Roboti i vještačka inteligencija

Pozorište, slikarstvo, škola, fakultet, istraživanja, izumi.

Moderator: Krokodil Behko

Naseef Mushroom
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 4307 times
Been thanked: 4016 times
Status: Offline

Re: KRAJ LJUDSKOG RADA: Roboti su upravo nadmašili ljude i niko ne obraća pažnju

Post by Naseef Mushroom » 12 Aug 2026, 19:41

tuzlak1212 wrote: 12 Aug 2026, 19:30
Naseef Mushroom wrote: 12 Aug 2026, 19:20
To ti vjerujem da ti AI program puno pomaže i olakšava stvar.
Ali i sa Google search bi došao do istog rezultata, samo je razlika, što ti AI odmah da riješenje za sekundu, dok bi ti preko Google za to trebalo sate ili čak dane da sve stranice pregledaš.
Znači ta umjetna inteligencija nije ništa drugo nego alat koji u u rekordnoj brzini pregleda sve te webstranice, filtrira, uzme iz njih najvažnije, i servira ti kao jedan kratak odgovor.

Ako mi ne vjeruješ, hajmo napraviti opkladu. Izaberi bilo šta, bilo koji temu ili pitanje, ti koristi AI, ja ću klasični Google i za dva dana (petak) ćemo postaviti rezultate.
Jedina je razlika što ćeš ti dobiti odgovore i riješenja za sekundu, i onda ćeš to kopirati negdje, raditi nešto drugo i u petak ćeš to objaviti, dok ću ja do petka se mučiti kroz razne web stranice dok ne dođem do riješenja, ali ćemo u petak i ti i ja postaviti isto.

To nije problem, problem je u današnjem vaktu gdje su nas dovoljno izludili i izyebavali u mozak, što se ta super aplikacija koja puno olakšava stvari, koristi kao argument kako to preuzima moć nad nama i da će mnogi sutra ostati bez posla i bez vode, i kako će se sve više nad nama vršiti cyber kriminal i krađa identiteta, jer to kao nije kriv čovjek već AI što je poludio i osamostalio, dok elita ulaže novac da mijenja istinu kao genocid, kod nečega gdje je kao čovjek postao nemoćan jer je se AI osamostalio.
smijesan si, dati cu ti jos jedan primjer i ako ne skontas ja odustajem, sa AI mozes uradit stvar za koje si totalno neskolovan i nekvalifikovan, ne mozes za 2 dana naguglat kako napravit i ujedno napravit mobilnu aplikaciju, ovo ljudi zavrse prvi i drugi ciklus studija i imaju mentora po 2-3 godine da bi nakon 5 +3 = 8 godina razlicitih formi edukacije i obuke znali samostalno od nule napravit mobilnu aplikaciju za godinu dana rada koja ce bit puna bugova - e ovo je real life posao, druge branse su slcine ili gore
ako mislis da ti google moze pomoci tamo gdje nemas godine skole i deset profesora mentora, onda to govori da ti nemas skole da uopste znac o cemu se ovdje prica kad se prica o AI

danas ti totalno neskolovan, za 2 dana imas na svom mobitelu mobile app, po svojim zeljama, otprilike po dizajnu, samo ako platis odredjeni model i ako imas mis i tastaturu i internet konekciju
AI cini da sef nije ovisan o velikoj kolicini skupih skolovanih ljudi, i jos razne stvari, stvarno ne mogu se ni sjetit svega kad pisem od posta do posta, bukvalno se grana ka beskonacnosti gdje su sve dobre primjene AI u biznisu da ljudi manje trebaju
mogao bi ja pisati i o manama o AI, cak sta vise ja sam jedan od AI hejtera da budem najsikreniji, al tvoji prigovori su fulanje utakmice, totalno pogresno razmisljas da bi shvatio sta svijet hoce da kaze o AI

ako ti ovo nije dovoljno onda smo zavrsili
Nisi me shvatio. Ne kritikujem ja prednosti i olakšanja koji nudi AI, već što se koristi kao babaroga da nas još više mentalno zavije u crno.
Corona, Iran, Ukrajina i ostale države gdje se ratuje ili gdje je kriza, sve je argument zašto ovo poskupljuje, zašto ide ono na gore itd. Kao da prije nije bilo ratova i virusa.
I onda imamo taj super izum poput AI koji puno pomaže osobama poput tebe, i umjesto da to ostane na tome, i ta se aplikacija koristi da nam još više zagorča budućnost u smislu “Ostat ćemo bez posla, bez resursa, jer AI zahtjeva resurse itd.”.

