PALESTINA - Od rijeke do mora

Dešavanja u svijetu

Moderators: Krokodil Behko, Duminjo

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 10881 times
Been thanked: 12769 times
Status: Offline

Re: PALESTINA - Od rijeke do mora

Post by Krokodil Behko » 27 Jul 2026, 17:29

Izrealeski doseljenici napali su jučer palestinska sela na okupiranoj Zapadnoj obali, zapalili dvije džamije i ispisali grafite po njima, saopćili su palestinski zvaničnici.

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko » 31 Jul 2026, 07:48

"ZA OVO SU GOVORILI DA SE NIKAD NEĆE OSTVARITI": Trump objavio vijesti o HISTORISJKOM sporazumu

Image

Američki predsjednik Donald Trump saopštio je putem društvenih mreža da je postignut sveobuhvatan sporazum koji se odnosi na Pojas Gaze. Prema njegovim navodima, dogovor uključuje potpuno razoružanje Hamasa i drugih oružanih formacija, te uspostavljanje nove strukture civilne vlasti na ovom području.

Trump je naveo da je posredstvom novoformiranog "Odbora za mir" (Board of Peace) postignut dogovor koji je ocijenjen kao ključni korak prema dugoročnoj stabilizaciji regije i osiguravanju trajnog mira.

Ključne tačke postignutog sporazuma

Plan predviđa implementaciju u jasno definisanim i strukturiranim fazama. Ključna tačka sporazuma podrazumijeva postepeno povlačenje izraelskih vojnih snaga, koje će se odvijati paralelno sa procesom demilitarizacije Gaze.

Kada je riječ o sigurnosnom aspektu, dogovor uključuje formiranje Međunarodnih stabilizacijskih snaga. One će, u direktnoj saradnji sa novoformiranim palestinskim policijskim snagama, preuzeti punu odgovornost za održavanje reda, te sigurnost stanovnika Gaze i susjednih teritorija.

Također, najavljeno je formiranje nove palestinske vlade koja bi trebala preuzeti civilnu upravu nad Gazom, uz blisku saradnju sa spomenutim Odborom za mir, s ciljem poboljšanja uslova života palestinskog naroda.

Istovremeno, naglašeno je da sporazum Izraelu garantuje sigurnost, uz garancije da teritorija Gaze više neće biti korištena kao baza za vojne ili terorističke napade.

Kao ključne aktere i posrednike u ovim pregovorima, američki predsjednik je istakao Egipat, Katar i Tursku, kojima je uputio zvaničnu zahvalu na diplomatskim naporima.

Integralni tekst objave američkog predsjednika

U nastavku u cjelosti prenosimo tekst objave predsjednika Sjedinjenih Američkih Država, Donalda Trumpa:

„Danas je Odbor za mir postigao HISTORIJSKI sporazum o POTPUNOM RAZORUŽANJU Hamasa i svih drugih naoružanih grupa u Gazi. Ovo je monumentalni korak prema trajnom MIRU i SIGURNOSTI.

Ovaj sporazum je kritičan korak prema tome da Gazu konačno vodi nova palestinska vlada koja će blisko sarađivati s Odborom za mir kako bi pomogla palestinskom narodu. Istovremeno, Izrael će dobiti sigurnost koju zaslužuje, s obzirom na to da se Gaza više neće koristiti kao baza za terorističke napade.

Ovo je glavna prekretnica u provedbi Trumpovog plana u 20 tačaka. Sporazum će se provoditi u pažljivo strukturiranim fazama. Kako se razoružanje bude završavalo, izraelske snage će se povlačiti, a Međunarodna stabilizacijska snaga radit će s novom palestinskom policijom kako bi preuzela odgovornost za to da Gaza bude sigurna za svoje stanovnike i svoje susjede.

Prije godinu dana ovdje je bjesnio nasilan rat, vladala je humanitarna kriza, a taoci su držani u brutalnom zarobljeništvu. Napravili smo historijski napredak, ali je pred nama još mnogo posla.

Želim se zahvaliti posrednicima – Egiptu, Kataru i Turskoj – na njihovim važnim naporima, a posebno mom izvanrednom timu, čiji je neumoran rad omogućio ovaj historijski iskorak.

