Judaizam

Islam, Budizam, Kršćanstvo, hodže, popovi....
Sioux
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 1427 times
Been thanked: 1762 times
Status: Offline

Re: Judaizam

Post by Sioux » 07 Apr 2026, 17:39

Pogled Joca Vujičića

Nora Ibsenova
Čovječje vrste kći
Čovječje vrste kći
Has thanked: 3025 times
Been thanked: 5346 times

Post by Nora Ibsenova » 07 Apr 2026, 22:06

Krokodil Behko wrote: 07 Apr 2026, 09:47 U Americi, razni ogranci protestantizma, veoma jako utiču na život pojedinaca koji tamo žive. Što je sredina manja, uticaj crkve je sve veći i veći. U principu, sveprisutni su i više se petljaju u život nego iranska ulema.
A uz to, od samog osnivanja cionizma, utiču na krišćane u Americi, a taj projekat su pogurali Rotschildi. U Americi je najprodavanija verzija Biblije Scofield biblija. Sažetak o toj verziji:

The Scofield Bible is heresy. It's basically the King James Bible with added commentary from Cyrus Scofield and Jewish Rabbis that basically says the purpose of a Christian is to serve God's "Chosen" people. The added commentary is basically Zionist propaganda and is not God's word.

Here's an analogy. Imagine if the Israeli state media took the Bible. Added commentary that says "Support Israel or else you are an antisemite." "Israel is America's greatest ally", "Without Israel America would not exist", "Iran has nukes", "Palestinians are the descendants of Canaanite and God told us Israeli state media employees that they need to be eliminated in order to stop antisemitism" etc. That is the Scofield Bible.

Danas, utiču na Američke kršćane raznih denominacija kroz škole u kojima uče kršćansku djecu, ali ih uče rabini. Interesantan video koji se dotiče svega:

(Inače, Izrael je već stavio na sto zakon o uvođenju smrtne kazne ZA Palestince, ne i za jevreje)

Inače, već sam se doticala toga, i Satanjahu i Ben Gvir imaju za rabine (svaki jevrej bira sebi rabina čije učenje će slijedit) Chabad Lubavitch rabine. To je ortodoksni ogranak judaizma koji je za razliku od skoro svih drugih sekti, posebno ortodoksnih, otvoren, tj imaju taj mesianski pristup ko i kršćani, uspostavljaju centre po svijetu, vrbuju jevreje da ih šalju u Izrael u škole "Tore" (Ustvari samo Talmud se uči 7 godina) i odvoje od sekularnog života, a da povećaju podršku kršćana i drugih kroz osnivanje raznih evenata u kojima pozivaju nejevreje na druženja. Tu se naravno promiču Cionističke ideje i "bond" kršćana koji kao trebaju tretirat jevreje ko narod odabran od Boga.

Ustvari je vrlo davno teren za sve ovo pripreman, jer koliko god nama teško vjerovati u nešto što djeluje kao teorija zavjere, nismo slučajno kroz historiju se doticali tematike tajnih društava koja kroz dugoročne planove oblikuju ljudima stvarnost, to se razvija pred našim očima.

Izvini, iskoristila sam tvoj komentar da se nadovežem, a prebacih ovdje jer se najmanje tiče Irana.
Muškarci u najboljim godinama trebaju imati nekog koga će ludo voljeti. Evo naprimjer, mene.

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 10411 times
Been thanked: 12287 times

Post by Krokodil Behko » 07 Apr 2026, 23:03

Nora Ibsenova wrote: 07 Apr 2026, 22:06
Krokodil Behko wrote: 07 Apr 2026, 09:47 U Americi, razni ogranci protestantizma, veoma jako utiču na život pojedinaca koji tamo žive. Što je sredina manja, uticaj crkve je sve veći i veći. U principu, sveprisutni su i više se petljaju u život nego iranska ulema.
A uz to, od samog osnivanja cionizma, utiču na krišćane u Americi, a taj projekat su pogurali Rotschildi. U Americi je najprodavanija verzija Biblije Scofield biblija. Sažetak o toj verziji:

The Scofield Bible is heresy. It's basically the King James Bible with added commentary from Cyrus Scofield and Jewish Rabbis that basically says the purpose of a Christian is to serve God's "Chosen" people. The added commentary is basically Zionist propaganda and is not God's word.

