Da li je ateizam vrsta religije ? Da li je ateizam uzivao poseban status u Jugoslaviji u odnosu na druge religije ?

Islam, Budizam, Kršćanstvo, hodže, popovi....
Post Reply
Demokrata1990
Na probnom
Na probnom
Been thanked: 2 times
Status: Offline

Da li je ateizam vrsta religije ? Da li je ateizam uzivao poseban status u Jugoslaviji u odnosu na druge religije ?

Post by Demokrata1990 » 20 Jun 2026, 22:14

Religija je privatna stvar za svakog pojedinca, jer covjek svoje ubjedjenja/vjerovanje moze mijenjati svakodnevno, to jeste jedan dan moze biti musliman, drugi dan moze biti jevrej, treci dan moze biti krscan, četvrti dan moze biti agnostik, peti dan moze ateista a sesti dan ponovo musliman.

Ateizam je vrsta religije, jer kad neka osoba kaze drugoj osobi "Ja sam ateista", to znaci da je toj drugoj osobi objasnila da vjeruje da Bog ne postoji.

Drugo je kada neka osoba kaze drugoj osobi " ti si za mene stranac, moje vjersko opredjeljenje ne treba tebe da zanima, to je moja privatna stvar", to znaci da je toj drugoj osobi objasnila da religija ne treba da igra ulogu i znacaj u njihovom medjudskom odnosu.

Jugoslavija se htjela prikazi kao bez religijsko društvo, u kojoj religija nema veliki uticaj na drustvo i politiku, ali su profulili u tome, jer su se politički lideri većinom brojali kao ateisti i tako se izjasnjavali.

Mislim da je to bilo nepravedno prema narodu i nepravilno u političkom smislu.

Normalno i prirodno je za jednu osobu da rodbina i komsije te osobe znaju koje on religije, jer religije ne treba da se krije ali i da druge strane ne treba svoju vjeru reklamirati strancima.

Npr. Osoba svoju vjeru ne krije u komsiluku i medju rodbinu, ali je krije na poslu medju strancima. Rodbinu i komsije većinom ne mijenjamo, oni su konstantni u našim životima. A poslovno okruženje mijenjamo, svake godine jedan kolega ode a drugi dodje, zbog toga se ljudi sa posla broje kao stranci, i njima religija ne treba da igra ulogu u njihovim medjuljudskim odnosima.

Masamune
Forumaš godine
Forumaš godine
Mood:
Has thanked: 24365 times
Been thanked: 22346 times

Re: Da li je ateizam vrsta religije ? Da li je ateizam uzivao poseban status u Jugoslaviji u odnosu na druge religije ?

Post by Masamune » 21 Jun 2026, 10:17

Nije religija niti je ikad bio. Ne postoji ateistički manifesto bilo koje vrste da bi se mogao svrstati u religiju.

To je jednostavno odsustvo vjerovanja u jednog Boga ili više njih.

Mnogi vjernici žele ateizmu pripisati takva svojstva, ali to je iz razloga što često ne razumiju o čemu govore i brkaju neke osnovne stvari. Posebno je zlonamjerno kad se ateizmu žele pripisati Staljin i ostali, jer ono u šta su takvi vjerovali je bazirano na dogmatskoj ideologiji sa čime ateizam nema apsolutno nikakve veze.

I iza KPJ u Jugoslaviji je postojala dogmatska ideologija... staljinizam, titoizam, marksizam, kult ličnosti... sve od prve do zadnje države su imali neki oblik dogmatske ideologije nevezano za ateizam.
Last edited by Masamune on 21 Jun 2026, 10:27, edited 2 times in total.

Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik
Has thanked: 1784 times
Been thanked: 3381 times

Re: Da li je ateizam vrsta religije ? Da li je ateizam uzivao poseban status u Jugoslaviji u odnosu na druge religije ?