Prijetnji koja se iz Gaze pojavila 7. oktobra NEĆE biti dozvoljeno da se obnovi!

Pod ovim sporazumom, Gaza će konačno biti u rukama nove palestinske vlade koja služi svom NARODU.

ČESTITKE SVIMA NA OVOM NEVJEROVATNOM RAZVOJU DOGAĐAJA, ZA KOJI SU SVI GOVORILI DA SE NIKADA NE MOŽE OSTVARITI!

DONALD J. TRUMP

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država“

tuzlak1212
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 1067 times
Been thanked: 1671 times
Status: Online

Post by tuzlak1212 » 31 Jul 2026, 07:55

jesul javili Hamasu i Iranu za ovo da i oni znaju

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko » 04 Aug 2026, 07:40

NAKON ŠTO JE IZRAEL UBIO NJENA TRI SINA, MAJKA U GAZI JE NADU PRONAŠLA U NOVOROĐENČETU: Sada je i ono ubijeno

Image

Petnaestomjesečni Zaid Nofal poginuo je u izraelskom zračnom napadu na porodičnu kuću u izbjegličkom kampu al-Bureij, dok je njegova majka Fatima Nofal ranjena zajedno s dvije kćerke.Napad se dogodio oko tri sata ujutro, kada je projektil pogodio kuću porodice Nofal i zatrpao dječaka pod ruševinama.

Fatima Nofal, 38-godišnja Palestinka, kazala je da se probudila nekoliko minuta prije udara i zbog velike vrućine premjestila na drugo mjesto, dok je Zaid ostao kraj prozora kako bi lakše spavao, prenosi Klix.ba.

Iako je i sama povrijeđena, ostala je na mjestu napada i pozvala komšije da traže njenog sina. Zaid je izvučen ispod ruševina, umotan u lagani pokrivač i prebačen u bolnicu, ali nije preživio.

Njegova smrt otvorila je novu traumu za ovu porodicu. U izraelskom napadu 13. oktobra 2023. ubijena su tri njena sina: 16-godišnji Amin, 11-godišnji Hamza i Ahmed, novorođenče staro 22 dana. Fatima Nofal i njene dvije kćerke tada su također bile ranjene, a nakon uništenja skloništa porodica je prolazila kroz višestruka raseljavanja, piše Middle East Eye.

Deset mjeseci nakon tog gubitka saznala je da je ponovo trudna, a rođenje Zaida 16. aprila 2025. porodici je donijelo novu nadu.

"Zaidovo rođenje bilo je najvažniji događaj u našim životima tokom rata. Njegov dolazak donio je ogromnu radost cijeloj porodici; svi su ga slavili kao malo čudo koje je došlo da osvijetli naše živote nakon dugih mjeseci i noći bola i suza", ispričala je.

U posljednjem napadu povrijeđene su i njene kćerke. Starija Baraa zadobila je lakše povrede, dok je mlađa Lina pretrpjela povredu glave i zadržana je u bolnici. Majka kaže da joj još nije rekla da je Zaid ubijen.

Prema navodima UNICEF-a, od početka primirja u Gazi ubijeno je oko 260 djece, dok su izraelski napadi od oktobra 2023. odnijeli više od 73.000 palestinskih života. Na dan kada je ubijen Zaid, u drugom napadu stradala je i devetogodišnja Ratil al-Abadla. Fatima Nofal tvrdi da su palestinski civili, posebno žene i djeca, na meti napada.

"Vatra mi gori u grudima i ne znam ko će je ugasiti", rekla je.

tuzlak1212
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 1067 times
Been thanked: 1671 times

Post by tuzlak1212 » 04 Aug 2026, 09:35

Naseef Mushroom
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 4372 times
Been thanked: 4080 times

Post by Naseef Mushroom » 24 Aug 2026, 18:30

Slava Ukrajini :bua

Ide junak do junaka, ide Bošnjak do Bošnjaka, Allahu se svom klanjaju i pjesmu pjevaju.
Živio Alija i bosanska armija, živjela, živjela Bosna.

