Iran

Dešavanja u svijetu

Moderators: Krokodil Behko, Duminjo

Duminjo
Urednik foruma
Urednik foruma
Has thanked: 2831 times
Been thanked: 8941 times
Status: Offline

Re: Iran

Post by Duminjo » 06 Mar 2026, 12:09

Nora Ibsenova wrote: 06 Mar 2026, 11:40
ironman wrote: 06 Mar 2026, 08:59
Napravili su bas sranje. Pokusali su protestima iznutra uzdrmat Iran, ali ovim napadima su napravili kontra efekt. Plus, sto Iranski narod, vecinski sijje, vjeruje u "mucenistvo". Khameini se svjesno zrtvovao zarad viseg cilja. Za 50-100 godina njegovo zrtvovanje ce u Iranskom narodu bit haman izjednaceno sa stradanjem Huseina na Karbali.

Udarili su na zemlju ciji narod najduze kontinuirano postoji na svijetu, dvije drzave koje zajedno ne postoje vise od 400 godina. Zajebali su se dobro, potcjenili su Iran misleci da su Iranci sto i Afganistanci, Iracani, a ni tamo se nisu dobro proveli, nego su dobili po labrnji.

Pokusava se sakrit, ali Iran ih je razbuco na proste faktore.
Protesti iznutra nisu gotovi. Radi se još više sada na tome i radi se na vecem levelu.
Iran ni u miru ne kontroliše citavu svoju teritoriju. Granice sa Irakom i sa Pakistanom su uvijek nestanilne. I jedni i drugi teze ka nekim autonomijama i odvajanjima. Sreca po Iran što to na sjeveru nije u interesu Turske a na jugu nije u interesu Pakistana.
U ovim dijelovima zemlje ima najviše Kurda, pa turskih nekih Azerbejdzanaca (zato onaj napad na Azerbejdzan i to je izgleda Izrael odradio da uvuce kolegu Ilieva) i milion nekih drugih koji svi hoce svoje nešto.
Pokusace se u te, i sve druge manje dijelove koje Iran nema pod kontrolom, ubaciti stoeviše oruzja, agenata, placenika i svakakve marve da se dizu ustanci.

I onda, kada se i ako se pola drzave zapali tako iznutra, idu opet protesti koje Iranci u ovakvom scenariju ne bi mogli iskontrolirati.

Problem Amerikanaca i Izraela je vrijeme. Morali bi to sve jako brzo izorganizovati i pokrenuti.

Jedan dio tog plana je bio i zavaditi sve susjede sa Iranom i zbog toga ovoliki broj Falsch Flag napada na susjede. Cilj je na stol staviti dokaz citavom bliskom istoku i svijetu kako je Iran opasan za citavu regiju i sa tim dokazom Arape pokrenuti da otvoreno podrze eventualno zbacivanje rezima i tako ga laše skinuti sa gore navedenim planom i unutrašnjim neredima.
Samo ima jedan "problemcic". Iranci, sigurno sa informacijama koje im pruzaju u najvecoj mjeri Kinezi, a vjerujem i Turci, su dokazali vecini napadnutih susjeda da se iza muckih napada nalazi Izrael :D.

Ove stvari se slabo navode u javnosti jer nisu mnogo zanimljivije kao ubijanja, rakete i rušenja. Medjutim, ovaj dio cilja sa laznim napadima, koji je haman propalo, je dobar šamar i sjeb za cioniste. Oni su racunali da ce citava regiji biti njihov saveznik, racunali su na vece nemire u samom Iranu i racunali su da je to dole sve kozojeb do kozojeba. A izgleda sa nisu baš svi naš toliki kozojebi.

Vidjecemo sta ce se dalje dešavati na sjeveru i jugu Irana gdje ce cionisti pokušati naoruzati sve do zuba i iz ta dva pravca pokušati uci dublje u Iran.

ironman
sirius
sirius
Has thanked: 27030 times
Been thanked: 27609 times

Post by ironman » 06 Mar 2026, 12:15

Al Kurdi..
Njima ko god dodje i kaze "sad ratuj za mene dacemo vam drzavu" oni uglas skacu i grabe puske..i onda popushe..
dream of spring...

harlekin
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Has thanked: 168 times
Been thanked: 392 times

Post by harlekin » 06 Mar 2026, 12:17

Duminjo wrote: 06 Mar 2026, 11:18 Rocko, Harlekin i Lavlje o svemu osim o Iranu.

