Ljudima sumnjivo i nema smisla da se racuna zekat na osnovu vrijednosti zlata i srebra u danasnjem vremenu ?
-
Demokrata1990
- Na probnom

- Been thanked: 2 times
- Status: Offline
Re: Ljudima sumnjivo i nema smisla da se racuna zekat na osnovu vrijednosti zlata i srebra u danasnjem vremenu ?
Strukturna organizacija je kritična....nije funkcionalna...
- Masamune
- Forumaš godine

- Mood:
- Has thanked: 24855 times
- Been thanked: 22840 times
Re: Ljudima sumnjivo i nema smisla da se racuna zekat na osnovu vrijednosti zlata i srebra u danasnjem vremenu ?
To što pričaš u potpunosti pada u vodu jer su rezerve većine (ako ne svih) zemalja svijeta u zlatu. Centralne banke i dalje uveliko kupuju zlato.Demokrata1990 wrote: 21 Jul 2026, 11:09Zlato i srebro su obicni metali, kao i bakar, olovo, titanijum i ostali metali nista posebno....ironman wrote: 21 Jul 2026, 07:34 sunce ti poljubim
u cemu su rezerve svih drzava danas
u cemu ?
U gumenim bonbonama ,bitcoinu ili mozda u zlatnim polugama..
Zasto?
Pa zlato vremenom ne gubi nista ni na jednom od svojstava koje ga cine zlatom.
Pod vodom ili na vrhu Himalaja 1kg zlata ce i nakon hiljadu godina biti 1kg zlata.
Al hajd nek se prica...
Ovo o jednakosti...posebno je zanimljivo vidjeti pozlacene svodove dzamija ,klimatizirane prostore napolju i 180 kilometara udesno od njih Gazu.
A nisam ni poceo pit kafu![]()
A sto se broji u svijetu zlato i srebro kao blago i bogatstvo zbog kojeg su se ratovi vodili ?
Prije su ljudi kao novac (trgovinsko sredstvo) koristili kovanice od zlata i srebra, isto kao sto se danas koriste bankovne kartice i papirni novac. I samo zbog tih kovanica od zlata i srebra, zlato i srebro kao nakit se brojao kao blago i bogatstvo u svijetu.
Ali to je davno prošlo vrijeme, kada su se prestale koristiti zlatne i srebrne kovanice u trgovini, prestalo je i zlato i srebro kao nakit brojati kao blago i bogatstvo.
Fulaš stadion kod osnovnih stvari. De malo baci oko na zlatni standard... ovdje se žestoko brukaš.
-
Demokrata1990
- Na probnom

Tas vaga je njima pokvarena pa zbog toga nekontaju.Masamune wrote: 21 Jul 2026, 11:40To što pričaš u potpunosti pada u vodu jer su rezerve većine (ako ne svih) zemalja svijeta u zlatu. Centralne banke i dalje uveliko kupuju zlato.Demokrata1990 wrote: 21 Jul 2026, 11:09
Zlato i srebro su obicni metali, kao i bakar, olovo, titanijum i ostali metali nista posebno....
A sto se broji u svijetu zlato i srebro kao blago i bogatstvo zbog kojeg su se ratovi vodili ?
Prije su ljudi kao novac (trgovinsko sredstvo) koristili kovanice od zlata i srebra, isto kao sto se danas koriste bankovne kartice i papirni novac. I samo zbog tih kovanica od zlata i srebra, zlato i srebro kao nakit se brojao kao blago i bogatstvo u svijetu.
Ali to je davno prošlo vrijeme, kada su se prestale koristiti zlatne i srebrne kovanice u trgovini, prestalo je i zlato i srebro kao nakit brojati kao blago i bogatstvo.
Fulaš stadion kod osnovnih stvari. De malo baci oko na zlatni standard... ovdje se žestoko brukaš.
- ElTriconi
- Đulaga

