Za interna pitanja treba mi sami da nađemo odgovor. Arabija je bila sila kada je pobjedila samu sebe. No drugi par rukava je islamofobija a o njoj pricamo..Problem je u neznanju, covjek je plasi onoga sto ne zna...tako da 'lijek' jeste znanje...istina oslobadja i lijeci.Tamburex wrote: 15 Feb 2026, 00:14Tretiraš simptom umjesto izvora problema. Korpus sahih hadisa i njegova učenja su problem. On je pogonsko gorivo za islamofobiju, ali i opravdanu kritiku islamske religije. Onda ti napadi i kritike kod muslimana stvaraju to što Lavlje srce naziva internalizovanom islamofobijom, odnosno unutrašnji konflikt.Bostan wrote: 14 Feb 2026, 22:31
Govorimo o temi internalizirana islamofobija. Nisam rekao da je drugi kriv, pitanje nas samih je druga tema.
Rješenje je, kao i uvijek, u tretiranju, a ne ignorisanju, izvora problema.
Internalizirana Islamofobija
- Bostan
- Sitna buranija

- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 12 times
- Status: Offline
Re: Internalizirana Islamofobija
- Remzudin
- Inventar foruma

- Has thanked: 292 times
- Been thanked: 550 times
Lavlje_srce wrote: 14 Feb 2026, 22:28 @Tamburex, u redu.
Pokazao si ekstreman primjer internalizirane Islamofobije, a meni ne pada na pamet uzivljavati se u tvoje samodopadno trolanje. Morati ćeš pronaći drugu žrtvu, ukoliko uspijes.
moment polako Gospodjo.......
Ti si pocela sa provokacijom - a ne on.
-
zagortenej
- Na probnom

- Mood:
- Has thanked: 5 times
- Been thanked: 3 times
U boldiranom ti leži korijen problema i odgovor.Lavlje_srce wrote: 14 Feb 2026, 21:09
Kakva su vaša iskustva s ovom pojavom? Ja je bez bilo kakve sumnje primjecujem oko sebe i nalazim da nije ni najmanje jednostavno prevazici je jer su ljudi jako zapaljivi po pitanju religije i/ili (ne)vjerovanja.
„A one koji se bore u Nama – Mi ćemo sigurno uputiti putem Našim. A Allah je, doista, s onima koji čine dobro.“
- Koraci_u_noci
- Penzioner

- Has thanked: 9729 times
- Been thanked: 10579 times
Tamburex bas dobro i objektivno diskutuje, al to ne mozes ocekivati od nekoga drugog ko pretenduje na ovu ili onu stranu.
Inace je problem sto se ne mozes kriticki osvrnuti ni na jednu stvar vrijednu propitivanja, a da ne naidjes na osudu onih koji bespogovorno i nekriticki prihvataju sve sto odredjena religija i/ili ideologija propagiraju. Tako je svako ko npr. kritikuje Izrael, antisemit, a ko se kriticki pozabavi Islamom, islamofob, bez obzira sto je on mozda bolji vjernik od tih sto ga svrstavaju u taj kos.
Svaka religija za sebe tvrdi ili ima ambiciju da bude savrsena i onda tu nema puno prostora za dovodjenje u pitanje bilo cega. Il si s nama sto posto il si ovo drugo
Inace je problem sto se ne mozes kriticki osvrnuti ni na jednu stvar vrijednu propitivanja, a da ne naidjes na osudu onih koji bespogovorno i nekriticki prihvataju sve sto odredjena religija i/ili ideologija propagiraju. Tako je svako ko npr. kritikuje Izrael, antisemit, a ko se kriticki pozabavi Islamom, islamofob, bez obzira sto je on mozda bolji vjernik od tih sto ga svrstavaju u taj kos.
Svaka religija za sebe tvrdi ili ima ambiciju da bude savrsena i onda tu nema puno prostora za dovodjenje u pitanje bilo cega. Il si s nama sto posto il si ovo drugo
Pobjeci sad od svega zelim
- Lavlje_srce
- Alienka