Ljudi udju na temu da vide sta ima, sta se dešava u Iranu a vi ko djeca.
Ja ko uvijek po ameriki i njihovim slugama.
Jer vidis ne postoji sukob ili nest na planeti da et nekim pukim slucajem oni nisu upetljani na neki nacin.Naravno vama slabije upucenima i s ogranicenim razumom je za sve kriv Trump i trenutna ekipa,jer da neki plemeniti nobelovac demokrata napada Iran vi nikakav problem nebi imali,kao sto i prije niste imali i na sva zvona velicali te agresore kao i Rocko danas,a ja ovako malo bistriji razumijem da je Trump samo jedan od americki predsjednika a Iran samo jos jedna u nisu zrtava.

tuzlak1212
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 932 times
Been thanked: 1410 times

Post by tuzlak1212 » 06 Mar 2026, 12:18

Skontali Ameri da im je oruzje samo za fleksanje a ne za prolongiran rat
Ko je normalan kontao da moze godinama ratovat s raketama koje kostaju milion po glavi a plus launcher je desetine miliona i sve to razjebe dron od 30k dolara :D.
A sta tek sve Evropa mora da skonta

Duminjo
Urednik foruma
Urednik foruma

Post by Duminjo » 06 Mar 2026, 12:20

ironman wrote: 06 Mar 2026, 12:15 Al Kurdi..
Njima ko god dodje i kaze "sad ratuj za mene dacemo vam drzavu" oni uglas skacu i grabe puske..i onda popushe..
Od milion Kurda, njih nekoliko se pita hoce li u rat ili nece. Ostali, makar vecina, ne znaju za šta ratuju.
Tih nekoliko se lagano kupi a svako ima svoju cijenu.
Misliš da neke vodje Kurda boli hargija za Kurdistanom i narodom?

Sioux
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 1414 times
Been thanked: 1746 times

Post by Sioux » 06 Mar 2026, 12:38

Šta se dešava? Zemlja koja se graniči sa Srbijom hitno tražila pomoć; Stižu dva F-16

Grčki ministar odbrane Nikos Dendias izjavio je danas da će Atina u narednim satima prebaciti jednu bateriju sa raketama Patriot u severni deo zemlje radi protivraketne odbrane velikog dela bugarske teritorije, preneli su grčki mediji.

Dendias je dodao da je na sastanku Saveta za nacionalnu odbranu takođe odlučeno da na aerodrom na severu Grčke budu prebačena dva aviona F-16 sa isključivim zadatkom da Bugarskoj pruže dodatnu vazdušnu zaštitu, preneo je Katimerini.

Kako se navodi, pored toga, u Operativni centar bugarskih Oružanih snaga u Sofiji biće poslata dva visoka oficira grčkog vazduhoplovstva.

"Ja sam juče i danas bio u kontaktu sa bugarskim ministrom odbrane Atanasom Zaprianovom. Nakon jučerašnjeg zahteva bugarske strane, ja sam danas informisao ministra da će Grčka obezbediti sredstva i osoblje za zaštitu Bugarske", kazao je Dendias

On je dodao da su ovi koraci preduzeti na zahtev Bugarske, koja je članica NATO i Evropske unije, kao i da to neće ni u najmanjoj meri uticati na anti-balističku zaštitu grčke teritorije.

Dendias je takodje kazao da će naredne nedelje, na poziv bugarskog kolege, posetiti Sofiju.

Grčka je već pozvana, podsetimo, da pošalje svoje snage na Kipar, na kom je napadnuta baza britanske Kraljevske mornarice.

Pogled Joca Vujičića

Duminjo
Urednik foruma
Urednik foruma

Post by Duminjo » 06 Mar 2026, 12:44

I kada se kaze Kurdi, to je nekako kao da se kaze Slaveni.
Zanimljiva uloga Kurda je bila i u iracko iranskom ratu kada je vecinu Kurda Sadam pokušo ugasiti i onda ih Iran spasio genocida pa ostatak Kurda iz ostalih dijelova Iraka, Amerikanci nafatali i bukvalno platili da se, kao Kurdi, bore protiv vecinskih i legalnih Kurda u Iraku, plus protiv Irana, rame uz rame sa Sadamovom vojskom koja je "jucer" pokušala hemijskim i raketnim oruzjem (Made in Valjevo, Yugoslavia), izbrisati vecinu irackih Kurda.
Danas u Iraku vecina Kurda je ova koja je tada bila uz Iran.

Ovo je historija osamdesetih i moguce je da sve nije baš onako kako napisah ali suština je bitna i tacna. Kurdi imaju više svojoj frakcija, sve one skoro imaju razlicite ciljeve i kada neko opcenito kaze Kurdi, vrlo moguce da manipulise. Vecina iz neznanja a ima onih koji to i svjesno rade.
I ta raznolikost, te frakcije i razliciti interesi su jedan od razloga zašto Kurdi nemaju svoju drzavu i dok je ovako, nikad je nece imati. Osim toga, skoro svima je u interesu da budu takvi kakvi jesu, razjedinjeni bez glave i repa.

