DEPRESIJA

Diskusije o životu i životnim problemima, stavovima. Savjetovanje.

Moderator: Krokodil Behko

Masamune
Forumaš godine
Forumaš godine
Mood:
Has thanked: 23893 times
Been thanked: 21825 times
Status: Offline

Re: DEPRESIJA

Post by Masamune » 18 May 2026, 11:46

Taj napad sa nožem, kao i takva reakcija od šefice, je guranje pod tepih problema i odgovornosti firme koja, u okviru poslovne organizacije, mora garantovati sigurnost radnika na poslu. Ne postoje džaba silni zakonski propisi o sigurnosti i zaštiti na radu, a zakon je tu sigurno na tvojoj strani. Tu čak postoje i elementi za tužbu s tvoje strane i možda bi bilo dobro da popričaš sa nekim pravnikom (najbolje advokatom) privatno ako nekog baš dobro poznaješ pa vidi kakav ćeš savjet dobiti. Ali samo ako ste baš dobri, jer ako nađeš nekog advokata koji ti nije prijatelj on će te sigurno pokušati nagovoriti da idete sa tužbom samo da ti uzme novac prošla tužba na sudu u tvoju korist ili ne.

Na osnovu iznesenog bunt je, kad se sagleda suština, argumentovan i opravdan s obzirom da si vrijedan i hoćeš raditi, ali da bi sačuvao sebe pokušaj izbjegavati bilo kakve dodatne sukobe pogotovo sa šeficom. Ne isplati se. I to što postavljaš na FB situaciju pravi još gorom jer im samo daje dodatnu municiju.

Samo profesionalno i idi na bolovanje ako ima osnove, a usput gledaj da nađeš drugi posao koji bi te izdigao iz te situacije. Da se meni tako nešto desilo ja se tu ne bih sigurno dugo zadržao. Traume su to pogotovo ako još čovjek sa sobom vuče i nešto drugo od ranije.

Što se tiče aurotiteta ja ih ne dijelim na takav način iako jesam imao najlošija iskustva sa jednom bivšom šeficom, ali ih je bilo i veoma dobrih. To je često samo do karaktera i onog da li su ljudi uopšte dorasli nekoj liderskoj/rukovodećoj funkciji. Te kvalitete ili imaš ili nemaš pa ih vremenom i edukacijama koliko toliko izgradiš, a ako ih ne izgradiš onda piši propalo. Činjenica je da je vođenje ljudi velika odgovornost, a neki jednostavno pucaju pod tim pritiskom i to ne uzimaju ni malo ozbiljno koliko bi trebali ili su jednostavno loši u tome. Isto tako veliki broj njih odjednom kao da zaborave kakvi su bili prije toga, šta se i koliko moralo raditi i sve ostalo što ide s tim po pitanju operativnih poslova jer takve pozicije vide kao bijeg od operative i onda znaju srati po onima koji su ostali na tom nivou.

U našem kraju ovo gore je vrlo često na lošem nivou pogotovo u javnim institucijama i preduzećima u koje dolaze često porodičnim ili političkim strujama na te pozicije, pa se neki ponašaju kao da su Boga uhvatili za muda. Nije ni u privatnom sektoru mnogo bolje. Onda kad se nešto desi radniku i kad "pukne" od preopterećenja, nekih situacija poput tvoje i slično dok su ostali gladili muda onda viču šta njemu bi, a nisu vidjeli alarme na vrijeme i šta je moglo do toga dovesti niti pokušavaju da to riješe u tom momentu. Najlakše je reći "puko" bez da sebe zapitaš jesi li možda i ti kao rukovodilac tu nešto odgovoran.

Jedan kraći period sam bio u inostranstvu dok mi se otac nije razbolio i tamo sam se uvjerio koliko je ovo gore na mnogo višem nivou jer, prije svega, postoji uzajamno poštovanje između radnika i šefova koje BiH teško da ikad može dostići.

Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik
Has thanked: 1774 times
Been thanked: 3361 times

Post by Mutevelija » 18 May 2026, 17:39

Idem sad vanredno masinskog tehničara CNC i možda nadjem posao ovde u BiH ili odem u Sloveniju.
Ali ne mogu 3 mjeseca čekati vize i ne raditi ništa nije meni više 20 godina nego 30.
Posmatraču mog posta.
Jednaki smo mi skoro oba.
Ja sam juče bio takav
Ti ćeš sutra biti ovakav.
🍉🍉🍉🍉

https://bosanski-forum.com/viewtopic.php?t=411&start=4820

Masamune
Forumaš godine
Forumaš godine
Mood:

Post by Masamune » 18 May 2026, 17:44

CNC je dobro plaćen u inostranstvu tako da je to samo win win dugoročno.

Kod nas ljudi uglavnom zarađuju crkavicu sa radom na CNC mašinama.

Ako se fokusiraš na to najbolje je da gledaš da nađeš nešto u inostranstvu.

Kod mene je drug zarađivao 800 KM u jednoj firmi sa radom na CNC mašini. U Njemačkoj 8x toliko i to neto.

Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik

Post by Mutevelija » 18 May 2026, 17:47

Pa imam priliku u Sloveniji kolega je tamo otišao , u Augustu mi je diplomski , pa ću vidjeti, i u Brčkom ima kažu radnih mjesta.
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav
🍉🍉🍉🍉

Fuddo
Maliciozni seronja
Maliciozni seronja
Has thanked: 14908 times
Been thanked: 25595 times

Post by Fuddo » 18 May 2026, 17:54

Ti Mute ako pustis da te ljudi smaraju i jebu ti zivce, oni ce to i raditi.
Mlad si, potentan, sano guzi, rostiljaj, i udari po bambuchama,
Vici selamalejc kako je, jest upravu si, gledaj svoja posla.
A da su ljudi tamo postali nekakvi teski, jesu.
Dozvolite da se obratimo

Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik

Post by Mutevelija » 18 May 2026, 21:58

Već sam dobio i na sinuse, organizam ne može podnijeti radnog mjesta, pare, isparavanja, arome .

Sad se kao učim na jednoj mašini sa radim Medjutim ovo je firma leglo nepotizma, muž doveo ženu , majka i sestra rade zajedno, sva brata rade, otac i sin rade, sve je preko stele.
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav
🍉🍉🍉🍉

Zanki
saudade
saudade
Has thanked: 29796 times
Been thanked: 34107 times

Post by Zanki » 18 May 2026, 22:52

Ma i da nie preko štele, ljudi su poremećeni...
Manipuliraju, lažu, traćaju, iskorištavaju sve šta im dođe pod ruku. Neka, ti postavljaj na fejs šta te volja, al zašto su ti oni u prijateljima je pitanje, znači tvoj najveći problem je detektirao tvoj prijatelj, previše govoriš.
E, najbolje bi ti bilo da izađeš iz sredine, ne nie jedina tvoja sredina s takvom problematikom, ne boj se, nego da odeš van di nema babo, mater, psihiča i da se naučiš na tempo, kuća, poso, mučanje.
Šta se ti imaš stalno nešto družiti, kolko tie? Trideset?
Pakiraj se i odi radit negdje van tvog grada, u slobodno vrime dopisuj se sa ženama, kupi papigu, idi u Zoološki vrt, istražuj nešta i mući.
Promjeni okoliu i radi na sebi, a ne na ljude, društvo je poremećeno i tvoj zadatak je da preživiš, a ne da postavljaš pitanja i ultimatume.
Ćiao
Caveat emptor

Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik

Post by Mutevelija » 19 May 2026, 10:31

Moram ja priznati da je i do mene, uvijek sam se bojao preuzeti odgovornost na sebe , 5 godina radim u firmi kao pomoćni radnik, strah me je bilo greške , bio sam nervozan, kad treba promijeniti foliju meni se jednostavno ruke oznoje i onda ne mogu zamijeniti ni trake od mokrih prsti, nije taj posao nikad bio za mene, uvijek sam mislio , ja cu biti privremeno.
Međutim neki dan nije imao ko da radi na Boschovoj mašini , pa ja na mene spala odgovornost, i ja sam pokazao dobre rezultate.
Šefica je rekla da joj je veliko srce , uvijek je imala odnos prema meni kao prema sinu (sto je i problem u neku ruku jer se ponašala previše zastitnički kao helikopter parent) mada to nije zastitnički nego mi nije davala neki napredak ni odgovorniji poziciju jer nije imala povjerenja u mene a ni ja u nju da ce mi dati odgovornu poziciju.
Sjecam se bas prije 5 godina ona mene pita kako ide :" Kažem ja njoj, mislim da cu pogrijesiti pa se zbunim" ona samo zakoluta očima, dok druga koja je tehnolog reče : " Svi mi griješimo" i tako govorila mi je da ne voli pasivnost ni u Emine, kate ja znam da ste vi pametni, preuzmi inicijativu Azure.
A ja nisam ne znam sto nisam, ali cim ne preuzmem inicijativu i odgovornost odmah ce drugi i bit će ti šef
Onda kad sam radio na Boschovoj bilo mi je moćno jer nisam morao slušati nekoga , osjecao sam se samostalno , i neko je morao slušati mene, ne baš morao ali je bilo u sklopu radnog mjesta, a ona nije htjela da radi tu.
Kaže ne znam.
Dakle i za ne znam, i bojim se da ne pogriješim ima cijena.
Rekla mi je nekad davno : ko dobije najbolji ocjenu?
Pa oni sto se jave prvi da odgovaraju na času.
Kaže trudi se, samo se trebam potruditi, sutra da radim na CNC sta trebam se bojati greške, gledam ovo sad kao trening za ostalo u životu.
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav
🍉🍉🍉🍉

Masamune
Forumaš godine
Forumaš godine
Mood:

Post by Masamune » 19 May 2026, 11:35

Zanki wrote: 18 May 2026, 22:52 Ma i da nie preko štele, ljudi su poremećeni...
Manipuliraju, lažu, traćaju, iskorištavaju sve šta im dođe pod ruku. Neka, ti postavljaj na fejs šta te volja, al zašto su ti oni u prijateljima je pitanje, znači tvoj najveći problem je detektirao tvoj prijatelj, previše govoriš.
E, najbolje bi ti bilo da izađeš iz sredine, ne nie jedina tvoja sredina s takvom problematikom, ne boj se, nego da odeš van di nema babo, mater, psihiča i da se naučiš na tempo, kuća, poso, mučanje.
Pakiraj se i odi radit negdje van tvog grada, u slobodno vrime dopisuj se sa ženama, kupi papigu, idi u Zoološki vrt, istražuj nešta i mući.
Promjeni okoliu i radi na sebi, a ne na ljude, društvo je poremećeno i tvoj zadatak je da preživiš, a ne da postavljaš pitanja i ultimatume.
Ćiao
I forum je poremećen :mmm

numka
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma
Has thanked: 86 times
Been thanked: 104 times

Post by numka » 19 May 2026, 13:17

Što jes jes
Error 404 - Signature not found

ElTriconi
Đulaga
Đulaga
Mood:
Has thanked: 59717 times
Been thanked: 10774 times

Post by ElTriconi » 19 May 2026, 16:59

Mutevelija wrote: 19 May 2026, 10:31 Dakle i za ne znam, i bojim se da ne pogriješim ima cijena.
Kaže trudi se, samo se trebam potruditi, sutra da radim na CNC sta trebam se bojati greške, gledam ovo sad kao trening za ostalo u životu.
Samo treba skontat da i kad pogrjesis nisu ljudi azdahe, redovno se prave greske. Pogotovo kad je veci kolektiv i kad je grupna odgovornost. Greske se desavaju, i najbolja masina ako nije svako malo kalibrisana grjesi i najebe tehnolog sto je nije pripazio.

