Roboti i vještačka inteligencija

Pozorište, slikarstvo, škola, fakultet, istraživanja, izumi.

Moderator: Krokodil Behko

Naseef Mushroom
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 4412 times
Been thanked: 4117 times
Status: Offline

Re: KRAJ LJUDSKOG RADA: Roboti su upravo nadmašili ljude i niko ne obraća pažnju

Post by Naseef Mushroom » 12 Aug 2026, 19:41

tuzlak1212 wrote: 12 Aug 2026, 19:30
Naseef Mushroom wrote: 12 Aug 2026, 19:20
To ti vjerujem da ti AI program puno pomaže i olakšava stvar.
Ali i sa Google search bi došao do istog rezultata, samo je razlika, što ti AI odmah da riješenje za sekundu, dok bi ti preko Google za to trebalo sate ili čak dane da sve stranice pregledaš.
Znači ta umjetna inteligencija nije ništa drugo nego alat koji u u rekordnoj brzini pregleda sve te webstranice, filtrira, uzme iz njih najvažnije, i servira ti kao jedan kratak odgovor.

Ako mi ne vjeruješ, hajmo napraviti opkladu. Izaberi bilo šta, bilo koji temu ili pitanje, ti koristi AI, ja ću klasični Google i za dva dana (petak) ćemo postaviti rezultate.
Jedina je razlika što ćeš ti dobiti odgovore i riješenja za sekundu, i onda ćeš to kopirati negdje, raditi nešto drugo i u petak ćeš to objaviti, dok ću ja do petka se mučiti kroz razne web stranice dok ne dođem do riješenja, ali ćemo u petak i ti i ja postaviti isto.

To nije problem, problem je u današnjem vaktu gdje su nas dovoljno izludili i izyebavali u mozak, što se ta super aplikacija koja puno olakšava stvari, koristi kao argument kako to preuzima moć nad nama i da će mnogi sutra ostati bez posla i bez vode, i kako će se sve više nad nama vršiti cyber kriminal i krađa identiteta, jer to kao nije kriv čovjek već AI što je poludio i osamostalio, dok elita ulaže novac da mijenja istinu kao genocid, kod nečega gdje je kao čovjek postao nemoćan jer je se AI osamostalio.
smijesan si, dati cu ti jos jedan primjer i ako ne skontas ja odustajem, sa AI mozes uradit stvar za koje si totalno neskolovan i nekvalifikovan, ne mozes za 2 dana naguglat kako napravit i ujedno napravit mobilnu aplikaciju, ovo ljudi zavrse prvi i drugi ciklus studija i imaju mentora po 2-3 godine da bi nakon 5 +3 = 8 godina razlicitih formi edukacije i obuke znali samostalno od nule napravit mobilnu aplikaciju za godinu dana rada koja ce bit puna bugova - e ovo je real life posao, druge branse su slcine ili gore
ako mislis da ti google moze pomoci tamo gdje nemas godine skole i deset profesora mentora, onda to govori da ti nemas skole da uopste znac o cemu se ovdje prica kad se prica o AI

danas ti totalno neskolovan, za 2 dana imas na svom mobitelu mobile app, po svojim zeljama, otprilike po dizajnu, samo ako platis odredjeni model i ako imas mis i tastaturu i internet konekciju
AI cini da sef nije ovisan o velikoj kolicini skupih skolovanih ljudi, i jos razne stvari, stvarno ne mogu se ni sjetit svega kad pisem od posta do posta, bukvalno se grana ka beskonacnosti gdje su sve dobre primjene AI u biznisu da ljudi manje trebaju
mogao bi ja pisati i o manama o AI, cak sta vise ja sam jedan od AI hejtera da budem najsikreniji, al tvoji prigovori su fulanje utakmice, totalno pogresno razmisljas da bi shvatio sta svijet hoce da kaze o AI

ako ti ovo nije dovoljno onda smo zavrsili
Nisi me shvatio. Ne kritikujem ja prednosti i olakšanja koji nudi AI, već što se koristi kao babaroga da nas još više mentalno zavije u crno.
Corona, Iran, Ukrajina i ostale države gdje se ratuje ili gdje je kriza, sve je argument zašto ovo poskupljuje, zašto ide ono na gore itd. Kao da prije nije bilo ratova i virusa.
I onda imamo taj super izum poput AI koji puno pomaže osobama poput tebe, i umjesto da to ostane na tome, i ta se aplikacija koristi da nam još više zagorča budućnost u smislu “Ostat ćemo bez posla, bez resursa, jer AI zahtjeva resurse itd.”.

