Iran

Dešavanja u svijetu

Moderators: Krokodil Behko, Duminjo

tuzlak1212
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 986 times
Been thanked: 1491 times
Status: Online

Re: Iran

Post by tuzlak1212 » 10 Apr 2026, 10:55

ironman wrote: 10 Apr 2026, 10:46 Kakav razvoj price..i stalno mi i Brexit u glavi..ybn britanci koji su mozda znali za epstejna pa se na vrijeme izvukli iz EU..
Gledaj sad kako narandzasto krme pokusava izvuc trupe iz Europe..pod sloganom America first..
A zapravo pravi teren da sutra moze stat na stranu cionista ako se Turska moradne sukobit sa cionizmom u Siriji npr..
Kakve se igre igraju?
Najjednostavnije je objasnjenje da je krme ucijenjeno epstejnom i da htio ne htio mora slusat cioniste i radit u njihovu korist..nije da i prethodnici nisu radili u njihovu korist ali ovo sto narandza radi je vise nivoa iznad ili ispod kako se vec gleda na stvar..
Zapaliti planetu..amortizirati ruski fasizam u Ukrajini..napraviti od Ukrajine agenta tame jer realno kakav izbor imaju ukrajinci..
I onda da se napravi puni krug dodjemo do nas.U BiH.
Kakav mi izbor imamo u ovom preslagivanju...samo se sjetim sebe i kako sam od prvog dana izbora narandze govorio i prostacio ovim pizdama koje su velicale Trumpa..koji su govorili svejedno je jer je Obama il Bush spizdio Irak il Afganistan..
Jel sad vidimo koliko je svejedno?
I sad bih trebo socno opsovat al u duhu toga da su i paraziti mozda korisni za nesto necu..jer haman da se svaciji glas jednako broji :D.
Kad god se sta u svijetu rotira u snagama moci moze i hoce ogrebat 3 zarista planete, Bosna, drzave u Kavkazu i bliski istok, mjesta gdje se sudaraju sve civilizacije kao narodi prvog reda i dok smjesni naivni ljudi vjeruju u prolongirani suzivot velike sile znaju da to ne postoji i nije cudo da na ove 3 tacke svi investiraju politicku moc i uticaj

ironman
sirius
sirius
Has thanked: 27704 times
Been thanked: 28498 times
Status: Offline

Post by ironman » 10 Apr 2026, 10:58

tuzlak1212 wrote: 10 Apr 2026, 10:55
ironman wrote: 10 Apr 2026, 10:46 Kakav razvoj price..i stalno mi i Brexit u glavi..ybn britanci koji su mozda znali za epstejna pa se na vrijeme izvukli iz EU..
Gledaj sad kako narandzasto krme pokusava izvuc trupe iz Europe..pod sloganom America first..
A zapravo pravi teren da sutra moze stat na stranu cionista ako se Turska moradne sukobit sa cionizmom u Siriji npr..
Kakve se igre igraju?
Najjednostavnije je objasnjenje da je krme ucijenjeno epstejnom i da htio ne htio mora slusat cioniste i radit u njihovu korist..nije da i prethodnici nisu radili u njihovu korist ali ovo sto narandza radi je vise nivoa iznad ili ispod kako se vec gleda na stvar..
Zapaliti planetu..amortizirati ruski fasizam u Ukrajini..napraviti od Ukrajine agenta tame jer realno kakav izbor imaju ukrajinci..
Kakav mi izbor imamo u ovom preslagivanju...samo se sjetim sebe i kako sam od prvog dana izbora narandze govorio i prostacio ovim pizdama koje su velicale Trumpa..koji su govorili svejedno je jer je Obama il Bush spizdio Irak il Afganistan..
I sad bih trebo socno opsovat al u duhu toga da su i paraziti mozda korisni za nesto necu..jer haman da se svaciji glas jednako broji :D.
Kad god se sta u svijetu rotira u snagama moci moze i hoce ogrebat 3 zarista planete, Bosna, drzave u Kavkazu i bliski istok, mjesta gdje se sudaraju sve civilizacije kao narodi prvog reda i dok smjesni naivni ljudi vjeruju u prolongirani suzivot velike sile znaju da to ne postoji i nije cudo da na ove 3 tacke svi investiraju politicku moc i uticaj
A sunce mu poljubim i tri tacke :D.
Na onu stvar mi se popelo da budemo vazda glavni u tome kad se valja pokrkat..od teroriste principa preko svih onih ofanziva u BiH u ww2 pa do cetnicke agresije 92..
Al sta je tu je..ko sto neki dan drug il ahbab Lejzer rece ..a mislili smo da necemo ratovat vise nikad..
dream of spring...

