Kako tacno? Pa sta ce radit? Cesljat kosu,ceskat muda?
Položaj boračkih populacija u BiH
Moderator: Krokodil Behko
- HAVANA
- Penzioner

- Has thanked: 3058 times
- Been thanked: 25463 times
- Status: Offline
Re: Položaj boračkih populacija u BiH
Nije skupo na moru, skupo je na obali.
- Krokodil Behko
- Globalni moderator

- Has thanked: 10893 times
- Been thanked: 12789 times
Duminjo wrote: 30 Jul 2026, 16:25Invalidsku penziju prima udovica. Ona je sada, mislim 500 KM, mozda i manja. Godinama u nazad bila je oko 300 pa oko 400, sada je mislim tu skoro na 500.ina wrote: 29 Jul 2026, 23:48
Zašto? Zašto da i oni nemaju neku vrstu potpore... Uvijek će to 'dijete' biti dijete borca.. kojeg više nema.
Svaki roditelj dok je živ.. i po mogućnostima.. se trudi da omogući nešto, ostavi i olakša vlastitoj djeci..
Ko će njima? Samo sama majka?
Uz tu fiksnu invalidsku penziju, majka prima neki dodatak na dijete koje ide u školu.
Ako je ta invalidska penzija 300 i majka ima dvoje djece koja idu u osnovnu skolu, srednju školu ili na fakultet ali samo kao redovan student, majka onda ima mozda po 50 dodatnih maraka na jedno dijete i onda je ukupna ta invalidska penzija 400 KM.
Ako dijete ne upiše srednju školu, ako poslije srednje ne upiše fakultet kao redovan student, majka gubi taj dodatak. U ovom slucaju od dvoje djece, majka bi imala 300 KM i to je to.
Cifre i visina te penzije je otprilike, mozda ima manjih odstupanja ali to je otprilike to.
Dezinformiraš ljude
U Federaciji BiH porodice šehida i poginulih boraca ne primaju klasičnu "penziju" na osnovu radnog staža, već mjesečnu porodičnu invalidninu (boračku naknadu) čiji iznos zavisi od trenutne osnovice i srodstva s poginulim.
Ključne informacije o iznosima i pravima:
Nova osnovica za obračun: Vlada FBiH je utvrdila osnovicu za porodične invalidnine u iznosu od 1.171,28 KM.
Procenat od osnovice:
Visina mjesečne naknade izračunava se u procentima od ove osnovice. Na primjer, za supruge šehida bez djece ili za jednog roditelja neženjenog poginulog borca, naknada iznosi 43% od osnovice, što je oko 503 KM. Ako pravo koriste oba roditelja, iznos se penje na 50% od osnovice (oko 585 KM).
Pravo na porodičnu penziju kroz PIO/MIO:
Udovice šehida i poginulih branilaca imaju zakonsko pravo na trajno nasljeđivanje porodične penzije preko Federalnog zavoda PIO/MIO kada navrše 45 godina života, bez obzira na druge uslove (poput školovanja djece). Minimalna penzija u FBiH za boračke kategorije koje ostvaruju povoljnije uslove iznosi 666,40 KM.
- Duminjo
- Urednik foruma

