BOŠNJAČKI NACIONALIZAM
Moderators: Krokodil Behko, Duminjo
Re: BOŠNJAČKI NACIONALIZAM
Ne znam gdje bi bosnjake -strpala---rekla bih --Jos se nisu nasli-
- nacionalista - covek koji velica svoju naciju
- sovinista - covek koji velica svoju naciju, pritom mrzi druge nacije
- fasista - velica svoju naciju, pritom jasno i konkretno diskriminira druge nacije
Sto se tice ostalih pojmova koje ste spomenuli:
- nacionalsocijalizam - obezbediti svojoj naciji lep zivot (u Hitlerovom slucaju - cak i na stetu drugim nacijama)
- patriotizam - zrtvovati se za svoju naciju, delati iznad sopstvene koristi, a za korist cele nacije (ili drugog vida grupisanja)
Patriota ne mora biti nacionalista.
- nacionalista - covek koji velica svoju naciju
- sovinista - covek koji velica svoju naciju, pritom mrzi druge nacije
- fasista - velica svoju naciju, pritom jasno i konkretno diskriminira druge nacije
Sto se tice ostalih pojmova koje ste spomenuli:
- nacionalsocijalizam - obezbediti svojoj naciji lep zivot (u Hitlerovom slucaju - cak i na stetu drugim nacijama)
- patriotizam - zrtvovati se za svoju naciju, delati iznad sopstvene koristi, a za korist cele nacije (ili drugog vida grupisanja)
Patriota ne mora biti nacionalista.
- Socrates
- Forum [Bot]
![Forum [Bot] Forum [Bot]](./images/ranks/s.png)
- Been thanked: 5 times
- Status: Offline
Ali recimo da imamo i mi Quebec.
Sve bitne stvari da zadrže svoju osobitost imaju pod kontrolom - zdravstveni sistem, obrazovni sistem, imigraciju, zakone o francuskom jeziku, resurse u Quebecu.
Što se tiče Aboriginal People, to ide sporo, ali vjerovatno i to ide u smjeru njihovog samoupravljanja.
Sve bitne stvari da zadrže svoju osobitost imaju pod kontrolom - zdravstveni sistem, obrazovni sistem, imigraciju, zakone o francuskom jeziku, resurse u Quebecu.
Što se tiče Aboriginal People, to ide sporo, ali vjerovatno i to ide u smjeru njihovog samoupravljanja.
. . . . . . . . .
hm , mozda ---ali u Quebec -vise ne dolazim . zapadna Kanada ok.Ovdje "haraju" principi.
- Socrates
- Forum [Bot]
A ovo je bijes postenog čovjeka koji se ne snalazi u balkanskoj neprincipijelnosti.Lebowski wrote:Patriote bi malo uzdizali Tursku u nebesa, slavili njena osvajanja pa i osvajanje naše Bosne pa onda slavili Kraljevinu Bosnu i na njoj gradili državnost, pa malo slavili austorugarsku, pa se malo igrali ustaša i lajkali Hitlera, pa bi malo mrzili Jevreje, Srbe u kompletu pa onda se čudili što umjesto da bude više onih što bi da žive sa njima sve ih je manje.
. . . . . . . . .
Zvuci bezobrazno --ja gledam odozdo , ti odozgo ..
--a nismo ni jedno --mozda u pravu.
- Socrates
- Forum [Bot]
Ne znam ja ko je u pravu. Ali, ovo je otprilike forum umjerenih ljudi, zar ne?SPINERKA wrote:![]()
Zvuci bezobrazno --ja gledam odozdo , ti odozgo ..
--a nismo ni jedno --mozda u pravu.
Jedna stvar u postu Lebowskog - Jevreji se mrze medju Bosnjacima, Turska se voli. Turska je poslije Amerike bila najveći prijatelj Izraela dugo vremena.
Zbog iste stvari, Amerikanci nisu bili baš omiljeni, mada da oni nisu klepili Miloševića po ušima, rat bi trajao još par godina.
Eto o čemu Lebowski govori.
. . . . . . . . .
- Krokodil Behko
- Globalni moderator

