
cjene cajeva
100 gr caja ,crnog ili zelenog
30-40 €
Postovanje i priprema caja ovdje sa cajnim ritualima se brzo nauci ,i to ne samo ispijanje nego i pravilna priprema razlicitih sorti caja .
cjene cajeva
100 gr caja ,crnog ili zelenog
30-40 €
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Ljubav je igra za dvoje u kojoj oboje mogu pobjediti (Eva Gabor)
- Zizi
- Forum [Bot]
![Forum [Bot] Forum [Bot]](./images/ranks/s.png)
- Has thanked: 10582 times
- Been thanked: 9015 times
Jutros sam popila čaj od zove, a sada razmišljam da napravim čaj od smreke.
Jako volim biljne čajeve, sada sam brojala, imam ih oko dvadesetak.
Jako volim biljne čajeve, sada sam brojala, imam ih oko dvadesetak.
- Krokodil Behko
- Globalni moderator

- Has thanked: 10584 times
- Been thanked: 12440 times
Znate li ispravno skuhati i popiti čaj?

Čaj se stoljećima smatra eliksirom zdravlja, saveznikom srca i napitkom koji produžava život. Međutim, ono što dodajete u svoju šolju može drastično promijeniti njegov hemijski sastav. Umjesto ljekovitog napitka punog antioksidansa, pogrešnim dodacima možete dobiti piće koje je u najboljem slučaju beskorisno, a u najgorem – toksično.
Stručnjaci upozoravaju na nekoliko ključnih grešaka koje većina nas pravi prilikom pripreme čaja.
1. Mlijeko i vrhnje: Manje polifenola, više kalorija
Iako mliječni proizvodi daju kremastu teksturu, oni se vežu za polifenole i flavonoide – ključna jedinjenja zaslužna za zdravlje srca – i smanjuju njihovu apsorpciju.
Savjet: Ako ne možete bez mlijeka, dodajte ga tek na samom kraju pripreme, nikako tokom kuhanja.
2. Zamka šećera i vještačkih zaslađivača
Šećer direktno smanjuje sadržaj polifenola u čaju. Još opasnija opcija su vještački zaslađivači poput aspartama. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) upozorava da njihova dugotrajna upotreba može povećati rizik od dijabetesa i srčanih oboljenja, a neki se smatraju i potencijalno kancerogenim.
3. Opasnost zvana eterična ulja
Mnogi vjeruju da su eterična ulja "prirodna" pa ih dodaju u čaj, ali to može biti izuzetno opasno.
Važno je znati: Jedna kap ulja mente koncentrirana je kao otprilike 26 šolja čaja od nane. Ovakav intenzitet može izazvati ozbiljne toksične efekte u organizmu. Radije koristite svježe listove biljaka.
4. Mikroplastika u kesicama
Iako izgledaju bezopasno, mnoge kesice čaja sadrže plastiku koja se pod utjecajem vrele vode razlaže u milijarde mikro- i nanoplastičnih čestica.
Preporuka: Koristite čaj u rinfuzi (rastresiti čaj). Osim što je zdraviji, pruža bogatiji i intenzivniji okus.
5. Stara voda i pogrešna temperatura
Ponovno prokuhavanje vode koja je već stajala u čajniku izbacuje kisik, što rezultira "ravnim" i bezukusnim čajem. Također, previše vrela voda uništava osjetljiva ljekovita jedinjenja, dok mlaka voda ne može osloboditi aromatična ulja iz listova.
Šta zapravo dodati u čaj?
Kako biste poboljšali okus, a zadržali (ili pojačali) zdravstvene prednosti, okrenite se prirodnim i sigurnim alternativama:
"Svoj čaj možeš obogatiti limunom za bolju apsorpciju antioksidansa, đumbirom za probavu i imunitet ili cimetom koji prirodno sladi napitak i reguliše šećer, a ako želiš dodatnu teksturu i slatkoću, koristi biljno mlijeko zbog manjeg utjecaja na polifenole te med kao zdraviju zamjenu za šećer koju treba dodati isključivo u mlak napitak."
- ironman
- sirius

- Has thanked: 28526 times
- Been thanked: 29506 times
- Status: Online
Re: Znate li ispravno skuhati i popiti čaj?
Kod kuhanja caja.
Ja prvo namazem na krisku ono sta imam ..il sipurak marmeladu il od sljive il kakav nutelokrem.
Onda izaberem izmedju sipurka,nane i kamilice sipurak.
I happy days.
P.S.
Probao sam sve. Oni fancy mi pokvare dan.
Crni,zeleni bijeli ,cajevac...ne prolazi kod hillybilly sirovine kakva sam ja..
Ja prvo namazem na krisku ono sta imam ..il sipurak marmeladu il od sljive il kakav nutelokrem.
Onda izaberem izmedju sipurka,nane i kamilice sipurak.
I happy days.
P.S.
Probao sam sve. Oni fancy mi pokvare dan.
Crni,zeleni bijeli ,cajevac...ne prolazi kod hillybilly sirovine kakva sam ja..
dream of spring...
- Morgen
- Zvezda foruma

