Na bosanski forum svi unose radost. Neko svojim dolaskom, a neko odlaskom. Vraćamo kredite, priređujemo šokiranja i ibrete. Sve znamo, sve umijemo, pomoći hocemo, a možda i nećemo. Spoznajte istinsku draž opcije "quote".
Mutevelija wrote:I da Isil slijedi Islam, mi to opet ne možemo znati jer nismo Bog, kasnije će nas on obavijestiti o onome o čemo smo se razilazili kao što će i kršćane jevreje itd.
Ono sto su poceli raditi nakon sto sam ja inicajlno napisao nesto o njima, tesko da moze biti islam. Crkve i manjinski narodi koje oni unistavaju su prezivjele i dolazak islama, vladavinu Poslanika s.a.v.s, pa onda svih halifa i do dana danasnjeg, da bi oni sada ubijali i rusili sve one ljude i crkve koje je Poslanik ostavio u zivotu. Nekako mi je tesko povjerovati da oni mogu bolje znati, recimo od Omera r.a. Cak ni muslimani koji nisu po njihovoj mjeri nisu sigurni. Sve ovo sto rade, skodi najvise nama muslimanima, i naravno, onima koji su direktno pogodjeni njihovim divljanjem.
Islam ima svoju politiku kako pridobiti kafire.
Vidi osvoji danas npr Francusku nek je 80% Kafira a ono nek je 20% muslimana za 100 godina biti će 60% muslimana a 40 % kafira, evo zašto,
Kad se nemuslimani pokore po Sunnetu i Kuranu daju im se 3 izbora da napuste zemlju, da plaćaju harač /džizju, ili da budu ubijeni,
KAD se harač plaća većina njih će ga izbjegavati i prelaziti na Islam, tako jest, nemam ja šta to uljepšavati i šminkati.
ISlam nije širen mačem u potpunosti niti je širen misionarstvom nekakvim, nego "tajnim i saburskim osvajanjem".
Posmatraču mog posta.
Jednaki smo mi skoro oba.
Ja sam juče bio takav
Ti ćeš sutra biti ovakav.
Ali ko je tebe opet spominjao, bavio se tvojom ličnošću, iskaljivao mržnju prema tebi ili šta?
Lijepo napisao o tim konvertitima jednu rečenicu, nevezana za tebe, već eto čisto da se zna. Nekad imam osjećaj da mnogi misle da svakodnevno milioni prelaze na islam a zaprao je broj mizeran.
Ostavljam profil na forumu u amanet dobrim ljudima
USERNAME: Lebowski
PASSWORD: 123456
Dobri ljudi, uđite i promijenite šifru i riješite se kjafira.
Mudri halifa nije zaboravio uputiti nekoliko važnih savjeta i oporuka svojim komandantima. Između ostalog, oporučio im je i ovo: ''Samo se u Allaha pouzdajte i samo se Njega bojte. Dajte prednost Ahiretu nad dunjalukom, dobit ćete oboje, a ukoliko dunjaluk pretpostavite Ahiretu, izgubit ćete i dunjaluk i Ahiret. Dobro se čuvajte svih grijeha i ne odgađajte ni trena tevbu nakon počinjenog grijeha.'' I na kraju pisma upozorio je na jednu ključnu stvar za nastavak osvajanja. Naredio im je da puste kući sve borce koji ne žele dobrovoljno da nastave borbu i da im ne brane povratak u Medinu, i da ne dozvole da u njihovoj vojsci bude ijedan bivši otpadnik od islama. Čak ni u situaciji kada je brojnost vrlo važna, možda i presudna, kada se svaki dobrovoljac zlatom plaća, ovaj mudri halifa ne zaboravlja glavni cilj islamskog džihada, a to je obračun sa svim vrstama širka i idolatrije i širenje čistog monoteizma i vjere u Allaha, subhanehu we te'ala.
Dok je još bio u Nebbadžu, Halid ibn Velid poslao je pismo Hurmuzu sljedećeg sadržaja: ''Primi islam, bit ćeš spašen! Ili prihvati našu vlast i plaćaj sa svojim narodom džiziju (porez) islamskoj državi, mi vam garantujemo sigurnost. U suprotnom, ja ti dolazim sa vojskom koja voli smrt više nego što ti voliš život.''
