Sta je za vas luksuz, za sta ne biste dali novac ?

Različite teme koje ne spadaju u ostale podforume

Moderator: Krokodil Behko

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 10913 times
Been thanked: 12805 times
Status: Offline

Re: Sta je za vas luksuz, za sta ne biste dali novac ?

Post by Krokodil Behko » 09 Jun 2026, 09:16

JEDNA KOŠTA 1.000 EURA, A DRUGA SAMO 40: Koja je cipela originalni luksuzni brend, a koja jeftini lažnjak s interneta?

Papuče poznatog brenda postale su apsolutni hit ove sezone, ali njihova visoka cijena mnoge ostavlja bez teksta. Zbog toga je jedna utjecajna korisnica društvenih mreža odlučila napraviti eksperiment i uporediti skupocjeni luksuz s jeftinom varijantom.

Nevjerovatna sličnost luksuza i kopije
Brendovi koji kopiraju originale postali su toliko vješti da čak i iskusni ljubitelji kupovine ne mogu lako prepoznati razliku između lažnog i originalnog proizvoda. Upravo je to slučaj sa čuvenim brendom Manolo Blahnik, čije papuče ove sezone koštaju vrtoglavih 1.000 eura. Visoka cijena inspirisala je influencericu Nicole Levin da testira originalne papuče i kopiju koju je kupila na platformi Amazon za svega 40 eura.

Levin se u tom periodu spremala za vjenčanje, pa joj je osim vjenčanice odabir obuće bio izuzetno važan. Odlučila je izdvojiti 1.000 eura za original, vodeći se mišljenjem da se udaje samo jednom u životu. Nekoliko dana nakon toga, prijateljica joj je poslala fotografiju kopije koja je na web stranici izgledala identično kao original, a koštala je samo 40 eura, nakon čega je Levin odlučila kupiti i njih.

Minimalne razlike za stotine eura

Nakon što je preuzela oba paketa, influencerica je obula po jednu papuču na svaku nogu kako bi napravila direktno poređenje. Konstatovala je da je ukrasna šnala na originalnom modelu ljepša, ali je primijetila i da su skuplje papuče nešto uže od onih kopiranih. Druge značajne razlike u izgledu i materijalu nije uspjela uočiti, iako bi joj odabir jeftinije varijante donio uštedu od čak 960 eura.

Zbog ove dileme, Levin je odlučila zatražiti pomoć od pratitelja na društvenoj mreži TikTok kako bi donijela konačnu odluku za svoj važan dan. Snimak koji je objavila pokrenuo je lavinu komentara i rasprava o tome isplati li se uopće investirati u visoku modu kada su alternativne verzije postale gotovo savršene, piše Alo.rs.

Duminjo
Urednik foruma
Urednik foruma
Has thanked: 2931 times
Been thanked: 9303 times

Post by Duminjo » 09 Jun 2026, 15:05

A jebena je postala ova moderna potreba da kupujes nešto što ce drugi vidjeti a ne što covjek zaista zeli.

Em izgubis pola ili više mjesecnog budzeta da bi zadovoljio druge a ne sebe, em vremenon postaješ nesvjesno rob tim potrebama, gubiš sebe i svoje samopuzdanje, zavisiš od toga sta ce neko drugi reci kao da ne znaš ko si, sta si i koliko vrijediš.
Naopako

Maja
Administrator
Administrator
Has thanked: 8891 times
Been thanked: 21074 times
Status: Online

Post by Maja » 09 Jun 2026, 15:36

Ama 90 posto ljudi i ne zna da nosis nesto markirano. Evo npr cula sam za ovog cipelasa ali nikad ne bih na ulici prepoznala njegove cipele jer ne pratim te trendove kao ni 90 posto ljudi. I koga onda hoces da impresioniras :cudi

ironman
sirius
sirius
Has thanked: 29901 times
Been thanked: 31423 times

Post by ironman » 09 Jun 2026, 15:41

Ma sta ja znam ..ima stvari koje se meni dopadaju i koje bi volio imat oase onda potrudim da dodjem do njih,,,meni je to vrijedno nekome mozda sranje..a sad da bacam novac na neke poznate brandove odjece li obuce da bi me neko u tome vidio..pa to nikad u zivotu uraido nisam..mozda ako pobudalim u ovo sto je ostalo pa da krenem Dolce i Gabanna il koji klinac je popularan vec :D.
dream of spring...

uvijek_kontra
zmajček
zmajček
Mood:
Has thanked: 10979 times
Been thanked: 9522 times

Post by uvijek_kontra » 09 Jun 2026, 15:42

Duminjo wrote: 09 Jun 2026, 15:05 A jebena je postala ova moderna potreba da kupujes nešto što ce drugi vidjeti a ne što covjek zaista zeli.

