Koja je religija najnasilnija?
- Mutevelija
- Selonačelnik

- Has thanked: 1671 times
- Been thanked: 3168 times
- Status: Offline
Re: Koja je religija najnasilnija?
Zavisi iz koje perspektive gledaš.
Posmatraču mog posta.
Jednaki smo mi skoro oba.
Ja sam juče bio takav
Ti ćeš sutra biti ovakav.

https://bosanski-forum.com/viewtopic.php?t=411&start=4820
Ja sam juče bio takav
Jel ti veruješ u ovo šta pišeš? Zmija i žena razgovaraju? Na kom jeziku? Prazna mi baterija pa ne mogu čitati sve....sutra ću te opet pitati...izvini sadMutevelija wrote:"Biba wrote:Znas li ti simboliku uzimanja ploda sa zabranjenog stabla?Mutevelija wrote:Daa a ko je stvorio anđela. "Čudni su putevi Gospodnji"To je Božiji plan bio tako da sve bude u oba slučaja Adam se nije mogao zadržati u Raju, a da je Adam ostao u Raju ne bih možda bilo ni ljudi ni smrti.
1
Prvi čovjekov grijeh
Zmija bijaše lukavija od sve zvjeradi što je stvori Jahve, Bog. Ona reče ženi: »Zar vam je Bog rekao da ne smijete jesti ni s jednog drveta u vrtu?« 2Žena odgovori zmiji: »Plodove sa stabala u vrtu smijemo jesti. 3Samo za plod stabla što je nasred vrta rekao je Bog: ‘Da ga niste jeli! I ne dirajte u nj, da ne umrete!’« 4Nato će zmija ženi: »Ne, nećete umrijeti! 5Nego, zna Bog: onog dana kad budete s njega jeli, otvorit će vam se oči, i vi ćete biti kao bogovi koji razlučuju dobro i zlo.« 6Vidje žena da je stablo dobro za jelo, za oči zamamljivo, a za mudrost poželjno: ubere ploda njegova i pojede. Dade i svom mužu, koji bijaše s njom, pa je i on jeo. 7Tada se obadvoma otvore oči i upoznaju da su goli. Spletu smokova lišća i naprave sebi pregače.
8Uto čuju korak Jahve, Boga, koji je šetao vrtom za dnevnog povjetarca. I sakriju se – čovjek i njegova žena – pred Jahvom, Bogom, među stabla u vrtu. 9Jahve, Bog, zovne čovjeka: »Gdje si?« – reče mu. 10On odgovori: »Čuo sam tvoj korak po vrtu; pobojah se jer sam gol, pa se sakrih.« 11Nato mu reče: »Tko ti kaza da si gol? Ti si, dakle, jeo sa stabla s kojega sam ti zabranio jesti?« 12Čovjek odgovori: »Žena koju si stavio uza me – ona mi je dala sa stabla pa sam jeo.« 13Jahve, Bog, reče ženi: »Što si to učinila?« »Zmija me prevarila pa sam jela«, odgovori žena.
14Nato Jahve, Bog, reče zmiji:
»Kad si to učinila,
prokleta bila među svim životinjama
i svom zvjeradi divljom!
Po trbuhu svome puzat ćeš
i zemlju jesti sveg života svog!
15Neprijateljstvo ja zamećem
između tebe i žene,
između roda tvojeg i roda njezina:
on će ti glavu satirati,
a ti ćeš mu vrebati petu.«
16A ženi reče:
»Trudnoći tvojoj muke ću umnožit’,
u mukama djecu ćeš rađati. A Islam religij neravnopravnosti![]()
Žudnja će te mužu tjerati,
a on će gospodariti nad tobom.«
17A čovjeku reče: »Jer si poslušao glas svoje žene te jeo sa stabla s kojega sam ti zabranio jesti rekavši: S njega da nisi jeo! – evo: Zemlja neka je zbog tebe prokleta:
s trudom ćeš se od nje hraniti svega vijeka svog!
18Rađat će ti trnjem i korovom,
a hranit ćeš se poljskim raslinjem.
19U znoju lica svoga
kruh svoj ćeš jesti
dokle se u zemlju ne vratiš:
ta iz zemlje uzet si bio –
prah si, u prah ćeš se i vratiti.«
20Svojoj ženi čovjek nadjene ime Eva, jer je majka svima živima. 21I načini Jahve, Bog, čovjeku i njegovoj ženi odjeću od krzna pa ih odjenu. 22Zatim reče Bog: »Evo, čovjek postade kao jedan od nas – znajući dobro i zlo! Da ne bi sada pružio ruku, ubrao sa stabla života pa pojeo i živio navijeke!« 23Zato ga Jahve, Bog, istjera iz vrta edenskoga da obrađuje zemlju iz koje je i uzet. 24Istjera, dakle, čovjeka i nastani ga istočno od vrta edenskog, pa postavi kerubine i plameni mač koji se svjetlucao – da straže nad stazom koja vodi k stablu života.
Realne...prirodne...priroda i genetika rade sve....ili Bog? Šta ti misliš?Mutevelija wrote:Zavisi iz koje perspektive gledaš.
Covjek smije i mora kaznjavati ali ne smije ubijati..Nole wrote:BOG je izmišljen iz humanih razloga...nijedan čovek ne sme kažnjavati jer je jedini Bog koji kažnjava...vidimo da nije tako....upravo se ljudi kunu u Boga i kolju.....lažem li?Mutevelija wrote:Prekršili su obećanje Božije.
Hoćeš da ti citiram Stari Zavjet koji ionako kršćani ne poštuju u cjelosti jer je Isus dokinuo proroke.
Znamo da Bog nije dozvolio ljudima da ubiju ubojicu Kaina
Počeo sam pušiti otkad su se moji snovi pretvorili u dim. 
- Mutevelija
- Selonačelnik

