Digitalizacija Islama
Online Zekat

Digitalizacija Islama

Preko zoom-a

Koji je to islamski propis koji govori da zekat ide preko IZ?Masamune wrote: 22 Jul 2026, 06:38
Nisam musliman tako da nemam obavezu da to postujem, ali znam dosta o religijama generalno.
Kad je IZ u pitanju najispravnije je da zekat ide preko njih, jer se time postuju islamski propisi.

Sta se time opterecujes, koliki je nisab, kolike su vitre?Demokrata1990 wrote: 22 Jul 2026, 12:05Postujem, jer je lijepa namjera. IZ je pod uticajem drugih drzava, trude se da imaju dobro odnose sa drugim drzavama, pa se morajo složiti sa drugim državama po nekom pitanju iako nisu istomisljenici.amidza idriz wrote: 22 Jul 2026, 00:58
Za 2026. godinu, Vijeće muftije Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini (sa sjedištem u Sarajevu) utvrdilo je iznos nisaba za zekat na 24.624,00 KM (12.619,00 eura). Obavezni doprinos za zekat iznosi 2,5% od posjedovanog i ušteđenog imomana koji prelazi prag (nisab) tokom lunarne godine.
Postujes li ti ovo?
Ali nevjerujem da je dobro sracunato. Mislim da je svijet toliko zaglupljen da niko ne zna kako sracunati nisab za zekat. Svi i sve je neposteno po pitanju novca u svijetu, tako da je vrlo teško sracunati koliko treba nisab za Zekat da iznosi.
A racunati na osnovu vrijednosti zlata i srebra je glupost...davno prošlo vrijeme, srednji vijek računica, kada je trgovinsko sredstvo (novac) bilo zlatne i srebrene kovanice kao sto je danas papirni novac.

Nisab ima istoriju, koja pokazuje kako se on određuje. Nije to niko onako skontao. Sad, da li je ovo što IZ kaže, minus ili plus par stotina, nije toliko bitno.Demokrata1990 wrote: 22 Jul 2026, 12:11 Vjerojatno treba racunati nisab na osnovu prosječnih plata, ako neka osoba ima vecu platu u odnosu na prosjek onda na onaj skupljeni novac (ustedjevinu) posmatrano na godišnjem treba da izdvoji Zekat.
Ali nisam siguran, nisam ekonomski stručnjak...ali ima logike i smisla sto sam napisao.

Zato što je Islamska zajednica danas ono što je nekad bio Bejtul-mal kao institucija preko koje se isključivo davao zekat. Zato i ima smisla da ide preko islamske zajednice i meni koji nisam musliman, ali znam generalno dosta o religijama i čitam dosta. Po islamu pojedinac također ne odlučuje o tome kome zekat treba dati, već upravo institucija koja ima ljude koji ga sakupljaju i onda dijele onima kojima trebaju. I sam Muhammed je preko svojih ljudi koje je ovlastio sakupljao zekat od običnog svijeta, pa davao tamo gdje je trebalo dati.amidza idriz wrote: 23 Jul 2026, 00:04Koji je to islamski propis koji govori da zekat ide preko IZ?Masamune wrote: 22 Jul 2026, 06:38
Nisam musliman tako da nemam obavezu da to postujem, ali znam dosta o religijama generalno.
Kad je IZ u pitanju najispravnije je da zekat ide preko njih, jer se time postuju islamski propisi.
Nema toga.
Ranije se zekat davao u robi(psenica, kukuruz, grah, riza...) tako da se i danas moze podijeliti porodicama u potrebi.
Ja to sve(vitre, zekat...)smatram kao pomoc onih koji mogu osobama ili porodicama kojima treba pomoc.

Tas vaga je pokvarena.Quds wrote: 23 Jul 2026, 02:11Nisab ima istoriju, koja pokazuje kako se on određuje. Nije to niko onako skontao. Sad, da li je ovo što IZ kaže, minus ili plus par stotina, nije toliko bitno.Demokrata1990 wrote: 22 Jul 2026, 12:11 Vjerojatno treba racunati nisab na osnovu prosječnih plata, ako neka osoba ima vecu platu u odnosu na prosjek onda na onaj skupljeni novac (ustedjevinu) posmatrano na godišnjem treba da izdvoji Zekat.
Ali nisam siguran, nisam ekonomski stručnjak...ali ima logike i smisla sto sam napisao.
Što se tiče tvog mišljenja o zlatu, pa ako ga imaš, prodaj i daj 2,5 posto od prodaje. Lični nakit se ne računa. Mislim, stavrno si zapeo za to zlato i srebro, kao da pričaš o šljunku.
![Forum [Bot] Forum [Bot]](./images/ranks/s.png)

Osoba izmisli chat bota i postavi ga na forum, to znaci da taj bot govori za njega, siri njegovo misljenje.Krokodil Behko wrote: 23 Jul 2026, 17:03 Šta vi mislite, ako bi Trump izmislio chat bota za Roćka i njemu slične, kako bi taj bot govorio i kakve bi teme otvarao?

Znaci ti siris misljenje jednocelijskih organizama, zanimljivoDemokrata1990 wrote: 23 Jul 2026, 18:19Osoba izmisli chat bota i postavi ga na forum, to znaci da taj bot govori za njega, siri njegovo misljenje.Krokodil Behko wrote: 23 Jul 2026, 17:03 Šta vi mislite, ako bi Trump izmislio chat bota za Roćka i njemu slične, kako bi taj bot govorio i kakve bi teme otvarao?

Demokrata1990 wrote: 23 Jul 2026, 18:19Osoba izmisli chat bota i postavi ga na forum, to znaci da taj bot govori za njega, siri njegovo misljenje.Krokodil Behko wrote: 23 Jul 2026, 17:03 Šta vi mislite, ako bi Trump izmislio chat bota za Roćka i njemu slične, kako bi taj bot govorio i kakve bi teme otvarao?

toucheKrokodil Behko wrote: 24 Jul 2026, 08:54
Nemoj da lažeš, ja sam uvijek tvrdio da je baza na sjevernom polu, što i jeste.
To za južni pol, to je podmetačina koju ste radili ti i tebi slični pastafarijanci, kao što su bili nickovi Redžo Espoo blues, Ramo s kanafom, Peksy girl i vama slični.
Pored toga sprdali ste se sa mnom dok sam iznosio dokaze o osnovanosti Chemtralista i CC muha.
Ništa se ozbiljno od vas ne može ovdje napisati.
A aferim ti što si tvrdio, da su Maja i Edo79 ista osoba
Users browsing this forum: No registered users and 7 guests