Vjeronauka

Islam, Budizam, Kršćanstvo, hodže, popovi....
Post Reply
mrki62
Inventar foruma
Inventar foruma
Status: Offline

Re: Vjeronauka

Post by mrki62 » 07 Sep 2011, 08:12

paparaci wrote:

to su moje rijeci i iza toga stojim. nemam razloga da lazem. bilo je to 93-e ako se ne varam. kao sto rekoh. pored vjeronauke za katolike i protestante u nekim skolama je bila obezbjedjena i vjeronauka za muslimane. sa mnom je tad u razredu bio jos jedan bosanac i cetvoro ili petoro turaka. predavao nam je turski vjeroucitelj.
U kojem jeziku je predavao turski vjeroučitelj - pa da si ti razumio predavanje ?
paparaci wrote: posto je konstantan porast muslimanskih djaka zadnjih godina, "obavezni" su da i njima takodjer obezbjede vjeronauku. cine mnogo napora u zadnje vrijeme. ali je toga vec bilo i ranije.
Onda na onom linku , što sam ga postavio lažu , ..... il ti lažeš
Najzaslužniji za slobodu naše zemlje su danas bez posla, gladni i žedni!
https://www.youtube.com/watch?v=vG8cSBpqHSM :pusi

paparaci
Hadžija
Hadžija
Been thanked: 1 time

Post by paparaci » 08 Sep 2011, 01:02

predavanje je bilo na turskom. vjerovatno nije dovoljno poznavao njemacki jezik, a nismo ni nas dvojica tad :D ne sjecam se.
ne kazem da ti lazu. sad rade na tome da u njemackoj skoluju kadar za islamsku vjeronauku i uopste da ovdje skoluju imame, a ne da dolaze iz turske kao sto je to do sad bio i jos uvijek jeste slucaj. zboga toga je nedavno otvoren prvi fakultet islamskih nauka (ne znam u kojem gradu). kao sto rekoh, nemam razloga da lazem. toga je i ranije bilo, samo sto su sad aktivnije pristupili svemu tome.
NeK pUkNu DuSmAnI...

:srce S a n i c a - G r m e č :srce

sancho_no1
Sitna buranija
Sitna buranija

Post by sancho_no1 » 18 Oct 2011, 16:57

Rezultati ankete!!
Nakon velikih polemika i rasprava zbog uvođenja alternativnog predmeta Kultura religija u školama u KS, i burnih reakcija dijela javnosti nakon odluke da ocjena iz vjeronauke ne ulazi u opći prosjek, stigli su rezultati ankete provedene među učenicima i roditeljima o pohađanju predmeta vezanih za religiju. Kulturu religije pohađa više od 4.000 učenika, dok više od 8.000 njih ne želi pohađati ni taj predmet, niti vjeronauku
dakle: 8 hiljada ucenika ne pohadja niti jedan predmet
4 Hiljade pohadja kulturu religija
Ne treba napominjati da ce taj broj u buducnosti biti veći...
Da zaključimo...
12 hiljada djece ima pravo na svoj glas, na taj glas do sada nisu imali pravo. Rezultati ankete su pokazali neosnovanost optuzbi kao samovolju pojedinaca. To je volja 12 hiljada djece, koji imaju pravo na lični odabir...
Tamo gdje svi misle isto, niko ne misli mnogo!!!

carobnjak N
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 801 times
Been thanked: 927 times