- Has thanked: 2931 times
- Been thanked: 9303 times
Dobro, invalidnost ne prima samo udovica, primaju i roditelji ukoliko je sin bio neozenjen.Krokodil Behko wrote: 30 Jul 2026, 19:23Duminjo wrote: 30 Jul 2026, 16:25
Invalidsku penziju prima udovica. Ona je sada, mislim 500 KM, mozda i manja. Godinama u nazad bila je oko 300 pa oko 400, sada je mislim tu skoro na 500.
Uz tu fiksnu invalidsku penziju, majka prima neki dodatak na dijete koje ide u školu.
Ako je ta invalidska penzija 300 i majka ima dvoje djece koja idu u osnovnu skolu, srednju školu ili na fakultet ali samo kao redovan student, majka onda ima mozda po 50 dodatnih maraka na jedno dijete i onda je ukupna ta invalidska penzija 400 KM.
Ako dijete ne upiše srednju školu, ako poslije srednje ne upiše fakultet kao redovan student, majka gubi taj dodatak. U ovom slucaju od dvoje djece, majka bi imala 300 KM i to je to.
Cifre i visina te penzije je otprilike, mozda ima manjih odstupanja ali to je otprilike to.
Dezinformiraš ljude
U Federaciji BiH porodice šehida i poginulih boraca ne primaju klasičnu "penziju" na osnovu radnog staža, već mjesečnu porodičnu invalidninu (boračku naknadu) čiji iznos zavisi od trenutne osnovice i srodstva s poginulim.
Ključne informacije o iznosima i pravima:
Nova osnovica za obračun: Vlada FBiH je utvrdila osnovicu za porodične invalidnine u iznosu od 1.171,28 KM.
Procenat od osnovice:
Visina mjesečne naknade izračunava se u procentima od ove osnovice. Na primjer, za supruge šehida bez djece ili za jednog roditelja neženjenog poginulog borca, naknada iznosi 43% od osnovice, što je oko 503 KM. Ako pravo koriste oba roditelja, iznos se penje na 50% od osnovice (oko 585 KM).
Pravo na porodičnu penziju kroz PIO/MIO:
Udovice šehida i poginulih branilaca imaju zakonsko pravo na trajno nasljeđivanje porodične penzije preko Federalnog zavoda PIO/MIO kada navrše 45 godina života, bez obzira na druge uslove (poput školovanja djece). Minimalna penzija u FBiH za boračke kategorije koje ostvaruju povoljnije uslove iznosi 666,40 KM.
Uglavnom, djeca ne primaju?
- Krokodil Behko
- Globalni moderator

Duminjo wrote: 30 Jul 2026, 19:27Dobro, invalidnost ne prima samo udovica, primaju i roditelji ukoliko je sin bio neozenjen.
Dok ne postanu punoljetni valjda, nekako mi to ima smisla, ali isplaćuju boračka ministarstva naknade za djecu koje će na fakultet. I sami univerziteti ih lišavaju raznih dadžbina
- Duminjo
- Urednik foruma

Pitaj neku zenu ciji je muz poginuo i koja ima djecu.Duminjo wrote: 30 Jul 2026, 19:27Dobro, invalidnost ne prima samo udovica, primaju i roditelji ukoliko je sin bio neozenjen.
Neka ti ona kaze.
- Duminjo
- Urednik foruma

Sada je ta invalidnost 500, nekada je bila oko 350.
Imaju djeca koja idu u školu i svake godine djeca vade uvjerenje ili neku potvrdu da idu u školu. Kada dijete donese potvrdu, na onih 350 se dodaje odredjeni dio i onda je to mozda 450 (taj dio ne znam koliki je ali je simbolican). Dijete ne donese potvrdu (osnovna skola, srednja skola, redovan student), nema dodatka, invalidnost je 350 tj sada 500 kada više nema djece koja idu u školu.
Jednostavno, kada djeca prestanu sa skolovanjem, ostaje ta fiksna invalidnost udovici/majci i to je to.
Imaju djeca koja idu u školu i svake godine djeca vade uvjerenje ili neku potvrdu da idu u školu. Kada dijete donese potvrdu, na onih 350 se dodaje odredjeni dio i onda je to mozda 450 (taj dio ne znam koliki je ali je simbolican). Dijete ne donese potvrdu (osnovna skola, srednja skola, redovan student), nema dodatka, invalidnost je 350 tj sada 500 kada više nema djece koja idu u školu.
Jednostavno, kada djeca prestanu sa skolovanjem, ostaje ta fiksna invalidnost udovici/majci i to je to.
- Krokodil Behko
- Globalni moderator

Pa ne trebaju djeca ni imati doživotno.
To nema nigdje, osim što je u Grčkoj bio slučaj, da dijete naslijedi radnu penziju roditelja, pa su zato i propali.
Dok ne završi SSS ili VSS Ako ga ide i to je to.
A tih 500, to je za supruge udovice čija su djeca već odavno odrasla, pa čak ta djeca i unuke imaju.
Recimo i to da su se u poratnom periodu, dijelile donacije u građevinskom materijalu i razna druga dodatna sredstva.. Takođe, sve su se one preudale, u roku od nekoliko god nakon rata, a nijedna se nije vjenčala, kako ne bi izgubila tu penziju. Poznajem dosta takvih
To nema nigdje, osim što je u Grčkoj bio slučaj, da dijete naslijedi radnu penziju roditelja, pa su zato i propali.
Dok ne završi SSS ili VSS Ako ga ide i to je to.
A tih 500, to je za supruge udovice čija su djeca već odavno odrasla, pa čak ta djeca i unuke imaju.
Recimo i to da su se u poratnom periodu, dijelile donacije u građevinskom materijalu i razna druga dodatna sredstva.. Takođe, sve su se one preudale, u roku od nekoliko god nakon rata, a nijedna se nije vjenčala, kako ne bi izgubila tu penziju. Poznajem dosta takvih
- Duminjo
- Urednik foruma

