Feministkinje
Moderator: Krokodil Behko
- Calla
- Legenda foruma

- Has thanked: 3063 times
- Been thanked: 2657 times
- Status: Offline
Re: NIJEMCI PIŠU: Islamski feminizam duboko potresa Bosnu i Hercegovinu
Nebitno tko sta pise ,
Nego gdje su ti zenski Imami ??
Lasere Imas Li ti kakvih novosti iz prvih redova !??
Ljubav je igra za dvoje u kojoj oboje mogu pobjediti (Eva Gabor)
- Fuddo
- Maliciozni seronja

- Has thanked: 15103 times
- Been thanked: 25994 times
Na istom mjestu dje su i zenski popovi i sveceniciCalla wrote: 18 May 2026, 16:31 Nebitno tko sta pise ,
Nidje
Dozvolite da se obratimo
- Masamune
- Forumaš godine

- Mood:
- Has thanked: 24544 times
- Been thanked: 22541 times
- Status: Online
Rođo kod vas je prisutna i episkopalna crkva gdje žene budu i na tim pozicijama
Samo je u kompletnom pravoslavlju to nemoguća misija jer se drže apostola i tradicije da su pratioci Isusa bili samo muškarci koje je on odabrao.
Bar meni nisu poznate takve pojave da toga tamo ima.
- Mutevelija
- Selonačelnik

- Has thanked: 1784 times
- Been thanked: 3390 times
Ma ima elemenata tipa majka je tri puta važnija čovjeku od oca, i što je Islam dokinuo zakopavanje žive ženske djece .Masamune wrote: 18 May 2026, 12:33 Islamski feminizam je teški oksimoron po mnogim pitanjima.
U svojoj suštini Islam i feminizam nikako ne idu zajedno osim ako čovjeku godi da selektivno uzima ono što mu godi pa to želi spojiti u okviru demokratskog slobodarskog društva, ali to lako može odvesti na put ka otpadništvu u vezi Islama. U najblažem slučaju u sektaštvo.
Sto je žena mogla nasljeđivati, nije da im nije dao prava ali to nije feminizam .
Mislim ono obaveza za muškarca je da radi -farz , a žena ako radi ima sevap-dobro djelo, ne mora.
Svoju platu ne mora trošiti u porodični budžet , to se može dogovoriti sa muzom
Može raditi ali ne mora dok muškarac mora.
Oslobođena je namaza u vrijeme menstruacije i nakon poroda niti mora postiti
Posmatraču mog posta.
Jednaki smo mi skoro oba.
Ja sam juče bio takav
Ti ćeš sutra biti ovakav.

https://bosanski-forum.com/viewtopic.php?t=411&start=4820
Ja sam juče bio takav
- Fuddo
- Maliciozni seronja

Mi rodjo nismo mjerodavni nizasta a kamo li za te stvari, tj kodnas more svakakoMasamune wrote: 18 May 2026, 17:35Rođo kod vas je prisutna i episkopalna crkva gdje žene budu i na tim pozicijama
Samo je u kompletnom pravoslavlju to nemoguća misija jer se drže apostola i tradicije da su pratioci Isusa bili samo muškarci koje je on odabrao.
Dozvolite da se obratimo
- Masamune
- Forumaš godine

- Mood:
- Masamune
- Forumaš godine

- Mood:
Nije da nema elemanata, ali da bi to spojio morao bi postupati selektivno. Jedno je din i obaveza i tu uzimaš sve u paketu, a drugo nije.Mutevelija wrote: 18 May 2026, 17:44Ma ima elemenata tipa majka je tri puta važnija čovjeku od oca, i što je Islam dokinuo zakopavanje žive ženske djece .Masamune wrote: 18 May 2026, 12:33 Islamski feminizam je teški oksimoron po mnogim pitanjima.
U svojoj suštini Islam i feminizam nikako ne idu zajedno osim ako čovjeku godi da selektivno uzima ono što mu godi pa to želi spojiti u okviru demokratskog slobodarskog društva, ali to lako može odvesti na put ka otpadništvu u vezi Islama. U najblažem slučaju u sektaštvo.
Sto je žena mogla nasljeđivati, nije da im nije dao prava ali to nije feminizam .
Mislim ono obaveza za muškarca je da radi -farz , a žena ako radi ima sevap-dobro djelo, ne mora.
A Islam ne možeš baš uzimati selektivno i samo ono što ide u prilog feminizmu kad je masa toga što je u suštoj suprotnosti.
Hajd objasni modernoj islamskoj feministici dio o muškim svjedocima koji su ženi potrebni. Ne ide nikako. Odmah bi našla razlog da kuka na to. Ovo je samo jedan primjer.
Da ne idem u filozofski aspekt i jednog i drugog. Puno je tu toga što ne može ići zajedno od Qiwamah i uloge muškarca (kako bi tačno ispravi me ako griješim) do svega ostalog.
- amidza idriz
- Aktivni forumaš