Post by Mutevelija » 21 Jun 2026, 10:22

Ateizam ima svoje propise kao religija i želi da uređuje društvo na svoj način tako da jest u neku ruku "religija"
Samo ciljevi su mu drugačiji or religije, ne postoji koncept pakla i raja, ali opet postoji koncept kod ateizma da je religija opijum za narod, da su drugi NPR vjernici u zabludi, i da odvode društvo u mračno doba .
Isto i vjernici misle o drugima koji nisu njihove vjere, da su ti drugi u zabludi
Samo manifest mu je drugačiji od religije, ali ima svoj manifest.
Posmatraču mog posta.
Jednaki smo mi skoro oba.
Ja sam juče bio takav
Ti ćeš sutra biti ovakav.
🍉🍉🍉🍉

https://bosanski-forum.com/viewtopic.php?t=411&start=4820

Masamune
Forumaš godine
Forumaš godine
Mood:

Post by Masamune » 21 Jun 2026, 10:25

Fulaš stadion.

Postaviš 10 ateista 8 njih bi imali različite stavove u vezi 90% stvari vezano za ateizam i religije. Vežu ih samo neki osnovni pojmovi i definicije kao ovaj gore što sam spomenuo.

Manifest ne postoji. Provaljuješ se bezveze.

Masamune
Forumaš godine
Forumaš godine
Mood:

Post by Masamune » 21 Jun 2026, 10:33

U suštini vjernici često ateizam žele prikazati kao antiteizam u svom prozivanju istog, a on to nije.

Antiteizam religije smatra nepotrebnim i štetnim i to je aktivno suprotstavljanje teizmu.

Ja kao ateista religije ne smatram štetnim i nepotrebnim, tako da sebe nikad ne bih mogao svrstati u antiteistu.

Ako su komunistički sistemi u svom jednako dogmatskom djelovanju poput religija bili nešto onda su antiteistički. Nikako ateistički.

Zato ja nekad npr. Christophera Hitchensa nisam mogao smisliti u svom mrmljanju iako je bio intelektualni gigant u mnogim poljima.

Zna se i odakle je ona izreka da je religija opijum naroda. To je marksizam koji je u svojoj srži bio antiteistički, a šta je marksizam u konačnici nego dogmatska ideologija poput religije. Nije tako bio zamišljen, ali je njegova primjena bila takva koja je kasnije prelazila u lenjinizam, staljinizam itd. i što je kroz historiju odnijelo živote miliona ljudi.

Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik

Post by Mutevelija » 21 Jun 2026, 10:58

A je li nastao prije antiteizam ili ateizam ?
Moraš prvo biti protiv Boga da bi nevjerovao u njega (po definiciji vjere)
Jer svako ko ne vjeruje u Boga je protiv Boga , nevezano Jel on antieteista ili ateista.
Možda ateizam nema destruktivan cilj prema religiji kao antiteizam ali u konačnici on je isti za religiju.
Bazira se u tome da Bog ne postoji, a ako Bog ne postoji zašto poštovati njegove odredbe?
Ili kako bi ateisti rekli ono što pise u knjigama i što ne u tradiciji
Tako da mu antiteizam i ateizam dođe na isto.
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav
🍉🍉🍉🍉

Demokrata1990
Na probnom
Na probnom
Been thanked: 2 times

Post by Demokrata1990 » 21 Jun 2026, 12:12

Tema je da su političari u Jugoslaviji koji za sebe govorili da su ateisti u javnosti svoju politiku predstavljali kao bez religijsku, da je religija privatna stvar.

Ali to nema logike niti smisla....jer ako neka osoba javnosti/publici objašnjava da ne vjeruje u Boga, onda im je objasnio svoje religijsko ubjedjenje.