- Has thanked: 4371 times
- Been thanked: 3241 times
Boldano nije istina kad je u pitanju Islam. Isključivo Islamofobi kao kec iz rukava izvlače Aishinu dob prilikom udaje.Koraci_u_noci wrote: 15 Feb 2026, 17:58 Tamburex bas dobro i objektivno diskutuje, al to ne mozes ocekivati od nekoga drugog ko pretenduje na ovu ili onu stranu.
Nije ljudska zadaca procjenjivati ko je kakav vjernik, no neki naravno ne mogu odoljeti da ispolje malicioznost.
Memento Mori
You don’t have a soul. You are a Soul. You have a body. ~C.S.Lewis~
I don't need nobody
And I don't fear nobody
I don't call nobody but you
My One & Only.
I don't need nobody
And I don't fear nobody
My One & Only.
-
zvrk
- Poneki mu pročitamo

- Been thanked: 10 times
Naziv islamofobija je Islamu nepoznato... kao sto su nepoznati i svakakvi razni danasnji nazivi.
U Islamu je pojava ovoga sto se danas zove islamofobija..... je "normalno ljudsko stanje"
i iz tog "stanja" normalna su sva takva ljudska ponasanja koja izlaze iz takvog stanja...
Zna se koji je razlog tog i takvog pojavljivanja i zasto se to sve ljudima desava...
Ta takva ljudska stanja su uvjek bila i uvjek ce i biti... kao sva druga ljudska stanja.
Evo sad nesto na drugi nacin u vezi toga....
U islamu se kaze: Upoznaj sebe pa ces upoznati i svakog drugog.
Sto hoce reci da svako tvoje ponasanje prema drugom zavisi od tvog poznavanja samog sebe.
Stanje ovoga sto se danas zove islamofobija, u stvari samo govori o tim ljudima u tom stanju (nepoznavanje sebe)
Stanje ljudskog poznavanja samog sebe... i stanje ljudskog nepoznavanja samog sebe....
su dva razlicita stanja u kojima ljudi imaju i svoja razlicita ponasanja.... prema svemu.
Da skratim..
Osnova Islama je da ljudsko osobno stanje nepoznavanja... dovede u ljudsko osobno stanje poznavanja....
sa kojim ide dalje.......................
U Islamu svi ljudi u bilo kojem god su stanju uvjek idu samo dalje...i nikad se niko nigdje ne zaustavlja, kao vrijeme.
U Islamu je pojava ovoga sto se danas zove islamofobija..... je "normalno ljudsko stanje"
i iz tog "stanja" normalna su sva takva ljudska ponasanja koja izlaze iz takvog stanja...
Zna se koji je razlog tog i takvog pojavljivanja i zasto se to sve ljudima desava...
Ta takva ljudska stanja su uvjek bila i uvjek ce i biti... kao sva druga ljudska stanja.
Evo sad nesto na drugi nacin u vezi toga....
U islamu se kaze: Upoznaj sebe pa ces upoznati i svakog drugog.
Sto hoce reci da svako tvoje ponasanje prema drugom zavisi od tvog poznavanja samog sebe.
Stanje ovoga sto se danas zove islamofobija, u stvari samo govori o tim ljudima u tom stanju (nepoznavanje sebe)
Stanje ljudskog poznavanja samog sebe... i stanje ljudskog nepoznavanja samog sebe....
su dva razlicita stanja u kojima ljudi imaju i svoja razlicita ponasanja.... prema svemu.
Da skratim..
Osnova Islama je da ljudsko osobno stanje nepoznavanja... dovede u ljudsko osobno stanje poznavanja....
sa kojim ide dalje.......................
U Islamu svi ljudi u bilo kojem god su stanju uvjek idu samo dalje...i nikad se niko nigdje ne zaustavlja, kao vrijeme.
- Masamune
- Forumaš godine

- Mood:
- Has thanked: 23507 times
- Been thanked: 21540 times
Pravo na ekskluzivitet u predstavljanju Boga je prvi kamen spoticanja... ono kad se gleda isključivo međureligijski.Koraci_u_noci wrote: 15 Feb 2026, 17:58 Tamburex bas dobro i objektivno diskutuje, al to ne mozes ocekivati od nekoga drugog ko pretenduje na ovu ili onu stranu.
Dalje, Islam sam po sebi kao religija jer se radi o jednoj vrlo rigidnoj religiji i to je bio čak i u zlatno vrijeme sufizma, a pogotovo nakon selefijske revolucije i taj islam je još uvijek mainstream.
Mi smo u vremenu kad se propituje sve živo širom planete, a Islam isto tako ne može biti tabu u smislu propitivanja koliko god da se muslimani protive tome ili sebe po svim osnovama smatraju jedinim koji ga ispravno razumiju što je ništa drugo nego intelektualni snobizam. Nijedna religija ne smije biti tabu za bilo kakav kritički osvrt.
Kao neko rješenje u smislu praćenja svijeta i daljnjeg razvoja civilizacije jedno od rješenja za Islam je povratak sufizmu i neki kozmopolitski put. Inače će vazda kaskati sa svojom rigidnošću i samo davati dodatnu municiju malicioznim islamofobima da jačaju svoje narative. Najlakše je reći onaj tamo je kriv bez trunke samokritike i gdje bi ti sam mogao nešto poduzeti da se to ublaži.
- Lavlje_srce
- Alienka