- Has thanked: 33081 times
- Been thanked: 30962 times
Ja sam odrasla sa „bolesna si? Hoces caj?“
Pijem ga samo kad nisam dobro
I onda kamilicu ili nanu
Nista fensi
Pijem ga samo kad nisam dobro
I onda kamilicu ili nanu
Nista fensi
- Vanilla
- Forum [Bot]
- Mood:
- Has thanked: 5628 times
- Been thanked: 7079 times
Znam.
Popijem dnevno min. 1l čaja - navika... Ujutro na poslu dvije velike šolje, navečer kući jednu šolju.
Ne dodajem ništa u čaj osim u rijetkim slučajevima med, kad se malo ohladi čaj i to staklenom ili drvenom kašičicom.
Ne kupujem čajeve u filterima, samo u biljnim apotekama na kilažu.
Na poslu mi poklonili ovaj uređaj
Popijem dnevno min. 1l čaja - navika... Ujutro na poslu dvije velike šolje, navečer kući jednu šolju.
Ne dodajem ništa u čaj osim u rijetkim slučajevima med, kad se malo ohladi čaj i to staklenom ili drvenom kašičicom.
Ne kupujem čajeve u filterima, samo u biljnim apotekama na kilažu.
Na poslu mi poklonili ovaj uređaj
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
- immuno
- Forum [Bot]
- Has thanked: 14228 times
- Been thanked: 15484 times
Upravo pijem caj od kamilice . Volim cajeve biljne , vocne, zeleni caj popijem jer moram . Spremanje caja je haman nauka za sebe, zeleni caj spremam sa vodom na 60 ° C i to samo 2 Minute stoji i vadim cjediljku , divna boja , okus i odmah ga mozes piti . Za vecinu cajeva nije potrebno da voda prokuha.
- Krokodil Behko
- Globalni moderator

- Has thanked: 10584 times
- Been thanked: 12440 times
MASOVNO KUPUJEMO OVAJ ČAJ, A NISMO SVJESNI OPASNOSTI: Sadrži do 95% šećera i uništava metabolizam

Čaj je popularan napitak koji mnogi piju svakodnevno s uvjerenjem da čine dobro za svoje zdravlje. Ipak, određene vrste mogu sadržavati enormne količine šećera, pa stručnjaci upozoravaju na rizik od debljanja, gubitka energije i pojave dijabetesa.
Čaj je za mnoge nezaobilazan dnevni ritual, pijemo ga ujutro za buđenje ili uvečer za opuštanje. Poznat je po blagotvornim efektima, ali stručnjaci upozoravaju da nisu sve vrste jednako zdrave. Naprotiv, jedna vrlo popularna varijanta može imati potpuno suprotan efekat na vaš organizam, prenosi Raprot.
Kada čaj prestaje biti zdrav izbor?
Prirodni čajevi, poput zelenog, crnog ili biljnih mješavina, bogati su antioksidansima i pomažu u smanjenju upala, regulaciji holesterola i očuvanju opšteg zdravlja. Međutim, ključ je u sastavu, ono što često kupujemo pod nazivom "čaj" zapravo je nešto sasvim drugo.
Problem nastaje kod instant, odnosno granuliranih čajeva, naročito onih s aromom voća. Iako su praktični za brzu pripremu i djeca ih vole zbog slatkoće, njihov sastav otkriva mračnu stranu.
Instant čaj: Skriveni izvor šećera
Prema riječima nutricionista, ovi proizvodi često sadrže šećer kao glavni sastojak. U nekim slučajevima, čak do 95 odsto proizvoda čini upravo šećer. To znači da zapravo ne pijete čaj, već zaslađeni sirup s vještačkim aromama. Redovna konzumacija ovakvih napitaka direktno vodi ka nakupljanju kilograma i ozbiljnim metaboličkim poremećajima.
Kako šećer u čaju utječe na tijelo?
Velike količine šećera uzrokuju nagle skokove i padove nivoa glukoze u krvi. Rezultat je kratkotrajan nalet energije, nakon čega slijedi jak osjećaj umora i povećana potreba za novim unosom slatkog.
Dugoročno, ovakve navike doprinose razvoju:
Inzulinske rezistencije
Dijabetesa tipa 2
Kardiovaskularnih bolesti
Šta je bolji izbor?
Ako želite izvući maksimum iz svoje šolje, birajte prirodne varijante bez dodatog šećera. Zeleni, crni, bijeli ili domaći biljni čajevi (poput nane ili kamilice) pružaju sve benefite bez skrivenih kalorija.
Jednostavno pravilo koje vrijedi zapamtiti: Što je sastav na deklaraciji kraći i prirodniji, to je izbor bolji za vaše zdravlje i vitku figuru.
- Zanki
- saudade