Here's an analogy. Imagine if the Israeli state media took the Bible. Added commentary that says "Support Israel or else you are an antisemite." "Israel is America's greatest ally", "Without Israel America would not exist", "Iran has nukes", "Palestinians are the descendants of Canaanite and God told us Israeli state media employees that they need to be eliminated in order to stop antisemitism" etc. That is the Scofield Bible.

Danas, utiču na Američke kršćane raznih denominacija kroz škole u kojima uče kršćansku djecu, ali ih uče rabini. Interesantan video koji se dotiče svega:

(Inače, Izrael je već stavio na sto zakon o uvođenju smrtne kazne ZA Palestince, ne i za jevreje)

Inače, već sam se doticala toga, i Satanjahu i Ben Gvir imaju za rabine (svaki jevrej bira sebi rabina čije učenje će slijedit) Chabad Lubavitch rabine. To je ortodoksni ogranak judaizma koji je za razliku od skoro svih drugih sekti, posebno ortodoksnih, otvoren, tj imaju taj mesianski pristup ko i kršćani, uspostavljaju centre po svijetu, vrbuju jevreje da ih šalju u Izrael u škole "Tore" (Ustvari samo Talmud se uči 7 godina) i odvoje od sekularnog života, a da povećaju podršku kršćana i drugih kroz osnivanje raznih evenata u kojima pozivaju nejevreje na druženja. Tu se naravno promiču Cionističke ideje i "bond" kršćana koji kao trebaju tretirat jevreje ko narod odabran od Boga.

Ustvari je vrlo davno teren za sve ovo pripreman, jer koliko god nama teško vjerovati u nešto što djeluje kao teorija zavjere, nismo slučajno kroz historiju se doticali tematike tajnih društava koja kroz dugoročne planove oblikuju ljudima stvarnost, to se razvija pred našim očima.

Izvini, iskoristila sam tvoj komentar da se nadovežem, a prebacih ovdje jer se najmanje tiče Irana.

Ne postoji više ni taj originalni judaizam.
To više i nije religija, već je ideologija širenja virusa zla, pljačke i ostalog terora.
Svaki cionista je bolestan, a USA je organizam-domaćin, svim tim milionima virusa i očito je podlegla.

Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik
Has thanked: 1753 times
Been thanked: 3330 times

Post by Mutevelija » 08 Apr 2026, 01:32

Chad Gadya or Had Gadya (Aramaic: חַד גַדְיָא chad gadya, "one little goat", or "one kid"; Hebrew: "גדי אחד gedi echad") is a playful cumulative song in Aramaic and Hebrew.[1] It is sung at the end of the Passover Seder, the Jewish ritual feast that marks the beginning of the Jewish holiday of Passover. The melody may have its roots in Medieval German folk music.[2] It appeared in Haggadahs printed in Prague in 1527 and 1590, and an early version appears in a siddur from the Jewish community of Provence, circa 13th to 14th century.[3] This makes it a more recent inclusion in the traditional Passover seder liturgy.[4]

The song is popular with children and similar to other cumulative songs:[5] Echad Mi Yodea, ("Who Knows 'One'?") another cumulative song, is also in the Passover Haggadah.

English
One little goat, one little goat.
That Father bought for two zuzim,
one little goat, one little goat.

Then came a cat
and ate the goat,

Then came a dog
and bit the cat,
that ate the goat,

Then came a stick
and beat the dog,
that bit the cat,
that ate the goat,

Then came fire
and burnt the stick,
that beat the dog,
that bit the cat,
that ate the goat,

Then came water
and quenched the fire,
that burnt the stick,
that beat the dog,
that bit the cat,
that ate the goat,

Then came the ox
and drank the water,
that quenched the fire,
that burnt the stick,
that beat the dog,
that bit the cat,
that ate the goat,

Then came the slaughterer
and slaughtered the ox,
that drank the water,
that quenched the fire,
that burnt the stick,
that beat the dog,
that bit the cat,
that ate the goat,

Then came the Angel of Death
and killed the slaughterer,
that slaughtered the ox,
that drank the water,
that quenched the fire,
that burnt the stick,
that beat the dog,
that bit the cat,
that ate the goat,

Then came the Holy One, Blessed be He
and slew the the Angel of Death,
that killed the slaughterer,
that slaughtered the ox,
that drank the water,
that quenched the fire,
that burnt the stick,
that beat the dog,
that bit the cat,
that ate the goat,
Posmatraču mog posta.
Jednaki smo mi skoro oba.
Ja sam juče bio takav
Ti ćeš sutra biti ovakav.
🍉🍉🍉🍉

https://bosanski-forum.com/viewtopic.php?t=411&start=4820

Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik

Post by Mutevelija » 08 Apr 2026, 01:33

Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav
🍉🍉🍉🍉

Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik

Post by Mutevelija » 08 Apr 2026, 02:01

Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav
🍉🍉🍉🍉

Nora Ibsenova
Čovječje vrste kći
Čovječje vrste kći

Post by Nora Ibsenova » 08 Apr 2026, 22:27

Epizoda koni su 89te povukli odmah nakon objavljivanja

Muškarci u najboljim godinama trebaju imati nekog koga će ludo voljeti. Evo naprimjer, mene.

Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik

Post by Mutevelija » 09 Apr 2026, 03:09

1. Mojsijeva 25

Avrahamova smrt i pogreb

7Ovo su godine koje je Avraham doživeo: stotinu sedamdeset pet godina. 8Onda je izdahnuo i umro u dubokoj starosti, star i sit života, te se pridružio svojim precima. 9Sahranili su ga njegovi sinovi, Isak i Ismailo, u pećini Makpeli, na poljani Efrona Hetita, sina Cohara, što je nasuprot Mamrije; 10na poljani koju je Avraham kupio od Hetita. Tamo je sahranjen Avraham i njegova žena Sara. 11Posle Avrahamove smrti, Bog je blagoslovio njegovog sina Isaka, koji je živeo kod Vir Lahaj Roja.
Ismailov rodoslov
12Ovo je rodoslov Ismaila, sina Avrahamovog, koga mu je rodila Agara Egipćanka, Sarina sluškinja.
13Ovo su imena Ismailovih sinova po redosledu njihovog rođenja: njegov prvenac Navajot, pa Kedar, Avdeilo, Mivsam, 14Mišma, Duma, Masa, 15Hadad, Tema, Jetur, Nafis i Kedma. 16To su sinovi Ismailovi; dvanaest knezova nad dvanaest plemena. Po njima su njihova naselja i taborišta dobila ime. 17Ovo su godine koje je Ismailo doživeo: stotinu trideset sedam godina. Izdahnuo je i umro i bio pridružen svojim precima. 18Njegovo potomstvo se naselilo od Evile do Sura, koji je nasuprot Egiptu, na putu što vodi u Asiriju. Živeli su u neprijateljstvu sa svom svojom braćom.
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav
🍉🍉🍉🍉

Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik

Post by Mutevelija » 09 Apr 2026, 03:13

Genesis 21:17 ►

God heard the boy crying, and the angel of God called to Hagar from heaven and said to her, “What is the matter, Hagar? Do not be afraid; God has heard the boy crying as he lies there.
Biblical Significance: In Genesis, Hagar named him Ishmael because "the LORD has heard of your misery". It is also interpreted as God hearing the boy's cries in the wilderness.
Hebrew Structure: Derived from yishma (imperfective of shama, "to hear") + El (God).

Anđeo gospodnji joj reče : ‘Evo, ostaćeš trudna i rodićeš sina. Daćeš mu ime Ismael, jer je Gospod čuo tvoju patnju’”

(Postanje 16:11);

“I Bog reče Abrahamu : ‘Sara, supruga tvoja, rodiće ti sina komećeš dati ime Isak’”

(Postanje 17:19);

“Rodićeš sina i daćeš mu ime Isus”

(Matej 1:2).

Čim se rodio Allahov poslanik Muhammed a.s., glasnik je došao Abdul Muttalibu,djedu Muhammedovom a.s., kako bi mu prenio radosnu vijest o rađanju blagoslovljenog djeteta koje je sa sobom donijelo iznenadnu svjetlost koja je istoga časa osvijetlila cijelu prostoriju.Ibn – Said prenosi da je Resulullahova, a.s., majka rekla: “Kad sam ga rađala, porađala sam uz njega ogromnu svjetlost, od koje su zablistali dvori Šama.” Slično prenosi imam Ahmed i El – Urbad ibn Sarija. Abdul Muttalib je sa radošću otrčao prema djetetu, uzeo ga u naručje i odnio ga do Kabe kako bi se zahvalio Bogu za takav poklon. Nazvao ga je imenom Muhammed, što na arapskom znači “hvaljeni”.