Da je ovako svijet i društvo bilo nadrkano kasnih 90-ih kada je se pojavio Google search, i taj Google bi koristili kao izgovor kako će nam biti još gore.
Ide junak do junaka, ide Bošnjak do Bošnjaka, Allahu se svom klanjaju i pjesmu pjevaju.
Živio Alija i bosanska armija, živjela, živjela Bosna.

Naseef Mushroom
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 4307 times
Been thanked: 4016 times

Re: Roboti i vještačka inteligencija

Post by Naseef Mushroom » 12 Aug 2026, 19:50

Evo jedan banalan primjer u Njemačkoj.
Na njemačkoj televiziji američki filmovi nisu na engleskom već sinhronizovani od strane Nijemaca. Ti ljudi su isto postali zvijezde jer su poznati kao glas Brad Pitta, glas od Homera Simpsona itd.
Sada su počeli tim ljudima davati otkaze jer ih je počeo mijenjati AI.
Sada bi svako normalno rekao ”Došao je taj vakat, zašto plaćati ljude kada mogu dobiti glasove besplatno?”
Ali u ovome je caka. Svi ste do sada gledali i slušali stotine AI videa. Nijedan glas nema emocije, nijedan strast, nijedan ne zvuči ljudski, formalno i hladno kao da slušaš telefonsku sekretaricu.

Zašto onda tim ljudima daju otkaze ako AI nije još došao do te tačke da ih može zamijeniti?

Zato jer AI nije razlog zašto ljudi dobijaju otkaze već izgovor kd strane elite.
Ide junak do junaka, ide Bošnjak do Bošnjaka, Allahu se svom klanjaju i pjesmu pjevaju.
Živio Alija i bosanska armija, živjela, živjela Bosna.

tuzlak1212
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 1063 times
Been thanked: 1629 times

Re: Roboti i vještačka inteligencija

Post by tuzlak1212 » 12 Aug 2026, 20:08

Naseef Mushroom wrote: 12 Aug 2026, 19:50 Evo jedan banalan primjer u Njemačkoj.
Na njemačkoj televiziji američki filmovi nisu na engleskom već sinhronizovani od strane Nijemaca. Ti ljudi su isto postali zvijezde jer su poznati kao glas Brad Pitta, glas od Homera Simpsona itd.
Sada su počeli tim ljudima davati otkaze jer ih je počeo mijenjati AI.
Sada bi svako normalno rekao ”Došao je taj vakat, zašto plaćati ljude kada mogu dobiti glasove besplatno?”
Ali u ovome je caka. Svi ste do sada gledali i slušali stotine AI videa. Nijedan glas nema emocije, nijedan strast, nijedan ne zvuči ljudski, formalno i hladno kao da slušaš telefonsku sekretaricu.

Zašto onda tim ljudima daju otkaze ako AI nije još došao do te tačke da ih može zamijeniti?

Zato jer AI nije razlog zašto ljudi dobijaju otkaze već izgovor kd strane elite.
to je sve sto pises miks predrasuda i teorija zavjera, ne mozes ti sudit sta neko u svojoj kuci radi pa tako ni u svojoj firmi

ako je neko otpustio ljude, zaposlio AI i nije mu opao biznis u smislu dobiti sto njemu kao gazdi ostane onda nije bitno u kojoj je fazi AI sa razvijenoscu

evo gledao sam the office seriju (radnja prije moderno razvijenog interneta), i sve sto ona Pam sekretarica radi to je danas google meet, google kalendar i gmail, i ovo troje je bukvalno besplatno i nije AI, nezz sto ti je cudno mjenjat ljude sa ranom AI tehnologijom a svasta si dozivio da i bez AI ljudi rade kognitivno repetitivne poslove koji su lahko programabilni

a to sto se AI koristi u vojne svrhe itd, to je bilo oduvijek i zauvijek, ne mozes od tog pobjec, sad da izmisle lijek za bolest prvo bi tu bolest koristili za vojne svrhe :D.

Post Reply

Return to “Kultura, umjetnost, edukacija, nauka”