Islam

Islam, Budizam, Kršćanstvo, hodže, popovi....
Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik
Has thanked: 1785 times
Been thanked: 3396 times
Status: Offline

Re: Islam

Post by Mutevelija » 09 Apr 2026, 19:12

Posmatraču mog posta.
Jednaki smo mi skoro oba.
Ja sam juče bio takav
Ti ćeš sutra biti ovakav.
🍉🍉🍉🍉

https://bosanski-forum.com/viewtopic.php?t=411&start=4820

Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik

Post by Mutevelija » 30 Apr 2026, 09:42

Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav
🍉🍉🍉🍉

ElTriconi
Đulaga
Đulaga
Mood:
Has thanked: 61498 times
Been thanked: 11201 times

Post by ElTriconi » 30 Apr 2026, 15:56

Pregledo u cugu ocam 🥹
Da sam pcela zelja mi je pusta
pa da sletim curici na usta 🤗😊

Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik

Post by Mutevelija » 16 May 2026, 03:01

Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav
🍉🍉🍉🍉

Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik

Post by Mutevelija » 17 May 2026, 06:17

Malo Sheik chat gpt

U islamskoj predaji postoji događaj u Hajberu (Khaybaru) gdje je Poslanik Muhammed ﷺ bio ponuđen otrovanim mesom (ovca/lamb) od strane jedne žene iz tog područja.

Šta se desilo na Hajberu?
Nakon bitke kod Hajbera (7. godina po Hidžri), jedna žena je pripremila otrovano meso i dala ga Poslaniku ﷺ i ashabima.
On je uzeo zalogaj, ali je (po predajama) bio upozoren i prekinuo da jede.
Jedan ashab koji je jeo više od toga je umro ubrzo nakon toga.
Da li je Poslanik ﷺ umro od tog otrova?

Glavno mišljenje u islamskim izvorima je: NE direktno.

Većina klasičnih učenjaka i predaja kaže da je Poslanik ﷺ:
nastavio živjeti još oko 4 godine nakon Hajbera
umro u Medini 632. godine od bolesti (groznice i teške slabosti)
Neki učenjaci navode da je moguće da je:
taj događaj ostavio posljedice na njegovo zdravlje
i da je to moglo biti povezano s njegovim kasnijim bolovima
ali ne kao direktan uzrok smrti
Kratko:

✔ Bio je otrovan na Hajberu (pokušaj trovanja)
✔ Nije umro tada
✔ Umro je kasnije u Medini od bolesti
❌ Ne postoji konsenzus da je “ubijen otrovom” u smislu neposrednog uzroka smrti

Ako želiš, mogu ti objasniti i
zašto neki ljudi tvrde da je to ipak bio uzrok smrti i
kako učenjaci to odgovaraju.

Objasni mi zašto neki ljudi tvrde da je to ipak bio uzrok smrti

Neki ljudi tvrde da je Poslanik ﷺ umro od posljedica trovanja na Hajberu, ali to mišljenje dolazi iz kombinacije predaja, tumačenja i logike, ne iz jasnog konsenzusa (idžma’a). Evo zašto to govore:

1. Hadis da je “osjetio bol” od Hajbera

U nekim predajama se prenosi da je Poslanik ﷺ pred smrt rekao da i dalje osjeća posljedice tog otrova, npr. bolove koje povezuju s tim događajem.

➡️ Na osnovu toga neki kažu:
“Znači otrov je ostao u tijelu i na kraju ga ubio.”

2. Ideja “odgođene smrti”

Neki smatraju da otrov:

nije morao ubiti odmah
mogao je oštetiti organizam dugoročno
pa se smrt desila kasnije kao posljedica

Ovo je medicinski moguće u teoriji, pa ljudi to koriste kao argument.

