Iran
Moderators: Krokodil Behko, Duminjo
- Calla
- Legenda foruma

- Has thanked: 2973 times
- Been thanked: 2527 times
- Status: Offline
Re: Iran
Ja se nadoveza na recenicu , bit CE zanimljivo gledati ove odnose izmedu
Ljubav je igra za dvoje u kojoj oboje mogu pobjediti (Eva Gabor)
- Duminjo
- Urednik foruma

- Has thanked: 2883 times
- Been thanked: 9076 times
- Sioux
- Inventar foruma

- Has thanked: 1426 times
- Been thanked: 1759 times
MERC I MAKRON NISU NA ISTOJ STRANI: Sevaju varnice - Nemac i Francuz se posvađali oko Irana
OZBILjNE nesuglasice između nemačkog kancelara Fridriha Merca i predsednika Francuske Emanuela Makrona ometaju EU da formuliše jedinstven stav po pitanju rata SAD protiv Irana, navodi „Berliner cajtung“.
Upravo u trenutku kada bi Evropa mogla da iskoristi snagu za pregovaranje, Merc i Makron nisu na istoj strani.
Makron planira misiju nadgledanja u Ormuskom moreuzu, a Merc kaže ‘ne’ “, navodi list.
Nemački kancelar je od starta zauzeo proizraelsku poziciju, ne uputivši Vašingtonu gotovo nijednu kritiku za razliku od Makrona, koji je nezadovoljan odgovorom Teherana na raketne udare.
- Makron je rekao da je neprihvatljivo da Francuska bude pretvorena u metu. Merc nije preduzeo analogne korake prema Teheranu - navodi se u članku.
OZBILjNE nesuglasice između nemačkog kancelara Fridriha Merca i predsednika Francuske Emanuela Makrona ometaju EU da formuliše jedinstven stav po pitanju rata SAD protiv Irana, navodi „Berliner cajtung“.
Upravo u trenutku kada bi Evropa mogla da iskoristi snagu za pregovaranje, Merc i Makron nisu na istoj strani.
Makron planira misiju nadgledanja u Ormuskom moreuzu, a Merc kaže ‘ne’ “, navodi list.
Nemački kancelar je od starta zauzeo proizraelsku poziciju, ne uputivši Vašingtonu gotovo nijednu kritiku za razliku od Makrona, koji je nezadovoljan odgovorom Teherana na raketne udare.
- Makron je rekao da je neprihvatljivo da Francuska bude pretvorena u metu. Merc nije preduzeo analogne korake prema Teheranu - navodi se u članku.
Pogled Joca Vujičića
- Calla
- Legenda foruma

Merz je u pravu , ovo nije rat od EU ,
Ako vec Nato igra ulogu branitelja a ne napadaca neka se barem postavljena pravila od vecine vladara od EU ispostuju.
Ako vec Nato igra ulogu branitelja a ne napadaca neka se barem postavljena pravila od vecine vladara od EU ispostuju.
- ironman
- sirius

- Has thanked: 27462 times
- Been thanked: 28096 times
- Krokodil Behko
- Globalni moderator

- Has thanked: 10328 times
- Been thanked: 12201 times
To je zato što Francuska ima svoje direktne interese u regiji (Liban, Sirija, Jordan) i želi učestvovati kako bi bila uključena u izgradnju odnosa poslije rata. Njemačka nema takve interese.
Uostalom, Francuska skoro pa je propala i ovime se pokušava ušićariti neki novac oko nafte, gasa i samog učešća
Uostalom, Francuska skoro pa je propala i ovime se pokušava ušićariti neki novac oko nafte, gasa i samog učešća
- ironman
- sirius