- Has thanked: 29990 times
- Been thanked: 34301 times
- Shadow
- Svemirka

- Has thanked: 25766 times
- Been thanked: 28899 times
Pa ne treba bit kljucala koliko znam. Sta sad, svaka vrsta ima svoje. Ja kako li su prije pravili. Zalije pa pomjesa i sto treba i sto ne. Svega.
Acta non Verba
- Zanki
- saudade

Predlažem da potražimo naki tutorial
Ka ovi
Ka ovi
Caveat emptor
- ironman
- sirius

Znam. Reko sam vec.
A znate li vi da sa vecom nadmorskom visinom temperatura na kojoj voda kljuca pada?
Pa onda se na 5000m nadmorske visine voda kljuca na 80 celzija.
In your face perfekcioni zakuhivaci caja
A znate li vi da sa vecom nadmorskom visinom temperatura na kojoj voda kljuca pada?
Pa onda se na 5000m nadmorske visine voda kljuca na 80 celzija.
In your face perfekcioni zakuhivaci caja
dream of spring...
- Zanki
- saudade

.
Caveat emptor
- Sibila
- Forum [Bot]
- Has thanked: 47 times
- Been thanked: 1017 times
Ja ih uvijek imam par kutija i pijemZanki wrote: 13 Feb 2024, 00:27 Mislim da ću se od kafa prešaltat na čajeve kao main piće
eto dotle je došlo kako ne pušim
al moraDu biti samo kvalitetni čajevi dok se navučen
( majcina dusica, kamilica, crni obavezno, nekad ubacim par komada dzumbira.
Jedan period ..nedavna proslost ..sam pila one skuplje cajeve...milfotrd..roibos itd. Kupujem tako u prodavnici kad izadzoh kontam trj je visok jer sam platila kutiju caja oko 8 KM.
Earl grey tea i tako ti...
I meni dodje da izbacim kafu i samo mijenjam ukuse caja.
- Zanki
- saudade

Ništa opet odustala od čajeva, taman me ti sad vračaš natrag, eo san se zamislila...Sibila wrote: 14 Jun 2026, 08:54Ja ih uvijek imam par kutija i pijemZanki wrote: 13 Feb 2024, 00:27 Mislim da ću se od kafa prešaltat na čajeve kao main piće
eto dotle je došlo kako ne pušim
al moraDu biti samo kvalitetni čajevi dok se navučen
( majcina dusica, kamilica, crni obavezno, nekad ubacim par komada dzumbira.
Jedan period ..nedavna proslost ..sam pila one skuplje cajeve...milfotrd..roibos itd. Kupujem tako u prodavnici kad izadzoh kontam trj je visok jer sam platila kutiju caja oko 8 KM.
Earl grey tea i tako ti...
I meni dodje da izbacim kafu i samo mijenjam ukuse caja.
Ma ne kupujem skupe nema šanse, a dragi ne pie kavu pa sebi uzima te zelene matche i tako to, meni je to užas, provala san par puta, neeeJmaa šanse.
A crni volin s par mlika, e sad mi jedna ženska iz ljekarne kod mene preporučila kurkumu, te govori nađi čajeve neke za taj umor i kostobol. Znači moram...
Caveat emptor
- Maja
- Administrator

- Has thanked: 8729 times
- Been thanked: 20616 times
Podnosljiv mi je crni caj (ustvari bude crven), donijeli mi iz turske ali opet nemam obicaj da ga pravim. Cak imam one njihove casice i sve
- Tokmak
- Vucin apostol

- Has thanked: 1827 times
- Been thanked: 1590 times
Ja popijem svaki dan barem tri šalice čaja.
Ponekad i više od toga.
Ponekad i više od toga.
Vuk dlaku mijenja, ćud nikada.
- uvijek_kontra
- zmajček

- Mood:
- Has thanked: 9166 times
- Been thanked: 8162 times
Ja vec spremila bazgu i lipu, malo prije porezala i kadulju, da se osusi. Super je za grlo i prehladu.
Cajeve inace ne volim i ne pijem.
Cajeve inace ne volim i ne pijem.
Ima posla ko hoce da gleda svoja. 
- ironman
- sirius