- Has thanked: 3353 times
- Been thanked: 1507 times
Masamune wrote: 18 May 2026, 17:35Rođo kod vas je prisutna i episkopalna crkva gdje žene budu i na tim pozicijama
Pa odakle im ideja da pricaju o islamskom feminizmu i nemogucnosti da zene budu imami.
Ocistite svoje dvoriste da bi drugome skrenuli paznju na nered.
p.s. to mi je isto kao sa islamskim terorizmom. kao nema drugih nego samo u islamu.
#Jaki ljudi ne spustaju druge dole, oni ih podizu.#
- Mutevelija
- Selonačelnik

U Islamu ima Pravda i pravičnost a ne feminizam.Masamune wrote: 18 May 2026, 17:48Nije da nema elemanata, ali da bi to spojio morao bi postupati selektivno. Jedno je din i obaveza i tu uzimaš sve u paketu, a drugo nije.Mutevelija wrote: 18 May 2026, 17:44
Ma ima elemenata tipa majka je tri puta važnija čovjeku od oca, i što je Islam dokinuo zakopavanje žive ženske djece .
A Islam ne možeš baš uzimati selektivno i samo ono što ide u prilog feminizmu kad je masa toga što je u suštoj suprotnosti.
Hajd objasni modernoj islamskoj feministici dio o muškim svjedocima koji su ženi potrebni. Ne ide nikako. Odmah bi našla razlog da kuka na to. Ovo je samo jedan primjer.
Da ne idem u filozofski aspekt i jednog i drugog. Puno je tu toga što ne može ići zajedno od Qiwamah i uloge muškarca (kako bi tačno ispravi me ako griješim) do svega ostalog.
"Volite nešto a nije dobro za vas, a ne volite a jest dobro " Allah zna a vi ne znate"
Nema ni u Islamu MGTOW men going their own way.
Iako žena može biti imam ali ženama, ne može muškarcima.
Ali reci islam i feminizam ne ide zajedno.
Kao što ne ide baš ni patrijarhat , npr muškarci moraju trčati na Hadždžu ili brzo hodati zato što je Hadzera majka Ismaila-praoca Arapa trčala dok ga je nosila i tražila izvor Zem-zem.
During the Hajj and Umrah pilgrimages, pilgrims perform Sa'i, which involves walking back and forth seven times between the hills of Safa and Marwah in the Sacred Mosque (Masjid al-Haram).For men: It is a Sunnah (tradition) to jog or walk briskly for a short, designated distance. This specific area is marked by green lights or pillars on the ceiling.For women: Women walk normally and are not required or encouraged to run, maintaining modesty.Significance: This commemorates the desperate search for water by Hajar (Hagar), the wife of Prophet Ibrahim, when she ran between the two hills to find sustenance for her infant son, Ismail.
Last edited by Mutevelija on 18 May 2026, 22:05, edited 1 time in total.
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav

Ja sam juče bio takav
- Masamune
- Forumaš godine

- Mood:
Jbg kao što rekoh demokratsko i slobodarsko društvo, a to podrazumijeva da se može propitivati i kritikovati Islam i pričati o istom, kao i da se priča o nekom islamskom feminizmu ma šta ljudi mislili da stoji iza toga i ma koliko logike ima u takvom jednom terminu.amidza idriz wrote: 18 May 2026, 21:12Masamune wrote: 18 May 2026, 17:35
Rođo kod vas je prisutna i episkopalna crkva gdje žene budu i na tim pozicijama
Pa odakle im ideja da pricaju o islamskom feminizmu i nemogucnosti da zene budu imami.
Ocistite svoje dvoriste da bi drugome skrenuli paznju na nered.
p.s. to mi je isto kao sa islamskim terorizmom. kao nema drugih nego samo u islamu.
Baš iz tog razloga ne treba intenzivno reagovati jer je to Sizifov posao. U tim društvima sve je podložno kritici i tu obično ne postoje svetinje. Nekad je naravno i isključivo zlonamjerno kao što često bude u slučaju islamskog terorizma.
Nadam se da sa ovim boldiranim i uvećanim ne misliš na mene. Ako da... ne znam kakvo bi to bilo moje dvorište. Ja pokušavam biti realan.
- amidza idriz
- Aktivni forumaš

Ma kakvi na tebe nego na ove kriticare iz Njemacke.
- Calla
- Legenda foruma

I to godinama ta muska rabota , kontrola i dominacija opstaje ,
Samo masu svetim knjigama i to je to.
- Calla
- Legenda foruma

Sjedi ,kec ko kuca .
Sociologinja bosanska ,ona je najbitnija u ovoj prici ,
ne zabusavaj na casu .
- tuzlak1212
- Inventar foruma

- Has thanked: 1052 times
- Been thanked: 1611 times
"Kao i druge religije, islam su oblikovala tumačenja svetih tekstova od strane muških učenjaka, a na osnovu njihovih vlastitih iskustava"
Ibn Tejmiji koji je za ove gore rak rana, najzesci ucenik je bila zena i nje se najvise bojao, najvise se pripremao kada ona dolazi na cas
A medju njegovim ucenicima Ibn Kajjim i Ibn Kesir i jos armada imama, a zene se bojao
Zene se u Islamu skoluju, osamostaljuju i drustveno afirmiraju jos iz vremena kad u Evropi ni muskarci nisu znali citat i pisat
Last edited by tuzlak1212 on 19 May 2026, 14:58, edited 2 times in total.
- Fuddo
- Maliciozni seronja

Nista ti ja to ne dominiram
Ako ti nesto znaci, mescini da su izjebali vise mene nego tebe u tim procesima dominiranja.
Dozvolite da se obratimo
- amidza idriz
- Aktivni forumaš

Profesorice, pratim tok novca.Calla wrote: 19 May 2026, 14:32Sjedi ,kec ko kuca .![]()
Sociologinja bosanska ,ona je najbitnija u ovoj prici ,
ne zabusavaj na casu .
Ko te placa taj te ima.
Ma mozes ti misliti cega se ona dosjetila, da bude imam...hahahaa.
- Nora Ibsenova
- Čovječje vrste kći

- Has thanked: 3142 times
- Been thanked: 5489 times
Pa ocito se nisi potrudio ni da procitas tekst, jer se u istom na vise mjesta pominju i druge religije u istom kontekstu.amidza idriz wrote: 15 May 2026, 23:36 Pametnica.
Tako je u svim religijama.
Katolicki feminizam u dure isto kao i pravoslavni.NIJEMCI PIŠU: Islamski feminizam duboko potresa Bosnu i Hercegovinu
p.s. taman ce od religije napraviti sprdnju ko je sve tumaci i interpretira.
p.p.s. nista protiv zena i feminizma.
Pps nece te abolirat, jer je to isto "podrzavam zene, protiv nasilja sam" pa onda u iducem redu "eee nije bezveze Kuduz ubio bademu.
Muškarci u najboljim godinama trebaju imati nekog koga će ludo voljeti. Evo naprimjer, mene.
- Mutevelija
- Selonačelnik