d Adema, a.s., do posljednjeg Allahovog Poslanika
​Ovaj rodoslov se dijeli na tri ključna dijela. Prvi dio je historijski kristalno jasan, dok nas drugi i treći vode do samih početaka čovječanstva.
🟢 1. DIO: Od Muhammeda, a.s., do Adnana
​(Ovaj dio od 21 imena je općeprihvaćen i zabilježen u svim vjerodostojnim islamskim knjigama)
​Muhammed, a.s.
​Abdullah
​Abdul-Muttalib (otkrio vrelo Zem-zem)
​Hašim (po kojem se zovu Hašimići)
​Abdumanat
​Kusejj (ujedinio Kurejšije i preuzeo brigu o Kabi)
​Kilab
​Murre
​Ka'b
​Lu'ejj
​Galib
​Fihr (njegov nadimak je bio Kurejš)
​Malik
​En-Nadr
​Kinane
​Huzejme
​Mudrike
​Iljas
​Mudar
​Nizar
​Ma'ad
​ADNAN (zajednički predak sjevernih Arapa)
🟡 2. DIO: Od Adnana do Ibrahima, a.s.
​(Ovdje se loza spaja sa potomstvom poslanika Ismaila, a.s.)
​... (niz generacija) ...
​Ismail, a.s.
​Ibrahim, a.s. (Praotac monoteizma i obnovitelj Kabe na njenim prvobitnim temeljima)
🔵 3. DIO: Od Ibrahima, a.s., do Adema, a.s.
​(Lanac poslanika spomenutih u Kur'anu i predajama)
​Ibrahim, a.s.
​Azer (Terah)
​Arfahšad
​Sam (sin Nuha, a.s., od kojeg potječu Semiti)
​Nuh, a.s. (Poslanik spasa)
​Lamik
​Metušaleh
​Idris, a.s. (prvi koji je pisao perom)
​Jered
​Mehalail
​Kajnan
​Enos
​Šit, a.s. (sin Adema, a.s.)
​ADEM, a.s. (Prvi čovjek i prvi poslanik)
✨ Zašto je ova loza važna?
​Čistoća porijekla: Poslanik, a.s., je rekao: "Ja sam se rodio iz braka, a ne iz bluda", naglašavajući da je svaka generacija njegovih predaka bila moralno čista.
​Kontinuitet objave: Muhammed, a.s., nije donio novu vjeru, već je kruna istine koju su nosili Adem, Nuh i Ibrahim, a.s.
​Čuvari Kabe: Od Ismaila, a.s., pa preko Kusejja, ova porodica je bila neraskidivo vezana za najsvetije mjesto na Zemlji.
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav
🍉🍉🍉🍉

Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik

Post by Mutevelija » 09 Apr 2026, 03:15

Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav
🍉🍉🍉🍉

Nora Ibsenova
Čovječje vrste kći
Čovječje vrste kći

Post by Nora Ibsenova » 09 Apr 2026, 11:00

Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik

Post by Mutevelija » 11 Apr 2026, 05:00

Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav
🍉🍉🍉🍉

Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik

Post by Mutevelija » 11 Apr 2026, 05:35

https://filadelfijskacrkva.wordpress.co ... vladavinu/

Noahovi zakoni – točka spoja kršćanske, muslimanske i židovske religije, za osnivanje zemaljskoga suda, za zajedničku svjetsku vladavinu
1.Ne obozavaj/ne štuj idole
2.Ne proklinji Boga (ime Božje)
3.Osnovati sudove pravde
4.Ne pociniti ubojstvo
5.Ne pociniti opakost u seksualnosti
6. Ne krasti
7. Ne jesti otrgano meso od zive zivotinje

1. listopada 2019.
szslobode

Noahovi zakoni su 7 zakona, koje je Bog dao Noahu nakon svjetskoga potopa.

Noahovi zakoni – točka spoja kršćanske, muslimanske i židovske religije, za osnivanje zemaljskoga suda, za zajedničku svjetsku vladavinu
3.Osnovati sudove pravde
4.Ne pociniti ubojstvo
6. Ne krasti

1. listopada 2019.
szslobode

Noahovi zakoni su 7 zakona, koje je Bog dao Noahu nakon svjetskoga potopa.

Kako je Noah praotac svih naroda i ljudi svijeta nakon potopa, tako ovi, Noahovi zakoni, se odnose na sve poslijepotopne narode.

