Ne traži ni pamet ni glupost, traži mudrost...

Islam, Budizam, Kršćanstvo, hodže, popovi....
Post Reply
zvrk
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo
Been thanked: 10 times
Status: Offline

Ne traži ni pamet ni glupost, traži mudrost...

Post by zvrk » 16 Jan 2026, 07:53

ironman
sirius
sirius
Has thanked: 27011 times
Been thanked: 27588 times

Re: Ne traži ni pamet ni glupost, traži mudrost...

Post by ironman » 16 Jan 2026, 07:58

Ili pare.
dream of spring...

Nice
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 24930 times
Been thanked: 10816 times

Post by Nice » 16 Jan 2026, 08:06

Lijepa vremena kad se teme nisu smjele otvarati s par videa, par rečenica ili s par slika.... :hihi

Veca
Uvijek slobodna!
Uvijek slobodna!
Location: Sikirevci! ---- Dijasporo, od pomoći su potrebna samo finansijska sredstva!
Has thanked: 26309 times
Been thanked: 6911 times

Post by Veca » 16 Jan 2026, 13:02

:djed evo lajk, vidoje, da gledam, nimije potrebno.
Ima ljudi dobrih, mekih kao pamuk.
Kad ih zgazite propadate do dna, SOPSTVENOG.
Nisu predvidjeni za gazenje.

zvrk
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

Post by zvrk » 16 Jan 2026, 13:53

zvrk
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

Post by zvrk » 17 Jan 2026, 19:46

Pregledavam ove "mudrosti" na internetu....

i nakon nekog vremena pocnem kontat... kao da su namjerno tako poredani da te "vozikaju svojim nekim putevima..."

Zainatim se da pronadjem nesto "vrijedno, orginalno... nesto.............?"

i medju mlilijardama milijaradi naidjem na "Ko drugom djeli savjete, sam je u dobrim problemima"

Rekoh napokon, treba samo biti uporan...

Haj vozdra... i savjeti.

zvrk
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

Post by zvrk » 18 Jan 2026, 17:02

Evo nesto meni veoma zanimljivo... Poremecaji Licnosti i Nauka (Psihopatija)

Nedavno me zainteresovala naucna podudarnost sa Kur'anom,

mada je ta naucna podudarnost vise manje odavno poznata...

ali ova danasnja naucna otkrica su me pokrenula da to malo bolje "sagledam u glavi..."

Islamsko obrazlozenje u vezi bilo kakvog pormecaja licnosti... je drugacije i razlicito je...,

ali sa sadasnjim Naucnim otkricima ima dosta slicnosti...

U Islamu su Poremecaji Licnosti samo rezultati...

koji se dobiju kao i sto se dobiju svaki drugi rezultati...

a sami bilo kakav rezultat... kao "dobiveni bilo koji... rezultat"

je da odakle god "rezultatski krenes", stalno izbacuje jedno te isto, kakav rezultat tako ce to i izaci na vidjelo... nikako drugacije.

Ovo nema nista sa nikakvim dzinima, ljudi vole njima svasta pripisivat... ne uvaljujte im nista jer nisu oni.

A nisu ni nikakvi sejtani... do sejtanluka je dug put.

U Islamu, ovo je samo umisljenost izvucena iz same ljudske uobrazenosti...

koja te direktno odvede izvan "mogucnosti licne samokontrole...

(culi ste za ono "ako ti ne mozes sebe kontrolisat, kontrolisat ce te nesto drugo...")

gdje iza svega stoje razlozi za gubljenje ili dobijanje licne samokontrole...

(u Islamu su najvazniji "razlozi koji dovode do bilo cega... sto daju rezultat" )

Sa naucne strane: Šta je psihopatija?

Psihopatija je poremećaj ličnosti koji se na različite načine opisuje kao karakteriziran plitkim emocijama (posebno smanjenim strahom), tolerancijom na stres, nedostatkom empatije, hladnokrvnošću, nedostatkom krivice, egocentričnosti, površnom karakteru, manipulativnosti, neodgovornosti, impulsivnosti i antisocijalnim ponašanjima kao što je parazitski način života i kriminal.