Laser
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Mood:
Has thanked: 1413 times
Been thanked: 4688 times

Post by Laser » 10 Apr 2026, 11:01

ironman wrote: 10 Apr 2026, 10:58
tuzlak1212 wrote: 10 Apr 2026, 10:55

A sunce mu poljubim i tri tacke :D.
Na onu stvar mi se popelo da budemo vazda glavni u tome kad se valja pokrkat..od teroriste principa preko svih onih ofanziva u BiH u ww2 pa do cetnicke agresije 92..
Al sta je tu je..ko sto neki dan drug il ahbab Lejzer rece ..a mislili smo da necemo ratovat vise nikad..
Hoćemo, hoćemo, ovaj put zbog Amerike. Ne zbog Trampa, nego zbog Amerike. :D.
Sve se rađa radi smrti, sve se gradi radi rušenja.

Nora Ibsenova
Čovječje vrste kći
Čovječje vrste kći
Has thanked: 3025 times
Been thanked: 5346 times

Post by Nora Ibsenova » 10 Apr 2026, 12:09

Kakve se igre igraju?
Opet posmatras stvari iz realnog, logicnog ugla.

Ovi ljudi ne operisu u realnom svijetu. Ovo bi bilo i da nije narandza predsjednik. Ustvari, on je doveden na mjesto predsjednika da bi se ovo pokrenulo.

Napomena - drustva koja ustvari vladaju svijetom vjeruju da je 2033 godina kulminacija. Jevreji vjeruju da je to po hebrejskom kalendaru godina kada ce "greater israel" bit u svojim "historijskim granicama" a crkva smatra da je 2033 godina ponovnog silaska Isusa (sto se opet poklapa jer vjeruju da ce Isus doc kad se izgradi ponovo Temple)

Ljudiiiiii, probudite se. :D.
Muškarci u najboljim godinama trebaju imati nekog koga će ludo voljeti. Evo naprimjer, mene.

tuzlak1212
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 986 times
Been thanked: 1491 times
Status: Online

Post by tuzlak1212 » 10 Apr 2026, 12:38

Da mi je bit ziv i zdrav da vidim kolaps kad im se nista od tog ne desi :D.

Nora Ibsenova
Čovječje vrste kći
Čovječje vrste kći

Post by Nora Ibsenova » 10 Apr 2026, 12:40

tuzlak1212 wrote: 10 Apr 2026, 12:38 Da mi je bit ziv i zdrav da vidim kolaps kad im se nista od tog ne desi :D.
Svi mi, abd
Muškarci u najboljim godinama trebaju imati nekog koga će ludo voljeti. Evo naprimjer, mene.

uvijek_kontra
zmajček
zmajček
Mood:
Has thanked: 8409 times
Been thanked: 7551 times

Post by uvijek_kontra » 10 Apr 2026, 16:54

Al ga troluju na najjace. :D.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Volim da cvjetam.. pored ovih alergičnih. 🪷

Sioux
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 1427 times
Been thanked: 1762 times

Post by Sioux » 14 Apr 2026, 11:33

Predsednik Kine Si Đinping izneo je predlog u četiri tačke za postizanje mira i stabilnosti na Bliskom istoku, prenose kineski državni mediji
Pogled Joca Vujičića

Nora Ibsenova
Čovječje vrste kći
Čovječje vrste kći

Post by Nora Ibsenova » 14 Apr 2026, 12:06

Kakve se igre igraju?
Naravno da su znali za epsteina
Pa princ andrew i fergi zvijezde fajlova. Mislis da british government nista nije znala?