Korektno je trebalo biti da naprimjer javnost nije poznavala Titovu religiju, a pogrešno i nekorektno je bilo sto su poznavali da je bio ateista i da je to predstavljeno kao bez religijsko drustvo, da je religija privatna stvar.

tuzlak1212
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 1047 times
Been thanked: 1597 times

Post by tuzlak1212 » 21 Jun 2026, 12:21

Po definiciji religije ateizam nije religija, ali ova pitanja su pogresna
Religija kao termin i pojava postoji da se olaksaju medjuvjerski dijalozi, vjerske analize, da se priblize razlicite konfesije, koncept religije nije bas pocetak nicega nego kraj, kao sto imas nalaze krvi i kostanu srz u tijelu, nece nalaz krvi diktirati tijelu nego tijelo diktira nalazima, isto tako ne diktira religija vjerama nego vjere diktiraju religiji

Muslimane ne zanima termin religija nego vjera, isto je i sa svim vjerama drugim
Iz perspektive muslimana, ateisti vjeruju da neceg nema, a kao sto je receno 100 ateista ce dati 100 uglova zasto ne vjeruju - ali i 100 muslimana ce dati 100 odgovora sto vjeruju u Islam
Nedostatak sistema vjerovanja, obredoslovlja i slicno ne umanje vjerovanje ateista nego umanje ovo gore - nisi kandidat za medjuvjerske dijaloge
Kaži ti Meni, hoćeš li ti biti čuvar onome koji je strast svoju za boga svoga uzeo?
Strast je licna filozofija, oholost, pretpostavljanje vjerskih tekstova licnom ranijem ubjedjenju, tako da ateizam nije daleko od budizma, hinduizma i nezz ti cega
Jedina priznata vjera kod Allaha je islam.

Remzudin
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 299 times
Been thanked: 585 times

Post by Remzudin » 22 Jun 2026, 18:29

Demokrata1990 wrote: 20 Jun 2026, 22:14 Religija je privatna stvar za svakog pojedinca, jer covjek svoje ubjedjenja/vjerovanje moze mijenjati svakodnevno, to jeste jedan dan moze biti musliman, drugi dan moze biti jevrej, treci dan moze biti krscan, četvrti dan moze biti agnostik, peti dan moze ateista a sesti dan ponovo musliman.

Ateizam je vrsta religije, jer kad neka osoba kaze drugoj osobi "Ja sam ateista", to znaci da je toj drugoj osobi objasnila da vjeruje da Bog ne postoji.
Zaboravio si Antivjernika...

a...inace nemas nikakvi drugi problema ?
Ponasas se ovde kao jedan emocijonalno kompromitirani mladic koji nemoze naci djevojku.!

Masamune
Forumaš godine
Forumaš godine
Mood:

Post by Masamune » 23 Jun 2026, 15:56

Mutevelija wrote: 21 Jun 2026, 10:58 A je li nastao prije antiteizam ili ateizam ?
Jer svako ko ne vjeruje u Boga je protiv Boga , nevezano Jel on antieteista ili ateista.
Možda ateizam nema destruktivan cilj prema religiji kao antiteizam ali u konačnici on je isti za religiju.
Bazira se u tome da Bog ne postoji, a ako Bog ne postoji zašto poštovati njegove odredbe?
To šta je nastalo prije uopšte nije bitno u ovom kontekstu.

To je u suštini vaš problem. U svetim spisima vrlo često piše kako se trebate ophoditi prema bezbožnicima tj. kakve su već kvalifikacije, pa vama ateisti ipak mnogo više smetaju nego što je obrnuto.

Ateisti to nemaju. Većinu, da kažem normalnih, jednostavno Bog ne interesuje uopšte i to je to. Furaju svoje.

Antiteisti su druga priča i nije to isto. Mora se tu postaviti jasna distinkcija. Tu već postoje ozbiljna zlonamjerna usmjerenja protiv religija.

Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik

Post by Mutevelija » 23 Jun 2026, 16:28

Masamune wrote: 23 Jun 2026, 15:56
Mutevelija wrote: 21 Jun 2026, 10:58 A je li nastao prije antiteizam ili ateizam ?
To šta je nastalo prije uopšte nije bitno u ovom kontekstu.

