SFF
Moderator: Krokodil Behko
- Maja
- Administrator

- Has thanked: 8906 times
- Been thanked: 21098 times
- Status: Offline
Re: SFF
Film "Očevina", novo ostvarenje Oscarom nagrađenog poljskog reditelja Pawela Pawlikowskog, otvorio je 32. Sarajevo Film Festival.
Historijska drama "Očevina" usredotočena je na odnos nobelovca Thomasa Manna (Hanns Zischler) i njegove kćerke Erike (Sandra Hüller), glumice, spisateljice i vozačice automobilskih utrka. U ljeto 1949., na vrhuncu Hladnog rata, otac i kći kreću na zahtjevno i emotivno putovanje crnim Buickom koje ih vodi kroz razorenu Njemačku, od Frankfurta pod američkom dominacijom do Weimara pod sovjetskom kontrolom.
Historijska drama "Očevina" usredotočena je na odnos nobelovca Thomasa Manna (Hanns Zischler) i njegove kćerke Erike (Sandra Hüller), glumice, spisateljice i vozačice automobilskih utrka. U ljeto 1949., na vrhuncu Hladnog rata, otac i kći kreću na zahtjevno i emotivno putovanje crnim Buickom koje ih vodi kroz razorenu Njemačku, od Frankfurta pod američkom dominacijom do Weimara pod sovjetskom kontrolom.
- Maja
- Administrator

- Maja
- Administrator

Članovi žirija (Takmičarski program – igrani film)
1. Emily Watson (predsjednica žirija) – ugledna britanska glumica i dvostruka dobitnica nominacije za Oscar
2. Igor Bezinović – nagrađivani hrvatski redatelj
3. Sara Klimoska – sjevernomakedonska glumica
4. Matthijs Wouter Knol – direktor Europske filmske akademije iz Nizozemske
5. Athina Rachel Tsangari – istaknuta grčka redateljica i producentica
1. Emily Watson (predsjednica žirija) – ugledna britanska glumica i dvostruka dobitnica nominacije za Oscar
2. Igor Bezinović – nagrađivani hrvatski redatelj
3. Sara Klimoska – sjevernomakedonska glumica
4. Matthijs Wouter Knol – direktor Europske filmske akademije iz Nizozemske
5. Athina Rachel Tsangari – istaknuta grčka redateljica i producentica
- Maja
- Administrator

Joj u Belme Tvico kreacije uvijek iste. De malo....
Voditeljica Zvezdana Stojaković

Nadine Mičić u kreaciji Mateje Dujić - Materya koja kosta 1200 KM. Sta vi velite na ovo

Voditeljica Zvezdana Stojaković

Nadine Mičić u kreaciji Mateje Dujić - Materya koja kosta 1200 KM. Sta vi velite na ovo

- Maja
- Administrator

Posvuduse. Al u Alise je super haljina
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
- Maja
- Administrator

Dzejla kao i uvijek najbolja
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
- Maja
- Administrator

Režiser filma "Shame and Money" Visar Morina u Sarajevu prvo pojeo burek

Film "The Balkan Cowboy" rediteljice Dragane Jurišić, koji donosi priču o posljednjem balkanskom kauboju Hariju Džeksonu, bit će premijerno prikazan na Sarajevo Film Festivalu.

Harija Džeksona bio je jedan od najneobičnijih filmskih entuzijasta bivše Jugoslavije. Rođen je 1944. u okolini Tetova kao Aljuš Musli, a u Bijeljinu je s porodicom došao 1952. godine. Bio je fotograf, ali je bio opsjednut američkim vesternima. Toliko da je službeno promijenio ime u Hari Džekson.
Od 1960-ih je u okolini Bijeljine i Semberije snimao vlastite kaubojske filmove. Sam je pisao scenarije, režirao, glumio i okupljao ekipu. U filmovima su glumili njegovi prijatelji, poznanici i lokalni stanovnici, a koristili su čak i voz Ćiro, konje i pejzaže oko Drine kao scenografiju za njegov Divlji zapad. Započeo je više od deset vestern projekata, ali uglavnom nijedan nije dovršio zbog nedostatka novca i drugih problema.

Film "The Balkan Cowboy" rediteljice Dragane Jurišić, koji donosi priču o posljednjem balkanskom kauboju Hariju Džeksonu, bit će premijerno prikazan na Sarajevo Film Festivalu.

