Čega se sjećate iz Jugoslavije?

Moderator: Krokodil Behko

Nole
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Status: Offline

Re: Čega se sjećate iz Jugoslavije?

Post by Nole »

Mutevelija wrote:
Nole wrote:
Mutevelija wrote:Nemoj da ti slikam vojnu knjižicu iz 1947 godine, ali mi otac neće dati da uzimam iz arhiva.
Bio je vojnik i Musliman.
Zašto da sad ta Jugoslavija ne izazove ogorčenje i prezir kod mene??
Imo je opciju Neopredijeljen Hrvat Srbin , ali je bio harambaša i išao MUSLIMAN.
1950 godine su bile "gladne godine" jela se trava.
Musliman je verska pripadnost, aa ne naacija...pa to ti objaašnjavaju danaas muslimanski intelektuaalci iz Snadžaka.
Ne razumiješ, moj djed je imao 4 osnovne škole nije on znao za Bošnjaka znao je da mu je vjera Islamska i da je musliman, razlikovao se od Srba i Hrvata, i trebao je imati svoju slobodu. Govorim o evoluciji tog naziva.
Nemoj da citiram BOsanski riječnik koji je stariji od Vukovog.
U sranju devedesetih sam bio mobilisan al nisaam učestvovao. Na frontu metka nisam opalio i nisaam jedini taakav i vređa me kad neko nabijaa meni na nos d aa sam četnik...istoriju znaaam...paa i bosanski kralj Tvrtko je preuzeo krunu Nemanjićaaa, posle smrti Dušana i bio kraalj svih Bosanaca i Srba....volim i bosance i hrvte i slovence...maaa ne mrzim nikogaaa...
Lebowski
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Lebowski »

Mutevelija wrote:
Nole wrote:
Mutevelija wrote:Nemoj da ti slikam vojnu knjižicu iz 1947 godine, ali mi otac neće dati da uzimam iz arhiva.
Bio je vojnik i Musliman.
Zašto da sad ta Jugoslavija ne izazove ogorčenje i prezir kod mene??
Imo je opciju Neopredijeljen Hrvat Srbin , ali je bio harambaša i išao MUSLIMAN.
1950 godine su bile "gladne godine" jela se trava.
Musliman je verska pripadnost, aa ne naacija...pa to ti objaašnjavaju danaas muslimanski intelektuaalci iz Snadžaka.
Ne razumiješ, moj djed je imao 4 osnovne škole nije on znao za Bošnjaka znao je da mu je vjera Islamska i da je musliman, razlikovao se od Srba i Hrvata, i trebao je imati svoju slobodu. Govorim o evoluciji tog naziva.
Nije u školi problem, mnogi su imali i fakultete pa nisu čuli za "Bošnjaka" do 93. godine.
Ostavljam profil na forumu u amanet dobrim ljudima

USERNAME: Lebowski
PASSWORD: 123456

Dobri ljudi, uđite i promijenite šifru i riješite se kjafira.
Venera
Seksologinja
Seksologinja
Has thanked: 1306 times
Been thanked: 716 times

Post by Venera »

Mutevelija wrote:
Nole wrote: Musliman je verska pripadnost, aa ne naacija...pa to ti objaašnjavaju danaas muslimanski intelektuaalci iz Snadžaka.
Eeee mutevelija,to i jeste bio problem: Meni je zao tvog dede,jer covjek se idnetificirao onako kako je naucen i kako je odrastao.

Bosanjci su bili poznati u politckim krugovima,jos od prvog svjestkog rata ,ali problem je sto je termin Bosnjastva nestao kasnije,i naravo,krajem drugog svjetskog rata , gradjani islamske vjeroispovjesti nisu imali dolsovno termin kojim bi se identificirail ( mnogi su ih zvali i muhamednaci) U stranoj literaturi su preoznati kao Bosnajci,rijec koaj ej nastala u Osmanlijko vrijeme. Tadasnja politka je pokusala potisnuti Bosnjacki identet ,zahvaljujuci uticaju vanjske politike i razvoju nacionalizma.Balkan nije nikad bio spreman na formiranje novog nacionalnog identietea,jer je bio preopterecen mitovima i legendama i kostima neduznih.