U suštini isti likovi ko ovi iz ISIL-a .. .
Pa nisam tebi ništa upućivao posebno, niti sam te kad prozvao za nešto, eventualno sam ponavljao ili citirao tvoje mišljenje, ne znam da sam nekad komentarisao tvoju ličnost.
Po hanefijskom mezhebu / "Bosanski Islam da je 25% terirtorije BIH šerijatsko" kaazna za krađu bi bila odsijecanje ruke, kazna za preljub kamenovanje, osim ako "žrtva" ne prizna prva, ako prizna onda se ne kopa u zemlju nego se kamenuje ako pobjegne nikom ništa.
Dalje kazna za otpadništvo od vjere kod Selfeija je odmah smrtna kazna, kod hanefija je pritvor doživotni /dok ne dođe tobe.
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav
Mutevelija wrote:Po hanefijskom mezhebu / "Bosanski Islam da je 25% terirtorije BIH šerijatsko" kaazna za krađu bi bila odsijecanje ruke, kazna za preljub kamenovanje, osim ako "žrtva" ne prizna prva, ako prizna onda se ne kopa u zemlju nego se kamenuje ako pobjegne nikom ništa.
Dalje kazna za otpadništvo od vjere kod Selfeija je odmah smrtna kazna, kod hanefija je pritvor doživotni /dok ne dođe tobe.
j... ga Mute. Goli Otok je pickin dim u odnosu na ovo
Malo se za nijansu razlikujemo od vehabija i njihovog tumačenja šerijata ali tu smo negdje.
"Mis smo hanfeije a oni su hanbelije.
"HANEFIJSKI MEZHEB
Nu’man ibni Sabit ibni Azem imam ebu Hanifa(80.h.g.-150.h.g.)
Otac Ebu Hanife porijeklom je Perzijanca. Po primanju islama dolazi u Kufu gdje mu se rađa sin Nu’man ibni Sabit. Najviše vremena provodi u Kufu, učenik je mnogih kufanskih učenjaka, a najviše vremena proveo je kod Hamana ibni Sulejmana. Tražeći nauku putovao je u Basru, Meku i Medinu gdje se sastajao sa najvećim učenjacima svog vremena. Najviše vremena posveto je idžtihadu i vjerovao je da šerijatsko pravo mora odgovoriti potrebama društva samo putem stalne primjene idžtihada. Idžtihada nema bez kijjasa (analogije) i nije se zadovoljavao sa traženjem rješenja samo trenutnu situaciju već je tražio i odgovore za pretpostavljene slučajeve.
Izvori prava u hanefijskoj pravnoj školi
Ebu Hanifa kaže:”Ja se prvo obraćam na Kur’an, ako ne nađem rješenje onda ga tražim u sunnetu, a ako ga nema ni u Kur’anu ni u sunnetu tražim u onome u čemu su se složili ashabi, ako su se ashabi razišli uzimam ono što je najbliže Kur’anu i sunnetu. Ako ne nađem niti jedno rješenje neuzimam mišljenje Tabe’ina već dajem svoje mišljenje kao što su i oni dali svoje.”
Njegova metodologija tumačenja Kur’ana i sunneta ista je kao i kod Omera ibni Hattaba i Abdullaha ibni Mes’uda. Nastojao je da pronikne u suštinu norme a ne samo da se zadovoljavao formalnom stranom. Oprezno je pristupao hadisu i prihvaćanju hadisa i zbog toga je bio optuživan da odbija tradiciju i da ne poštuje sunnet. On je, zapravo, imao najveće i najteže kriterije za prihvaćanje hadisa. Ebu Hanifa daje prednost onim predajama koje prenose fakihi u odnosu na muhadise i kaže; onaj koji prenosi hadis, a ne zna fikh sličan je ljekaru koji sakuplja lijekove a ne zna njihov upotrebu i značenje. Bio je optuživan i da daje prednost analogiji nad hadisom pa je Džafer ibni Mes’ud (halifa) reagirao i napisao pismo u kojem kaže:
“Saznao sam da daješ prednost analogiji nad hadiso
na što mu je E m…” bu Hanifa odgovorio:
“Vladaru pravovjernih pogrešno si obaviješten, ja prvo tražim rješenje u Kur’anu zatim u hadisu pa kod Ebu Bekra, Omera i drugih ashaba pa ako su se oni razišli onda uključujem kijjas (analogiju).”