Bla
i dva polipa
i dva polipa
Mood:
Has thanked: 1 time
Been thanked: 46 times

Post by Bla » 15 Apr 2026, 13:31

ćućešćećemoćeteće samsijesmostesu
:back: :underage: :no_mobile_phones: :do_not_litter: :stew: :pizza: :smoking: :ok:

Laser
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Mood:
Has thanked: 1413 times
Been thanked: 4688 times

Post by Laser » 15 Apr 2026, 13:57

:D.
Sve se rađa radi smrti, sve se gradi radi rušenja.

Julia-Klara
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 14857 times
Been thanked: 10388 times

Post by Julia-Klara » 17 Apr 2026, 13:51

Bla :sok ziv je :klanja

ju mast lov jor femili end bi najs tu komsija :djed

Tokmak
Vucin apostol
Vucin apostol
Has thanked: 1789 times
Been thanked: 1579 times

Post by Tokmak » 17 Apr 2026, 18:18

Bla wrote: 15 Apr 2026, 13:31
Blavore, jesi li skinuo poljipe?
Vuk dlaku mijenja, ćud nikada.

Nora Ibsenova
Čovječje vrste kći
Čovječje vrste kći

Post by Nora Ibsenova » 17 Apr 2026, 22:44

Belgium seizes arms shipment sent from Britain to Israel
Brussels has banned aircraft carrying military equipment for Israel from stopping in the country or using its airspace

https://www.middleeasteye.net/news/belg ... ain-israel

Nora Ibsenova
Čovječje vrste kći
Čovječje vrste kći

Post by Nora Ibsenova » 17 Apr 2026, 23:00

Hiljadu mrtvih, bilioni potrošeni, vojni inventar uništen, sve da bi dogovorili uvjete GORE od onih koji su bili prije rata. + nemjerljivo: zauvijek ali zauvijek su sjebali sebi reputaciju.

ElTriconi
Đulaga
Đulaga
Mood:
Has thanked: 58909 times
Been thanked: 10553 times

Post by ElTriconi » 17 Apr 2026, 23:04

Nora Ibsenova wrote: 17 Apr 2026, 23:00 Hiljadu mrtvih, bilioni potrošeni, vojni inventar uništen, sve da bi dogovorili uvjete GORE od onih koji su bili prije rata. + nemjerljivo: zauvijek ali zauvijek su sjebali sebi reputaciju.
Zaboravice to prosjecni covjek brzo. U kojem su to ratu poslje drugog svjetskog imali znacajan uspjeh? 🤔
Da sam pcela zelja mi je pusta
pa da sletim curici na usta 🤗😊

Mirelam
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 36 times
Been thanked: 397 times

Post by Mirelam » 18 Apr 2026, 08:34

Kakve se igre igraju?
Ne kontam kakve veze ima Epstajn sa EU pa da Briti izlaze iz Unije?

ironman
sirius
sirius

Post by ironman » 18 Apr 2026, 08:44

Mirelam wrote: 18 Apr 2026, 08:34
Kakve se igre igraju?
Ne kontam kakve veze ima Epstajn sa EU pa da Briti izlaze iz Unije?
Ako su znali sta dolazi..ako su znali da ovi imaju fajlove i da se ceka momenat da ih se iskoristi,onda nije cudo da su pokrenuli Brexit..znam da je nategnuto ko teorija ...al nako,pogledaj datume i nekako se poklapa.
A zasto..pa valjda je jasno zasto sad kad se pogleda sta narandzasti manijak ucijenjen od strane nekoga radi..
dream of spring...

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 10411 times
Been thanked: 12286 times

Post by Krokodil Behko » 18 Apr 2026, 08:49

Može bit, da jednostavno nema ucjene, već su oni samo pljačkaši američkog budžeta.
Čitam jučer, Trump je potpisao smanjenje poreza za 1% najbogatijih u iznosu od skoro 1 trilion usd godišnje.

Jednostavno, najbogatiji su investirali u političke kampanje, nametnuli Trumpa, a on je oko sebe naredao razne lunatike, da se bore za svoje sumanute i uvrnute ideje, jer tako se neće petljati oko poreza.

