Ljudima sumnjivo i nema smisla da se racuna zekat na osnovu vrijednosti zlata i srebra u danasnjem vremenu ?

Islam, Budizam, Kršćanstvo, hodže, popovi....
Demokrata1990
Na probnom
Na probnom
Been thanked: 2 times
Status: Offline

Re: Ljudima sumnjivo i nema smisla da se racuna zekat na osnovu vrijednosti zlata i srebra u danasnjem vremenu ?

Post by Demokrata1990 » 21 Jul 2026, 11:34

Strukturna organizacija je kritična....nije funkcionalna...

Masamune
Forumaš godine
Forumaš godine
Mood:
Has thanked: 24855 times
Been thanked: 22840 times

Re: Ljudima sumnjivo i nema smisla da se racuna zekat na osnovu vrijednosti zlata i srebra u danasnjem vremenu ?

Post by Masamune » 21 Jul 2026, 11:40

Demokrata1990 wrote: 21 Jul 2026, 11:09
ironman wrote: 21 Jul 2026, 07:34 sunce ti poljubim
u cemu su rezerve svih drzava danas
u cemu ?
U gumenim bonbonama ,bitcoinu ili mozda u zlatnim polugama..
Zasto?
Pa zlato vremenom ne gubi nista ni na jednom od svojstava koje ga cine zlatom.
Pod vodom ili na vrhu Himalaja 1kg zlata ce i nakon hiljadu godina biti 1kg zlata.
Al hajd nek se prica...
Ovo o jednakosti...posebno je zanimljivo vidjeti pozlacene svodove dzamija ,klimatizirane prostore napolju i 180 kilometara udesno od njih Gazu.
A nisam ni poceo pit kafu :ooo
Zlato i srebro su obicni metali, kao i bakar, olovo, titanijum i ostali metali nista posebno....

A sto se broji u svijetu zlato i srebro kao blago i bogatstvo zbog kojeg su se ratovi vodili ?

Prije su ljudi kao novac (trgovinsko sredstvo) koristili kovanice od zlata i srebra, isto kao sto se danas koriste bankovne kartice i papirni novac. I samo zbog tih kovanica od zlata i srebra, zlato i srebro kao nakit se brojao kao blago i bogatstvo u svijetu.

Ali to je davno prošlo vrijeme, kada su se prestale koristiti zlatne i srebrne kovanice u trgovini, prestalo je i zlato i srebro kao nakit brojati kao blago i bogatstvo.
To što pričaš u potpunosti pada u vodu jer su rezerve većine (ako ne svih) zemalja svijeta u zlatu. Centralne banke i dalje uveliko kupuju zlato.

Fulaš stadion kod osnovnih stvari. De malo baci oko na zlatni standard... ovdje se žestoko brukaš.

Demokrata1990
Na probnom
Na probnom

Post by Demokrata1990 » 21 Jul 2026, 11:54

Masamune wrote: 21 Jul 2026, 11:40
Zlato i srebro su obicni metali, kao i bakar, olovo, titanijum i ostali metali nista posebno....

A sto se broji u svijetu zlato i srebro kao blago i bogatstvo zbog kojeg su se ratovi vodili ?

Prije su ljudi kao novac (trgovinsko sredstvo) koristili kovanice od zlata i srebra, isto kao sto se danas koriste bankovne kartice i papirni novac. I samo zbog tih kovanica od zlata i srebra, zlato i srebro kao nakit se brojao kao blago i bogatstvo u svijetu.

Ali to je davno prošlo vrijeme, kada su se prestale koristiti zlatne i srebrne kovanice u trgovini, prestalo je i zlato i srebro kao nakit brojati kao blago i bogatstvo.
To što pričaš u potpunosti pada u vodu jer su rezerve većine (ako ne svih) zemalja svijeta u zlatu. Centralne banke i dalje uveliko kupuju zlato.

Fulaš stadion kod osnovnih stvari. De malo baci oko na zlatni standard... ovdje se žestoko brukaš.
Tas vaga je njima pokvarena pa zbog toga nekontaju.

