Položaj boračkih populacija u BiH

Društvene teme iz naše zemlje.

Moderator: Krokodil Behko

panter7
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma
Has thanked: 470 times
Been thanked: 701 times
Status: Offline

Re: Položaj boračkih populacija u BiH

Post by panter7 » 30 Jul 2026, 23:55

Laser wrote: 30 Jul 2026, 23:08
Mirelam wrote: 30 Jul 2026, 17:11 Malo mijesamo stvari. Mislim da, niko ne dovodi u pitamje djecu poginulih pripadnika Armije i Mupa, ni RVI, vec naknadu za svakog ucesnika u ratu. Ispravite me ako grijesim...

...Ovo sto se predlaze ce biti udar na budzet sigurno i pitanje je odakle ce se izvuci ta lova? Znaci nova zaduzivanja, opterecenje razno taznim nametima i presipanje iz suplieg u prazno. Ne zaboravite, mi, tj. vi uplacujete u budzet preko svojih plata, doprinosa, poreza i sl. Drzava kao drzava nema helera da pokrije te troskove. Moze to uraditi samo povecanjem PDV-a. povecanjem poreza i drugih daca.
1. Naknada o kojoj govoriš u prvom pasusu se zove BORAČKI DODATAK. Onaj ko je učestvovao u ratu manje od jedne godine nema pravo na tu naknadu.

2. Ovaj yebeni borački dodatak neće ni iz daleka biti udar na budžet koliko se to zakukalo, jer masa ratnika koji imaju pravo na borački dodatak nikada neće aplicirati za to. Evo, ti i Fuad sigurno nećete, teško je reći koliko ima takvih, ali ta cifra sigurno nije zanemariva.

3. Ljudi umiru, ratnika će vremenom bivati sve manje. Borački dodatak ne NE MOŽE naslijediti ukoliko je borac sada živ pa sutra umre, mogu ga primati samo udovice ili roditelji neoženjenog i poginulog borca.

4. Prema vladinim podacima, na papiru ima oko 380 000 onih koji ulaze u to pravo, počevši od 1. januara iduće godine, pa se prema toj cifri i ukupnom broju mjeseci PREDVIĐA da će se iz budžeta na to trošiti oko 230 miliona mjesečno. Baš me zanima koliko miliona će se realno isplaćivati, pošto značajan broj ljudi uopće neće aplicirati za taj dodatak.

5. Ova vlada je sa ovim i ovakvim boračkim dodatkom napravila teško sranje, ta će se odluka sigurno mijenjati u nekoj budućnosti. Ovi u RS-u takođe imaju borački dodatak već odavno, ali oni su izvršili diferencijaciju na način da krvavi fajteri primaju ozbiljnu cifru koja uopšte nije zanemariva, a ostali primaju manje ili još manje. Trojka je htjela uvesti taj dodatak uoči izbora, ali nije imala muda izvršiti diferencijaciju, zato će im ljudi yebati sve po spisku.

6. Yebe se ovoj vladi, ona je donijela zakon koji stupa na snagu tek iduće godine, a naredna vlada nek se sikira oko pribavljanja para i nek trpi pritiske za reviziju te glupe odluke, nek izvrši diferencijaciju boraca (nayebo je ko to bude radio) i općeniti nek vadi vruće kestenje iz vatre.
vidis da znas finno pisat fino. kad hoces :)

posto se razumijes u tematiku, da te priupitam pa odgovori ako ti nije zahmetli

taj beneficirai staz (duplo), jel se odnosi na period do zvanicnog prestanka agresije ili do kraja boravka (zvanicno sam zavrsio negde u septembru 99)

koliko najmanje god moras imat da i ostvario uslove za neku penziju ili dodatak tako nesto?
do pocetka agresije, sam radio u "energopetrolu" 5 g mozel se sta uzet, moram doplatit staz, ili nema ista od te ljubavi :zubi

za procjenu je neka ljekarska komisija jel tako?
Biti dobra osoba često znači živjeti prema visokim moralnim načelima, pokazivati empatiju, ljubaznost i razumijevanje prema drugima. No, što se događa kada se te vrline suoče s lošim ljudima?

ina
Mjesečarka
Mjesečarka
Has thanked: 5523 times
Been thanked: 7933 times

Post by ina » 31 Jul 2026, 00:01

Da supruga prima penziju ako ne radi to je ok. Ali da dijete prima penziju nakon 30 godina bi bio nonsens.
Tvoje riječi kolega. Na koje sam početno reagirala.

Elementarna logika za mene?
Vec spominjala u prethodnim postovima. I ne samo u ovoj temi.. uvezi istih pitanja.

