Roboti i vještačka inteligencija

Pozorište, slikarstvo, škola, fakultet, istraživanja, izumi.

Moderator: Krokodil Behko

Masamune
Forumaš godine
Forumaš godine
Mood:
Has thanked: 24840 times
Been thanked: 22826 times
Status: Offline

Re: KRAJ LJUDSKOG RADA: Roboti su upravo nadmašili ljude i niko ne obraća pažnju

Post by Masamune » 06 Jul 2026, 19:00

tuzlak1212 wrote: 06 Jul 2026, 18:56 Trenira on sam sebe vec godinama, uopste ljudi ne programiraju AI @Masa
Ljudi malo post-training pokusavaju vektorizivat output i taj dio AI je najlosiji hehe

Daleko je sve od pandorinih kutija kad covjek se mora zakopat u rudnike, preplovit cijeli svijet rudama, pa onda sastavit komponente, pa preplovit svijet s komponentama da par dana pravimo meemove s mackama i baci sve i daj nove komponente. I samo dobra bomba treba na Tajvan i Juznu Koreju da se 90% ovog srusi ko kula karata.

A da ne pricam o struji, vodi, fizickom odrzavanju

Ovo ce ko svaka tehnologija olaksat neki stari posao, stvorit nove poslovne prilike i to je to
Al ljudi se boje nepoznatog pa masta radi svasta
Problem i jeste što mi gledamo očima iz ovog vremena i prostora pa zauzimamo takve stavove. Ne znamo šta će biti za 5 godina, a kamo li 30 ili 50, ali planovi postoje.

Nije da se ja nešto opterećujem. Dok bilo šta tako zaživi biću metuzalem ili već pod zemljom.
Last edited by Masamune on 06 Jul 2026, 19:01, edited 1 time in total.

tuzlak1212
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 1066 times
Been thanked: 1664 times

Re: KRAJ LJUDSKOG RADA: Roboti su upravo nadmašili ljude i niko ne obraća pažnju

Post by tuzlak1212 » 06 Jul 2026, 19:01

Btw sto vise ljudi placa premiume oni imaju manje kapaciteta da pruze uslugu

Tokeni sve skuplji a i sve nekvalitetniji, eno Ford i jos neki vracaju one radnike sto su otpustili zbog AI, ljudi jeftiniji od AI

Masamune
Forumaš godine
Forumaš godine
Mood:
Has thanked: 24840 times
Been thanked: 22826 times

Post by Masamune » 06 Jul 2026, 19:03

tuzlak1212 wrote: 06 Jul 2026, 19:01 Btw sto vise ljudi placa premiume oni imaju manje kapaciteta da pruze uslugu

Tokeni sve skuplji a i sve nekvalitetniji, eno Ford i jos neki vracaju one radnike sto su otpustili zbog AI, ljudi jeftiniji od AI
I onda dižu cijene GPU i ja im j.... sve od do :oo

Možda to obori cijene tamam za novi PC :oo

ironman
sirius
sirius
Has thanked: 29770 times
Been thanked: 31197 times

Post by ironman » 06 Jul 2026, 19:05

Ama sta ce AI pored vakih inovatora
Gledaj
dream of spring...

ironman
sirius
sirius

Post by ironman » 06 Jul 2026, 19:08

A sta AI misli o zivotinjama na planeti?
Sta li odgovore oni sa premium verzije ...kakvo li je njihovo vidjenje uopce biljnog i zivotinjskog svijeta..
dream of spring...

