Roboti i vještačka inteligencija

Pozorište, slikarstvo, škola, fakultet, istraživanja, izumi.

Moderator: Krokodil Behko

Calla
Legenda foruma
Legenda foruma
Has thanked: 3063 times
Been thanked: 2657 times
Status: Offline

Re: Roboti i vještačka inteligencija

Post by Calla » 07 May 2026, 09:27

I ja sam ti u toj generaciji ,
mada kosilica, usisivac, polurobotika je tu..
Chat GPT savjetnik koristimo skoro svi ,
ne mozemo reci da smo izolovani , znaju oni vrlo dobro kako doci do svih generacija.
Ljubav je igra za dvoje u kojoj oboje mogu pobjediti (Eva Gabor)

ElTriconi
Đulaga
Đulaga
Mood:
Has thanked: 59717 times
Been thanked: 10774 times
Status: Online

Post by ElTriconi » 07 May 2026, 19:45

Krece se malo sutra, danas hodam kad proleti noga, malo veca trava i to, kad je nisam slomio na pet mjesta. Pajdo iskopo plitko kanal i metno plasticnu cjev, sve sam ja to satro 🤔

Zamisli kupis tako robota i propadne nedje kolko bi na opravku otislo, pogotovo ako mu ne placas mehanicko osiguranje 🤔
Da sam pcela zelja mi je pusta
pa da sletim curici na usta 🤗😊

Zizi
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 10550 times
Been thanked: 8972 times

Post by Zizi » 16 May 2026, 12:52

Marisana između AI

Melek
Deer Hunter
Deer Hunter
Has thanked: 4646 times
Been thanked: 3689 times

Post by Melek » 17 May 2026, 05:18

Nije problem u AI, problem je u konstelaciji našeg svijeta, odnosno svijeta kakvog ga mi poznajemo a u kojem je egzistencijalni strah usadjen, uprogramiran u samu suštinu. I mi sad kad pravimo vještačku inteligenciju, mi ne znamo drugačije nego je napraviti po modelu kojeg jedino i poznajemo a koji se bazira na našoj realnosti. Čak i ako pokušamo opet se sve slije u isto jer se sva ta kreacija u principu bazira na realnosti koju poznajemo i za koju smo vezani. AI ovdje samo to dokazuje, ništa drugo. A ta egzistencijalna borba vodi ka uništenju konkurencije a nekad čak i samouništenju, zavisno od raznih faktora. Tako da se ne zna šta je uopšte inteligencija. AI je odslikavanje nas samih a da li smo mi uopšte inteligencija ili nešto treće, hajd znadni. Treba ipak pitati Gospodara Svjetova :cudi
Weak people revenge.
Strong people forgive.
Intelligent people ignore.

Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik
Has thanked: 1774 times
Been thanked: 3361 times

Post by Mutevelija » 17 May 2026, 05:37

Ja srećom učim školu vanredno za masinskog tehničara, diplomski mi je u Augustu i vidjeti cu posao negdje drugo.
Ovde stagnira, otplatim diplomu još dvije rate.
I onda kontam ako dodje AI sanmasinskom skolom imaš posla
Posmatraču mog posta.
Jednaki smo mi skoro oba.
Ja sam juče bio takav
Ti ćeš sutra biti ovakav.
🍉🍉🍉🍉

https://bosanski-forum.com/viewtopic.php?t=411&start=4820

Melek
Deer Hunter
Deer Hunter
Has thanked: 4646 times
Been thanked: 3689 times

Post by Melek » 17 May 2026, 05:40

Onda mora da si kupio diplomu, dok je otplaćuješ :D.
Weak people revenge.
Strong people forgive.
Intelligent people ignore.

Masamune
Forumaš godine
Forumaš godine
Mood:
Has thanked: 23893 times
Been thanked: 21825 times

Post by Masamune » 27 May 2026, 14:23

ChatGPT više sigurno neću koristiti. Džaba što input bude dobar on zna pogriješiti kod tabela i slično i još se izvinjava. Haman nas tako tjeraju da moraš uzeti onaj zadnji najskuplji paket.