Kijjas u hanefijskom mezhebu
kijjas je rasuđivanje na bazi analogije tj. zaključivanje na osnovu danog principa u Kur’anu, sunnetu, i idžma’u na neki novi slučaj koji ima zajedničke karakteristike sa sličnim slučajem.
‘Ille- ili razlog u analogiji ima svoja četiri elementa i to:
-‘aslu-Kur’ansko sunetska i idžma’anska osnova
-fer’u-je novi slučaj koji treba riješiti
-‘ille ve ‘aslu džami’u- razlog da novi slučaj ima iste karakteristike i svojstva kao osnova
-hukmul-‘aslu- to je da je rješenje uu osnovi potpuno poznato i određeno tako da se zna da li je norma imperativno zabranjujuća ili ovlašćujuća.
Primjenom ovih elemenata došlo je do zabrane svih alkoholnih pića, tako se vino(hamr) uzima kao osnova(‘aslu) a razlog(fer’u) je u tome što su sva alkoholna pića kao i vino štetna i imaju isto djelovanje.
Širenje hanefijskog mezheba
Ono što je danas hanefijski mezheb ne treba vezati samo za imama Ebu Hanifu. Tu su i mišljenja njegovih učenjaka koji su poslije njega pisali djela i pored njegovog mišljenja i fetvi davali svoje stavove. U nekim se pitanjima nisu složili pa su svoje mišljenje i svoj idžtihad zamijenili njegovim. Za širenje hanefijskog mezheba najzaslužniji je imam Jusuf. On je po nagovoru abasidiskog halife Haruna el Rašida napisao djelo Haradž (Politička ekonomija islamske države). Postavljen je za vrhovnog sudiju pa je hanefijski mezheb postao državni mezheb abasidijske države. Padom abasidijske dinastije a u vrijeme turske imperije hanefijski mezheb postaje zvanični mezheb. Drugi učemik Ebu Hanife Muhamed ibni Husejin nije bio zauzet državnim poslovima pa se posvetio pisanju knjiga i tumačenju hanefijskog mezheba.
PODIJELI SA:
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav
Npr po hanfiskom mezhebu je dozvoljeno oženiti muslimanu kršćanku ali te IS bih neće vjenčati sa kršćankom, to ćeš morati uraditi van džamije, zbog komunističkih miješanih brakova hodže su se pobojale da ne bi ko ženio muslimanke, pa takve brakove nisu htjeli da sklapaju, nije zabranjeno samo nije preporučljivo.
Jedan od primjera zaobliaska šerijata.
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav
Mutevelija wrote:Malo se za nijansu razlikujemo od vehabija i njihovog tumačenja šerijata ali tu smo negdje.
Znaci Kapital smo zamijenili sa Musafom, onako demokratski.
Nismo ne budi noob, kome se daje Zećat
Zekat ide za džamije za mudžahedine /onog ko se bori na Allahovom putu, za siromašne, za naoružavanje Islamske države itd. A pošto nemuslimani ne mogu ga plaćati oni plaćaju džizju i nije im dozvoljeno ratovati u muslimanskoj vojsci.
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav
Odlicno, jos kada bi na bosanskom pisao , mojoj sreci nigdje kraja.
Ovim si mi odgovorio i na ono pitanje sto sam ti ga birvaktile postavio.
Nego sad jedno konkretno. Bi li ti kamen uzeo i izvrsio ono sto ti vjera nalaze u slucaju vanbracnog bunga-bunga?
Mutevelija wrote:Moraš mi nać 4 svjedoka, većinom to bude iz priznanja žrtva sama prizna da bi oprala grijehe savjest itd.
Rijetko ko skoro nema slučaja sa 4 svjedoka.
E hajde probaj da zamislis kruznicu na kojoj se tvoje uvjerenje nalazi na 0 stepeni a marxisticko ucenje na 359stepeni. U smjeru kazaljke na satu udaljenost je ogromna, dok ako krenes obrnuto od smjera kazaljke na satu, razdaljina je minimalna.