Na bosanski forum svi unose radost. Neko svojim dolaskom, a neko odlaskom. Vraćamo kredite, priređujemo šokiranja i ibrete. Sve znamo, sve umijemo, pomoći hocemo, a možda i nećemo. Spoznajte istinsku draž opcije "quote".
Kad bi Linux imao solidnu alternativu za Lightroom i Davinci Resolve, nikad više ne bih instalirao Windowse.
Imaju neke alternative, ali su potanke.
Čak se dvoumim da instaliram linux Mint kao osnovni OS, pa na njega windowse kao virtuelnu mašinu preko vmware, ali mrsko mi eksperimentisat.
vise je tu rizik da li je racunar dovoljno monstrum-level jak da to podnese hardverski, a ne da li ovo gore moze softverski se sve uvezat
koliko znam ti adobe alati su hardverski zahtjevni cak i na windowsu to zacas pojede ram i cpu, virtualna masina je zahtjevna i virutelni OS je tezak, cisto fyi
sve sto smo se trudili da u AI ne ubacujemo privatne podatke, pisi propalo
haj sto su do sad svakako kupili podatke za ads i slicno, sad ce se cekati bug da moja viber poruka zavrsi kod mog sefa
Rum wrote: 18 Oct 2025, 09:04
Gledam slike s konferencije za medije KK Bosna i MY TV od prije par dana, a iza direktora BH Telecoma i Bosne na displayu piše Activate Windows 20251018_090338.jpg
UDARAC AMERIČKIM TEHNOLOŠKIM DIVOVIMA; Kineski operativni sistem radi na samo 1,6 GB RAM-a i ponižava Windows
Kineski operativni sistem UOS (Unified Operating System) prema dostupnim izvještajima može raditi sa svega 1,6 gigabajta radne memorije u minimalnim konfiguracijama, što ga čini znatno lakšim od većine zapadnih operativnih sistema. Sistem je razvijen u sklopu šire kineske strategije smanjenja zavisnosti od strane tehnologije.
Početkom 2020-ih kineske vladine institucije dobile su rok za uklanjanje strane opreme i softvera, što je uključivalo postepeno povlačenje Windowsa i Intelovih procesora iz državne infrastrukture. Kao zamjenu, Kina je razvila sistem UOS, čiji je temelj Deepin — open source projekat koji postoji od 2004. godine, a koji je razvila kompanija Wuhan Deepin Technology. Godine 2019. kontrolu nad razvojem preuzeo je državni zajednički poduhvat UnionTech, s ciljem da UOS postane standardni sistem za vladine i poslovne potrebe.
Rad na domaćim procesorima
UOS je dizajniran da radi na kineskim procesorima, uključujući čipove kompanija Loongson i Sunway, koji nisu povezani s tehnologijom Intela ili AMD-a. Time Kina nastoji postići tehnološku nezavisnost od američkih proizvođača čipova.
Prema navodima nezavisnih testera, svježa instalacija sistema u mirovanju troši između 2,32 i 2,6 gigabajta memorije, dok je u jednom testu zabilježeno korištenje procesora od svega 4 posto prilikom pokretanja. Brojka od 1,6 gigabajta, kako se navodi, odnosi se na najlakše konfiguracije sistema — ogoljene verzije bez vizualnih efekata, animacija i pratećih aplikacija. Standardna verzija sa punim grafičkim sučeljem troši nešto više memorije, što prema dostupnim testovima ostaje u rasponu koji je i dalje niži od mnogih konkurentskih sistema.
Korijeni sežu do 2007. godine
Razvoj ove linije kineskih operativnih sistema seže do sistema Kylin, koji je 2007. godine razvijen za kinesku vojsku na osnovu FreeBSD tehnologije, što ukazuje da je riječ o dugogodišnjoj strategiji, a ne o nedavnoj reakciji na trgovinske tenzije.