- Mood:
- Has thanked: 61585 times
- Been thanked: 11224 times
Cuj bakar nije poseban, da nema bakra i marinije ne bi ti diplio po internetuDemokrata1990 wrote: 21 Jul 2026, 11:09Zlato i srebro su obicni metali, kao i bakar, olovo, titanijum i ostali metali nista posebno....ironman wrote: 21 Jul 2026, 07:34 sunce ti poljubim
u cemu su rezerve svih drzava danas
u cemu ?
U gumenim bonbonama ,bitcoinu ili mozda u zlatnim polugama..
Zasto?
Pa zlato vremenom ne gubi nista ni na jednom od svojstava koje ga cine zlatom.
Pod vodom ili na vrhu Himalaja 1kg zlata ce i nakon hiljadu godina biti 1kg zlata.
Al hajd nek se prica...
Ovo o jednakosti...posebno je zanimljivo vidjeti pozlacene svodove dzamija ,klimatizirane prostore napolju i 180 kilometara udesno od njih Gazu.
A nisam ni poceo pit kafu![]()
Da sam pcela zelja mi je pusta
pa da sletim curici na usta

pa da sletim curici na usta
- tuzlak1212
- Inventar foruma

- Has thanked: 1066 times
- Been thanked: 1664 times
propis je zlato i ima drugo srebro, zlato se cesce koristi, vjerovatno da se zastite siromasni
i svrha zekata je da bogati podijele siromasima, nije svrha da se sto vise ljudi oporezuje posto po to, to je kapitalizam i nepravda da se svako oporezuje
pricate u vjeri o temi gdje nema prostora demokratiji
i svrha zekata je da bogati podijele siromasima, nije svrha da se sto vise ljudi oporezuje posto po to, to je kapitalizam i nepravda da se svako oporezuje
pricate u vjeri o temi gdje nema prostora demokratiji
-
Demokrata1990
- Na probnom

Jedna je stvar zlato, srebro i ostali metali kao gradjevinski materijali, a skroz druga stvar zlato, srebro i ostali metali kao ekonomski pokazatelji.ElTriconi wrote: 21 Jul 2026, 11:54Cuj bakar nije poseban, da nema bakra i marinije ne bi ti diplio po internetuDemokrata1990 wrote: 21 Jul 2026, 11:09
Zlato i srebro su obicni metali, kao i bakar, olovo, titanijum i ostali metali nista posebno....
Ali to je davno prošlo vrijeme, kada su se prestale koristiti zlatne i srebrne kovanice u trgovini, prestalo je i zlato i srebro kao nakit brojati kao blago i bogatstvo.![]()
U ovoj temi je rijec o ekonomski pokazateljima bogatstva, a nije o gradjevinskim materijalima...
Ja sam na stavu da zlato i srebro davno prestalo biti ekonomski pokazatelji bogatstva, dok drugi forumaši tvrde suprotno.
- Shadow
- Svemirka

- Has thanked: 26482 times
- Been thanked: 30103 times
Sve bogove odvali.
Acta non Verba
- ironman
- sirius

- Has thanked: 29775 times
- Been thanked: 31212 times
a barem neko da me razumije
dream of spring...
- Masamune
- Forumaš godine

- Mood:
A je li?Demokrata1990 wrote: 21 Jul 2026, 11:54Tas vaga je njima pokvarena pa zbog toga nekontaju.Masamune wrote: 21 Jul 2026, 11:40
To što pričaš u potpunosti pada u vodu jer su rezerve većine (ako ne svih) zemalja svijeta u zlatu. Centralne banke i dalje uveliko kupuju zlato.
Vi biste kao popravili tu vagu kako? Nemoj mi samo reći da bi to uradili zabranom da se vagom mjeri stvarni dug, kao i gubitak vrijednosti novca.
- Morgen
- Zvezda foruma

- Has thanked: 33859 times
- Been thanked: 31894 times
Hahaha, ja upravo htela da napisem
ŠTAAA???
-
Demokrata1990
- Na probnom

Blink Blink razmišljanje, sve sto sija i šljašti je priznato od svijeta kao vrijedno i dragocjeno.Masamune wrote: 21 Jul 2026, 13:13A je li?
Vi biste kao popravili tu vagu kako? Nemoj mi samo reći da bi to uradili zabranom da se vagom mjeri stvarni dug, kao i gubitak vrijednosti novca.
- ironman
- sirius

- Has thanked: 29775 times
- Been thanked: 31212 times
Cak stavise Blink-182 
dream of spring...
- Krokodil Behko
- Globalni moderator

- Has thanked: 10876 times
- Been thanked: 12762 times
Koliko sam ja upratio, zlato je sve skuplje i skuplje 
-
Remzudin
- Inventar foruma