Židovi su nasli da ima 70 razlicitih naroda na zemlji. Zato su pozvali 70 predstavnika tih naroda. Po svojoj staroj tradiciji, sa skupom od 70-torice ucesnika- brojem sa kojim su židovi inace kroz povijest sacinjavali svoja vijeca i sudove, oni su prije nekoliko dana, potpisali ugovor za uspostavljanje zemaljskoga suda u Jeruzalemu. Taj sud ce se, jasno, temeljiti na Noahovim zakonima.

Noahovi zakoni, postivanje njih, je inace praksa Abrahamovih religija i naroda, dakle: krscanstva, judaizma i muslimana.

Unutar judaizma, postoji vrsta sekte zvane, Noahidi. Upravo ta sekta je osnova za ovaj svjetski savez, izmedu ponajprije muslimana , krscana i judaista, a onda i drugih naroda. Naime, Noahidi smatraju da Noahovi zakoni obavezuju sve ljude na svijetu, kao Noahove potomke, ali pri tome, ti se ljudi ne trebaju obratiti na judaisticku religiju. Dovoljno je dakle da postuju Noahove zakone. Te ljude iz drugih nacija i religija, koji postuju Noahove zakone, Noahidi zovu- pravednicima.

snapshotll

Druge judaisticke sekte, osim Noahida, smatraju da se svi ljudi trebaju obratiti na zidovsku religiju, i te obracene ljude zovu- prozeliti.

Noahidi tako daju mogucnost svjetskim mocnicima, da bez obaveze obracenja na zidovstvo, napravi se sporazum izmedu svjetskih naroda, temeljem njihove vec postojece suglasnosti sa Noahovim zakonima – 7 Noahovih zakona.

Ovih dana se za tu svrhu, i napravila krvna zrtva na gori iznad Jeruzalema. Prineseno je janje bez mane za uspjeh ovoga saveza, od 70 nacija kroz Noahove zakone, za uspostavljanje svjetskoga suda u Jeruzalemu.

Ovo je tuzan dogadaj za istinske krscane, jer ovaj temelj i suradnja je “ulazak na mala vrata” ove i daljnje suradnje svjetskih religija i naroda, u prenosenju svjetske vlasti u Jeruzalem, odakle zidovi imaju namjeru da vladaju svijetom.

Isus je vec davno nazvao zidove ovoga smjera “sotonska sinagoga”, odnosno “lazni zidovi”.

Ovo je veliki korak za postavljanje svjetske scene za dolazak Antikrista na svjetsku vlast.

A ujedno, to je znak istinskim krscanima, da “pospreme stvari”, za put kuci.

Ovi zakoni su svakako dio morala i krscana. Ali istinski krscani znaju da se spasavaju po vjeri u Isusa Krista, ne po postivanju i djelima i praksi, cuvanja zakona. Uostalom, Isus Krist je rekao da “ni jedna jota” iz zakona nece nestati. A zakon je -cijeli starozavjetni zakon. Ne samo Noahovi zakoni.

Ali poanta nije u cuvanju ovih zakona i ovakvom sporazumu. svjetskom sudu. Poanta je da jeovaj savez i zajednistvo, ulaz Antikrista za svjetsku vladavinu, odnosno vladavinu nad ovih 70 naroda.

Na neki nacin, opet se gradi se “Kula babilonska”.

Noahovi zakoni :

Not to worship idols.
Not to curse God.
To establish curts of justice.
Not to commit murder.
Not to commit adultery, bestiality, or sexual immorality.
Not to steal.
Not to eat flesh torn from a living animal

3.Osnovati sudove pravde

4.Ne pociniti ubojstvo

6. Ne krasti

Ovdje treba napomenuti da “ne proklinjanje Boga” je zakon kojega na tom svjetskom sudu tumače židovi. Po njihovom tumačenju Isus je sagriješio po toj zapovijedi kada je rekao da je on Sin Božji. I zbog toga su ga židovi odlučili pogubiti.

Dakle…

Apostol Isusa Krista, Marijana"

Lara🎀💗
Follow On

Slavljenje - Worship - Desperate for YAH –יהוה - You are the air I breathe
Facebook LinkedIn Twitter Instagram
Napravi besplatnu web stranicu ili blog na WordPress.com.
Privatnost i Kolačići: Ova web-stranica koristi
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav
🍉🍉🍉🍉

Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik

Post by Mutevelija » 11 Apr 2026, 05:40

"U srednjem vijeku bilo je uobičajeno da židovski pisci opisuju Muhammeda kao ha-meshuggaha (“luđak“), izraz koji se često koristi u Bibliji za one koji vjeruju da su proroci

Vrlo malo tekstova u judaizmu odnosi se na islamskog proroka Muhammeda ili ga prima na znanje. Oni koji to čine općenito odbacuju Muhammedov navještaj o primanju božanskih objava od Boga i umjesto toga ga označavaju kao lažnog proroka. U srednjem vijeku bilo je uobičajeno da židovski pisci opisuju Muhammeda kao ha-meshuggaha (“luđak“), izraz koji se često koristi u Bibliji za one koji vjeruju da su proroci.