KAKO PREPOZNATI PSIHOPATU?

Mnogi misle da je psihopata neko ko je prirodno nasilan, ali to nije uvjek slučaj. Psihopatija se takođe često mješa sa sociopatijom.
Zapravo ni jedno ni drugo nisu prava dijagnoza mentalnog zdravlja. U svjetu psihijatrije, i psihopatija i sociopatija potpadaju pod okrilje stanja koje se zove "antisocijalni poremećaj ličnosti"

Osobe koje imaju antisocijalni poremećaj ličnosti se takođe često služe lažima. Oni čak mogu da lažu o svom imenu i koriste pseudonime ili druge identitete. Obično laži predstavljaju pokušaj da na način iskoriste druge, da manipulacijom "izvuku" nešto za sebe, bilo da je riječ o finansijskoj dobiti ili emotivnoj. Često se koriste šarmom i laskanjem da bi dobili to što žele. Manipulacija takođe može da uključuje emocionalno zlostavljanje ili ucjenu.

Važno je napomenuti da nisu sve psihopate fizički agresivne. Ali zajednička osobina je da se ponašaju agresivno ili veoma razdražljivo.
Iako se najčešće ispoljava fizički, agresivnost može da bude i emocionalna, verbalna, kao što je na primjer verbalno zlostavljanje.

Bez obzira da li osoba sa antisocijalnim poremećajem ličnosti manipuliše, laže ili radi nešto nezakonito, njegova glavna karakterisrtika je nedostatak kajanje za svoje postupke. Drugim riječima, ovakvi ljudi ne osjećaju krivicu za ono što su uradili. Takođe mogu da pokušaju da racionalizuju "štetu" koju su prouzrokovali.

Psihopatske osobine mogu da variraju od osobe do osobe. Iako nasilje može da bude simptom agresije neke osobe, nisu sve psihopate fizički nasilne. Koriste druge da bi dobili ono što žele, za njih "cilj opravdava sredstvo" do krajnosti.

Psihopate odaje govor, nedostatak bilo kakve empatije i samoljublja.

Lukavi su manipulatori, ali se nesvjesno odaju specifičnim floskulama i obrascima govora.

Govorom ne izražavaju emocije, njihov glas i način govora je monoton i naizgled racionalan. Dok govore o svojim zločinima ili nečemu što su pogriješili, otkrivaju što ih je motiviralo da počine zločin i smatraju ga mnogo gorim od onoga što su učinili.

Osnovna im je karakteristika da nemaju savjesti, jer jedno govore, drugo rade, drugo misle, a sve s ciljem da imaju moć nad drugima.

Nasilno i kriminalno ponašanje vide kao logičan ishod svog plana. Najčešće su vrlo šarmantni i blagi te uvijek znaju što reći i u kojoj situaciji. Ne zamaraju se društvenim pravilima i nije ih briga što drugi misle o njima.

Nisu samouvjereni, već umišljeni i misle da su bolji od drugih. Također su izrazito tvrdoglavi i arogantni te nesposobni za empatiju ili razumijevanje drugih ljudi.

Često lažu do te mjere da budu patološki i iskorištavaju ljude s kojima su financijski i emocionalno bliski. Teško kontroliraju svoje ponašanje i vrijeđaju druge, pokazuju da im je dosadno, agresivni su i ne mogu dugo ostati na jednom poslu ili vezi.

Stručnjaci su u stvaranju zabuna, pometnji i svađa.

Izvrću činjenice, obmanjuju, lažu, izbjegavaju preuzimanje odgovornosti, negiraju stvarnost, izmišljaju priče, zadržavaju informacije za sebe.

Ako pogledate plodove njihovog života ili ako se povedete njihovim riječima, vidjet ćete da se takve osobe nikada ne mijenjaju.

Njihov život je iluzija i duševna hrana im je patnja drugih ljudi.

Traže samilost, ali je sami ne pružaju.