Vizualno, UOS podsjeća na noviju verziju Windowsa 11, sa centralno postavljenom programskom trakom i modernim sučeljem. Sistem uključuje i funkciju Deepin Home, namijenjenu podršci zajednice, prijavi grešaka i pristupu izvornom kodu. Uključeni uredski paket WPS Office nudi kompatibilnost sa Microsoftovim formatima dokumenata, što korisnicima olakšava prelazak sa postojećih sistema.
Pitanja privatnosti ostaju otvorena
Nezavisni istraživači i novinari godinama upozoravaju na pitanja vezana za nadzorne mogućnosti pojedinih softvera koje je kineska vlada propisala kao obavezne za korištenje. Stručnjaci preporučuju da korisnici koji razmišljaju o korištenju ovakvih sistema za osjetljive podatke prethodno provjere politike privatnosti softvera.
Prema pojedinim izvještajima, sistem se na domaćim procesorima pokreće za oko 30 sekundi, što testeri navode kao brže vrijeme od onog zabilježenog na pojedinim mainstream sistemima sa snažnijim zapadnim hardverom. Stručnjaci ovo objašnjavaju činjenicom da optimizacija softvera za specifičan hardver, kada proizvođač kontroliše i čipove i operativni sistem, može donijeti veću efikasnost nego razvoj generičkog softvera namijenjenog širokom spektru hardverskih konfiguracija.
Msm na desetki sam, ne ispunjava laptop uslove ni za 11, a za max par god ide i windows 12, pa razmišljam kako da se ponovim a da ne bankrotiram. Koliko vidim na piku, Laptopi s tim hepecima su svi 2000'+ maraka
Msm na desetki sam, ne ispunjava laptop uslove ni za 11, a za max par god ide i windows 12, pa razmišljam kako da se ponovim a da ne bankrotiram. Koliko vidim na piku, Laptopi s tim hepecima su svi 2000'+ maraka
vjerovatno si guglao pa da ti ne ponavljam pojmove, to je naucna fantastika koju mi u Bosni slabo kupujemo
za Windows 11 ti samo treba hardver koji podrzava TPM 2.0 a to nije "skupa tehnologija", i uopste nije neka moderna tehnologija
ja sestri kupio prije oko 5 godina tada nov neki HP laptop za 1200 koji pici windows 11, sad je takav ispod 800 garant
ne znam zasto ne gledas polovne, skoro sve radnje daju 12 mjeseci garancije, samo kad sta vidis da ti se svidi iole pitaj Gemini AI jel ovo valja il ne valja
ja sam krenuo gledat "sarajevo windows 11 refurbished laptop" al sta god kliknu istocno saraevo, kiseljak, pa sam odusto, ti znas koje su radnje tebi blizu
na primjer, ako radi kako pise, ovo je odlicna kupovina, al ako imas vise para moze se sta jace gledat, naravno sve dok je polovno, cim se udje u novo malo je drugacije https://min.ba/p/hp-probook-650-g5---15 ... ro--237253
vjerovatno si guglao pa da ti ne ponavljam pojmove, to je naucna fantastika koju mi u Bosni slabo kupujemo
za Windows 11 ti samo treba hardver koji podrzava TPM 2.0 a to nije "skupa tehnologija", i uopste nije neka moderna tehnologija
ja sestri kupio prije oko 5 godina tada nov neki HP laptop za 1200 koji pici windows 11, sad je takav ispod 800 garant
ne znam zasto ne gledas polovne, skoro sve radnje daju 12 mjeseci garancije, samo kad sta vidis da ti se svidi iole pitaj Gemini AI jel ovo valja il ne valja
ja sam krenuo gledat "sarajevo windows 11 refurbished laptop" al sta god kliknu istocno saraevo, kiseljak, pa sam odusto, ti znas koje su radnje tebi blizu
na primjer, ako radi kako pise, ovo je odlicna kupovina, al ako imas vise para moze se sta jace gledat, naravno sve dok je polovno, cim se udje u novo malo je drugacije https://min.ba/p/hp-probook-650-g5---15 ... ro--237253