- Has thanked: 9996 times
- Been thanked: 11878 times
Socrates wrote:To samo govori da su muškarci malo gluplji, u prosjeku.Krokodil Behko wrote:Opet ti?
Đe li je sad ona Marsovka, što kaže kako su naši ljudi vani kulturni? Evo ovaj je baš kulturan i pripomaže smislu teme.
Mislio sam da smo se dogovorili, da je dosta off topica.
Povedi ti prvo malo računa o sebi, jer si manje-više u konfliktu sa svim muškarcima na forumu.
I to dovoljno govori
I sa kojim sam to muskarcima ja u "konfliktu"?
Ti i Melek. Sa vama je teško ne doći u konflikt, kad se uzme u obzir šta pišete.
Đesi Pepe, haman se još nisi umorio? En ti lopte na drugoj strani, ne udaraj igrače.
Ali shvatam te i te frustracije, kad od protivničke tiki take dobiješ vertigo

Bilo je mnogo tih plavih. De facto, svi koji nisu bili u SDA.Mirelam wrote:Behko, sta ti znaci pravi bosnjacki nacionalista i koja je to ekipa koja je pripadala toj plavoj struji? Meni na pamet pada samo jedan a da nije komunista jal bivsi , jal tadasnji.
O ciscenju u Armiji i postavljanju vjerskog kadra je izlisno meni da govoris.To mozda nekome ko nije dozivio.
Imam osjecaj da ti pricas o nekom imaginarnom i zeljenom bosnjackom nacionalizmu koji ne postoji?
Božije davanje pa su svi bili borbeniji od zelenih i da su nadjačali, ne bi vala niko smio potpisati tako glup sporazum. Nama neki lik reče, negdje u septembru 93., kad već toliko volimo da ratujemo, ostavit će nam dežurni front, da ratujemo na njemu, dok ne izginemo, a Avlija će potpisati i za srpski i za hrvatski groš.
Slučajno ga nakon te izjave, pogodi neki bokal, pa je imao desetak šavova po glavi.
Naknadno smo im "izuzeli" pare iz sefa predsjedništva opštine, tek toliko, da ne isplaćuju sebi i plate i tople obroke u sred rata, dok vojska nema ni sapuna, a o hrani za porodice, da i ne govorimo.
istina, tvrdili su kako je to dijaspora poslala baš za SDA, sve te pare. Mi smo sjeli i diskutovali danima i danima i niko od nas nije mogao da se sjeti, da se ikada u historiji našeg grada rodio toliko glup čovjek, koji će u sred rata poslati pare nekim nižerazrednim lokalnim političarima, a više od pola su bili SSS.
Čini mi se da su nas nakon ta dva incidenta, tužili za hajdučiju i premlaćivanje Alijinog poslanika, ali ko jebe i njih i Aliju. Mi smo organizirali izbore u sred rata, i sami sebe proglasili za demokratsku narodnu vojnu huntu
Sve se može, kad se hoće
Zaboravio si reći, da je bilo i onih koji su mezetili kurbansko meso. Znam ja da je bilo i toga.Lebowski wrote:Patriote bi malo uzdizali Tursku u nebesa, slavili njena osvajanja pa i osvajanje naše Bosne pa onda slavili Kraljevinu Bosnu i na njoj gradili državnost, pa malo slavili austorugarsku, pa se malo igrali ustaša i lajkali Hitlera, pa bi malo mrzili Jevreje, Srbe u kompletu pa onda se čudili što umjesto da bude više onih što bi da žive sa njima sve ih je manje.
Neki moji drugovi, svi hrabri i požrtvovni borci
Čak su imali i pjesmu:
Nema bolje vjere od Islama,
niti boljeg mezeta od Kurbana.
No, to se ne pika, nego se pika srce u junaka, a bgm bilo je tu podosta lavova
j... ga, sila boga ne moli, a u ratu treba te sile. Nije to ko sad, škraba ko šta stigne i đe stigne.
Samo oni koji su mezili kurban u rovu se trebaju pitati o ovoj drzavi?
Ostavljam profil na forumu u amanet dobrim ljudima
USERNAME: Lebowski
PASSWORD: 123456
Dobri ljudi, uđite i promijenite šifru i riješite se kjafira.
USERNAME: Lebowski
PASSWORD: 123456
Dobri ljudi, uđite i promijenite šifru i riješite se kjafira.
- Julia-Klara
- Forum [Bot]
- Has thanked: 14701 times
- Been thanked: 10242 times
Naravno da ga ima, i nije nista drugaciji od srpskog ili hrvatskog, koliko god se vi (ili oni, nacionalisti) upinjali kako bi bili drugaciji.
Stra'ota!
Stra'ota!
ju mast lov jor femili end bi najs tu komsija 
- Mohr
- Inventar foruma

- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 21 times
A jel' bogati baš zatoKrokodil Behko wrote:Jah.. Uobičajena spika, na wikipediji ništa ne znaju.Mohr wrote:Mehdise ne informiše na Wikipediji
E pa baš zato sam i donio sa Wikipedije, kako bih ti poručio da čak i na wikipediji znaju, ono što ti ne znaš. Ostatak sam napisao već za Bla. Etnos ne postoji, nego nacije, a mogu se oba koristiti kao sinonimi, bez obzira što se u nekim drugim zemljama to ne radi, pošto je to kod nas tako opšteprihvaćeno u regiji. Kužiš?
Nisam rek'o da na wikipediji ništa ne znaju, nego da nije, ne može biti relevantan izvor, jer se "slobodno" uređuje od strane korisnika, pa tako na njoj mirne duše o recimo npr. Jasenovcu može da piše Jakov Sedlar
Etnos je, u smislu modernih nacija o kojima govoriš, doista nešto posebno i različito od nacije. Moderna nacija može da se sastoji od više etničkih skupina. Upravo su USA konglomerat najrazličitijih etničkih grupa, ali su svi oni prvenstveno Ameri, pa tek onda sve ostalo, kužiš
Eto, recimo npr. jesu li naši Zmajevi nacionalni tim? Jesu li onaj mali Ljajić i Sulejmani (bili) članovi nacionalnog tima Srbije?
Ovo o "regionalnoj opšteprihvaćenosti" smatram "naučnim" trućanjem, tek da se nešto tobož' suvislo kaže
-
Venera
- Seksologinja

- Has thanked: 1306 times
- Been thanked: 717 times
Julia-Klara wrote:Naravno da ga ima, i nije nista drugaciji od srpskog ili hrvatskog, koliko god se vi (ili oni, nacionalisti) upinjali kako bi bili drugaciji.
Stra'ota!
Skin: "nemoj ljubinka, ja sam vec ispala iz aviona"
Fuddo: "Jadni spermatozoidi,pa sto ih ubijate?"
-
Venera
- Seksologinja

Ja bih takvog stavila u "stateless people"Socrates wrote:Gdje nacionalizam hara?SPINERKA wrote:Nisi bas spasen --nacionalizam hara tu.
To kod vas možda u Americi. Kod nas kad pokazes netrpeljivost prema drugima, ili bilo kakvo izdvajanje, letiš iz politike.
Jedna od tema na posljednjim izborima je bila da li covjek koji je planirao teroristički napad može da zadrzi drzavljanstvo Kanade.
Sadašnji premijer je izjavio - A Canadian is a Canadian is a Canadian.
I sad će poništiti taj zakon o oduzimanju državljanstva.
Ovdje "haraju" principi.
Socrates,zasto Kanadjani dolaze raditi u US? Da li ima puno USA radnika u CA?
- Socrates
- Forum [Bot]
Veće su plate u US. I, relativno govoreci, u prosjeku, jeftiniji je život. Kažem da je to relativno jer treba imati u vidu da mi imamo, naprimjer, univerzalno zdravstveno osiguranje, bolje programe za nezaposlene i penzionere, jeftinije visoko obrazovanje, itd. U Ontariju od sljedeće godine, recimo, pohađanje univerziteta će biti besplatno za najsiromašnije. Očekuje se da će sve provincije da idu prema tome.statebriga wrote:Ja bih takvog stavila u "stateless people"Socrates wrote:Gdje nacionalizam hara?SPINERKA wrote:Nisi bas spasen --nacionalizam hara tu.
To kod vas možda u Americi. Kod nas kad pokazes netrpeljivost prema drugima, ili bilo kakvo izdvajanje, letiš iz politike.
Jedna od tema na posljednjim izborima je bila da li covjek koji je planirao teroristički napad može da zadrzi drzavljanstvo Kanade.
Ovdje "haraju" principi.![]()
Ovdje nema puno Amerikanaca jer ne mogu da se naviknu na socijalizam, kako oni to zovu. Dolaze nekad dezerteri iz svih njihovih ratova i traže izbjeglicki status.
. . . . . . . . .
-
Venera
- Seksologinja

