Evropa i imigranti. Problem budućnosti ili ne
Moderators: Krokodil Behko, Duminjo
- Mutevelija
- Selonačelnik

- Has thanked: 1664 times
- Been thanked: 3157 times
- Status: Offline
Re: Evropa i imigranti. Problem budućnosti ili ne
Hoćel preko BIH ići?
Posmatraču mog posta.
Jednaki smo mi skoro oba.
Ja sam juče bio takav
Ti ćeš sutra biti ovakav.

https://bosanski-forum.com/viewtopic.php?t=411&start=4820
Ja sam juče bio takav
Ne vjerujem....sve i da krenu preko bih, na putu dalje prema eu, opet je slo i schengen granica...Mutevelija wrote:Hoćel preko BIH ići?
Habibti, ya nour el - ain... 
- Mutevelija
- Selonačelnik

Čuo sam da su planirali rutu preko Crne Gore pa onda kroz BIH od Jugoistoka ka Sjeverozapadu dijagonalno. Ako može biti takva dijagonala u tom trokutu 
http://www.jutarnji.hr/njemacki-mediji- ... e/1532681/
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav

Ja sam juče bio takav
Čitao sam to....ali meni nema smisla....opet im se nalaze i Madžarska i Slovenija na putu....nisu ništa uradili.Mutevelija wrote:Čuo sam da su planirali rutu preko Crne Gore pa onda kroz BIH od Jugoistoka ka Sjeverozapadu dijagonalno. Ako može biti takva dijagonala u tom trokutu
Prije da će sad okrenuti na Bugarsku i Rumunjsku...ali ni tamo nije ugodno....
Mislim da se europa usaglasila, da je toga dosta.
E još da se cijeli zapad usaglasi da je dosta ratovanja, interesa i eksploatacije bliskog istoka....moš' mislit'
- Krokodil Behko
- Globalni moderator

- Has thanked: 9870 times
- Been thanked: 11666 times
Izbjeglice će besplatno čistiti ulice dok čekaju azil