Naseef Mushroom
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Naseef Mushroom » 24 Aug 2026, 18:44

ironman wrote: 20 Nov 2025, 11:26 .
Što izbrisa post, Ironmane?
Je li ruska agresija isključuje ovaj drugi zločin?
Ide junak do junaka, ide Bošnjak do Bošnjaka, Allahu se svom klanjaju i pjesmu pjevaju.

ironman
sirius
sirius
Has thanked: 29790 times
Been thanked: 31222 times

Post by ironman » 24 Aug 2026, 18:55

Naseef Mushroom wrote: 24 Aug 2026, 18:44
ironman wrote: 20 Nov 2025, 11:26 .
ma skonta da neam zivce handrit se opet oko ovog :D. nabijem rusiju naq a isto tako i cionisticka govna..
to sto ti pokusavas napravit da su isti i rusi i neki drugi...ne mogu ja to vise ispravljat..rusija zeli mene na dnu nake rupcage sa prerezanim vratom skupa s mojom porodicom i to je istina koliko i to da ce aksam za po sata...sve drugo u pokusaju da se ta rusija opravda ili umanji njen zlocinacki gen...nabijem i tu pricu naqrac..
dream of spring...

Naseef Mushroom
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Naseef Mushroom » 24 Aug 2026, 19:07

ironman wrote: 24 Aug 2026, 18:55
Naseef Mushroom wrote: 24 Aug 2026, 18:44

ma skonta da neam zivce handrit se opet oko ovog :D. nabijem rusiju naq a isto tako i cionisticka govna..
to sto ti pokusavas napravit da su isti i rusi i neki drugi...ne mogu ja to vise ispravljat..rusija zeli mene na dnu nake rupcage sa prerezanim vratom skupa s mojom porodicom i to je istina koliko i to da ce aksam za po sata...sve drugo u pokusaju da se ta rusija opravda ili umanji njen zlocinacki gen...nabijem i tu pricu naqrac..
Reci konkretno, cionistička gowna uključujući i ukrajinske cioniste, može li to preko usta, ili bolje rečeno tastature?

Fuddo
Maliciozni seronja
Maliciozni seronja
Has thanked: 15145 times
Been thanked: 26120 times

Post by Fuddo » 24 Aug 2026, 19:10

Naseef Mushroom wrote: 24 Aug 2026, 19:07

Reci konkretno, cionistička gowna uključujući i ukrajinske cioniste, može li to preko usta, ili bolje rečeno tastature?
Mislis da takvih nema u Bosni, ili da nema onih koji porijeklo vode iz Bosne, odnosno, bosanska govna?
Dozvolite da se obratimo

ironman
sirius
sirius

Post by ironman » 24 Aug 2026, 19:12

ybo te ukrajina jarane :D. a bgm ja ne znam koji je tvoj problem...Oni koji podrzavaju BiH su oni koje smatram prijateljima...a koji su njihovi razlozi sto podrzavaju BiH to me boli q...isto tako cu ih sutra natakarit na njeg ako okrenu plocu.Simple as that.
dream of spring...

ironman
sirius
sirius

Post by ironman » 24 Aug 2026, 19:13

Fuddo wrote: 24 Aug 2026, 19:10
Mislis da takvih nema u Bosni, ili da nema onih koji porijeklo vode iz Bosne, odnosno, bosanska govna?
Pa bola ima ih koji navijaju direktno protiv Irana u ovom sukobu jer Iran i sije...msm znamo to sto da se lazemo..
dream of spring...

Nora Ibsenova
Čovječje vrste kći
Čovječje vrste kći
Has thanked: 3279 times
Been thanked: 5651 times

Post by Nora Ibsenova » 24 Aug 2026, 19:14

E moj irone, dok god ti je muslimansko ime NIKO ti nije prijatelj, pa ni arapi muslimani koji su svakako vezani cionistima.
Muškarci u najboljim godinama trebaju imati nekog koga će ludo voljeti. Evo naprimjer, mene.