Nole ovo je iz Starog Zavjeta koncept je sličan u Islamu, ali nije takav. Kao pretvorio se đavo u zmiju pa pričao ne znam uglavnom ovo je Stari Zavjet.
U Islamu je slično.
"I poučiOn Adema nazivima svih stvari, a onda ih predoči melekima i reče: “Kažite Mi nazive njihove, ako istinu govorite!“
“Hvaljen nek si!“ - rekoše oni - “ mi znamo samo ono čemu si nas Ti poučio. Ti si Sveznajući i Mudri“.
“O Ademe“, - reče On - “kaži im ti nazive njihove!“ I kad im on kaza nazive njihove, Allah reče: “Zar vam nisam rekao da samo Ja znam tajne nebesa i Zemlje i da samo Ja znam ono što javno činite i ono što krijete!
“I kad Gospodar tvoj reče melekima: “Ja ću stvoriti čovjeka od ilovače, od blata ustajalog, i kad mu dam lik i u njega udahnem dušu, vi mu se poklonite!
"“Meleki su se, svi do posljednjeg, zajedno poklonili, osim Iblisa; on se uzoholio i postao nevjernik. “ O Iblisu!“ - rekao je On - “šta te navelo da se ne pokloniš onome koga sam Svojim rukama stvorio? Jesi li se uzoholio ili misliš da si uzvišen?“
“Bolji sam od njega“ - rekao je on - “mene si stvorio od vatre, a njega od ilovače.“
“E, izlazi onda iz Dženneta!“ - reče On - “proklet da si! Moje prokletstvo će te do Sudnjeg dana pratiti!
"“E onda izlazi iz Dženneta“ - reče On - , “ne priliči ti da u njemu prkosiš; izlazi, ti si, zaista, od onih prezrenih!“
“Daj mi vremena do dana oživljenja!“ - zamoli on.
“Daje ti se vremena!“ - reče On.
“E zato što si odredio pa sam u zabludu pao“ - reče -,“kunem se da ću ih na Tvom pravom putu presretati,
- pa ću im i sprijeda, i straga, i zdesna, i slijeva prilaziti, i Ti ćeš ustanoviti da većina njih neće zahvalna biti!“
“Izlazi iz njega, pokuđen i ponižen!“ - reče On - “Tobom i svima onima koji se budu povodili za tobom doista ću Džehennem napuniti!
A ti, o Ademe, i žena tvoja u Džennetu stanujte i odakle god hoćete jedite, samo se ovom drvetu ne približujte, da se prema sebi ne ogriješite!“
I šejtan im poče bajati da bi im otkrio stidna mjesta njihova, koja su im skrivena bila, i reče: “Gospodar vaš vam ovo drvo zabranjuje samo zato da ne bi meleki postali ili da ne bi besmrtni bili“, - i zaklinjaše im se: “Ja sam vam, zaista, savjetnik iskreni!“ (El-E’raf:19-21)
"“I na prevaru ih zavede. A kad oni ono drvo okusiše, stidna mjesta njihova se ukazaše i oni po sebi džennetsko lišće stavljati počeše. “Zar vam to drvo nisam zabranio?!“ - zovnu ih Gospodar njihov -“i rekao vam: “Šejtan vam je, zbilja, otvoreni neprijatelj.“
“Gospodaru naš“ - rekoše oni - “sami smo sebi krivi, i ako nam Ti ne oprostiš i ne smiluješ nam se, sigurno ćemo biti izgubljeni“"
"“I Adem primi neke riječi od Gospodara svoga, pa mu On oprosti. On, doista prima pokajanje, On je milostiv
“Izlazite iz njega svi“ - reče On-, “jedni drugima ćete neprijatelji biti!“ Od mene će vam uputa dolaziti, i onaj ko bude slijedio uputu Moju neće zalutati i neće nesrećan biti