Duminjo
Urednik foruma
Urednik foruma

Post by Duminjo » 06 Mar 2026, 12:49

Trebalo bi onaj rat izmedju Iraka i Irana bolje prostudirati. Izgleda da su zamisli i taktike, sa nekim dodacima, slicni.
Ovaj put, izgleda, poludjelog Sadama bi trebale odigrati zaljevske zemlje.
Uglavnom, neko mora u ime demokratije.

Melek
Deer Hunter
Deer Hunter
Has thanked: 4564 times
Been thanked: 3561 times

Post by Melek » 06 Mar 2026, 13:37

Eh, evo kako harapi kažu “majmun”:

Weak people revenge.
Strong people forgive.
Intelligent people ignore.

Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik
Has thanked: 1701 times
Been thanked: 3265 times
Status: Online

Post by Mutevelija » 06 Mar 2026, 14:39

rocko wrote: 06 Mar 2026, 00:22
Mutevelija wrote: 06 Mar 2026, 00:09
Može biti slobodan izražavanja ali njegovi bicepsi govore o motivu njegovome kao važnoj ličnosti u Americi
On NE donosi odluku nego Predsjednki USA, a STA su ciji motivi ink ko ink ko NEMA inka, u mene full sleeves zato moram nosti duge rukave na poslu.

Moze li uticati na predsjednika i savjetovati ga, mislim daje cak taj i neki vojni general .
Posmatraču mog posta.
Jednaki smo mi skoro oba.
Ja sam juče bio takav
Ti ćeš sutra biti ovakav.
🍉🍉🍉🍉

https://bosanski-forum.com/viewtopic.php?t=411&start=4820

Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik

Post by Mutevelija » 06 Mar 2026, 15:59

Maštoviti su, inače naziv Hajber je raketa dobila po jevrejskom zamku Hajber koji je postojao za vrijeme Muhammeda a.s i kojeg su muslimani osvojil.

Image

Sve o Hajberu – iranskoj raketi i Poslanikovoj a.s. pobjedi nad jevrejima

Image

https://bosna.hr/sve-o-hajberu-iranskoj ... jevrejima/
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav
🍉🍉🍉🍉

Remzudin
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 285 times
Been thanked: 533 times

Post by Remzudin » 06 Mar 2026, 16:19

Cudan mi je ovaj moj muslimanski narod.
Prvo kazu Allah je svemocan i sve sta se desi je Allahovo odredjenje.

Sada vise vjeruju u jednu Hajber Raketu,nego u Allahovu moc !!!

Duminjo
Urednik foruma
Urednik foruma

Post by Duminjo » 06 Mar 2026, 17:03

Remzudin wrote: 06 Mar 2026, 16:19 Cudan mi je ovaj moj muslimanski narod.
Prvo kazu Allah je svemocan i sve sta se desi je Allahovo odredjenje.

Sada vise vjeruju u jednu Hajber Raketu,nego u Allahovu moc !!!
Mi na forumu vjerujemo u ono što ti kazeš da ce biti.
Osjecamo tvoju energiju

Greengo
Sitna buranija
Sitna buranija
Has thanked: 17 times
Been thanked: 42 times

Post by Greengo » 06 Mar 2026, 17:47

Ne znam.

Teska je ovo situacija, radi se o zemlji i narodu koji nam je pomogao kao niko kad nam je bilo najteze, uz to ide ovo da ih "oslobadja" rezim koji je nekaznjeno pobio desetine hiljada Palestinaca, okupaciona sila vec 70 godina koja ne osjeca nikakve posljedice te okupacije, punopravni clan svega, sveta krava na zapadu.

Ali ipak, ova teokratska vlast u Iranu nije nista sto bi mi sebi pozelili. Pobili su hiljade demonstranata, nesto sto sam uzimao s rezervom ali realno nije nikakva laz i podmetanje.

Tako da treba misliti da ova vlast nije jestjednako Iran. Iranski narod nam je valjao. Ne treba upasti u zamku postavljanja na neku stranu unutar samog Irana.

Nadam se samo da ce zemlja iznaci sama snage da nekad dobije vlast demokratski izabranu a ne neku marionetsku vladu tipa Pahlavi. Sa druge strane nerealno je ocekivati da teokratija opstane u 21 vijeku.