To je u suštini vaš problem. U svetim spisima vrlo često piše kako se trebate ophoditi prema bezbožnicima tj. kakve su već kvalifikacije, pa vama ateisti ipak mnogo više smetaju nego što je obrnuto.

Ateisti to nemaju. Većinu, da kažem normalnih, jednostavno Bog ne interesuje uopšte i to je to. Furaju svoje.

Antiteisti su druga priča i nije to isto. Mora se tu postaviti jasna distinkcija. Tu već postoje ozbiljna zlonamjerna usmjerenja protiv religija.
Opet nije ista kategorija ateiste koji se traži , i ateiste koji negira Boga.
Neko ko je bio musliman pa postao ateista je drugačije od nekoga ko je bio kršćanin pa postao ateista
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav
🍉🍉🍉🍉

HAVANA
Penzioner
Penzioner
Has thanked: 3033 times
Been thanked: 25228 times

Post by HAVANA » 23 Jun 2026, 21:05

Masamune wrote: 21 Jun 2026, 10:25 Fulaš stadion.

Postaviš 10 ateista 8 njih bi imali različite stavove u vezi 90% stvari vezano za ateizam i religije. Vežu ih samo neki osnovni pojmovi i definicije kao ovaj gore što sam spomenuo.

Ima li podkategorija bolikurcizam?Ja bi tu.Sve je to meni totalno nepotrebno i opterecuje me bespotrebno.I vjera i nevjera.Rodis se,zivis i umres.Sredina me zanima plaho.Jebe mi se za ostalo.Satro cemo mi nesta fol skontat i znamo.Al u qrcu.
Nije skupo na moru, skupo je na obali.

Beni
Fuck you
Fuck you
Mood:
Has thanked: 2440 times
Been thanked: 6187 times

Post by Beni » 23 Jun 2026, 21:11

HAVANA wrote: 23 Jun 2026, 21:05

Ima li podkategorija bolikurcizam?Ja bi tu.Sve je to meni totalno nepotrebno i opterecuje me bespotrebno.I vjera i nevjera.Rodis se,zivis i umres.Sredina me zanima plaho.Jebe mi se za ostalo.Satro cemo mi nesta fol skontat i znamo.Al u qrcu.
Et i meme u tu kategoriju, mogu'l ?
Fuck you a friendly note to start the day

Nora Ibsenova
Čovječje vrste kći
Čovječje vrste kći
Has thanked: 3133 times
Been thanked: 5475 times

Post by Nora Ibsenova » 23 Jun 2026, 22:35

Remzudin wrote: 22 Jun 2026, 18:29
Demokrata1990 wrote: 20 Jun 2026, 22:14 Religija je privatna stvar za svakog pojedinca, jer covjek svoje ubjedjenja/vjerovanje moze mijenjati svakodnevno, to jeste jedan dan moze biti musliman, drugi dan moze biti jevrej, treci dan moze biti krscan, četvrti dan moze biti agnostik, peti dan moze ateista a sesti dan ponovo musliman.

Zaboravio si Antivjernika...

a...inace nemas nikakvi drugi problema ?
Ponasas se ovde kao jedan emocijonalno kompromitirani mladic koji nemoze naci djevojku.!
:valja :valja :valja
Muškarci u najboljim godinama trebaju imati nekog koga će ludo voljeti. Evo naprimjer, mene.

Masamune
Forumaš godine
Forumaš godine
Mood:

Post by Masamune » 24 Jun 2026, 07:11

HAVANA wrote: 23 Jun 2026, 21:05

Nisam ni ja daleko od toga ako sam uopšte. I mene je prošlo vrijeme ubjeđivanja još na klixu na religiji i najviše sam u tom mode-u u posljednjih par godina.

Ovako napišem neke osnovne stvari, pojasnim malo bolje, ukažem na greške u tuđim rezonima za šta smatram da je greška i to je to.

Post Reply

Return to “Religija”