Iran

Dešavanja u svijetu

Moderators: Krokodil Behko, Duminjo

ironman
sirius
sirius
Has thanked: 27432 times
Been thanked: 28080 times
Status: Offline

Re: Iran

Post by ironman » 08 Mar 2026, 12:15

Quds wrote: 08 Mar 2026, 12:10Fox.jpg
:D.
E svasta..
To je ona afera rakete za nekog treceg mscini..
dream of spring...

Duminjo
Urednik foruma
Urednik foruma
Has thanked: 2861 times
Been thanked: 9073 times
Status: Online

Post by Duminjo » 08 Mar 2026, 14:17

Jedan od razloga zašto zapadni mediji, pogotovo drzavni koje uglavnom kontrolišu vlade tih drzava, daju sliku ove agresije na Iran iskljucivo iz ugla Amerike i Izraela je da se stvori slika u javnosti kako je rezim u Iranu skoro pao, evo još malo i gotovo. Obzirom da je masa svjesna kako ovo sve košta, kako ce opet inflacija cvjetati, takvim izvještavanjem se ta masa smirije i ubjedjuje kako je ovo malo i trenutno poskupljenje i kako ce to vec sutra sve proci i kako ce sve biti jeftinije nego što je bilo i prije pocetka ove agresije.

Jer, ukoloko bi ta masa koja upija informacije iz americkih i izraelskih izvora, promuckala glavom, otrijeznila se i pocela slusati vijesti iz još nekih drugih izvora, skontali bi vrlo brzo da ce inflacija samo rasti i da ce obicnom covjeku uskoro mnoge stvari, koje su jucer bile svakodnevnjca, postati luksuz.
Samim tim takvim shvatanjem i razmisljanjem, mnoge vlade Evrope i svijeta bi bile pod udarom te mase, vrlo moguce da bi se protiv nekih organizovali i manji ili veci protesti i neke od tih bi sugorno pale.

Trenutna politika vecina svjetskih a pogotovo evropskih vlada radi po principu "drzi vodu dok majstori ne odu". Nemaju pojma i nikakve predstave nemaju sta ce se dešavati narednih mjeseci. Nemaju nikakav plan A, B, C ili neki dalji. Trenutno su ušuškani i samo cekaju.

Mislim da su danas pokrajinski izbori u njemackoj pokrajini Baden-Württemberg. Baš me zanima kako ce kancelarov CDU proci.

Melek
Deer Hunter
Deer Hunter
Has thanked: 4597 times
Been thanked: 3615 times

Post by Melek » 08 Mar 2026, 14:18

Quds wrote: 08 Mar 2026, 11:11
rocko wrote: 08 Mar 2026, 02:35
Usput, jutros neko napaljen anti-islamskom retorikom je sa pelet ili paintball gađao naše ljude i auta pred Bošnjačkim Islamskim Centrom ovdje u Phoenix-u. Ovolika mržnja je nezapamćena u Americi. Bijeli kršćanski rasisti protiv svih drugih. Pitanje je samo kad će i pravo oružje da se počne koristiti. Tako da, roćko moj, koliko god ti volio njih, ti da budeš u džamiji kada ova stoka dođe, ti ba nisi njihov. I nikada nećeš biti, taman da si dobio medalju časti.
Ama nije ti on naš. On je ubačeni polupismeni elemenat. Ne padajte na te fazone jbg :kafa
Weak people revenge.
Strong people forgive.
Intelligent people ignore.

Fuddo
Maliciozni seronja
Maliciozni seronja
Has thanked: 14778 times
Been thanked: 25255 times

Post by Fuddo » 08 Mar 2026, 15:55

Neke stvari nikad vise nece biti iste,

Dozvolite da se obratimo

Duminjo
Urednik foruma
Urednik foruma

Post by Duminjo » 08 Mar 2026, 16:13

Kazu da je podrska amerikanaca, naroda koji zivi u Americi, u napadu na Afghanistan bila oko 90%
Irak izmedju 75 i 80%
Ovaj napad na Iran je prvi dan podrzalo 37% amerikanaca. Tri dana kasnije podrška je pala na 27%

Hajmo ove brojeve, pogotovo ovaj zadnji od 27% uzeti sa rezervom, opet cemo vidjeti drasticnu razliku.