- Lavlje_srce
- Alienka

- Has thanked: 4371 times
- Been thanked: 3242 times
Amerikanac ti uvede embargo na uvoz oružja, pusti da se dogode logori, genocid i najduza blokada grada od 2. svjetskog rata, navuče ti ludjacku košulju Dejtona u kojoj se gusis i dan danas, ali te pomiluje po glavi s vremena na vrijeme posto voli svoje kolonije, a ti misliš da si mu drag.ironman wrote: 17 Mar 2026, 08:15 Oj pogaco..fetivi zapadnjak prica o tome da je truhli zapad zao jer je bombardovo talibane i pokorio Irak..
I da mi kojima je napad pedofilske koalicije na Iran pogrsan potez nemamo pravo glasa jer eto nismo kukali za talibanima i Irakom![]()
Plus jos i ne smijemo smatrati amerikance saveznicima iako su ljudi utrosili milijarde na pomoc BiH iako je njihovih koliko 40 hiljada vojnika bilo ovdje 95 da pomognu da drzava prodise..zayebi to jarane..
I Iran i SAD su nam pomogli...to sto neko voli talibane vise od svog komsije u BiH nije moj problem..
S druge strane 'pokori' Irak tako sto izmisli oružje masovnog uništenja, ubije milion civila i razvali zemlju za ko zna koliko generacija - a ti klimas glavom, smjeskas se i kažeš 'jes', tako je Boss'.
Dobro je nama kakvi smo.
Last edited by Lavlje_srce on 18 Mar 2026, 01:14, edited 1 time in total.
Memento Mori
You don’t have a soul. You are a Soul. You have a body. ~C.S.Lewis~
I don't need nobody
And I don't fear nobody
I don't call nobody but you
My One & Only.
I don't need nobody
And I don't fear nobody
My One & Only.
- ironman
- sirius

- Masamune
- Forumaš godine

- Mood:
- Has thanked: 23535 times
- Been thanked: 21550 times
- ironman
- sirius

A zaapravo sam najrealniji ..
Svi bi da zive na sigurnom i zaradjuju te uzivaju blagodati konformisticke Europe ali ako se moze da se ne zna da su tu,,,nego ostavlja se dojam da se zivi po satorima negdje u Faludji
Iran jarane je trenutno jedino svjetlo u muslimanskom svijetu na planeti zemlji..svi ostali su hurma koalicija koja je posmatrala patnju Palestine kao da nista poduzet ne moze..
Svi bi da zive na sigurnom i zaradjuju te uzivaju blagodati konformisticke Europe ali ako se moze da se ne zna da su tu,,,nego ostavlja se dojam da se zivi po satorima negdje u Faludji
Iran jarane je trenutno jedino svjetlo u muslimanskom svijetu na planeti zemlji..svi ostali su hurma koalicija koja je posmatrala patnju Palestine kao da nista poduzet ne moze..
dream of spring...
- Duminjo
- Urednik foruma

- Calla
- Legenda foruma

Mora sad brzinski ispravljat budalaste izjave od samog pocetka rata i bombardovanja Irana .
- Mutevelija
- Selonačelnik

- Has thanked: 1749 times
- Been thanked: 3322 times
Treba se osvrnuti na to da su za pad Palestine u ruke Britanaca krivi ovi is Saudijske Arabije koji su se udružili da Britancima .
Dakle porodica iz kuće AlSaud i Vehabije
Muhammad ibn Abd al-Wahhab ibn Sulayman al-Tamimi Al Najdi[a] (1703–1792 C.E., 1115–1206 A.H.[11][12]) was an Arab Muslim scholar, theologian, preacher, activist,[13] religious leader,[9] jurist,[14] and reformer,[15] who was from Najd in the Arabian Peninsula and is considered as the eponymous founder of the Wahhabi movement.[16]
Despite being opposed or rejected by some of his contemporary critics amongst the religious clergy,[7][22][25][30] Ibn Abd al-Wahhab charted a religio-political pact with Muhammad bin Saud to help him to establish the Emirate of Diriyah, the first Saudi state,[21][31] and began a dynastic alliance and power-sharing arrangement between their families which continues to the present day in the Kingdom of Saudi Arabia.[21][9][32] The Al ash-Sheikh, Saudi Arabia's leading religious family, are the descendants of Ibn ʿAbd al-Wahhab,[9][33][32] and have historically led the ulama in the Saudi state,[32][34] dominating the state's clerical institutions.[32][35]
Dakle porodica iz kuće AlSaud i Vehabije
Muhammad ibn Abd al-Wahhab ibn Sulayman al-Tamimi Al Najdi[a] (1703–1792 C.E., 1115–1206 A.H.[11][12]) was an Arab Muslim scholar, theologian, preacher, activist,[13] religious leader,[9] jurist,[14] and reformer,[15] who was from Najd in the Arabian Peninsula and is considered as the eponymous founder of the Wahhabi movement.[16]
Despite being opposed or rejected by some of his contemporary critics amongst the religious clergy,[7][22][25][30] Ibn Abd al-Wahhab charted a religio-political pact with Muhammad bin Saud to help him to establish the Emirate of Diriyah, the first Saudi state,[21][31] and began a dynastic alliance and power-sharing arrangement between their families which continues to the present day in the Kingdom of Saudi Arabia.[21][9][32] The Al ash-Sheikh, Saudi Arabia's leading religious family, are the descendants of Ibn ʿAbd al-Wahhab,[9][33][32] and have historically led the ulama in the Saudi state,[32][34] dominating the state's clerical institutions.[32][35]
Posmatraču mog posta.
Jednaki smo mi skoro oba.
Ja sam juče bio takav
Ti ćeš sutra biti ovakav.