Ja bi mogao pisati o tome kako Islam čuva čast žene i štiti je NPR , da se kažnjava onaj ko optuži ženu za blud a nema svjedoka nekoliko udaraca bičem, i da se njihovo svjedočenje više nikad ne razmatra , ali se bojim da moja namjera bi bila da se dodvoravam ženama pošto sam muškarac, a ne da govorim o haku-istini.
Islam znači pokoravanje , i islam nije došao da odgovara ni paše ni muškarci ni ženi.
"Volite nešto ono nije dobro za vas, ne volite nešto a ono je možda dobro za vas, Allah zna a vi ne znate."
Zašto muškarac mora izdržavati porodicu, zašto mu je farz, zašto nije pola pola , iz svog ega tj nefsa bi mogao postaviti
to pitanje.
U Islamu prvo idu odgovornosti obaveze prema Bogu pa onda prava.
Ali da budem realan ni naredbe o zabrani alkohola, niti naredba o hidzabu nisu odmah došle. Nego su postepeno se implementirali.
Zašto ?
Pa zato što to društvo ne bi moglo sve svariti odjednom.
Sura Nur -Svjetlost
"One koji okrive poštene žene, a ne dokažu to s četiri svjedoka, sa osamdeset udaraca biča izbičujte i nikada više svjedočenje njihovo ne primajte; to su nečasni ljudi,
osim onih koji se poslije toga pokaju i poprave, jer i Allah prašta i samilostan je!
A oni koji okrive svoje žene, a ne budu imali drugih svjedoka, nego su samo oni svjedoci, potvrdiće svoje svjedočenje zakletvom Allahom, i to četiri puta da zaista govore istinu,
a peti put da ih pogodi Allahovo prokletstvo, ako lažu
A ona će kazne biti pošteđena, ako se četiri puta Allahom zakune da on, doista, laže
a peti put da je stigne Allahova srdžba, ako on govori istinu!
A da nije Allahove dobrote prema vama i milosti Njegove i da Allah ne prima pokajanje i da mudar nije… –
Među vama je bilo onih koji su iznosili potvoru. Vi ne smatrajte to nekim zlom po vas; ne, to je dobro po vas. Svaki od njih biće kažnjen prema grijehu koji je zaslužio, a onoga od njih koji je to najviše činio čeka patnja velika.
Zašto, čim ste to čuli, nisu vjernici i vjernice jedni o drugima dobro pomislili i rekli: "Ovo je očita potvora
Ovi ajeti su objavljeni kad je Aiša zastala za ostalima sa jednim ashabom , ima piše u tefsiru ko hoće da čita pročitati će.
Islam sadrži u sebi i elemente matrijarhata
cuj odkut too?
Pa eto zato što je majka na većem stepenu kod djece od oca.
Teško bi bilo izvagati u islamu ko ima veća prava i odgovornosti
Moglo bi se reći da žene dok su djevojke su da manjim pravima i slobodama od muškaraca ALI
Npr muškarci su obavezni ići u borbu, a ko voli ići ubijati ili biti ubijen?
Feminizam priča o toksičnoj muškosti i tome kako muškarci trebaju pokazivati emocije, uredu , ali nije uredu da se muškarac toliko oslabi da ga je lakše kontrolirati.
U suštini i Feminizam i Patrijarhat žele da dominiraju i kontroliraju samo na različite načine, ne muškarce posebno a žene posebno nego oba spola u isto vrijeme.
Patrijarhat je lakše prepoznati i njegovu kontrolu i dominaciju , dok feminizam je teže, jer je "upakovan kroz emocije empatiju" pa čovjek misli da je ugodan, međutim krajnji cilj je kontrola stanovništva.
Moglo bi se reći da feminizam je striktniji za žene u nekim oblastima, žena može sve kao muškarac, dakle idi radi sve muške poslove, ratuju ,ubij i budi ubijena.
Patrijarhat štiti ženu od toga ali joj uzima slobodu.