Harija Džeksona bio je jedan od najneobičnijih filmskih entuzijasta bivše Jugoslavije. Rođen je 1944. u okolini Tetova kao Aljuš Musli, a u Bijeljinu je s porodicom došao 1952. godine. Bio je fotograf, ali je bio opsjednut američkim vesternima. Toliko da je službeno promijenio ime u Hari Džekson.
Od 1960-ih je u okolini Bijeljine i Semberije snimao vlastite kaubojske filmove. Sam je pisao scenarije, režirao, glumio i okupljao ekipu. U filmovima su glumili njegovi prijatelji, poznanici i lokalni stanovnici, a koristili su čak i voz Ćiro, konje i pejzaže oko Drine kao scenografiju za njegov Divlji zapad. Započeo je više od deset vestern projekata, ali uglavnom nijedan nije dovršio zbog nedostatka novca i drugih problema.
- Maja
- Administrator

- Maja
- Administrator

- Maja
- Administrator

- Morgen
- Zvezda foruma

- Has thanked: 34014 times
- Been thanked: 32074 times
- Maja
- Administrator

- Morgen
- Zvezda foruma

- Has thanked: 34014 times
- Been thanked: 32074 times
- Krokodil Behko
- Globalni moderator

- Has thanked: 10945 times
- Been thanked: 12836 times
EMILY WATSON URUČENO POČASNO SRCE SARAJEVA, KROZ SUZE JE PORUČILA: "Ovaj grad zna više od bilo kojeg drugog"

Britanskoj glumici Emily Watson večeras je u Narodnom pozorištu dodijeljena nagrada Počasno Srce Sarajeva, a na početku njenog obraćanja, moglo se čuti da govori kroz suze, piše Klix.
Uz aplauz i ovacije Emily Watson preuzela je Počasno Srce Sarajeva od bivšeg direktora Sarajevo Film Festivala Mirsada Purivatre.
"Hvala vam puno. Prilično je teško govoriti poslije ovoga. Kao što možete čuti iz priče, ovaj festival je bio veoma, veoma dragocjen dio mog putovanja kao glumice. Ovo mi djeluje veoma stvarno. Dovela sam svoju djecu ovamo jer osjećam da od svih filmskih festivala na svijetu, ovo je festival koji ima duhovno srce na pravom mjestu", poručila je na početku.
"Moja dobra prijateljica Jessie Buckley nedavno je opisala glumu kao odlazak na posao sa srcem na dlanu. I bila mi je velika privilegija u životu da budem dio te armije pripovjedača. Mi idemo u rat sa pričom kako bismo držali ogledalo. To je zaista bila nevjerovatna privilegija. Ovaj grad, kao što je Stelan rekao, zna više od bilo kojeg drugog, snagu i vitalnu prirodu te borbe. Želim posvetiti ovu nagradu Catherine",
Film "Lomeći valove" ("Breaking the Waves") reditelja Larsa Von Triera, u kojem je Watson ostvarila glavnu ulogu prije 30 godina, večeras će biti prikazan u Narodnom pozorištu Sarajevo s početkom u 21:55 sati.
Inače, Watson ove godine predsjedava žirijem Takmičarskog programa za igrani film 32. Sarajevo Film Festivala, a u srijedu 19. augusta s početkom u 10 sati održat će i masterclass predavanje u Bosanskom kulturnom centru.
Tokom karijere ostvarila je niz zapaženih uloga na filmu, televiziji i pozorištu, a za svoj rad dva puta je bila nominirana za nagradu Oscar.
Za doprinos dramskoj umjetnosti 2015. godine odlikovana je Redom Britanskog Carstva u rangu časnice (OBE). Među najpoznatijim ulogama je ona u filmu "Lomeći valove" Larsa von Triera, koji joj je donio Evropsku filmsku nagradu za najbolju glumicu, kao i niz drugih priznanja i nominacija, uključujući nominacije za Oscara, Zlatni globus i BAFTA nagradu.
Publika ju je posljednjih godina mogla gledati i u filmu "Hamnet", u kojem je utjelovila Mary Shakespeare, te u HBO Max seriji "Dina: Proročanstvo", gdje je igrala uz Oliviju Williams i Marka Stronga. Glumila je i u filmovima "Božja stvorenja", "Te sitnice", "Steve", "Legenda o Ochiju", "Teorija svega", "Ana Karenjina" i "Crveni zmaj".
Za ulogu u filmu "Te sitnice", u kojem je glumila uz Cilliana Murphyja, nagrađena je Srebrnim medvjedom za najbolju sporednu ulogu na Berlinaleu. Među njenim zapaženim televizijskim projektima je i mini-serija "Černobil", u kojoj je igrala uz Jareda Harrisa i Stellana Skarsgårda, a za koju je bila nominirana za Emmy i Zlatni globus.
Watson ima i bogatu pozorišnu karijeru, uključujući brojne produkcije s Royal Shakespeare Company. Posebno dobre kritike dobila je za glavne uloge u predstavama "Ujak Vanja" i "Na Tri kralja, ili kako hoćete" u teatru Donmar Warehouse 2002. godine, koje je režirao Sam Mendes.
Za svoj dugogodišnji doprinos filmu dobila je brojna priznanja. Prošle godine primila je nagradu Richard Harris na dodjeli Nagrada britanskog nezavisnog filma (BIFA), dok je 2024. godine dobila počasnu nagradu Joseph Plateau na Filmskom festivalu u Gentu. Nagrađena je i za životno djelo na Međunarodnom filmskom festivalu u San Sebastianu 2015. godine, a 2011. osvojila je BAFTA nagradu za najbolju glumicu za ulogu u filmu "Posrednica".
- Maja
- Administrator