ElTriconi
Đulaga
Đulaga
Mood:
Has thanked: 61585 times
Been thanked: 11224 times

Post by ElTriconi » 21 Jul 2026, 11:54

ironman wrote: 21 Jul 2026, 07:34 sunce ti poljubim
u cemu su rezerve svih drzava danas
u cemu ?
U gumenim bonbonama ,bitcoinu ili mozda u zlatnim polugama..
Zasto?
Pa zlato vremenom ne gubi nista ni na jednom od svojstava koje ga cine zlatom.
Pod vodom ili na vrhu Himalaja 1kg zlata ce i nakon hiljadu godina biti 1kg zlata.
Al hajd nek se prica...
Ovo o jednakosti...posebno je zanimljivo vidjeti pozlacene svodove dzamija ,klimatizirane prostore napolju i 180 kilometara udesno od njih Gazu.
A nisam ni poceo pit kafu :ooo

Cuj bakar nije poseban, da nema bakra i marinije ne bi ti diplio po internetu :valja
Da sam pcela zelja mi je pusta
pa da sletim curici na usta 🤗😊

tuzlak1212
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 1066 times
Been thanked: 1664 times

Post by tuzlak1212 » 21 Jul 2026, 12:00

propis je zlato i ima drugo srebro, zlato se cesce koristi, vjerovatno da se zastite siromasni

i svrha zekata je da bogati podijele siromasima, nije svrha da se sto vise ljudi oporezuje posto po to, to je kapitalizam i nepravda da se svako oporezuje

pricate u vjeri o temi gdje nema prostora demokratiji :oo

Demokrata1990
Na probnom
Na probnom

Post by Demokrata1990 » 21 Jul 2026, 12:05

ElTriconi wrote: 21 Jul 2026, 11:54

Cuj bakar nije poseban, da nema bakra i marinije ne bi ti diplio po internetu :valja
Jedna je stvar zlato, srebro i ostali metali kao gradjevinski materijali, a skroz druga stvar zlato, srebro i ostali metali kao ekonomski pokazatelji.

U ovoj temi je rijec o ekonomski pokazateljima bogatstva, a nije o gradjevinskim materijalima...

Ja sam na stavu da zlato i srebro davno prestalo biti ekonomski pokazatelji bogatstva, dok drugi forumaši tvrde suprotno.

Shadow
Svemirka
Svemirka
Has thanked: 26482 times
Been thanked: 30103 times

Post by Shadow » 21 Jul 2026, 12:51

ironman wrote: 21 Jul 2026, 11:23 demokrata psuje Boga stalno samo to radi vako ..umotano :D.
Sve bogove odvali.
Acta non Verba

ironman
sirius
sirius
Has thanked: 29775 times
Been thanked: 31212 times

Post by ironman » 21 Jul 2026, 12:54

Shadow wrote: 21 Jul 2026, 12:51
ironman wrote: 21 Jul 2026, 11:23 demokrata psuje Boga stalno samo to radi vako ..umotano :D.
Sve bogove odvali.
a barem neko da me razumije :D.
dream of spring...

Masamune
Forumaš godine
Forumaš godine
Mood:

Post by Masamune » 21 Jul 2026, 13:13

Demokrata1990 wrote: 21 Jul 2026, 11:54
Masamune wrote: 21 Jul 2026, 11:40

A je li?

Vi biste kao popravili tu vagu kako? Nemoj mi samo reći da bi to uradili zabranom da se vagom mjeri stvarni dug, kao i gubitak vrijednosti novca.

Morgen
Zvezda foruma
Zvezda foruma
Has thanked: 33859 times
Been thanked: 31894 times

Post by Morgen » 21 Jul 2026, 13:28

Zana wrote: 20 Jul 2026, 23:22 Ja ovo ništa ne kontam. Đe Havana da mi objaani?
Hahaha, ja upravo htela da napisem

ŠTAAA???