3. Izjava “ja i dalje osjećam posljedice”

Postoji predaja (u značenju) da je rekao:

“Osjećam kao da mi je taj zalogaj i dalje uticao…”

➡️ Neki učenjaci i autori to interpretiraju kao:

trajno trovanje koje se kasnije manifestovalo
4. Stav manjeg broja učenjaka

Neki učenjaci i historičari su rekli:

da je moguće da je Hajber otrov bio “uzrok koji je doprinio”
ali ne tvrde to kao sigurno

To je manjinsko mišljenje, ali je postalo popularno u modernim raspravama.

Zašto većina učenjaka ipak ne prihvata to kao direktan uzrok smrti?
Poslanik ﷺ je živio godinama nakon Hajbera
umro je u Medini od poznate bolesti (visoka groznica, slabost)
nema jasnog teksta koji kaže: “umro je od tog otrova”

Zato većina kaže:

otrov je možda ostavio trag, ali smrt nije direktno od njega

Ukratko

Ljudi koji tvrde da je otrov bio uzrok smrti oslanjaju se na:

predaje o “trajnim posljedicama”
mogućnost sporog djelovanja otrova
interpretaciju njegovih posljednjih bolova

Ali klasična većina islamskih učenjaka kaže:

to nije potvrđeno kao direktan uzrok smrti

Ako želiš,
mogu ti tačno navesti koji učenjaci su bili za jedno, a koji za drugo mišljenje, bez uopštavanja.

Bila je jevrejka jelde ?

Da — prema islamskim predajama, žena koja je pripremila otrovano meso u Hajberu bila je Jevrejka iz Hajbera.

U najpoznatijim izvorima se najčešće navodi kao Zejneb bint el-Harith (Zaynab bint al-Harith), iako postoje i različite verzije imena u predajama.

Ukratko:
✔ Bila je iz jevrejske zajednice Hajbera
✔ Pripremila je otrovano jagnje kao “probu” za Poslanika ﷺ
✔ Kasnije je, po nekim predajama, priznala to djelo

Ako želiš, mogu ti objasniti i
šta se desilo s njom nakon toga i
kako je Poslanik ﷺ reagovao (tu ima zanimljiv detalj o oprostu i pravdi).
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav
🍉🍉🍉🍉

Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik

Post by Mutevelija » 17 May 2026, 07:29

Nešto razmišljam , što meni treba ovo u životu sve, da se ja bavim religijom i pišem po forumu.
Valjda osjecam neku odgovornost pošto imam Kur'an i Hadis pa kad budem na Sudnjem danu pitan,mod Allaha jesam li dostavio ilm-znanje.
Ja mogu reći da jesam, ali opet kako da čovjek ode u penziju od Islama kad je to din-vjera od kolijevke pa do groba.
Mene ne zanima hoće li ko šta poslušati, skontati, je samo svoju dužnost izvršavam kao što su poslanici, i znam da ce ljudi odbijati, ali ja sam čist pred Allahom.

Bismillahir-rahmanir-rahim
1. Jâ-sîn
2.Vel kur'anil hakîm.
3. Inneke le minel murselîn.
4. 'Alâ siratin mustekîm.
5.Tenzîlel 'azîzir-rahîm.
6. Li tunzire kavmen mâ unzire âbâuhum fehum
gâfilûn.

1. Jâ-sîn
2. Tako Mi Kur’ana mudrog,
3. ti si, uistinu, poslanik,
4. na pravom putu,
5. po objavi Silnoga i Samilosnoga,
6. da opominješ narod čiji preci nisu bili opominjani,
pa je ravnodušan!

Sura Krava - Ajet 18
← Nazad na suru Krava

صُمٌّ بُكْمٌ عُمْيٌ فَهُمْ لَا يَرْجِعُونَ
Prevod značenja
Gluhi, nijemi i slijepi su oni! Nikako da se povrate (osvijeste)!