Veoma zanimljiv osvrt Bernija Sandersa

SANDERS PROTIV MILIJARDERA: Plan koji će Musku uzeti 42 milijarde, a svakoj porodici dati po 3.000 dolara

Nikada u historiji Amerike tako mali broj ljudi nije posjedovao tako mnogo bogatstva i moći. Jedan procenat onih na vrhu danas posjeduje više bogatstva od 93% Amerikanaca na donjem dijelu distributivne ljestvice. Bogatstvo samo jednog čovjeka, Elona Muska, iznosi 805 milijardi dolara, što je više od vrijednosti imovine kojom raspolaže 53% američkih domaćinstava na donjem dijelu ljestvice, piše The Guardian.com.

Ta velika nejednakost se produbljuje. Samo u prošloj godini, nakon što su od Donalda Trumpa dobili najveće poreske olakšice u historiji, 938 milijardera u Americi uvećalo je svoje bogatstvo za 1,5 biliona dolara. Predsjednik Trump i njegova porodica bogatiji su za 4 milijarde dolara.

Nikada u historiji Amerike nije bilo takve koncentracije vlasništva nad imovinom. Profiti ubrzano rastu, a nekoliko džinovskih korporacija dominira u svim sektorima ekonomije i naplaćuje sve više i više za svoje robe i usluge. Četiri kompanije sa Wall Streeta – BlackRock, Vanguard, Fidelity i State Street – zajedno su vlasnici više od 95% američkih korporacija.

Nikada u historiji Amerike tako mali broj milijardera nije tako čvrsto kontrolisao sve što vidimo, čujemo i čitamo u medijima – onim štampanim i na društvenim mrežama. Nikada nismo imali vladajuću klasu toliko korumpiranu sistemom finansiranja političkih kampanja koja je stekla tako veliku političku moć. Pedeset milijardera je već uložilo više od 433 miliona dolara u kampanje za izbore 2026. godine, s namjerom da utiču na rezultate i kupe kandidate koji će zastupati njihove interese.

Da zaključimo: najbogatijima u Americi nikada nije bilo ovako dobro.

Dvije suprotstavljene stvarnosti

To je jedna stvarnost. Evo još jedne stvarnosti.

Američka radnička klasa godinama trpi divljačke napade. Tehnološki bum traje već decenijama i produktivnost rada bilježi ogroman rast. Ali uprkos tome, kada se uračuna inflacija, današnji prosječni američki radnik nedjeljno zarađuje gotovo 20 dolara manje nego prije 53 godine.

Prema podacima korporacije Rand, 79 biliona dolara bogatstva se u posljednjih 50 godina prelilo od 90% stanovnika na donjem dijelu ljestvice u džepove 1% onih na vrhu. Gotovo sva dobit ostvarena rastom produktivnosti završila je u rukama tog jednog procenta.

Istovremeno, 60% Amerikanaca jedva sastavlja kraj s krajem i plaća nečuveno visoke troškove stanarine, zdravstvene zaštite, lijekova, namirnica, brige o djeci i osnovnih životnih potreba. Gotovo polovina starijih radnika nema nikakvu ušteđevinu za penziju, a preko 20% naših starih pokušava preživjeti sa manje od 15.000 dolara godišnje. Tragično je da 85 miliona Amerikanaca ima nedovoljno ili nikakvo zdravstveno osiguranje, a svake godine preko pola miliona njih bankrotira zbog medicinskih troškova.

Zašto u zemlji ogromnog bogatstva, inovativnih tehnologija i impresivno uvećane produktivnosti rada tako mnogo ljudi jedva preživljava?

Poreski sistem po mjeri bogatih

Jedan od glavnih razloga je poreski zakon koji su pisali plaćenici bogatih da služi interesima najbogatijih. Umjesto da osiguraju dovoljan fiskalni priliv za potrebe radničkih porodica, korporativni lobisti su sastavili zakon prepun rupa koji najbogatijim pojedincima i korporacijama dopušta da zaobiđu plaćanje poštenog udjela u porezu.