- Has thanked: 299 times
- Been thanked: 587 times
Tamo u Mongolistanu je juce pao jedan sepet rize.Demokrata1990 wrote: 21 Jul 2026, 12:05Jedna je stvar zlato, srebro i ostali metali kao gradjevinski materijali, a skroz druga stvar zlato, srebro i ostali metali kao ekonomski pokazatelji.ElTriconi wrote: 21 Jul 2026, 11:54
Cuj bakar nije poseban, da nema bakra i marinije ne bi ti diplio po internetu![]()
U ovoj temi je rijec o ekonomski pokazateljima bogatstva, a nije o gradjevinskim materijalima...
Ja sam na stavu da zlato i srebro davno prestalo biti ekonomski pokazatelji bogatstva, dok drugi forumaši tvrde suprotno.
- amidza idriz
- Aktivni forumaš

- Has thanked: 3416 times
- Been thanked: 1532 times
Masamune wrote: 21 Jul 2026, 07:42Naravno da je razumno jer su zlato i srebro i danas važni kao što su bili i prije 1000 godina.Da li je razumno racunati zekat na osnovu vrijednosti zlata i srebra, i da li je razumno davati zekat na zlato i srebro u danasnjem vremenu ?
Odakle samo ničete da propitujete i ovakve osnovne stvari koje bi se morale podrazumijevati.
Postujes li ti ovo?Za 2026. godinu, Vijeće muftije Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini (sa sjedištem u Sarajevu) utvrdilo je iznos nisaba za zekat na 24.624,00 KM (12.619,00 eura). Obavezni doprinos za zekat iznosi 2,5% od posjedovanog i ušteđenog imomana koji prelazi prag (nisab) tokom lunarne godine.
#Jaki ljudi ne spustaju druge dole, oni ih podizu.#
-
zvrk
- Poneki mu pročitamo

- Been thanked: 29 times
Evo nesto sto se tice Zekata...
Meni je vazda interesantno sto se vazda... ama bas vazda svaki put kad je Islam u pitanju, napada zekat.
I sto je najgore uvjek je to sve iz supljeg u prazno... i samo taj ringispil do besvjesti...
Jednom sam se tako iz dosade prevario da upitam... a sta je to mana zekata...?
Onda sam morao da cekam prvu priliku da hitno nesto poslovno odmah trebam da idem... i samo nestao.
E sad... ZNATE LI VI STA JE MANA ZEKATA????
Da vam napisem nesto...
zekat je jedna od onih stvari koje se ni na koji nacin ne moze prevarit,
ne moze se kupit, ne moze se prodat, ne moze se uvalit, ne moze se uljepsat, ne moze se pokvarit,
ne moze mu se nikad nista...
Kaba je stala... nije dala da se dalje nastavi sa njenim renoviranjem radi zekata...
Kad su je jednom davno renovirali... radi cistoce sredstava kojim su je renovirali Kaba sve zaustavila, i nisu je nikako mogli dalje renovirat...
Od tada do danas Kaba nije zavrsena... radi cistoce zekata.
MANA ZEKATA JE STO SMO MI PRLJAVI... A ZEKAT PRIMA SAMO CISTOCU.
Jednom davno... kahvenisao sam sa jednim dedom... i tako u nekoj prici... dedo mi rece...
bolje bilo kakva Islamska Zajednica nego nikakva.... nikad ne zaboravi.
Rekoh... sta ako to nema nikakve veze sa Islamom?
Dedo mi rece... mali, nemas ti pojma sta je Islam, drzi se ovoga sta sam ti rekao.
Poslije sam skonto da je dedo bio u pravu....
E sad... svaka Islamska Zajednica mora imati sredstva da bi se odrzavala u svom radu...
To sto mi ne razumijemo kako to sve funkcionise... to nije do bilo koje Islamske Zajednice... nego do nas.
Samo znam da svaki ZEKAT ode tacno tamo gdje treba... i otici i doci.
A ono sto mi "mislimo i umislimo da je Zekat..." i to sve ode tacno tamo gdje treba... i otici i doci.
NEMA FULE
A ovo sve drugo.... ma vozdra... hitno mi nesto... vidimo se...
Meni je vazda interesantno sto se vazda... ama bas vazda svaki put kad je Islam u pitanju, napada zekat.
I sto je najgore uvjek je to sve iz supljeg u prazno... i samo taj ringispil do besvjesti...
Jednom sam se tako iz dosade prevario da upitam... a sta je to mana zekata...?
Onda sam morao da cekam prvu priliku da hitno nesto poslovno odmah trebam da idem... i samo nestao.
E sad... ZNATE LI VI STA JE MANA ZEKATA????
Da vam napisem nesto...
zekat je jedna od onih stvari koje se ni na koji nacin ne moze prevarit,
ne moze se kupit, ne moze se prodat, ne moze se uvalit, ne moze se uljepsat, ne moze se pokvarit,
ne moze mu se nikad nista...
Kaba je stala... nije dala da se dalje nastavi sa njenim renoviranjem radi zekata...
Kad su je jednom davno renovirali... radi cistoce sredstava kojim su je renovirali Kaba sve zaustavila, i nisu je nikako mogli dalje renovirat...
Od tada do danas Kaba nije zavrsena... radi cistoce zekata.
MANA ZEKATA JE STO SMO MI PRLJAVI... A ZEKAT PRIMA SAMO CISTOCU.
Jednom davno... kahvenisao sam sa jednim dedom... i tako u nekoj prici... dedo mi rece...
bolje bilo kakva Islamska Zajednica nego nikakva.... nikad ne zaboravi.
Rekoh... sta ako to nema nikakve veze sa Islamom?
Dedo mi rece... mali, nemas ti pojma sta je Islam, drzi se ovoga sta sam ti rekao.
Poslije sam skonto da je dedo bio u pravu....
E sad... svaka Islamska Zajednica mora imati sredstva da bi se odrzavala u svom radu...
To sto mi ne razumijemo kako to sve funkcionise... to nije do bilo koje Islamske Zajednice... nego do nas.
Samo znam da svaki ZEKAT ode tacno tamo gdje treba... i otici i doci.
A ono sto mi "mislimo i umislimo da je Zekat..." i to sve ode tacno tamo gdje treba... i otici i doci.
NEMA FULE
A ovo sve drugo.... ma vozdra... hitno mi nesto... vidimo se...
- Masamune
- Forumaš godine