Post by carobnjak N » 18 Oct 2011, 19:42

sancho_no1 wrote:Rezultati ankete!!
Nakon velikih polemika i rasprava zbog uvođenja alternativnog predmeta Kultura religija u školama u KS, i burnih reakcija dijela javnosti nakon odluke da ocjena iz vjeronauke ne ulazi u opći prosjek, stigli su rezultati ankete provedene među učenicima i roditeljima o pohađanju predmeta vezanih za religiju. Kulturu religije pohađa više od 4.000 učenika, dok više od 8.000 njih ne želi pohađati ni taj predmet, niti vjeronauku
Da zaključimo...
12 hiljada djece ima pravo na svoj glas, na taj glas do sada nisu imali pravo. Rezultati ankete su pokazali neosnovanost optuzbi kao samovolju pojedinaca. To je volja 12 hiljada djece, koji imaju pravo na lični odabir...
Ovo je onako glatka laž "Nakon velikih polemika i rasprava zbog uvođenja alternativnog predmeta Kultura religija u školama u KS, .." svi znamo da se radilo samo i isključivo o ovome " i burnih reakcija dijela javnosti nakon odluke da ocjena iz vjeronauke ne ulazi u opći prosjek" a tek je na zahtjev vjerskih zajednica omogućen alternativni predmet bez da se bilo šta ukida. ;) Moram biti precizni kod ovakvih stvari ,jer bi neki ljudi očito svoje greške tovarili drugima, a tudje dobre poteze pripisali sebi.Ove ankete izgleda su jako podložne promjenama,pa svaki portal donese skroz različite rezultate.99% anketa govori da preko 80% učenika i roditelja je ZA VJERONAUKU ili kulturu religije.
I da...djeca nemaju pravo na lični odabir sve dok ne budu punoljetni,to reći kako su oni nešto odabrali je čista glupost jer pred zakonom roditelji biraju
niko te ne može spasiti osim tebe (Bukovski)

Maja
Administrator
Administrator
Has thanked: 7484 times
Been thanked: 17460 times

Post by Maja » 18 Oct 2011, 20:15

djeca nemaju pravo na lični odabir sve dok ne budu punoljetni,to reći kako su oni nešto odabrali je čista glupost jer pred zakonom roditelji biraju
Kad sam ja bila srednja škola roditelji nisu odlučivali za nas hoćemo li ići na vjeronauku ili ne, nego mi.
Ako dijete ne želi ići na vjeronauku zašto da ga roditelji sile pod izgovorom da je to za njih dobro? Takve roditelje poistovjećujem sa onima koji na silu guraju djecu na razne aktivnosti (ples, balet, karate, nogomet) kako bi se mogli hvaliti pred kolegama.

carobnjak N
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by carobnjak N » 18 Oct 2011, 22:01

Maja wrote:
djeca nemaju pravo na lični odabir sve dok ne budu punoljetni,to reći kako su oni nešto odabrali je čista glupost jer pred zakonom roditelji biraju
Kad sam ja bila srednja škola roditelji nisu odlučivali za nas hoćemo li ići na vjeronauku ili ne, nego mi.
Ako dijete ne želi ići na vjeronauku zašto da ga roditelji sile pod izgovorom da je to za njih dobro? Takve roditelje poistovjećujem sa onima koji na silu guraju djecu na razne aktivnosti (ples, balet, karate, nogomet) kako bi se mogli hvaliti pred kolegama.
ah , a šta ako dijete ne želi na biologiju ili muzičko?

Maja
Administrator
Administrator

Post by Maja » 18 Oct 2011, 22:06

pa to su obavezni predmeti :oo

carobnjak N
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by carobnjak N » 18 Oct 2011, 22:10

Maja wrote:pa to su obavezni predmeti :oo
eh,pa sve je obaveza djetetu do punoljetnosti i to kako njihovi roditelji odluče.Baška to što imaju neki bolesne ambicije ali ipak vjeronauka teško da ima veze sa tim

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9219 times
Been thanked: 10944 times
Status: Online

Post by Krokodil Behko » 18 Oct 2011, 22:51

carobnjak_iz_voza wrote:
Maja wrote:
ah , a šta ako dijete ne želi na biologiju ili muzičko?
Mislim da to nije reciprocno poredjenje.
Skola je stvar prosvjetnog obrazovanja,tako da se svi predmeti,koji se ticu opsteg znanja,iz oblasti prirodnih i drustvenih nauka,kao i umjetnosti i sporta,moraju uciti.
Bar u osnovnoj skoli.
Vjeronauka je takva vrsta obrazovanja,da i samo njeno ime govori,da nije i ne moze biti dio svjetovnog obrazovanja. Dakle,kao takva,u potpunosti je ubacen implant u tkivo svjetovnog obrazovanja i ako je ima,pa makar i po dobrovoljnom osnovu,njeni pobornici,trebali bi biti zadovoljni.