Komentar
Usto, on je gluh i ne čuje, nijem i ne govori, i slijep bez obzira na svjetlo koje je ugledao, pa se ne može vratiti u stanje u kome je bio. U tom smislu, ovi licemjeri koji su uzeli krivi umjesto Pravog puta, opredijelivši se za zabludu umjesto Upute, postali su primjer izgubljenosti, zablude i sljepila. Sljedeći ajet pokazuje da su oni prvo prihvatili vjeru da bi je potom napustili, jer Uzvišeni Allah kaže: "To je zato što su oni bili vjernici, pa nevjernici postali, a onda su im srca zapečaćena tako da ne shvaćaju." (63:3) U gornjim ajetima uporedba je izuzetno primjerena, jer su licemjeri u početku, kao vjernici, stekli svjetlo, ali su ga potom pokvarili licemjerjem, ostajući zbunjeni. A zbunjenost u vjeri veća je od svake zbunjenosti!

https://www.tefsir.ba/ajet/34

Ja bi volio da mogu smanjiti, a možda i smanjimozbog sebe , ne vrijedi ulagati energiju onde gdje se ne cijeni.
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav
🍉🍉🍉🍉

Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik

Post by Mutevelija » 17 Jul 2026, 18:05

Ebu Derda, r.a., kaže: - Čuo sam Allahovog Poslanika, a.s., da je rekao:
„Kada neko izrekne kletvu i prokune nešto, ta kletva se diže ka nebu, pa se nebeske kapije zatvore pred njom (zbog zla koje u sebi nosi). Onda se kletva vraća na zemlju, pa se i kapije zemlje zatvaraju pred tom kletvom (ne želeći teret tih riječi u svoju blizinu). Tada kletva pokušava naći neki izlaz desno, pa lijevo, i kada sve pred njom bude zatvoreno, ona odlazi na onoga (ili na ono) zbog koga je i rečena – ako je to bilo s pravom, u sprotnom kletva se vraća na onoga ko ju je izrekao.“
(Ebu Davud, 4905 - hasen)

١٤٨

Allah ne voli da se o nepravdi glasno govori, to može samo onaj kome je učinjena nepravda. – A Allah sve čuje i sve zna. (En-Nisa’, 148)

Ibn Dževzi rahimehullahu svom tefsiru „Zadu-l-mesir“ je naveo tri govora o značenju ajeta „…to može samo onaj kome je učinjena nepravda“.

Prvi: da onaj kome je učinjena nepravda može da dovi protiv nepravednika – ovo je rekao Ibn Abbas radijellahu ‘anhuma;
drugi: da mazlum, tj. onaj kome je učinjena nepravda, može istom mjerom uzvratiti na pretrpljenu nepravdu– ovo je kazao El-Hasan i Es-Sudijj rahimehumallah;
i treći: da može obavjestiti o nepravdi onoga koji ju je nanio – ovo bilježi Ibn Ebi Nedžih od Mudžahida rahimehumallah.
Kaže Ibn Kesir rahimehullah u svom tefsiru: „Značenje ajeta je da Allah ne voli da neko dovi protiv nekog osim ako mu je učinjena nepravda. Takvom je dopušteno da dovi protiv onoga ko mu je nanio nepravdu, a ako se strpi to mu je bolje.”

Rekao je Abdu-l-kerim ibn Malik el-Džezerijj rahimehullahu vezi ovog ajeta: Riječ je o čovjeku koji te opsuje/pogrdi pa i ti njega opsuješ/pogrdiš, ali kad on o tebi izmisi neku laž, ti nemoj slagati na njega zbog riječi Uzvišenog:

وَلَمَنِ ٱنتَصَرَ بَعْدَ ظُلْمِهِۦ فَأُو۟لَٰٓئِكَ مَا عَلَيْهِم مِّن سَبِيل ٤١

Neće odgovarati onaj koji istom mjerom uzvrati za pretrpljenu nepravdu. (Eš-Šura, 41)

Dova onoga kome je nepravda učinjena:
„Kada je Allahov Poslanik, a.s., odlučio da pošalje Muaza u Jemen, savjetovao ga je riječima: „Čuvaj se dove (kletve) onoga kome je nepravda učinjena, jer zaista između njegove dove i Allaha ne postoji nikakav zastor." (Bilježi Buhari)
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav
🍉🍉🍉🍉

Quds
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 5092 times
Been thanked: 2275 times

Post by Quds » 17 Jul 2026, 19:32

Je li ovo zbog one tvoje kletve?