Traže toplinu, oprost i intimnost od osoba o koje su se ogriješili bez imalo empatije prema bolu koji su uzrokovali i bez stvarne namjere da pokušaju popraviti ono što su učinili ili da pokušaju vratiti izgubljeno povjerenje.

Nemaju savjesti i ne znaju što je kajanje
i nemaju namjeru pokušati se boriti protiv svoje zlobe, zapravo, uživaju u njoj, a sve pod maskom određenog plemenitog karaktera.

Oni su manipulatori i uvjek imaju skrivenu agendu, žele nešto od vas i sa tim ciljem će reći i učiniti sve da se to ostvari.

Ljudi im nisu bitni i ne razumiju ih, ali ih prepoznaju. Poput vuka, psihopatu ne zanima ništa osim plijena, ali tačno zna kako da stigne tamo. Oni su vukovi, a mi smo za njih ovce.

Mnogi od nas se s vremena na vrijeme zapitaju da li su normalni, odnosno da li su psihopati ako imaju određene misli ili se ponašaju na određeni način.

Da li se u svakom od nas krije psihopata?

Ako se pitate da li ste psihopata, onda vjerovatno niste.

Psihopata to nikada ne dovodi u pitanje jer sebe smatra vođom koji nikada ne čini ništa loše.

Svako od nas bi mogao imati malo psihopatskih osobina jer one uključuju laganje, preuzimanje rizika, narcizam ...

Ljudi često koriste riječ psihopata da opišu ljude koje ne razumiju,

ali to je mnogo komplikovanije od toga jer se obrazac ponašanja mora pratiti dugo, ponekad čak i godinama.

Psihopate imaju plan sa mnogo koraka, a mi primećujemo samo jedan.

Izuzetno su dobri u optuživanju, lako će optužiti druge za nešto što su uradili.

Zato treba da se udaljite od njih, a ne da ih mijenjate.

zvrk
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

Post by zvrk » 28 Jan 2026, 03:51

Kazu da je ovo od Rumija, ali ovo nije od Rumija.

Rumi je toliko sirok da svako kod njega ima mjesta da se pronadje... i da ostane.

Od tog "pronalazenja" ljudi svasta pripisuju Rumiju.

Ovo su vam Svjetske Poslovice... iz svjetskog iskustva ljudskosti.

Tamo gdje svako isto razmišlja, tu niko mnogo ne razmišlja.

Jučer sam bio pametan pa sam htio promijeniti svijet. Danas sam mudar pa mijenjam sebe.

Kad počnete hodati po putu, put se pojavljuje.

Nemoj da vas nervira to što mi je glava pognuta dok hodam!
Strah me je samo da se ne spotaknem na vaš obraz koji se nalazi na putu.

Imena nisu važna. Ruža bi mirisala i kada bi se drukčije zvala.

Ili se predstavljaj onakvim kakav jesi, ili budi onakav kakvim se predstavljaš.

Dvije stvari uništavaju život čovjeku:

– izdaja koja mu dođe od strane prijatelja i
– milost koja mu dođe od strane neprijatelja.

zvrk
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

Post by zvrk » 03 Feb 2026, 05:52

Bekri-Mujo

Pripovijeda se da je u Carigradu nekada bio nekakav Turčin Bekri-Mujo kome je iza oca ostalo nebrojeno blago, pa on propivši se sve popio i proćerdao tako da nikakvih drugih haljina nije imao osim jednog ćebeta kojim je ogrnut po sokaku išao i nekake stare kapetine, kroz koju mu je perčin bio propao. Jedanput srete ga turski car na sokaku pijana i stane ga karati što je toliko blago propio i do takvoga sramotnog stanja dotjerao; no on se osorno osiječe na cara govoreći mu:

– Što je tebi stalo što ja pijem? Ako pijem, za svoje novce pijem; a ti ako misliš da ja nemam novaca, pošto ćeš mi dati Stambol?

Car, premda je znao da on nema ni pare, opet pomisli u sebi da ga nije podgovorio ko drugi ko ima novaca, pa pošto se obreče, ne može se natrag udariti i zato mu odgovori:

– Ne dam ti, Mujo, cijeloga Stambola nipošto, nego ću ti pola dati po to i po to, pa onda za nevolju možemo u njem oba carovati.