Maimonides

Maimonides je Muhammeda nazvao lažnim prorokom i ludim čovjekom. U svojoj poslanici Jemenu napisao je: »Nakon što je [Isus] ustao luđak koji je oponašao svog prethodnika [Isusa], budući da mu je otvorio put. Međutim, dodao je daljnji cilj nabave vladavine i podnošenja [talb al-mulk; težnja suverenitetu] i izumio je ono što je dobro poznato [islam].”

U svom autoritativnom pravnom djelu, Mishneh Tora (Hilkhot Melakhim 11:10–12), Maimonides je naznačio da je Muhammed ipak bio dio Božjeg nauma pripreme svijeta za dolazak židovskog Mesije: »Sve te riječi Isusa iz Nazareta i ovog Jišmaelita [tj. Muhameda] koji je nastao nakon njega samo su da isprave put mesijanskog kralja i pripreme cijeli svijet da zajedno služe Gospodinu. Kao što se kaže: ‘Jer tada ću promijeniti govor naroda u čisti govor kako bi svi oni zazivali ime Gospodnje i služili mu jednim suglasjem’ (Zefanija 3:9).«

Nejasne i neizravne referencije

Natan’el al-Fayyumi, istaknuti jemenski rabin i teolog iz 12. stoljeća i utemeljitelj onoga što se ponekad naziva “židovski ismailizam“, napisao je u svojoj filozofskoj raspravi Bustan al-Uqul (“Vrt umova”) da Bog šalje proroke da uspostave religije za druge narode, koji ne moraju biti u skladu s propisima židovske Tore. Nethanel je Muhammeda izričito smatrao pravim prorokom, koji je poslan s neba s određenom porukom koja se odnosi na Arape, ali ne i na Židove. Al-Fayyumijevo izričito prihvaćanje Muhammedovog proročanstva bilo je rijetko i gotovo nepoznato sve do nedavno izvan njegovog rodnog Jemena.

Apokaliptični Midrash: Tajne rabina Simona Bena Yohaija, uspoređuje Muhammeda sa židovskim Mesijom. Prema ovom tekstu, pripisanom poznatom mudracu iz 1. stoljeća i mističnom Simeonu baru Yochaiju, a očito napisanom na početku muslimanskog osvajanja ili u 8. stoljeću, Muhammedova uloga proroka uključuje otkupljenje Židova od kršćanskog (“rimskog” ili “edomitskog”) ugnjetavanja i pozitivnu ulogu u mesijanskom procesu.

Jedan jemenski židovski dokument, pronađen u Kairu Genizah, sugerira da su mnogi Židovi ne samo prihvatili Muhammeda kao proroka, već su čak i oskvrnuli Šabat kako bi se pridružili Muhammedu u njegovoj borbi. Međutim, neki povjesničari sugeriraju da su ovaj dokument, nazvan Dhimmat an-nabi Muhammad (Muhammedov nalog za zaštitu), izmislili jemenski Židovi u svrhu samoobrane.

Brojne priče iz islamske tradicije o Muhammedu slučajno su ušle u glavnu židovsku misao, zbog velike kulturne konvergencije u islamskoj Španjolskoj od 9. do 12. stoljeća, poznate kao zlatno doba španjolskog Židovstva. Na primjer, rabin Jacob Joseph iz Polonne, jedan od ranih hasidskih mistika, napisao je da je jedan pobožni čovjek (hasid) podučavao da je unutarnja borba protiv zle sklonosti veća od vanjske bitke, citirajući popularnu raspravu Bahya ibn Paquda Chovot HaLevavot. U judeo-arapskoj izvornoj verziji te knjige, Bahya Ibn Paquda govori o vanjskoj i unutarnjoj bitci kao džihadu, a “pobožni čovjek” o kojem je priča izvorno ispričana je Muhamed, iako autor ne spominje svoj izvor po imenu. "

https://www.hrvatski-fokus.hr/2023/11/53518/
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav
🍉🍉🍉🍉

Post Reply

Return to “Religija”