Zasto si toliko siguran u to, da ljudi kupuju da drugi vide i ne sto sami to zele? Pa ljudi neki vole markirano, skupo, mogu si priustiti to pa zasto da ne. Zasto odma pretpostavka da se to kupuje samo da se "vidi raskos"?

Vecina takvih ljudi fura tihi luksuz, ne vriste znamke na njima i etikete, a opet skupo i markirano. Jer vole, jer im se moze. Naravno, postoji i ona druga grupa, ali ne treba sve u isti kos.
Ima posla ko hoce da gleda svoja. 🪷

Duminjo
Urednik foruma
Urednik foruma
Has thanked: 2931 times
Been thanked: 9303 times

Post by Duminjo » 09 Jun 2026, 16:37

uvijek_kontra wrote: 09 Jun 2026, 15:42
Duminjo wrote: 09 Jun 2026, 15:05 A jebena je postala ova moderna potreba da kupujes nešto što ce drugi vidjeti a ne što covjek zaista zeli.

Zasto si toliko siguran u to, da ljudi kupuju da drugi vide i ne sto sami to zele? Pa ljudi neki vole markirano, skupo, mogu si priustiti to pa zasto da ne. Zasto odma pretpostavka da se to kupuje samo da se "vidi raskos"?

Vecina takvih ljudi fura tihi luksuz, ne vriste znamke na njima i etikete, a opet skupo i markirano. Jer vole, jer im se moze. Naravno, postoji i ona druga grupa, ali ne treba sve u isti kos.
Nisam stavio sve u isti koš nego rekoh da je takva moda. Jedino sto sam pogrijesio je da sam to stavio u moderno doba a ustvari odavno je tako.
Kupuje se nesto kako bi te to nesto stavilo u neki rang, na neku ljestvicu.. to znaju cak i popularniji brendovi pa svoje proizvode prodaju skuplje samo iz razloga sto na necemu stoji taj neki znak.
I ako pratiš malo neke reklame, mnogi ciljaju na to kao "Ako nosiš naš brend, ti si moderan, elita" ili nesto slicno tome. Nemoj biti papak, kupuj Adidas :ooo

Tako je sa odjecom, obucom, autima, haljinama, turistickim destinacijama, obicnim proizvodima Koje svakodnevno koristimo, cigarama, sokovima i skoro svemu sto se moze nekome pokazati i sto ce neko vidjeti.

Veca
Uvijek slobodna!
Uvijek slobodna!
Location: Sikirevci! ---- Dijasporo, od pomoći su potrebna samo finansijska sredstva!
Has thanked: 29350 times
Been thanked: 7960 times

Post by Veca » 09 Jun 2026, 16:45

uvijek_kontra wrote: 09 Jun 2026, 15:42

:hihi :ljub
Ima ljudi dobrih, mekih kao pamuk.
Kad ih zgazite propadate do dna, SOPSTVENOG.
Nisu predvidjeni za gazenje.

Veca
Uvijek slobodna!
Uvijek slobodna!
Location: Sikirevci! ---- Dijasporo, od pomoći su potrebna samo finansijska sredstva!

Post by Veca » 09 Jun 2026, 16:49

ja kupim samo ono sto mi se stvarno svidja, pa neka je i malo skuplje, isto tako bih kupila majicu od 5 eura, ako mi se svidja, uglavnom, ne zalim, ako imam lovu, sve si halalim. :D

uvijek_kontra
zmajček
zmajček
Mood:
Has thanked: 10979 times
Been thanked: 9522 times

Post by uvijek_kontra » 09 Jun 2026, 17:13

Veca wrote: 09 Jun 2026, 16:49 ja kupim samo ono sto mi se stvarno svidja, pa neka je i malo skuplje, isto tako bih kupila majicu od 5 eura, ako mi se svidja, uglavnom, ne zalim, ako imam lovu, sve si halalim. :D
Iste smo. :D
Ima posla ko hoce da gleda svoja. 🪷

spacebound
Urednik foruma
Urednik foruma
Has thanked: 10606 times
Been thanked: 18167 times

Post by spacebound » 10 Jun 2026, 08:19

Maja wrote: 09 Jun 2026, 15:36 Ama 90 posto ljudi i ne zna da nosis nesto markirano. Evo npr cula sam za ovog cipelasa ali nikad ne bih na ulici prepoznala njegove cipele jer ne pratim te trendove kao ni 90 posto ljudi. I koga onda hoces da impresioniras :cudi
Pa one koje prate logicno. Dakle, snobovi impresioniraju druge snobove.
Nama, ostalima, je svejedno :D.
...take me to Golden Gate, I will assimilate :ljiljani

Morgen
Zvezda foruma
Zvezda foruma
Has thanked: 33962 times
Been thanked: 31985 times

Post by Morgen » 10 Jun 2026, 08:21

Za neki sat. Torbe.