- ina
- Mjesečarka

- Has thanked: 5544 times
- Been thanked: 7972 times
Povećem broju ljudi je izgleda polahko tuđim mukama mjeriti rokove.. i krojiti pravdu.. kada i dok njihova djeca koju uz sebe imaju.. ili uopšte nemaju.. ne snose iste posljedice i realne užase rata. Onog pravog.. koji je puno drugačiji od bilo kakve forumske rasprave. I neslaganja.
Jedan sad bine i o PDV-u.. dok tuđoj djeci broji godine..
Drugi opet glumi žrtvu (a imao i babu i mamu kroz život kao podršku.. koliko toliko) Trećem je bitno da su njegova djeca podmirena i emotivno i finansijski... A četvrti tačno zna ko se i zašto nije udao... i uz to i ekonomski ekspert.
Nepravda i manjak novca u državi se ne rješavaju zakidanjem ili ukidanjem prava onim/h čiji su očevi dali živote, nego tamo gdje se novac stvarno gubi(o), rasipa(o) i krao.
Drugi opet glumi žrtvu (a imao i babu i mamu kroz život kao podršku.. koliko toliko) Trećem je bitno da su njegova djeca podmirena i emotivno i finansijski... A četvrti tačno zna ko se i zašto nije udao... i uz to i ekonomski ekspert.
Nepravda i manjak novca u državi se ne rješavaju zakidanjem ili ukidanjem prava onim/h čiji su očevi dali živote, nego tamo gdje se novac stvarno gubi(o), rasipa(o) i krao.
Svijest ima sidrište.
- Fuddo
- Maliciozni seronja

- Has thanked: 15145 times
- Been thanked: 26121 times
Vazda je ta briga nasih velmoza bila fascinantna kad je ta populacija za borbu i svasta nesta u pitanju.
Pola su poslali klintonu na kazan, pola u sumu da drva krade.
Al stas kad to narod tako voli, jebiga.
Pola su poslali klintonu na kazan, pola u sumu da drva krade.
Al stas kad to narod tako voli, jebiga.
Dozvolite da se obratimo
- ina
- Mjesečarka

Vjerujem da ni oni ni teži invalidi pogotovo.. nisu dobili ni blizu onoliko i onog što je njima doživotno uskraćeno.Duminjo wrote: 30 Jul 2026, 19:38 Sada je ta invalidnost 500, nekada je bila oko 350.
Svijest ima sidrište.
- Fuddo
- Maliciozni seronja

- Has thanked: 15145 times
- Been thanked: 26121 times
Jebomajku, ima obraza rec, evo ti pet feninga za svaki dan proveden u ratu.

Pet im matera j.... koja ih okotila, i njihovim pet feninga.
Pet im matera j.... koja ih okotila, i njihovim pet feninga.
Dozvolite da se obratimo
- Mirelam
- Forum [Bot]
![Forum [Bot] Forum [Bot]](./images/ranks/s.png)
- Has thanked: 46 times
- Been thanked: 516 times
Izvini Ina ali nisam primijetio da je iko rekao ovo boldirano. Govor je o zivim i zdravim pripadnicima (fizicki), ARBiH i MUPA.ina wrote: 30 Jul 2026, 22:13 Povećem broju ljudi je izgleda polahko tuđim mukama mjeriti rokove.. i krojiti pravdu.. kada i dok njihova djeca koju uz sebe imaju.. ili uopšte nemaju.. ne snose iste posljedice i realne užase rata. Onog pravog.. koji je puno drugačiji od bilo kakve forumske rasprave. I neslaganja.
- ina
- Mjesečarka