https://bosanski-forum.com/viewtopic.php?t=411&start=4820
Ja sam juče bio takav
- Mutevelija
- Selonačelnik

under British ‘protection’ in 1923. Finally, there was Palestine, which had also been captured by British forces towards the end of the war. Here, however, Britain was committed to creating what Foreign Secretary Arthur Balfour outlined in 1917 as a ‘national home’ for the Jews. In April 1920, at a conference in the Italian resort of San Remo, the newly formed League of Nations formally handed Britain a mandate to govern Palestine.
Balfour had also said that what Britain needed in the Middle East in the early years of the twentieth century was ‘supreme economic and political control to be exercised … in friendly and unostentatious cooperation with the Arabs, but nevertheless, in the last resort, to be exercised.’ The regimes that Britain had created were puppets, essentially law-and-order governments allied mainly with the traditional ruling classes of Islam. In turn, these favoured sultans, emirs or monarchs saw British rule as providing protection against the dangers of instability or emancipatory nationalist movements that had begun to stir, notably in Iraq.
Balfour had also said that what Britain needed in the Middle East in the early years of the twentieth century was ‘supreme economic and political control to be exercised … in friendly and unostentatious cooperation with the Arabs, but nevertheless, in the last resort, to be exercised.’ The regimes that Britain had created were puppets, essentially law-and-order governments allied mainly with the traditional ruling classes of Islam. In turn, these favoured sultans, emirs or monarchs saw British rule as providing protection against the dangers of instability or emancipatory nationalist movements that had begun to stir, notably in Iraq.
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav

Ja sam juče bio takav
- Mutevelija
- Selonačelnik

A gledaj sad ovo
+
The U.S. and Britain orchestrated the 1953 Iranian coup, known as Operation Ajax, to overthrow the democratically elected Prime Minister Mohammad Mossadegh. The CIA-backed plot replaced him with the Shah, Mohammad Reza Pahlavi, who ruled as a pro-Western monarch for 26 years.
movation: Mossadegh had nationalized Iran's British-controlled oil industry, causing Western powers to fear losing access to oil and potential Soviet influence.
Execution: The CIA utilized bribes, propaganda, and organized riots to create instability and force Mossadegh out, restoring the Shah's absolute power.
Aftermath: The Shah's authoritarian rule lasted until the 1979 Revolution. The US government formally acknowledged its role in the coup in 2013.
Impact: The coup is seen as a key factor in long-term Iranian resentment towards the U.S. and played a role in the subsequent rise of an Islamic government.
Nije Islamska revolucija nastala kao Islamska revolucija više je bila socijalistička i ljevičarska pa su onda islamisti prevarili ljevičare i izglasali šerijat šijski
+
The U.S. and Britain orchestrated the 1953 Iranian coup, known as Operation Ajax, to overthrow the democratically elected Prime Minister Mohammad Mossadegh. The CIA-backed plot replaced him with the Shah, Mohammad Reza Pahlavi, who ruled as a pro-Western monarch for 26 years.
movation: Mossadegh had nationalized Iran's British-controlled oil industry, causing Western powers to fear losing access to oil and potential Soviet influence.
Execution: The CIA utilized bribes, propaganda, and organized riots to create instability and force Mossadegh out, restoring the Shah's absolute power.
Aftermath: The Shah's authoritarian rule lasted until the 1979 Revolution. The US government formally acknowledged its role in the coup in 2013.
Impact: The coup is seen as a key factor in long-term Iranian resentment towards the U.S. and played a role in the subsequent rise of an Islamic government.
Nije Islamska revolucija nastala kao Islamska revolucija više je bila socijalistička i ljevičarska pa su onda islamisti prevarili ljevičare i izglasali šerijat šijski
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav

Ja sam juče bio takav
- Lavlje_srce
- Alienka

- Has thanked: 4371 times
- Been thanked: 3242 times
Ne uvlacim te u bilo sta, iznosim mišljenje kao i ti. Hvala sto mi je dopušteno. Kad je u pitanju Amerika, nista ne zasnivam na vjerovanju, držim se činjenica.
Od 1776, dakle u 249/250 godina postojanja, Amerika 17 godina nije bila u ratu, neki kažu 21 godinu. Pametnom dovoljno.
Sto se tiče Bosne, drže nas u Statusu Quo jer ne vole ni nas niti Srbe (čisto sumnjam da su ludi i za Hrvatima, ali njih malo vise uvazavaju) pa im je Daytonska luđacka košulja zgodna da nas (primitivna plemena po njihovom mišljenju) drže na oku (ili metaforickom lancu, kako ti paše).
Iznad ti je opisano kako je CIA djelovala da se svrgne vlada u Iranu i postavi pro-americka. Moje mišljenje je da su prste imali duboko zaronjene i u raspad bivše Jugoslavije. Sad imaš marionetske vlade koje se mijenjaju, ali se nista suštinski ne mijenja 30 godina. I ti tu nešto voliš?
Američka vanjska politika se (ekskluzivno) zasniva na američkim interesima, nema tu nikakvih emocija, niti bilo kakvog uvažavanja kad smo mi u pitanju. Moramo im sutiti iz očiglednih razloga, ali to ne znaci da ih trebamo voljeti. Osobno ne uvazavam nikog ko me ne uvažava, o ljubavi da ne govorim. Da sam se barem rodila u Indoneziji ili Maleziji pa da živim u miru, ali eto nije bilo sreće. Ili sudbine.
Memento Mori
I don't need nobody
And I don't fear nobody
My One & Only.
I don't need nobody
And I don't fear nobody
My One & Only.
- Laser
- Forum [Bot]
![Forum [Bot] Forum [Bot]](./images/ranks/s.png)
- Mood:
- Has thanked: 1405 times
- Been thanked: 4642 times
Irone, ne budi pussy, odgovori curi, ako imaš argumente. 
Sve se rađa radi smrti, sve se gradi radi rušenja.
- Duminjo
- Urednik foruma

- Rum
- Sebijin pulen

- Mood:
- Has thanked: 41969 times
- Been thanked: 28807 times
Naslovi iz zapadnih medija glase:
Reuters: Era nosača aviona se bliži kraju;
USS Abraham Lincoln šepajući izlazi iz Perzijskog zaljeva.
Reuters: Svojom vojnom domišljatošću, Iran
je dokazao da nosači aviona više nisu "𝘯𝘦𝘰𝘴𝘷𝘰𝘫𝘪𝘷𝘦 𝘵𝘷𝘳đ𝘢𝘷𝘦", već samo velike i skupe mete.
CNN: Povratak USS Abrahama Lincolna u Sjedinjene Američke Države
u ovom stanju je najveći udarac ugledu američke vojske od Vijetnamskog rata.
Sputnik: Legenda je mrtva;
Abraham Lincoln je stigao da prijeti, ali se vraća kao plutajuća gomila otpada.
AFP (Agence France-Presse): Panika u Pentagonu; Povlačenjem USS Abraham Lincolna, ravnoteža snaga u zapadnoj Aziji se definitivno pomjerila u korist Irana. Niko se više ne može osloniti na američku zaštitu.
The Telegraph: Ovaj poraz će ući u historiju kao "𝘵𝘳𝘦𝘯𝘶𝘵𝘢𝘬 𝘬𝘢𝘥𝘢 𝘫𝘦 𝘻𝘢𝘱𝘢𝘥𝘯𝘢 𝘱𝘰𝘮𝘰𝘳𝘴𝘬𝘢 𝘥𝘰𝘮𝘪𝘯𝘢𝘤𝘪𝘫𝘢 𝘱𝘰𝘥𝘣𝘢𝘤𝘪𝘭𝘢".
Nivo do kojeg je Iran već uništio vojsku Sjedinjenih Država ne može se dovoljno naglasiti.
Nivo do kojeg je Iran već uništio vojsku Sjedinjenih Država ne može se dovoljno naglasiti.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Pojedino kamenje je mekše od vaših srca.