Hajmo uzeti u obzir kako se danas prica da su i Irak i Afghanistan bili greška, sta ce se tek za 5-10 godina pricati za ovaj napad na Iran...

Tokmak
Vucin apostol
Vucin apostol
Has thanked: 1762 times
Been thanked: 1566 times

Post by Tokmak » 08 Mar 2026, 17:50

Čitajte Ivana Pernara na fb.
Koliko ja ulovim, on je jedini koji daje realni opis trenutnog stanja na terenu. :ok
Vuk dlaku mijenja, ćud nikada.

rocko
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 296 times
Been thanked: 196 times

Post by rocko » 08 Mar 2026, 18:23

rocko wrote: 08 Mar 2026, 02:35
Usput, jutros neko napaljen anti-islamskom retorikom je sa pelet ili paintball gađao naše ljude i auta pred Bošnjačkim Islamskim Centrom ovdje u Phoenix-u. Ovolika mržnja je nezapamćena u Americi. Bijeli kršćanski rasisti protiv svih drugih. Pitanje je samo kad će i pravo oružje da se počne koristiti. Tako da, roćko moj, koliko god ti volio njih, ti da budeš u džamiji kada ova stoka dođe, ti ba nisi njihov. I nikada nećeš biti, taman da si dobio medalju časti.
Pa nije pomogao juce u NYC provokator napravi preda mamdanijevom kucom demonstratracije protiv Islama u NYC I onda Ibro o Emir odluce da bace ied srecom pa nije eksplodirala. Bukvalno dokazali tvrdnje ovog provokatora.

Zato krenes do granapa pones ti pistolj
Last edited by rocko on 08 Mar 2026, 23:36, edited 1 time in total.

rocko
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by rocko » 08 Mar 2026, 18:28

Duminjo wrote: 08 Mar 2026, 10:58
rocko wrote: 08 Mar 2026, 02:32
bitno je da Kini ne dolazil NAFTA a ni ugalj iz Irana, Eno 7 Dana nisu usli u Tajwanski zracni prostor a do prije sedmicu svaki Dan PO 5-10 puta uletali Ono vjezba za invaziju.
Sto se tice nafte, japan je izgleda najvise ovisan o ovome prolazu.
Ali ne radi se samo o nafti nego o citavom lancu. To sam pokušo reci.
I ne radi se samo o ovome prolazu, opcenito Americi i Izraelu vrijeme nije prijatelj. Iranci idu na otezanje, razvlacenje i pad globalne ekonomije.
Kome taj pad ekonomije odgovara? Kini i Rusiji.

Zašto Amerikanci gadjaju iranski naftovod ako zele promijeniti rezim i postaviti svoje ljudi koji ce taj naftovod predati Amerikancima?
Jel ovaj napad na iransku rafineriju pokazatelj da je Trump skonto kako nece oteti iransku naftu tj nece smijeniti rezim?
Racinerije su komplikovane za unistiti PO dizajnu .
premier Irana se obratio sa izvinjenjem.komsiluku.