Rekla sam ja.. između ostalog.
A ti i ekipa mogli biste se detaljnije pozabaviti gdje, ko, kako i na koga su tekle i završile ne male cifre novca.. Kome i kakvoj poziciji ljudi bi se šta trebalo uskratiti, oduzeti ili dodati..
A ti i ekipa mogli biste se detaljnije pozabaviti gdje, ko, kako i na koga su tekle i završile ne male cifre novca.. Kome i kakvoj poziciji ljudi bi se šta trebalo uskratiti, oduzeti ili dodati..
Svijest ima sidrište.
- Laser
- Forum [Bot]
- Mood:
- Has thanked: 1467 times
- Been thanked: 4923 times
- Status: Online
1. Naknada o kojoj govoriš u prvom pasusu se zove BORAČKI DODATAK. Onaj ko je učestvovao u ratu manje od jedne godine nema pravo na tu naknadu.Mirelam wrote: 30 Jul 2026, 17:11 Malo mijesamo stvari. Mislim da, niko ne dovodi u pitamje djecu poginulih pripadnika Armije i Mupa, ni RVI, vec naknadu za svakog ucesnika u ratu. Ispravite me ako grijesim...
...Ovo sto se predlaze ce biti udar na budzet sigurno i pitanje je odakle ce se izvuci ta lova? Znaci nova zaduzivanja, opterecenje razno taznim nametima i presipanje iz suplieg u prazno. Ne zaboravite, mi, tj. vi uplacujete u budzet preko svojih plata, doprinosa, poreza i sl. Drzava kao drzava nema helera da pokrije te troskove. Moze to uraditi samo povecanjem PDV-a. povecanjem poreza i drugih daca.
2. Ovaj yebeni borački dodatak neće ni iz daleka biti udar na budžet koliko se to zakukalo, jer masa ratnika koji imaju pravo na borački dodatak nikada neće aplicirati za to. Evo, ti i Fuad sigurno nećete, teško je reći koliko ima takvih, ali ta cifra sigurno nije zanemariva.
3. Ljudi umiru, ratnika će vremenom bivati sve manje. Borački dodatak ne NE MOŽE naslijediti ukoliko je borac sada živ pa sutra umre, mogu ga primati samo udovice ili roditelji neoženjenog i poginulog borca.
4. Prema vladinim podacima, na papiru ima oko 380 000 onih koji ulaze u to pravo, počevši od 1. januara iduće godine, pa se prema toj cifri i ukupnom broju mjeseci PREDVIĐA da će se iz budžeta na to trošiti oko 230 miliona mjesečno. Baš me zanima koliko miliona će se realno isplaćivati, pošto značajan broj ljudi uopće neće aplicirati za taj dodatak.
5. Ova vlada je sa ovim i ovakvim boračkim dodatkom napravila teško sranje, ta će se odluka sigurno mijenjati u nekoj budućnosti. Ovi u RS-u takođe imaju borački dodatak već odavno, ali oni su izvršili diferencijaciju na način da krvavi fajteri primaju ozbiljnu cifru koja uopšte nije zanemariva, a ostali primaju manje ili još manje. Trojka je htjela uvesti taj dodatak uoči izbora, ali nije imala muda izvršiti diferencijaciju, zato će im ljudi yebati sve po spisku.
6. Yebe se ovoj vladi, ona je donijela zakon koji stupa na snagu tek iduće godine, a naredna vlada nek se sikira oko pribavljanja para i nek trpi pritiske za reviziju te glupe odluke, nek izvrši diferencijaciju boraca (nayebo je ko to bude radio) i općeniti nek vadi vruće kestenje iz vatre.
Sve se rađa radi smrti, sve se gradi radi rušenja.
- Laser
- Forum [Bot]
- Mood:
Preminuli kolega ili laže ili je bio beskrajno glup što se nije informisao oko procedura priznavanja tog staža i evidentiranje istog kod PIO.Masamune wrote: 30 Jul 2026, 17:23 Kad već spominjete radni staž imao sam kolegu, a koji je nažalost preminuo prošle godine, kojem nisu htjeli priznati vojsku iz nekog razloga da ode ranije u penziju. Previše je privatno bilo da pitam zbog čega. On je vazda nama pričao gdje su bili na linijama i slično i to par godina, ali mu to nikad nisu priznali pa je bio kivan.
Kako se to priznaje tačno i na osnovu čega? I ko odlučuje o tome?
Taj staž PIO ne evidentira po automatizmu, nego to ide preko ministarstva odbrane. Trebao je otići tamo i izjasniti se da prihvata taj staž i želi da mu bude evidentiran kod PIO. Tako sam ja uradio i sve je obavljeno između ministarstva odbtane i PIO.
Dodatak:
Taj staž, kad jednom bude evidentiran kod PIO, možeš koristiti prilikom odlaska u penziju, ali i ne moraš. Obično ga ne koriste budžetlije, da ih država ne bi otjerala u penziju ranije. Jednostavno kažu ja neću taj staž, pa onda radi još nekoliko godina dok ne navrši 65 godina starosti, ili dok ne napuni 40 godina "pravog" staža.
- Krokodil Behko
- Globalni moderator