Sioux
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 1414 times
Been thanked: 1746 times

Post by Sioux » 06 Mar 2026, 18:25

Dubai je na ivici gladi zbog blokade Hormuza - šef brodarske kompanije Kühne+Nagel apeluje na sažaljenje, tvrdeći da su gradovi u Zalivu gotovo u potpunosti zavisni od uvoza hrane, koja trenutno nije dostupna. Dubai ima zalihe hrane za samo 10 dana
Pogled Joca Vujičića

Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik

Post by Mutevelija » 06 Mar 2026, 18:34

Ubili su čovjeka koji je objavio fetvu o zabrani nuklearnog oruzija, dakle fetva se moze mijenajti ako dođe novi vođa ili neka nova situacija, ali trenutno je u Iranu zabranjeno zakonski praviti nuklerno naruzanje.

evo i cioni to govore iz svojih medija

Iran may reverse fatwa banning nukes if Israel, US act dangerously: ex-official
Former Iranian diplomat says the Islamic legal opinion issued in 2003 ‘might be changed’ and Biden could be forced back into nuclear deal ‘with no preconditions’

Speaking during a January interview with the Lebanese al-Mayadeen TV, ex-Iranian diplomat Amir Mousavi said, “A fatwa is issued in accordance with developing circumstances. Therefore, I believe that if the Americans and Zionists act in a dangerous manner, the fatwa might be changed,” according to a translation published this week by the Middle East Media Research Institute (MEMRI).

The fatwa, a nonbinding Islamic legal opinion, issued in 2003, says that nuclear weapons and other weapons of mass destruction are against Islam

https://www.timesofisrael.com/iran-may- ... -official/
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav
🍉🍉🍉🍉

Laser
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Mood:
Has thanked: 1365 times
Been thanked: 4515 times

Post by Laser » 06 Mar 2026, 18:50

Greengo wrote: 06 Mar 2026, 17:47 Ne znam.

Teska je ovo situacija, radi se o zemlji i narodu koji nam je pomogao kao niko kad nam je bilo najteze, uz to ide ovo da ih "oslobadja" rezim koji je nekaznjeno pobio desetine hiljada Palestinaca, okupaciona sila vec 70 godina koja ne osjeca nikakve posljedice te okupacije, punopravni clan svega, sveta krava na zapadu.

Ali ipak, ova teokratska vlast u Iranu nije nista sto bi mi sebi pozelili. Pobili su hiljade demonstranata, nesto sto sam uzimao s rezervom ali realno nije nikakva laz i podmetanje.

Tako da treba misliti da ova vlast nije jestjednako Iran. Iranski narod nam je valjao. Ne treba upasti u zamku postavljanja na neku stranu unutar samog Irana.

Nadam se samo da ce zemlja iznaci sama snage da nekad dobije vlast demokratski izabranu a ne neku marionetsku vladu tipa Pahlavi. Sa druge strane nerealno je ocekivati da teokratija opstane u 21 vijeku.
Nije nam pomogao iranski narod koji se nekako samoorganizovao i poslao sav potrebni ratni materijal.

Pomogao nam je upravo ovaj režim.

Koliko god ti mrzak bio iranski ajetulah, a očito ti je mrzak, nemoj nikog ovdje pravit budalom.

I ti si očito jedan od onih koji se sikiraju za jadne i ugnjetavane Irance.

Otprilike, eto valjao nam je iranski narod, ali ja se sikiram za njihovu teokratiju, amerikanci i izraelci nisu u pravu što razaraju Iran, aliiii...

Uvijek je tu ono yebeno ali.
Sve se rađa radi smrti, sve se gradi radi rušenja.

tuzlak1212
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by tuzlak1212 » 06 Mar 2026, 19:03

jel ovo i laser doziva alija, sve pise ali ali :D.

tuzlak1212
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by tuzlak1212 » 06 Mar 2026, 19:07

jel ovaj Iranski rezim podrzao klanja Assadova po Siriji, pretvaranje ljudi u hranu za ribice, ziva zakopavanja, zatvore ko tvrdjave itd itd
(kazem rezim a ne iranski narod)

Melek
Deer Hunter
Deer Hunter
Has thanked: 4564 times
Been thanked: 3561 times

Post by Melek » 06 Mar 2026, 19:13

tuzlak1212 wrote: 06 Mar 2026, 19:07 jel ovaj Iranski rezim podrzao klanja Assadova po Siriji, pretvaranje ljudi u hranu za ribice, ziva zakopavanja, zatvore ko tvrdjave itd itd
(kazem rezim a ne iranski narod)
A jesmo vam tad hebali mater sa tim iznenadnim doplivom iranskog oružja :ok
Weak people revenge.
Strong people forgive.
Intelligent people ignore.

Post Reply

Return to “Svijet”