Izbjeglice koje se nalaze u Torinu u Italiji će besplatno čistiti ulice dok čekaju odluku tamošnjih vlasti o zahtjevu na azil.
Izbjeglice počinju s radom nakon što su italijanske vlasti postigle sporazum s kompanijom za održavanje gradske čistoće Aimat.
Prema ovom sporazumu, izbjeglice koje čekaju na odluku o azilu, što može potrajati i do godinu dana, radit će kao volonteri u pomenutoj kompaniji.
Dogovoreno je da u okviru ovog programa u početnoj fazi bude angažovano 20 izbjeglica koji će raditi 12 sedmica, nakon čega će možda biti produžen njihov angažman.
Italijanske vlasti su navele da izbjeglice neće biti plaćene za svoj rad, dodajući da je ovo dobra prilika za njihovu integraciju u novo društvo u koje su stigli kao i za sticanje radnog iskustva.
(Vijesti.ba / AA)
Zalosno je da te ljude pitaju zasto dolaze umjesto da pitaju zasto odlaze,ostavljaju sve,svu imovinu i nadu za buducnost.Na geanicama ih zaustavljaju ljudi koji se nazivaju demokratima i koji ih razvrstavaju po tome da li su krscani ili muslimani.To rade zemlje kao Slovacka,Madjarska,Ceska,zemlje kod kojih su do juce stalaze trgovina prelamale od tegli kiselih krastavaca.skoro nista drugo nije ni bilo.Njima su zemlje kao Svedska,Njemacka,Austrija dale ogromne pare a sad se fukara digla iako su to zemlje f kategorije u EU.Evo nasao sam jedan interesantan clanak koji govori o izbjeglicama.
Bježeći pred njemačkom ofenzivom krajem 1943. i početkom 1944. godine, kada je zauzeta čitava Dalmacija, veliki broj civila (preko 30.000) se u strahu od odmazde sklonio na otok Vis. Kako su na Visu već bili smješteni Glavni štab partizanske vojske i saveznička britanska vojska, nije bilo mogućnosti prihvata i prehrane tolikoga broja ljudi. Stoga je odlučeno da se neboračko stanovništvo otoka i izbjeglice evakuiraju u Južnu Italiju, prvo u Bari, a zatim u Taranto. U zbjegu je bilo najviše Makarana ( oko 6000 ), zatim Vodičana, Hvarana, Višana i Korčulana te nešto ljudi iz Ravnih Kotara i Bukovice. Kako je Italija još uvijek bila poprište teških borbi savezničkih snaga i Nijemaca, ubrzo je donesena odluka da se izbjeglo stanovništvo prebaci u sigurniji Egipat, tada pod upravom Britanaca.
Logor je formiran na površini od 260 km2 u blizini Sueskog kanala, i podijeljen na pet manjih podlogora. Izbjeglice su bile smještene u šatorima (prosječno u svakom jedna do dvije obitelji). Iako daleko od domovine i u lošim uvjetima, pokušali su očuvati privid normalnog života. Tako su osnovane škole, razne radionice, zajedničke praonice, izdavane su novine, a u jednom šatoru je uređena crkva. Ljudi iz Dalmacije su se teško prilagođavali na pustinjske uvjete, posebno djeca koja su oboljevala od crijevnih bolesti, te ih je veliki broj i umro. Britanska uprava je također držala strog režim, dopuštajući izlazak iz kompleksa samo s propusnicama. U nekoliko navrata, područje El Shatta je bombardirano iz aviona, pri čemu je također bilo žrtava. Bombardiranje je "slučajno" izvela 5 puta Jugoslavenska kraljevska avijacija pod upravom RAF-a.
Zanimljivo je da su se obitelji i naselja u logoru grupirali tako da su bili istog rasporeda kao i u starom kraju.[1]
Više od 30.000 ljudi provelo je u izbjegličkom logoru ukupno 18 mjeseci. Povratak kućama je počeo početkom 1946. godine, smirivanjem prilika u Jugoslaviji i učvršćenjem Titove vlasti. Na mjestu njihovog izbjeglištva ostalo je samo groblje s 856 ljudi koji nisu izdržali teške uvjete života u pustinji.
Izbjegličko groblje je kasnije teško stradalo i bilo devastirano u izraelsko-arapskim ratovima. Konačno je 2003. uz potporu hrvatske vlade uređeno memorijalno područje sa spomen-obilježjem.