Šta nije tačno?
Budi precizan?
Dijete koje je uz rat imalo 5 godina, sad ih ima 40 i ni na koji način nije bespomoćan pa da se uvaljuje na budžet. Država mu je platila školovanja koliko god je želio i mogao. I šta treba još?
- Mirelam
- Forum [Bot]
- Has thanked: 46 times
- Been thanked: 516 times
Ne znam sta si rekla "izmedju ostalog", prije mislim da nisi procitala o cemu se radi. Niko ne govori o DJECI KOJA SU OSTALA BEZ RODITELJA i da li treba da imaju ili nemaju neki benefit, dodatak. olaksicu sta god.ina wrote: 30 Jul 2026, 23:00 Rekla sam ja.. između ostalog.
Govori se o pripadnicima ARiH i MUPA, koji su ZIVI I NEOZLJEDJENI) izasli iz svog sranja.(zdrav ne moze niko biti ko je pusku nosio)
A o tome sto ti spominjes koga ganjati, imaju institucije da se bave tim stvarima a ne ekipa i ja. Govorim o elementarnoj logici.
- Laser
- Forum [Bot]
- Mood:
Samo da se izjasnim oko ovog boračkog dodatka.
Nisam ovisan o njemu, fala Bogu, ali želim da bude uveden, potreban mi je onako radi satisfakcije, nije me briga koliko iznosi.
Pri tom me fata teška kurcobolja kako će neka vlada naći pare za to.
Nisam ovisan o njemu, fala Bogu, ali želim da bude uveden, potreban mi je onako radi satisfakcije, nije me briga koliko iznosi.
Pri tom me fata teška kurcobolja kako će neka vlada naći pare za to.
- Duminjo
- Urednik foruma

Nadji neku majku iz Jajca, Cazina ili od nekud koja je poslala dijete u Sarajevo da studira. Pa je pitaj ko je placo djetetu autobuske karte do Sarajeva, gradski prevoz u Sarajevu, kirije, knjige i ostale zajebancije sto sve kosta jednog studenta.Krokodil Behko wrote: 30 Jul 2026, 23:26
Šta nije tačno?
Budi precizan?
Dijete koje je uz rat imalo 5 godina, sad ih ima 40 i ni na koji način nije bespomoćan pa da se uvaljuje na budžet. Država mu je platila školovanja koliko god je želio i mogao. I šta treba još?
Otidji u krajinu pa vidi koliko te djece šehida je po drzavnim firmama a koliko ih je u dijaspori.
Znaš neke tri, pet ili deset zena koje su se preudale/udale, nebitno i sereš po ostalima koje su krv propišale da im se dijete ne razlikuje od ostalih. I opet se razlikovalo. Uvijek je u drustvu onaj koga nema ko da zaštiti pa se moglo na njega i galamit i udarit.. nema ko uzvratit'.
Znaš i sam da je u ratu gino uglavnom seljak, obican covjek i poštenjacina. I poslije rata njegovo dijete je ostalo po strani dok se guzonjin sin uvaljivo.
Kakvo bolan crno placanje skolovanja koliko je zelio, jesi li ti normalan? Mozda je Kanton Sarajevo neki svjetliji primjer neke brige, ali nije Kanton Sarajevo citava BiH.
Ti zaboravio gdje zivis.
Ode covjek koji ima i oca i majku, izganja preko nekoga da dobije beskamatni stambeni kredit kao dijete šehida. A pravo dijete šehida kada ode i upita za taj isti kredit, naprcene sekretarice ga napadnu, izbrijedjaju..od kud njemu pravo da dodje i trazi nešto i još ga osiguranje izbaci. A ovaj prvi što svome babi svaki dan govorili merhaba babo, ufati zajebavati ovoga drugog kako je smotan i levat jer nema nikoga i ne zna izganjat.
Kolko se samo ukralo miliona tek poslije rata od donacija za sehidske porodice. Nema lokalnog hodze koji poslije donacije nije nekretninu kupio. A ti pricas o nekim pravima, drzavnim subvencijama, donacijama i placanju skolovanja. Coek bi reko da su ta djeca odrasla u svili a ne od 300-400 maraka.
Al tako to ide kod nas.. svako se ceše gdje ga svrbi. Takvi smo.