Mujo mu na to odgovori: – Dobro sutra ću ti ujutru donijeti novce. I tako se rastanu.

Kad sutradan Mujo ne dođe u određeno vrijeme s novcima, car pošalje te ga dovedu; no sad Mujo trijezan prizna da nema ni pare, a kamo li da kupi Carigrad ili polovinu njega. Onda car odmah zarovjredi da ga posijeku što je tako lagao i s carem sprdnju zbijao. Mujo se najprije stane moliti za oproštenje, a kad vidi da mu ništa ne pomaže onda rekne caru:

– Kad si naumio, lasno ćeš me pogubiti. Nego te molim da učiniš jednu milost prije nego me pogubiš. Da nađem u tvome carstvu tri čovjeka: jednoga siromaha koji ništa na svijetu nema, jednoga slijepa koji ništa ne vidi i jednoga bogalja koji nema ni jedne noge, nego samo trup; pa da ih dovedeš i da ih lijepo nahraniš i napojiš, a nas ćemo dvojica gledati šta će oni raditi.

Car na to pristane i odmah zapovjedi te se tako tri čovjeka nađu i dovedu, i posadivši jednoga do drugoga, donese im se jelo i piće i stanu se častiti. Kad se podobro najedu i napiju, onda slijepac progovori:

– Hvala bogu i čestitome caru koji nas je nahranio bijeloga hljeba i napojio crvenoga vina!

A bogalj ni pet ni devet, nego na njega: – Hrđo ćorava! Kako ti znaš da je hljeb bijeli i vino da je crveno kad ne vidiš? Sad ću te nogom udariti!

Uz to siromah poviče: – Udri ga u moj odgovor, ja ću ta platiti.

Onda Bekri-Mujo progovori caru:

– Vidiš, čestiti care, što čini piće! Niti slijepac ima očiju ni bogalj nogu, ni siromah novaca; a sad kad se napije, i slijepac steče oči, i bogalj noge, i siromah novce. Tako sam i ja juče bio stekao novce da kupim od tebe Stambol.

Vidjevši car i saslušavši to sve, oprosti Bekri-Muji i pokloni mu život. Poslije toga čudeći se car kako vino taku silu ima i gledajući kako pijanice za njim ginu, namisli da ga jednom i on ogleda; i tako zapovjedi te mu jedno veče donesu najljepšeg morskog vina pa se dobro napije. Kad bude drugi dan ujutro, car bolestan, boli ga glava, ne može da je podigne s uzglavlja. Kako se to razglasi po dvoru, skupe se brže-bolje svi ljekari da liječe cara; no car kaže da od te njegove bolesti zna bolje liječiti Bekri-Mujo, nego svi ljekari, već njega odmah da mu dozovu. Kad Bekri-Mujo dođe, car mu kaže kako je bolestan, i oda šta, i zapita šta de sad činiti; a on mu odgovori opet da pije ono što je i sinoć pio pak de ga odmah glava proći.

Car ga onda zapita:

– Pa što ću činiti ako me poslije, kad se otrijeznim, opet glava uzboli?

A Mujo odgovori:

– Opet pij nanovo.

– Pa dokle će tako trajati? – zapita car.

– Dok ne ogrneš ćebe ovako kao i ja – odgovori mu Mujo.

Veca
Uvijek slobodna!
Uvijek slobodna!
Location: Sikirevci! ---- Dijasporo, od pomoći su potrebna samo finansijska sredstva!
Has thanked: 26309 times
Been thanked: 6911 times

Post by Veca » 03 Feb 2026, 10:44

wow ovo je jako interesantno, nedajbozenikom

Dvije stvari uništavaju život čovjeku:

– izdaja koja mu dođe od strane prijatelja i
– milost koja mu dođe od strane neprijatelja.
Ima ljudi dobrih, mekih kao pamuk.
Kad ih zgazite propadate do dna, SOPSTVENOG.
Nisu predvidjeni za gazenje.

zvrk
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

Post by zvrk » 03 Feb 2026, 16:29

Ima jos gore...

kod mene prijatelji bili "neprijatelji..."

neprijatelji me spasili od "prijatelja..."

i onda ide to sve lancano...

sudar za sudarom sa samim sobom, kad otkrivas kakve su stvari u stvarnosti.