Bježeći pred njemačkom ofenzivom krajem 1943. i početkom 1944. godine, kada je zauzeta čitava Dalmacija, veliki broj civila (preko 30.000) se u strahu od odmazde sklonio na otok Vis. Kako su na Visu već bili smješteni Glavni štab partizanske vojske i saveznička britanska vojska, nije bilo mogućnosti prihvata i prehrane tolikoga broja ljudi. Stoga je odlučeno da se neboračko stanovništvo otoka i izbjeglice evakuiraju u Južnu Italiju, prvo u Bari, a zatim u Taranto. U zbjegu je bilo najviše Makarana ( oko 6000 ), zatim Vodičana, Hvarana, Višana i Korčulana te nešto ljudi iz Ravnih Kotara i Bukovice. Kako je Italija još uvijek bila poprište teških borbi savezničkih snaga i Nijemaca, ubrzo je donesena odluka da se izbjeglo stanovništvo prebaci u sigurniji Egipat, tada pod upravom Britanaca.
Logor je formiran na površini od 260 km2 u blizini Sueskog kanala, i podijeljen na pet manjih podlogora. Izbjeglice su bile smještene u šatorima (prosječno u svakom jedna do dvije obitelji). Iako daleko od domovine i u lošim uvjetima, pokušali su očuvati privid normalnog života. Tako su osnovane škole, razne radionice, zajedničke praonice, izdavane su novine, a u jednom šatoru je uređena crkva. Ljudi iz Dalmacije su se teško prilagođavali na pustinjske uvjete, posebno djeca koja su oboljevala od crijevnih bolesti, te ih je veliki broj i umro. Britanska uprava je također držala strog režim, dopuštajući izlazak iz kompleksa samo s propusnicama. U nekoliko navrata, područje El Shatta je bombardirano iz aviona, pri čemu je također bilo žrtava. Bombardiranje je "slučajno" izvela 5 puta Jugoslavenska kraljevska avijacija pod upravom RAF-a.
Zanimljivo je da su se obitelji i naselja u logoru grupirali tako da su bili istog rasporeda kao i u starom kraju.[1]
Više od 30.000 ljudi provelo je u izbjegličkom logoru ukupno 18 mjeseci. Povratak kućama je počeo početkom 1946. godine, smirivanjem prilika u Jugoslaviji i učvršćenjem Titove vlasti. Na mjestu njihovog izbjeglištva ostalo je samo groblje s 856 ljudi koji nisu izdržali teške uvjete života u pustinji.
Izbjegličko groblje je kasnije teško stradalo i bilo devastirano u izraelsko-arapskim ratovima. Konačno je 2003. uz potporu hrvatske vlade uređeno memorijalno područje sa spomen-obilježjem.
Olako se sve zaboravlja.... sve je opet isto: žice, transporti, logori, segregacija, strah, mržnja....Mirelam wrote:Haj da napomenem , one slikice su slike Evrope i evropskih izbjeglica u 2WW
Samo da napomenem da slike nisu iz tog perioda. Vidio sam dosad 100 puta da ih neko objavi pod tim naslovom.
Ostavljam profil na forumu u amanet dobrim ljudima
USERNAME: Lebowski
PASSWORD: 123456
Dobri ljudi, uđite i promijenite šifru i riješite se kjafira.
USERNAME: Lebowski
PASSWORD: 123456
Dobri ljudi, uđite i promijenite šifru i riješite se kjafira.
- Mirelam
- Forum [Bot]
![Forum [Bot] Forum [Bot]](./images/ranks/s.png)
- Has thanked: 35 times
- Been thanked: 346 times
Mozda imas i pravo, ja posto kupio po to i prodajem. Mada je skinuto sa jednog ozbiljnijeg sajta.Lebowski wrote:Samo da napomenem da slike nisu iz tog perioda. Vidio sam dosad 100 puta da ih neko objavi pod tim naslovom.
Medjutim moze se ispricati jedna prica koja je se odnosi na Jevrejske izbjeglice koje su bjezale prije pocetka rata i ukrcavali ih na brodove i slali po svijetu. Dosli su do Amerike , nisu ih primili,Argentina isto tako koliko se sjecam, vratili se do Engleske, nisu ih primili.Ne daju im da se priblize obali, nakon cega kapetan odlucuje da nasuce brod i na taj nacin ih iskrca u Englesko. Kome se da da googla snimljen je i film koliko se sjecam.
Primjer koji je Gebelsova propaganda iskoristila jako dobro, isticicu da Jevreji nisu samo problem Njemacke , nego cijelog svijeta i da nema drugog nacina da se rijesi, nego onako kako su poslije rijesavali.
- Mutevelija
- Selonačelnik