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 10866 times
Been thanked: 12751 times
Status: Online

Post by Krokodil Behko » 06 Jul 2026, 19:25

Sjećam se, dijete sam bio i u kući c/b televizor i uz njega "stabilizator", a za drugi program, morao se kupovati baška uređaj :oo
Pa tako da SF-a danas imamo u svakodnevnom životu, al se ne mrda u svemiru ništa, baš ništa.

tuzlak1212
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by tuzlak1212 » 06 Jul 2026, 19:34

Masamune wrote: 06 Jul 2026, 19:03
tuzlak1212 wrote: 06 Jul 2026, 19:01 Btw sto vise ljudi placa premiume oni imaju manje kapaciteta da pruze uslugu

I onda dižu cijene GPU i ja im j.... sve od do :oo

Možda to obori cijene tamam za novi PC :oo
ne vjerujem da ce zbog ovog past, prije ce svi ici double down, jos vise okrenut resurse za ove svrhe, povecat kapacitete da premiumi prosto budu isplativiji, da se nadaju da Ford i takvi ponovo otpuste ljude :D.
mislim realno za AI se moze reci da imaju beskonacno para, nece ovo dugo stati da bi neke cijene se normalizovale jer nije im potreba kad i ovako printaju beskonacno para, nije nvidiji potreba da mi kupujemo grafe, pare su tu bez ikakve ekonomske logike i boli ih briga :D.

sto se tice novog PC-a, ima ona mudra od tvog kolege ekonomiste "you will own nothing and be happy"
gledao sam i ja za sebe skoro, ne mogu nikakvu dobru konfiguraciju naklikat ispod 5500-6000 KM, i to sa AMD 9070xt grafickom (5070 Ti za hiljadu skuplja od ove :D.) :D.
skonto sam da mi je trenutni PC, 6 godina star, bolji nego sto sam mislio :D.

Quds
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 5144 times
Been thanked: 2311 times

Post by Quds » 06 Jul 2026, 21:12

ironman wrote: 06 Jul 2026, 19:08 A sta AI misli o zivotinjama na planeti?
Sta li odgovore oni sa premium verzije ...kakvo li je njihovo vidjenje uopce biljnog i zivotinjskog svijeta..
Ovo je zanimljivo pitanje, ne sjećam se da sam čuo ikoga da priča o tome. AI sam po sebi nije problem (dok je u ovoj fazi u kojoj je sada), problem je u tome za šta ćemo da ga optimiziramo. To što kao i većina drugih novih tehnologija, ne služi da tebi i meni olakša život, nego poveća profit i efikasnost, ne daje mi neku posebnu nadu da može biti ikako dobro za životinjski svijet.

Ako AI bude donosio sve više odluka u stvarnom svijetu, naravno da će ići na tu efikasnost, profit, proizvodnju, i da pritom (bar u jako velikoj mjeri) zanemari prirodu, ako zaštita životinja i ekosistema nije postavljena kao jedan od zadanih ciljeva (a, na većini planete sam siguran da neće). To će rezultirati bržem uništavanju staništa, intenzivnije i brže iskorištavanje prirodnih resursa ili pravljenja loših odluka, zbog toga što su ekosistemi mnogo složeniji nego što ih bilo koji model može u potpunosti skontati (i sami učenjaci i danas - dan pokušavaju da razumiju mnoge stvari vezane za njih, iako sve to prate i studiraju decenijama).

U nekoj većoj autonomiji u odlučivanju, mnoge insekte, glodare i sl, ako ne proglasi štetočinama, onda će ih vjerovatno označiti bar kao ''nekorisne'', te sve ovo što mi ljudi već ionako radimo, može ubrzati u ogromnoj mjeri. Ma, mi ionako ovu prelijepu planetu i ne zaslužujemo. ''Dugo nam je i bila'' - za one koji znaju taj vic.

Veca
Uvijek slobodna!
Uvijek slobodna!
Location: Sikirevci! ---- Dijasporo, od pomoći su potrebna samo finansijska sredstva!
Has thanked: 29149 times
Been thanked: 7877 times

Post by Veca » 06 Jul 2026, 22:47

ok.
Ima ljudi dobrih, mekih kao pamuk.
Kad ih zgazite propadate do dna, SOPSTVENOG.
Nisu predvidjeni za gazenje.