Stari Bosanjani,nekadasnji stanovnici su takodjer izbrisani iz skloskih udzbenika u SFRJ.
Danas nema vise Bosanjana! Danas imamo Bosanjake,Srbe i Hrvate!
Skin: "nemoj ljubinka, ja sam vec ispala iz aviona"
Fuddo: "Jadni spermatozoidi,pa sto ih ubijate?"
Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik
Has thanked: 1635 times
Been thanked: 3046 times

Post by Mutevelija »

Ne znam kako se pradjed izjasnio ali znam da je sabotirao 1 svjetski rat, nije htjeo ratovati glumio da je invalid, a sastanak sa pranenom je bio između 4 zida sa papirima na prozorima, prohodao je da bi vidila ona da je sposoban.
Nije mu se ratovalo za tuđe interese.
Posmatraču mog posta.
Jednaki smo mi skoro oba.
Ja sam juče bio takav
Ti ćeš sutra biti ovakav.
🍉🍉🍉🍉

https://bosanski-forum.com/viewtopic.php?t=411&start=4820
Bla
i dva polipa
i dva polipa
Mood:
Has thanked: 1 time
Been thanked: 40 times

Post by Bla »

statebriga wrote:
Bla wrote:
statebriga wrote:Vojvidina i Hrvatska ( Hrvtsko proljece) su se pokusale odvojiti od SFRJ
Možeš li ovo potkrijepiti nekom činjenicom jer se ne slaže sa stvarnošću?
Kad napravim kafu,pa cu finoobjasniti,to su da dogadjaja u razlicitm peridoma 70 i 80 , toga se ne sjacam licno,ali sam odrasla u porodici intelektualca.
E super, odoh i ja jednu da pristavim i jedva čekam da naučim nešto novo. :zubi
ćućešćećemoćeteće samsijesmostesu
:back: :underage: :no_mobile_phones: :do_not_litter: :stew: :pizza: :smoking: :ok:
Venera
Seksologinja
Seksologinja

Post by Venera »

Nole wrote: U sranju devedesetih sam bio mobilisan al nisaam učestvovao. Na frontu metka nisam opalio i nisaam jedini taakav i vređa me kad neko nabijaa meni na nos d aa sam četnik...istoriju znaaam...paa i bosanski kralj Tvrtko je preuzeo krunu Nemanjićaaa, posle smrti Dušana i bio kraalj svih Bosanaca i Srba....volim i bosance i hrvte i slovence...maaa ne mrzim nikogaaa...
Pa mogi su bili mobilisani iz Vojvodine i bili su locirani u Bosanskoj posavini i Bosanskoj Krajini do Banja Luke i Okucana!
nije nomrlano da su dolazili iz srbije u rat u BiH,a to nisi nigjde kritikovao! Zasto?

Kraljevnina Bosna nije imala sprski hrvatski ili bosnjacki prefiks,ali ,dzaba,svi trpaju Boanske kraljeve u svoju etnicku grupu. :haha
Nole
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Nole »

statebriga wrote:
Nole wrote: Ma jebite se svi...još osamdesetih godina je išao vic...rat u evropi , jugoslavija: Slovenci se snalaze, hrvati sd otcepljuju, bosanci pojma nemju o cemu se radi, makedonci menjaju veru, crnogorci beže u planine, srbi ratuju. Kraj rata: slovenci se snalaze, hrvati se vraaćaju u jugoslaviju, bosanci pojma nemaju o čemu se radi, maakedonci vraaaaju staru veru, crnogorci silaze saa planina da pokupe ordenje, srbi šovinisti...
Pun mi je qrc svih vas koji stalno prozivate srbe zaa velikosrpskim hegemonizmom a jugoslavijaa vam treba posle svakog svetskog raata da ne biste bili na strani ćoraaženih...pitde obične...j.... te Aco i tebe i Jugoslaviju...koji ti qrac to trebao da danas zbag par budala( mladić karaadžić) moram slušati sranja od ko zna koga koji neće da priznaju daa je bilo više žrtava u Jasenovcu no svih ukupno u ratovim devedesetih. U muzeju žrtava faašizmaaa po imenu prezimenu polu i dobi oko 98.000 , adi su oni za koje se ne zna...simon vizaante tvrdi pola miliona...ok matora budala kako vi volite reći..
Aha,sta si tako iznervirao :D. Prvo,ne znam,gdje si me strpao,ko sam to pod VI :123 Nisam se uopste izjansila iz koje sam grupe? MORAS pitati kome pripadam,a ne "trcati ped rudu" :D
Svi koji su znali da ce se desiti rat su izasli prije prvog metka ,a o vojim vjezbama godinu dana sirom Juge se pricalo sa razlogom. ;)