Svodite život i gubitak na gole godine i računicu kao da se radi o isteku garantnog roka na neki proizvod.​
Dijete si borca kojeg više nema.. dok ne završiš studije.. do 40te 🤔

To dijete sa 5 godina u ratu nije ostalo bez igračke, nego bez oca i bez startne pozicije, sigurnosti, koji svako dijete treba da ima. Država mu nije.. ako je.. 'platila školovanje iz sažaljenja', nego je to minimum minimuma.
Svijest ima sidrište.

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 10856 times
Been thanked: 12735 times

Post by Krokodil Behko » 31 Jul 2026, 00:03

Duminjo wrote: 30 Jul 2026, 23:53

Znaš neke tri, pet ili deset zena koje su se preudale/udale, nebitno i sereš po ostalima koje su krv propišale da im se dijete ne razlikuje od ostalih. I opet se razlikovalo. Uvijek je u drustvu onaj koga nema ko da zaštiti pa se moglo na njega i galamit i udarit.. nema ko uzvratit'.

E pa ja ih poznajem malo više od tri-pet.
Tačnije, svaka koju poznajem se preudala. Ne znam ni za jednu koja nije.
A lažeš vala, oko te dikskriminacije šehidske djece i nema se šta više reći za te patetike.
Ono baš patetika kme-kme.

Diskriminacija?
Ni Srbi ne bi mogli ovoliko slagati

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko » 31 Jul 2026, 00:09

ina wrote: 31 Jul 2026, 00:01
To dijete sa 5 godina u ratu nije ostalo bez igračke, nego bez oca i bez startne pozicije, sigurnosti, koji svako dijete treba da ima. Država mu nije.. ako je.. 'platila školovanje iz sažaljenja', nego je to minimum minimuma.

Sin mog druga borca (nakon njegove smrti), otišao u Ameriku, zaradio vreću para i platio snimanje dokumentarca o našoj brigadi. Tako se to radi
A neki bi socijalu primali do smrti i ostalima nabijali na nos manjak patriotizma, empatije i ostalim pm, pa makar oni bili oficiri tog rata.
I nije socijala ko socijala, neg što se navikne pa postane neki puki lik, koji životari od jedne do druge socijale.

panter7
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma

Post by panter7 » 31 Jul 2026, 00:12

Ostavite tu djecu na miru
Nema tih para da im nadomjesti ocevu ljubav, sigurnost, sve sto ide uz to.

Koliko djece se brine o invalidima, ocevima, bracom i dan danas?

Nedo mi Bog da sam mora svoju djecu stavit u taj polozaj da se brinu o meni.
Biti dobra osoba često znači živjeti prema visokim moralnim načelima, pokazivati empatiju, ljubaznost i razumijevanje prema drugima. No, što se događa kada se te vrline suoče s lošim ljudima?

panter7
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma

Post by panter7 » 31 Jul 2026, 00:36

Laser
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Mood:
Has thanked: 1453 times
Been thanked: 4896 times

Post by Laser » 31 Jul 2026, 00:53

panter7 wrote: 30 Jul 2026, 23:55
Laser wrote: 30 Jul 2026, 23:08

1. Naknada o kojoj govoriš u prvom pasusu se zove BORAČKI DODATAK. Onaj ko je učestvovao u ratu manje od jedne godine nema pravo na tu naknadu.

2. Ovaj yebeni borački dodatak neće ni iz daleka biti udar na budžet koliko se to zakukalo, jer masa ratnika koji imaju pravo na borački dodatak nikada neće aplicirati za to. Evo, ti i Fuad sigurno nećete, teško je reći koliko ima takvih, ali ta cifra sigurno nije zanemariva.

3. Ljudi umiru, ratnika će vremenom bivati sve manje. Borački dodatak ne NE MOŽE naslijediti ukoliko je borac sada živ pa sutra umre, mogu ga primati samo udovice ili roditelji neoženjenog i poginulog borca.

4. Prema vladinim podacima, na papiru ima oko 380 000 onih koji ulaze u to pravo, počevši od 1. januara iduće godine, pa se prema toj cifri i ukupnom broju mjeseci PREDVIĐA da će se iz budžeta na to trošiti oko 230 miliona mjesečno. Baš me zanima koliko miliona će se realno isplaćivati, pošto značajan broj ljudi uopće neće aplicirati za taj dodatak.