carobnjak N
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by carobnjak N » 18 Oct 2011, 23:22

Da ,ali vjeronauk IMA slobodu izbora,samo što taj izbor vrše roditelji.Dakle opcija postoji pa ako roditelji ne žele niko njihovu djecu ne može natjerati da pohadjaju te časove

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko » 18 Oct 2011, 23:31

Ako smo u raspravi,oko vjeronauke,dosli do toga,da razmatramo,ko ce odlucivati,djeca ili roditelji,onda je definitivno jasno,da tu nesto treba mijenjati.
Dakle,roditelji,kad vec zele,svoju djecu,vjerski usmjeravati od malih nogu,mogu to ciniti i u mejtefima. Dakle,dati im za pravo (roditeljima) ali bas od 7.godine,prerano je. Bar u skolama.
A vjeronauka u skolama,tek od 5.razreda,ukoliko se djeci,to dopadne u mejtefu.
Ukoliko im se ne dopadne,ucice neki zamjenski predmet,kao obavezan i kraj price.

carobnjak N
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by carobnjak N » 19 Oct 2011, 08:56

Krokodil Behko wrote:Ako smo u raspravi,oko vjeronauke,dosli do toga,da razmatramo,ko ce odlucivati,djeca ili roditelji,onda je definitivno jasno,da tu nesto treba mijenjati.
Dakle,roditelji,kad vec zele,svoju djecu,vjerski usmjeravati od malih nogu,mogu to ciniti i u mejtefima. Dakle,dati im za pravo (roditeljima) ali bas od 7.godine,prerano je. Bar u skolama.
A vjeronauka u skolama,tek od 5.razreda,ukoliko se djeci,to dopadne u mejtefu.
Ukoliko im se ne dopadne,ucice neki zamjenski predmet,kao obavezan i kraj price.
Ne znam šta je tu tako teško da bi bilo prerano.Nastavni plan i program vjeronauka je prilagodjen uzrastu.
Podsjećam da nikakve rasprave nije ni bilo tek kad se desio potez ministra ,ničim izazvan,samo je trebao postupiti po zakonu i uvesti alternativni predmet.Do tad nije bilo apsolutno nikakve rasprave

carobnjak N
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by carobnjak N » 19 Oct 2011, 09:00

Nije mi jasno kako vi ne shvatate da tu postoji mogućnost izbora ,a vi bi time nekome ko je drugačijeg svjetonazora ukinuli tu mogućnost i odlučili da se radi onako kako vi smatrate da je ispravno.To nije ni demokratski ni ljudski