U Islamu je slično.
"I poučiOn Adema nazivima svih stvari, a onda ih predoči melekima i reče: “Kažite Mi nazive njihove, ako istinu govorite!“
“Hvaljen nek si!“ - rekoše oni - “ mi znamo samo ono čemu si nas Ti poučio. Ti si Sveznajući i Mudri“.
“O Ademe“, - reče On - “kaži im ti nazive njihove!“ I kad im on kaza nazive njihove, Allah reče: “Zar vam nisam rekao da samo Ja znam tajne nebesa i Zemlje i da samo Ja znam ono što javno činite i ono što krijete!
“I kad Gospodar tvoj reče melekima: “Ja ću stvoriti čovjeka od ilovače, od blata ustajalog, i kad mu dam lik i u njega udahnem dušu, vi mu se poklonite!
"“Meleki su se, svi do posljednjeg, zajedno poklonili, osim Iblisa; on se uzoholio i postao nevjernik. “ O Iblisu!“ - rekao je On - “šta te navelo da se ne pokloniš onome koga sam Svojim rukama stvorio? Jesi li se uzoholio ili misliš da si uzvišen?“
“Bolji sam od njega“ - rekao je on - “mene si stvorio od vatre, a njega od ilovače.“
“E, izlazi onda iz Dženneta!“ - reče On - “proklet da si! Moje prokletstvo će te do Sudnjeg dana pratiti!
"“E onda izlazi iz Dženneta“ - reče On - , “ne priliči ti da u njemu prkosiš; izlazi, ti si, zaista, od onih prezrenih!“
“Daj mi vremena do dana oživljenja!“ - zamoli on.
“Daje ti se vremena!“ - reče On.
“E zato što si odredio pa sam u zabludu pao“ - reče -,“kunem se da ću ih na Tvom pravom putu presretati,
- pa ću im i sprijeda, i straga, i zdesna, i slijeva prilaziti, i Ti ćeš ustanoviti da većina njih neće zahvalna biti!“
“Izlazi iz njega, pokuđen i ponižen!“ - reče On - “Tobom i svima onima koji se budu povodili za tobom doista ću Džehennem napuniti!
A ti, o Ademe, i žena tvoja u Džennetu stanujte i odakle god hoćete jedite, samo se ovom drvetu ne približujte, da se prema sebi ne ogriješite!“
I šejtan im poče bajati da bi im otkrio stidna mjesta njihova, koja su im skrivena bila, i reče: “Gospodar vaš vam ovo drvo zabranjuje samo zato da ne bi meleki postali ili da ne bi besmrtni bili“, - i zaklinjaše im se: “Ja sam vam, zaista, savjetnik iskreni!“ (El-E’raf:19-21)
"“I na prevaru ih zavede. A kad oni ono drvo okusiše, stidna mjesta njihova se ukazaše i oni po sebi džennetsko lišće stavljati počeše. “Zar vam to drvo nisam zabranio?!“ - zovnu ih Gospodar njihov -“i rekao vam: “Šejtan vam je, zbilja, otvoreni neprijatelj.“
“Gospodaru naš“ - rekoše oni - “sami smo sebi krivi, i ako nam Ti ne oprostiš i ne smiluješ nam se, sigurno ćemo biti izgubljeni“"
"“I Adem primi neke riječi od Gospodara svoga, pa mu On oprosti. On, doista prima pokajanje, On je milostiv
“Izlazite iz njega svi“ - reče On-, “jedni drugima ćete neprijatelji biti!“ Od mene će vam uputa dolaziti, i onaj ko bude slijedio uputu Moju neće zalutati i neće nesrećan biti
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav

