Sadekat-ul-fitr ("vitre")

Islam, Budizam, Kršćanstvo, hodže, popovi....
Rum
Sebijin pulen
Sebijin pulen
Mood:
Has thanked: 41969 times
Been thanked: 28801 times
Status: Offline

Re: Sadekat-ul-fitr ("vitre")

Post by Rum » 15 Mar 2026, 23:04

Muhammed, a.s., je rekao:"Ko dadne sadekatu-l-fitr prije bajram-namaza, to će biti sadekatu-l-fitr koji je kod Allaha primljen, a ko dadne poslije bajram-namaza, to je obična sadaka
Pojedino kamenje je mekše od vaših srca.

Quds
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Has thanked: 4154 times
Been thanked: 1732 times

Post by Quds » 16 Mar 2026, 01:27

Lavlje_srce wrote: 15 Mar 2026, 20:25
Quds wrote: 15 Mar 2026, 10:07

I onda se pitaju zašto se toliko ljudi okrenulo protiv davanja sadekatul-fitra i zekata Islamskoj Zajednici. Ako se samo pogleda zašto je uvjet da se sadekatul-fitr mora dati prije Bajrama, odmah je jasno da ova svrha koju oni iznose nema podloge. Jer, u ove svrhe se mogu davati dobrovoljni prilozi tokom cijele godine. Što se i radi. Apsolutno je pogrešno davati u ove svrhe, a recimo, imaš prvog, drugog ili petog komšiju koji je u apsolutnoj nuždi, i znaš da ako postupiš po propisima IZ, on zasigurno od toga neće imati ništa.

Da budem jasan, redovno plačam članarinu, dajem dobrovoljne priloge, i sam sam čak prikupljao sredstva za zadnju napravljenu džamiju u gradu... ali, kada vidim nešto što ne valja, onda neću ćutati. Kao što ne ćutim ni onima koji su otvoreno protiv IZ baš u svemu, kada im kritika nije na mjestu. Pogotovo kada neće da kažu, a to misle, da je cijala IZ po njihovom učenju devijantna (ili i gore od toga) jer je službeno maturidijske akide. Po njihovom, sve ešarije i maturidije su ' u ''ofsajdu''. Ne znam, imati tolika muda pa reći to, recimo za Gazalija, al-Razija, Sujutija, Kurtubija, Nevevija, itd... ali, tako priča ''šejh''.
Ne znam Quds. Svako za sebe treba odlučiti sta i kako ce činiti. Nije moje da se bavim tuđim grijehovima, valja se izboriti sa vlastitim.

Iskreno, nemam pojma sta su esarije i maturidije.:o Nisam indoktrinirana u Islam, niti sam prošla religijsku obuku, više puta sam to pisala na forumu. Samoinicijativno sam se okrenula Islamu, iz ličnog uvjerenja.
Ma nije to od neke važnosti ni znati (iako će neki reći drugučije).

Naravno, svako ima pravo da radi šta hoće. Pošto i ja sam tako radim, i ne pitam nikoga, tako nemam ni pravo da drugim pametujem oko toga. Samo ukazujem na taj problem, kada se donese fetva o tome kome dati sadekatul-fitr, ona postaje obavezujuća za sve muslimane koji žive na području gdje je fetva donešena. I, tu onda dolazi do dvoumice. Ljudi se onda nađu u problemu, da li ispoštovati fetvu, te zaobići nekoga za koga znaju da je u nuždi, ili dati njemu a oglušujući se o fetvu. Nemr'eš bit' pametan.

Quds
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Has thanked: 4154 times
Been thanked: 1732 times

Post by Quds » 16 Mar 2026, 01:27

Zana wrote: 15 Mar 2026, 20:34 Bitan je nijet. Nikad ne treba razmišljati šta će biti sa onim što damo.
Pa daj meni onda. :D.

Vanilla
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Mood:
Has thanked: 5498 times
Been thanked: 6981 times

Post by Vanilla » 17 Mar 2026, 21:00

I sadaku i vitre, vec par godina, uplacujem bolesnoj djeci.

Nije mi bitno sta neko misli i govori, sta je ispravno a sta ne, radim po osjecaju.

ElTriconi
Đulaga
Đulaga
Mood:
Has thanked: 58320 times
Been thanked: 10465 times

Post by ElTriconi » 17 Mar 2026, 21:53

Vanilla wrote: 17 Mar 2026, 21:00 I sadaku i vitre, vec par godina, uplacujem bolesnoj djeci.

Nije mi bitno sta neko misli i govori, sta je ispravno a sta ne, radim po osjecaju.
Ja godinama uplacujem u IZ i nikad nikom nisam reko sta i kako. Ja mislim da je tako ispravno a to je subjektivno. Da je to na sudnjem danu jedino za sta cemo odgovarati bili bi na konju, pa ja 🤔
Da sam pcela zelja mi je pusta
pa da sletim curici na usta 🤗😊

Post Reply

Return to “Religija”