Demokrata1990
Na probnom
Na probnom

Post by Demokrata1990 » 21 Jul 2026, 13:57

Masamune wrote: 21 Jul 2026, 13:13
Demokrata1990 wrote: 21 Jul 2026, 11:54
A je li?

Vi biste kao popravili tu vagu kako? Nemoj mi samo reći da bi to uradili zabranom da se vagom mjeri stvarni dug, kao i gubitak vrijednosti novca.
Blink Blink razmišljanje, sve sto sija i šljašti je priznato od svijeta kao vrijedno i dragocjeno.

ironman
sirius
sirius
Has thanked: 29775 times
Been thanked: 31212 times

Post by ironman » 21 Jul 2026, 14:19

Cak stavise Blink-182 :ooo
dream of spring...

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 10876 times
Been thanked: 12762 times

Post by Krokodil Behko » 21 Jul 2026, 15:13

Koliko sam ja upratio, zlato je sve skuplje i skuplje :cudi

Remzudin
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 299 times
Been thanked: 587 times

Post by Remzudin » 21 Jul 2026, 17:07

Demokrata1990 wrote: 21 Jul 2026, 12:05
ElTriconi wrote: 21 Jul 2026, 11:54

Jedna je stvar zlato, srebro i ostali metali kao gradjevinski materijali, a skroz druga stvar zlato, srebro i ostali metali kao ekonomski pokazatelji.

U ovoj temi je rijec o ekonomski pokazateljima bogatstva, a nije o gradjevinskim materijalima...

Ja sam na stavu da zlato i srebro davno prestalo biti ekonomski pokazatelji bogatstva, dok drugi forumaši tvrde suprotno.
Tamo u Mongolistanu je juce pao jedan sepet rize.

Mirelam
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 46 times
Been thanked: 516 times

Post by Mirelam » 21 Jul 2026, 19:01

Zana wrote: 20 Jul 2026, 23:22 Ja ovo ništa ne kontam. Đe Havana da mi objaani?
Odlicno :D. :D. :D.

amidza idriz
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Has thanked: 3416 times
Been thanked: 1532 times

Post by amidza idriz » 22 Jul 2026, 00:58

Masamune wrote: 21 Jul 2026, 07:42
Da li je razumno racunati zekat na osnovu vrijednosti zlata i srebra, i da li je razumno davati zekat na zlato i srebro u danasnjem vremenu ?
Naravno da je razumno jer su zlato i srebro i danas važni kao što su bili i prije 1000 godina.

Odakle samo ničete da propitujete i ovakve osnovne stvari koje bi se morale podrazumijevati.
Za 2026. godinu, Vijeće muftije Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini (sa sjedištem u Sarajevu) utvrdilo je iznos nisaba za zekat na 24.624,00 KM (12.619,00 eura). Obavezni doprinos za zekat iznosi 2,5% od posjedovanog i ušteđenog imomana koji prelazi prag (nisab) tokom lunarne godine.
Postujes li ti ovo?
#Jaki ljudi ne spustaju druge dole, oni ih podizu.#

zvrk
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo
Been thanked: 29 times

Post by zvrk » 22 Jul 2026, 04:51

Evo nesto sto se tice Zekata...

Meni je vazda interesantno sto se vazda... ama bas vazda svaki put kad je Islam u pitanju, napada zekat.

I sto je najgore uvjek je to sve iz supljeg u prazno... i samo taj ringispil do besvjesti...

Jednom sam se tako iz dosade prevario da upitam... a sta je to mana zekata...?

Onda sam morao da cekam prvu priliku da hitno nesto poslovno odmah trebam da idem... i samo nestao.

E sad... ZNATE LI VI STA JE MANA ZEKATA????

Da vam napisem nesto...

zekat je jedna od onih stvari koje se ni na koji nacin ne moze prevarit,

ne moze se kupit, ne moze se prodat, ne moze se uvalit, ne moze se uljepsat, ne moze se pokvarit,

ne moze mu se nikad nista...