5. Ova vlada je sa ovim i ovakvim boračkim dodatkom napravila teško sranje, ta će se odluka sigurno mijenjati u nekoj budućnosti. Ovi u RS-u takođe imaju borački dodatak već odavno, ali oni su izvršili diferencijaciju na način da krvavi fajteri primaju ozbiljnu cifru koja uopšte nije zanemariva, a ostali primaju manje ili još manje. Trojka je htjela uvesti taj dodatak uoči izbora, ali nije imala muda izvršiti diferencijaciju, zato će im ljudi yebati sve po spisku.

6. Yebe se ovoj vladi, ona je donijela zakon koji stupa na snagu tek iduće godine, a naredna vlada nek se sikira oko pribavljanja para i nek trpi pritiske za reviziju te glupe odluke, nek izvrši diferencijaciju boraca (nayebo je ko to bude radio) i općeniti nek vadi vruće kestenje iz vatre.

taj beneficirai staz (duplo), jel se odnosi na period do zvanicnog prestanka agresije ili do kraja boravka (zvanicno sam zavrsio negde u septembru 99)

koliko najmanje god moras imat da i ostvario uslove za neku penziju ili dodatak tako nesto?
do pocetka agresije, sam radio u "energopetrolu" 5 g mozel se sta uzet, moram doplatit staz, ili nema ista od te ljubavi :zubi

Diskvalifikovao si se glupavim uvodom koji sam boldiro.

Neću ti odgovorit ni na jedno pitanje. :D.
Sve se rađa radi smrti, sve se gradi radi rušenja.

panter7
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma

Post by panter7 » 31 Jul 2026, 00:55

Laser wrote: 31 Jul 2026, 00:53
panter7 wrote: 30 Jul 2026, 23:55

dobro, j.... te u ta usta paradna
sad zovi maju

Laser
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Mood:
Has thanked: 1453 times
Been thanked: 4896 times

Post by Laser » 31 Jul 2026, 00:57

panter7 wrote: 31 Jul 2026, 00:55
Laser wrote: 31 Jul 2026, 00:53

sad zovi maju
Fala gospodine "majore". :D.
Sve se rađa radi smrti, sve se gradi radi rušenja.

panter7
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma

Post by panter7 » 31 Jul 2026, 00:58

Laser wrote: 31 Jul 2026, 00:57
panter7 wrote: 31 Jul 2026, 00:55

sad zovi maju
Fala gospodine "majore". :D.
uvijek si dobro doso da ti pokazem

Fuddo
Maliciozni seronja
Maliciozni seronja
Has thanked: 15139 times
Been thanked: 26109 times

Post by Fuddo » 31 Jul 2026, 05:45

Sta kaze, pet feninga

Pet ti krvavih majki j.... upicku
Dozvolite da se obratimo

Mirelam
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 46 times
Been thanked: 516 times

Post by Mirelam » 31 Jul 2026, 12:17

ina wrote: 31 Jul 2026, 00:01
Da supruga prima penziju ako ne radi to je ok. Ali da dijete prima penziju nakon 30 godina bi bio nonsens.
Tvoje riječi kolega. Na koje sam početno reagirala.

Elementarna logika za mene?
Vec spominjala u prethodnim postovima. I ne samo u ovoj temi.. uvezi istih pitanja.

Svodite život i gubitak na gole godine i računicu kao da se radi o isteku garantnog roka na neki proizvod.​
Dijete si borca kojeg više nema.. dok ne završiš studije.. do 40te 🤔

Da koleginice, moje rijeci i stojim iza njih.
Mnogo djece je ostalo bez roditelja i u drugim uslovima, ne samo ratnim. I sad drustvo tj, poreski obveznici treba da guraju to dijete do penzije?
Nema problema, ti svoje dijete mozes podrzavati da studira i do 50-e, to je tvoj izbor.
Uostalom, da se ne peglamo previse. Tema je bila nesto drugo. Slazemo se da se ne slazemo.

ina
Mjesečarka
Mjesečarka

Post by ina » 31 Jul 2026, 17:21

Behko, to što je sin tvog druga uspio u Americi i zaradio vreću para, platio snimanje dokumantarca o brigadi.. svaka mu čast, ali uzimati jedan izolovani izuzetak i predstavljati ga kao pravilo :cudi
Na neki način opravdavati sistem (ili govoriti pa eto dosta im je, imaju i imali su privilegije.. opet ponavljam: dok ti živ čuvaš i štitiš leđa vlastitoj djeci) koji je hiljade druge djece/ljudi u toku svih ovih godina, više iskoristio nego pomogao..
Većina tih ljudi, kako šehidske djece tako i invalida morali su se (bez oca, ruke ili cega god) najprije snaći sami.. i uz pomoć bliže famelije.. ako im je ko i ostao.