Diegu Luni dodijeljeno Srce Sarajeva

Meksičkom glumcu i reditelju Diegu Luni večeras je na prepunom Metalcu dodijeljena nagrada Počasno Srce Sarajeva za uspješnu karijeru i neizbrisiv trag u kinematografiji.
Njegov film "Ashes" bit će prikazan večeras s početkom u 20:30 sati u Ljetnom kinu Coca-Cola na Metalcu u Sarajevu.
Prilikom preuzimanja nagrade Počasno Srce Sarajeva, Luna se obratio publici navodeći:
"Ovo je tako posebno! Upravo su mi ispričali historiju ovog Festivala, zašto smo ovdje i sve ima potpunog smisla. Tako sam sretan i počašćen što primam ovo prelijepo Srce. Trebalo mi je mnogo godina, ali drago mi je što sam čekao jer večeras imam nešto da vam pokažem na što sam veoma ponosan", rekao je na početku obraćanja.
Pojasnio je da film koji slijedi nakon njegovog obraćanja prati migranta, "čovjeka koji je morao da ode".
"Ovaj film je o onima koji odlaze, ali i o onima koji dočekuju. Jer kada nekoga dočekamo, pokazujemo ko smo. Vi ste definitivno pokazali ko ste u Sarajevu. I dođavola, vratiću se kući i reći svima da moraju doći! Način na koji dočekujete je tako poseban. Tako poseban", poručio je Luna.
Istaknuo je da najveću zahvalnost osjeća prema publici jer su došli u velikom broju te je izrazio nadu da će Sarajevo Film Festival svojim primjerom pokazati da ova vrsta umjetnosti nije samo za odabrane.
"Želim da se zahvalim vama jer ste podsjetnik na to šta bi festivali zapravo trebali biti. Dosta je bilo elitizma, zatvorenih krugova i onih koji mogu ili ne mogu prisustvovati. Mislim, ovo je je**no fantastično! 3.000 ljudi ili više gleda film! Ovo je za mene nada, znate?", kazao je Luna.
Njegov uspjeh na međunarodnoj sceni desio se 2001. godine u filmu "Y Tu Mamá También", gdje je ostvario posebno zapaženu ulogu s Gaelom Garcijom Bernalom. Nakon uspjeha ovog filma, Luna je ostvario mnoge uloge u holivudskim i međunarodnim produkcijama.
Glumio je u filmovima kao što su "Milk", "Elysium" i "Rogue One: A Star Wars Story", u kojem je tumačio lik Cassiana Andora. Osim glume, bavi se režijom i produkcijom te često učestvuje u projektima koji promovišu latinoameričku kulturu i društvene teme.
Diego Luna poznat je po svojoj svestranosti i predanosti umjetnosti. Publika ga cijeni zbog uvjerljivih i emotivnih interpretacija, a ujedno se smatra jednim od najuspješnijih i najutjecajnijih meksičkih glumaca svoje generacije