Claude AI je zakon za tebele i finansijske izvještaje što meni najviše treba.

ElTriconi
Đulaga
Đulaga
Mood:

Post by ElTriconi » 27 May 2026, 14:36

Masamune wrote: 27 May 2026, 14:23 ChatGPT više sigurno neću koristiti. Džaba što input bude dobar on zna pogriješiti kod tabela i slično i još se izvinjava. Haman nas tako tjeraju da moraš uzeti onaj zadnji najskuplji paket.

Pajdo kad kompjuter mogne sve to uradit bez greske ti ces ostat bez posla 🤔

tuzlak1212
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 1002 times
Been thanked: 1514 times

Post by tuzlak1212 » 27 May 2026, 16:53

Masamune wrote: 27 May 2026, 14:23 ChatGPT više sigurno neću koristiti. Džaba što input bude dobar on zna pogriješiti kod tabela i slično i još se izvinjava. Haman nas tako tjeraju da moraš uzeti onaj zadnji najskuplji paket.

zaboravi da ces imati besplatan AI za posao, nije poenta AI milijardi da ti to besplatno imas
kao sto ne mozes koristit notepad za tabele, isto ne mozes koristit generican AI za specifican posao, nije to do alata
claude, gemini i gpt ce ti grijesiti, mozda ne na prvu al grijesit ce eventualno svaki generican AI kad je pravi posao u pitanju, i cudi me da ti gemini nije najbolji od tih besplatnih, kontam to je teren gdje bi google trebao da dominira

nadji na netu koji su najbolji modeli za economics i accounting, evo sto sam malo vidio Perplexity AI je 20 dolara mjesecno, nezz jel to to
ako je samo hendlanje excel tabela onda garant copilot 365 je zakon

Masamune
Forumaš godine
Forumaš godine
Mood:
Has thanked: 23893 times
Been thanked: 21825 times

Post by Masamune » 27 May 2026, 21:23

tuzlak1212 wrote: 27 May 2026, 16:53

zaboravi da ces imati besplatan AI za posao, nije poenta AI milijardi da ti to besplatno imas
kao sto ne mozes koristit notepad za tabele, isto ne mozes koristit generican AI za specifican posao, nije to do alata
claude, gemini i gpt ce ti grijesiti, mozda ne na prvu al grijesit ce eventualno svaki generican AI kad je pravi posao u pitanju, i cudi me da ti gemini nije najbolji od tih besplatnih, kontam to je teren gdje bi google trebao da dominira

nadji na netu koji su najbolji modeli za economics i accounting, evo sto sam malo vidio Perplexity AI je 20 dolara mjesecno, nezz jel to to
Odakle tebi da imam besplatnu verziju bilo čega? Govorim da fušeri kod plaćene verzije i da te tjera da uzimaš bolje pakete.

k ću im uzeti Pro verziju od 200$ mjesečno... nije bio prije problem i ovo je počelo od nedavno.

tuzlak1212
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 1002 times
Been thanked: 1514 times

Post by tuzlak1212 » 27 May 2026, 22:30

Masamune wrote: 27 May 2026, 21:23
tuzlak1212 wrote: 27 May 2026, 16:53

Odakle tebi da imam besplatnu verziju bilo čega? Govorim da fušeri kod plaćene verzije i da te tjera da uzimaš bolje pakete.

k ću im uzeti Pro verziju od 200$ mjesečno... nije bio prije problem i ovo je počelo od nedavno.
spomenuo genericne i besplatne samo kao dva pristupa istom clusteru, generican (gpt, gemini, claude) i kad je placen i kad je besplatan razlika je dominantno da cijeli dan imas brz server a ne u kvaliteti "IQ"-a

claude i claude code su dva svijeta, gpt i codex, itd itd, isto je garant i u drugim bransama
a svi specificni su skuplji, to firme placaju jbg, programeri na Opusu 4.6 tresu sigurno 50 dolara na dan do dan i po, oni lijeni mozda razvuku sedmicno 100-130 dolara