Feminizam štiti muškarca od toga da bude jak, snažan, da ne bude hrabar ali ga feminizuje , čini slabijim, kao kad učiteljica disciplinuje dječaka , takav muškarac ne može opstati kasnije u svijetu ili takvi muškarci "Zapad".
Islam znači pokoravanje , i islam nije došao da odgovara ni paše ni muškarci ni ženi.
"Volite nešto ono nije dobro za vas, ne volite nešto a ono je možda dobro za vas, Allah zna a vi ne znate."
Zašto muškarac mora izdržavati porodicu, zašto mu je farz, zašto nije pola pola , iz svog ega tj nefsa bi mogao postaviti
to pitanje.
U Islamu prvo idu odgovornosti obaveze prema Bogu pa onda prava.
Ali da budem realan ni naredbe o zabrani alkohola, niti naredba o hidzabu nisu odmah došle. Nego su postepeno se implementirali.
Zašto ?
Pa zato što to društvo ne bi moglo sve svariti odjednom.
Sura Nur -Svjetlost
"One koji okrive poštene žene, a ne dokažu to s četiri svjedoka, sa osamdeset udaraca biča izbičujte i nikada više svjedočenje njihovo ne primajte; to su nečasni ljudi,
osim onih koji se poslije toga pokaju i poprave, jer i Allah prašta i samilostan je!
A oni koji okrive svoje žene, a ne budu imali drugih svjedoka, nego su samo oni svjedoci, potvrdiće svoje svjedočenje zakletvom Allahom, i to četiri puta da zaista govore istinu,
a peti put da ih pogodi Allahovo prokletstvo, ako lažu
A ona će kazne biti pošteđena, ako se četiri puta Allahom zakune da on, doista, laže
a peti put da je stigne Allahova srdžba, ako on govori istinu!
A da nije Allahove dobrote prema vama i milosti Njegove i da Allah ne prima pokajanje i da mudar nije… –
Među vama je bilo onih koji su iznosili potvoru. Vi ne smatrajte to nekim zlom po vas; ne, to je dobro po vas. Svaki od njih biće kažnjen prema grijehu koji je zaslužio, a onoga od njih koji je to najviše činio čeka patnja velika.
Zašto, čim ste to čuli, nisu vjernici i vjernice jedni o drugima dobro pomislili i rekli: "Ovo je očita potvora
Ovi ajeti su objavljeni kad je Aiša zastala za ostalima sa jednim ashabom , ima piše u tefsiru ko hoće da čita pročitati će.
Islam sadrži u sebi i elemente matrijarhata
Pa eto zato što je majka na većem stepenu kod djece od oca.
Teško bi bilo izvagati u islamu ko ima veća prava i odgovornosti
Moglo bi se reći da žene dok su djevojke su da manjim pravima i slobodama od muškaraca ALI
Npr muškarci su obavezni ići u borbu, a ko voli ići ubijati ili biti ubijen?
Feminizam priča o toksičnoj muškosti i tome kako muškarci trebaju pokazivati emocije, uredu , ali nije uredu da se muškarac toliko oslabi da ga je lakše kontrolirati.
U suštini i Feminizam i Patrijarhat žele da dominiraju i kontroliraju samo na različite načine, ne muškarce posebno a žene posebno nego oba spola u isto vrijeme.
Patrijarhat je lakše prepoznati i njegovu kontrolu i dominaciju , dok feminizam je teže, jer je "upakovan kroz emocije empatiju" pa čovjek misli da je ugodan, međutim krajnji cilj je kontrola stanovništva.
Moglo bi se reći da feminizam je striktniji za žene u nekim oblastima, žena može sve kao muškarac, dakle idi radi sve muške poslove, ratuju ,ubij i budi ubijena.
Patrijarhat štiti ženu od toga ali joj uzima slobodu.
Feminizam štiti muškarca od toga da bude jak, snažan, da ne bude hrabar ali ga feminizuje , čini slabijim, kao kad učiteljica disciplinuje dječaka , takav muškarac ne može opstati kasnije u svijetu ili takvi muškarci "Zapad".
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav

Ja sam juče bio takav
- amidza idriz
- Aktivni forumaš

Ni nalik.Nora Ibsenova wrote: 20 May 2026, 03:05Pa ocito se nisi potrudio ni da procitas tekst, jer se u istom na vise mjesta pominju i druge religije u istom kontekstu.amidza idriz wrote: 15 May 2026, 23:36 Pametnica.
Tako je u svim religijama.
Katolicki feminizam u dure isto kao i pravoslavni.
p.s. taman ce od religije napraviti sprdnju ko je sve tumaci i interpretira.
p.p.s. nista protiv zena i feminizma.
Pps nece te abolirat, jer je to isto "podrzavam zene, protiv nasilja sam" pa onda u iducem redu "eee nije bezveze Kuduz ubio bademu.
- Mutevelija
- Selonačelnik

Sve je to uredu dok ne pređe u novotariju i pređu se određene granice , šta me briga nek rade šta hoće, svakako je dobro da se mažu oči kjafirima o "islamskom feminizmu"
Valjda Bošnjakinje ne odu u tačku pa počnu podržavati trans imame ili ženske imame ili ,LGBT brakove , mada ugledajući se na onu što je dobila prijavu što je rekla da treba izolirati LGBT osobe
Jedno je sigurno vodi se rat danas protiv muškarca heteroseksualaca u svijetu, daleko od toga da ja ulazim u ulogu žrtve , ali nakon GENOCIDA i ubijanja 8372 muškarca u Srebrenici, današnji muškarac heteroseksualac Bošnjak je anksiozan, stavljena mu je "luđačka košulja " zvana Dejtonski mirovni sporazum i pokušava se istrijebiti sa prostora BiH.
Ili da se seli ili da se prilagodi tom novom sistemu življenja, ili da radi u tom sistemu za crkavicu.
Ja imam drugačiji pogled od ostalih forumaša jer se nalazim u srednjovjekovnom gradu kraljeva i mentalitet mi je negdje u srednjem vijeku ali nova "Crkva " sa Zapada želi da promijeni tradiciju i društvo, ne zanimaju me Srbi i Hrvati ali i oni imaju sličan problem na Balkanu danas..
O ovome je Zukorlić rahmetli još govorio kako nam je ethos i moral jedan, nema bošnjački moral i hrvatski moral, moral je moral, i karakter čovjek može imati bio nevjernik ili vjernik.
Amerikanac napada na Islam podmuklo željeći ga reformirati u nekakav " bosanski islam" međutim nije bilo većih sekularnih Muslimana od onih koji su bacali cvijece na tenkove i opet su završili kao mete snajperima
I neka se ne zavaravaju oni koji su ateisti ili agnostici a pripadaju bošnjačkom ili bosanskom korpusu da će biti pošteđeni
Islam je naša "Crkva Bosanska" ideologija protiv ekspanzije Vatikana i Istočne Pravoslavne crkve
Što se mene tiče (a kao da me neko pita) nek rade šta hoće ako me on feminizam , pa dobro je nek mažu oči kjafirima o "Islamskom feminizmu".
Valjda Bošnjakinje ne odu u tačku pa počnu podržavati trans imame ili ženske imame ili ,LGBT brakove , mada ugledajući se na onu što je dobila prijavu što je rekla da treba izolirati LGBT osobe
Jedno je sigurno vodi se rat danas protiv muškarca heteroseksualaca u svijetu, daleko od toga da ja ulazim u ulogu žrtve , ali nakon GENOCIDA i ubijanja 8372 muškarca u Srebrenici, današnji muškarac heteroseksualac Bošnjak je anksiozan, stavljena mu je "luđačka košulja " zvana Dejtonski mirovni sporazum i pokušava se istrijebiti sa prostora BiH.
Ili da se seli ili da se prilagodi tom novom sistemu življenja, ili da radi u tom sistemu za crkavicu.
Ja imam drugačiji pogled od ostalih forumaša jer se nalazim u srednjovjekovnom gradu kraljeva i mentalitet mi je negdje u srednjem vijeku ali nova "Crkva " sa Zapada želi da promijeni tradiciju i društvo, ne zanimaju me Srbi i Hrvati ali i oni imaju sličan problem na Balkanu danas..
O ovome je Zukorlić rahmetli još govorio kako nam je ethos i moral jedan, nema bošnjački moral i hrvatski moral, moral je moral, i karakter čovjek može imati bio nevjernik ili vjernik.
Amerikanac napada na Islam podmuklo željeći ga reformirati u nekakav " bosanski islam" međutim nije bilo većih sekularnih Muslimana od onih koji su bacali cvijece na tenkove i opet su završili kao mete snajperima
I neka se ne zavaravaju oni koji su ateisti ili agnostici a pripadaju bošnjačkom ili bosanskom korpusu da će biti pošteđeni
Islam je naša "Crkva Bosanska" ideologija protiv ekspanzije Vatikana i Istočne Pravoslavne crkve
Što se mene tiče (a kao da me neko pita) nek rade šta hoće ako me on feminizam , pa dobro je nek mažu oči kjafirima o "Islamskom feminizmu".
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav

Ja sam juče bio takav