Meksičkom glumcu i reditelju Diegu Luni večeras je na prepunom Metalcu dodijeljena nagrada Počasno Srce Sarajeva za uspješnu karijeru i neizbrisiv trag u kinematografiji.
Njegov film "Ashes" bit će prikazan večeras s početkom u 20:30 sati u Ljetnom kinu Coca-Cola na Metalcu u Sarajevu.
Prilikom preuzimanja nagrade Počasno Srce Sarajeva, Luna se obratio publici navodeći:
"Ovo je tako posebno! Upravo su mi ispričali historiju ovog Festivala, zašto smo ovdje i sve ima potpunog smisla. Tako sam sretan i počašćen što primam ovo prelijepo Srce. Trebalo mi je mnogo godina, ali drago mi je što sam čekao jer večeras imam nešto da vam pokažem na što sam veoma ponosan", rekao je na početku obraćanja.
Pojasnio je da film koji slijedi nakon njegovog obraćanja prati migranta, "čovjeka koji je morao da ode".
"Ovaj film je o onima koji odlaze, ali i o onima koji dočekuju. Jer kada nekoga dočekamo, pokazujemo ko smo. Vi ste definitivno pokazali ko ste u Sarajevu. I dođavola, vratiću se kući i reći svima da moraju doći! Način na koji dočekujete je tako poseban. Tako poseban", poručio je Luna.
Istaknuo je da najveću zahvalnost osjeća prema publici jer su došli u velikom broju te je izrazio nadu da će Sarajevo Film Festival svojim primjerom pokazati da ova vrsta umjetnosti nije samo za odabrane.
"Želim da se zahvalim vama jer ste podsjetnik na to šta bi festivali zapravo trebali biti. Dosta je bilo elitizma, zatvorenih krugova i onih koji mogu ili ne mogu prisustvovati. Mislim, ovo je je**no fantastično! 3.000 ljudi ili više gleda film! Ovo je za mene nada, znate?", kazao je Luna.
Njegov uspjeh na međunarodnoj sceni desio se 2001. godine u filmu "Y Tu Mamá También", gdje je ostvario posebno zapaženu ulogu s Gaelom Garcijom Bernalom. Nakon uspjeha ovog filma, Luna je ostvario mnoge uloge u holivudskim i međunarodnim produkcijama.
Glumio je u filmovima kao što su "Milk", "Elysium" i "Rogue One: A Star Wars Story", u kojem je tumačio lik Cassiana Andora. Osim glume, bavi se režijom i produkcijom te često učestvuje u projektima koji promovišu latinoameričku kulturu i društvene teme.
Diego Luna poznat je po svojoj svestranosti i predanosti umjetnosti. Publika ga cijeni zbog uvjerljivih i emotivnih interpretacija, a ujedno se smatra jednim od najuspješnijih i najutjecajnijih meksičkih glumaca svoje generacije
- Maja
- Administrator

Lejla Šebić
Kreacija - Jasna Hadžimehmedović-Bekrić

Selma Bajrami

Đurina kcerka. Jest fina ova nijansa plave

Kreacija - Jasna Hadžimehmedović-Bekrić

Selma Bajrami

Đurina kcerka. Jest fina ova nijansa plave

- Naseef Mushroom
- Forum [Bot]
![Forum [Bot] Forum [Bot]](./images/ranks/s.png)
- Has thanked: 4434 times
- Been thanked: 4134 times
Mnogobrojni gosti na ovogodišnjem SFF-u
Andrea Štaka

I žena na štakama

Andrea Štaka
I žena na štakama

Ide junak do junaka, ide Bošnjak do Bošnjaka, Allahu se svom klanjaju i pjesmu pjevaju.
Živio Alija i bosanska armija, živjela, živjela Bosna.
Živio Alija i bosanska armija, živjela, živjela Bosna.
- Shadow
- Svemirka

- Has thanked: 26733 times
- Been thanked: 30585 times
Jest Dzejla najbolja. A jel za tu nijansu plave kazu jos i boja leda ne znam..
Acta non Verba
- Maja
- Administrator

Đe je Rum
Načelnica Općine Novo Sarajevo Benjamina Karić se na 32. izdanju Sarajevo Film Festivala pojavila s Ellom Jovanović koja je početkom ove godine teško povrijeđena u tramvajskoj nesreći.

Nije ova haljina za njena ramena
Načelnica Općine Novo Sarajevo Benjamina Karić se na 32. izdanju Sarajevo Film Festivala pojavila s Ellom Jovanović koja je početkom ove godine teško povrijeđena u tramvajskoj nesreći.

Nije ova haljina za njena ramena
- Maja
- Administrator

Bh. dizajner Eldar Tokić

Maja Čengić

Maja Čengić