Kaba je stala... nije dala da se dalje nastavi sa njenim renoviranjem radi zekata...

Kad su je jednom davno renovirali... radi cistoce sredstava kojim su je renovirali Kaba sve zaustavila, i nisu je nikako mogli dalje renovirat...

Od tada do danas Kaba nije zavrsena... radi cistoce zekata.

MANA ZEKATA JE STO SMO MI PRLJAVI... A ZEKAT PRIMA SAMO CISTOCU.

Jednom davno... kahvenisao sam sa jednim dedom... i tako u nekoj prici... dedo mi rece...

bolje bilo kakva Islamska Zajednica nego nikakva.... nikad ne zaboravi.

Rekoh... sta ako to nema nikakve veze sa Islamom?

Dedo mi rece... mali, nemas ti pojma sta je Islam, drzi se ovoga sta sam ti rekao.

Poslije sam skonto da je dedo bio u pravu....

E sad... svaka Islamska Zajednica mora imati sredstva da bi se odrzavala u svom radu...

To sto mi ne razumijemo kako to sve funkcionise... to nije do bilo koje Islamske Zajednice... nego do nas.

Samo znam da svaki ZEKAT ode tacno tamo gdje treba... i otici i doci.

A ono sto mi "mislimo i umislimo da je Zekat..." i to sve ode tacno tamo gdje treba... i otici i doci.

NEMA FULE

A ovo sve drugo.... ma vozdra... hitno mi nesto... vidimo se...

Masamune
Forumaš godine
Forumaš godine
Mood:

Post by Masamune » 22 Jul 2026, 06:38

amidza idriz wrote: 22 Jul 2026, 00:58
Naravno da je razumno jer su zlato i srebro i danas važni kao što su bili i prije 1000 godina.

Odakle samo ničete da propitujete i ovakve osnovne stvari koje bi se morale podrazumijevati.
Za 2026. godinu, Vijeće muftije Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini (sa sjedištem u Sarajevu) utvrdilo je iznos nisaba za zekat na 24.624,00 KM (12.619,00 eura). Obavezni doprinos za zekat iznosi 2,5% od posjedovanog i ušteđenog imomana koji prelazi prag (nisab) tokom lunarne godine.
Postujes li ti ovo?
Nisam musliman tako da nemam obavezu da to postujem, ali znam dosta o religijama generalno.

Kad je IZ u pitanju najispravnije je da zekat ide preko njih, jer se time postuju islamski propisi.

Demokrata1990
Na probnom
Na probnom

Post by Demokrata1990 » 22 Jul 2026, 12:05

amidza idriz wrote: 22 Jul 2026, 00:58

Postujes li ti ovo?
Postujem, jer je lijepa namjera. IZ je pod uticajem drugih drzava, trude se da imaju dobro odnose sa drugim drzavama, pa se morajo složiti sa drugim državama po nekom pitanju iako nisu istomisljenici.

Ali nevjerujem da je dobro sracunato. Mislim da je svijet toliko zaglupljen da niko ne zna kako sracunati nisab za zekat. Svi i sve je neposteno po pitanju novca u svijetu, tako da je vrlo teško sracunati koliko treba nisab za Zekat da iznosi.

A racunati na osnovu vrijednosti zlata i srebra je glupost...davno prošlo vrijeme, srednji vijek računica, kada je trgovinsko sredstvo (novac) bilo zlatne i srebrene kovanice kao sto je danas papirni novac.

Demokrata1990
Na probnom
Na probnom

Post by Demokrata1990 » 22 Jul 2026, 12:11

Vjerojatno treba racunati nisab na osnovu prosječnih plata, ako neka osoba ima vecu platu u odnosu na prosjek onda na onaj skupljeni novac (ustedjevinu) posmatrano na godišnjem treba da izdvoji Zekat.

Ali nisam siguran, nisam ekonomski stručnjak...ali ima logike i smisla sto sam napisao.

Post Reply

Return to “Religija”