Kad sam tek poceo radit skupio sam dvije hiljade maraka i nisam ih diro nikako, sve u slucaju ako nesto izgori zbog moje greske da se moze namirit. I nije nikad izgorilo ali i da jest namiri se sve. Najbitnije je lec na vrjeme da si naspavan, cim si dobro ospavo uradio si 90% posla za taj dan 🤔
Da sam pcela zelja mi je pusta
pa da sletim curici na usta 🤗😊

ElTriconi
Đulaga
Đulaga
Mood:

Post by ElTriconi » 19 May 2026, 17:00

Na greskama se uci, na tudjima sporo a na svojima najbolje. I ta lekcija se pamti citav zivot 🤔

numka
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma
Has thanked: 86 times
Been thanked: 104 times

Post by numka » 19 May 2026, 17:24

Čovjek sebi svašta napuše u glavi, a na kraju od većine toga ništa ne bude. Žali Bože energije
Error 404 - Signature not found

Zanki
saudade
saudade

Post by Zanki » 19 May 2026, 19:40

Mutevelija wrote: 19 May 2026, 10:31 Moram ja priznati da je i do mene, uvijek sam se bojao preuzeti odgovornost na sebe , 5 godina radim u firmi kao pomoćni radnik, strah me je bilo greške , bio sam nervozan, kad treba promijeniti foliju meni se jednostavno ruke oznoje i onda ne mogu zamijeniti ni trake od mokrih prsti, nije taj posao nikad bio za mene, uvijek sam mislio , ja cu biti privremeno.
Međutim neki dan nije imao ko da radi na Boschovoj mašini , pa ja na mene spala odgovornost, i ja sam pokazao dobre rezultate.
Šefica je rekla da joj je veliko srce , uvijek je imala odnos prema meni kao prema sinu (sto je i problem u neku ruku jer se ponašala previše zastitnički kao helikopter parent) mada to nije zastitnički nego mi nije davala neki napredak ni odgovorniji poziciju jer nije imala povjerenja u mene a ni ja u nju da ce mi dati odgovornu poziciju.
Sjecam se bas prije 5 godina ona mene pita kako ide :" Kažem ja njoj, mislim da cu pogrijesiti pa se zbunim" ona samo zakoluta očima, dok druga koja je tehnolog reče : " Svi mi griješimo" i tako govorila mi je da ne voli pasivnost ni u Emine, kate ja znam da ste vi pametni, preuzmi inicijativu Azure.
A ja nisam ne znam sto nisam, ali cim ne preuzmem inicijativu i odgovornost odmah ce drugi i bit će ti šef
Onda kad sam radio na Boschovoj bilo mi je moćno jer nisam morao slušati nekoga , osjecao sam se samostalno , i neko je morao slušati mene, ne baš morao ali je bilo u sklopu radnog mjesta, a ona nije htjela da radi tu.
Kaže ne znam.
:pusa
Caveat emptor

Zanki
saudade
saudade

Post by Zanki » 19 May 2026, 19:41

Masamune wrote: 19 May 2026, 11:35
Zanki wrote: 18 May 2026, 22:52 Ma i da nie preko štele, ljudi su poremećeni...
Ćiao
I forum je poremećen :mmm
Ih :hihi
Caveat emptor

Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik

Post by Mutevelija » 19 May 2026, 21:17

Zanki wrote: 19 May 2026, 19:40
Mutevelija wrote: 19 May 2026, 10:31 Moram ja priznati da je i do mene, uvijek sam se bojao preuzeti odgovornost na sebe , 5 godina radim u firmi kao pomoćni radnik, strah me je bilo greške , bio sam nervozan, kad treba promijeniti foliju meni se jednostavno ruke oznoje i onda ne mogu zamijeniti ni trake od mokrih prsti, nije taj posao nikad bio za mene, uvijek sam mislio , ja cu biti privremeno.
Kaže ne znam.
:pusa
:cvijece :srcee
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav
🍉🍉🍉🍉

ElTriconi
Đulaga
Đulaga
Mood:

Post by ElTriconi » 19 May 2026, 22:14

Mutevelija wrote: 19 May 2026, 21:17
Mozes li ti vizualizirat proces rada, prvo podjelit poso u korake koji se trebaju napraviti pa onda te korake jos vise uprostiti da bi izbjegao eventualnu gresku? Nesto kao kad igras igricu, npr. Gta. Imas misiju po koracima, uzmi auto s parkinga, oceraj ga da se metne bomba u nj, vrati na parking.