Shadow
Svemirka
Svemirka
Has thanked: 26463 times
Been thanked: 30080 times

Post by Shadow » 06 Jul 2026, 23:21

I na viber su provukli chat gpt. Ko s poslom. Ja ga ukucala pod poseban folder pod nazivom..
Screenshot_20260706_231906_Viber.jpg
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Acta non Verba

tuzlak1212
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by tuzlak1212 » 06 Jul 2026, 23:58

Image

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 10866 times
Been thanked: 12751 times

Re: Roboti i vještačka inteligencija

Post by Krokodil Behko » 22 Jul 2026, 08:40

BUDUĆNOST JE PREBRZO STIGLA: Pogledajte brutalnu borbu humanoida u kavezu, otkinuta mu glava ali on nastavlja... (VIDEO)

Od kompjuterskih programera do advokata, nekoliko poslova već se nalazi u riziku da ih preuzme vještačka inteligencija (AI).

Sada se čini da čak ni borci u kavezu nisu sigurni od robotskog preuzimanja.

Pojavio se šokantan snimak iz Kine koji prikazuje dva humanoidna robota kako se bore u meču mješovitih borilačkih vještina (MMA).

Borba je održana prošle sedmice u Shenzhenu, a u njoj su se dva robota suočila prsa u prsa u kavezu pred stotinama posmatrača.

U jednom posebno šokantnom trenutku, jednom od robota je glava potpuno otkinuta udarcem nogom – ali je on unatoč tome nastavio borbu.

Komentarišući na Redditu, jedan gledalac je rekao: „Konačno imamo Real Steel (Čeličnu borbu)“, poredeći događaj s filmskim hitom iz 2011. godine.

Drugi je upozorio: „Treniramo sljedeću generaciju živih bića na Zemlji kako da nas poraze. Poetično.“

Čak se i Elon Musk pridružio zabavi, podijelivši video borbe na mreži X uz šalu: „Borbe robota su zabavne.“

Borba je održana u okviru događaja Ultimate Robot Knock-out Legend (URKL) u Kulturno-sportskom centru Nanshan u Shenzhenu.

Ovo takmičenje – nazvano „robotskom verzijom UFC-a“ – okuplja 32 takmičara iz više od 20 zemalja.

Ovi timovi su odabrani nakon sužavanja izbora od prvobitnih 200, a među njima su i predstavnici Univerziteta Stanford, Univerziteta u Hong Kongu i Univerziteta Zhejiang.

„Takmičenje usvaja sveobuhvatnu višefaznu turnirsku strukturu koja se sastoji od kvalifikacione faze, grupne faze i finala s dvostrukom eliminacijom“, objašnjava na svojoj web stranici EngineAI, organizator takmičenja.

„Turnir je osmišljen tako da sveobuhvatno procijeni timove kroz simulacijske algoritme, implementaciju hardvera na licu mjesta i borbene performanse autonomnih humanoidnih robota.“

Svi timovi koriste T800 kompanije EngineAI – humanoidnog robota pune veličine koji se prodaje po cijeni do 85.000 dolara.

Prema pisanju lista South China Morning Post, nagrada za pobjednički tim bit će pojas napravljen od 10 kg čistog zlata, vrijedan do 10 miliona juana (1,09 miliona funti).

Do sada je održano nekoliko borbi, ali ona koja je zaista izazvala najveće interesovanje na društvenim mrežama bila je između timova Bullfighter i White Eagle.

Ubrzo nakon ulaska u specijalno dizajnirani heksagonalni kavez, robot tima White Eagle zadao je razoran udarac nogom u glavu svog protivnika, potpuno mu otkinuvši glavu.

Nevjerovatno, robot tima Bullfighter nastavio je borbu potpuno bez glave – i čak uspio ostvariti pobjedu rezultatom 3–2.

Mnogi gledaoci ostali su impresionirani borbenim sposobnostima robota.