Ima jos gore i od ovog... to otkrijte sami....

To je ono kome nikom ne zelis, vec sakrijes u sebi i glumis da je sve u redu...

i samo kocis, kocis, kocis, kocis, kocis...... kocis......................kocis........

Ima i drugih ljepsih precih stvari u zivotu.... i samo furas.

zvrk
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

Post by zvrk » 05 Feb 2026, 01:05

Pronadjoh ovo na internetu...

""Mozes biti ucen koliko hoces, ali tvoje je samo onoliko koliko te sagovornik razumije.""

pa evo ovo na jedan drugi nacin...

Ovo je suplja, uopste nije do sagovornika, vec do onoga ko govori... bilo sta.

RADI SE O LOGICI PSIHOLOGIJE.... U BILO CEMU.

(ovo se svugdje desava... a i meni treba "sa samim sobom" kad se pogubim)

Svako naginje na svoju i to je u redu, ali kad svi fulaju i ne mogu se nikako poslozit, to je nesto drugo.

E sad... jelde, treba to sve svacije ponaosob poslozit, skontat i poredat svakom njegovo.

Kad je vise ljudi... vise je i razlika, razlicitosti koje su nekad podudarne, nekad nista sa nicim.

Prva stvar koja se radi je da se "pronadje" ono sto je nista sa nicim. (ili samom sebi ili nekom drugom)

Uvjek i vazda ono sto je "nista sa nicim" svugdje se stalno prvo rjesava... u svim slucajevima.

Sve ovo drugo... se lancano rijesi samo od sebe iz same njihove podudarnosti jednog sa drugim.

Da to pojednostavim:...

Kad pronadjes "gdje je tri na trecu devet" to se odmah rjesava, "kako je tri na trecu doslo... na devet?"

Bez obzira koliko ima "devetki..." ako se jedna rijesi "brzo se rjesavaju" i sve druge devetke, jer je svaki dolazak do njih podudaran.

Tri na trecu nikad nije devet, pa ti pronadji devetku gdje je nikad nema...?

Ko ovo skonta... skontat ce i da nikad nije do sagovornika, vec je uvjek u pitanju govornikovo "rjesavanje... devetke"

Najvaznija stvar u svemu ovome je "pozitivnost... u svakom bilo kakvom dolasku do devetkinog rjesenja"

TO VAM JE LOGIKA SVACIJE PSIHOLOGIJE U BILO CEMU...

Rjesavanje tablica mnozenja je "skroz totalno druga prica"

Tablicu mnozenja sam svako nauci kroz svoj tok zivota... na ovaj ili onaj nacin,

ako je neko ne zna......................................?

TU JE NAJVAZNIJE BJEZI OD TOGA BILO KAKO, AKO TREBA I GLAVOM KROZ ZID, STA CES TU?

Ovo se ne odnosi na djecu.... za njih ima ona "stara sve svjestka narodna"

(na moj nacin) "Ko je zajebo djecu, neka pripremi odgovore.... ili si odjeban za sva vremena"

U duhovnom ili dusevnom "smislu" je slicno (adekvatna podudarnost) ali je perspektiva drugacija...

""Mozes biti ucen koliko hoces, ali tvoje je samo onoliko koliko te sagovornik razumije.""

Perspektiva... kod svakog je drugacija, ko je nije prosao taj o njoj nema ni slova, a kamoli bilo kakav... govor.

Zajednicko svim perspektivama je da svaka ima svoju stranu, (gdje se nalazi...)

Primjetite da su PERSPEKTIVE mnozina.... veoma vazno sa duhovnog ili dusevnog "smisla" (adekvatnosti i podudarnosti)

Poznavanjem prespektivne mnozine... govornik prepoznaje i sagovornikovo pitanje iz cega mu i daje jasan i razumljiv odgovor.