salko24 wrote:Zalosno je da te ljude pitaju zasto dolaze umjesto da pitaju zasto odlaze,ostavljaju sve,svu imovinu i nadu za buducnost.Na geanicama ih zaustavljaju ljudi koji se nazivaju demokratima i koji ih razvrstavaju po tome da li su krscani ili muslimani.To rade zemlje kao Slovacka,Madjarska,Ceska,zemlje kod kojih su do juce stalaze trgovina prelamale od tegli kiselih krastavaca.skoro nista drugo nije ni bilo.Njima su zemlje kao Svedska,Njemacka,Austrija dale ogromne pare a sad se fukara digla iako su to zemlje f kategorije u EU.Evo nasao sam jedan interesantan clanak koji govori o izbjeglicama.
Žalosnije je što ih "Braća muslimani" nisu primili u Kuvajtu iSaudisjkoj Arabiji, sve ko fol Ummet muslimani, kad se radi o vanjskom neprijatelju, a kad trebe iznutra pomoć, poklaše se Sunije Šije, Kurdi Turci itd.
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav

Ja sam juče bio takav
Nece oni u Kuvajt,Arabiju.....nisu ih oni bombardovali,idu oni u Europu da vide tu demokratiju i ljudska prava koja vladaju u tim zemljama i da se uce demokratiji.
- harlekin
- Aktivni forumaš

- Has thanked: 166 times
- Been thanked: 372 times
gujce mu skrabave kak je to nesto tesko skontati
evropske zemlje jaaaako dugo vremena proizvode oruzje za izvoz
trgovina cvijeta na veliko ide posao nema sta,a gdje se to silno oruzje koristi?
u evropi bas i ne cini mi se
i sta je sad tu cudno da ljudi nece da zive poligonu za testiranje oruzja?
ne samo to s ovim sad oduvjek je taj problem,afrika je groblje,ljudi jos samo ne plivaju bjezeci vec toliko godina
boli evropu kurac sve dok ima kupaca za oruzje dole,i uvjek ce je boljet,sad samo sto ta evropa ko gospodja koja ugazi u blato malo dize pirgavi nosic,ujjj isprljala sam cipelicu
evropske zemlje jaaaako dugo vremena proizvode oruzje za izvoz
trgovina cvijeta na veliko ide posao nema sta,a gdje se to silno oruzje koristi?
u evropi bas i ne cini mi se
i sta je sad tu cudno da ljudi nece da zive poligonu za testiranje oruzja?
ne samo to s ovim sad oduvjek je taj problem,afrika je groblje,ljudi jos samo ne plivaju bjezeci vec toliko godina
boli evropu kurac sve dok ima kupaca za oruzje dole,i uvjek ce je boljet,sad samo sto ta evropa ko gospodja koja ugazi u blato malo dize pirgavi nosic,ujjj isprljala sam cipelicu
- Bla
- i dva polipa

- Mood:
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 40 times
Ovakvo lupetanje je obično proizvod neinformisanosti i zaključivanja na osnovu površnih podataka dobijenih na osnovu popularnosti teme u lokalnim kvazi-medijima a ne na osnovu stvarnog stanja.Mutevelija wrote: Žalosnije je što ih "Braća muslimani" nisu primili u Kuvajtu iSaudisjkoj Arabiji, sve ko fol Ummet muslimani, kad se radi o vanjskom neprijatelju, a kad trebe iznutra pomoć, poklaše se Sunije Šije, Kurdi Turci itd.
Šta misliš gdje se nalazi velika većina izbjeglica (kojih je samo iz Sirije skoro 5 miliona u njoj okolnim zemljama).
ćućešćećemoćeteće samsijesmostesu
:
- Mutevelija
- Selonačelnik

Turska. A Kuvajt Saudijska Arabija.
[ytube][/ytube]
[ytube][/ytube]
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav

Ja sam juče bio takav
- Bla
- i dva polipa

- Mood:
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 40 times
Možeš ti nastaviti da lupetaš koliko hoćeš ali evo ti malo stvarne slike da skontaš kako si nafilovan.
Na priloženoj slici su prikazane zemlje potpisnice UN-ove konvencije o izbjeglicama iz 1951. (svijetlo zelena) te protokola iz 1967. (žuta) i oba ta dokumenta (tamno zelena).
One obojene u sivo nisu potpisnice nijednog.
UNHCR broji izbjeglice na osnovu onoga što ima u skladu sa svojim propisima. I onda dođe novinar koji se ni ne potrudi da prikupi informacije kako treba nego na prvu obaspe paljbu jer je pobogu vidio kako iznad bogatih zalivskih zemalja na UNHCR-ovoj mapi stoji NULA, a onda neko poput tebe to pročita, pa takođe uzme stvar zdravo za gotovo i nastavi da lupeta okolo bez ikakve želje da se informiše.
Jer zašto bi formirao svoje mišljenje, kad su mu ga drugi već formirali.
To što stotine hiljada ljudi koji se nalaze u tim zemljama a porijeklom su iz Sirije nemaju isti (UNHCR-ov) status kao oni po kojekakvim koncentracionim logorima širom Evrope ne znači da nisu zbrinuti od zemalja domaćina, niti da je mnogo više njih zbrinuto sredstvima koje iste doniraju.
Na priloženoj slici su prikazane zemlje potpisnice UN-ove konvencije o izbjeglicama iz 1951. (svijetlo zelena) te protokola iz 1967. (žuta) i oba ta dokumenta (tamno zelena).
One obojene u sivo nisu potpisnice nijednog.
UNHCR broji izbjeglice na osnovu onoga što ima u skladu sa svojim propisima. I onda dođe novinar koji se ni ne potrudi da prikupi informacije kako treba nego na prvu obaspe paljbu jer je pobogu vidio kako iznad bogatih zalivskih zemalja na UNHCR-ovoj mapi stoji NULA, a onda neko poput tebe to pročita, pa takođe uzme stvar zdravo za gotovo i nastavi da lupeta okolo bez ikakve želje da se informiše.
Jer zašto bi formirao svoje mišljenje, kad su mu ga drugi već formirali.
To što stotine hiljada ljudi koji se nalaze u tim zemljama a porijeklom su iz Sirije nemaju isti (UNHCR-ov) status kao oni po kojekakvim koncentracionim logorima širom Evrope ne znači da nisu zbrinuti od zemalja domaćina, niti da je mnogo više njih zbrinuto sredstvima koje iste doniraju.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
ćućešćećemoćeteće samsijesmostesu
:
- Krokodil Behko
- Globalni moderator

- Has thanked: 9870 times
- Been thanked: 11666 times
Ne može se s religijom tumačiti kontekst nastanka svega, pa i različitih nacija među Arapima.Mutevelija wrote:Turska. A Kuvajt Saudijska Arabija.
[ytube][/ytube]
Oni su međusobno različiti, s različitim historijama, a baš se Sirijci dosta razlikuju od tih tzv felix Arapa, kako ih nazvaše Rimljani, one dole, južno od Iraka i Sirije.
Različite historije su prouzročile različite kulture, a različite kulture su prouzročile različite mentalitete, pa su iz toga proizašla različita državna uređenja itd..its..
Islam i arapsko pismo nisu dovoljni da se svi osjećaju isto, pa čak ni na Bliskom istoku i iz tog ugla gledano, smiješni su ovi "unijatski" pokušaji stvaranja halifata, i teoretiziranja o jedinstvenoj državi muslimana i ostale bajke za malu djecu.
Ako se oni ovako pokrhaju zbog gasovoda, o čemu mi pričamo?
Pusti sad jenkije i Ruse. Znamo mi to iz našeg primjera, kad krene ona srpska mantra o stranim silama i razbijanju Jugoslavije, a svi znamo da je iznutra sve bilo truhlo i urušeno.
Nalaze se u Libanonu više od 1,5 mil i Turskoj preko 2,5 mil.....te skoro 1 mil u Jordanu....Bla wrote:Ovakvo lupetanje je obično proizvod neinformisanosti i zaključivanja na osnovu površnih podataka dobijenih na osnovu popularnosti teme u lokalnim kvazi-medijima a ne na osnovu stvarnog stanja.Mutevelija wrote: Žalosnije je što ih "Braća muslimani" nisu primili u Kuvajtu iSaudisjkoj Arabiji, sve ko fol Ummet muslimani, kad se radi o vanjskom neprijatelju, a kad trebe iznutra pomoć, poklaše se Sunije Šije, Kurdi Turci itd.
Šta misliš gdje se nalazi velika većina izbjeglica (kojih je samo iz Sirije skoro 5 miliona u njoj okolnim zemljama).
Znam sirijce koji su se školovali u UAE ( dok su plačali roditelji školarinu bilo je ok) te su hitno deportirani iz države, čim je započeo rat....da ne bi nedajbože ostali kod njih
I da uđe u zapisnik....sirijci i libanonci, pa i jordanci.....jako se razlikuju od istočnjaka....po svemu