ElTriconi
Đulaga
Đulaga
Mood:
Has thanked: 61498 times
Been thanked: 11201 times

Post by ElTriconi » 17 Jul 2026, 20:52

U nas se dosta koristi verbalna agresivnost, bila to direktna ili indirektna. Tako smo odrastali i to je vazda bilo. Ljudi vole slicne i direktno uticu na oblikovanju drustva i zajednice. Misli se da ce se konstantnim, direktnim ili indirektnim postapalicama nesto konstruktivno uradit.

Sto prije prihvatis da ljudi generalno nisu zli, povlaci se svaka moguca tema i daju se svi moguci komentari na svaku mogucu temu gdje i na tebe moze indirektno asocirati.

Ko to misli o meni ili nekom desetom toliko da planira da mi direktno napakosti, da mi uradi neku smicalicu i tako? Sto bi se ljudi time zamarali, to sto naleti neka tema pa komentarise neko i mene postavi direktno na volej u cilju nekog smjeha ne mora znaciti da je pakostan. Sto bi u mene kolega reko to se sportski radi, neko tebe zavali pa ti gledaj zgodnu priliku pa njega zavali, misli se verbalnim konstruktima, nikako fizicki.

Ako neko voli druge spustat u govoru a ne voli kad neko njega spusti onda je supak i ljudi ga generalno izopce iz drustva.

Strpljenje je najvece bogatstvo sto covjek moze imati, vremenom skontas kad prodjes sito i reseto da ne treba bit previse defanzivan jer onda si tek na meti. Znaci neki balans je bitan, neces pustit da te se gazi ali neces ni ti gaziti. Naravno konstruktivno to raditi, kad si u rimu ponasaj se ko rimljanin, pajel. Nikako ne dopustiti da te obuzmu emocije i emotivno postupati jer te nema nidje onda.

Svaka religija kao stub vjere navodi zajednicu, moras biti u zajednici, moras se druziti, pomagati. Dosta puta budes gluh kad svasta slusas i sljep kad svasta vidis. Moras raditi na jacanju karaktera da mozes da plivas u buri. Dodje i mirno more poslje bure, ne moze vjecno bit neka teskoca.
Da sam pcela zelja mi je pusta
pa da sletim curici na usta 🤗😊

immuno
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 14672 times
Been thanked: 15834 times

Post by immuno » 17 Jul 2026, 21:47

Trici :hoi

Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik

Post by Mutevelija » 17 Jul 2026, 22:31

Kur'an-i Kerim
Prijevod Besima Korkuta

El-Felek
Svitanje
U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog!

1. Reci: "Utječem se Gospodaru svitanja

2. od zla o­noga što o­n stvara,

3. i od zla mrkle noći kada razastre tmine,

4. i od zla smutljivca kad smutnje sije,

5. i od zla zavidljivca kad zavist ne krije!"

(Kur'an Časni)
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav
🍉🍉🍉🍉

Quds
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 5092 times
Been thanked: 2275 times

Post by Quds » 08 Aug 2026, 00:42

Skoro sam imao neki taj razgovor o grijesima u Islamu, terminima ''musliman, ''griješnik', itd... pa sam ja krenuo tu svašta nešto da dersim, održah ja haman cijelu hutbu, iako mi to niko nije ni tražio. Pa rekoh, da se upišem i ovdje u vezi toga, da ove tamo forumašice ne grize puno savjest savjest što se ne meću češće po outfitu tamo. :valja

Svi mi griješimo, i nijedan musliman nema pravo da govori o tome gdje će ko, kome će ili neće nešto biti oprošteno, itd, osim onoga što znamo iz potvrđenih izvora, u kom slučaju i tada možemo samo govoriti o tome generalno. Poznato je da postoji više klasifikacija grijeha, od kojih je najvjerovatnije najspoznatija ona koja ih dijeli po težini (mali, veliki, teški...).