Da je ovako svijet i društvo bilo nadrkano kasnih 90-ih kada je se pojavio Google search, i taj Google bi koristili kao izgovor kako će nam biti još gore.
Ide junak do junaka, ide Bošnjak do Bošnjaka, Allahu se svom klanjaju i pjesmu pjevaju.
Živio Alija i bosanska armija, živjela, živjela Bosna.

Naseef Mushroom
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Re: Roboti i vještačka inteligencija

Post by Naseef Mushroom » 12 Aug 2026, 19:50

Evo jedan banalan primjer u Njemačkoj.
Na njemačkoj televiziji američki filmovi nisu na engleskom već sinhronizovani od strane Nijemaca. Ti ljudi su isto postali zvijezde jer su poznati kao glas Brad Pitta, glas od Homera Simpsona itd.
Sada su počeli tim ljudima davati otkaze jer ih je počeo mijenjati AI.
Sada bi svako normalno rekao ”Došao je taj vakat, zašto plaćati ljude kada mogu dobiti glasove besplatno?”
Ali u ovome je caka. Svi ste do sada gledali i slušali stotine AI videa. Nijedan glas nema emocije, nijedan strast, nijedan ne zvuči ljudski, formalno i hladno kao da slušaš telefonsku sekretaricu.

Zašto onda tim ljudima daju otkaze ako AI nije još došao do te tačke da ih može zamijeniti?

Zato jer AI nije razlog zašto ljudi dobijaju otkaze već izgovor kd strane elite.
Ide junak do junaka, ide Bošnjak do Bošnjaka, Allahu se svom klanjaju i pjesmu pjevaju.

tuzlak1212
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 1070 times
Been thanked: 1678 times
Status: Online

Post by tuzlak1212 » 12 Aug 2026, 20:08

Naseef Mushroom wrote: 12 Aug 2026, 19:50 Evo jedan banalan primjer u Njemačkoj.
Na njemačkoj televiziji američki filmovi nisu na engleskom već sinhronizovani od strane Nijemaca. Ti ljudi su isto postali zvijezde jer su poznati kao glas Brad Pitta, glas od Homera Simpsona itd.
Sada su počeli tim ljudima davati otkaze jer ih je počeo mijenjati AI.
Sada bi svako normalno rekao ”Došao je taj vakat, zašto plaćati ljude kada mogu dobiti glasove besplatno?”
Ali u ovome je caka. Svi ste do sada gledali i slušali stotine AI videa. Nijedan glas nema emocije, nijedan strast, nijedan ne zvuči ljudski, formalno i hladno kao da slušaš telefonsku sekretaricu.

Zašto onda tim ljudima daju otkaze ako AI nije još došao do te tačke da ih može zamijeniti?

Zato jer AI nije razlog zašto ljudi dobijaju otkaze već izgovor kd strane elite.
to je sve sto pises miks predrasuda i teorija zavjera, ne mozes ti sudit sta neko u svojoj kuci radi pa tako ni u svojoj firmi

ako je neko otpustio ljude, zaposlio AI i nije mu opao biznis u smislu dobiti sto njemu kao gazdi ostane onda nije bitno u kojoj je fazi AI sa razvijenoscu

evo gledao sam the office seriju (radnja prije moderno razvijenog interneta), i sve sto ona Pam sekretarica radi to je danas google meet, google kalendar i gmail, i ovo troje je bukvalno besplatno i nije AI, nezz sto ti je cudno mjenjat ljude sa ranom AI tehnologijom a svasta si dozivio da i bez AI ljudi rade kognitivno repetitivne poslove koji su lahko programabilni

a to sto se AI koristi u vojne svrhe itd, to je bilo oduvijek i zauvijek, ne mozes od tog pobjec, sad da izmisle lijek za bolest prvo bi tu bolest koristili za vojne svrhe :D.

ironman
sirius
sirius
Has thanked: 29936 times
Been thanked: 31477 times

Post by ironman » 27 Aug 2026, 14:28

opet ja i AI

:D.
dream of spring...

Veca
Uvijek slobodna!
Uvijek slobodna!
Location: Sikirevci! ---- Dijasporo, od pomoći su potrebna samo finansijska sredstva!
Has thanked: 29394 times
Been thanked: 7983 times

Post by Veca » 27 Aug 2026, 14:40

:valja
Ima ljudi dobrih, mekih kao pamuk.
Kad ih zgazite propadate do dna, SOPSTVENOG.
Nisu predvidjeni za gazenje.

srculence7
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 4490 times
Been thanked: 4837 times

Post by srculence7 » 29 Aug 2026, 04:32

Sad imamo kod nas i AI voditelje na televizijama :sunja
Ne diraj me ako se ne razumeš u mene, pokvarićeš nešto.