Srbi jesu odgovorni,jer oduvjek zele Veliku Srbije,pa smirite se ljudi i napravite sebi nomrlana zivot danas u Srbiji!!! Srbi su sami upali u jamu koju su drugim kopali,jer su trazili vise,a Srbija kako kraljevina je bila u odlicnoj poziciji.
Hrvati jesu naparvili kardinalnu gresku sa Jasenovcem,a isti je izgradjen zahaljujuci Njemacima,a Njemce nigdje ne spominjes.
Bosanjaci u BiH nisu imlai prava kao Hrvati i Srbi ,a najlakse je reci,eto nisu znali,a bili su u najgoroj poziciji. Musliasnki intelektualci u SFRJ su bili uspjesni i pametni,ali brojccano su bili manji od Srba ,jer Srbin je bio sinonim za ulazak u svijet uspjesnih.Vidis,tebi kao Srbinu to ne smeta,vec se ponosis takvim diskirminirajucim realcijama raznih naroda unutar SFRJ. Nisu dzaba mnogi odlazili radi politike svih 50 godina nakon rata u SFRJ.

Ti si sigurno od mene stariji 20 godina,ali ne mozes meni seruckati sa nekadasnjom politikom,jer imam znanje i imam jako dobre prodicne izvore.
Ne sećam se diskriminacije u SFRJ. Do pred kraaj osamdesetih je to bila držaava za uzor svim državama u susedstvu.
Venera
Seksologinja
Seksologinja

Post by Venera »

Mutevelija wrote:Ne znam kako se pradjed izjasnio ali znam da je sabotirao 1 svjetski rat, nije htjeo ratovati glumio da je invalid, a sastanak sa pranenom je bio između 4 zida sa papirima na prozorima, prohodao je da bi vidila ona da je sposoban.
Nije mu se ratovalo za tuđe interese.
Moj je bio rodjen u 19 vijeku, zavrsio kao izbjelgica krajem 20 vijeka,a umro u prvoj godin 21 vijeka. :D Zadnji rat je prezivio kao civil ,se pretodne u vojsci.

Metevelija,da ti iskreno kazem,razumijem tvog pradedu,pametan i mudar covjek :ok
Lebowski
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Lebowski »

Na koga li se Muti baci?

Venera
Seksologinja
Seksologinja

Post by Venera »

Nole wrote:
statebriga wrote:
Aha,sta si tako iznervirao :D. Prvo,ne znam,gdje si me strpao,ko sam to pod VI :123 Nisam se uopste izjansila iz koje sam grupe? MORAS pitati kome pripadam,a ne "trcati ped rudu" :D
Svi koji su znali da ce se desiti rat su izasli prije prvog metka ,a o vojim vjezbama godinu dana sirom Juge se pricalo sa razlogom. ;)

Srbi jesu odgovorni,jer oduvjek zele Veliku Srbije,pa smirite se ljudi i napravite sebi nomrlana zivot danas u Srbiji!!! Srbi su sami upali u jamu koju su drugim kopali,jer su trazili vise,a Srbija kako kraljevina je bila u odlicnoj poziciji.
Hrvati jesu naparvili kardinalnu gresku sa Jasenovcem,a isti je izgradjen zahaljujuci Njemacima,a Njemce nigdje ne spominjes.
Bosanjaci u BiH nisu imlai prava kao Hrvati i Srbi ,a najlakse je reci,eto nisu znali,a bili su u najgoroj poziciji. Musliasnki intelektualci u SFRJ su bili uspjesni i pametni,ali brojccano su bili manji od Srba ,jer Srbin je bio sinonim za ulazak u svijet uspjesnih.Vidis,tebi kao Srbinu to ne smeta,vec se ponosis takvim diskirminirajucim realcijama raznih naroda unutar SFRJ. Nisu dzaba mnogi odlazili radi politike svih 50 godina nakon rata u SFRJ.