- Mood:
Nisam musliman tako da nemam obavezu da to postujem, ali znam dosta o religijama generalno.amidza idriz wrote: 22 Jul 2026, 00:58Masamune wrote: 21 Jul 2026, 07:42
Naravno da je razumno jer su zlato i srebro i danas važni kao što su bili i prije 1000 godina.
Odakle samo ničete da propitujete i ovakve osnovne stvari koje bi se morale podrazumijevati.Postujes li ti ovo?Za 2026. godinu, Vijeće muftije Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini (sa sjedištem u Sarajevu) utvrdilo je iznos nisaba za zekat na 24.624,00 KM (12.619,00 eura). Obavezni doprinos za zekat iznosi 2,5% od posjedovanog i ušteđenog imomana koji prelazi prag (nisab) tokom lunarne godine.
Kad je IZ u pitanju najispravnije je da zekat ide preko njih, jer se time postuju islamski propisi.
-
Demokrata1990
- Na probnom

Postujem, jer je lijepa namjera. IZ je pod uticajem drugih drzava, trude se da imaju dobro odnose sa drugim drzavama, pa se morajo složiti sa drugim državama po nekom pitanju iako nisu istomisljenici.amidza idriz wrote: 22 Jul 2026, 00:58Masamune wrote: 21 Jul 2026, 07:42
Naravno da je razumno jer su zlato i srebro i danas važni kao što su bili i prije 1000 godina.
Odakle samo ničete da propitujete i ovakve osnovne stvari koje bi se morale podrazumijevati.Postujes li ti ovo?Za 2026. godinu, Vijeće muftije Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini (sa sjedištem u Sarajevu) utvrdilo je iznos nisaba za zekat na 24.624,00 KM (12.619,00 eura). Obavezni doprinos za zekat iznosi 2,5% od posjedovanog i ušteđenog imomana koji prelazi prag (nisab) tokom lunarne godine.
Ali nevjerujem da je dobro sracunato. Mislim da je svijet toliko zaglupljen da niko ne zna kako sracunati nisab za zekat. Svi i sve je neposteno po pitanju novca u svijetu, tako da je vrlo teško sracunati koliko treba nisab za Zekat da iznosi.
A racunati na osnovu vrijednosti zlata i srebra je glupost...davno prošlo vrijeme, srednji vijek računica, kada je trgovinsko sredstvo (novac) bilo zlatne i srebrene kovanice kao sto je danas papirni novac.
-
Demokrata1990
- Na probnom

Vjerojatno treba racunati nisab na osnovu prosječnih plata, ako neka osoba ima vecu platu u odnosu na prosjek onda na onaj skupljeni novac (ustedjevinu) posmatrano na godišnjem treba da izdvoji Zekat.
Ali nisam siguran, nisam ekonomski stručnjak...ali ima logike i smisla sto sam napisao.
Ali nisam siguran, nisam ekonomski stručnjak...ali ima logike i smisla sto sam napisao.