Ja sam juče bio takav
- Mutevelija
- Selonačelnik

Da Kabil nije ubijen. Oprošteno mu je.Biba wrote:Covjek smije i mora kaznjavati ali ne smije ubijati..Nole wrote:BOG je izmišljen iz humanih razloga...nijedan čovek ne sme kažnjavati jer je jedini Bog koji kažnjava...vidimo da nije tako....upravo se ljudi kunu u Boga i kolju.....lažem li?Mutevelija wrote:Prekršili su obećanje Božije.
Hoćeš da ti citiram Stari Zavjet koji ionako kršćani ne poštuju u cjelosti jer je Isus dokinuo proroke.
Znamo da Bog nije dozvolio ljudima da ubiju ubojicu Kaina
Ali " Tada mi reče Jahve: 'Eto sam počeo da ti izručujem Sihona i njegovu zemlju. Počni osvajanje da mu zemljom zagospodariš.' 33 Kod Jahasa presrete nas Sihon. 34 Navali on i sav njegov narod. Ali Jahve, Bog naš, predade nam ga, tako da potukosmo njega, njegove sinove i sav njegov narod. 35 Tada osvojismo sve njegove gradove i prokletstvom udarismo sve gradove s ljudima, ženama i djecom, ništa ne štedeći, 36 izuzev stoke, koju uzesmo kao plijen, skupa s plijenom iz gradova što smo ih osvojili. 37 Od Aroera, koji se nalazi na obali potoka Arnona, i od grada koji je u njegovoj dolini pa do Gileada nije bilo grada koji bi nam odolio: sve nam ih je Jahve, Bog naš, predao.
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav

Ja sam juče bio takav
Da se vratite na temu.. Postavka teme je da su religije nasilne, pitanje je koja je više?
Ostavljam profil na forumu u amanet dobrim ljudima
USERNAME: Lebowski
PASSWORD: 123456
Dobri ljudi, uđite i promijenite šifru i riješite se kjafira.
Ovakvu Bosnu ne poznajem....ja ni malo nisam kriv za rat...nisam ni učestvovao ...imao malu decu koja su mi bila važnija od svega....ove moje klošare kohi idu u crkvu zajebavam....al pitam vas..otkud od jednom vi neki vernici ???? Jbt znam Bosnu iz osamdestih....ok rat učinio svoje al kakve veze imaju alah i bog.. .ma ko ih jebe obojicu...goreću u paklu...al ni promašio nikada ni jednog čoveka nisam, a kamoli ubio....e to mogu da vam se zakunem....imao sam sva oruđa i oružja kad sam mobilisan bio...Mišo nije za ratnika stvoren...
- Mutevelija
- Selonačelnik

Odgovor ti je nole VJERONAUKA.
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav

Ja sam juče bio takav
- Mutevelija
- Selonačelnik

JudaizamLebowski wrote:Da se vratite na temu.. Postavka teme je da su religije nasilne, pitanje je koja je više?
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav

Ja sam juče bio takav
Ovakvu Bosnu ne poznajem....ja ni malo nisam kriv za rat...nisam ni učestvovao ...imao malu decu koja su mi bila važnija od svega....ove moje klošare kohi idu u crkvu zajebavam....al pitam vas..otkud od jednom vi neki vernici ???? Jbt znam Bosnu iz osamdestih....ok rat učinio svoje al kakve veze imaju alah i bog.. .ma ko ih jebe obojicu...goreću u paklu...al ni promašio nikada ni jednog čoveka nisam, a kamoli ubio....e to mogu da vam se zakunem....imao sam sva oruđa i oružja kad sam mobilisan bio...Mišo nije za ratnika stvoren...
Mute....odgovor ti je NAUKA...zajebimo ono vjero...čitaj malo i nauku batali crkvu i džamiju tamo ništa dobro nema ko političari su jedno misle drugo rade a treće govoreMutevelija wrote:Odgovor ti je nole VJERONAUKA.
- Mutevelija
- Selonačelnik