Ti si sigurno od mene stariji 20 godina,ali ne mozes meni seruckati sa nekadasnjom politikom,jer imam znanje i imam jako dobre prodicne izvore.
Ne sećam se diskriminacije u SFRJ. Do pred kraaj osamdesetih je to bila držaava za uzor svim državama u susedstvu.
eeeeee Nole,ne sjecas se ti,ali ih ima jako puno koji se sjecaju,zato ti kazem,da nisi u pravu :D

SFRJ pasos je bio :cool ali nije SFRJ svakome bila dobra,zato se masovno odlazilo,narocito prije 70tih godinapraktivno SFRJ je imala 30 finih godina ,a ostatk je bio kritican!

U SFRJ narod jeste disrkiminirao ,kazes ime,odmah te stave u jednu od postojecih grupa. Kazes mjesto rodjenja,opet te stave u neku grupu.kazes ime roditleja,opet te stave u neku grupu. :D.

P.S. nisu ni moji rotielji imali problema,radili na jako visokim funkijama,ali jeste imala njhova rodbina. :kafa
Nole
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Nole »

statebriga wrote:
Nole wrote: U sranju devedesetih sam bio mobilisan al nisaam učestvovao. Na frontu metka nisam opalio i nisaam jedini taakav i vređa me kad neko nabijaa meni na nos d aa sam četnik...istoriju znaaam...paa i bosanski kralj Tvrtko je preuzeo krunu Nemanjićaaa, posle smrti Dušana i bio kraalj svih Bosanaca i Srba....volim i bosance i hrvte i slovence...maaa ne mrzim nikogaaa...
Pa mogi su bili mobilisani iz Vojvodine i bili su locirani u Bosanskoj posavini i Bosanskoj Krajini do Banja Luke i Okucana!
nije nomrlano da su dolazili iz srbije u rat u BiH,a to nisi nigjde kritikovao! Zasto?

Kraljevnina Bosna nije imala sprski hrvatski ili bosnjacki prefiks,ali ,dzaba,svi trpaju Boanske kraljeve u svoju etnicku grupu. :haha
Kaao pripadnik JNA sam mobilisaam u Slaavoniju...koje bosaanske kraljeve trpam u svoju grupu??? Dinaastiju Nemanjić??? To su srpski kraaljevi, Tvrtka sam pomenuo jer je uzeo krunu Dušana Nemaanjića koji je iznenaada umro 1355. a Uroš je bio jako mlad, paa je taako Tvrtko postao kralj svih Srbaa i Bosaanacaa...di si videla daa sam još nekog pomenuo...na kraju i zaašto bih jer smo u svojoj istoriji imali i kraaljevaaa , a i jednog cara
Venera
Seksologinja
Seksologinja

Post by Venera »

Bla wrote:
statebriga wrote:
Bla wrote:
statebriga wrote:Vojvidina i Hrvatska ( Hrvtsko proljece) su se pokusale odvojiti od SFRJ
Možeš li ovo potkrijepiti nekom činjenicom jer se ne slaže sa stvarnošću?
Kad napravim kafu,pa cu finoobjasniti,to su da dogadjaja u razlicitm peridoma 70 i 80 , toga se ne sjacam licno,ali sam odrasla u porodici intelektualca.
E super, odoh i ja jednu da pristavim i jedva čekam da naučim nešto novo. :zubi
Pa koje si ti godiste :D.

