Devet modnih pravila zbog kojih Parižanke uvijek izgledaju besprijekorno

Aktuelnosti

Moderators: Urednik foruma, VIP

Post Reply
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 10423 times
Been thanked: 12295 times
Status: Online

Devet modnih pravila zbog kojih Parižanke uvijek izgledaju besprijekorno

Post by Krokodil Behko » 27 Mar 2026, 07:42

Image

Francuskinje uvijek fasciniraju. Svojim besprijekornim izgledom, koji je istovremeno seksi i sofisticiran, uvjeravaju nas da je njihov stil nešto prirodno dato. Ali u stvarnosti, to je umjetnost koju uče od malih nogu, od svojih majki, baka i svakodnevnog života u modnoj prijestolnici svijeta.

Priča o odjeći
Francuska moda zasniva se na devet odjevnih kategorija. Umjetnost je u svjesnom izboru ovih simbola i njihovoj kombinaciji koja otkriva ličnost bez riječi. Francuskinja nikada ne ostaje unutar jedne kategorije; ako je njen izgled previše "ozbiljan", ublažit će ga modernim krojem ili ležernim dodatkom poput bijelih patika.

Devet modnih kategorija:

Seksi: Čipka, mreže, visoke potpetice, crna odjeća.
Profesionalno: Klasični blejzeri, košulje, elegantne cipele.
Preppy: Mašne, tufne, tvid, pastelne boje.
Rock: Crna koža, srebrni dodaci, majice s printevima bendova.
Tradicionalno: Biseri, kašmir, šalovi, naslijeđena elegancija.
Ležerno: Farmerke, bijele patike, osnovni (basic) komadi.
Eksperimentalno: Futuristički komadi, upečatljive boje, neobični materijali.
Etno: Prirodni materijali, lan, široki krojevi.
Sport: Dukserice, sportske patike.
Zlatna pravila koja svaka žena treba znati
Postoje pravila koja Francuskinje znaju kao vlastiti odraz u ogledalu:

Štikle podižu stil: Potpetice do 7 cm su klasične i elegantne. Sve više od toga ulazi u sferu naglašene seksualnosti.

Prirodni materijali su zakon. Vještački materijali, čak i ako su skupi, nikada neće izgledati tako sofisticirano kao lan, svila ili pamuk.

Nevidljivi veš: Donji veš nikada ne smije biti vidljiv. Zanimljiv trik: ispod bijele haljine Francuskinje nose crveni veš, jer se on (suprotno očekivanjima) najmanje nazire ispod bijele tkanine.

Balans volumena: Ako je donji dio odjeće uzak, gornji treba biti širi i obrnuto.

Jedna "seksi" tačka: Ako otkrivate dekolte, pokrijte noge. Sofisticiranost je u suptilnosti, a ne u vulgarnosti.

Uredno, ali nikad pretjerano

Francuskinja uvijek vodi računa o tome da joj odjeća bude čista i ispeglana. Čak i najljepši komad će izgledati jeftino ako je zgužvan. Također, rijetko će kombinovati previše seksi elemenata odjednom, čipkana haljina s mrežastim čarapama i visokim štiklama je previše. Ključ je u jednom "highlight" detalju.

Još jedan jednostavan, a efikasan trik: uskladite torbu sa cipelama. Ako nosite smeđe cipele, ponesite smeđu torbu. To stvara trenutačni osjećaj reda i elegancije.

Stilska igra

Suština francuske mode je u tome što nikada ne izgleda prisilno. Ništa nije slučajno, ali ništa ne izgleda kao da ste se previše trudili. Eksperimentišite, kombinujte sportsko sa sofisticiranim i pronađite balans koji odražava vašu ličnost. Francuska moda nije samo odjeća, to je način života koji slavi vaš jedinstveni "je ne sais quoi".

Zanki
saudade
saudade
Has thanked: 29450 times
Been thanked: 33693 times
Status: Offline

Re: Devet modnih pravila zbog kojih Parižanke uvijek izgledaju besprijekorno

Post by Zanki » 27 Mar 2026, 15:28

Nevidljivi veš: Donji veš nikada ne smije biti vidljiv. Zanimljiv trik: ispod bijele haljine Francuskinje nose crveni veš, jer se on (suprotno očekivanjima) najmanje nazire ispod bijele tkanine.
O daa
Caveat emptor

Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik
Has thanked: 1753 times
Been thanked: 3330 times
Status: Offline

Re: Devet modnih pravila zbog kojih Parižanke uvijek izgledaju besprijekorno

Post by Mutevelija » 27 Mar 2026, 15:59

Ja sam učio u školi da su stilske figure ; metafora , onomatopeja , personifikscija i hiperbola.Možda sam koju i izostavio . A sad po novom i Francuskinje stilske figure .
Otkad to :?
Posmatraču mog posta.
Jednaki smo mi skoro oba.
Ja sam juče bio takav
Ti ćeš sutra biti ovakav.
🍉🍉🍉🍉

https://bosanski-forum.com/viewtopic.php?t=411&start=4820

Post Reply

Return to “Vijesti”