Kina je najveci uvoznik njihove nafte I uglja ( za termielektrane)

Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik
Has thanked: 1743 times
Been thanked: 3322 times

Post by Mutevelija » 08 Mar 2026, 19:51

Tokmak wrote: 08 Mar 2026, 17:50 Čitajte Ivana Pernara na fb.
Koliko ja ulovim, on je jedini koji daje realni opis trenutnog stanja na terenu. :ok
Proocitao sam ja par puta njegova pisanja, sam iskače bez da ga ko šta pita, mislim iskače mi na feedu algoritam ga stavlja.
Posmatraču mog posta.
Jednaki smo mi skoro oba.
Ja sam juče bio takav
Ti ćeš sutra biti ovakav.
🍉🍉🍉🍉

https://bosanski-forum.com/viewtopic.php?t=411&start=4820

HAVANA
Penzioner
Penzioner
Has thanked: 2977 times
Been thanked: 24657 times

Post by HAVANA » 08 Mar 2026, 20:46

Zanimljiv tekst o Iranu izraelskog novinara Alona Mizrahija

„Svjedočimo historiji. Iran, šokantno, razara američke vojne baze toliko temeljito, u tako ogromnim razmjerama i s takvom odlučnošću — da svijet izgleda nespreman da to uopće shvati.

Za samo četiri dana Iran je uspio proširiti svoju vojnu dominaciju u regiji. Iran je uništio najskuplje vojne baze, sredstva i opremu na svijetu.

Američke vojne baze u Bahreinu, Kuvajtu, Kataru i Saudijskoj Arabiji spadaju među najveće vojne objekte na svijetu. Te baze koštale su bilione dolara i građene su decenijama.

Zamislite — glavnina više od 30 godina vojne potrošnje kao da je izbrisana u trenu.

Gledamo kako se radari vrijedni stotine miliona dolara po komadu uništavaju u treptaju oka. Također gledamo vojne baze koje su napuštene, gore, opljačkane i pretvorene u ruševine.

Koliko ja znam, Sjedinjene Države nikada u svojoj historiji nisu doživjele ovakvo razaranje — možda se jedino može uporediti s napadom na Pearl Harbor, ali to je bio samo jedan udar.

U konvencionalnom ratovanju nijedan neprijatelj nikada nije uspio nanijeti američkoj vojsci štetu kakvu joj sada nanosi Iran. Teško je povjerovati.

Vojna situacija je toliko ozbiljna da se provodi cenzura informacija. Gotovo sve nove informacije o ovom ratu se blokiraju. Ako primjećujete, iz dana u dan izlazi sve manje informacija.

Prije 35 godina, tokom Prvog zaljevskog rata, neprekidno su nam prikazivali snimke iz Iraka. Tada su pametne bombe i kamere bile nova tehnologija, i gotovo svake noći gledali smo snimke noćnih udara.

A sada? Gotovo da uopće nema video snimaka.

Razmislite o ovome. Amerika je navodno najveća vojna sila na svijetu, s najmoćnijim zračnim kapacitetima. Ipak, četvrtog dana napada na Iran — koji je navodno probio iransku odbranu — ne vidimo apsolutno nikakve znakove američke dominacije u iranskom zračnom prostoru.

Gdje su snimci američkih aviona kako lete iznad Teherana ili bilo kojeg drugog iranskog grada?

Američka vojska ne može ni sanjati da kroči na iransko tlo.

A da bi se shvatilo koliko je ova ratna situacija očajna — već četvrtog dana slušamo vrlo čudne prijedloge iz administracije Donalda Trumpa. Predlažu slanje vojne pratnje za naftne tankere koji izlaze iz Perzijskog zaljeva.

Šta tačno oni misle?

Žele poslati američke brodove u područje zasićeno hiljadama iranskih projektila? Trenutno niko ne može ni proći kroz Hormuški moreuz.

Iran se za ovu situaciju pripremao decenijama.

Tu je i prijedlog da se naoružaju kurdske milicije kako bi napale Iran. Jesu li oni ikada pogledali mapu Irana?

Iran je ogroman. Šta uopće znači „napasti Iran“? Može li milicija od 10.000 ljudi osvojiti Iran? Ili 50.000? Ili 100.000?

Iran će ih jednostavno progutati.

Sjedinjene Države i Izrael su zapravo već izgubili ovaj rat. Možda mogu ubiti milione civila u njihovim domovima. Imaju moćne bombe i mogu rušiti zgrade.