drugim rijecima, trazi right tool for the job, nema u AI svijetu jack of all trades, a generalno AI whispereri ti mrze GPT :D.
ako si na excelu najprece ti je copilot ucit kako koristit jer je treniran za te alate, jest sranje ucit drugaciji interface i nacin rada, meni da skinu Opus prvo bi bolovanje uzeo pa onda gledao sta cu :valja
a 20 dolara mjesecno su i gpt plus i copilot premium

ironman
sirius
sirius
Has thanked: 28226 times
Been thanked: 29147 times

Post by ironman » 04 Jun 2026, 21:58

Kud je meni smijesno..
dream of spring...

ElTriconi
Đulaga
Đulaga
Mood:

Post by ElTriconi » 04 Jun 2026, 22:17

Nek nije na srpsku nejac udario pa makar 🥹

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 10535 times
Been thanked: 12401 times

Post by Krokodil Behko » 08 Jun 2026, 09:23

CIJENA PAMETNE TEHNOLOGIJE: Umjetna inteligencija bi uskoro mogla potrošiti više vode nego što je cijelom čovječanstvu potrebno za piće
Image

Kako bi se umanjila zabrinutost zbog sve veće potražnje podatkovnih centara za resursima tvrdi se da će ti centri zahvaljujući umjetnoj inteligenciji (AI) trebati manje resursa jer će biti napredniji i efikasniji.

No, novim izvještajem Ujedinjenih nacija to se dovodi u pitanje. UN je procijenio da će se potrošnja električne energije za potrebe AI-a do 2030. godine udvostručiti, odnosno dostići tri posto ukupne električne energije u svijetu.

Osim toga, AI će proizvesti emisije štetnih gasova jednake onima koje trenutno stvara Velika Britanija te će se za hlađenje podatkovnih centara, na osnovu kojih funkcionira AI, potrošiti više vode nego što je svjetskoj populaciji potrebno za piće.

Uprkos uvjerenju da će AI napretkom postati efikasniji i trošiti manje resursa, izgledno je da će se dogoditi Jevonsov paradoks: većom efikasnošću značajno se snižava cijena tehnologije, ali je posljedica toga masovna upotreba i veća ukupna potrošnja resursa.

Spomenuti paradoks je nazvan po ekonomisti Williamu Stanleyu Jevonsu, koji je opisani efekat primijetio pri upotrebi uglja u Engleskoj u 19. stoljeću. Povećanje efikasnosti nije smanjilo ukupnu potrošnju resursa. Umjesto toga, niži troškovi su povećali upotrebu i ukupnu potražnju.

Kako AI postaje jeftiniji i privlačniji, za UN je vjerovatno da će se time povećati broj novih načina upotrebe i obim korištenja, čime će se potencijalno poništiti sve uštede postignute tehnološkim napretkom po pitanju efikasnosti. Zbog toga je UN pozvao na odgovornu upotrebu AI-a.

Podatkovni centri su prošle godine potrošili količinu električne energije jednaku potrošnji električne energije u Saudijskoj Arabiji, koja je 11. u svijetu po potrošnji struje.

Udvostruči li se potrošnja struje do 2030. godine, za neutralizaciju ugljičnog otiska trebalo bi 6,7 milijardi stabala, koja bi rasla 10 godina. Uz to, podatkovni centri bi potrošili 9,3 biliona (9.300 milijardi) litara vode i zauzeli površinu tla gotovo 10 puta veću od površine Mexico Cityja.

UN je u svom izvještaju upozorio i na nepravednost u razvoju AI-a, s obzirom na to da 32 države imaju infrastrukturu u "oblaku", namijenjenu isključivo za AI, dok je 90 posto tih kapaciteta u Sjedinjenim Američkim Državama i Kini.

Povećava se jaz između onih koji stvaraju i kontroliraju AI i onih koji koriste AI. Ovi drugi često nose nesrazmjeran ekološki teret uzrokovan eksploatacijom minerala i elektronskim otpadom, piše portal ScienceAlert.

Post Reply

Return to “Kultura, umjetnost, edukacija, nauka”