Dok vozis kola logicno bi bilo da ih ne udaris jer ce vlasnik prepoznat da je udareno. Znaci imas tri koraka s tim da je korak voznje najtezi, treba kola ocerat i vratit na parking bez ostecenja. Ako ih nedje i udaris imas vratit da se prelakira 🤔

Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik

Post by Mutevelija » 20 May 2026, 06:54

ElTriconi wrote: 19 May 2026, 22:14
Mutevelija wrote: 19 May 2026, 21:17
Mozes li ti vizualizirat proces rada, prvo podjelit poso u korake koji se trebaju napraviti pa onda te korake jos vise uprostiti da bi izbjegao eventualnu gresku? Nesto kao kad igras igricu, npr. Gta. Imas misiju po koracima, uzmi auto s parkinga, oceraj ga da se metne bomba u nj, vrati na parking.

Dok vozis kola logicno bi bilo da ih ne udaris jer ce vlasnik prepoznat da je udareno. Znaci imas tri koraka s tim da je korak voznje najtezi, treba kola ocerat i vratit na parking bez ostecenja. Ako ih nedje i udaris imas vratit da se prelakira 🤔
Ma dobro je to, problem je ovde što ako si imalo nervozan ne možeš obavljati dobro posao.
Ne možeš zalijepiti običnu kutiju , jer ti se znoje ruke , i onda je teško započeti i naći kraj obične providne trake.
Jednostavno ti prsti klize po traci a ne Mozes joj naci početak.
Nekad samo uzmem drugu traku, jer ne isplati ti se gubiti vrijeme a tome , puni se odmah stol grickalicamq.
A da ne spomenem kad trebas mijenjati folije na mašini.
Ja sam dobar opet, kakav sam bio.
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav
🍉🍉🍉🍉

ElTriconi
Đulaga
Đulaga
Mood:

Post by ElTriconi » 20 May 2026, 13:21

Mutevelija wrote: 20 May 2026, 06:54
ElTriconi wrote: 19 May 2026, 22:14

Ma dobro je to, problem je ovde što ako si imalo nervozan ne možeš obavljati dobro posao.
Ne možeš zalijepiti običnu kutiju , jer ti se znoje ruke , i onda je teško započeti i naći kraj obične providne trake.
Jednostavno ti prsti klize po traci a ne Mozes joj naci početak.
Nekad samo uzmem drugu traku, jer ne isplati ti se gubiti vrijeme a tome , puni se odmah stol grickalicamq.
A da ne spomenem kad trebas mijenjati folije na mašini.
Ja sam dobar opet, kakav sam bio.
Haman da i jest neki problem tu u koracima, gledam cesto u marketima kad nestane onog papira za fiskalni racun kako ljudi razlicito reaguju. Neki to odrade za cas a neki treba im vremena. Moguce da imas i neki problem jer mislis da te svi gledaju dok nesta radis, to se najlakse prebrodi izlaganjem narodu, govorima, nastupom pred grupom i to.

Meni je dobro dosla gitara u srednjoj sto se tice tih strahova, imo nastup za dan skole i solo vjezbo mjesec dana, kad je trebalo da dodjem na red ruke se znoje, ubi. I ja pocinjem, ide dobro i zadnja tri tona omasim. Ljudi pljescu a brat vice e znam dje si pogrjesio, ubio si me mjesec dana sa tim a nisi dobro odsviro. Govori pred grupom ma koliko se ti dugo pripremo odu na drugu stranu, samo praksa.

Rad pred ostalima je isto tako zeznut, sto je veca grupa teze je raditi. Sve dok ne naucis, u glavi uklonis sve nepotrebno, fokusiras se na korake i udri. Dobro dodje pjevanje ili pricanje nakvo, imitiranje bubnja u sebi, bitno je mozak malo opteretit da se sam ne tereti glupostima.

Ti si u samom procesu nebitan, nebitno je hoce li te neko gledati ili nece, nisi specijalan da si svima u oku i da svi razmisljaju samo o tebi. Ako i bude nakvo dobacivanje brzo to prodje, nadju drugu zanimaciju 🤔

Post Reply

Return to “Filozofija & Psihologija”