Što se tiče općih pravih profitera..
Sustav može, da hoće i da je želio, regulisati i to na znatno manje brojke. Kažem manje.. jer svima je jasno da se neke stvari ne mogu nažalost iskorijeniti.
Tako da nije ključni problem u specifičnim društvenim grupacijama.. pogotovo ne u poziciji neke djece.. danas već i zrelih ljudi..

Čuj, nije tema...pa u novom prijedlogu spominje se i položaj porodica poginulih i umrlih boraca.​

Svaki gubitak roditelja je bolan, a upoređivati djecu koja su izgubila roditelje u miru i drugačijim okolnostima sa djecom čiji su očevi položili živote temeljeći ovu državu, i onda spominjati zabrinutost za "poreske obveznike" dok sam (ti ili ko god) svoju djecu komotno drži(š) pod zaštitom... licemjerna je tendencija.

Stojim i ja iza svake napisane riječi. I naravno da ću ako i svaki put kad zatreba, biti podrška i oslonac vlastitom djetetu. Bože zdravlja.. i sve dok sam živa. Neko tu mogućnost nema jer je krvavo platio i omogućio moju, mog djeteta, a i vaše djece. A i ti ćeš, kao i Havana ili Chan.​. biti zaštita za vlastitu.

Ili ćete možda reći nešto tipa: "Znaš šta, kćeri/sine, istekao ti je rok... Sad ti je 15, 20, 40 god godina, ako ti bilo šta zatreba (emotivno ili materijalno) nemoj računati na mene... 🤔 A ono što sam stekao živ i zdrav.. poslije moje smrti nije za tebe.. za to sam se onako ofrljače trudio i borio 🤔
Aha.
Svijest ima sidrište.

ina
Mjesečarka
Mjesečarka

Post by ina » 31 Jul 2026, 17:31

Još samo ovo..

U BIH ima para .. ali se novac poreznih obveznika najviše prosipao/prosipa.. i pljačkao/pljačka:

Poslijeratnim godinama u BiH su ušle milijarde dolara i eura kroz razne donacije za obnovu. Veliki dio tog novca nikada nije završio tamo gdje je bio namijenjen (kod povratnika, porušenih domova ili uništene privrede), već je nestao u mrežama ratnih i poratnih profitera, sumnjivih fondacija, ratnih i poratnih profitera, i nevladinih organizacija bez ikakve revizije i odgovornosti.

Kroz sistem javnih nabavki u BiH godišnje prođe nekoliko milijardi maraka, a prema procjenama revizora i međunarodnih organizacija.. veliki dio tog novca se opere kroz naduvane cijene, direktne sporazume i namještene tendere.

Milijarde maraka se preko preplaćenih poslova i korupcije slijevaju u privatne stranačke džepove.
Milioni se daju firmama bliskim političkim strankama za projekte koji se plaćaju višestruko više nego što realno vrijede (asfaltiranje istih puteva svake izborne godine, beskorisne rekonstrukcije, preplaćena medicinska oprema tokom pamdemije)

Hiljade foteljaša čije se plate, luksuz i privilegije finansiraju iz džepova građana.
Plate, naknade, službena vozila, putovanja, regrese i luksuz ljudi koji sjede u foteljama, dok za realni sektor, zdravstvo, obrazovanje i socijalnu pravdu ostaju mrvice.

Javna preduzeća (elektroprivrede, željeznice, šume, komunalna preduzeća) decenijama služe kao stranački bankomati i parking prostori za višak glasača.
​Umjesto da privređuju, mnoga od njih su zadužena do guše, upropaštena lošim upravljanjem i izvlačenjem novca preko sumnjivih ugovora, a onda se iz budžeta (dakle, opet parama građana) svake godine pokrivaju njihovi gubici da ne bi propali.
Dakle silne pare se ne troše, niti su se trošile na one kojima su stvarno bile najpotrebnije i koji su dali najviše.. Njima je najčešće (bio) namjenjen i serviran sitniš, šuplja obećanja i još šuplje neke priče kako se uvaljuju na budžet.
Svijest ima sidrište.

ironman
sirius
sirius
Has thanked: 29718 times
Been thanked: 31140 times

Post by ironman » 31 Jul 2026, 17:37

Posijeratna pretvorba te privatizacija te oni boracki " vrijednosni papiri" te pljacka ostvarena uz pomoc istih je za smrtnu kaznu.
I tu niko oprat ne moze stranke koje su ucestvovale.
Ali boracka naknada.
Te prava porodica poginulih i ranjenih boraca.
Nikad i niko ne smije stavljat na bubanj.
Sve dok je i posljednji clan porodice koja ima nesrecu da ima pravo na naknadu je ziv.
To je za mene aksiom.
Nema rasprave.
dream of spring...