TO JE SVE...

Jednina PERSPEKTIVE je nesto drugo.. sveobuhvatna je mnozini svih perspektiva, gdje mnozina i mnozine postaju jednina.

Smisao, slicnost i podudarnost perspektivne svestranosti jednine,

je u samoj adekvatnosti svake prespektive bilo koje mnozine... o bilo cemu da se radi.

SVESTRANA ADEKVATNOST SVIH MNOZINA U JEDNINI. (to je druga tema)

DRUGIM RIJECIMA: U duhovnom ili dusevnom smislu...

Ako sagovornik ne razumije ono sto govornik govori... bilo sta,

onda taj govornik... ni on sam ne zna sta govori.

SVE SU PERSPEKTIVE RAZLICITE, I AKO IH NISI "POSJETIO" NORMALNO DA NECES ZNATI O CEMU GOVORIS

Ovo se odnosi za sve religije, za sva bilo kakva uvjerenja i za sve bilo kakve ideologije......

jer sve u sebi sadrzi sve ovo gore sto je napisano.

(mene su vozali pravo... sve dok se "ringispil" nije polomio)

(jos nesto veoma vazno....)

PRVO JE: AKO SE ODGOVORI KOJI NISU RAZUMLJIVI... PRIHVATE KAO TACNI ODGOVORI,

ONDA SA TOBOM NESTO NIJE U REDU...?

(ovo je upitno, jer tu ima jos nesto "vazno" sto nisam napisao a tice se sagovornika, mozda se zaustavio pred "pogresnim govornikom")

DRUGO JE: A NI SA GOVORNIKOM NESTO NIJE U REDU...?

(ovo je isto upitno, i ovdje nisam napisao nesto "vazno" a tice se govornika, nesto sto bi govornik morao znati)

Zasto ovo nije napisano... napisao sam dole pri kraju teksta.

TRECE JE NAJVAZNIJE... SVE ISTRAZI SAM.

NIKO TI NE TREBA, IMAS "SVOJU GLAVU" I SAMO SE NJE DRZI... NISTA TI VISE NIJE POTREBNO.

(........Da dodam zasto je ovo upitno........)

ONDA SA TOBOM NESTO NIJE U REDU...?

(ovo je upitno, jer tu ima jos nesto "vazno" sto nisam napisao a tice se sagovornika, mozda se zaustavio pred "pogresnim govornikom")

A NI SA GOVORNIKOM NESTO NIJE U REDU...?

(ovo je isto upitno, i ovdje nisam napisao nesto "vazno" a tice se govornika, nesto sto bi govornik morao znati)

U toj temi ima...

To je... nazovimo to kao "neki stalni sudari izmedju jedne ili vise suprotnih stvari"...

ili da kazem "suprotne strane koje se stalno ispreplicu jedna sa drugom"

ili "stalni dodir suprotnih strana koje ne mogu jedna bez druge, a nikad ne mogu jedna sa drugom"

ili "sve i svasta u stalnoj konekciji sa sve i svasta... a uvjek nista izmedju njih"

ili "jednostavno nisi pronasao ono sto ti treba.... pa svukuda trazis dokle mozes dohvatit dok ne pronadjes"

(ovo govornik mora da zna... da bi sagovorniku jasno i razumljivo rekao to sto pita i to sto trazi)

kao sto napisah..."To je vec druga tema... SVESTRANA ADEKVATNOST SVIH MNOZINA U JEDNINI."

Beni
Fuck you
Fuck you
Mood:
Has thanked: 2380 times
Been thanked: 6014 times

Post by Beni » 05 Feb 2026, 11:58

ironman wrote: 16 Jan 2026, 07:58Ili pare.
Il picke :oo
Fuck you a friendly note to start the day

ironman
sirius
sirius
Has thanked: 27011 times
Been thanked: 27588 times

Post by ironman » 05 Feb 2026, 12:04

Eskalacija na pomolu :ooo
dream of spring...

zvrk
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

Post by zvrk » 07 Feb 2026, 01:58

Nastavak....