Kako ne mogu da se naviknu na socijalizam?Socrates wrote:Veće su plate u US. I, relativno govoreci, u prosjeku, jeftiniji je život. Kažem da je to relativno jer treba imati u vidu da mi imamo, naprimjer, univerzalno zdravstveno osiguranje, bolje programe za nezaposlene i penzionere, jeftinije visoko obrazovanje, itd. U Ontariju od sljedeće godine, recimo, pohađanje univerziteta će biti besplatno za najsiromašnije. Očekuje se da će sve provincije da idu prema tome.statebriga wrote:Ja bih takvog stavila u "stateless people"Socrates wrote:Gdje nacionalizam hara?SPINERKA wrote:Nisi bas spasen --nacionalizam hara tu.
Ovdje "haraju" principi.![]()
Ovdje nema puno Amerikanaca jer ne mogu da se naviknu na socijalizam, kako oni to zovu. Dolaze nekad dezerteri iz svih njihovih ratova i traže izbjeglicki status.
Sta se podrazumjeva pod "univerzalnim zdrastvenim osiguranjem"? Svi idu kod istog doktora,svi imaju isti kvalitet usluga, cekanje za posjetu dokotora i operaciju ?
Hvala Socrates
- Krokodil Behko
- Globalni moderator

- Has thanked: 9996 times
- Been thanked: 11878 times
Kod mene u svakom slučaju. Uzorni građani, borci i BošnjaciLebowski wrote:Samo oni koji su mezili kurban u rovu se trebaju pitati o ovoj drzavi?
Štas mislio? Da ću uvažavati mišljenje likova koji nemaju blage sa realnošću?
Prosto nevjerovatno, koliko je onesvještenih ljudi, na ovoj temi.
Pričaju o stvarima koje neće biti moguće ni za 100 godina i još misle da zaslužuju i virjeme i odgovore.
Nije ti ovo nikakav preoštar upis, nego muški upis.
Ja bar svoj (potencionalni) nacionalizam ne krijem iza davno krepane zločinačke ideologije, da bi njome štitio i onu drugu zločinačku ideologiju, koja još uvijek nije krepana, na žalost.
-
Venera
- Seksologinja