Ima nešto u tom sto si napisao @zvrk.

Memento Mori
I don't need nobody
And I don't fear nobody
My One & Only.
I don't need nobody
And I don't fear nobody
My One & Only.
- Morgen
- Zvezda foruma

- Has thanked: 32299 times
- Been thanked: 30178 times
Ako je odnos bio los, kako si se zaljubila u muslimana?Bojana wrote: 16 Feb 2026, 08:00 Hm, nisam još srela takve.
Nije tema za mene ali moje iskustvo je doprinelo poboljšanju mog odnosa prema muslimanskom svetu.
- Bojana
- Sitna buranija

- Has thanked: 130 times
- Been thanked: 150 times
Nije odnos bio loš, više mi je taj svet bio stran i tuđ. Nije me ni interesovao mnogo.
- Remzudin
- Inventar foruma

- Fuddo
- Maliciozni seronja

- Has thanked: 14778 times
- Been thanked: 25255 times
- Bojana
- Sitna buranija

Život nije film ali generalno su ok ljudi. Imam utisak da su muslimani uglavnom jako pošteni ljudi i to mi se sviđa.
- Lavlje_srce
- Alienka

Isto smije reci i za Jevreje, zar ne? Barem tako nam nabrzaka objasnise lokalni znalci.
Memento Mori
I don't need nobody
And I don't fear nobody
My One & Only.
I don't need nobody
And I don't fear nobody
My One & Only.
-
Tamburex
- Sitna buranija

- Been thanked: 21 times
Lavlje srce, problem ti je odgovoriti?Tamburex wrote: 15 Feb 2026, 00:15Evo, vrlo lako ćemo se dogovoriti.Lavlje_srce wrote: 14 Feb 2026, 23:09
A meni je fascinantno kako na sam pomen Islama iskocite iz neke busije, spremni na ljagu Bozijeg Poslanika saws, kao da ste upravo iskočili iz vremenske mašine pa pljujete li pljujete sa samoubijedjenoscu koju samo zestoki mrzitelji nose sa takvom strašću. I podsvijest tu igra ulogu, nemam sumnje u to.
Aisha nije imala 9 nego 17 ili 18 godina
Smatraš da poslanika ljagaju oni tvrde da su istiniti sahih hadisi prema kojima je imao seks sa devetogodišnjom Aišom?
- Lavlje_srce
- Alienka

Već sam ti dala odgovor na ono sto je bitno, a zvrk ti je potvrdio sto sam napisala.Tamburex wrote:
Lavlje srce, problem ti je odgovoriti?
Još neko pitanje?
Memento Mori
I don't need nobody
And I don't fear nobody
My One & Only.
I don't need nobody
And I don't fear nobody
My One & Only.
-
Tamburex
- Sitna buranija

- Been thanked: 21 times
Dala si odgovor da smatraš da je Aiša imala 17 ili 18 godina. Ali je vrlo bitno za samu temu koju si otvorila da odgovoriš da li to znači da oni koji tvrde da je imala devet pri seksu sa Muhamedom ljagaju poslanika i da li su oni u zabludi.Lavlje_srce wrote: 16 Feb 2026, 18:41Već sam ti dala odgovor na ono sto je bitno, a zvrk ti je potvrdio sto sam napisala.Tamburex wrote:
Lavlje srce, problem ti je odgovoriti?
Još neko pitanje?
- Remzudin
- Inventar foruma

Kad budes za 2 godine konvertirala,dodaj sebi ime
Nadja,Najla,Nadina ili Zemine.To ti pase uz plave oci.
- Bojana
- Sitna buranija