Duhovna ili dusevna "logika" (nazvat cu ovo logikom radi lakseg razumijevanja...)

SVESTRANA ADEKVATNOST SVIH MNOZINA U JEDNINI

Presiroka je ovo tema...

Ima, recimo to ovako (kao jedan pravo pravi dobar "ringispil" na moj nacin).....

ima tri "glavna sastavna dijela"... gdje je sve podijeljeno na tri na trecu....

koji u svojim sastavima stalno daju cetvrti dio koji je podijeljen na dvoje...

U tom svakom jednom od podijeljnog od "dvoje" je opet sve uvjek...

ponovo sve od "glavna tri sastavna dijela" podijeljeno na dva puta tri na trecu....

gdje se uvjek opet stalno dobija cetvrti dio koji je uvjek podijeljen na dva dijela....

i tako sve stalno u krug u kojem god se dijelu bilo sta nalazilo....

To znaci i da je sve stalno u promjenljivom stanju.... bez zaustavljnja.

Svaki duhovni ili dusevni govornik koji je upoznat sa ovim

zna da ovo ""Mozes biti ucen koliko hoces, ali tvoje je samo onoliko koliko te sagovornik razumije.""

zna da nikad nista nije do sagovornika....

jer se svaki odogovor nalazi negdje ovdje...

To je... nazovimo to kao "neki stalni sudari izmedju jedne ili vise suprotnih stvari"...

ovo bi se moglo prevesti kao: sve je drugo bolje osim ono sto je moje...

a moze se prevesti i kao: znam da nisam to... ali cu glumiti da jesam.

a moze se i prevesti: sve sam... a nista od toga nisam.

a moze se prevesti i kao: strah, nesigurnost, nepoznato, razmisljam, nisam razumio...

a moze se prevesti i kao: nesto sto te odvlaci izvan kontrole samog sebe...

.....................................?

ili da kazem "suprotne strane koje se stalno ispreplicu jedna sa drugom"

Ovo se moze prevesti kao neznanje... zaborav, ne znas gdje si... izgubio se... UPOMOC... HITNO NESTO

.........................................?

ili "stalni dodir suprotnih strana koje ne mogu jedna bez druge, a nikad ne mogu jedna sa drugom"

ovo se moze prevesti kao: sila, neki pritisak, zarobljen, ne mozes pobjec, ne mozes pronaci izlaz..

..............................................?

ili "sve i svasta u stalnoj konekciji sa sve i svasta... a uvjek nista izmedju njih"

ovo se moze prevesti kao: mastanja, obecanja, zelje, hoces nesto sto nije moguce... ne mozes to napraviti, uraditi.

............................................?

ili "jednostavno nisi pronasao ono sto ti treba.... pa svukuda trazis dokle mozes dohvatit dok ne pronadjes"

ovo se moze prevesti kao: greske koje htjeo ne htjeo svako pravi.... bez obzira na razloge pravljenja greske

......................................................?

Ovi prevodi su ovakvi samo zato da se dobije neki bilo kakav "okvir" radi bilo kakvog razumijevanja o cemu se tu radi....

i u stvari nista ne znace i nisu ni priblizno tacni...

narocito "bez uvida u ono" gdje se trenutno na kojoj strani od "dvoje" nalazi svacije tri na trecu,

kad se to "uvidi" prevodi su totalno drugaciji....?.... nisu ni slicni ovima gore napisanim (siroko.... presiroko)

U GLAVNOM SVE JE TO NORMALNO... KAO STO JE SVE I JESTE NORMALNO... AKO SE RAZUMIJE STA JE NAPISANO?

Zajeban je ovo "ringispil..." sa njega se odmah aterira direktno na glavu, svi ko god bio na "ringispilu"

zato ovu kao poslovicu i uvaljuju... da bi mogli vozati.....

Recimo ovako: Na ovu foru ovakvih poslovica "duhovnjaci... ili dusevnici" hvataju naivu za "ringispil.

Post Reply

Return to “Religija”