Od kad se pitaju osobe koje su bile tokom rata u rovu za reformu i oporavak drzave? To se jos nije desilo u istoriji nijedne drzave!Krokodil Behko wrote:Kod mene u svakom slučaju. Uzorni građani, borci i BošnjaciLebowski wrote:Samo oni koji su mezili kurban u rovu se trebaju pitati o ovoj drzavi?
Štas mislio? Da ću uvažavati mišljenje likova koji nemaju blage sa realnošću?
Prosto nevjerovatno, koliko je onesvještenih ljudi, na ovoj temi.
Pričaju o stvarima koje neće biti moguće ni za 100 godina i još misle da zaslužuju i virjeme i odgovore.
Nije ti ovo nikakav preoštar upis, nego muški upis.
Ja bar svoj (potencionalni) nacionalizam ne krijem iza davno krepane zločinačke ideologije, da bi njome štitio i onu drugu zločinačku ideologiju, koja još uvijek nije krepana, na žalost.
Nijedna drzava nema dovoljno postovanja prema svojim vojnicima! Kad vas vise ne treba,baci vas ko smece u kantu!
- Socrates
- Forum [Bot]
Pa Ameri misle da je socijalizam.statebriga wrote:Kako ne mogu da se naviknu na socijalizam?
Sta se podrazumjeva pod "univerzalnim zdrastvenim osiguranjem"? Svi idu kod istog doktora,svi imaju isti kvalitet usluga, cekanje za posjetu dokotora i operaciju ?
Hvala Socrates
Znam jednog koji je došao za djevojkom u Kanadu i ode čovjek prije nego sto je i popio kafu u Kanadi. Nije mogao da dodje sebi.
U Americi se puno više i radi. Ovdje je opuštenije. A kad odeš u Quebec, tek onda vidiš šta je opuštenost. U Montrealu se niko ne sekira ni za sta. Raj na Zemlji i najljepše žene na svijetu.
Universal Health Care ima svaki državljanin i stalni stanovnik Kanade. Provincije imaju nadležnost da administriraju Health Care na njihovoj teritoriji. Sve neophodne zdravstvene usluge su pokrivene, ukljucujuci I porodicnog doktora, ležanje u bolnici, operacije, itd. Naravno da svi biraju svog porodicnog doktora.
Što se tiče čekanja na usluge, the Supreme Court je donio nekoliko odluka koje su obavezale provincije da uvode zakone oko maksimalno dozvoljenog čekanja na usluge. Ukoliko to ne mogu da ispoštuju, obavezne su da plate uslugu koju mogu da pruže privatne klinike, čak i u Americi.
Amerikanci imaju vrhunske zdravstvene usluge, ali nisu dostupne velikom procentu njihovog stanovništva.
Last edited by Socrates on 19 Apr 2016, 23:34, edited 2 times in total.
. . . . . . . . .
-
Venera
- Seksologinja

Vecina Amerikanaca ne znaju sta je socijalizam!Socrates wrote:Pa Ameri misle da je socijalizam.statebriga wrote:Kako ne mogu da se naviknu na socijalizam?
Hvala Socrates![]()
Znam jednog koji je došao za djevojkom u Kanadu i ode čovjek prije nego sto je i popio kafu u Kanadi. Nije mogao da dodje sebi.Imam dosta Amera na Facebook, i ljudi stvarno misle da smo mi neka socijalistička distopija, po njihovom.
U Americi se puno više i radi. Ovdje je opuštenije. A kad odeš u Quebec, tek onda vidiš šta je opuštenost. U Montrealu se niko ne sekira ni za sta. Raj na Zemlji i najljepše žene na svijetu.
Universal Health Care ima svaki državljanin i stalni stanovnik Kanade. Provincije imaju nadležnost da administriraju Health Care na njihovoj teritoriji. Sve neophodne zdravstvene usluge su pokrivene, ukljucujuci I porodicrnog doktora, ležanje u bolnici, operacije, itd. Naravno da svi biraju svog porodicni doktora.
Što se tiče čekanja na usluge, the Supreme Court je donio nekoliko odluka koje su obavezale provincije da uvode zakone oko maksimalno dozvoljenog čekanja na usluge. Ukoliko to ne mogu da ispoštuju, obavezne su da plate uslugu koju mogu da pruže privatne klinike, čak i u Americi.
Amerikanci imaju vrhunske zdravstvene usluge, ali nisu dostupne velikom procenta njihovog stanovništva.
Znam puno osoba i Kanadi,i mnogi nisu zadovoljni sa zdrastvenim uslugama,cekanjem i novcem/taksom koja je previsoka! Pojedini rade dva posla,pisem za Tornoto! Montreal je preskup ,tamo zive osobe koje zaradjuju iznad prosjeka. Tornot je takodjer skup real estate.
Poredila sam godisnji prihod sa sumom novca zdrastvenog osiguranja u US i u Kanadi ili u Skandinaviji,u principu,na kraju godine je vazno izvagati koliko novca prosjecan US amerikanac ulozi u zdrastveno,a koliko jedna Kanadjanin.
Vrhunske usluge u US su sta konkretno? U US postoje klinke ,besplatno lijecenje za djecu,beplatne univerzitetske bolnice za osobe sa niskom godisnjom zaradom i klinke za beskucnike.