Ipak, nekako stičem utisak, ili bar ja ne vidim da neko puno obraća na jedan jako važan faktor kada se priča o tim grijesima. Naime, postoji i podjela grijehova na tajne i javne. Isti grijeh koji se počinio ili čini, dobija mnogo na težini ako se radi javno, ili se uradi ili radi tajno a onda namjerno i bespotrebno obznani, bilo kome (izuzetak su grijesi počinjeni prema nekome, u smislu da smo nekoga oštetili, i postoji mogućnost da načinjenu štetu namirimo, ali ne postoji drugi način da to uradimo, a da bar osoba kojoj smo dužni namiriti načinjenu štetu ne dozna - u tom slučaju ne samo da bi grijeh ne bi trebalo i dalje skrivati, nego je obaveza da se ispravi nepravda ili šteta).

O ovome jasno govori poznati hadis koje bilježe Buhari i Muslim: '

Od Ebu Hurejre se prenosi da je Allahov Poslanik, s.a.v.s, rekao:

''Svim će mojim sljedbenicima biti oprošteno, samo ne onima koji grijehe javno čine. U javno činjenje grijeha spada to da čovjek preko noći nešto uradi, a ujutro, nakon što mu je to Allah pokrio, nekoga zovne i kaže: ‘Sinoć sam uradio to i to’, tako da zanoći prekriven zaštitom (od otkrivanja tog grijeha - moja opaska) svoga Gospodara, a osvane skidajući Allahovu zaštitu (tj, Allah je pustio da taj grijeh ostane nezapažen -opet moja opaska) sa sebe.”

Takođe, gubiti nadu ili govoriti nekome da Allah neće ''taj i taj'' grijeh oprostiti je samo od sebe grijeh, i to ''veliki''. Jer, time se pobija ono kako je Allah sam sebe opisao (nije slučajno da na poečtku sura Allah izabire samo svoja dva imena/svojstva istog korijena, oba predstavljaju milost). Takođe, jedina stvar koju Allah u Kur'anu pominje kao nešto što je Sebi propisao je bude milostiv. Sebi.
I na kraju, jedino što znamo da stoji čak iznad Arša, jeste ono što je Allah zapisao, a glasi: ''Zaista Moja milost nadvladava (neki prevodi kažu ''pretekla'') Moju srdžbu.''

Naravno, nije mi namjera da kažem da grijeh u islamu ''ma nije to nešto''. Nego, tek da kažem da ipak nije ni onako kako to često vole iznijeti oni koje sebe nazivaju Selefijama, a ponašanje im je često takvo, da odudara od generacija muslimana na koje se pozivaju i sebe po njima nazivaju.

Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik

Post by Mutevelija » 14 Aug 2026, 13:34

U džamijama širom BiH danas će biti proučena Kišna dova
Image

U džamijama širom Bosne i Hercegovine danas će, nakon džuma-namaza, biti proučena Kišna dova zbog dugotrajnog sušnog perioda i visokih temperatura.

Uprava za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u BiH, prema instrukciji reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića, preporučila je svim hatibima da zajedno s džematlijama upute dovu za kišu.

Iz Islamske zajednice upozorili su da su suša i visoke temperature već prouzrokovale brojne probleme u poljoprivredi, smanjile izdašnost izvorišta, potoka i rijeka, te doprinijele pojavi brojnih požara širom zemlje.

U preporuci se navodi da se na ovaj način slijedi sunnet, odnosno praksa i primjer Muhammeda, a.s.

Hatibima je preporučeno da zajedno s vjernicima zamole Allaha za oprost grijeha, milost prema ljudima i drugim stvorenjima te za kišu koja bi ublažila posljedice suše na bosanskohercegovačkom tlu.
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav
🍉🍉🍉🍉

Post Reply

Return to “Religija”