Mašine za suđe
Moderator: spacebound
- Morgen
- Zvezda foruma

- Has thanked: 33416 times
- Been thanked: 31364 times
- Status: Offline
- Maja
- Administrator

- Has thanked: 8789 times
- Been thanked: 20773 times
Re: Mašine za suđe
Narucila sam novu masinu a tako sam....ne znam ni kako bih opisala ovo sto osjecam. Staroj otisla pumpa za izbacivanje vode, dosao majstor, otvorio je, kaze ovo je za mijenjanje i samo zatvorio. Kaze trebalo bi je skroz rastaviti i pregledati, sve da stavim novu pumpu mozda nece raditi, da je moja ja je ne bih popravljao, uze torbu i ode. Ja ostala stajati na sred kuce.
Znaci masina savrseno opere, samo ostane voda na dnu.
Drugog majstora na ovom podrucju nema. Ima za masine za ves al za sudje ne.
Onda mi svi kazu pa sigurno se ne isplati popravljati, zna valjda majstor, 8 joj godina itd...
Ali ja imam osjecaj da bi ona s novom pumpom jos dugo prala i sad mi zao da je bacim na otpad.
Ovaj majstor mi je rekao i za ves masinu da nece dugo a iza toga proslo 5-6 godina i radi.
U p.m.
Onda mi svi kazu pa sigurno se ne isplati popravljati, zna valjda majstor, 8 joj godina itd...
Ali ja imam osjecaj da bi ona s novom pumpom jos dugo prala i sad mi zao da je bacim na otpad.
Ovaj majstor mi je rekao i za ves masinu da nece dugo a iza toga proslo 5-6 godina i radi.
U p.m.
- ElTriconi
- Đulaga

- Mood:
- Has thanked: 60535 times
- Been thanked: 11011 times
Nista ti drugo ne preostaje nadji gedore 8, 10, 13, krstasti i ravni sarafciger, kljesta, papagajke i pitaj chat gpt sta i kako 
Da sam pcela zelja mi je pusta
pa da sletim curici na usta

- ironman
- sirius

- Has thanked: 29148 times
- Been thanked: 30360 times
Ma pusti. Olaksaj i olaksavaj sebi maksimalno..pusti razmisljanje..radis ne stajes..nabij tu masinu spicom,kupi novu i goni dalje..
dream of spring...
- immuno
- Forum [Bot]
![Forum [Bot] Forum [Bot]](./images/ranks/s.png)
- Has thanked: 14504 times
- Been thanked: 15683 times
Ev upitah dragog kae , mozda je filter zacepljen , il pumpa...po tvom opisu jedino su tu problemi jer da je jos nesto bilo bi smetnji kod pranja ...on misli da se isplati pumpu promjeniti ...ako nista ne bacaj kad budes imala mogucnost tu pumpu zamjeniti uradi to ...ti kako vrijedno radis i 2 masine za sudje ce ti trebati ...Maja wrote: 08 Jun 2026, 11:16 Narucila sam novu masinu a tako sam....ne znam ni kako bih opisala ovo sto osjecam. Staroj otisla pumpa za izbacivanje vode, dosao majstor, otvorio je, kaze ovo je za mijenjanje i samo zatvorio. Kaze trebalo bi je skroz rastaviti i pregledati, sve da stavim novu pumpu mozda nece raditi, da je moja ja je ne bih popravljao, uze torbu i ode. Ja ostala stajati na sred kuce.
U p.m.
- ElTriconi
- Đulaga

- Mood:
- Has thanked: 60535 times
- Been thanked: 11011 times
Eto te isto ko u mene matiironman wrote: 08 Jun 2026, 18:54 Ma pusti. Olaksaj i olaksavaj sebi maksimalno..pusti razmisljanje..radis ne stajes..nabij tu masinu spicom,kupi novu i goni dalje..
Da sam pcela zelja mi je pusta

- Maja
- Administrator

Ako nadjem nekog ko zna promijeniti pumpu promijenicu je pa cu vidjeti. Nek zasad i stara stojiimmuno wrote: 08 Jun 2026, 19:26Ev upitah dragog kae , mozda je filter zacepljen , il pumpa...po tvom opisu jedino su tu problemi jer da je jos nesto bilo bi smetnji kod pranja ...on misli da se isplati pumpu promjeniti ...ako nista ne bacaj kad budes imala mogucnost tu pumpu zamjeniti uradi to ...ti kako vrijedno radis i 2 masine za sudje ce ti trebati ...Maja wrote: 08 Jun 2026, 11:16 Narucila sam novu masinu a tako sam....ne znam ni kako bih opisala ovo sto osjecam. Staroj otisla pumpa za izbacivanje vode, dosao majstor, otvorio je, kaze ovo je za mijenjanje i samo zatvorio. Kaze trebalo bi je skroz rastaviti i pregledati, sve da stavim novu pumpu mozda nece raditi, da je moja ja je ne bih popravljao, uze torbu i ode. Ja ostala stajati na sred kuce.
U p.m.
- Morgen
- Zvezda foruma