Ali ovaj rat neće dobiti.

Iranska vojna infrastruktura i njeno oružje nalaze se duboko pod zemljom širom zemlje. Amerika — a još manje Izrael — gotovo da nema nikakve šanse da dopre do bilo čega od toga.

Pokrenuli su nešto što sami nisu u stanju završiti.

Kada se sve završi, Amerika se neće vratiti u Zapadnu Aziju. Više neće biti američkog prisustva na Bliskom istoku.

Ovo sada govorim s punim uvjerenjem.“**
Nije skupo na moru, skupo je na obali.

Tokmak
Vucin apostol
Vucin apostol
Has thanked: 1762 times
Been thanked: 1566 times

Post by Tokmak » 08 Mar 2026, 21:56

Mutevelija wrote: 08 Mar 2026, 19:51
Tokmak wrote: 08 Mar 2026, 17:50 Čitajte Ivana Pernara na fb.
Proocitao sam ja par puta njegova pisanja, sam iskače bez da ga ko šta pita, mislim iskače mi na feedu algoritam ga stavlja.
I??
Vuk dlaku mijenja, ćud nikada.

Duminjo
Urednik foruma
Urednik foruma

Post by Duminjo » 08 Mar 2026, 23:15

rocko wrote: 08 Mar 2026, 18:28
Duminjo wrote: 08 Mar 2026, 10:58

Sto se tice nafte, japan je izgleda najvise ovisan o ovome prolazu.
Ali ne radi se samo o nafti nego o citavom lancu. To sam pokušo reci.
I ne radi se samo o ovome prolazu, opcenito Americi i Izraelu vrijeme nije prijatelj. Iranci idu na otezanje, razvlacenje i pad globalne ekonomije.
Kome taj pad ekonomije odgovara? Kini i Rusiji.

Zašto Amerikanci gadjaju iranski naftovod ako zele promijeniti rezim i postaviti svoje ljudi koji ce taj naftovod predati Amerikancima?
Jel ovaj napad na iransku rafineriju pokazatelj da je Trump skonto kako nece oteti iransku naftu tj nece smijeniti rezim?

Kina najvise uvozi iz Irana.
Japan najvise dobiva kroz moreuz, cini mi se oko 75%

Zuti najebali.

Nego, jel ga Trump otvorio danas?
Nisam pratio nista

rocko
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by rocko » 08 Mar 2026, 23:35

Melek wrote: 08 Mar 2026, 14:18

Ama nije ti on naš. On je ubačeni polupismeni elemenat. Ne padajte na te fazone jbg :kafa
Ja Sam svoj , ljudino PA ti vise pises o meni nego o svim drugim temama zajedno :haha
Nije ba do mene sto ti neki rodjo iz Amerika ide na racku.

rocko
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by rocko » 08 Mar 2026, 23:40

Duminjo wrote: 08 Mar 2026, 23:15
rocko wrote: 08 Mar 2026, 18:28

Zuti najebali.

Nisam pratio nista
Iskreno 8 Mart pa Sam se raskuho hanumi da Iftari .nisam Puno pratio vijesti

Duminjo
Urednik foruma
Urednik foruma

Post by Duminjo » 09 Mar 2026, 00:14

rocko wrote: 08 Mar 2026, 23:40
Duminjo wrote: 08 Mar 2026, 23:15

Zuti najebali.