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko » 31 Jul 2026, 19:29

ina wrote: 31 Jul 2026, 17:21 Behko, to što je sin tvog druga uspio u Americi i zaradio vreću para, platio snimanje dokumantarca o brigadi.. svaka mu čast, ali uzimati jedan izolovani izuzetak i predstavljati ga kao pravilo :cudi

Pa eto, onda ti meni navedi neki izolovan primjer, da dijete poginulog borca u 50-oj godini života prima penziju. Imal iđe to?

Da ne tragaš, uštedit ću ti vrijeme

Ne, ne postoji država u kojoj dijete poginulog borca može primati standardnu porodičnu penziju ili invalidninu u šezdesetoj godini života isključivo na osnovu srodstva.

Pravni sistemi širom svijeta, uključujući države bivše Jugoslavije (Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Srbija), postavljaju jasne starosne granice za djecu poginulih branilaca.

Izuzetak od ovog pravila postoji samo u jednom specifičnom slučaju.

Opšta pravila i starosne granice

Pravo na porodičnu penziju ili vojnu invalidninu za djecu je privremeno i služi kao podrška tokom odrastanja i školovanja.

Standardne granice su:

Do 15. godine života: Bez obzira na to da li se dijete školuje.
Do završetka redovnog školovanja: Najčešće do 26. godine života (za fakultetsko obrazovanje).
Nakon navršenih 26 godina, ovo pravo trajno prestaje, bez obzira na to što je roditelj poginuo u ratu.

Jedini izuzetak: Trajna nesposobnost za rad

Jedini scenario u kojem osoba od 60 godina može primati penziju ili invalidninu iza poginulog oca jeste ako je kod tog djeteta nastupila potpuna i trajna nesposobnost za samostalan život i rad (invaliditet), i to pod uslovom da je ta nesposobnost nastala:

Prije navršenja 15. godine života, ili

Tokom trajanja redovnog školovanja (najkasnije do 26. godine).

U tom specifičnom slučaju, dijete zadržava pravo na porodičnu penziju ili invalidninu doživotno, pa tako i u svojoj 60. godini, jer se pravno smatra izdržavanim licem koje nikada nije imalo radnu sposobnost.
Statusna prava naspram novčanih primanjaU nekim državama, poput pojedinih kantona u Federaciji BiH, zakoni o dopunskim pravima boraca propisuju da djeca poginulih branilaca i nakon isteka prava na invalidninu zadržavaju "status člana porodice poginulog branioca".
Međutim, ovaj status u šezdesetoj godini života ne donosi mjesečnu penziju, već isključivo nematerijalne prednosti poput prioriteta pri zapošljavanju (ako su radno aktivni), prednosti pri stambenom zbrinjavanju ili određenih zdravstvenih povlastica.

Respekt i empatija su jedno i sugurno nisu propitljivi, ali zakonske norme su nešto drugo.
Da je naša zakonska praksa pogrešna, o tome bi mogla posvjedočiti praksa neke druge države, ali ako što vidiš - ne postoji.

ina
Mjesečarka
Mjesečarka

Post by ina » 31 Jul 2026, 21:11

U državi u kojoj se zakoni mijenjaju i prilagođavaju kako kome puhne..
U zemlji u kojoj milijarde isisavaju kroz korupciju, namještene poslove i stranačke budžete.. za tu djecu se 'nema para'... "dovoljno im je i toliko"... glumi i proziva se stroga zakonska disciplina.

Nije problem u tome šta je zakonski moguće ili nemoguće u 'uređenom svijetu', nego u tome što je taj sistem uređen decenijama tako da namiri lopove dok onima koji su najviše dali ostavlja mrvice i birokratska pravdanja.
Svijest ima sidrište.

biha
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo
Has thanked: 68 times
Been thanked: 94 times

Post by biha » 31 Jul 2026, 22:12

Dok boracka populacija zivi za danas do sutra,izdajnici drzave uzivaju?Dokle ce,vidjecemo?

panter7
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma

Post by panter7 » 01 Aug 2026, 01:49

Za djecu GAZIJE u Bosni nema kruha!!!

Fuddo
Maliciozni seronja
Maliciozni seronja
Has thanked: 15139 times
Been thanked: 26109 times

Post by Fuddo » 01 Aug 2026, 02:07

Mrtvu ti majku j.... i tvojim pet feninga

Dozvolite da se obratimo

Post Reply

Return to “BiH”