vidis da znas finno pisat fino. kad hocesLaser wrote: 30 Jul 2026, 23:081. Naknada o kojoj govoriš u prvom pasusu se zove BORAČKI DODATAK. Onaj ko je učestvovao u ratu manje od jedne godine nema pravo na tu naknadu.Mirelam wrote: 30 Jul 2026, 17:11 Malo mijesamo stvari. Mislim da, niko ne dovodi u pitamje djecu poginulih pripadnika Armije i Mupa, ni RVI, vec naknadu za svakog ucesnika u ratu. Ispravite me ako grijesim...
...Ovo sto se predlaze ce biti udar na budzet sigurno i pitanje je odakle ce se izvuci ta lova? Znaci nova zaduzivanja, opterecenje razno taznim nametima i presipanje iz suplieg u prazno. Ne zaboravite, mi, tj. vi uplacujete u budzet preko svojih plata, doprinosa, poreza i sl. Drzava kao drzava nema helera da pokrije te troskove. Moze to uraditi samo povecanjem PDV-a. povecanjem poreza i drugih daca.
2. Ovaj yebeni borački dodatak neće ni iz daleka biti udar na budžet koliko se to zakukalo, jer masa ratnika koji imaju pravo na borački dodatak nikada neće aplicirati za to. Evo, ti i Fuad sigurno nećete, teško je reći koliko ima takvih, ali ta cifra sigurno nije zanemariva.
3. Ljudi umiru, ratnika će vremenom bivati sve manje. Borački dodatak ne NE MOŽE naslijediti ukoliko je borac sada živ pa sutra umre, mogu ga primati samo udovice ili roditelji neoženjenog i poginulog borca.
4. Prema vladinim podacima, na papiru ima oko 380 000 onih koji ulaze u to pravo, počevši od 1. januara iduće godine, pa se prema toj cifri i ukupnom broju mjeseci PREDVIĐA da će se iz budžeta na to trošiti oko 230 miliona mjesečno. Baš me zanima koliko miliona će se realno isplaćivati, pošto značajan broj ljudi uopće neće aplicirati za taj dodatak.
5. Ova vlada je sa ovim i ovakvim boračkim dodatkom napravila teško sranje, ta će se odluka sigurno mijenjati u nekoj budućnosti. Ovi u RS-u takođe imaju borački dodatak već odavno, ali oni su izvršili diferencijaciju na način da krvavi fajteri primaju ozbiljnu cifru koja uopšte nije zanemariva, a ostali primaju manje ili još manje. Trojka je htjela uvesti taj dodatak uoči izbora, ali nije imala muda izvršiti diferencijaciju, zato će im ljudi yebati sve po spisku.
6. Yebe se ovoj vladi, ona je donijela zakon koji stupa na snagu tek iduće godine, a naredna vlada nek se sikira oko pribavljanja para i nek trpi pritiske za reviziju te glupe odluke, nek izvrši diferencijaciju boraca (nayebo je ko to bude radio) i općeniti nek vadi vruće kestenje iz vatre.
posto se razumijes u tematiku, da te priupitam pa odgovori ako ti nije zahmetli
taj beneficirai staz (duplo), jel se odnosi na period do zvanicnog prestanka agresije ili do kraja boravka (zvanicno sam zavrsio negde u septembru 99)
koliko najmanje god moras imat da i ostvario uslove za neku penziju ili dodatak tako nesto?
do pocetka agresije, sam radio u "energopetrolu" 5 g mozel se sta uzet, moram doplatit staz, ili nema ista od te ljubavi
za procjenu je neka ljekarska komisija jel tako?

![Forum [Bot] Forum [Bot]](./images/ranks/s.png)