Nisam pratio nista
Boli tebe krc, ti mozes kuhati.. Kinezi, Japanci i arapi odbrojavaju dane :tuga

rocko
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by rocko » 09 Mar 2026, 00:21

Duminjo wrote: 09 Mar 2026, 00:14
rocko wrote: 08 Mar 2026, 23:40

Boli tebe krc, ti mozes kuhati.. Kinezi, Japanci i arapi odbrojavaju dane :tuga
Kinez I'ma sismisa i.pacova , japanac casa rize i.puna kapa a arapi hurme

Duminjo
Urednik foruma
Urednik foruma

Post by Duminjo » 09 Mar 2026, 00:23

A nas u evropi ko jebe

Dobro

Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik
Has thanked: 1743 times
Been thanked: 3322 times

Post by Mutevelija » 09 Mar 2026, 01:54

Tokmak wrote: 08 Mar 2026, 21:56
Mutevelija wrote: 08 Mar 2026, 19:51

I??
Govorim o Ivanu Pernaru . Ima dosta kritika i sprdnji sa njim u komentarima.
Posmatraču mog posta.
Jednaki smo mi skoro oba.
Ja sam juče bio takav
Ti ćeš sutra biti ovakav.
🍉🍉🍉🍉

https://bosanski-forum.com/viewtopic.php?t=411&start=4820

rocko
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by rocko » 09 Mar 2026, 02:21

Duminjo wrote: 09 Mar 2026, 00:23 A nas u evropi ko jebe

Dobro
Zar je u Europi kriza sa hranom?

rocko
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by rocko » 09 Mar 2026, 02:31

Duminjo wrote: 08 Mar 2026, 14:17 Jedan od razloga zašto zapadni mediji, pogotovo drzavni koje uglavnom kontrolišu vlade tih drzava, daju sliku ove agresije na Iran iskljucivo iz ugla Amerike i Izraela je da se stvori slika u javnosti kako je rezim u Iranu skoro pao, evo još malo i gotovo. Obzirom da je masa svjesna kako ovo sve košta, kako ce opet inflacija cvjetati, takvim izvještavanjem se ta masa smirije i ubjedjuje kako je ovo malo i trenutno poskupljenje i kako ce to vec sutra sve proci i kako ce sve biti jeftinije nego što je bilo i prije pocetka ove agresije.

Jer, ukoloko bi ta masa koja upija informacije iz americkih i izraelskih izvora, promuckala glavom, otrijeznila se i pocela slusati vijesti iz još nekih drugih izvora, skontali bi vrlo brzo da ce inflacija samo rasti i da ce obicnom covjeku uskoro mnoge stvari, koje su jucer bile svakodnevnjca, postati luksuz.
Samim tim takvim shvatanjem i razmisljanjem, mnoge vlade Evrope i svijeta bi bile pod udarom te mase, vrlo moguce da bi se protiv nekih organizovali i manji ili veci protesti i neke od tih bi sugorno pale.

Trenutna politika vecina svjetskih a pogotovo evropskih vlada radi po principu "drzi vodu dok majstori ne odu". Nemaju pojma i nikakve predstave nemaju sta ce se dešavati narednih mjeseci. Nemaju nikakav plan A, B, C ili neki dalji. Trenutno su ušuškani i samo cekaju.

Mislim da su danas pokrajinski izbori u njemackoj pokrajini Baden-Württemberg. Baš me zanima kako ce kancelarov CDU proci.
Mislis kako vec 4 godine cekamo propast Rusije, na osnovu izvjedtaja zapadnih medija?
Irance tuku Amerika I izrael 1000 puta vise nanose 1000 puta vise stete nego sto je ukrajina nanijela rusiji za 4 godine .
I opet Iranci kazu mogu oni vako jedno 6 mijeseci pa ce onda umjesto 10000 raketa dnevno ispaljivati 9500.

A nedo bog kakve kopnene invazije nebi bilo 100 mrtvih za 1km2 nego 1000 za 10m2.

To je ono Duminjo I cemu ja svo vrijeme pricam..

Naviklo se na ratove gdje pobjednik I'ma tehnolosku superiornost
To je bilo ko da Napoleon ratuje sa Njemackom iz 2025 sad kad dodje do ratova gdje su manje vise svi na istom nivou pocne povuci potegni .

Post Reply

Return to “Svijet”