Warren Buffett je to precizno opisao 2006. godine: „U toku je klasni rat, nema sumnje, ali taj rat je povela moja klasa, klasa bogatih, i bogati u tom ratu pobjeđuju.“ Gospodin Buffett je dodao da on, kao multimilijarder, porez plaća po nižoj stopi nego njegova sekretarica. To je rekao prije tačno 20 godina. Danas je to i dalje bolna istina.

Milijarderi u Americi plaćaju porez po nižoj efektivnoj stopi nego prosječan radnik. Elon Musk je platio porez po stopi nižoj od 3,3%, dok je stopa za vozača kamiona u prosjeku 8,4%. Jeff Bezos, čije se bogatstvo procjenjuje na 223 milijarde dolara, platio je porez po stopi manjoj od 1%, dok vatrogasac prosječno plaća 8,7%. Michael Bloomberg plaća svega 1,3%, dok je stopa za medicinske sestre 13,3%. A Warren Buffett? Njegova poreska stopa bila je svega 0,1%, dok prosječan učitelj plaća 9,8%.

Prošle godine, kada je Trump odobrio korporativnoj Americi poreske olakšice od preko 900 milijardi dolara, kompanije poput Tesle, SpaceX-a, Palantira, Ticketmastera i vlasnika lanaca Taco Bell, Pizza Hut i KFC, platile su federalni porez na dohodak u iznosu od 0 dolara. Te kompanije zajedno vrijede 3,5 biliona dolara, a prošle godine su prijavile preko 17 milijardi dolara profita.

Plan za pravedniju budućnost

Američki narod počinje shvatati. U Kaliforniji su birači podržali oporezivanje milijardera kako bi se spasila zdravstvena zaštita za 3 miliona ljudi. U New Yorku je više od 62% stanovnika podržalo prijedlog gradonačelnika Zohrana Mamdanija za uvođenje dodatnog poreza od 2% za milionere i milijardere. Šest od deset Amerikanaca vjeruje da bogati plaćaju premalo poreza.

Zato sam nedavno predložio zakon o uvođenju poreza na neto bogatstvo po stopi od 5% za 938 milijardera u Americi. Tih 938 ljudi čine svega 0,000003% stanovništva, a zakon bi obezbijedio 4,4 biliona dolara u narednih 10 godina.

Šta bismo postigli tim novcem?

Direktna pomoć: Svaki pojedinac u domaćinstvima koja zarađuju ispod 150.000 dolara dobio bi 3.000 dolara pomoći (12.000 dolara za četveročlanu porodicu).

Stanovanje: Izgradili bismo 7 miliona pristupačnih stambenih jedinica i riješili problem beskućništva.

Zdravstvo: Proširili bismo Medicare na stomatološke usluge, vid i sluh, te osigurali kućnu njegu za starije i invalide.

Obrazovanje i djeca: Osigurali bismo univerzalnu brigu o djeci i minimalnu platu od 60.000 dolara za sve nastavnike.

Ovim zakonom bismo neutralisali rezove koje su napravili Donald Trump i republikanci, osiguravajući da 15 miliona Amerikanaca ne izgubi zdravstvenu zaštitu.

Zaključak

Današnji nivo nejednakosti je nerazuman. Da je ovaj zakon bio na snazi prošle godine, Elonu Musku bi nakon plaćanja 42 milijarde dolara poreza i dalje ostalo 792 milijarde dolara da „sastavlja kraj s krajem“. Marku Zuckerbergu bi ostalo 209 milijardi da prehrani porodicu, a Jeffu Bezosu 207 milijardi da zadrži krov nad glavom.

Životi stotina miliona Amerikanaca bili bi drastično bolji, a najbogatiji tu razliku jedva da bi primijetili.

Kao što je sudija Louis Brandeis mudro rekao 1933. godine: „Moramo odlučiti šta želimo. Možemo imati demokratiju ili možemo imati bogatstvo koncentrisano u rukama nekolicine. Ne možemo imati oboje.“

Izaberimo demokratiju umjesto oligarhije. Vrijeme je da najbogatiji počnu pošteno plaćati svoj dio. Izgradimo ekonomiju koja radi za sve, a ne samo za onih 1% na vrhu.

ironman
sirius
sirius

Post by ironman » 18 Apr 2026, 12:13

dream of spring...

Post Reply

Return to “Svijet”