„Volio bih vidjeti dio koda koji se bavi situacijom u kojoj ti glava odjednom nestane“, našalio se jedan obožavatelj na Redditu.

Drugi je dodao: „Zamislite budućnost u kojoj postoji masivna kupola ispunjena robotima koje sponzorišu različite kompanije, a koji se bore u ogromnoj areni u stilu Battle Royalea. Roboti opremljeni bacačima plamena, mitraljezima i svim vrstama ludog oružja. Definitivno bih platio da to gledam.“

A jedan se našalio: „Sviđa mi se kako robot nastavlja dalje s odvojenom glavom. Robotski glas: 'To je samo ogrebotina.'“

Međutim, drugi su izrazili zabrinutost da bi borbeni roboti mogli biti uvid u našu budućnost.

Jedan je rekao: „Mislim da to nije dobra ideja. Molim vas, samo ih naučite da slažu veš i peru suđe.“

Drugi je upitao: „Da li je to ono što će ih na kraju natjerati da se pobune protiv nas?“

A jedan je zloslutno dodao: „Budućnost nastavlja stizati mnogo brže nego što sam zamišljao.“

Ovo nije prvi put da je humanoidni robot izazvao čuđenje posljednjih mjeseci.

Ranije ove godine, jedan humanoid je dospio na naslovnice nakon što je udario dijete tokom plesne predstave koja je izmakla kontroli u Kini.

U Kaliforniji je bot podivljao u jednom restoranu, a snimljeno je kako očajno osoblje pokušava da ga odvuče od mušterija.

U međuvremenu, policija u Kini je čak privela jednog humanoida nakon što je prestravio stariju ženu.

ironman
sirius
sirius

Post by ironman » 22 Jul 2026, 08:43

wtf :D.
dream of spring...

ironman
sirius
sirius

Post by ironman » 11 Aug 2026, 12:07

Image
:D.
dream of spring...

Sioux
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 1454 times
Been thanked: 1788 times

Post by Sioux » 11 Aug 2026, 13:26

Pogled Joca Vujičića

Naseef Mushroom
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 4362 times
Been thanked: 4067 times

Post by Naseef Mushroom » 11 Aug 2026, 17:05

tuzlak1212 wrote: 06 Jul 2026, 18:56 Trenira on sam sebe vec godinama, uopste ljudi ne programiraju AI @Masa
Ljudi malo post-training pokusavaju vektorizivat output i taj dio AI je najlosiji hehe
Ako ljudi ne treniraju AI i ako AI sam kolo vodi gdje se ljudi sve manje pitaju. Ako nam žele predstaviti AI onako kako nas plaše, kako se u to uklapa ovaj članak?

Izrael potrošio milijune na kampanju za oblikovanje odgovora umjetne inteligencije

Izrael je potrošio desetke milijuna dolara na digitalnu kampanju usmjerenu na oblikovanje odgovora umjetne inteligencije o ratu u Gazi, otkriva izvještaj koji je objavio američki Drop Site News.

U izvještaju stoji da je tvrtka Clock Tower X, u vlasništvu bivšeg voditelja kampanje Donalda Trumpa Brada Parscalea, sklopila ugovor s izraelskom vladom vrijedan 46,5 milijuna dolara. U sklopu ugovora izgradili su mrežu web stranica čija je svrha bila promovirati izraelske stavove i utjecati na AI platforme poput ChatGPT-ja, Claudea, Geminija i Perplexityja.
Ako nas plaše kako AI postaje sve više samostalan i da se čovjek sve manje pita, kako ljudi onda mogu uticati na AI?
Zar ne bi onda AI trebao sam da daje odgovore, bez obzira šta na to misle Izraelac, Palestinac, Greta Thunberg ili JD Vance.