Masamune
Forumaš godine
Forumaš godine
Mood:
Has thanked: 25004 times
Been thanked: 22978 times

Post by Masamune » 29 Aug 2026, 04:35

Počelo je to masovno. Sve skoro počinje da bude AI generisano.

Naseef Mushroom
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Naseef Mushroom » 29 Aug 2026, 08:18

Čak i ti AI voditelji imaju više emocija nego voditelji sa FTV.

ironman
sirius
sirius
Has thanked: 29936 times
Been thanked: 31477 times

Post by ironman » 29 Aug 2026, 09:22

ja isto nekad mislim da sam AI...pogotovu kad tek ujutro progledam..ode tijelo prema umivaoniku da se umije i kljove a duh je i dalje u krevetu :ooo
dream of spring...

Nora Ibsenova
Čovječje vrste kći
Čovječje vrste kći
Has thanked: 3320 times
Been thanked: 5705 times

Post by Nora Ibsenova » 31 Aug 2026, 13:18

Sledeci korak nakon AI buma je globalni fasizam.

Vrlo dobri videi

Interesantno kako je AI neizbjezan, a ekoloska revolucija nemoguca. Treniraju nas i kroz jezik.

Muškarci u najboljim godinama trebaju imati nekog koga će ludo voljeti. Evo naprimjer, mene.

Nora Ibsenova
Čovječje vrste kći
Čovječje vrste kći

Post by Nora Ibsenova » 31 Aug 2026, 13:23

Za one koji su pregledali video, kopajte i ko je zaceo val neoliberalizma u USA.

Oy vey
Muškarci u najboljim godinama trebaju imati nekog koga će ludo voljeti. Evo naprimjer, mene.

Nora Ibsenova
Čovječje vrste kći
Čovječje vrste kći

Post by Nora Ibsenova » 31 Aug 2026, 14:57

Nora Ibsenova
Čovječje vrste kći
Čovječje vrste kći

Post by Nora Ibsenova » 31 Aug 2026, 15:15

Aliii AI je pametan, skracuje ti vrijeme pretrage, mozes sam pravit aplikacije, pise tekstove, copye, aaaa ma sve

Istina: AI je GLUP. AI redovno izmislja. AI nema nikakvu inteligenciju, AI NIJE umjetna inteligencija.

Naseef Mushroom
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Naseef Mushroom » 31 Aug 2026, 16:30

Nora Ibsenova wrote: 31 Aug 2026, 15:15 Aliii AI je pametan, skracuje ti vrijeme pretrage, mozes sam pravit aplikacije, pise tekstove, copye, aaaa ma sve

Istina: AI je GLUP. AI redovno izmislja. AI nema nikakvu inteligenciju, AI NIJE umjetna inteligencija.

AI je kao one osobe koje imaju tri fakulteta i imaju u malom prstu znanje o historiji, biologiji i hemiji, ali ispadaju glupi i nasjednu kada ih pitaš na koju stranu bacaš snijeg u tunelu kada napada.

Naseef Mushroom
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Naseef Mushroom » 31 Aug 2026, 16:42

Evo sada ima AI i na Google search.
Prije nego što da rezultate stranica koje tražiš, prvo ide Ai objašnjenje na tu temu, pa onda idu ispod web stranice.

Prije mi je bila navika, kada hoću slušati pjesmu na YouTube, ne ulazim na YouTube, već ukucam na Google i onda kliknem na rezultat i prebaci me automatski na YouTube.

Tražio da mi izbaci pjesmu “I am scared”, i umjesto kao do sada da mi izbaci pjesmu, počelo me bombardivati kao da sam kod psihijatra
“Žao mi je što si uplašen, ne trebaš biti, da isprobamo nekoliko tehnika da se smiriš, evo broj telefona ako tražiš profesionalnu pomoć, evo brojevi telefona ako si dijete ili tinejdžer”.

Popusti me AI čovječe, samo sam htio poslušati pjesmu na način kako sam radio 2 decenije do sada :grana

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 10924 times
Been thanked: 12814 times

Post by Krokodil Behko » 31 Aug 2026, 16:58

Naseef Mushroom wrote: 31 Aug 2026, 16:30 na koju stranu bacaš snijeg u tunelu kada napada.

Kada čistite snijeg u tunelu (ili prolazu koji podsjeća na tunel), snijeg se uvijek baca prema vanjskim izlazima (otvorima) tunela, a nikada na zidove unutar samog tunela.

