Nisi me shvatio. Ne kritikujem ja prednosti i olakšanja koji nudi AI, već što se koristi kao babaroga da nas još više mentalno zavije u crno.tuzlak1212 wrote: 12 Aug 2026, 19:30smijesan si, dati cu ti jos jedan primjer i ako ne skontas ja odustajem, sa AI mozes uradit stvar za koje si totalno neskolovan i nekvalifikovan, ne mozes za 2 dana naguglat kako napravit i ujedno napravit mobilnu aplikaciju, ovo ljudi zavrse prvi i drugi ciklus studija i imaju mentora po 2-3 godine da bi nakon 5 +3 = 8 godina razlicitih formi edukacije i obuke znali samostalno od nule napravit mobilnu aplikaciju za godinu dana rada koja ce bit puna bugova - e ovo je real life posao, druge branse su slcine ili goreNaseef Mushroom wrote: 12 Aug 2026, 19:20
To ti vjerujem da ti AI program puno pomaže i olakšava stvar.
Ali i sa Google search bi došao do istog rezultata, samo je razlika, što ti AI odmah da riješenje za sekundu, dok bi ti preko Google za to trebalo sate ili čak dane da sve stranice pregledaš.
Znači ta umjetna inteligencija nije ništa drugo nego alat koji u u rekordnoj brzini pregleda sve te webstranice, filtrira, uzme iz njih najvažnije, i servira ti kao jedan kratak odgovor.
Ako mi ne vjeruješ, hajmo napraviti opkladu. Izaberi bilo šta, bilo koji temu ili pitanje, ti koristi AI, ja ću klasični Google i za dva dana (petak) ćemo postaviti rezultate.
Jedina je razlika što ćeš ti dobiti odgovore i riješenja za sekundu, i onda ćeš to kopirati negdje, raditi nešto drugo i u petak ćeš to objaviti, dok ću ja do petka se mučiti kroz razne web stranice dok ne dođem do riješenja, ali ćemo u petak i ti i ja postaviti isto.
To nije problem, problem je u današnjem vaktu gdje su nas dovoljno izludili i izyebavali u mozak, što se ta super aplikacija koja puno olakšava stvari, koristi kao argument kako to preuzima moć nad nama i da će mnogi sutra ostati bez posla i bez vode, i kako će se sve više nad nama vršiti cyber kriminal i krađa identiteta, jer to kao nije kriv čovjek već AI što je poludio i osamostalio, dok elita ulaže novac da mijenja istinu kao genocid, kod nečega gdje je kao čovjek postao nemoćan jer je se AI osamostalio.
ako mislis da ti google moze pomoci tamo gdje nemas godine skole i deset profesora mentora, onda to govori da ti nemas skole da uopste znac o cemu se ovdje prica kad se prica o AI
danas ti totalno neskolovan, za 2 dana imas na svom mobitelu mobile app, po svojim zeljama, otprilike po dizajnu, samo ako platis odredjeni model i ako imas mis i tastaturu i internet konekciju
AI cini da sef nije ovisan o velikoj kolicini skupih skolovanih ljudi, i jos razne stvari, stvarno ne mogu se ni sjetit svega kad pisem od posta do posta, bukvalno se grana ka beskonacnosti gdje su sve dobre primjene AI u biznisu da ljudi manje trebaju
mogao bi ja pisati i o manama o AI, cak sta vise ja sam jedan od AI hejtera da budem najsikreniji, al tvoji prigovori su fulanje utakmice, totalno pogresno razmisljas da bi shvatio sta svijet hoce da kaze o AI
ako ti ovo nije dovoljno onda smo zavrsili
Corona, Iran, Ukrajina i ostale države gdje se ratuje ili gdje je kriza, sve je argument zašto ovo poskupljuje, zašto ide ono na gore itd. Kao da prije nije bilo ratova i virusa.
I onda imamo taj super izum poput AI koji puno pomaže osobama poput tebe, i umjesto da to ostane na tome, i ta se aplikacija koristi da nam još više zagorča budućnost u smislu “Ostat ćemo bez posla, bez resursa, jer AI zahtjeva resurse itd.”.
Da je ovako svijet i društvo bilo nadrkano kasnih 90-ih kada je se pojavio Google search, i taj Google bi koristili kao izgovor kako će nam biti još gore.
![Forum [Bot] Forum [Bot]](./images/ranks/s.png)