I ja pisem na osnovu prici :cvijece ali bum nesto napisala
Lebowski
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Lebowski »

Nole wrote:
statebriga wrote:

Kaao pripadnik JNA sam mobilisaam u Slaavoniju...koje bosaanske kraljeve trpam u svoju grupu??? Dinaastiju Nemanjić??? To su srpski kraaljevi, Tvrtka sam pomenuo jer je uzeo krunu Dušana Nemaanjića koji je iznenaada umro 1355. a Uroš je bio jako mlad, paa je taako Tvrtko postao kralj svih Srbaa i Bosaanacaa...di si videla daa sam još nekog pomenuo...na kraju i zaašto bih jer smo u svojoj istoriji imali i kraaljevaaa , a i jednog cara
Zar nije bio Kralj Bosne i kraj Srba.. između ostalih nabrojanih

Venera
Seksologinja
Seksologinja

Post by Venera »

Nole wrote: Kaao pripadnik JNA sam mobilisaam u Slaavoniju...koje bosaanske kraljeve trpam u svoju grupu??? Dinaastiju Nemanjić??? To su srpski kraaljevi, Tvrtka sam pomenuo jer je uzeo krunu Dušana Nemaanjića koji je iznenaada umro 1355. a Uroš je bio jako mlad, paa je taako Tvrtko postao kralj svih Srbaa i Bosaanacaa...di si videla daa sam još nekog pomenuo...na kraju i zaašto bih jer smo u svojoj istoriji imali i kraaljevaaa , a i jednog cara
A reci mi ,molim te,kako su se djelile krune? :kafa
Nole
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Nole »

statebriga wrote:
Nole wrote:
statebriga wrote:

eeeeee Nole,ne sjecas se ti,ali ih ima jako puno koji se sjecaju,zato ti kazem,da nisi u pravu :D

SFRJ pasos je bio :cool ali nije SFRJ svakome bila dobra,zato se masovno odlazilo,narocito prije 70tih godinapraktivno SFRJ je imala 30 finih godina ,a ostatk je bio kritican!

U SFRJ narod jeste disrkiminirao ,kazes ime,odmah te stave u jednu od postojecih grupa. Kazes mjesto rodjenja,opet te stave u neku grupu.kazes ime roditleja,opet te stave u neku grupu. :D.

P.S. nisu ni moji rotielji imali problema,radili na jako visokim funkijama,ali jeste imala njhova rodbina. :kafa
Odrastao sam u SFRJ i nisam nikada video diskriminaciju. Ok sedamdesetih se išlo van na rad
Nole
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Nole »

statebriga wrote:
Nole wrote: Kaao pripadnik JNA sam mobilisaam u Slaavoniju...koje bosaanske kraljeve trpam u svoju grupu??? Dinaastiju Nemanjić??? To su srpski kraaljevi, Tvrtka sam pomenuo jer je uzeo krunu Dušana Nemaanjića koji je iznenaada umro 1355. a Uroš je bio jako mlad, paa je taako Tvrtko postao kralj svih Srbaa i Bosaanacaa...di si videla daa sam još nekog pomenuo...na kraju i zaašto bih jer smo u svojoj istoriji imali i kraaljevaaa , a i jednog cara
Nasleđivane su
Venera
Seksologinja
Seksologinja

Post by Venera »

Nole wrote:
statebriga wrote:
Nasleđivane su
eeeee Nole Nole,jeste ,ali ako posmatras povrsno,ali nije to bas bilo tako :kafa
Nole
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Nole »

statebriga wrote:
Nole wrote:
statebriga wrote:
Nasleđivane su
eeeee Nole Nole,jeste ,ali ako posmatras povrsno,ali nije to bas bilo tako :kafa
Kreni od Nemanje prvovenčaanog pa do Dušana...ok bilo je ubistava al uvek sin kralj
Venera
Seksologinja
Seksologinja

Post by Venera »

Od koje godine se potencira Svetosavlje sa Krunom?
Nole
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Nole »

statebriga wrote:Od koje godine se potencira Svetosavlje sa Krunom?
Ufff nije mi klinac tu on je lud za istorijom a ne da mi se sad tražiti po netu...mogće i od baš Stefana Nemaanje tamo negde polovinom XIi veka
Post Reply

Return to “Jugonostalgija”