Jedino ako cuvam ko investiciju

Morgen
Zvezda foruma
Zvezda foruma
Has thanked: 33962 times
Been thanked: 31985 times

Post by Morgen » 10 Jun 2026, 08:25

A laznjake ne nosim.

Sem jednog parfema… ima ga u zari, par evrica, original kosta 350 eura

spacebound
Urednik foruma
Urednik foruma

Post by spacebound » 10 Jun 2026, 08:40

Ja, hvala Bogu, sebi sad mogu priustiti dosta toga i kupim sto mi se svidja, al' da je ne znam kako luksuzno i skupo necu ako mi nije po ukusu.
Za jaknu i udobnu obucu mi nikad nije zao dati vise.

spacebound
Urednik foruma
Urednik foruma

Post by spacebound » 10 Jun 2026, 08:41

Eh ja, i torbe, vec dugo gledam snizenja Furla i Coccinelle, hocu kvalitetnu, koznu, crnu veliku torbu za svaki dan, da mi traje godinama :srce

pizarro
sportski urednik
sportski urednik
Has thanked: 8065 times
Been thanked: 9844 times

Post by pizarro » 10 Jun 2026, 08:42

trositi na modu i izgled je investiranje u sebe.
investirajte u sebe!

Masamune
Forumaš godine
Forumaš godine
Mood:
Has thanked: 24980 times
Been thanked: 22950 times

Post by Masamune » 10 Jun 2026, 08:52

Za majicu budalaština mi je dati više od 100-150 KM... ovo 100-150 su Polo, Tom Tailor, Tommy Hilfiger itd. viša klasa i to samo ako mi se neka baš svidi, a i to uglavnom uzimam kad su na sniženju.

Za jaknu budalaština mi je dati više od 300 KM.

Za patike budalaština mi je dati više od 150-200 KM.

Za cipele budalaština mi je dati više od 200 KM.

Et ukratko.

immuno
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 14764 times
Been thanked: 15899 times

Post by immuno » 10 Jun 2026, 09:12

Trendove ne ganjam ...za dobar , kvalitetan kaput , torbu , cizme ne zalim platiti , ljetne stvari kupujem jeftinije jer nakon jednog nosenja ide na pranje ....eh imam i " porok " ludaaa sam za rucnim satovima . Imam dva koja idu u naslijedje , dvoje djece ...ostali preko nekoliko nisu bas nesto posebno ....

spacebound
Urednik foruma
Urednik foruma

Post by spacebound » 10 Jun 2026, 09:22

immuno wrote: 10 Jun 2026, 09:12 Trendove ne ganjam ...za dobar , kvalitetan kaput , torbu , cizme ne zalim platiti , ljetne stvari kupujem jeftinije jer nakon jednog nosenja ide na pranje ....eh imam i " porok " ludaaa sam za rucnim satovima . Imam dva koja idu u naslijedje , dvoje djece ...ostali preko nekoliko nisu bas nesto posebno ....
Gospodja Max Mara :pusa

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 10913 times
Been thanked: 12805 times

Post by Krokodil Behko » 10 Jun 2026, 09:41

Maja wrote: 09 Jun 2026, 15:36 Ama 90 posto ljudi i ne zna da nosis nesto markirano. Evo npr cula sam za ovog cipelasa ali nikad ne bih na ulici prepoznala njegove cipele jer ne pratim te trendove kao ni 90 posto ljudi. I koga onda hoces da impresioniras :cudi

Pa jes, al postoje i drugačije situacije.
Npr, ako kupujem veš u Bingu, ili na pijaci, pa kad ga obučem to ti je osjećaj kao da sam obukao parče balege na sebe.

Tura potkošulja i gaća iz LC Waikiki (SCC) i čovjek se osjeća zdravije i udobnije :ahhh

Veca
Uvijek slobodna!
Uvijek slobodna!

Post by Veca » 10 Jun 2026, 11:41

eh, naprimjeer, ove sandale su stare k'o biblija, puno starije od vremena interneta, bila sam u jednom gradu i setala, u izlogu vidim ove sandale i u sekundi se zaljubim u njih, a bila je nedelja...i tako odem kuci ali ih nisam mogla zaboraviti, spremim se jedan radni dan i ponovo odem 400km, da ih kupim :ha taj ludi tip zene, sam ja :plavi uvijek sam bila takva, ne svidjaju mi se mnoge stvari, ne trcim za modom, moze biti moderno do neba, ako nije po mom ukusu, necu kupiti...a ako mi se stvarno nesto svidi, ne zalim.
rsz_20260610_112703.jpg
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

Post Reply

Return to “Razno”