Evo nekoliko ključnih pravila kako se to radi:Čišćenje od sredine prema izlazima:

Ako je napadalo blizu ulaza ili izlaza, snijeg se gura ili baca prema vanjskom prostoru gdje ima mjesta za odlaganje.Micanje u stranu (ako je hitno):

Ako se radi o zatvorenom prostoru iz kojeg ne možete odmah iznijeti snijeg, pomjera se uz same zidove kako bi se oslobodila sredina za prolaz, ali se što prije mora izbaciti vani.Bez gomilanja unutra:

Gomilanje snijega unutar tunela stvara opasnost od zaleđivanja, smanjuje prostor za kretanje i blokira saobraćaj ili pješake.

Ako radite na nekom specifičnom projektu, javite mi:
Da li se radi o cestovnom tunelu, pješačkom prolazu ili stakleniku (plasteniku)?Koju opremu koristite (lopata, freza za snijeg ili mašina)?
Tako vam mogu dati preciznije savjete za čišćenje.

Naseef Mushroom
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Naseef Mushroom » 31 Aug 2026, 17:12

Krokodil Behko wrote: 31 Aug 2026, 16:58
Naseef Mushroom wrote: 31 Aug 2026, 16:30 na koju stranu bacaš snijeg u tunelu kada napada.

Kada čistite snijeg u tunelu (ili prolazu koji podsjeća na tunel), snijeg se uvijek baca prema vanjskim izlazima (otvorima) tunela, a nikada na zidove unutar samog tunela.

Evo nekoliko ključnih pravila kako se to radi:Čišćenje od sredine prema izlazima:

Ako je napadalo blizu ulaza ili izlaza, snijeg se gura ili baca prema vanjskom prostoru gdje ima mjesta za odlaganje.Micanje u stranu (ako je hitno):

Ako se radi o zatvorenom prostoru iz kojeg ne možete odmah iznijeti snijeg, pomjera se uz same zidove kako bi se oslobodila sredina za prolaz, ali se što prije mora izbaciti vani.Bez gomilanja unutra:

Gomilanje snijega unutar tunela stvara opasnost od zaleđivanja, smanjuje prostor za kretanje i blokira saobraćaj ili pješake.

Ako radite na nekom specifičnom projektu, javite mi:
Da li se radi o cestovnom tunelu, pješačkom prolazu ili stakleniku (plasteniku)?Koju opremu koristite (lopata, freza za snijeg ili mašina)?
Tako vam mogu dati preciznije savjete za čišćenje.
Image

Baš bi se tako izrazio neko ko ima tri fakulteta a nasjedne da u tunelu može biti snijega. Umjesto da prizna da je se provalio, taj će početi pametovati o prolazu koji podsjeća na tunel.

Nora Ibsenova
Čovječje vrste kći
Čovječje vrste kći

Post by Nora Ibsenova » 01 Sep 2026, 22:39

Uvjeravaju nas da se stvari rade tako zato sto moraju, zato sto ne postoje alternative, zato sto se profit smanjuje. Sve sto bi uticalo na profit se ni ne diskutuje. Sporije skeniranje knjiga po cjenu perzervacije? NEMOGUCE!

Narodi svijeta se moraju probudit, kakve su to vlade, pojedinci, organizacije, pokreti IKAD u historiji unistavali knjige?

Zasto gubimo fizicke dokaze i zapise o historiji da bi nam bili digitalno prezentovani? U svijetu "umjetne inteligencije" i mogucnosti fabrikacije svega?

uvijek_kontra
zmajček
zmajček
Mood:
Has thanked: 11026 times
Been thanked: 9557 times

Post by uvijek_kontra » 01 Sep 2026, 22:43

Znamo sta znaci unistavanje knjiga, ne znam samo sta cekamo.
I'm not a nice person. I'm a good person. There's a huge difference.

tuzlak1212
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 1070 times
Been thanked: 1678 times

Post by tuzlak1212 » 01 Sep 2026, 22:57

Godisnje se sjece oko 4 milijarde drveca za knjige ili za papir nesto od tog :D. Gdje su sve ostale svjestke sjece suma i pozari ako samo 4 milijarde na ovo ode

Necemo knjige od plastike a necemo ni da nam fali zraka od sjece sume, a necemo ni digitalne knjige, sta hocemo? Resursi su konacni i tesko sporo obnovljivi a mnogi resursi su neobnovljivi, treba malo bit realan, ako necemo digitalno opet treba drugo rijesenje koje nece biti papir a nemamo drugog rijesenja.

Post Reply

Return to “Kultura, umjetnost, edukacija, nauka”