Fuddo
Maliciozni seronja
Maliciozni seronja

Post by Fuddo » 24 Aug 2026, 19:14

ironman wrote: 24 Aug 2026, 19:13

Pa bola ima ih koji navijaju direktno protiv Irana u ovom sukobu jer Iran i sije...msm znamo to sto da se lazemo..
Znam.
A on da zna odakle je jedan od glavnih tamo i gdje se rodio reko bi, nije on nas, ubacili nam ga :D.
Dozvolite da se obratimo

ironman
sirius
sirius

Post by ironman » 24 Aug 2026, 19:16

:D.
dream of spring...

ironman
sirius
sirius

Post by ironman » 24 Aug 2026, 19:17

Nora Ibsenova wrote: 24 Aug 2026, 19:14 E moj irone, dok god ti je muslimansko ime NIKO ti nije prijatelj, pa ni arapi muslimani koji su svakako vezani cionistima.
kako ono B kae...emiracanski chetniksi :ooo
dream of spring...

Naseef Mushroom
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Naseef Mushroom » 24 Aug 2026, 19:24

Pa ima ih. U Palestinu se i jest nakotilo cionističkih gowana sa svih krajeva svijeta i umislili su da je to Izrael. Iz Bosne i Hercegovine, Njemačke, Rusije, Poljske, Ukrajine.
Ali samo je izgleda problem kada se pomenu ta ukrajinska gowna.
I onda se čudimo što zapadni mediji ignorišu te stravične zločine.
Švabe viču “Da nas ne smatraju da smo isti svoji pradjedovi”, oni neće da ispadnu antisemiti, oni zbog Holocausta, i evo sa neki i govore “Da ne misle da smo Rusofili”.
Nemamo se šta onda čuditi.

Naseef Mushroom
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Naseef Mushroom » 24 Aug 2026, 19:27

ironman wrote: 24 Aug 2026, 19:12
ybo te ukrajina jarane :D. a bgm ja ne znam koji je tvoj problem...Oni koji podrzavaju BiH su oni koje smatram prijateljima...a koji su njihovi razlozi sto podrzavaju BiH to me boli q...isto tako cu ih sutra natakarit na njeg ako okrenu plocu.Simple as that.
Kladim se u milijardu eura i očni vid, da sad krenu Amerikanci po Palestini lično klati i svi podrže, od Trumpa do Bidena, od demokrata do republikanaca. Neki će početi govoriti”Jest mi žao Palestinaca ali to ne smije pokvariti naše odnose sa Amerikom. Neka onda kolju dalje”.

Fuddo
Maliciozni seronja
Maliciozni seronja

Post by Fuddo » 24 Aug 2026, 19:32

Naseef Mushroom wrote: 24 Aug 2026, 19:24

Pa ima ih. U Palestinu se i jest nakotilo cionističkih gowana sa svih krajeva svijeta i umislili su da je to Izrael. Iz Bosne i Hercegovine, Njemačke, Rusije, Poljske, Ukrajine.
Ali samo je izgleda problem kada se pomenu ta ukrajinska gowna.
I onda se čudimo što zapadni mediji ignorišu te stravične zločine.
Švabe viču “Da nas ne smatraju da smo isti svoji pradjedovi”, oni neće da ispadnu antisemiti, oni zbog Holocausta, i evo sa neki i govore “Da ne misle da smo Rusofili”.
Nemamo se šta onda čuditi.
Bolan, vecina ih je iz Rusije.
Ne znam sta pkusavas dokazati i sve to povezati sa ocitom agresijom na tu jebenu Ukrajinu.
Dozvolite da se obratimo

ironman
sirius
sirius

Post by ironman » 24 Aug 2026, 19:32

Naseef Mushroom wrote: 24 Aug 2026, 19:27
ironman wrote: 24 Aug 2026, 19:12
Kladim se u milijardu eura i očni vid, da sad krenu Amerikanci po Palestini lično klati i svi podrže, od Trumpa do Bidena, od demokrata do republikanaca. Neki će početi govoriti”Jest mi žao Palestinaca ali to ne smije pokvariti naše odnose sa Amerikom. Neka onda kolju dalje”.
pardoname al ovo sto si napisao je gomila gluposti i upravo zato sam obrisao prvi post...ne bi li sprijecio da dodje do ovoga :D.
dream of spring...

Post Reply

Return to “Svijet”