To si u pravu donekle.
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav

Ja sam juče bio takav
Pitanje teme je krivo postavljeno.
Valjda treba dokazati da neke jesu nasilne.
Nasilni su ljudi. Zao duh...izbor zloga...
Sta se tice Noleta..ne mogu svi ubijati..netko ne moze ni kokoss..
Valjda treba dokazati da neke jesu nasilne.
Nasilni su ljudi. Zao duh...izbor zloga...
Sta se tice Noleta..ne mogu svi ubijati..netko ne moze ni kokoss..
Onda je pitanje kako religija i da li ljude čini manje nasilnima(koz cijelu historiju i za sva vremena) i koji su dokazi da to čini?
Religija ima jasnu zapovijed -NE UBIJ!Lebowski wrote:Onda je pitanje kako religija i da li ljude čini manje nasilnima(koz cijelu historiju i za sva vremena) i koji su dokazi da to čini?
Sta je tu nejasno...
Covjek bira zlo jer ima izbor....
Covjeka ce unistiti neposluh bas kao i pale anđele....uzima plodove znanja sa zabranjenog stabla
A šta piše u amandmanima?
Ima i svoje jasne zapovijedi kad treba i koga ubiti.. Nije to jedino zlo na svijetu, ubistvo..
Ima i svoje jasne zapovijedi kad treba i koga ubiti.. Nije to jedino zlo na svijetu, ubistvo..
Nema kod mene amandmana vec 10 zapovijedi i 7 smrtnih grijeha...Lebowski wrote:A šta piše u amandmanima?
I to je to.. ništa više? Samo 10 zapovijedi za cijeli život?
Mir i ljubav ...
Samo nemojte shvatiti bukvalno..
1. Svako ko je arogantan da odbije presudu onih koji predstavljaju Boga moraju biti ubijeni. Takvo zlo mora biti istijebljeno.
2. Ispuniću vaše planine mrtvima. Vaša brda, vaše doline i potoci biće ispunjeni ljudima zaklanih mačem. Napraviću pustoš od vas zauvijek. Vaši gradovi se nikada neće obnoviti. Tada ćete znati da sam ja Bog.
3. Ne mislite, da sam ja došao da donesem mir na zemlju! Nijesam došao da donesem mir, nego mač.
Jer sam došao da rastavim sina od oca njegova, kćer od matere njezine, snahu od svekrve njezine.
Tako neprijatelji čovjeku postaju njegovi vlastiti domaći.
Ko ljubi oca ili mater više nego mene, nije mene dostojan! Tko ljubi sina ili kćer više nego mene, nije mene dostojan.
Ko ne uzme na se križ svoj i ne pođe za mnom, nije mene dostojan!
4. Ako se kći svećenikova oskvrni nečistoćom, oskvrni tim oca svojega; ona se ima spaliti.
Pali odmah.. ne zbog sebe već zbog oca
5. Ko uvrijedi ime Gospodnje, ima se kazniti smrću; sva zajednica neka ga kamenuje. Stranac i domaći neka se pogubi, ako uvrijedi ime Gospodnje.
Samo nemojte shvatiti bukvalno..
1. Svako ko je arogantan da odbije presudu onih koji predstavljaju Boga moraju biti ubijeni. Takvo zlo mora biti istijebljeno.
2. Ispuniću vaše planine mrtvima. Vaša brda, vaše doline i potoci biće ispunjeni ljudima zaklanih mačem. Napraviću pustoš od vas zauvijek. Vaši gradovi se nikada neće obnoviti. Tada ćete znati da sam ja Bog.
3. Ne mislite, da sam ja došao da donesem mir na zemlju! Nijesam došao da donesem mir, nego mač.
Jer sam došao da rastavim sina od oca njegova, kćer od matere njezine, snahu od svekrve njezine.
Tako neprijatelji čovjeku postaju njegovi vlastiti domaći.
Ko ljubi oca ili mater više nego mene, nije mene dostojan! Tko ljubi sina ili kćer više nego mene, nije mene dostojan.
Ko ne uzme na se križ svoj i ne pođe za mnom, nije mene dostojan!
4. Ako se kći svećenikova oskvrni nečistoćom, oskvrni tim oca svojega; ona se ima spaliti.
Pali odmah.. ne zbog sebe već zbog oca
5. Ko uvrijedi ime Gospodnje, ima se kazniti smrću; sva zajednica neka ga kamenuje. Stranac i domaći neka se pogubi, ako uvrijedi ime Gospodnje.