- Has thanked: 33416 times
- Been thanked: 31364 times
A sve si pregledala? I onaj deo sto se vrti, nema neku smetnju?
Meni tako voda nije odlazila (skroz) i culo se kako tesko vuče vodu
Meni tako voda nije odlazila (skroz) i culo se kako tesko vuče vodu
- Maja
- Administrator

- Krokodil Behko
- Globalni moderator

- Has thanked: 10693 times
- Been thanked: 12589 times
DA LI NOŽEVI SMIJU U MAŠINU ZA SUĐE: Odgovor bi mnoge mogao iznenaditi

Mašina za suđe mnogima je neizostavan pomoćnik u kuhinji pa u nju bez razmišljanja stavljaju gotovo sve – od lonaca i tave do kuhinjskih noževa. Međutim, stručnjaci upozoravaju da upravo noževi možda nisu najbolji kandidati za pranje u mašini. Odgovor na pitanje smiju li noževi u mašinu nije potpuno jednostavan. Neki modeli doista su deklarisani kao prikladni za mašinsko pranje, no proizvođači kvalitetnih kuhinjskih noževa ipak preporučuju drugačiji način održavanja.
Preporuke proizvođača i opasnosti po materijal
Primjera radi, Victorinox navodi da su njihovi kuhinjski noževi sa sintetičkim drškama tehnički prikladni za pranje u mašini, ali ipak preporučuje ručno pranje jer je nježnije prema oštrici i pomaže da nož duže ostane oštar. Također savjetuju da se nož opere odmah nakon korištenja toplom vodom, blagim deterdžentom i mekom spužvom te odmah osuši. Sličan savjet daje i njemački proizvođač WÜSTHOF. Ističu kako visoke temperature tokom ciklusa pranja, agresivni deterdženti i udaranje noževa o drugi pribor mogu oštetiti oštricu i skratiti vijek trajanja noža. Zato preporučuju da se kvalitetni kuhinjski noževi uvijek peru ručno.
Posebno su osjetljivi noževi s drvenim drškama. Drvo može upiti vlagu, isušiti se ili s vremenom popucati zbog visokih temperatura i hemikalija iz deterdženta. Upravo zato proizvođači upozoravaju da takve noževe nikada ne treba stavljati u mašinu za suđe.
Sigurnosni rizik i pravilno održavanje
Osim što može utjecati na dugotrajnost noža, mašina može predstavljati i sigurnosni rizik. Oštrica okrenuta prema gore ili skrivena među priborom povećava mogućnost posjekotina prilikom vađenja čistog suđa.
Ako ipak odlučite oprati nož u mašini, stručnjaci savjetuju da prethodno provjerite preporuke proizvođača. Nisu svi noževi izrađeni od istih materijala niti su svi predviđeni za mašinsko pranje.
Za većinu kvalitetnih kuhinjskih noževa najbolji je izbor i dalje vrlo jednostavan – nekoliko sekundi pod mlazom tople vode, malo sredstva za pranje suđa, mekana spužva i temeljito sušenje odmah nakon pranja. Prema riječima proizvođača, upravo će takav način održavanja pomoći da oštrica ostane oštra i u dobrom stanju dugi niz godina.
- ironman
- sirius

- Has thanked: 29148 times
- Been thanked: 30360 times
i tako...na pragu 2030 godine smo
Tamo nekad krajem osamdesetih...kad smo mastali sta nas ceka u buducnosti i kakvi cemo biti..
Vjerujem da niko ni sanjao nije da ce najveci uspjesi biti jebeni cep na flasi koji pritisne nos te da ce nam trebat savjet kako da operemo jebeni noz
Kakva retrogradna evolucija ljudi,muskaraca posebno.
A jos smo u nakom Lavljem vremenu trenutno jel
Tamo nekad krajem osamdesetih...kad smo mastali sta nas ceka u buducnosti i kakvi cemo biti..
Vjerujem da niko ni sanjao nije da ce najveci uspjesi biti jebeni cep na flasi koji pritisne nos te da ce nam trebat savjet kako da operemo jebeni noz
Kakva retrogradna evolucija ljudi,muskaraca posebno.
A jos smo u nakom Lavljem vremenu trenutno jel
dream of spring...
- Veca
- Uvijek slobodna!

- Location: Sikirevci! ---- Dijasporo, od pomoći su potrebna samo finansijska sredstva!
- Has thanked: 28108 times
- Been thanked: 7531 times
ja neam sada masinu za sudje, zato, ako na mojim slikama vidite neoprano sudje, molim za razumijevanje.

Ima ljudi dobrih, mekih kao pamuk.
Kad ih zgazite propadate do dna, SOPSTVENOG.
Nisu predvidjeni za gazenje.
Kad ih zgazite propadate do dna, SOPSTVENOG.
Nisu predvidjeni za gazenje.