Znači ako neki bogati homofob uloži masu novca, Chat GPT će ubuduće pisati da homoseksualnost jeste bolest umjesto kao do sada?
Ako šešelj osvoji glavni Jackpot na lotu i uloži u umjetnu inteligenciju, ubuduće će pisati da u Srebrenici nije izvršen genocid?
Ide junak do junaka, ide Bošnjak do Bošnjaka, Allahu se svom klanjaju i pjesmu pjevaju.
Živio Alija i bosanska armija, živjela, živjela Bosna.

tuzlak1212
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by tuzlak1212 » 11 Aug 2026, 19:16

Naseef Mushroom wrote: 11 Aug 2026, 17:05
Ako ljudi ne treniraju AI i ako AI sam kolo vodi gdje se ljudi sve manje pitaju. Ako nam žele predstaviti AI onako kako nas plaše, kako se u to uklapa ovaj članak?

Izrael potrošio milijune na kampanju za oblikovanje odgovora umjetne inteligencije

Izrael je potrošio desetke milijuna dolara na digitalnu kampanju usmjerenu na oblikovanje odgovora umjetne inteligencije o ratu u Gazi, otkriva izvještaj koji je objavio američki Drop Site News.

U izvještaju stoji da je tvrtka Clock Tower X, u vlasništvu bivšeg voditelja kampanje Donalda Trumpa Brada Parscalea, sklopila ugovor s izraelskom vladom vrijedan 46,5 milijuna dolara. U sklopu ugovora izgradili su mrežu web stranica čija je svrha bila promovirati izraelske stavove i utjecati na AI platforme poput ChatGPT-ja, Claudea, Geminija i Perplexityja.
Ako nas plaše kako AI postaje sve više samostalan i da se čovjek sve manje pita, kako ljudi onda mogu uticati na AI?
Zar ne bi onda AI trebao sam da daje odgovore, bez obzira šta na to misle Izraelac, Palestinac, Greta Thunberg ili JD Vance.

Znači ako neki bogati homofob uloži masu novca, Chat GPT će ubuduće pisati da homoseksualnost jeste bolest umjesto kao do sada?
Ako šešelj osvoji glavni Jackpot na lotu i uloži u umjetnu inteligenciju, ubuduće će pisati da u Srebrenici nije izvršen genocid?
to sto ti ne kontas sta znaci "ai trenira sam sebe", i pravis pogresne zamjene teza, to ne umanjuje da ai trenira sam sebe

nemoj puno razmisljat o skynetu i terminatorima, mada cak i oni rade kako im se naredi u buducnosti

ironman
sirius
sirius

Post by ironman » 11 Aug 2026, 19:25

Self learning.
Otprilike zadnjih 10m u utrci na 100m
Njemu ce najtezi korak biti da uvidi da mu ljudi zspravo nisu potrebni.
Onda ide Allahimanet Sacire :ooo
dream of spring...

ElTriconi
Đulaga
Đulaga
Mood:
Has thanked: 61559 times
Been thanked: 11213 times

Post by ElTriconi » 11 Aug 2026, 19:37

ironman wrote: 11 Aug 2026, 19:25 Self learning.
Jest, ako taj selflearning zadje u one desnicarske krugove ni nama se ne pise dobro, ono sto su 92e o nama mislili na zapadu je nista kako sad misle :valja
Da sam pcela zelja mi je pusta
pa da sletim curici na usta 🤗😊

ironman
sirius
sirius

Post by ironman » 11 Aug 2026, 19:44

ElTriconi wrote: 11 Aug 2026, 19:37
ironman wrote: 11 Aug 2026, 19:25 Self learning.
Jest, ako taj selflearning zadje u one desnicarske krugove ni nama se ne pise dobro, ono sto su 92e o nama mislili na zapadu je nista kako sad misle :valja
Ko ga yb.
Imacemo terminator uzivo.
Hahaha sad ce me kombinovani prenosi pocet hvatat.
Robot sa subarom
:D.
dream of spring...

Post Reply

Return to “Kultura, umjetnost, edukacija, nauka”