sancho_no1
Sitna buranija
Sitna buranija

Post by sancho_no1 » 28 Oct 2011, 20:56

carobnjak_iz_voza wrote:
sancho_no1 wrote:Rezultati ankete!!
Da zaključimo...
Ovo je onako glatka
laž
"Nakon velikih polemika i rasprava zbog uvođenja alternativnog predmeta Kultura religija u školama u KS, .." svi znamo da se radilo samo i isključivo o ovome " i burnih reakcija dijela javnosti nakon odluke da ocjena iz vjeronauke ne ulazi u opći prosjek" a tek je na zahtjev vjerskih zajednica omogućen alternativni predmet bez da se bilo šta ukida. ;) Moram biti precizni kod ovakvih stvari ,jer bi neki ljudi očito svoje greške tovarili drugima, a tudje dobre poteze pripisali sebi.Ove ankete izgleda su jako podložne promjenama,pa svaki portal donese skroz različite rezultate.99% anketa govori da preko 80% učenika i roditelja je ZA VJERONAUKU ili kulturu religije.
I da...djeca nemaju pravo na lični odabir sve dok ne budu punoljetni,to reći
kako su oni nešto
odabrali je čista glupost jer pred zakonom roditelji biraju
kako te nije stid ???? nazivati rezultate ankete lazima ??? jel ti imas bolju anketu Nemaš pa zato poklopi se ušima sakrij glavu pod jorgan, kada ne vidis dalje od nosa... dodji u Sarajevo malo pa prohodaj iznajmi sobu budi 5 dana i vidjeces da u Sarajevu ima normalnih ljudi koji razmisljaju glavom svojom a ne necijom drugom... Ja sad da dodjem da te povedem za ruku i da ti pokazem svih 800 djece koja nisu htjela ici na taj premet ti bi opet rekao da je laz,, Brate ljudi kao ti i sl koji ne uvazavaju druge i drugacije uopste se ne razlikuju od nepismenih terorista preoblikovanih u ove vehabije sto siju strah po gradu.... Ja za sve sto objavim imam dokaz i stavim site odakle sam info dobio.. a ti nemas nista imas misljenje svoje i ovih par terorista cenzura.. drugo koliko znam predmet kultura religije je na udaru kritika onih za koje ti kazes da su ga uveli.. Ne idu roditelji u skolu nego djeca !!! ako djete nece da ide ne moze ga roditelj natjerati.. Imas brate konvenciju o pravima djece pa prelistaj malo.. Mani se tih dzamijskih ovaj rijasetskih fora.

Imaš opomenu pred ban
Last edited by carobnjak N on 29 Oct 2011, 09:08, edited 2 times in total.
Reason: Uvreda

Maja
Administrator
Administrator

Post by Maja » 28 Oct 2011, 23:20

Ili se meni čini ili je vjeronauka obavezna samo u RS-u :hm

Image

carobnjak N
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by carobnjak N » 29 Oct 2011, 09:12

Sve ankete na jednom mjestu ,za gospodina koji misli da sam bezobrazni terorista :djed
http://www.lajk.ba/novost?k=23&p=Islam&id=8712

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko » 29 Oct 2011, 10:10

Vjerovati u ankete = ili djecija posla ili svjesno propagirati nesto.
Idem i ja,da napravim,svoje rezultate ankete.. :kafa

egoran
Na probnom
Na probnom

Post by egoran » 31 Oct 2011, 01:04

Od 1992 do 1997 sam živio u Zg-u i završio peti razred.Tu sam išao na klasičan vjeronauk koji se je predavao u školama.To mi je bilo super.Uvijek sam imao peticu, stvarno mi je dizalo prosjek kada je trebalo.A onda sam se vratio u Tuzlu do završetka osnovne škole.Tamo sam išao na Islamski vjeronauk.Tamo je bila jedna mlada bula koja mi je također uvijek zaključivala peticu iako sam znao vrlo malo-Pa ne mogu sad imati na katoličkom vjeronauku pet, a na islamskom tri.

Tako da u pravilu sa svim mogućim vjronaucima imam pozitivna iskustva :hihi

sancho_no1
Sitna buranija
Sitna buranija

Post by sancho_no1 » 17 Nov 2011, 00:02

Krokodil Behko wrote:Vjerovati u ankete = ili djecija posla ili svjesno propagirati nesto.
Idem i ja,da napravim,svoje rezultate ankete..
:kafa
super i to je nesto..
Za svaki istrazivacki rad, je potrebna neka od metoda. Ljudi su napravili anketu, odnosno poslali su zahtjev u sve skole i vidjeli koliko djece (ne)ide na vjeronauk.Mislim to je činjenično stanje jbg. Nekome se svidja nekome ne.

mrki62
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by mrki62 » 19 Nov 2011, 09:22

Država potroši ogromno novaca za vjeronauku , umjesto da te novce potroši na školske potrebštine, koje će učenicima omogućiti dostojno školovanje a znanje o vjeri bi trebalo biti zadnja rupa na svirali ,............. ukinuti ga.
Najzaslužniji za slobodu naše zemlje su danas bez posla, gladni i žedni!
https://www.youtube.com/watch?v=vG8cSBpqHSM :pusi

Post Reply

Return to “Religija”